sâmbătă, 26 iulie 2025

$$$

 Bunicile noastre făceau pâine și turte cu mâinile lor — simple, calde și pline de dragoste. Erau dimineți în care casa mirosea a făină proaspătă și a foc încet din sobă. Le vedeai acolo, în picioare, cu șorțul legat peste rochie și mânecile suflecate, frământând cu o forță tăcută care venea nu din mușchi, ci din inimă. Nu foloseau cântar, nici cronometru, doar ochiul, palma și o înțelepciune transmisă din mamă în fiică. Totul era făcut cu grijă, ca o rugăciune fără cuvinte.


Pâinea lor era rotundă, grea și plină de viață. Turtele — mai subțiri, coapte direct pe plită — sfârâiau ușor și se umflau din loc în loc, de parcă sufletul bunicii le șoptea din interior. În timp ce frământau, le mai scăpa câte o vorbă de alint, un oftat sau o amintire. Erau gesturi repetate zi de zi, an după an, și totuși niciodată făcute la întâmplare. Deși uneori păreau pierdute în gânduri, mâinile lor știau exact ce aveau de făcut.


Acolo, în bucătăriile vechi cu ferestre mici și pereți afumați, se nășteau cele mai sincere forme de iubire. O turtiță caldă pusă în mână, o coajă crocantă ruptă și întinsă fără cuvinte — acestea erau declarațiile lor. Nu spuneau „te iubesc” des, dar o spuneau în fiecare fir de aluat, în fiecare crustă rumenită, în fiecare bucată de pâine acoperită cu prosop brodat și lăsată la răcit pe masă.


Nu făceau doar hrană. Făceau amintiri. Pentru noi, copiii de atunci, acea pâine avea un gust inconfundabil. O mâncam cu brânză, cu zahăr, cu roșii din grădină sau pur și simplu goală. Dar oricum am fi mâncat-o, simțeam că e mai mult decât mâncare. Era bucurie. Era rădăcină. Era dovada că cineva, undeva, se trezește devreme ca să ne fie bine.


Astăzi, când vedem pâine perfectă pe rafturi sau turte gata ambalate, parcă ne vine să închidem ochii și să ne amintim de ale lor — imperfect rotunde, dar perfecte în esență. Într-o lume grăbită, pâinea bunicii era o oprire. Era o pauză. Era o lecție despre simplitate, despre a da din puținul tău, fără să ceri nimic înapoi.


Și chiar dacă multe dintre ele nu mai sunt, ne-au lăsat rețete scrise în suflet, nu în carnețel. Când frământăm azi, chiar stângaci, parcă le simțim lângă noi. Le vedem privirea blândă, le auzim vocea în gând. Pentru că pâinea și turtele lor nu se uită. Se păstrează. Se poartă mai departe, din mână în mână, din copil în copil, ca o moștenire de suflet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 ,,Părinți bătrâni, care-au trăit în rate Și mor acum, pentru vecie." EPITAF PENTRU PĂRINȚI      Se sting părinții prin odăi uitate, Pe...