ISTORIA TELEVIZIUNII
Istoria televiziunii începe în 1884, când Paul Nipkow proiectează discul care îi poartă numele. În căutarea unor dispozitive pentru transmiterea imaginilor în mișcare, inițial numite fototelegrafie, germanul Paul Gottlieb Nipkow a brevetat discul mecanic. Cu toate acestea, datorită caracteristicilor sale mecanice, acesta prezenta probleme în funcționarea sa eficientă la dimensiuni mari și viteze mari.
În 1900, ia naștere cuvântul „televiziune”. Acest termen a fost folosit pentru prima dată de omul de știință rus Constantin Perskyi într-un document citit la primul Congres Internațional de Electricitate, desfășurat la Paris în timpul Expoziției Universale. Provine din cuvântul grecesc „Tele”, care înseamnă distanță și din latinescul „visio”, vedere.
În 1923, fizicianul american de origine rusă, Vladimir Kosma Zworykin, a creat primul dispozitiv satisfăcător pentru captarea imaginilor, cunoscut sub numele de iconoscop. Mai târziu, inginerul radio american Philo Taylor Farnsworth a inventat tubul disector de imagine, iar aceste două invenții aveau să marcheze ulterior începuturile sistemului electronic de televiziune.
În același an (1923), inventatorul scoțian John Logie Baird , după câteva invenții și experimente, a perfecționat discul lui Nipkow folosind celule de seleniu, iar în 1926 a inventat un sistem mecanic de televiziune care încorporează raze infraroșii pentru a percepe imagini în întuneric. În 1928, Jenkins a efectuat transmisii experimentale de la stația W3XK din Washington. Sistemul lui John Logie Baird a fost rafinat, iar în același an a realizat prima transmisie de imagini peste Atlantic, de la Londra la New York. După realizarea acestor transmisii, în 1929 BBC (British Broadcast Company) s-a concentrat asupra sistemului dezvoltat de John Logie Baird și a anunțat un serviciu regulat de transmisie a imaginilor. Cu toate acestea, interesul manifestat față de invenție nu a fost foarte eficient, deoarece BBC nu a văzut o utilizare practică și concretă pentru noua invenție. Emisiunile oficiale au început pe 30 septembrie 1929, iar pe 31 decembrie 1930 s-a realizat prima transmisie simultană de audio și video, o piatră de hotar în istoria televiziunii.
Astfel, la sfârșitul anilor 1920, au început primele emisiuni, dar abia în anii 1950 sistemul a fost difuzat la nivel mondial cu transmisii alb-negru.
BBC, CBS și NBC din Statele Unite au fost primele care au realizat emisiuni publice de televiziune, folosind sisteme mecanice. Aceste programe nu erau difuzate conform unui program regulat; abia în 1936 în Anglia s-au făcut emisiuni regulate și în Statele Unite în 1939. Toate aceste emisiuni au fost întrerupte de cel de-al Doilea Război Mondial.
Invențiile lui Vladimir Kosma Zworykin au revoluționat sistemul, tubul catodic și dezvoltarea iconoscopului au dus la apariția televiziunii color și la competiția creativă pentru a o transforma într-un succes. Vladimir a sugerat standardizarea sistemelor care erau dezvoltate la nivel mondial și, urmând cuvântul omului de știință rus, Statele Unite au creat „Comitetul Sistemului Național de Televiziune (NTSC)” în 1940, care a reglementat standardele de fabricație pentru mecanismele de televiziune pentru a le face compatibile între diferitele companii americane. În 1942, s-a realizat standardizarea sistemului valabil în Statele Unite.
În anii 1970, a avut loc un eveniment major care avea să marcheze pentru totdeauna istoria televiziunii, apariția culorilor a fost realizată, iar sistemul său s-a îmbunătățit rapid pe măsură ce tehnologiile au avansat și au devenit din ce în ce mai perfecționate cu mai multe canale și companii de producție. Începând cu anii 1980, a apărut televiziunea prin satelit, ajungând la o largă răspândire la nivel mondial. Pentru America Latină, din 1984, utilizarea de către Televisa a satelitului Panamsat pentru transmisiile sale la nivel mondial, a permis semnalului spaniol să acopere toate cele cinci continente.
În anii 1990, au început să fie recepționate semnale de la producții și canale de televiziune din întreaga lume, oferind acces la diferite culturi, economii, obiceiuri și evenimente din întreaga lume prin intermediul acestui mediu.
Acest proces de poziționare a televiziunii ca mijloc de comunicare și divertisment de-a lungul istoriei sale demonstrează o dezvoltare odată cu progresele tehnologice, care a devenit un mediu foarte important pentru societate și convergența sa cu alte medii conexe. Toate acestea au avut un impact asupra îmbunătățirii funcționării televizoarelor până în prezent, acestea fiind confortabile și versatile pentru noi toți. Din 2012, cele mai populare televizoare sunt 3D și tactile cu senzori de mișcare.
Ziua Mondială a Televiziunii este sărbătorită pe 21 noiembrie, în comemorarea datei primului Forum Mondial al Televiziunii, care a avut loc în 1996 la Națiunile Unite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu