marți, 22 iulie 2025

$$$

 LOUISE DE LA VALLIERE


Numele complet

Louise de La Baume Le Blanc, ducesa de La Vallière


Titlu

Ducesă de La Vallière și Vaujours


Viața la Curte

din 1661 până în 1674


Prima amantă oficială a lui Ludovic al XIV-lea

1644 - 1710


Louise de La Vallière l-a întâlnit pe Ludovic al XIV-lea în 1661, la vârsta de 17 ani, și a devenit prima sa favorită oficială. Avea să rămână la curte mai bine de 10 ani. Apoi a intrat într-o mănăstire în 1674, unde a rămas până la moartea sa, survenită în 1710.


Louise de la Vallière s-a născut în 1644 în regiunea Bourbonnais și a ajuns la Curtea Franței în 1661 ca domnișoară de onoare a Henriettei a Angliei, soția lui Monsieur , fratele regelui. Ludovic al XIV-lea s-a prefăcut că o curtează pentru a-și masca aventura cu cumnata sa. Louise l-a cucerit curând, însă, cu părul ei blond și zâmbetul fermecător. Era umilă și modestă, o călăreață desăvârșită și avea o mare plăcere pentru muzică. Ludovic a făcut-o amanta sa, chiar dacă era deja căsătorit cu Maria Tereza a Spaniei . Versailles, încă simpla cabană de vânătoare a lui Ludovic al XIII-lea la acea vreme, servea drept refugiu pentru îndrăgostiți.


În mai 1664, Louise era regina secretă a petrecerii Încântărilor Insulei Fermecate .


După moartea Anei de Austria în 1666, Ludovic al XVI-lea a făcut-o pe Louise de La Vallière noua sa favorită. I-a recunoscut pe cei doi copii ai lor, domnișoara de Blois și contele de Vermandois, și i-a dat Louisei titlul de ducesă de Vaujours și La Vallière.


Rușinată că „este amantă, este mamă, este ducesă” (Madame de Sévigné), Louise de La Vallière a suferit din cauza expunerii adulterului său. A fost cea mai altruistă dintre amantele regale, necerând niciodată nimic pentru ea însăși. A fost oarecum eclipsată de Madame de Montespan din 1668 și a vrut să se retragă la o mănăstire, dar Ludovic al XIV-lea a ținut-o la Curte. După mulți ani de concubinaj forțat, Louisei i s-a permis în cele din urmă să părăsească Curtea. A intrat în mănăstirea carmelită de pe Rue Saint-Jacques în 1674, după ce i-a cerut public iertare reginei. A luat numele de Sora Louise de la Mercy și s-a distanțat de copiii ei, trăind o viață de penitentă până la moartea sa în 1710. Ludovic al XIV-lea nu a fost afectat de moartea ei, spunând că murise în ochii lui în ziua în care intrase în mănăstire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 10 legi fundamentale universale  1. "Singura dată când ușa se închide singură este atunci când ai lăsat cheile înăuntru". (Legea ...