marți, 15 octombrie 2024

Puterea de a dărui

Ca oameni suntem înzestrați cu dorința de întrajutorare și cu sentimentul de compasiune pentru semenii noștri aflați în nevoie. Ajutăm necondiționat sau dimpotrivă ajutăm ca să fim ajutați la rândul nostru atunci când avem nevoie de ajutor.

Personal vorbind, mi-am ajutat colegii la locul de muncă atunci când aveau de lucru în două locații în același timp și nu aveau cum face față solicitărilor. Preluam atunci atribuțiile de lucru în una din locații, iar colegul/colega respectiv(ă) îmi întorcea serviciul atunci când eram într-o situație similară. Este un exemplu aparent minor în care poți ajuta pe cineva, dar care este cu atât mai bine primit cu cât situația este oarecum disperată.

O oportunitate deosebită pentru a ajuta semenii este atunci când suntem confruntați cu intemperiile vremii. Problemele sunt dintotdeauna. Mereu a fost când secetă, când inundații, când viscol și ninsori. Și cu capriciile vremii nu te joci. Numai că în ultimele decenii, din cauza activității umane aproape iresponsabile, care poluează mediul, s-au produs dezechilibre climatice majore care, scăpate de sub control, pot accentua anumite manifestări ale vremii care pot produce fenomene meteo ce pot provoca distrugeri materiale și/sau pierderi de vieți omenești.

După o vară secetoasă, o dată cu venirea toamnei, circulația maselor de aer s-a cam schimbat și o masă de aer polara a adus de deasupra oceanului o mare cantitate de apă sub formă de ploaie. A plouat în câteva zile, destul de puține, cât pentru o lună întreagă. Râurile învolburate din mai toată Europa au ajuns în Dunăre cu ape crescute dintr-un mal in celălalt, așa că la Galați, zonă situată între Dunăre, Siret și Prut, apele au ieșit din matcă și au inundat zone destul de întinse, cu distrugeri de case și terenuri și pierderi de vieți omenești. Viața multor familii a fost schimbată radical de pe o zi pe alta.

In condițiile în care în urma inundațiilor devastatoare care au afectat județul Galați peste 7000 de case au fost grav avariate și mii de familii riscă să rămână fără adăpost în pragul iernii. În atare condiții, trebuia făcut ceva pentru ajutorarea persoanelor sinistrate.

Campania "Puterea de a dărui" este inspirată de eforturile Depozitelor Virtuale Vindem- Ieftin, care, in urma inundațiilor din Galați, au renunțat la adausurile comerciale la materialele de construcții, facilitând reconstrucția caselor distruse. Astfel toate materialele de construcții pot fi achiziționate la un preț cu mult mai mic, adaptat nevoilor persoanelor rămase fără locuință.

O mână de ajutor întinsă oricărei persoane aflate în nevoie poate fi mană cerească pentru oricare persoană aflată într-un moment de cumpănă care are nevoie să revină la o situație mai bună, necesară supravietuire în bune condiții.

Fiecare dintre noi poate ajuta la un moment dat comunitatea din care face parte sau pe cineva anume din apropiere care are nevoie de orice ar putea ajuta să-l scoată din impas. 

Ajutorul poate veni direct, pe cont propriu, fie că este vorba de persoane fizice, firme sau asociații. Avantajul este că ajutorul se duce direct acolo unde este nevoie de el, dar există dezavantajul că de unul singur puterea de a rezolva o problemă este destul de limitată. Dar ajutorul poate fi mai puternic și mai eficient dacă se adună forțele mai multor persoane/organizații. Acesta se poate realiza prin donații cumulate spre organizații nonguvernamentale nonprofit care pot folosi sume cu mult mai mari pentru o cauză nobilă. Donațiile pot veni de la fiecare dintre noi sau de la firmele care pot redirecționa 20% din impozitul pe profit spre ONG-uri.

Puterea de a dărui poate presupune alocarea de timp, resurse financiare sau pur și simplu un gest simbolic de sprijin. Ajutorul dăruit ne aduce pe toți împreună, alături unul de celălalt, ne poate apropia, ne poate uni, poate duce la prietenii de-o viață și ne poate demonstra că unirea dintre noi poate face diferența.

Articol scris pentru SuperBlog 2024

Puterea de a dărui

Ca oameni suntem înzestrați cu dorința de întrajutorare și cu sentimentul de compasiune pentru semenii noștri aflați în nevoie. Ajutăm necon...