joi, 29 aprilie 2021

S-a stins din viață Boris Cepalis, președintele Comunității Elene din Roman

 

S-a stins din viață Boris Cepalis, președintele Comunității Elene din Roman

Dimensiune text

Inginerul Boris Cepalis, președintele Comunității Elene din Roman, s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani. Boris Cepalis a fost membru în Comisia de Etică a Consiliului Reprezentanților Uniuni Elene din România, iar în anul 1990 a înființat Comunitatea Elenă din Roman, fiind președintele comitetului de conducere al Comunității. Aici au fost organizate numeroase activități pentru pătrarea și promovarea limbii, tradițiilor și cântecelor grecești. De asemenea, în cadrul Comunității Elene din Roman a luat ființă Ansamblul de dansuri „Areti”, formaţie de dansuri ce a participat la festivaluri desfăşurate în ţară, dar şi peste hotare.

Pentru activitatea profesională și pentru implicarea în viața culturală a orașului, în 2015 a fost premiat de către primarul Laurențiu Leoreanu în cadrul Galei Excelenței Romașcane,  organizată an de an cu prilejul Zilelor Romanului.

„Inginerul Boris Cepalis s-a născut pe 13 noiembrie 1929. A absolvit Facultatea de Mecanizare a Agriculturii, promoţia 1954, iar după terminarea studiilor a lucrat ca inginer la Întreprinderea Agricolă de Stat Călugăreni, Dămienești.

În perioada 1955-1960 a fost inginer la Trustul Regional al IAS Bacău, iar între anii 1960-1964 a lucrat la Stațiunea de Cercetare Agricolă Secuieni. Din anul 1964 şi până la pensionarea din 1 martie 1990, a fost Director al Stațiunii de Mecanizare a Agriculturii Roman.

Cu o bogată experienţă profesională, a fost numit ca membru în Consiliul Ministerului Agriculturii. Pentru rezultatele obţinute în muncă, în perioada anilor 1960-1987, a primit nouă Decorații și Ordinul Muncii. Timp de trei ani a predat cursul de Mecanizarea agriculturii la Institutul Pedagogic Bacău”, se arată în prezentarea făcută de reprezentanții municipalității în cadrul Galei Excelenței Romașcane din 2015.

Reprezentanții Uniunii Elene din România i-au adus un ultim omagiu celui care a fost Boris Cepalis. „Familia Uniunii Elene din România trece în aceste zile printr-o grea cumpănă (…). Pe plan familial, a fost un soț devotat și un tată iubitor pentru cei doi copii care îi urmează cu cinste exemplul. Originile grecești, moștenite de la tatăl său, pe care destinul l-a adus împreună cu familia în România anilor ’40, l-au îndreptat pe domnul Boris Cepalis spre Uniunea Elenă din România, unde a devenit o prezență activă în păstrarea și promovarea elenismului ca membru fondator al Filialei Roman, pe care ca condus-o peste 30 de ani. A strâns în jurul lui oameni tineri, pe care i-a ajutat arătându-le valorile în care a crezut. În aceste momente grele ale despărțirii, conducerea Uniunii Elene din România transmite sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe OMUL Boris Cepalis”, se arată în mesajul transmis de deputatul Dragoș Gabriel Zisopol, președintele Uniunii Elene din România.

Trupul neînsuflețit este depus la capela Cimitirului „Eternitatea” din Roman, iar înmormântarea va avea loc vineri, 23 aprilie, la ora 14.30.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*†*

  La ce e bun Caragiale?  - Să știi când ești ridicol. La ce e bun Nichita?  - Să știi cum e când ești genial.  La ce e bun Bacovia?  - Să ș...