Acum 80 de ani! Războiul de 1 421 de zile!
10 iulie 1941.
A 19-a zi de război!
GREȘEALA COMANDAMENTULUI SUPREM
Alesandru DUȚU
• Generalul Nicolae Dăscălescu: ,,Câmpul de luptă (din zona Stoenești, Țiganca – n.n.) este plin de morţi, care au început să intre în putrefacţie, deoarece divizia, cu mijloacele pe care le are nu poate face faţă pentru a strânge şi înmormânta aceşti ostaşi căzuţi la datorie”.
♦ Generalul Eugen von Schobert, comandantul Armatei 11 germane, adresează mulţumiri cavaleriştilor români pentru operația de forțare a Prutului, pentru buna cercetare efectuată și pentru eforturile de marș făcute.
♦ La postul de comandă al Diviziei 35 infanterie, la Boldureşti, sosesc regele Mihai I şi generalul Ion Antonescu, care sunt informaţi despre situaţia în care se află marea unitate.
♦ Înainte de forţarea Nistrului, Corpul de cavalerie evacuează populaţia civilă pe un front de 4 km, între Mersenca, Lencăuţi şi Voloşcova, aceasta fiind trimisă în zona Climăuţi, Cernoleuca.
♦ Ajunsă la Soroca, Divizia 1 blindată este dirijată spre Bălţi pentru a contribui, în cadrul Corpului 54 armată german, la manevrarea trupelor sovietice din masivul Corneşti şi la eliberarea Chişinăului.
♦ Divizia 8 infanterie luptă eroic la Zgărdeşti, Mândreşti.
♦ Puternica rezistenţă opusă de trupele sovietice în masivul Corneşti determină oripirea ofensivei Armatei 4 şi pregătirea unei noi manevre.
♦ Sub impresia dezastrului înregistrat la Divizia 35 infanterie pe Valea Bucovățului și apreciind că situația de ansamblu a frontului nu mai permitea continuarea ofensivei de către diviziile Corpului 5 armată, Comandamentul de Căpetenie român decide (prin ordinul nr. 423 din seara zilei) retragerea diviziilor 1 gardă și 21 infanterie la vest de Prut, ,,în cea mai perfectă ordine, începând cu serviciile și artileria”, o mare unitate urmând să apere râul în sectorul Fălciu, iar cealaltă să fie regrupată în rezervă.
• Cu toate că era categoric, ordinul produce consternare și uimire în rândul comandanților și ofițerilor români, mulți dintre ei, între care generalii Nicolae Dăscălescu și Nicolae Șova, cerând să nu se execute imediat retragerea de pe pozițiile cucerite cu atâta vărsare de sânge.
• Ora târzie la care a fost primit ordinul de retragere (orele 21.50), precum și terenul desfundat de ploile torențiale căzute în zonă permit executarea lui în noaptea de 10 spre 11 iulie nici de către subunitățile de artilerie dispuse în imediata apropiere a Prutului.
♦ Deoarece, în urma luptelor desfăşurate în ultimele 5 zile, capacitatea de luptă a Regimentului 24 infanterie din Divizia 21 infanterie se redusese la 50 %, generalul Nicolae Dăscălescu solicită retragerea acestuia din lupte şi ordonă celorlate unităţi ,,să se îngroape la teren” şi să reziste atacurilor inamicului.
• În seara zilei, raportează eşalonului superior: ,,Câmpul de luptă (din zona Stoenești, Țiganca – n.n.) este plin de morţi, care au început să intre în putrefacţie, deoarece divizia, cu mijloacele pe care le are nu poate face faţă pentru a strânge şi înmormânta aceşti ostaşi căzuţi la datorie. Faţă de cele de mai sus, rog a se pune la dispoziţia diviziei un detaşament de lucrători cu circa 200 oameni”.
♦ Submarinul ,,Delfinul” părăseşte baza navală şi execută timp de 10 zile misiuni de luptă în Marea Neagră. ♦ Comandamentul Suprem atrage atenția că ,,ruşii folosesc populația civilă, în special cea comunistă, pentru a duce luptă de partizani în spatele frontului”, că deseori unitățile ,,primesc focuri din spate şi mai ales coloanele şi oamenii izolați sunt atacați pe furiş”.
• În asemenea situații se ordonă ,,să se procedeze fără cruțare, executându-se pe loc pe cei vinovați, luându-se ostatici persoane marcante ce vor fi imediat executaţi în cazul când se produce o agresiune. Acolo unde se constată că populaţia în mod general acţionează în contra trupelor noatsre, se vor face represiuni în masă”.
♦ În spitalele din Capitală sosesc primii răniţi de pe front.
♦ Tineretul este chemat de ministrul Culturii Naţionale la munca de folos obştesc spre a înlocui pe cei plecaţi pe front.
♦ Pe alte fronturi: •
• Trupe finlandeze (Armata Kareliei) atacă în Ladoga Kareliană, Corpul 6 armată eliberând Salmi (21 iulie) şi ajungând la vechea frontieră cu Uniunea Sovietică, pe care a depăşit-o pătrunzând spre est în direcţia Petrozavodsk.
• În Estonia, trupe ale Grupului de armate german ,,Nord” ocupă oraşul Tartu.
• Grupul de armate ,,Centru” și trupele de la flancul drept al Grupului de armate ,,Nord” (60 de divizii) atacă spre Smolensk. • Grupul de armate ,,Sud” atacă spre Kiev, iar Armata 11 germană din Grupul de armate ,,Sud” (şi trupe aliate) spre Pervomaisk.
• La nord-est de Minsk, Divizia 20 tancuri germană ocupă Vitebsk, iar trupe ale Corpul 47 tancuri forţează Niprul, la sud de Orşa, manevrează flancul stâng al Armata 5 sovietice şi înaintează spre Smolensk (la sud de cotul Niprului).
• Divizia 13 tancuri germană ajunge pe râul Irpin, la numai 10 km de Kiev.
• În Liban, sub presiunea trupelor Brigăzii 21 australiană, trupele generalului vichyst Henri Dentz, înalt comisar pentru Siria şi Liban, încetează luptele, în apropiere de Beirut.
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu