joi, 5 aprilie 2018

Sa imbatranim frumos!

In urma cu 18 ani eram proaspat absolvent de facultate de 6 luni de zile si de 3 luni ma angajasem ca stagiar pe durata determinata. In acel interval de timp de un an de zile aveam oarecum suficient timp sa ne "aranjam apele" pe plan profesional: daca reuseam sa intram la specializare si in cazul fericit sa avem si un post asigurat dupa stagiile de pregatire, bine de bine; daca nu, macar trageam sa ne luam dreptul de libera practica ca si medici de medicina generala si aveam sa ne zbatem pentru un post pe masura calificarii de la acel moment. Bineinteles ca fiecare avea in minte cam ceea ce ar fi dorit sa faca in viata. Unii aveau clar o preferinta in minte, dar cei mai multi aveau chiar si un plan de rezerva: chiar daca isi doreau preferential sa faca o anumita specializare, nu ar fi refuzat nici o alta specializare din aceeasi categorie sau cu un specific oarecum apropiat.
  Intr-o dimineata ajunsesem ceva mai repede la servici. Lucram in acea perioada in sectia de chirurgie. Fiind doar doi stagiari ajunsi, din cei cinci care lucram atunci pe sectie, intrasem in vorba ca sa ne umplem timpul. Eram doar eu si cu un coleg. Din vorba in vorba ajungem si la planurile noastre pentru viitorul apropiat. Adica ce aveam sa facem dupa stagiu. Urma in mod obligatoriu sa ne prezentam la examenul de rezidentiat. Si, fie ca intram, fie ca nu intram, dupa cum ne era pregatirea si sansa, trebuia sa obtinem macar un punctaj minim ca sa ne luam autorizatia de libera practica ca si generalisti. Eu optam pentru una dintre specialitatile medicale, cam oricare ar fi fost, desi aveam oarece preferinte, iar el vroia sa devina chirurg.
Odata ce ne-am conturat oarecum directia de urmat, intrebarea la care vroiam sa dam un raspuns era : "De ce?"...
- Uite... Eu vreau sa devin chirurg, spunea colegul meu, pentru ca imi place ca ceea ce fac pentru binele pacientului sa o fac cu propriile maini.
Pana la un punct mi se parea logic ceea ce spunea, dar, ca sa nu ma dau batuta, i-am replicat:
- De acord. Desi pare diferit ceea ce vrem sa facem, cred ca la urma urmei este cam tot pe acolo. Ceea ce tu repari folosind bisturiul, foarfecele, acele si ata, eu fac reparatiile folosind medicamentele. Sunt si ele un fel de instrumentar, dar care nu lucreaza la nivel macroscopic, cum faci tu, ci intervin la nivel microscopic: la nivel de celula, componente celulare, molecule, procese metabolice, biochimice... Si tinand cont de procese fiziologice si biochimice.
Vrand-nevrand, mi-a dat imediat dreptate. Apoi am incheiat discutia si ne-am dus fiecare in treaba noastra.
A trecut timpul si fiecare si-a "aranjat" rostul in viata dupa cum i-a fost dorinta si dupa cum i-au suras sansele in raport cu munca depusa. El si-a realizat visul si a ajuns chirurg, eu am ramas la statutul de medic generalist cu drept deplin de a-mi practica meseria si lucrez de 17 ani ca medic scolar. Amandoi lucram in acelasi oras in care ne-am nascut si in care am revenit dupa ce am studiat medicina pana la nivelul la care a ajuns fiecare dintre noi doi.
  De ce v-am povestit toate acestea? Pare ca nu are nici o legatura cu subiectul despre care vroiam sa va povestesc si despre care va voi povesti in continuare. Veti vedea ca dintr-un anumit punct de vedere are legatura si inca una destul de mare. Sa continuam povestea si sa o ducem pana la capat. Pana aici a fost doar o introducere. Cam lunga, ce-i drept, si totusi e doar o simpla introducere.
Au trecut anii de atunci. Din tinerii nebuni de odinioara am devenit din ce in ce mai maturi. Atat personal cat si profesional. Si poate ca pe zi ce trece nu ne dam seama atat de bine cum trece timpul si cum ne influenteaza, dar nu trec doar zilele ci si anii. Si nu numai ca ne-am maturizat, ci ne dam seama (oare?!?) ca mai si ... imbatranim. Fie ca vrem, fie ca nu vrem, timpul isi pune pecetea asupra noastra. Uitandu-ma in oglinda,observ ca se aduna din ce in ce mai multe fire albe de par si imi dau seama ca fie ca vreau, fie ca nu, in curand se vor contura si primele riduri.

   Cu totii simtim pe pielea noastra si pe propriul organism efectele tracerii timpului asupra noastra. Am vrea sa orpim timpul in loc si sa ramanem vesnic tineri. Dar nimeni nu a reusit aceste performante pana acum. Trebie sa acceptam ca timpul trece si ca noi ne vom transforma permanent. Numai ca organismul trebuie, la un moment dat, sa fie ajutat sa imbatraneasca frumos. Fiecare trebuie sa se gandeasca cum sa incetineasca procesul de imbatranire sau macar sa ii canalizeze directia de evolutie in asa fel incat efectele nedorite, eventualele defecte sa nu apara niciodata sau sa apara cat mai tarziu posibil si, odata aparute, sa fie, daca nu inlaturate total, cel putin estompate, in asa fel incat sa ne mentinem intr-o stare buna si cu un aspect fizic si psihic placut.
Depinde insa de fiecare dintre noi cum isi alege calea de a imbatrani frumos. Unii aleg calea chirurgiei. Pare mult mai simplu si mai sigur in aparenta; asa cum spunea colegul meu, prin chirurgie traiesti impresia, cel putin, ca incerci sa repari ce ar fi de reparat cu propriile maini. Pare ceva palpabil la prima vedere. Si totusi aceasta modalitate de a rezolva problema este una grosiera, destul de brutala, si facuta fara minte, fara grija, duce uneori la efecte nedorite. Nu au fost putine cazurile in care efectele au fost dezastruoase. Chirurgia poate repara uneori dar de multe ori mutileaza fata si corpul. Si incercand sa repari ceea ce este deja stricat realizezi ca stricaciunile se fac din ce in ce mai mari.
  O solutie mai buna este sa ajuti organismul sa isi repare singur "stricaciunile" folosind propriile mijloace, doar furnizand materiile prime necesare proceselor metabolice corespunzatoare. Este ca si cum, in locul bisturiului, foarfecelor, acelor si atei chirurgicale ne-am folosi de molecule care sa repare totul la nivel tisular, celular, subcelular, molecular, biochimic, respectand legile si procesele proprii organismului. Putem incepe cu masuri generale: o alimentatie naturala, echilibrata, corespunzatoare, dublata de un regim de activitate si de odihna corespunzator, care sa permita organismului sa se refaca in mod natural, de la sine.
Dar adesea doar aceste masuri generale nu sunt de ajuns. In etapa urmatoare, putem folosi cu eficienta sporita, una calitate, continand molecule active specifice, aplicate local in zonele cu problemeproduse cosmetice de calitate. Adesea cremele, lotiunile si gelurile de buna calitate, aplicate in zonele cu probleme, pot avea rezultate cu mult mai bune, actionand local in zonele cu probleme.
  

Unul dintre produsele cosmetice de calitate ce poate fi folosit cu succes este reprezentat de fiolele cu Acid Hialuronic și Vitamina C – Gerovital H3 Hyaluron C. Iata caracteristicile acestor produse:
"
Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice, a lansat în noiembrie 2017, o nouă gamă sub umbrela brandului Gerovital – H3 Hyaluron C. Noua gamă Gerovital H3 Hyaluron C conține produse cu formulări pe bază de acid hialuronic (pudră și lipozomal) și vitamina C, ambele ingrediente contribuind la estomparea semnificativă a ridurilor, la hidratarea şi regenerarea pielii. Produsele sunt destinate pentru îngrijirea tenului normal cu tendință de uscare.
Noile fiole cu acid hialuronic Gerovital H3 HyaluronC au o concentrație de 2% acid hialuronic și sunt recomandate persoanelor care au nevoie de hidratare și de stimularea procesului de reînnoire celulară – tenuri obosite, tenuri care necesită uniformizare a aspectului pielii, tenuri cu riduri fine și de expresie, tenuri acneice.
Fiolele cu acid hialuronic 2% Gerovital H3 HyaluronC conțin un ser bogat în acid hialuronic pudră și lipozomal și vitamina C, cu efecte antirid, de umplere a ridurilor, efecte hidratante și de protecție a pielii și efecte de corectare a micilor imperfecțiuni – de exemplu, cicatrici post-leziuni acneice – conferind uniformizare aspectului pielii și un plus de luminozitate/strălucire. Vitamina C acționează sinergic cu complexul de acid hialuronic pudră și lipozomal, având efect de stimulare a sintezei fibrelor de colagen și elastină.
Acidul hialuronic are rolul de a umple spațiile dintre celule, fiind responsabil de gradul de hidratare a pielii și de menținerea fermității acesteia, cu legătură directă în apariția ridurilor și pierderea elasticității pielii.
Acidul hialuronic pudră folosit în fiolele Gerovital asigură formarea unei bariere protectoare pe piele, care împiedică pierderile trans-epidermale de apă și crește cantitatea de apă legată la nivelul stratului cornos.
Lipozomii din compoziția fiolelor Gerovital se absorb în straturile profunde ale pielii, unde eliberează acidul hialuronic, iar acesta leagă o cantitate mare de apă într-o rețea tridimensională, mărindu-și foarte mult volumul. Astfel, ridurile se umplu din interior și se netezesc, iar pielea devine mai fermă. În plus, stimulează și sinteza de acid hialuronic nou.
Produsele Gerovital H3 Hyaluron C se pot achiziționa din toate supermarketurile, hipermarketurile și magazinele de profil din țară, precum şi din magazinele de brand Gerovital. De asemenea, produsele din gama Gerovital Hyaluron C pot fi comandate şi din magazinul online www.farmec.ro."

 Fiolele Gerovital cu acid hialuronic pot fi folosite in prima etapa a tratamentului cosmetic pe pielea curata a fetei; dupa utilizarea lor, dupa ce produsul si-a facut efectul, se poate folosi crema de fata folosita in mod uzual. Produsul ajuta la regenerarea naturala a tenului, netezind si estompand ridurile si intarziind procesul de aparitie a unor noi riduri. Este o cale mai naturala, mai sanatoasa si mai sigura de a mentine si a intretine aspectul tanar si flexibil al pielii.
Astfel se actioneaza preventiv asupra efectelor generate de procesul de imbatranire a pielii, inainte ca efectele nedorite sa apara, si nu se pune problema unor interventii brutale si mutilante, cu efecte nedorite, dupa ce raul produs de imbatranire deja s-a produs.
  Acum gata cu povestile. Sper ca v-am convins despre avantajul unui tratament cosmetic eficient si natural in comparatie cu tratamentele invazive si cu efecte adesea dezastruoase. Alegerea mea deja este facuta. Voi ce alegeti?
Sursa fotografiilor: Google Photos
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 "Un barbat și o femeie erau casatoriti de peste 60 de ani. Ei împartaseau totul și discutau despre orice. Nu aveau secrete unul fata d...