sâmbătă, 26 aprilie 2025

###

 

Nu țipa la ea, nu o învinovăți.

Ascultă în tăcere...

Acordă-i atenția ta chiar dacă îți repetă lucruri.

Ai răbdare, râzi cu ea.

Stai aproape de ea, chiar dacă te gândești că nu mai are ce să te învețe.

Du-te să o vezi cât de des poți.

Nu o face să se simtă singură.

Adu-i o floare.

Sărut-o, mângâie-o, zâmbește-i

Împărtășește-i amintirile cu vechile sale albume foto.

Du-o la cină, la malul mării... merge și o plimbare.

Dacă nu ai timp, găsește-l!

Dacă o suni și îi spui că o vei vedea, fă-o, nu amana!

Fă-o înainte ca acest scaun să fie gol.

Ea te-a așteptat pentru totdeauna.

Are atât de multe să-ți spună și mai multe de oferit,

mai mult decat iti poti imagina

Fiecare mamă păstrează eternul, unde există întotdeauna iertare.

Cu dragoste și iubire pentru MAMELE noastre,


Vasile Cotlet

$$$

 Mi-e imposibil fără tine

                         Adrian Păunescu


Nici nu mai ştiu dacă erai frumoasă

Şi nici în ce culori îţi sta mai bine,

Ştiu doar că amintirea nu mă lasă

Şi că mi-e imposibil fără tine.


Vizionez femei nenumărate,

Femei interesante mă mai sună,

Dar rece şi străin mă simt de toate

Şi nu mă văd cu ele împreună.


Nu pot nici să-mi explic întreaga dramă,

Care-a decurs din întâlnirea noastră,

Dar vechiul dor al dragostei mă cheamă

Şi tu îmi faci cu mâna la fereastră.


Subtile explicaţii cui i-aş cere?

Tot prostul face pe interesantul

Şi-n condamnarea asta la tăcere,

Mai conversez de-a surda, cu neantul.


Şi cum să transformăm iubirea-n ură,

De ce nu noi, ci solii să lucreze,

Şi să pătăm simţirea cea mai pură,

Punând incendiul tot în paranteze?


N-aş vrea să te-ndârjesc sau să te sperii,

Nici să te fac să te-ndoieşti de tine,

Dar eu te-am adorat fără criterii,

Estet bolnav, al patimii depline.


De dragul tău, am fost cu lumea-n luptă,

Te-am apărat de bârfe şi de crivăţ,

Şi după toată veghea ne-ntreruptă,

Cedez numai în lupta împotrivă-ţi.


Şi totuşi tu ai fost cea mai frumoasă,

La mine-n braţe îţi fusese bine,

Obsesia iubirii nu mă lasă

Şi-mi este imposibil fără tine.


@Us69 @ILM

$$$

 LUCIA CUESDEAN


Pe vremea când primul Stat Latin, Respublica Romana, avea 200 de ani, nimeni în lume nu rivaliza cu geţii lui Alexandru Macedon.

Vocabularul din Punjabi este mai fidel faţă de româna contemporană decât orice alt izvor scris pus în contul tracilor, dacilor sau ilirilor.

“Româna” în copie vorbită azi în Punjabul din India şi Pakistan conţine 200 de cuvinte exclusiv româneşti, pe lângă cele 1800 lexeme numai româneşti, dar difuzate şi la ceilalţi indo-europeni, dovedind că rumânii geţi sunt cuceritorii europeni ai Indiei şi Pakistanului.

Imensul fond latin ancestral al românei certifică fără posibilă tăgadă originea Gintei latine în Poporul get, continuatorul direct al primei civilizaţii a Europei, Cultura Danubiană.

Originea comună a rumânilor şi romanilor este indubitabilă, dar nu de 1900 de ani, din vremea Împăratului Traian, ci de peste 3100 de ani, de când geţii din Banat s-au instalat pe colinele Romei la ALBA LUNGĂ şi în LATUL Latiumului.Alba, lungă, latul Latiumului, sunt cuvinte româneşti de dinainte de a exista Roma, în concordanţă cu arheologia de factură danubiană din situl Villanova, specifică vorbitorilor de limbă latino-faliscă, originari pe Dunărea de Mijloc, în Banat (vezi Andrei Oţetea, Istoria lumii în date, p. 35).

Acest fond latin ne dă fără îndoială dreptul de a ne afirma fraţi cu toţi cei din Ginta latină, inclusiv cu patricienii Romei, aşa cum cântă şi Imnul României.

Rumân este cel care grăieşte cu vorbele proprii româna şi dialectele ei ca limbă maternă şi este de origine din Bazinul Hidrografic al Dunării de Jos, teritoriu ancestral al neamului românesc.

Noi ne numim Someşeni, Jieni, Bârlădeni, Vasluieni, etc.

Datina leagă numele românilor de râu, de onomatopeele ARR, RRU, generate de râu, r’u (=val-e, apă).

Ru-mânii (oa-MENI=mani, în getică) sunt R’U MANI sau VĂL-eni, VAL-ahi, AR-geş-ieni, AR-mâni, AR-del-eni, olt-ENI, sucev-eni, moldov-eni, etc.“Onomatopeea” ARR este un “sinonim” pentru onomatopeea RRU, râu, apă, în limba rumânilor sciţi, AR-ieni, AR-del-eni, agatârşi din AR-ieş sau toc-AR-ieni, la care AK-AR este lacrima, apa AR din OK-iul AK, pe care o verşi când eşti OK-ĂR-ât şi apa AR ce IESE din pământ în Ar-IEŞ.

Limba ru-MÂN-ea-scă este legată SCAI, de râu, de care este şi MÂN-at-ă, strigată, peste numeroasele ape ale României.

Antichitatea a cunoscut pe lângă Or-feu (Fa-UR sau OR-tac al FO-cului AR-telor) încă cel puţin trei oameni de cultură şi cărturari în neamul românesc, precum scitul Aba-ris (RE-ge pe APE), secolul X BC, scitul An-a-char-sis (“omul” AN ce suise pe cer), secolul VI BC şi regele dac Cotiso ( CO-nu TIS-o “ce strânge ca TEAS-cul”).Ultimul a fost omagiat ca poet de către romanul Ovidius Publius Naso, exilat la Tomis, 8-18 AD, dovadă că dacii ştiau să scrie şi unii dintre ei să vorbească greceşte şi latineşte, în versuri.

Rumân este un cuvânt extrem de vechi. După Amianus Marcelinus şi Iordanes, geto-dacii au purtat în antichitate şi numele de ROUMON, conform cu A. Deac, p. 315.El este pomenit în Biblia lui Ulfila (A.Deac) şi în Plăcuţele de plumb de la Sinaia (site Internet), scrise de daci într-o limbă românească arhaică.Lexeme româneşti arhaice, de peste 2500 de ani, sunt prezente în Punjabi şi pot fi verificate pe Internet la linkul http://ijunoon.net/punjabi_dic/

 Lumea uită, dar noi nu ar trebui să uităm că, 400 de ani înainte de a fi învins Decebal de către Traian, marele Alexandru Macedon, admiratorul plugarilor geţi nord Dunăreni, a făcut din Punjabi, un spaţiu macedo-rumân şi că de milenii el era un spaţiu scitic, inclusiv masagetic, la fel cum uită că macedonenii sunt desprinşi din regatul get al odrizilor lui Teres şi că anticii nu deosebeau pe sciţi de geţi şi cu atât mai puţin pe sciţi de masageţii care făceau curgane, unul şi acelaşi “Popor al curganelor”, indo-europenii primari, după Marija Gimbutas.

Precum cuvinte de ale noastre de astăzi coincid cu cele ale lui Ştefan cel Mare, de acum 500 de ani şi cuvintele odrizului get Alexandru, de acum 2300 de ani, coincid cu cele ale masa getei Tomiris, regină în vecini de Punjabi, acum 2565 de ani.

Ca dovadă a înrudirii masa geţilor cu macedonenii există înscrisul din istorie despre căsătoria cu băştinaşe de aici a 10.000 de macedoneni, dimpreună cu împăratul, a cărui nevastă Roxana şi copilul lor au căzut pradă furiei grecilor, ce i-au ucis cu pietre, în piaţa publică din Atena, după care abilii manipulatori ai istoriei, l–au declarat cel mai iubit fiu al Greciei, pe Alexandru Macedon.

 Nimeni şi niciodată nu poate proba apariţia fondului latin românesc ca urmare a unei scurte cuceriri romane pe o mică suprafaţă din teritoriul locuit de rumânii strămoşi, cunoscuţi în istorie înainte de Respublica Romana, ca geţi (=pă-mân-ten-i, MAN-i, oa-MEN-i, brah-MAN-i) şi ca sinonime pentru „(pă)-mân-(ten-i pe) râu”(r’u-mân-i), atunci când Roma era un mic punct pe hartă şi geţii vorbitori de română erau răspândiţi de la Gibraltar până în Punjabi, comentaţi de Herodot, ce nici nu auzise de existenţa romanilor.

$$$

 RALU CARAGEA 


Adevărata zestre a Domniței Ralù, primul teatru din Valahia


La 24 aprilie 1870 era înmormântată în cimitirul satului Thonberg, lângă Leipzig, Ralù Arghiropoulu, fiica cea mai mică a fostului domnitor fanariot Ioan Gheorghe Caragea, domnița al cărei nume a dobândit, o sută de ani mai târziu, o notorietate postumă neașteptată, în urma seriei de filme „Haiducii lui Șaptecai”.


Pelicula cinematografică a imortalizat o poveste romanțată a prințesei fanariote, dar, dincolo de personaj, în anul 1812, când a ajuns împreună cu familia domnitoare în Țara Românească, Domnița Ralù era o tânără cu înalte aspirații artistice și cu un gust al frumosului atent cultivat prin lecturi (Schiller și Goethe) și muzică (Mozart și Beethoven). Bună cunoscătoare a literaturii elene, în spiritul căreia crescuse, admira cultura franceză și pe cea germană, fiind pasionată de muzică și teatru. Potrivit lui Constantin Gane, prințesa „cânta la pian – sau la clavir, cum se spunea pe atunci – și pianul ei, pe care-l adusese cu ea de la Constantinopol, pare a fi fost cel dintâi pe care l-au cunoscut bucureștenii. Cât despre teatru, acesta nu era pentru Domnița Ralù un mijloc de-a petrece; teatrul era pentru ea un fel de-a răspândi cultura, de-a înălța sufletele celor cari trăiau prea lipiți de glie, o înviere a vechei glorie ellene, într-un cuvânt aproape o vocațiune și un apostolat.”


Din anturajul ei la București făceau parte tineri greci, rude și amici de la școala domnească, care i-au încurajat visul de a reînvia măreția teatrului antic grecesc. Domnița Ralù și-a convins tatăl – renumit în epocă pentru pentru zgârcenia sa – să-i ofere banii necesari ridicării și împodobirii unei scene în apartamentele de la Curtea Domnească. Prințesa era cea care alegea repertoriul („Oreste” de Alfieri, „Moartea fiilor lui Brutus” de Voltaire, ”Dafnis și Chloe” după Longus) și tot ea regiza piesele jucate în fața auditoriului format din boieri și curteni.


De la teatrul de salon, care prin spațiul improvizat și publicul puțin numeros limita întreaga experiență artistică, Domnița Ralù a inițiat un plan ambițios pentru acele vremuri, acela de a construi un teatru public, singurul mod de a răspândi arta în cercuri sociale mai largi.


În iarna anului 1816-1817, tânăra prințesă a început construirea primul teatru din Valahia, Cișmeaua Roșie, la intersecția Podului Mogoșoaiei cu Strada Fântânei. 

Sala destinată spectacolelor de teatru, inspirată de cele din Petersburg, Paris sau Viena, avea o lungime de 18 stânjeni și o lățime de 9 stânjeni și 5 palme, iar tavanul înalt era decorat cu frumoase picturi murale. Cortina împodobită cu o reprezentare a lui Apollo ținând în mână lira, separa scena de zona destinată orchestrei, în fața căreia era așezată o sofa de catifea roșie pentru Ioan Vodă Caragea și soția sa, Doamna Elena. Urmau 14 rânduri de bănci din lemn, acoperite cu postav, iar în jurul sălii ovale erau amplasate 3 rânduri de loje.


Pentru reprezentații a fost adusă de la Viena trupa Gherghy, formată din actori profesioniști, iar prețurile biletelor, „cam pipărate”, variau de la 1 galben loja din primul rând (destinat protipendadei), la 10 sau 8 lei rândul al doilea, ajungând pâna la 3 lei pentru un bilet la stal.


 „Prima reprezentație avu loc pe 8 septembrie, cu opera lui Rossini: Italiana din Algeria. Vodă Caradja, ținând să facă plăcere Domniței sale, cinsti adunarea cu prezența sa. Un selam-ceauș îl vesti cu glas răsunător de cum călcă pragul teatrului; iar pe când Măria Sa înainta încet și demn spre divanul de catifea roșie din fața scenei, toată lumea în picioare strigă de trei ori: Trăiască, trăiască, trăiască Măria Sa.” (Constantin Gane, „Trecute vieți de doamne și domnițe”, vol. II)


Din păcate, Domnița Ralù nu s-a putut bucura de teatrul său, la puțin timp după inaugurare fiind nevoită să părăsească pentru totdeauna Țara Românească, împreună cu familia, de teama mazilirii tatălui său.

Teatrul de la Cișmeaua Roșie a continuat să funcționeze până în 1825, când a fost distrus de un incendiu. Pe această scenă a fost jucată în anul 1819, pentru prima dată în limba română, piesa «Hecuba» de Euripide, tradusă A. Nănescu. 


Despre viața prințesei Caragea, în anii care au urmat, s-a scris destul de puțin: s-a stabilit la Pisa, s-a căsătorit cu Gheorghe Arghiropoulu și a avut doi copii. A murit la 16 aprilie 1870 la Thonberg, la o vârstă respectabilă, fiind înmormântată câteva zile mai târziu în cimitirul din localitate, așa cum reiese din documentul păstrat în fondul familial Caragea la Arhivele Naționale, pe care vi-l oferim în format digital.


Un lucru este cert, urmându-și visul din anii tinereții, Domnița Ralù a construit primul teatru din Valahia, pe care l-a lăsat, ca zestre, românilor.  


Pentru mai multe documente referitoare la familia Caragea vă invităm să accesați inventarul fondului familial Caragea, păstrat la Arhivele Naționale. Documentele sunt accesibile celor interesați prin intermediul Sălii de Studiu a instituției noastre.


 #Documents #documente #istorieromaneasca #ArhiveleNationale #arhivelenaționalealeromâniei #istorie #archives #history #documentemedievale #istoriaromâniei

$$$

 Baladă veselă de dragoste pentru tristețea celui plecat la oaste


Mircea Dinescu 


Mama ta poartă ochelari cu șapte lentile

tatăl tău te păzește din turn,

grăbește-te iubito mai am cîteva zile

și am să plec soldat într-un cătun.


De nu – să-ți porți neprihănirea tristă

ca pe-un cîștig umil de cîțiva franci

eu am să-mi fac obiele din batistă

pe rănile aprinse în bocanci,


și am să lăcrimez pe patul puștii

șopîrle reci, dacă m-ai fi iubit,

te-aș fi-nvățat ceva ce încă nu știi

și seamă n-aș mai lua de cei în blid.


Așa, cînd lungi trompete îmi sfîșie

auzul, scuze cer la șobolani,

și îmi îmbrac umila mea stafie

în pînza cu gîndacii diafani,


și-apoi, într-o cazarmă crenelată

buimac de soare între caporali

fără de mamă și fără de tată

am să învăț cît suntem de egali.


Cînd tu în parcuri roze te vei bate

cu flori printre frumoși adolescenți

eu am să duc o raniță în spate

și-am să-i învăț algebră pe sergenți,


cînd tu ai să dansezi fără vreo grijă

curtată îndelung de-un licean

de mine se va-ndrăgosti o schijă

și-am să te văd printr-un întors ochean,


așa că fie-ți milă sau blesteme

îți voi rosti în loc de rămas-bun,

lasă-ți părinții și nu te mai teme

căci am să plec soldat într-un cătun.

$$$

 DE CE NU UITĂM. ?

DE CE NU IERTĂM.?


Conform cercetărilor istoricului american Rudolf Joseph Rummel, de la Universitatea din Hawaii:


• Între iunie 1940 şi iunie 1941, 300.000 de basarabeni şi bucovineni au fost deportaţi, din care 57.000 au murit;


• Între martie 1944 şi mai 1945, 390.000 de de basarabeni şi bucovineni au fost deportaţi, din care 51.000 au murit;


• Între mai 1945 şi decembrie 1953, 1.654.000 de de basarabeni şi bucovineni au fost deportaţi, din care 215.000 au murit (majoritatea în Gulag şi pe drum).


În total, după Rudolf Joseph Rummel, aproximativ 2.344.000 de persoane, în mare parte români, au fost deportate din teritoriile anexate de URSS în 1940 în dauna României, din care 703.000 au fost ucise. Aceasta reprezintă o medie de 620 de persoane pe zi sau 18.600 pe lună, ceea ce înseamna aproximativ un tren de zece vagoane sau un convoi de camioane pe zi.


Pe toată durata de existență a URSS-ului, aproximativ 2.344.000 persoane originare din Basarabia, Bucovina de nord și RSSA Moldovenească au fost victime ale arestărilor, persecuțiilor politice, deportărilor, condamnărilor la muncă silnică, 703.000 dintre ei pierind. Ultimele cifre includ și cele 298.500 de victime ale foametei din perioada 1946-1947 și cei aproximativ 100.000 de prizonieri de război români de origine basarabeană și bucovineană, care au murit în lagăre. Restul sunt victime ale execuțiilor, masacrelor, deportărilor și ale gulagului.


Aceasta este "eliberarea” sovietică. Aceasta este "prietenia” rusească. Aceasta este moștenirea lor: sânge, lacrimi, distrugere. Nu e doar istorie. E trauma noastră, e memoria poporului nostru. Să nu uităm niciodată ce au făcut și să nu-i lăsăm niciodată să o facă din nou. Dacă uităm, suntem complici. Dacă iertăm, ne trădăm strămoșii.


Rudolph Joseph Rummel, a fost profesor emerit la Universitatea din Hawaii și este cunoscut pentru studiile sale despre democid (uciderea în masă de către guvernele proprii, în special în regimuri totalitare). Rummel a fost printre primii care au demonstrat, cu date comparate și statistici istorice, că regimurile totalitare omoară mai mulți civili decât toate războaiele la un loc.


În poză, Fragmentarea populației românești la început de secol XX.


În concluzie: votați în consecință. Țineți minte cine sunt trădătorii de țară, interziși în două țări vecine pentru întâlniri cu agenți rusi, una fiind întâmplător fix Moldova din povestea de mai sus și, cine sunt prieteni cu condamnați definitiv penal fugiți în alte țări, cu care merg la masă punând la cale distrugerea propriei țări, adică trădători. Votați în consecință!

$$$

 Definiția „spitalului” conform Papei Francisc


Papa Francisc ne surprinde mereu cu reflecțiile sale:

„Pereții spitalelor au auzit mai multe rugăciuni sincere decât multe biserici…

Au văzut săruturi mai autentice decât cele din aeroporturi…

În spital vezi un homofob salvat de un medic gay.

Un medic de rang înalt salvează viața unui cerșetor…

În terapie intensivă, un evreu are grijă de un rasist…

Mii de soți se iartă reciproc în speranța unei vindecări totale.

Un polițist și un prizonier împart aceeași cameră și primesc aceleași îngrijiri…

Un pacient bogat așteaptă un transplant de ficat cu un organ donat de un sărac…

În acele momente, când spitalul atinge rănile oamenilor, universurile se intersectează cu un scop divin. Și în această comuniune a destinelor, ne dăm seama că, singuri, nu suntem nimic.

De cele mai multe ori, adevărul absolut al oamenilor se dezvăluie doar în momentele de durere sau în fața amenințării reale a unei pierderi definitive.

Spitalul este locul unde ființele umane își dau jos masca și se arată așa cum sunt ele cu adevărat, în esența lor pură.


Viața aceasta va trece repede:

Nu vă certați cu oamenii.

Nu vă plângeți prea mult.

Nu fiți amărâți.

Nu e nevoie să fiți într-un conflict constant cu partenerul vostru; până la urmă, l-ați ales pentru a împărtăși momente frumoase, nu amare.

Nu pierdeți somnul din cauza facturilor.

Nu încetați să vă sărutați persoanele dragi.

Nu deveniți obsedați de o casă impecabilă.

Bunurile materiale trebuie câștigate de fiecare; nu vă concentrați pe acumularea unei moșteniri.

Nu țineți prea multe diete; la urma urmei, corpul vostru este doar împrumutat… bucurați-vă de el.

Țineți aproape câinii și pisicile voastre.

Nu păstrați vasele pentru ocazii speciale.

Folosiți tacâmurile noi.


Profitați de oportunitățile pe care viața vi le oferă azi, pentru că mâine probabil nu le veți mai avea. Trăiți prezentul!


Nu fiți zgârciți cu parfumul vostru preferat, folosiți-l pentru voi înșivă.

Purtați adidașii preferați, puneți-vă muzica pe repeat.


De ce să nu luați o pauză?

De ce să nu sunați acum?

De ce să nu fiți de folos acum?

Sunați-vă prietenii, invitați-i la o cafea.

De ce să nu iertați acum?

Mereu așteptăm ceva: Crăciunul, vinerea, Anul Nou, când avem bani, când vine dragostea, când totul este perfect…

Dar vedeți voi, perfecțiunea nu există.

Ființele umane nu au fost create pentru a se realiza aici, ci pentru a învăța.

Așa că profitați de această lecție de viață și trăiți-o acum.

Respectați-vă pe voi înșivă, respectați-i pe ceilalți.

Mergeți pe drumul vostru și lăsați-i pe ceilalți să-l urmeze pe al lor.

Nu criticați, nu judecați, nu vă amestecați.


Iubiți mai mult, iertați mai mult, îmbrățișați mai mult, trăiți mai intens… și lăsați restul în mâinile Creatorului!


Papa Francisc

$$$

 FRANCOIS MARIE AROUET (VOLTAIRE)


Voltaire, unul dintre cei mai importanți filosofi ai Iluminismului, a trăit o viață plină de evenimente, marcată de angajamentul față de slujirea libertății. Scriitor neobosit și prolific, a lăsat în urmă un corp de lucrări considerabil și foarte variat, care a atins toate domeniile, a reînnoit genul istoric și a dat umanității scrierile sale deosebite.


Familia


S-a născut la 21 noiembrie 1694. Tatăl său era notar și consilier al regelui. Mama lui a murit când el avea șapte ani.


Educație


A fost plasat la iezuiți la colegiul Louis-le-Grand (fostul colegiu din Clermont), apoi a studiat la Facultatea de Drept din Paris.


Începutul carierei sale


Din 1715, a frecventat cercurile liberale și saloanele literare, compunând scrieri satirice care l-au condus la Bastilia. În închisoare, a scris „Oedip” (1717). Călătorește în Europa și experimentează intrigi de curte. A continuat să scrie pentru teatru și a început o epopee, „La Ligue” (1723), prima versiune a „La Henriade” (1728). O altercație cu cavalerul de Rohan-Chabot i-a adus douăsprezece zile în Bastilia, apoi exilul în Anglia (1726).


Primele succese


Întors în Franța în 1728, a scis teatru;. A triumfat cu piesa sa „Zaire” (1732). S-a retras la Cirey, la Madame du Châtelet. Scrisorile filozofice (1734) au avut un ecou imens, la fel ca provocatorul poem „Le Mondain” (1736).


Moment de cotitură în cariera lui


A fost rechemat la Paris unde a fost numit istoriograf al regelui (1745). Pe lângă activitatea sa de istoric ( „Epoca lui Ludovic al XIV-lea”, 1752, „Eseu despre morala și spiritul națiunilor”, 1756), a început să scrie povestiri satirice ( „Zadig”, 1748, „Micromégas”, 1752). A acceptat invitația lui Frederic al II-lea al Prusiei și a plecat la Potsdam (1750). În 1755 s-a mutat în Elveția, unde a fost publicat „Candide” (ianuarie 1759) și, în cele din urmă, într-un sat francez de lângă granița cu Elveția, Ferney (decembrie 1758-februarie 1759).


Ultima parte a carierei sale


Devenit „gazda Europei”, el intervine în „afaceri” (Calas, Sirven, La Barre). Și-a continuat lupta pentru toleranță ( „Tratat de toleranță”, 1763, „Dicționar filosofic portabil”, 1764) fără a renunța, totuși, la poveste („The Ingenuous”, 1767). A murit la 30 mai 1778. Treisprezece ani mai târziu, în 1791, rămășițele sale au fost transferate solemn la Panteon.


1. Viața lui Voltaire


1.1. Formare inițială (1694-1713)


François Marie Arouet a fost al cincilea copil al lui François Arouet (1649-1722) și Marguerite Daumart (circa 1661-1701) [din cei șase copii din familie, trei au murit în copilărie]. Tatăl său, notar regal, apoi plătitor de mirodenii la Camera de Conturi, a avut relații profesionale și personale cu aristocrația. Le-a dat fiilor săi cea mai bună educație posibilă. Pentru Armand, cel mai mare, pe la 1695, era cea a oratoriei. Pentru François Marie, în 1704, era cea a iezuiților din colegiul Louis-le-Grand. Dezacordul dintre cei doi frați vine, fără îndoială, parțial de acolo. Ea va fi agravată de dificultăți între tată și fiu, când libertinismul și vocația literară apar simultan. Voltaire pare uneori să nu fie fiul tatălui său, ci al cântăreței Rochebrune: o afirmare agresivă a independenței – gluma despre nenorocirea lui este considerată astăzi ca semnul unei fobii și al unei bântuiri care se regăsesc în atitudinea lui Voltaire în fața lui Dumnezeu, un tată cu o putere teribilă.


Adolescența sa a fost influențată de umanismul iezuit și libertinismul lumesc. Iezuiților, Voltaire le datorează cultura sa clasică, gustul mai degrabă purist, preocuparea pentru eleganță și precizie în scris, dragostea pentru teatru și chiar, în ciuda acestora, fundamentele deismului său, epicureismului său, spiritului său plăcut și ireverent, talentului său în poezia ușoară.


1.2. Prima experiență de scriere polemică (1713-1726)


Dar Voltaire nu s-a mulțumit să fie un om de satiră: în arta lui de a se distra era o insolență care a făcut să fie trimis de tatăl său la Caen, apoi la Haga în 1713, fiind închis la Sully-sur-Loire în 1716 la ordinul regentului (despre care se spune că a scris câteva versuri). Cu totul altă amploare decât versurile sale epicuriene, au fost tragedia „Oedip”, reprezentată triumfător în noiembrie 1718, și „Poemul Ligii”, publicat în 1723, care avea să devină „Henriada” în 1728. Acum vrea să-i imite pe Sofocle și Vergiliu. Libertinul începe să devină filosof citind Malebranche, Bayle, Locke și Newton.


În 1718 a luat pseudonimul Voltaire (mai întâi Arouet și Voltaire), format probabil din Airvault, numele unui oraș poitevin în care au trăit strămoșii săi. Cavalerul de Rohan (1683-1760), pe care l-a bătut și, și mai rău, a fost întemnițat din nou în 1726, pare să fi întrerupt o carieră de succes admirabil de scriitor și curtean deja ilustru. De fapt, îl readuce pe Voltaire la adevărata sa vocație, care, cu siguranță, ar fi izbucnit într-un fel sau altul, căci cu greu se poate imagina că s-ar fi mulțumit să fie poet laureat.


1.3. Rămas în Anglia (1726-1728)


Însuși Voltaire a cerut permisiunea de a merge în Anglia. A descoperit ceva despre care habar n-avea și a suferit o profundă metamorfoză? A găsit el, dimpotrivă, acolo, ceea ce a venit să caute, a aflat ce știa deja? Ambele teze au fost susținute. Se admite acum că, deși citise lucrări traduse înainte de călătoria sa și adoptase, de asemenea, prin propriile sale călătorii, opinii deja „filosofice” despre Dumnezeu, despre Providență, despre societate, despre toleranță, despre libertate, el nu era totuși în situația, în anii 1726-1728, să asimileze complet știința și filosofia engleză.


Dar Voltaire experimentează o civilizație, despre care simte și vrea să definească ceea ce el numește spiritul sau geniul. A înțeles importanța pentru gândirea și literatura franceză a cunoașterii acestor englezi, cu care Regentul făcuse o alianță, și a adunat o masă de notații, idei, întrebări, probleme, anecdote, modele formale din care va continua să se inspire pe tot parcursul vieții.


„Scrisorile filozofice”, (sau Litere engleze), scrise cu mult înainte de încheierea șederii sale în Anglia, au apărut în engleză în 1733, iar în franceză în 1734. Ele sunt, în ciuda erorilor și a neajunsurilor, una dintre cele mai reușite încercări de a înțelege și explica funcționarea unei societăți străine și legătura dintre instituții, obiceiuri și o cultură sub semnul libertății.


1.4. Întoarcerea în Franța: speculații financiare și clandestinitate (1728-1734)


De la întoarcerea sa în Franța (1728) până la instalarea sa în Lorena, la Cirey (1734), Voltaire a trăit câțiva ani rupt între lume și singurătate, succes și persecuție, publicarea unor lucrări finalizate și începerea unor noi lucrări.


I-a publicat pe „Brutus” (decembrie 1730) și „Zair” (august 1732), dar istoria sa a lui Carol al XII-lea a fost confiscată (ianuarie 1731). Gustul său pentru satiră a stârnit proteste violente (ianuarie 1733). Scrisorile sale filosofice (aprilie 1734), revizuite pe larg și la care a adăugat remarcile „Despre gândurile lui M. Pascal”, au fost arse, iar autorul a trebuit să se refugieze în Lorena (mai 1734) pentru a scăpa de închisoare. În mai 1732, el a menționat pentru prima dată planul său de a scrie istoria lui Ludovic al XIV-lea.

În această perioadă a dezvoltat două mijloace de a-și asigura libertatea de a scrie, pe care le va folosi în continuare de atunci: speculația, care îi va aduce confort material și apoi bogăție, și clandestinitatea, în care pregătea tipărirea și distribuirea operelor sale.


1.5. Retragerea la Cirey (1734-1750)


1.5.1. Perioada studioasă (1734-1740)


Voltaire s-a stabilit la Cirey, în Haute-Marne, cu Madame du Châtelet (Émilie Le Tonnelier de Breteuil, Marquise du Châtelet, 1706-1749). A fost locul lui de retragere și centrul activităților sale până la moartea amantei sale. Mai multe motive l-au făcut să-și dorească să se retragă pentru câțiva ani: procedurile inițiate împotriva lui, nevoia de a se dedica pentru munca de lungă durată care avea să fie secolul lui Ludovic al XIV-lea, sentimentul că trebuie să dobândească în știință și filozofie cunoștințele care îi lipseau și până la pragul cărora l-a condus finalizarea „Scrisorilor filozofice”.


Din 1734 până în 1738 a avut loc ceea ce s-a numit reeducarea lui Voltaire. Era deja un filosof prin mintea sa critică, prin ideile sale despre religie, despre societate, despre fericire. El devine așa în sensul enciclopedic în care secolul său trebuie să înțeleagă cuvântul: devenind metafizician, fizician, chimist, matematician, economist, istoric, fără a înceta niciodată să fie poet și să scrie comedii, tragedii, epistole sau versuri galante.


Cu Madame du Châtelet, comentează pe Newton, Leibniz, Christian von Wolff, Samuel Clarke, Bernard de Mandeville și efectuează experimente de laborator. Corespondența sa cu Frederic al II-lea al Prusiei și rolul pe care spera să îl joace cu prințul l-au determinat să învețe despre diplomație și probleme economice.


Toate aceste activități și cercetări, care explorează conceptul de civilizație, au dus la „Tratatul de metafizică” (Voltaire a lucrat la el de la începutul anului 1734 până la sfârșitul anului 1736, lucrarea nu a fost publicată în timpul vieții), „Elementele de filosofie a lui Newton” (publicată în 1738), „Epoca lui Louis XIV” (o primă versiune a fost publicată în 1738), „Discurs în versuri despre om” (compus și distribuit mai mult sau mai puțin clandestin în 1738) și proiectul „Eseuului despre morala și spiritul națiunilor”.


1.5.2. Perioada de instabilitate (1740-1750)


Dar retragerea de la Cirey nu este nici constantă, nici solitară, nici măcar întotdeauna pașnică. Vizitatorii se succed unul după altul. Scrie teatru. Manuscrisele sunt ținute sub supraveghere, ca niște explozibili gata să explodeze: Voltaire se înfurie când paginile din „The Maid” dispar din sertar. A trebuit să fugă în Olanda când a circulat textul din „Le Mondain” (noiembrie 1736).


A doua parte a perioadei Cirey a fost și mai agitată: călătorii la Lille pentru a-și vedea nepoata, pe doamna Denis (care i-a devenit amantă din 1744), călătorii la Paris pentru reprezentația, rapid interzisă, a lui „Mahomet” (august 1741) și pentru reprezentația triumfală a lui „Mérope” (februarie 1743). L-a întâlnit pe Frederic al II-lea la Wesel, lângă Cleves (septembrie 1740), a plecat într-o misiune diplomatică la Berlin și Olanda (1743-1744) și a rămas la Versailles pentru spectacolul „Prințesa Navarei” și „Templul Gloriei” (1745).


Voltaire, de fapt, caută să obțină favoarea lui Ludovic al XV-lea. „Poemul lui Fontenoy” a fost tipărit de tipografia regală (1745). În cele din urmă a fost numit istoriograf al Franței (aprilie 1745), ales la Académie française (aprilie 1746), înainte de a primi brevetul de domn de rând al camerei regelui (decembrie 1746). Academiile provinciale și străine se întreceau pentru a-l număra printre membrii lor. A fost primit la Sceaux de Ducesa de Maine, pentru care a scris primele sale „Povestiri”.


Dar, ca și în 1726, edificiul succesului său s-a prăbușit când a ajuns să se creadă la vârf. Episodul din „Gambitul Reginei” (unde Voltaire îi spune doamnei du Châtelet, care pierdea tot ce a pariat, că juca cu necinstiți) este mai puțin una dintre cauzele dizgrației sale, decât consecința și simbolul comportamentului pe care l-a adoptat. Nu și-ar fi sacrificat niciodată munca și gândurile în căutarea favorurilor regale, pe care dorea să le folosească drept scut, iar regele știa foarte bine că nu este un curtean sincer. Moartea doamnei du Châtelet îl privează pe Voltaire de refugiul său, dar îl eliberează de promisiunea pe care a făcut-o de a nu răspunde invitației lui Frederick.


1.6. Cu Frederic al II-lea al Prusiei (1750-1754)


1.6.1. Între admirație reciprocă și neîncredere


La sosirea sa la Potsdam, în iulie 1750, Voltaire nu și-a mai făcut iluzii despre regele-filosof. El înțelege bine că războiul și intriga vor veni întotdeauna înaintea filosofiei în ochii omului care i-a supus, în 1740, o infirmare a lui Machiavelli, dar care a invadat Silezia în 1741. Suveranul și scriitorul simt unul pentru celălalt un sentiment ciudat și violent, un amestec de admirație, atașament, dispreț și neîncredere. Ceea ce și-au scris unul altuia și ce au scris unul despre celălalt, trebuie interpretat în lumina tuturor motivelor lor ascunse. Voltaire a trebuit să se justifice în fața opiniei publice franceze, și poate în propriii lui ochi, pentru că a mers să-l slujească pe regele Prusiei: acesta din urmă l-a copleșit pe Voltaire cu lingușiri în timp ce îl defăima în fața guvernului francez, pentru a-l împiedica să se întoarcă în Franța. La 15 martie 1753, lui Voltaire i s-a acordat totuși dreptul de a părăsi Prusia.


1.6.2. O perioadă fructuoasă în ciuda tuturor


În scurt timp, Voltaire a învățat multe despre puterea politică, despre cuvintele regilor, despre rolul intelectualilor, iar experiența sa umană deja variată i-a întărit și mai mult caracterul cosmopolit. De asemenea, lucrează mult, în ciuda divertismentului, treburilor și controverselor. Într-adevăr, s-a gândit mai întâi la munca sa când a acceptat invitația lui Frederic al II-lea. Apare „Epoca lui Ludovic al XIV- lea” (1752). Voltaire a scris secțiuni mari din istoria universală (viitorul „Eseu despre morala și spiritul națiunilor”), pe care editorii pirați se pregăteau deja să-l publice pe baza manuscriselor furate. Se gândește să-și scrie „Dicționarul filosofic portabil”. Sub titlul de „Micromégas ”(1752), el a dat forma sa definitivă unei povești a cărei primă versiune datează probabil din 1739 și a scris „Poemul despre dreptul natural” , care a apărut în 1755.


1.6.3. Căutând din nou adăpost


Timp de un an și jumătate, din martie 1753 până în noiembrie 1754, Voltaire a căutat adăpost. În ciuda primirii călduroase pe care a primit-o de la mai mulți prinți germani din Kassel, Gotha, Strasbourg și Schwetzingen, motivele de tristețe s-au acumulat: doi reprezentanți ai lui Frederic îl umiliseră cu cruzime și îl ținuseră ilegal prizonier la Frankfurt (29 mai-7 iulie 1753). Se înmulțesc edițiile piratate ale operelor sale istorice și manuscrisele „Maid of La Pucelle”. Doamna Denis pare dispusă să-l abandoneze. Sănătatea lui este precară. La Colmar, în iarna lui 1753, a luat în considerare sinuciderea. Dar el continuă să lucreze: asta îl salvează.


1.7. Patriarhatul (1754-1778)


1.7.1. Pensionare la Ferney: activitate intensă


În noiembrie 1754, Voltaire s-a stabilit în Prangins (o comună elvețiană din cantonul Vaud), apoi în martie 1755 lângă Geneva în moșia Saint-Jean pe care a redenumit-o „les Délices”. Au urmat certuri și chiar amenințări de expulzare, din cauza spectacolelor de teatru la care a trebuit să renunțe, dar și din cauza scandalului din jurul articolului „Geneva” scris de d’Alembert în Enciclopedia, unde influența sa a fost recunoscută.


În decembrie 1758, Voltaire cumpără Château de Ferney (în regiunea Ain, lângă granița cu Elveția), unde nu s-a stabilit până în 1759. A rămas acolo până în anul morții sale și a devenit „marele Voltaire”, „patriarhul” care primea vizitatori din toate țările și coresponda cu întreaga lume – dicta sau scria uneori până la cincisprezece sau douăzeci de scrisori. Lucrează zece până la cincisprezece ore pe zi, cultivă plantații, construiește case, înființează fabrici de ceasuri și ciorapi de mătase, dă spectacole de teatru, mese și baluri. Astfel, în aproximativ douăzeci de ani, a lansat în public peste patru sute de scrieri, de la gluma de două pagini până la enciclopedia filosofică în mai multe volume.


„Candide”, care a apărut în 1759, a marcat sfârșitul unei perioade de anxietate, în timpul căreia a publicat totuși „Analele Imperiului” (1753) și „Eseul despre morala și spiritul națiunilor” (1756). În urma cutremurului care a distrus orașul, a scris „Poemul despre dezastrul de la Lisabona” (1756) și prima parte a „Istoriei Rusiei sub Petru cel Mare” (1759). A completat și publicat „The Orphan of China” (1755) și a lucrat la ediția generală a lucrărilor sale întreprinse de frații Cramer. De asemenea, a încercat, fără succes, să oprească războiul servind ca intermediar între Ducele de Choiseul și Frederic al II-lea.


Producția imensă dw la Ferney include tragedii precum „Tancrède” (1759), „Olympia” (1764), „Sciții” (1768), „Guebres” (1769), „Legile lui Minos” (1772), „Irene” (1778), mai multe comedii, un comentariu la teatrul lui Corneille ( Istoria de la Paris), studii juridice ( „Comentariu la Cartea Crimelor și Pedepselor” [de Beccaria], „Comentariu la Spiritul Legilor, Prețul Justiției și al Umanității”, epistole către Regele Chinei, Regele Danemarcei, Împărăteasa Rusiei, Boileau, Horațiu etc. Dar chiar și lucrări de literatură pură sau de erudiție sunt legate de polemicile în care este angajat Voltaire și fiecare își găsește sensul doar atunci când este plasată în împrejurările care au dat naștere acesteia. Autorul reușește să trimită o tragedie în câteva zile, atât pentru a atrage atenția regelui, cât și pentru a obține permisiunea de a se întoarce la Paris, lucru care îi este refuzat la fel de obstinat de Ludovic al XVI-lea precum a fost de Ludovic al XV-lea.


1.7.2. Apărarea libertății de gândire


Totul servește luptei filozofice. „Să zdrobim pe cei infami”, le repetă corespondenților săi – „infamul” fiind superstiția, religia în general și religia catolică în special. Lupta vizează și nedreptatea, arbitrariul, obscurantismul, prostia, tot ceea ce Voltaire consideră contrar umanității și rațiunii. Prima sa armă fiind ridicolul, satirele, epigramele și glumele depășesc credințele și obiceiurile pe care le condamnă. Plouă peste Fréron, Omer de Fleury, frații Le Franc de Pompignan, Jean-Jacques Rousseau, Chaumeix, Needham, Nonnotte, Patouillet și mulți alți dușmani recenți sau vechi. Câteva dintre aceste batjocuri au rămas celebre: „Relația cu boala, mărturisirea, moartea și apariția iezuitului Berthier”, „Pot-Pourri”, „Anecdotele despre Belisarius” sau „Canonizarea Sfântului Cucufin”.


După un plan de lungă durată, Voltaire a reunit articole cu un ton mai serios, de multe ori la fel de satirice, pe subiecte teologice sau religioase ( „Dictionnaire philosophique portable”, 1764, reeditat de mai multe ori, augmentat cu fiecare reeditare, care a devenit în 1769 „Raison par alphabet”, apoi pur și simplu „Dictionar de filosofie, de istorie, de literatură, de legislație”). filosoful își spune cuvântul ( „Questions sur l'Encyclopédie”, din 1770). El a pus în formă cercetările de critică religioasă și de critică biblică pe care le-a început la Cirey cu Madame du Châtelet, iar din Ferney au apărut în jur de douăzeci de eseuri sau tratate între 1760 și 1778: „Predica celor cincizeci” (1762), „Tratat de toleranță” (1763), „Întrebări despre miracole” (1765), „The Boldîner de Comte de Boulainvilliers” ( 1768), „Culegere de evanghelii antice” (1769), „Dumnezeu și oameni” (1769), „Biblia explicată în sfârșit” (1776), „Istoria înființării creștinismului” (1777).


Voltaire a avut aliați în această luptă, enciclopediștii d'Alembert și Marmontel, și i-a apărat atunci când au fost persecutați. Dar, pe măsură ce s-a dezvoltat o filozofie atee în Franța, ai cărei purtători de cuvânt erau, printre alții, Diderot și d'Holbach, el a simțit nevoia să întărească bazele propriei sale filozofii, care era departe de a fi cu totul negativă. El face acest lucru în dialoguri precum „The Doubter and the Worshiper” (1766?), „The ABC” (1768), „The Worshipers” (1769), „Sophronimus and Adelos” (1776), „Dialogues of Euhemerus” (1777) și în pamflete precum „The Ignorant Philosopher” (1766), „All Ciceros to God Ia o parte sau principiul acțiunii” ( 1772).


1.7.3. Polemistul angajat


În fine, satira și discuția nu sunt suficiente pentru Voltaire. A apelat la opinia publică și a intervenit în cauze legale care l-au ocupat și l-au îngrijorat timp de câțiva ani: cauzele Calas, Sirven, Montbailli, La Barre și Lally-Tollendal. Poveștile ( „The Ingenuous”, „The Princess of Babylon”, „The S

$$$

 VIAȚA SECRETĂ A LUI HENRY DAVID THOREAU


Henry David Thoreau: 12 iulie 1817 – 6 mai 1862

Nationalitate: americana

Titluri reprezentative: O saptamana pe raurile Concord si Merrimack (1849), Nesupunerea civila (1849), Walden (1854)


„Sunt un mistic, un trandescentalist, basca un filosof innascut”.


Cu mult timp inainte ca disidentii evrei din Uniunea Sovietica sa popularizeze acest termen, Henry David Thoreau avea sa devina primul refuznic1 al lumii. Intotdeauna refuza un lucru sau altul. Cu alte cuvinte:


A refuzat sa plateasca o taxa de 5 dolari pentru a se elibera diploma de masterat a Facultatii de Litere de la Harvard. „Nu merita 5 dolari”, a bombanit. „Nu luati pielea de pe oaie!²„.


Ajuns profesor la Concord Academy, a refuzat sa aplice pedepse corporale elevilor sai. Consiliul scolii l-a concediat pentru insubordonare, pretul platit fiind pierderea uneia dintre cele mai bune ocazii de a avea o cariera.


In 1847 a devenit de asemenea celebru pentru refuzul de a-si plati impozitul in valoare de 1 dolar, ca forma de protest fata de implicarea Statelor Unite in Razboiul Mexican. Acest act de nesupunere l-a aruncat in inchisoare, de unde (dupa cum spune legenda) l-a dat afara pe protectorul lui, Ralph Waldo Emerson, care venise la puscarie pentru a-i plati cautiunea. „Henry, cum ai ajuns aici?” l-ar fi intrebat Emerson. „Waldo, tu cum de nu esti aici?” a fost raspunsul lui Thoreau. A doua zi dimineata, nu a mai fost nici Thoreau dupa gratii. O matusa i-a platit taxa si acesta si-a parasit celula, numai bine pentru o Sarbatoare a afinelor³.


Thoreau si-a refuzat chiar si propriul nume, Botezat David Henry Thoreau, a insistat ca toata lumea sa-i spuna Henry David. Da, a fost cel mai incapatanat personaj din traditia literara a Statelor Unite.


Un lucru insa nu i s-ar fi putut reprosa lui Thoreau: inconsecventa. S-a tinut de planul lui de viata, oricat de ciudat era, chiar si in excentricul Concord din Massachusetts-ul mijlocului de secol al XIX-lea. Printre placerile lui cele mai mari se numarau: trasul matei de coada, comunicarea cu natura, plimbarea cu barca pe rau si scrierile lungi, cu descrieri pline de digresiuni ale experientelor sale. Prietenii il vedeau ca pe un personaj bizar, dar cumva fermecator. Ralph Waldo Emerson practic l-a finantat toata viata lui de adult. Thoreau a fost garda de corp a sotiei lui Emerson si a copiilor acestuia, omul bun la toate si mascariciul de curte, facand expeditii cu copiii in padure, unde ii invata despre flora locala, fauna si cantecul pasarilor. Cand situatia financiara devenea disperata, se intorcea pur si simplu la munca in prospera fabrica de creioane a tatalui sau.


Cartile lui Thoreau s-au vandut ingrozitor de prost de-a lungul vietii autorului, dar numele lui a devenit cunoscut dupa ce a murit de tuberculoza la 44 de ani. Poate cu exceptia lui Moby Dick de Herman Melville, Walden semnat de Thoreau este cea mai onorabila carte pe care in realitate n-a citit-o nimeni. Pe de alta parte, eseul Nesupunere civila a fost citit, ba chiar de oameni importanti. Gandhi, Tolstoi si Martin Luther King Jr., cu totii l-au citat ca sursa de inspiratie.


Viata personala a lui Thoreau a avut suisuri si coborasuri. Nu s-a casatorit niciodata, desi s-a straduit din rasputeri sa-si gaseasca o nevasta. Fratele lui, pe care l-a iubit nespus, a murit de tetanos in 1841. In aprilie 1844, Thoreau impreuna cu un prieten au distrus din greseala mai bine de 120 de hectare din padurea care apartinea de Concord, cand focul lor de tabara s-a extins necontrolat. Sfaturile financiare ale lui Emerson l-au bagat pe Thoreau intr-o spirala a datoriilor din care i-a luat ani pana a reusit sa iasa, zdruncinand zdravan prietenia dintre cei doi. Dar chiar si asa, Thoreau si-a trait viata asa cum a vrut. A fost fericit ca nu a devenit „liderul inginerilor din America” cum isi dorea Emerson, preferand sa fie „capitan la o Sarbatoare a afinelor”. Si continua sa fie admirat pana in zilele noastre tocmai pentru aceasta incapatanare a lui de a ramane el insusi.


Henry cel urat


Dupa cum spun sursele, Thoreau era un mare cuceritor. Dar puterea de atractie nu avea nimic de a face cu modul in care arata sau cu igiena personala. Craiul din Concord era fara doar si poate o aparitie dizgratioasa. Vecinul lui, Nathaniel Hawthorne, il descria ca fiind „urat ca dracu’, nasos, gura-casca, troglodit si cu apucaturi grosolane, desi curtenitoare, in armonie cu intreaga sa aparitie”. E adevarat ca Thoreau arareori isi facea baie sau se deranja sa-si aranjeze claia neingrijita de par, sau sa se schimbe de zdrentele de pe el. Era, de asemenea, binecunoscut pentru obiceiurile ingrozitoare de la masa. Oliver Wendell Holmes s-a plans adesea de obiceiul lui Thoreau de a manca doar cu mainile. Dar oamenii pareau dispusi sa treaca peste toate aceste apucaturi. „Uratenia lui e cumva una sincera si agreabila, si asta il prinde mult mai bine decat frumusetea”, isi incheia Hawthorne descrierea. Louisa May Alcott, care fusese indragostita de Thoreau, scria: „Dincolo de defecte, ochiul lui Dumnezeu a vazut trasaturile marete care aveau sa-i serveasca drept model pentru omul perfect.”


Fiecare cu ciuperca lui


Doar fiindca pentru acele vremuri Thoreau putea fi considerat un spirit liber, nu inseamna ca acesta nu era si putin puritan. Intr-o zi, in toamna lui 1856, in timp ce se plimba prin padure, a fost ingrozit sa descopere o ditamai ciuperca sub forma unui penis uman. „Poate fi impartita in trei parti: gland, corp si radacina – sau scrotul – pentru ca este reprezentarea fidela a unui falus”, scria in jurnalul lui. „Desi in multe privinte este atat de dezgustatoare, este totusi foarte sugestiva… Era o insulta pentru ochi, cat si pentru nas, palaria topindu-se foarte repede si contaminand totul in jur cu o mazga fetida, verzuie si semilichida. Intr-o ora sau doua planta imputise toata casa, incat nu mai putea fi suportata. Mi-a fost teama sa ma culc la mine in camera, acolo unde o tinusem, pana cand nu am aerisit bine. Mirosea a sobolan mort… Dumnezeule, la ce s-a gandit natura cand a creat asa ceva? Aproape ca s-a coborat la acelasi nivel cu cei care folosesc closetul…”


La reduceri


Cand vine vorba de volum de vanzari, ei bine, sa zicem ca Thoreau nu era tocmai J.K. Rowling. Vazut in zilele noastre ca un clasic minor, marea lui realizare literara din 1849, O saptamana pe raurile Concord si Merrimack s-a vandut atat de prost incat copiii mergeau pana la el acasa ca sa-l vada pe „ciudatul… [care] a scris o carte din care nu s-a vandut vreodata un exemplar”. Asta e o exagerare, fireste, dar nu e departe de adevar. De fapt, editorul i-a scris lui Thoreau si l-a intrebat cum sa procedeze cu stivele de exemplare nevandute din biroul lui. Thoreau a luat un stoc de 706 exemplare, pe care le-a depozitat in pod, incercand sa le vanda oricui trecea pe la el in vizita. „Sunt posesorul unei biblioteci de aproape noua sute de volume”, i-a marturisit la un moment dat cuiva, „dintre care peste sapte sute sunt scrise de mine.”


La stafide inainte


Daca va place painea cu stafide, ii puteti multumi lui Thoreau. El a inventat-o intr-o zi, cand se framanta aluatul pentru paine la Walden Pond. Se spune ca doamnele din Concord au fost uimite de marea lui inventie culinara.


Seful creioanelor


Sa presari stafide in aluatul de paine a fost o joaca de copii in comparatie cu inventia lui Thoreau din domeniul pietei instrumentelor de scris. Creionaraia – daca ar exista un astfel de cuvant – era pentru Thoreau o mostenire genetica. Charles Dunbar, unchiul lui, a pus bazele afacerii de familie in 1821, dupa ce a dat peste un depozit de grafit in Bristol, New Hampshire. Tatal lui Thoreau, John, s-a alaturat in scurt timp afacerii si astfel au revolutionat fabricarea de creioane pentru care Societatea Agricola din Massachusetts avea sa-i ofere o diploma de merit. La o varsta destul de frageda, Henry David Thoreau promitea ca el isi va lasa amprenta in lumea fabricantilor de creioane. In 1838 va avea in sfarsit aceasta sansa. Dupa ce s-a dedicat in intregime afacerii cu creioane, curand avea sa dezvolte un model imbunatatit a carui calitate se ridica la standardele modelului fabricat in Germania. O noua moara de macinat grafitul a fost o alta inventie revolutionara a tanarului Thoreau. Daca s-ar fi deranjat sa patenteze aceste idei, ar fi avut sansa sa devina un om bogat.


   Celebritatea l-a facut sa se culce pe-o ureche, jurand sa nu mai faca un creion in viata lui. 


„Pentru ce-as mai face asta?” le-a spus prietenilor. „Doar n-am sa fac acelasi lucru de doua ori.” Dar, precum cantecul unei sirene, piata creioanelor l-a ispitit din nou; coplesit de datorii, in 1843 a revenit in fabrica plin de forte proaspete. S-a lasat complet absorbit de munca lui, marturisindu-i chiar lui Ralph Waldo Emerson ca visase o noapte intreaga numai masini de facut creioane. Iar roadele muncii nu au intarziat sa apara, pentru ca Thoreau avea sa dezvolte ceea ce compania promova ca fiind „un creion cu totul deosebit, conceput special pentru artisti si cunoscatori”; era mai dur, mai intunecat si mai rezistent decat celelalte creioane aflate pe piata la vremea respectiva. In scurt timp, profesorii de desen insistau ca studentii sa foloseasca numai creioanele fabricate de Thoreau. Numai competitia aflata in dezvoltare, provocata in parte de inovatiile lui Thoreau, a impiedicat afacerea familiei sa domine industria de creioane din America.


Henry David cel Rosu?


In 1954, cand Panica Rosie4 era in apogeu, blândul singuratic din Concord a devenit, desi pare greu de crezut, o victima a isteriei anticomuniste. Serviciile secrete americane au ordonat ca toate exemplarele din Walden sa fie scoase din bibliotecile ambasadelor americane din intreaga lume. Se spunea despre carte ca ar fi „profund socialista”.


Bâzdâganie


Thoreau se considera intai de toate un naturalist, asa ca probabil ar fi cat se poate de incantat sa afle ca exista o insecta care ii poarta numele. Entomologul A.A. Girault a denumit o specie de viespe Thoreauia, in onoarea lui.


 1 Joc de cuvinte. „Refuznic” are dublu sens: 1. Cetatean sovietic, cu precadere evreu, careia i s-a refuzat dreptul de a emigra din Uniunea Sovietica; 2. Persoana care refuza sa se supuna anumitor legi sau ordine, in special ca actiune de protest.

2 Aluzie la traditia de a confectiona diplomele din piele subtire de oaie;

3 Thoreau aminteste acest episod in Civil Disobedience si in Walden, invocand in ambele ocazii afinele. Intr-un elogiu adus lui Thoreau dupa moarte, Emerson avea sa scrie: „he was the captain of a huckleberry-party”;

4 Sintagma „Panica Rosie” denumeste doua perioade dinstincte din istoria Statelor Unite, caracterizate de un anticomunism puternic: prima perioada cuprinsa intre 1917 – 1920 si cea de-a doua de la sfarsitul anilor ’50 pana in anii ’60.

$#$

 VARANUL


A trăit netulburat milioane de ani, până când a început să exercite o fascinație incredibilă. Învăluit în mister, a dat naștere unor legende despre atacuri feroce și neprovocate asupra oamenilor. Este cel mai dezvoltat superior al speciei, aflat în vârful piramidei trofice. Din această poziție, nu cunoaște dușmani sau rude apropiate. Rămâne, de când se știe, prădătorul de top al habitatului său. În popor i se mai spune și balaur.


Năpârlește des și când vremea o permite, preferă să stea la soare și să se încălzească, bazându-se pe factorul surpriză și camuflaj pentru a putea ataca. Deși solitar, e curios din fire, majoritatea exemplarelor manifestând o predispoziție pentru monitorizarea arealului. În caz de incendiu, familiarizat cu valurile, înoată până la cea mai apropiată insulă.


Impresionabil prin dimensiune, forță și aspect, este un prădător feroce, capabil să ucidă cu ușurință în ciuda craniului ușor. Este periculos și atacă în condiții de stres. Se deplasează lent, greoi și e aparent neîndemânatic. Când atacă, însă, devine extrem de rapid, având mișcări foarte iuți și iscusite.


Mănâncă, practic, orice este mai mic decât el, dar nu se dă înapoi nici de la a doborî animale mari. În cazul acestora, după ce le consumă, doarme o săptămână pentru a le digera. Nerecomandat persoanelor slabe de inimă! Are un mod brutal de a ucide: prada este bine scuturată, apoi capul este strivit, după care urmează dezmembrarea. Un vânător perfect, care ocazional consumă și fructe.


Mușcătura sa este mai temută decât cea a șerpilor veninoși. Dieta fiind compusă, în principal, din cadavre aflate deja în descompunere, are o salivă letală: un cocktail de peste 50 de tipuri de bacterii, dintre care șapte cu potențial septic foarte ridicat și patru pentru care nu există antidot.


Spre deosebire de orice alt prădător, are o mușcătura aproape delicată, dar, totuși, extrem de eficientă: dinții sunt astfel dispuși încât să poată mușca și smulge cât mai multă carne. Dacă prada reușeste să scape, ori va muri din cauza șocului și a hemoragiei, ori din cauza infecției provocate de saliva atacatorului. Acesta nu trebuie decât să aștepte răbdător câteva ore înainte de a se înfrupta.


Se hrănește frenetic și, de obicei, împreună cu alte exemplare. Are puține papile gustative, așa că se mănâncă mai mult din instinct decât din plăcere. Bucățile mari de carne sunt înghițite aproape întregi, la fel ca și animalele mici, lăcomie care îi provoacă constipații, nu arareori, fatale. Complementar, are plăcerea de a defeca în apă, contaminând-o.


Alt prilej când se adună cu tovarășii la un loc este la împerechere. În timpul actului sexual, trebuie să imobilizeze complet femela, altfel riscând să fie grav rănit. Împerecherile au loc în lunile iunie și iulie. Incubația durează 8-10 luni.


În captivitate are o salivă mai săracă în bacterii, asta însă nu îl face mai sănătos. Devine foarte lacom și mănâncă tot ce i se dă. Cât e pui, crește repede, dar odată ajuns adult, e predispus la obezitate. În plus, când e închis se constată schimbări majore de personalitate: își poate recunoaște îngrijitorii principali și vine când este chemat. Comportamentul aparent prietenos nu trebuie însă judecat greșit: văranul nu-și schimbă năravul.


În prezent, este protejat prin lege. Și prin niște televiziuni.


Surse: 


Science Daily, 

Enciclopedia Clopoțel, 

http://xn--descoper-67a.ro/, 

StirileProTv.ro, 

Zooland.ro.

$$_

 TRAIAN DEMETRESCU


Traian Rafael Radu Demetrescu (3 nov. 1866, Craiova – 17 apr. 1896, Craiova) a fost al doilea din cei șapte copii ai părinților săi. Tatăl, Radu Dumitru (1838-1912), era membru în Colegiul Camerei de Comerț din Craiova. Mama, Ioana Anica (1848-1916), a făcut parte din Comitetul pentru administrarea și privegherea spitalelor de răniți în timpul Războiului de Independență. De altfel, familia Demetrescu a făcut numeroase donații în timpul Războiului; familia făcea adesea donații și către biserica Sf. Gheorghe Vechi din oraș.


Primul copil al familiei Demetrescu a murit la puțin timp după naștere, astfel încât Traian – un copil firav din punct de vedere fizic – a intrat în îngrijirea atentă a mamei și a bunicii sale. Copilăria și-a petrecut-o la Craiova și la Caracal, unde locuiau bunicii din partea tatălui.


A absolvit cursurile primare și trei clase de gimnaziu la Liceul din Craiova. Întrucât familia se confrunta cu dificultăți de ordin financiar, a fost nevoit să-și întrerupă studiile, dar și-a continuat instruirea ca autodidact.


Traian Demetrescu a început să scrie versuri de la vârsta de 13 ani, publicând în ziarele locale „Alarma” și „Clopotul”. Poemele sale i-au atras atenția poetului Alexandru Macedonski, care i-a publicat în 1883 câteva poezii în revista sa, „Literatorul” (“Meditațiune”, “Bătrânețe”, “Plânsul fericirii”, “Nenorocire”). De altfel, primul lui volum de versuri, “Poezii”, publicat sub pseudonimul Tradem în 1885, a fost prefațat de mentorul său, Alexandru Macedonski, cu care a purtat o îndelungată corespondență pe tot parcursul vieții.


Între 1884 și 1888 a colaborat la „Cîntaru” (Craiova), „Analele literare” (București), „Gutenberg” (București), „România literară” (București), „Peleșul” (București).


În anul 1886, Traian Demetrescu a devenit redactor la publicația bucureșteană „Revista literară”.


În 1887, i-a apărut la Craiova al doilea volum de versuri, “Freamăte”. Tot atunci a condus publicația politică și literară „Amicul libertății”, iar un an mai târziu a scos, alături de prietenul lui, G. D. Pencioiu, „Revista Olteană” (1888-1890, 1892). Împreună cu colaboratorii săi, a publicatîn „Revista Olteană” o serie de articole critice despre literatura secolului al XIX-lea (Mihai Eminescu, Veronica Micle, Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Louise-Victorine Ackermann, Paul Bourget, Alfred de Musset, Nicolae Nicoleanu, Mihail Zamphirescu).


A tradus din Francois Coppée, autorul său preferat, V. Hugo, Catulle Rendés, Byron, A. de Musset. Paralel cu activitatea literară și publicistică, a scris cronici dramatice și piese originale, cum ar fi “Alexandru Renea”, jucată pe scena Teatrului Național din Craiova (1888), “Ofticoasa” – dramă în versuri și “N’aduce anul ce aduce ceasul” (pierdute).


În 1889 a publicat al treilea volum de versuri, “Amurgul”.


În 1891 a apărut “Cartea unei inimi”, precum și volumul “Profile literare” (Craiova) – o colecție de articole în care Demetrescu portretiza figuri literare române și străine ale epocii sale. Tot în acel an În 1891 a fost secretarul Ateneului craiovean.


În anul 1892 a apărut, la Craiova, volumul “Intime”, poeme în proză- nuvele (cu o scrisoare de la Al. Vlahuță). Între 1890 și 1892 a mai colaborat la „Adevărul” lui Constantin Mille.


În primăvara anului 1893 a devenit membru al proaspăt-înființatului Partid Social-Democrat al Muncitorilor din România, a cărui filiala craioveană a condus-o. În acea perioadă a colaborat la ziarele socialiste (“Munca”, “Lumea nouă”).


Odată cu înrăutățirea stării sale de sănătate deja precare, Traian Demetrescu a călătorit în Imperiul German și în Austro-Ungaria (München, Bad Reichenall, Viena) în căutarea unui leac. În 1895 a ajuns în Bucovina, la Solca, tot cu același scop.


Din punct de vedere literar, a continuat să fie activ în ciuda tuberculozei ce îl măcina. În 1894 i-a apărut, la București, volumul “Sensitive”. În anii următori, au văzut lumina tiparului la Craiova romanele sale “Iubita” (1895) și “Cum iubim” (1896). În 1896 au mai fost publicate volumule de nuvele “Priveliști (din viață)” și “Simplu”.


Pe 17 aprilie 1896, la vârsta de doar 29 de ani, Traian Demetrescu a murit în urma unei crize de hemoptizie (cf dexonline: eliminare de sânge prin tuse, provocată de o hemoragie a căilor respiratorii, mai ales în cazurile de tuberculoză pulmonară). Prietenii poetului au afișat în vitrina librăriei „Benvenisti” un portret cu doliu al scriitorului, sub care scria „Poetul nu mai este”.


Cu aproximativ două săptămâni înainte de moartea poetului, acesta i-a trimis o ultimă scrisoare vechiului său prieten, G. Pencioiu. Simțind apropierea sfârșitului, Tradem scria:


“Scumpe Pencioiu,


Acum 6 zile s’a declarat o nouă hemoptizie; până azi sângele n’a încetat.

În curând îți voi trimete o scrisoare, unde mi-am exprimat dorințele mele din urmă, pe care doresc să le îndepliniți cu sfințenie. E ultimul sacrificiu ce-l mai cer dela voi, cari m’ați iubit, m’ați ajutat, – și mă veți plânge.



Ah, e greu să trăiești, dar e și mai greu să mori!

Ce fac prietenii? A venit primăvara; vor înflori în curând rozele; n’ași dori ca prietenii mei să nu se folosească de ceeace e atât de rar frumos în viață…….

Iertați-mi o cochetărie postumă: să mă duceți la groapă sub o profuzie de flori.

Scrie-mi, te rog


Traian Demetrescu”


Surse


Stuparu Alexandru, „Proiect de management pentru ocuparea postului de manager la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”„.

Website Casa de Cultură „Traian Demetrescu” Craiova

Demetrescu, Traian. Aman.ro

„Din ultimele zile ale lui Traian Demetrescu”. Arhivele Olteniei, anul V, nr. 23, ian-feb 1926

$$$

 POVEȘTI DE IUBIRE:


JEAN PAUL SARTRE ȘI SIMONE DE BEAUVOIR


Simone de Beauvoir – nu de „budoar” cum zicea cineva în glumă la Paris – era în anii 40 ai secolului trecut anexa lui Jean Paul Sartre la cafeneaua Flore din Saint-Germaine-des-Pres. Sartre scria aici, ea la fel, la concurență. În jur, prin fumul gros de țigară, se zărea o sectă dostoievskiană – intelectuali de-ai locului. Patronii sectei erau hotărâți să reușească cu orice preț, să devină celebri indiferent de condiții. Gestapo și Poliția vichistă făceau ravagii, dar ei nu au fost deranjați. Întrețineau relații ambigue cu ocupantul. Ideea era să supraviețuiască, să scrie literatură, filosofie, teatru, nu pentru sertar. Piesa „Les Mouches” a avut premiera la 3 iunie 1943 în fața unei săli plină de ofițeri germani. Tot în 1943 i-a apărut la Gallimard „L’Etre et le Neant „ – principala lui operă filozofică. Cenzura germană nu a avut obiecții. După eliberarea Parisului a spus că discuțiile de la masă la Flore și ce scrisese atunci/acolo erau acte de Rezistență. Un fals. Sartre s-a hrănit din minciună, fals, jumătăți de adevăr și provocări. A practicat toată viața aceeași ambiguitate din anii 40. A avut o carieră de succes așa cum și-a dorit.Dar el și Simone de Beauvoir au plătit prețul. Nu a fost gratis, au făcut compromisuri uneori ridicole, alteori derizorii. Niciodată convingătoare. Totul pe altarul celebrității. Regula a fost ambiguitatea. Morala la fel.


Aici interesează numai relația lor sentimentală. Cuplul se baza pe un pact respectat cu religiozitate. Poate că acest pact ciudat i-a ajutat să rămână împreună până la sfârșit. Au trecut prin multe încercări, adultere, fracturi, separări. După ei există două feluri de dragoste 1/ esențială 2/ contingentă. Să explic puțin. Legătura dintre cei doi era „esențială”. Se iubeau – de presupus pentru totdeauna, dar fiecare putea să aibă un amant/ă ”contingentă”, efemeră, secundară. Asta voia să însemne în jargonul existențialist – libertate. În plus se obligau unul față de celălalt să anunțe când a intervenit un terț, un amor pasager. Adulterul ar fi trebuit să îi despartă. Într-un cuplu normal, a-l înșela pe celălalt este păcatul capital și duce la ruptură. Nu și pentru cei doi. A existat mereu cineva între ei. Nu au fost niciodată numai ei doi. Era permanent un menage-a-trois, cel puțin. De obicei avea fiecare/în oglindă, amantul lui/ei. Mai mult decit atât, trebuiau să povestească idila celuilalt, în detaliu. Fără gelozii sau rupturi. Astfel, fiecare își păstra libertatea, independența, și nu devenea niciunul prizonierul unei „căsnicii” cu servituțile ei – explica într-un interviu Simone de Beauvoir. Schema era prezentată ca gândire înaltă, o morală a libertății, una practică. Firește „existentialistă”, marea lor găselniță. Cum spunea Sartre: „Existențialismul este un umanism…”(!). Era marfa pe care o vindeau naivilor iîn acei ani, 40-50. Nu știu cum li se pare altora povestea asta. Libertinaj? Lipsă de prejudecăți? Nonconfomism? Mie mi se pare promiscuitate.


De spus, au aplicat cu strictețe pactul. Ea a avut mai multi iubiți, el amante. Ce dragoste era între ei, greu de înțeles. Dar eu sunt un conservator, un burghez învechit, un bigot. Nu mă luați în seamă. Întrebarea în subsidiar era – cum să trăiască o aventură cu X fără să îl piardă pe celălalt – de care era dependent/a. Să trăiești sexual cu Aldren de exemplu (au mai fost și alții), dar să îl păstreze pe Sartre – iubitor și disponibil pentru ea când revine din aventură? În fond, lecția este că și ea are dreptul să aibă amanți, cum o fac și bărbații de secole cu femeile. „Femeie nu te naști, devii” a scris ea în „Al doilea sex”(1949). Femeia trebuie să aiba același statul cu bărbatul. Iată eliberarea femeii! (susține ea). Da, și în același timp „iubirea esențială” trebuia să rămână intactă pentru că e un teritoriu deja cucerit. Din afară, povestea asta se vede ca o formă de lașitate cultivată pentru siguranța proprie. Nu asumă niciunul riscul de a rămâne singur/ă. Putea Simone de Beauvoir să trăiască fără Sartre? S-a dovedit că nu. A avut amanții ei, dar s-a întors mereu la cafeneaua Flore. Or, pentru ea asta era totul.


La fel a procedat și Sartre. A fost mereu, începând din 1944/5 – când l-a ajuns gloria din urmă – anturat de admiratoare – din ce în ce mai tinere. Erau robite de personajul marelui gânditor existențialist, gloria literaturii franceze. Câte victime face și gloria, să nu neglijăm! Nu numai puterea și banul, cum s-ar crede. Gravitează ca gâzele în jurul becului aprins. Sau, cum exclama un star Hollywood – De ce dracu lupți să te faci cunoscut, dacă nu ca să ai multe femei la pat!? (el a zis „pussy”). Sartre era un bărbat mic de statură, cu niște ochi care priveau în direcții contrare din spatele unor lentile groase care îl făceau și mai urât decât era. Arăta ca un broscoi. Ce găseau la el aceste tinere este un mister de vreme ce chiar Simone de Beauvoir a afirmat că nu era bun la pat. De obicei erau fostele ei eleve.


Cine este Nelson Aldren? Ea l-a considerat iubirea vieții ei. A scris-o și a spus-o public, fără grija că o aude/citește Sartre. A mai declarat și că a avut primul orgasm din viața ei cu Aldren. Deci Aldren nu Sartre! Aldren a fost scriitor american cu simpatii de stânga, „presque communiste” a notat ea. Aventura cu Aldren a inspirat-o. Istoria și literatura se hrănesc din derizoriu, din trivial, din meschinării și lașități, din minciuni. Sartre și Beauvoir nu erau la prima întâmplare de gen. Dacă ar fi fost așa, amândoi s-ar fi considerat eșuați. În același timp el trăia o pasiune pentru o franțuzoaică stabilită la New York – Dolores Vanetti. Voia să se căsătorească cu ea (ar fi încălcat pactul). Ea s-a resemnat o vreme în brațele unui chipeș discipol al lui Sartre și mult mai tânăr – Jean Laurent Bost. Barca lor a rezistat la primele furtuni. Statura ei crescuse, era un femme-de-lettre, nu doar secundanta lui Sartre. Publicase două romane. Când ajunge în SUA (februarie 1949) era celebră. A stârnit interesul intelectualilor „made in USA” care aveau prostul obicei să privească spre Paris când își luau temperatura.


Simone de Beauvoir îl cunoaște pe Aldren în februarie 1947 în timpul unui turneu de conferințe. El trebuia să îi arate Chicago. La finalul turneului când sună la Paris să îl anunțe pe Sartre că se întoarce, el cere să mai rămână în State. Adică, Dolores Vanetti se afla la Paris cu el, fff. romantic. Atunci îl sună la Chicago pe Aldren care îi propune să revină la Chicago. Ceea ce ea face. După trei zile au devenit amanți. A doua zi ea îl anunță pe Sartre ce s-a întâmplat și că e îndrăgostită. Se revanșa pentru povestea cu Dolores Vanetti. El o încurajează și îi amintește să îi povestească în detaliu cum a fost. Ea promite…Pactul era respectat. În timpul acestei călătorii pe care o resimte ca o eliberare, nu numai sexuală, începe să scrie cartea ei cea mai cunoscută „Al doilea sex” (Gallimard 1949).


Aldren apare ca personaj în romanul ei din 1954 „ Mandarinii”- o relatare a ultimilor ei tribulații sentimentale și lupte politice. Mai sunt descriși în carte și Boris Vian, dar mai ales e caricaturizat Albert Camus, atacat cu înverșunare de Sartre pentru „Omul revoltat”. Primește premiul Goncourt,…Așa merg lucrurile la Paris. Găștile, cabalele își impun favoriții. Aldren e incomodat de indiscrețiile ei. Circumstanță atenuantă – apare sub alt nume și totuși era un roman. Pe Simone de Beauvoir o interesau vânzările, să ia premii, să ajungă pe prima pagină. Dorința de celebritate era miezul ei dur. La atâta reclamă, trece drept un romancier important. Nu era. Azi romanul e de necitit, e pur și simplu prost. Numai istoricii literari îl mai frunzăresc în căutare de detalii din epocă.


Aventura celor doi – Aldren și de Beauvoir – a durat 17 ani, din 1947 până în 1964. S-a terminat când ea publicat o carte autobiografică în care a relatat (cu situații și nume reale) povestea lor. Firește, nu l-a întrebat dacă e de acord. O interesa să atraga atenția asupra ei. Vâna succesul ca de obicei și l-a sacrificat. Aldren a fost extrem de nemulțumit, de indelicatețea ei mai ales că presa l-a asaltat cu întrebările. Nu i-a mai telefonat niciodată, nu i-a mai scris. S-au schimbt dus/întors între 1947 și 1964 câte 250 de scrisori de dragoste. El ar fi vrut la începutul anilor 50 să se căsătorească cu ea. Nu îi convenea rolul de secund pe lângă Sartre. Ea a refuzat, prefera Parisul și ce însemna pentru poziția ei în societate. A avut aventuri multiple cu alți bărbați și femei, era bisexuală. După părerea ei „adevărata libertate” înseamnă să alegi! Femeia trebuie să fie stăpână pe sufletul dar și pe trupul ei. Sartre gândea la fel, deși a fost heterosexual. A existat o concurență între ei și în ce privește relațiile amoroase, nu doar pentru scris, reputație, premii, câștigurile bănești. Niciunul nu a vrut să rămână în umbra celuilalt.


În timp, publicul a obosit de spectacolul oferit de cei doi. Au și îmbătrânit…Lumea căuta fețe și povești noi. Alinierea lor zgomotoasă la cauza comunismului internațional, vizitele la Moscova și Havana nu au avut darul să îi readucă în prim plan. Nici amestecul în protestele din mai 1968 de la Paris. Nici vizita lui Sartre în celula închisorii din Stuttgart în care se afla teroristul german Adreas Baader. Sartre și Simone de Beauvoir au trecut de la roluri de prim solist, la cele secundare, apoi la figurație. Morala lor, ambiguă, departe de a fi superioară s-a dovedit una oarecare, când nu era de-a dreptul mizeră. Existențialismul care se prezenta în anii 40 ca suma teoriilor filosofice și-a pierdut anvergura. Ce a rămas în urma lor? Mai nimic. A rămas de fapt fiecare cu ce a trăit, mai puțin cu ce a scris.


Sartre a murit, orb, în brațele ei, în 1980, la 75 de ani. Simone de Beauvoir s-a stins în 1986, singură, păzindu-i memoria.

$$$

 Vasile Voiculescu, medicul poet a decedat in noaptea de 25/26 aprilie 1963...

Vasile Voiculescu s-a născut pe 27 noiembrie 1884, în comuna Pârscov din Buzău, fiind fiul lui Costache Voicu, un gospodar înstărit, și al Sultanei, fiica unui negustor.

A început școala în satul natal, apoi s-a înscris la Liceul Gheorghe Lazăr din București. În 1902 a urmat un an la Facultatea de Litere și Filosofie, iar în 1903 a abandonat Literele și a început Facultatea de Medicină, obținând doctoratul în 1910.

Tânărul s-a îndrăgostit și s-a căsătorit cu Maria Mittescu, studentă la medicină, apoi a devenit medic de țară.

În timpul Primului Război Mondial Vasile Voiculescu a fost medic militar la Bârlad, unde a participat la serile culturale organizate de Alexandru Vlahuță. Este perioada în care a debutat cu volumul Poezii și a colaborat cu revista Flacăra, la recomandarea lui Alexandru Macedonski.

În perioada interbelică, devine medic la București și, în paralel, ține la radio o serie de conferințe de medicină pentru țărani, cu o audiență fantastică la acea vreme.

În 1946, după moartea Mariei, soția pe care o iubea atât de mult și care i-a dăruit cinci copii, poetul trece printr-o criză profundă și se dedică meditației și literaturii. Se apropie de organizația ”Rugul Aprins”, denumită și „Grupul de la Mănăstirea Antim”, care se formase în 1945.

Organizația “Rugul Aprins” fusese înregistrată în 1946 și a activat până în 1948, când a fost scoasă în afara legii pentru că reprezenta un nucleu de intelectuali laici și monahi, profesori, studenți, călugări și teologi care își propuneau păstrarea valorilor ortodoxe și a credinței.

În anul 1950, Sandu Tudor (părintele Agaton), unul din liderii grupului, este arestat și condamnat la 5 ani de muncă silnică. Alte arestări încep în 25 februarie 1958 cu părintele Adrian Făgețeanu care era acuzat de implicare în mișcarea legionară și, după mai multe interogatorii prin tortură, va fi obligat să declare că Sandu Tudor are un trecut legionar și, prin extensie, ”Rugul Aprins” era o organizație „subversivă și contrarevoluționară”.

Ministrul de interne Alexandru Drăghici, folosindu-se de această mărturie, susține prezența unei conspirații legionare în interiorul Bisericii Ortodoxe Române care trebuie eradicată imediat. Toți cei care participau la întâlnirile grupului “Rugul Aprins” sunt acuzați de crimă de uneltire contra ordinii sociale și activitate intensă contra clasei muncitoare și a mișcării revoluționare.

Vasile Voiculescu a fost arestat în noaptea de 4 spre 5 august 1958 şi condamnat la cinci ani de temniţă grea, fiind încarcerat câteva luni la Jilava, cât au durat cercetările, apoi la Aiud. Poetul a devenit deținut la vârsta de 74 de ani.

Bătrânul doctor s-a îmbolnăvit de cancer și tuberculoză în timpul închisorii și a fost grațiat pe data de 28 aprilie 1962, prin Decretul nr. 291 al Consiliului de Stat. La un an după eliberare, în noaptea de 25 spre 26 aprilie 1963, a murit în casa sa din București.

###

 Maria de’ Medici, controversata regină a Franței

Maria de’ Medici s-a născut pe 26 aprilie 1575 la Palazzo Pitti din Florența și a fost a șasea fiică a lui Francesco I de’ Medici, Mare Duce de Toscana, și a Arhiducesei Ioana de Austria. Dintre cele cinci surori mai mari, doar cea mai mare, Eleonora, și a treia, Anna, au supraviețuit copilăriei. Singurul lor frate, Filip de Medici, s-a născut la 20 mai 1577, iar un an mai târziu, pe 10 aprilie 1578, mama sa, Marea Ducesă Ioana, care era însărcinată cu cel de-al optulea copil, a căzut pe scări în Palatul Ducal din Florența, murind a doua zi după ce a născut un copil prematur. Câteva luni mai târziu, Marele Duce Francesco I s-a căsătorit cu amanta sa, Bianca Cappello, dar căsătoria a fost dezvăluită oficial un an mai târziu. După puțin timp, Maria și-a pierdut doi frați, Filip, la vârsta de 4 ani, și Anna, la vârsta de 14 ani.

Maria și singura ei soră supraviețuitoare, Eleonora, și-au petrecut copilăria la Palazzo Pitti din Florența, fiind plasate în grija unei guvernante împreună cu verișorul lor primar, Virginio Orsini, fiul Isabellei de Medici, Ducesă de Bracciano.

După căsătoria surorii sale din 1584 cu Vincenzo Gonzaga, moștenitorul Ducatului de Mantua, și plecarea acesteia în patria soțului ei, singurul partener de joacă al Mariei a fost verișorul ei, Virginio Orsini, asupra căruia s-a îndreptat toată afecțiunea fetiței. Mama ei vitregă a adus o fetiță la Palazzo Pitti pentru a-i fi parteneră de joacă Mariei, o tânără pe nume Dianora Dori, care va fi renumită Leonora. Această tânără fată, cu câțiva ani mai mare decât Maria, a câștigat în curând o mare influență asupra prințesei, până la punctul în care aceasta nu lua decizii fără să vorbească mai întâi cu Leonora.

Marele Duce Francesco I și Bianca Cappello au murit pe 19, respectiv pe 20 octombrie 1587 la Villa Medici din Poggio a Caiano, posibil otrăviți, deși unii istorici cred că au murit de malarie. Devenită orfană, Maria de’ Medici era considerată cea mai bogată moștenitoare din Europa la acel moment.

Unchiul ei, Ferdinando I de’ Medici, a devenit noul Mare Duce de Toscana și s-a căsătorit cu Christina de Lorena, nepoata celebrei Caterina de’ Medici, regina Franței, în 1589. Noul Mare Duce i-a oferit nepoatei sale orfane o educație bună, Maria era interesată de știință, îi plăceau matematica, filozofia, astronomia și artele. De asemenea, era pasionată de bijuterii și pietre prețioase și a fost apropiată de artiștii din Florența, fiind instruită în desen de Jacopo Ligozzi.

Averea familiei Medici a atras mulți pretendenți, în special fratele mai mic al mătușii sale Marea Ducesă Christina, François, Conte de Vaudémont și moștenitor al Ducatului de Lorena s-a arătat interesat de un mariaj cu frumoasa prințesă. Dar în curând, un pretendent mai prestigios s-a prezentat la curtea ducală: regele Henric al IV-lea al Franței.

Căsătoria lui Henric al IV-lea cu Maria de Medici a reprezentat, mai presus de orice, pentru regele Franței, o soluție la preocupările dinastice și financiare. Se spunea că regele francez îi datora tatălui miresei, Francesco de’ Medici, Mare Duce de Toscana, care ajutase la susținerea efortului său de război, suma de 1.174.000 de ecus și acesta era singurul mijloc pe care Henric îl putea găsi pentru a-și plăti datoria. În plus, familia Medici, creditori bancari ai regilor Franței, a promis o zestre de 2 milioane de livre, inclusiv 1 milion plătite în numerar pentru a anula datoria contractată de Franța cu banca Medici, ceea ce i-a adus viitoarei regine porecla de „marele bancher”. Mai mult, Maria de’ Medici era nepoata împăratului Ferdinand I, mariajul asigurând și consolidând astfel o descendență regală legitimă pentru Casa de Bourbon, a cărei legitimitate fusese pusă sub semnul întrebării în precedentul război de succesiune francez de către Liga Catolică și Spania Habsburgică.

După ce a obținut anularea căsătoriei sale cu Margareta de Valois în decembrie 1599, Henric al IV-lea a început oficial negocierile pentru noua sa căsătorie cu Maria de’ Medici. Contractul de căsătorie a fost semnat la Paris în martie 1600 și au fost organizate ceremonii oficiale în Toscana și Franța din octombrie până în decembrie același an. Căsătoria prin procură a avut loc la Catedrala Santa Maria del Fiore pe 5 octombrie 1600, suveranul francez fiind reprezentat de Ducele de Bellegarde, iar la festivități au participat 4 000 de invitați.

Maria a părăsit Florența plecând la Livorno pe 23 octombrie, fiind însoțită de 2.000 de oameni, iar apoi a pornit spre Marsilia, unde a ajuns pe 3 noiembrie. Antoinette de Pons, Marchiza de Guercheville și primă doamnă de onoare a noii regine, a fost responsabilă pentru primirea ei la Marsilia. După debarcare, Marie și-a continuat călătoria, ajungând la Lyon pe 3 decembrie și în cele din urmă l-a întâlnit pe Henric al IV-lea pe 9 decembrie petrecându-și noaptea nunții împreună.

Prințesa a rămas repede însărcinată și a dat naștere primului ei copil, un fiu, pe 27 septembrie 1601 la Palatul Fontainebleau. Băiatul, pe nume Ludovic, a devenit moștenitorul tronului și Delfin al Franței, și apoi Maria a mai născut cinci copii, trei fiice și încă doi fii, între 1602 și 1609.

Deși căsătoria a fost considerată un succes pentru că cei doi au avut mulți moștenitori, ea nu a fost una fericită. Maria era foarte geloasă și a refuzat să accepte numeroasele infidelități ale soțului ei. Tânăra s-a certat mai ales cu metresa oficială a soțului ei, Catherine de Balzac d’Entragues, căreia Henric al IV-lea îi promisese că se vor căsători după moartea fostei sale maîtresse-en-titre, Gabrielle d’Estrées.

Deși regele și-ar fi putut alunga cu ușurință amanta, sprijinindu-și soția, el nu a făcut-o acest lucru niciodată. Alte motive de dispută au fost cele financiare pentru că, în ciuda zestrei enorme pe care a adus-o în căsătorie, soțul ei i-a refuzat adesea banii necesari pentru a plăti cheltuielile pe care intenționa să le facă. În plus, Maria a fost dornică să fie încoronată oficial regină, dar Henric al IV-lea a amânat ceremonia din motive politice, iar ea a trebuit să aștepte până pe 13 mai 1610 pentru a fi încoronată. Ironia a făcut ca a doua zi, pe 14 mai, Henric al IV-lea să fie asasinat de François Ravaillac, ceea ce a ridicat imediat suspiciuni de conspirație.

La câteva ore după asasinarea lui Henric al IV-lea, Maria a fost confirmată ca regentă de către Parlamentul de la Paris în numele fiului ei și al noului rege, Ludovic al XIII-lea, în vârstă de opt ani. Regina a alungat-o imediat de la curte pe amanta soțului său decedat, Catherine de Balzac d’Entragues și la început a păstrat cei mai apropiați consilieri ai lui Henric al IV-lea în poziții cheie ale curții, luându-și titlul de guvernantă a Bastiliei.

Încă de la început, regina a fost suspectată la curtea Franței pentru că nu a stăpânit niciodată cu adevărat franceza și, în plus, pentru că era puternic influențată de prietenele și confidentele ei italiene, inclusiv de sora ei adoptivă, Leonora „Galigai” Dori, și de soțul acesteia.

Regina a menținut politica de toleranță religioasă a răposatului ei soț, iar unul dintre primele sale acte a fost reconfirmarea Edictului lui Henric al IV-lea de La Nantes, care impunea toleranță religioasă față de protestanții din Franța, afirmând în același timp supremația Bisericii Romano-Catolice.

Pentru a-și consolida și mai mult autoritatea de regentă, Maria a decis să impună protocolul strict de la curtea Spaniei, a abandonat politica tradițională franceză anti-habsburgică și a format o alianță cu Spania habsburgică care a culminat în 1615 cu dubla căsătorie a fiicei sale, Elisabeta, și a fiului ei, Ludovic al XIII-lea, cu cei doi copii ai regelui Filip al III-lea al Spaniei , Filip, Prinț de Asturia și, respectiv, Ana de Austria.

Politica regentei a provocat însă nemulțumiri. Pe de o parte, protestanții erau îngrijorați de apropierea Mariei de Spania, iar nobilimea franceză avea și ea motive de supărare, considerând că regina îi favorizează pe prietenii ei italieni despre care spuneau că se îmbogățesc pe cheltuiala Franței. Profitând de slăbiciunea regenței, aceștia s-au răzvrătit împotriva reginei, fiind influențați de Henric al II-lea, Prințul de Condé.

În 1616, cerințele Prințului de Condé au devenit atât de importante încât Maria l-a arestat pe 1 septembrie și l-a închis la Bastilia, dar ducele de Nevers a preluat conducerea nobilimii în revolta împotriva reginei.

În ciuda faptului că devenise major de mai bine de doi ani, Ludovic al XIII-lea avea o influență mică, dar în cele din urmă și-a afirmat autoritatea și, simțindu-se umilit de comportamentul mamei sale care a monopolizase puterea, regele a organizat o lovitură de stat (numită și Coup de majesté) pe 24 aprilie 1617, Concino Concini, cel mai puternic sfătuitor al mamei sale a fost asasinat, iar Maria de’ Medici a fost exilată la Castelul Blois.

În noaptea de 21 spre 22 februarie 1619, regina mamă, în vârstă de 43 de ani, a evadat din închisoarea sa din Blois cu o scară de frânghie, escaladând un zid de 40 m și s-a refugiat în Château d’Angoulême, apoi a provocat o revoltă împotriva fiului ei, regele, așa-numitul „război al mamei și fiului”.

Un prim tratat, Tratatul de la Angoulême, negociat de Richelieu, a calmat conflictul, dar regina-mamă nu a fost mulțumită. Ea a relansat războiul adunându-i pe marii nobili ai Regatului în sprijinul cauzei ei („al doilea război al mamei și fiului”), însă coaliția a fost rapid învinsă în bătălia de la Ponts-de-Cé de Ludovic al XIII-lea, care, în cele din urmă, și-a iertat mama.

Conștient de faptul că nu putea evita conflictele atâta timp cât mama sa rămânea în exil, regele a acceptat întoarcerea ei la curte. Maria de Medici a revenit la Paris, unde a lucrat la construcția Palatului Luxemburg și și-a făcut treptat revenirea politică. Richelieu a jucat un rol important în reconcilierea ei cu regele, el fiind cel care a reușit chiar să o aducă pe regina mamă în Consiliul Regal.

Încă din momentul căsătoriei sale cu Henric al IV-lea, regina a practicat un patronaj artistic ambițios și a luat sub protecția ei mai mulți pictori, sculptori și savanți. Pentru apartamentele sale de la Palatul Fontainebleau, pictorița de origine flamandă Ambroise Dubois a fost recrutată pentru a decora dulapurile Mariei cu o serie de picturi și a realizat pentru galeria reginei o decorație pe tema Dianei și a lui Apollo, evocări mitologice ale cuplului regal. La Luvru, regina avea un apartament luxos la primul etaj, apoi s-a mutat în 1614 într-un apartament nou la parter, pe care îl decorase cu panouri și picturi de Ambroise Dubois, Jacob Bunel, Guillaume Dumée și Gabriel Honnet.

Regina s-a înconjurat, de asemenea, de pictori portretiști, cei mai renumiți fiind Charles Martin și flamandul Frans Pourbus cel Tânăr.

În timpul și după regență, Marie de Médicis a jucat un rol major în dezvoltarea vieții artistice pariziene, concentrându-se pe construcția și mobilarea Palatului Luxemburg, pe care l-a numit „Palais Médicis”, a încercat să atragă mai mulți artiști de mare anvergură la Paris printre care pictorul Orazio Gentileschi, care a stat în Franța timp de doi ani și pictorul flamand Peter Paul Rubens, care a fost însărcinat să creeze o serie de 21 de piese care să-i glorifice viața și domnia.

Maria de’ Medici a continuat să participe la Consiliul Regal urmând sfaturile cardinalului Richelieu, pe care l-a impus regelui ca ministru, dar, de-a lungul anilor, ea nu a observat puterea crescândă a protejatului ei. Când și-a dat seama, s-a despărțit de Richelieu și a încercat să-l elimine, dar acesta a rămas ministru principal, iar Regina Mamă a fost constrânsă să se împace cu el.

Maria a decis în cele din urmă să se retragă de la curte. Fiul său, regele Ludovic al XIII-lea, considerând-o prea intrigantă, a încurajat-o să se retragă în Château de Compiègne care era, de fapt, o închisoare, dar de aici regina a fugit pe 19 iulie 1631 plecând la Bruxelles, unde intenționa pună la cale un nou complot împotriva fiului ei. De fapt, această evadare a fost doar o capcană politică organizată de fiul ei, care a retras regimentele care păzeau Château de Compiègne, iar fugara Maria a fost astfel privată de statutul ei de regină-mamă a Franței și, prin urmare, de pensia sa generoasă.

Capelanul ei, Mathieu de Morgues, care i-a rămas credincios în exil, a scris pamflete împotriva lui Richelieu care au circulat clandestin în Franța. În ultimii săi ani, Regina-Mamă a călătorit pe la multe curți europene, în Țările de Jos spaniole, în Anglia, unde a stat la curtea fiicei sale, Regina Henrietta Maria timp de trei ani, și de unde a plecat în Germania, unde, împreună cu fiicele și ginerii ei, a încercat din nou să formeze o „ligă de ginere” împotriva Franței. Maria de Medici a călătorit ulterior la Köln, unde s-a refugiat într-o casă împrumutată de prietenul ei Pierre-Paul Rubens, pentru că situația ei financiară devenise foarte proastă. Aici s-a îmbolnăvit în iunie 1642 și a murit de pleurezie pe 3 iulie 1642, la vârsta de 69 de ani, cu câteva luni înainte de moartea lui Richelieu. Trupul ei a fost adus la Bazilica Sf. Denis și înmormântat fără prea multe ceremonii pe 8 martie 1643, iar inima ei a fost trimisă la La Flèche, respecrându-se dorința soțului ei, Henric al IV-lea, care dorea ca inimile lor să fie reunite după moarte. Fiul ei, Ludovic al XIII-lea, a murit pe 14 mai, la mai puțin de un an după dispariția intrigantei sale mame, la doar 41 de ani.

@@@

 26 aprilie 1828 - Începe Războiul ruso-turc care se va încheia in 1829 cu Pacea de la Adrianopol.

La 26 aprilie 1828, stil nou (14 aprilie 1828, stil vechi) începe Războiul ruso-turc de la 1828-1829. Cauzele războiului sunt legate de situaţia creată în sud-estul Europei odată cu declanşarea luptei de eliberare naţională a grecilor. În primăvara 1825, revoluţia greacă, este reprimată sîngeros prin intervenţia paşei de Egipt, Ali Paşa, eveniment care determină la 1827, Rusia, Franţa şi Anglia să atace şi distrugă flota turco-egipteană în cadrul bătăliei de la Navarin. Intervenţia militară a Rusiei, va încălca Convenţia de la Akkerman, turcii rupînd relaţiile diplomaice cu Rusia. Ruperea relaţiilor diplomatice va servi pentru Rusia pretext al începerii Războiului ruso-turc de la 1828-1829.

În cadrul războiului ruso-turc 1828-1829, trupele Rusiei ţariste trec Prutul şi în cîteva zile ocupă Moldova şi Valahia. În locul domnilor celor două principate, care se retrăseseră, se instituie o administraţie militară rusă, în frunte cu contele Pahlen, numit preşedinte deplin împuternicit al adunărilor (divanurilor Moldovei şi Valahiei). Rusia va repurta victorie după victorie, în sprijinul ei venind şi trupe de voluntari români conduse de I. Solomon şi Gh. Magheru, voluntari bulgari, sîrbi, greci, etc. Pacea de la Adrianopol din 14 septembrie 1829, stil nou (2 septembrie 1829, stil vechi), pune capăt războiului. Turcia este nevoită să ceară pace, înainte de a fi pe deplin distrusă.

În urma războiului, principatul Valahia îşi restituie vechile cetăţi din stînga Dunării (Turnu, Giurgiu şi Brăila), ambele principate româneşti îşi recapătă autonimia administrativă şi domniile pămîntene, libertatea comerţului pentru toate produsele sale (desfiinţarea monopolului turcesc la comerţ), scutirea de obligaţii pentru aprovizionarea cu produse a Constantinopolului şi cetăţilor de la Dunăre, limitarea obligaţiilor la plata tributului, dreptul de a înfiinţa armată pentru ordinea internă (miliţia) precum şi înfiinţarea cordoanelor sanitare la hotar. Administraţia rusă urma să dureze în principatele româneşti pînă la plata totală de către Turcia a uriaşelor despăgubiri de război în valoare de 11 500 000 ducaţi.

$$$

 26 aprilie 1986. Reactorul 4 al centralei nucleare din Cernobîl explodează, cauzând ceea ce Organizația Națiunilor Unite avea să numească mai târziu „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității.”

Cernobîl a fost accidentul care, potrivit industriei nucleare, nu se va întâmpla niciodată. Douăzeci și cinci de ani mai târziu, accidentul nuclear de la Fukushima ne reamintește că riscul unui alt Cernobîl există oriunde puterea nucleară este folosită.

Dezastrul continuă și astăzi, viețile a milioane de oameni fiind afectate de radionuclizii cu durată mare de viață împrăștiați acum 35 de ani în atmosferă.

Exact acum 35 de ani, reactoarele de la Cernobîl (Ucraina) au explodat. Aproape cinci milioane de oameni locuiesc încă în zonele contaminate.

Cantitatea de radiații eliberată este de cel puțin 100 de ori mai puternică decât cea eliberată de bombele atomice de la Nagasaki și Hiroshima.

Oamenii din Prîpeat, orașul cel mai apropiat, au fost evacuați la două zile după dezastru. Până atunci, mulți dintre ei fuseseră deja expuși unui nivel înalt de radiații.

Ploi radioactive au fost înregistrate până și în Irlanda. Ucraina, Belarus și Rusia au fost țările cele mai afectate, înregistrând 63% din cantitatea totală de radiații emisă la Cernobîl.

De când a fost abandonat de oameni în perioada radiațiilor maxime, Prîpeat a fost populat de animale precum lupi, cai sălbatici, castori sau mistreți.

Animalele care trăiesc în zona de excludere din jurul Cernobîlului manifestă o rată a mortalității mai mare, un număr crescut de mutații genetice și rată de înmulțire scăzută.

Ai putea crede că celelalte reactoare de la Cernobîl au fost oprite imediat, dar 3 dintre ele au fost repornite și folosite pentru o perioadă de încă 13 ani!

În urma accidentului, materialul radioactiv a fost acoperit de o carapace din ciment aflată azi în stare de degradare avansată. O nouă structură protectoare se construiește astăzi peste sarcofagul vechi, dar aceasta va rezista doar 100 de ani.

Pădurea din apropiere a fost numită „pădurea roșie” deoarece radiațiile i-au dat o nuanță puternic roșcată, lăsând doar moarte în urma lor.

Industria nucleară și guvernele susținătoare din Ucraina, Rusia și Belarus vor să cheltuiască miliarde pe alte proiecte nucleare, ignorându-și responsabilitatea față de supraviețuitorii de la Cernobîl. De asemenea, minimalizează impactul dezastrului și ascund realitățile zilnice de la Cernobîl.

Acum poți chiar să-ți plănuiești o excursie în zona de alienație de la Cernobîl! Agențiile turistice organizează tururi ale Prîpeatului, orașul abandonat.

Prîpeat este un oraș foarte contaminat și va rămâne abandonat deoarece plutoniul are nevoie de mai mult de 24 000 de ani pentru a-și reduce doar jumătate din intensitate.

Radiațiile au fost atât de puternice încât ochii pompierului Vladimir Pravik și-au schimbat culoarea din căprui în albastru.

Suedia a fost prima țară care a informat lumea întreagă despre dezastru în timp ce guvernul ucrainean a decis, la început, să țină secretă știrea despre explozie.

În zonele contaminate, Cernobîlul afectează fiecare aspect din viețile oamenilor, radiația aflându-se în mâncarea lor, în laptele și în apa pe care le consumă, în școli, parcuri și terenuri de joacă pentru copii și în lemnul folosit pentru încălzire.

$$$

 

~ o poezie veselă și plină de umor despre un dependent de alcool:


Balada lui nea Costică


Nea Costică, om de soi,

Cu burtică și cu ploi

De vin roșu prin pahar,

Zice: „Viața-i un nectar!”


Dimineața, pe la șapte,

Are chef de filosofate:

„Ce-i iubirea? Ce-i norocul?

Un păhărel... și gata blocul!”


Are-n beci un univers,

Fiecare damigeană-i vers,

Iar când începe să le zică,

Bea și zeul, beat de frică!


La birt, e rege, domn și sfânt,

Cu vorba dulce, pumnul frânt,

Cântă despre mândra Leana

Care-l părăsi... cu toată cana.


Dar nu plânge, nu se ceartă,

„Altele vin! Iar viața iartă!”

Se-nchină iar la o sticluță

Și merge-acasă... pe burtuță.


Și când îl întrebi de griji,

Zice: „Lasă, bre, mai stai pe ici!

Că timpul trece, și-i păcat

Să fim treji... neînsemnat!”

###

 

«Într-o zi drumul se termină.

Vasele rămân în chiuvetă, televizorul rămâne aprins, cartea rămâne deschisă pe o pagină care nu se va întoarce niciodată.

Drumul s-a oprit.

Haina in dulap, cearceafuri pliate, casa curata, mobila la locul ei.

Drumul s-a oprit.

Papuci la intrare, cafeaua rece din ceașcă, rama foto prăfuită, lista de pe frigider.

Drumul s-a oprit.

Cei pe care i-am rănit își vor continua drumul și poate că în cele din urmă mă vor uita.

Drumul meu se oprește.

Dar vor veni noi primăveri, vor înflori muguri noi, iar anotimpurile vor continua să se schimbe, fără mine.

Vor fi plecări și sosiri, întâlniri și rămas-bun, iubiri noi, prieteni noi și reconstrucție. Viața va continua, fără mine.

Și astăzi, cât mai pot să respir, cea mai frumoasă rugăciune a mea este aceasta:

Dacă nu pot lua nimic de aici, măcar pot lăsa amintiri dulci în inimile oamenilor.»

@@@

 Un taran avea o femeie foarte cicalitoare. Intr-o zi, cand ea-i aduce mancarea la camp, in timp ce-l tot batea la cap, batranul sau magar o pocneste cu copita direct in frunte si o omoara pe loc. Evident, lumea se strange sa-l compatimeasca pentru nenorocire. Preotul observa ca atunci cand femeile-i vorbeau, el dadea din cap in sus si in jos, iar cand-i vorbeau barbatii, dadea din cap la stanga si la dreapta. Dupa ce pleaca lumea, preotul intreaba:

-De ce dadeai asa din cap?

-Pai cand vorbeam cu femeile, ele ziceau ce bine arata chiar si acum si eu dadeam din cap sa le aprob.

-Si la barbati de ce dadeai din cap in semn de nu?

-Toti intrebau acelasi lucru: daca vand magarul.

###

  Nu țipa la ea, nu o învinovăți. Ascultă în tăcere... Acordă-i atenția ta chiar dacă îți repetă lucruri. Ai răbdare, râzi cu ea. Stai apro...