luni, 30 iunie 2025

$$$

 MARK TWAIN.....

      🐈❤️ Avea o pasiune aparte pentru pisici, pe care le prefera adesea în locul oamenilor.....

         -SAMUEL CLEMENS,(numele său real)era fascinat de aceste feline și le considera tovarăși de nădejde. „Pur și simplu nu pot rezista unei pisici, în special uneia care toarce. Sunt cele mai curate, mai viclene și mai inteligente vietăți pe care le cunosc, în afară de fata pe care o iubești, desigur”, spunea el.

        -TWAIN a avut până la 19 pisici simultan, oferindu-le nume inedite precum APOLLINARIS, BEELZEBUB, BUFFALO BILL, SATAN, SOUR MASH și PESTILENCE. Nu înțelegea cum unii oameni nu iubesc pisicile și declara cu convingere: „Când un om iubește pisicile, eu sunt prietenul și tovarășul lui, fără alte prezentări.”

       -Legătura sa profundă cu pisicile s-a manifestat și printr-un episod emoționant: când una dintre felinele sale, BAMBINO, a dispărut, TWAIN a publicat un anunț în ziarul NEW YORK AMERICAN, oferind o recompensă de 500 de dolari pentru întoarcerea pisicii.

    - Descrierea sa era detaliată: „Mare și negru intens; blană groasă, catifelată; are o ușoară franjură de păr alb pe piept; nu este ușor de găsit în lumina obișnuită.” În cele din urmă, BAMBINO s-a întors singur acasă, dar nu înainte ca numeroși oameni să aducă alte pisici care se potriveau cu descrierea.

      -De la copilăria sa din HANNIBAL, MISSOURI, până la anii săi de bătrânețe în CONNECTICUT, MARK TWAIN și-a trăit viața alături de pisici, care și-au găsit locul și în unele dintre cele mai cunoscute opere ale sale.

sursa:Știai că

$$$

 Cine a fost de fapt ANA, nevasta Meşterului MANOLE, femeia zidită de soţ în pereţii MĂNĂSTIRII ARGEȘ. 

Ce legătură a avut ea cu domnitorul NEAGOE BASARAB !


Legenda Meşterului MANOLE, cu impresionanta sa baladă asociată zămislirii MĂNĂSTIRII CURTEA de ARGEȘ – ctitorie a domnitorului NEAGOE BASARAB, aparţinând secolului al XVI-lea – face trimitere la unul dintre miturile fundamentale ale poporului român, acela că nimic nu se poate cladi şi nimic nu poate dăinui dacă nu are la bază un sacrificiu. În spatele acestei legende stau o serie de adevăruri istorice.


Cea mai populară dintre variantele legendei MĂNĂSTIRII ARGEŞULUI înmagazinează câteva realităţi istorice în cunoscutele sale versuri „Nouă meşteri mari,/ Calfe şi zidari / Şi Manole – zece,/ Care-i şi întrece/ Merg cu toţi pe cale/ Să aleagă-n vale/ Loc de monastire/ Şi de pomenire“.

În primul rând, legendarul MANOLE este un personaj cu totul şi cu totul autentic, pe care istoria îl consemnează alături de NEAGOE BASARAB. “NEAGOE BASARAB, ctitorul Mănăstirii, studiase în Italia, dar şi la CONSTANTINOPOL, unde sultanul BAIAZID al II-lea îi încredinţase administrarea construcţiei unei moschei, al cărei constructorul-şef era MANOLI din NIAESIA. MANOLI, pe care îl regăsim şi în baladă, era, cel mai probabil, armean, astfel explicându-se anumite elemente de arhitectură armeană şi georgiană din construcţia Mănăstirii”, explică, pentru ADEVĂRUL, ŞTEFAN DUMITRACHE, directorul Muzeului CURTEA de ARGEŞ.

Sutele de variante în care Legenda Meşterului MANOLE este răspândită au în comun mitul jertfei pentru creaţie şi nevoia înfăptuirii unui sacrificiu pentru trăinicia lucrării, alfel zadarnică, fiindcă, aşa cum spune cunoscuta baladă, “Dar orice lucra, Noaptea se surpa! A două zi iar, / A treia zi iar, / A patra zi iar/ Lucra în zadar!”.

Soluţia sacrificiului, aceea de a zidi între pereţii mănăstirii prima femeie care va veni să aducă bucate „la soţ/ ori la frate” i se arată lui MANOLE însuşi şi, în ciuda rugilor acestuia către Dumnezeu, pe care-l imploră s-o oprească din drum pe soţia sa, cea dintâi care soseşte este chiar Ana.


- O variantă: Ana, sora de lapte a lui Neagoe Basarab

Dacă istoria îl plasează pe Manole sau Manoli alături de Neagoe Basarab, izvoarele nescrise o plasează, în sute de variante, pe Ana alături de celebrul meşter. “Legenda culeasă de Vasile Alecsandri nu este singura care vorbeşte despre Meşterul Manole şi sacrificiul său suprem pentru ridicarea Mănăstirii. Există multe alte variante ale baladei Mănăstirii Curtea de Argeş care, puse cap, creează o imagine mai detaliată a Anei lui Manole. Ştim că personajul acesta a existat. Ana a fost sora de lapte a lui Neagoe şi fiica din flori a lui Pârvu Craiovescu şi se pare că a fost soţia acestui Manoli”, spune istoricul Ştefan Dumitrache.


- „Ana şi-a găsit sfârşitul în timpul unei revolte a meşterilor”

Potrivit legendei, Manole îşi sacrifică soţia, zidirea Anei fiind, prin emoţia şi durerea pe care le transmite, cel mai memorabil moment al baladei: ”Zidul se suia/ Şi o cuprindea/ Pân’ la gleznişoare,/ Pân’ la pulpişoare./ Iar ea, vai de ea,/ Nici că mai râdea,/ Ci mereu zicea:/ – Manoli, Manoli, Meştere Manoli! Agiunga-ţi de saga,/ Că nu-i bună, dragă./ Manoli, Manoli,/ Meştere Manoli!/ Zidul rău mă strânge,/ Trupusoru-mi frânge!”.

Sacrificând-o pe Ana, Manoli face „Mănăstirea naltă/ Cum n-a mai fost altă” , aşa cum işi dorise Neagoe Basarab. Ambiţia acestuia din urmă de a ridica la Argeş o mănăstire fără asemănare părea a fi punctul de plecare al dramaticului deznodământ, iar explicăţiile legate de zădărnicia lucrării până la momentul zidirii Anei sunt mai mult decât plauzibile. “Neagoe a vrut cei mai buni meşteri la construirea acestei mănăstiri. Aşa l-a adus aici pe Manoli, a cărui prezenţă a stârnit invidii de partea celorlaţi meşteri, intrigaţi de faptul că domnitorul a chemat un străin că să ridice mănăstirea. Faptul că ceea ce ziua se ridica, noaptea se năruia este pus tocmai pe seama acestor invidii şi neînţelegeri care au apărut. Dimensiunile, planurile lui Manole erau sabotate de unii dintre ceilalţi meşteri. Nu de toţi, fiindcă Manoli a avut şi aliaţi care i-au recunoscut geniul. Unul dintre aceşţia din urmă este Vitus Stots, meşterul pietrar care a realizat ornamentele mănăstirii Curtea de Argeş, care, la rândul lui, studiase, ca şi Manoli, în Imperiul Otoman, tot pe lângă un arhitect armean”, explică Ştefan Dumitrache, care arată că tocmai din cauza acestor neînţelegeri, ridicarea mănăstirii a durat cinci ani.


“Sigur, nouă, celor de azi, cei cinci ani ni se pot părea puţini, dar pentru acele vremuri însemna destul de mult dat fiind faptul că, pe atunci, o biserica se construia în câteva luni”, mai spune istoricul.

Pe fondul amintitelor neînţelegeri sunt contruite şi explicaţiile legate de moartea Anei. “Ana şi-a pierdut viaţa în urma unei revolte a meşterilor şi a fost zidită în zidurile bisericii, iar acest lucru are legătură cu o veche tradiţie românească, << zidirea umbrei>>. Potrivit unui vechi obicei, unei persoane care stătea la soare şi căreia i se profila bine umbra, i se măsura, pe furiş, cu ajutorul unui bâte, înalţimea acestui profil. Jalonul se rupea la dimensiunea umbrei şi, ulterior, se îngropa în zidurile clădirilor. Legat de această practică străveche, se credea că cei care constatau că li s-a <> umbra, înnebuneau, de aceea întregul obicei trebuia să se facă pe ascuns”, mai spune istoricul Ştefan Dumitrache.

Mitul fundamental potrivit căruia nimic nu se poate clădi şi nimic nu poate rezista dacă nu are la bază un sacrificiu se adevereşte în unele din variantele legendei nu doar prin moartea Anei, ci şi prin cea a pruncului din pântecul femeii, deşi în folclor există versiuni potrivit cărora fiul avea să-şi găsească sfârşitul mai târziu:

”Iar bietul Manoli,/ Meşterul Manoli,/ Când se încerca/ De-a se aruncă,/ Iată c-auzea/ Din zid că ieşea/ Un glas năduşit,/ Un glas mult iubit,/ Care greu gemea/ Şi mereu zicea:/ – Manoli, Manoli, Meştere Manoli!/ Zidul rău mă strânge,/ Ţâţişoară-mi plânge,/ Copilasu-mi frânge”.


- Sacrificiul, redat în arhitectura mănăstirii

“De altfel, cele două turle de deasupra pronaosului răsucite din exterior spre interior, de jos în sus, simbolizează ascensiunea, prin sacrificiul Anei şi al copilului, de la pământ la cer”, argumentează directorul Muzeului Curtea de Argeş. Despre Ana şi dragostea pe care Manole i-a purtat-o vorbesc nu doar memorabilele versuri ale cunoscutei balade, ci şi versiuni mai puţin ştiute ale legendei Mănăstirii Argeşului. Potrivit uneia dintre acestea, de Manole a fost îndrăgostită cu patimă şi fiica unui negustor din Câmpulung, Zorza, iubită, la rândul sau, de un mare logofăt – Harvat. Legenda ne spune că fata îl iubea fără scăpare pe acest Manoli, care însă nu avea ochi decât pentru legendara sa Ana.

Revenind la paralela dintre ficţiune şi istorie, ştim că legendarul Manole, rămas pe acoperiş, moare şi el încercând să coboare, în zbor, cu aripi frânte de şindrilă. În locul unde meşterul piere, legenda indică Izvorul lui Manole. Şi încă o dată, balada are echivalent în realitate, pentru că înaintea actualei fântâni din apropierea mănăstirii, lângă sfântul lăcaş, susură un izvor care astăzi nu mai este şi despre care nu multă lume ştie. Este vorba despre “Izvorul lui Manole”, aflat în curtea Mânăstirii, care însă a secat. Fântâna pe care o vedem astăzi, construită peste drum de Mănăstire, cunoscută sub numele de Fântâna lui Manole, e făurită mult mai târziu, la iniţiativa Episcopului Argeşului, P.S. Iosif.


- Ce ascund zidurile mănăstirii

Inscripţia în slavonă de pe zidurile impunătorului lăcaş de cult de la Curtea de Argeş, despre care mulţi cred că ar localiza punctul în care Ana lui Manole ar fi fost zidită, nu are nimic de-a face cu acest lucru. Explicaţia este simplă, fiindcă legenda vorbeşte despre edificiul dinaintea actualei structuri a mănăstirii Curtea de Argeş – care datează abia de la 1886 (anul finalizării construcţiei pe care o vedem astăzi). “Este vorba doar despre o inscripţie în limba slavonă care aminteşte de donaţiile pe care un mare negustor al acelor vremuri le-a făcut mănăstirii”, explică istoricul Ştefan Dumitrache.

De amintit că mănăstirea cu care Oraşul Basarabilor se mândreşte astăzi a fost construită pe locul fostei Catedrale Mitropolitane, ridicată în sec. al XV-lea şi sfinţită la 1439, în prezenţa ctitorului ei, Vlad Dracul, domnul Ţării Româneşti. Cutremurele din 1444 şi 1446 au afectat grav această catedrală iar Vlad Dracul nu a apucat să refacă catedrala, fiind asasinat împreună cu fiul sau Mircea, în 1447, de către boierii Dăneşti sprijiniţi de Iancu de Hunedoara. Ctitoria domnitorului Neagoe Basarab, aparţine însă secolului al XVI-lea, dar lăcaşul a fost restaurat începând cu 1875 de către arhitectul francez Lecomte du Noüy, cunoscut pentru controversatele sale tehnici care presupuneau demolarea completă a edificiilor şi refacerea lor din temelii, context în care mănăstirea Curtea de Argeş a pierdut nu doar vechile ziduri, ci şi frescele originale.

Sursa: Adevarul.ro.

$$$

 -REGULI DE COMPORTARE ÎN SOCIETATE PENTRU BĂRBAȚI..

                       ❤️

     Bărbații ar trebui să își însușească codul bunelor maniere, pentru a ști cum să se comporte în diferite ocazii cu aspect social în așa fel încât să nu pară bădărani. Există o multitudine de reguli care dacă sunt respectate pot oferi bărbaților acea alură elegantă de gentleman pe care cu toții își doresc să o aibă..

     Deși multe lucruri țin de bun simț, cum ar fi să nu intri înaintea altora la rând, să nu insulți în loc să discuți civilizat sau să nu traversezi pe roșu, mai sunt și unele reguli mai puțin cunoscute, pe care nu le poți afla decât dacă te interesezi expres de codul bunelor maniere..


   - Bărbatul care respectă codul bunelor maniere nu este pretențios și superficial, ci educat și manierat în exprimare și comportament , lucruri care cu siguranță îi vor spori succesul atât la nivel personal, cât și profesional..

      - Bărbatul nu trebuie să fumeze în fața unei femei, mai ales dacă nu știe sigur că aceasta suportă fumul de țigară. Cel mai politicos, în fața persoanelor necunoscute, este abținerea de la fumat..

       - Întotdeauna, la spectacole de teatru, operă, gală sau expoziții, ținuta bărbatului trebuie să fie elegantă..

        -Bărbații trebuie să se ridice de la masă de fiecare dată când o doamnă se ridică sau se așează..

      - Într-o întâlnire între necunoscuți, de fiecare dată bărbatul va fi prezentat femeii.. 

     - În mijloacele de transport în comun, bărbatul va ceda întotdeauna locul său femeii..

     -Strângerea de mână între bărbați ca salut nu trebuie niciodată refuzată, pentru că poate fi socotită drept o ofensă..

      -În timpul mesei nu se vorbește la telefon. Dacă trebuie neapărat să răspundă, bărbatul trebuie să se ridice de la masă, cu scuzele de rigoare..

      -Niciodată salutul nu trebuie făcut cu mâinile în buzunare..

     - Un bărbat nu va purta niciodată ochelarii de soare în timpul unei conversații față în față cu o altă persoană..

       -Bărbații trebuie să își scoatăpalaria de pe cap de fiecare dată când salută. Formele de salut conforme cu normele codului bunelor maniere sunt ”Bună ziua”, ”Bună seara”, ”Bună dimineața”. Între colegi și cunoscuți, se acceptă formule de salut precum ”Bună” sau ”Salut”. Pentru salutul unei persoane mai în vârstă se folosesc întotdeauna primele formule..

      -Tot legat de formulele de întâmpinare, bărbatul este cel care trebuie să salute primul femeia.

În cazul în care un bărbat merge pe stradă alături de una sau mai multe femei, el se va deplasa întotdeauna pe marginea dinspre stradă a trotuarului..


Desigur, regulile de acest gen sunt mult mai multe. Chiar dacă un bărbat care se pretinde a fi un adevărat gentleman ar trebui să le cunoască pe toate, însușirea a măcar câteva dintre acestea este obligatorie pentru toată lumea. Numai așa, vor ști cum să se comporte civilizat, cum să nu se faca de râs în societate și cum să arate respect celor din jurul lor...


Sursa: Google...

 Sa va fie de folos!

$$$

 "Dragă femeie nu lăsa ca viața ta să fie condusă de alții, nu o lăsa încurcată în tipare care nu îți aparțin, ci trăiește după adevărata ta natură, curajoasă să îndrăznești dincolo de reguli.

• Stai pe pământ , dacă nu vrei să stai blocată pe un scaun

• Dormi dezbrăcata și bucură-te de corpul tău

• Dacă greșești, nu te culpabiliza, te vei descurca mai bine data viitoare

• Caută-ți dimensiunea profundă, ca un explorator, chiar dacă toți îți spun că a rămâne la suprafață este mai sigur

• Mănâncă mâncare savurand pe deplin, fără să te gândești exact cum îți va afecta silueta

• Dacă vrei să-ți prezinți ideea, fă-o, fără să te gândești la ceea ce vor crede alții

• Scoate-ți pantofii și mergi simțind cum firele de iarbă îți mângâie degetele

• Scrie-ți visele pe un jurnal și păstrează-ți ca un secret special

• Nu-l rata. Nu am nevoie. Caută în interiorul tău tot ceea ce pozitiv și frumos poate ieși

• Lupta pentru adevărul tău. Nu ascultați cine spune că există o cale corectă și una greșită de a face lucrurile

• Dacă simți că ai ajuns într-un punct mort, reinventeze-ți viața

• Dansează și mișcă-ți tot corpul urmându-ți instinctul

• Creează, creează și creează: un dulce, un gând, un desen, o rochie... Lasă această energie puternică să curgă de la tine

• Fă-ți o baie la lumina lumânărilor și sărbătorește un moment totul pentru tine

• Îndrăznește.... tot ce ai lăsat în sertar s-a pierdut

• Râzi.. chiar și fără un motiv. Viața merită trăită cu zâmbetul pe buze

• Caută femei ca tine, alătură-te celor care vor să-și trăiască viața fără să piardă timpul pentru a-i mulțumi pe toți, în afară de tine

• Nu te mai simți imperfecta, incapabila, defecta ... arăți uimitor așa cum ești acum

• Pune dragoste în viața ta, în toate formele posibile: iubește copiii, bărbații, femeile, animalele, plantele, proiectele, dorințele. Dragoste cu pasiune, nu te salva

• Iubește-te pe tine înaintea tuturor. Doar dacă ești hrănita de adâncul tău vei avea puterea să trăiești în acest fel."


Sursa: Simona Oberhammer – La Via Femminile

$*$

 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️CATRINA MOROMETE 

      IN MEMORIAM : LUMINIȚA GHEORGHIU ..


Decedată la 4 iulie 2021, București 

Născută la 1 septembrie 1949, București 


A doua soție a lui ILIE MOROMETE, văduvă de război, mama vitregă a lui PARASCHIV, ACHIM și NILĂ ( băieții soțului ei din relația anterioară ), mama naturală a lui ILINCA, TITA și NICULAE . 

      Multe scene din romanul lui MARIN PREDA ," MOROMEȚII ", 2 volume ne- o prezintă copleșită de treburi, împărțindu- și puterile între muncile câmpului și gospodărie. Aceasta adesea produce izbucniri mânioase :" Veniți de la deal și vă lungiți ca vitele și eu să îndop singură o ceată de haidamaci ..." , ce sunt stopate autoritar de ILIE MOROMETE.

     Își găsește liniștea într-un soi de bigotism amestecat cu spaime. Există în relația cu soțul ei un permanent motiv de discordie : ar fi trebuit să treacă pe numele ei casa toată. Pe de altă parte, băieții fuseseră învrajbiți contra ei de mici ,de către GUICA, sora lui ILIE MOROMETE....

     Liniștea ei prin credință, renunțarea prin pretenții " ca să fie liniște în familie ", spune , sunt indicii ale resemnării, peste care se revarsă, prapastioasă, necontrolată și de aceea întrucâtva artificială o " stare lăuntrică de sfințenie ".

     Motivele economice stau la baza tuturor neînțelegerilor. Trăiește cu groaza că se vor întoarce băieții și o vor alunga din casă, iar ILIE MOROMETE nu a trecut casa și pământul care i se cuvenea pe numele ei. De aceea îndârjirea ei sporește când vede că s- a dus la BUCUREȘTI ca sa- i întâlnească pe băieții plecați " MAREA ÎNGRIJORARE A VIEȚII EI " . 

     Acesta este unul dintre puținele personaje ale cărui coordonate, față de primul volum, nu se schimbă în linii mari. Ura față de MOROMETE ia alte proporții. CATRINA fuge la fata din prima căsătorie, MARIȚA, zisă ALBOAICA atunci și nu se va mai întoarce, mai ales după ce bărbatul o alungă într-o primă încercare de reconciliere, decât spre sfârșitul vieții lui MOROMETE. 

    Îl iubește pe NICULAE, de aceea îl îndeamnă să fugă de acasă oriunde. Rămâne la fel de bisericoasă, în fapt o dorință aprigă de a- și spăla păcatele din tinerețe. 

Îl ocrotește pe NICULAE, văzându- l bolnav și neajutorat, dar felul în care își exprimă adesea afecțiunea nu- l derutează pe copil, obișnuit cu asprimile vieții : " Ia și mănâncă, ce vrei să ți- l torn în cap ? zise mama supărată. Crezi că mi- e milă de tine ? Dar mâine- poimâine iar te apuci să zaci de friguri ... " . După ce copilul mănâncă, mama scoate o bucată mică de brânză de prin oalele de pe poliță, ascunsă pentru el. Dragostea pentru fiul ei îi fortifică sufletul, o apară de vinovăție, dovedind că, în vârtejul evenimentelor tulburătoare, după o viață de amărăciuni, însatisfacție, nu s- a abrutizat, a păstrat în tainitele sufletului candoare și sete de afecțiune.


 Întors în sat, deplin matur, bărbat, NICULAE dezlănțuie în sufletul mamei emoții puternice : " ȘI CÂND SE APROPIARA DE TOT UNUL DE ALTUL EA ÎI LUA MÂNA DREAPTĂ ȘI ÎNCEPU SĂ I- O SĂRUTE ÎN TIMP CE NICULAE ÎȘI APROPIA FAȚA FĂRĂ SĂ SE OPREASCĂ ... "


Sursa : 

" Dicționar de personaje literare" ,1987

Imagini din filmul " Moromeții " ( regia Stere Gulea ). În rolul personajului Catrina Moromete,

regretata actriță, Luminița Ghrorghiu.

 ODIHNĂ VEȘNICĂ !CONSIDERAȚIE ȘI RESPECT!

$$$

 ”Niciodată nu pedepsiți copiii pentru pozne.”

     Când eram mică, mama mă pedepsea pentru orice greșeală. Dacă am vărsat ceva, dacă am spart o farfurie, mi-am murdărit rochia – eram pedepsită pentru orice. În același timp, eram dintre acei copii cu care acest lucru se întâmpla tot timpul.

Într-o zi mama a mers în vizită la o fostă colegă de lucru care se pensionase demult. Și pentru că nu avea cu cine să mă lase, am mers cu ea. Doamna avea în casă un set minunat de porțelan cu care își servea oaspeții. Stăpâna casei a decis să prepare ceaiul, iar eu în timp ce încercam să o ajut, am spart o ceașcă din acest set.

Mama mi-a dat o palmă peste față și a început să țipe. Eu plângeam și de frica unei noi palme îmi tremura buza. Doamna văzând cât sunt de speriată m-a luat de umăr, m-a îndepărtat de mama și i-a zis:

- Nu mai țipa la copil. Ce e atât de groaznic? Și dacă spărgeai tu ceașca, trebuia să strig și eu la tine?

Mama s-a simțit jenată și nu a mai spus nimic. Bătrâna a continuat:

- O bucată de sticlă pictată nu merită lacrimile copilului, nici nervii tăi. Gândește-te, a fost un set pentru șase persoane și a devenit pentru cinci. Cât sunt în viață mai mult de trei persoane nu vor veni. Și chiar dacă vor veni, vor bea din cești obișnuite.

Apoi a scos o ceașcă noua și a turnat ceai de parcă nu s-a întâmplat nimic. Iar la plecare, doamna a învelit într-un ziar farfuria rămasă fără pereche și mi-a înmânat-o.

Acum nu-mi amintesc numele ei, dar această lecție a rămas în memoria mea și a mamei pentru totdeauna. Deși, nu a recunoscut asta niciodată. Doamna nu mai este în viață, însă farfuria ei o păstrez și acum în casă. Iar atunci când copiii mei sunt obraznici, privirea îmi cade pe acea farfurie și nu mai vreau nici să țip la ei, nici să-i pedepsesc…

Web

$$$

 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ANNA MAGNANI...

        – Actrița italiană emblematică, care a cucerit lumea prin interpretările sale tulburătoare ale femeilor din clasele modeste, în filmele neorealistice. Prima actriță italiană distinsă cu Premiul OSCAR pentru cel mai bun rol feminin. 

Iată câteva dintre aforismele sale memorabile, pline de spirit, ironie și curaj:

— E mai ușor să trăiești cu un geniu decât cu un idiot.

— Fată bătrână e femeia care a spus „nu” cu o dată mai mult decât trebuia.

— Femeia care se subestimează trage în jos prețul tuturor femeilor.

— Dumnezeu ne-a dat rudele, dar, slavă cerului, prietenii ni-i alegem singuri.

— Divorțata: femeia care s-a măritat ca să nu lucreze și acum lucrează doar ca să nu se mai mărite.

— Când viața ta se apropie de final, știi deja prea bine cum ar fi trebuit s-o începi.

— Faima are un mare defect: nu poți fugi de ea.

— „Frankenstein” e cartea care ne arată ce se întâmplă când un bărbat încearcă să facă un copil fără o femeie.

— Soarta ne poate doborî în genunchi, dar nu ne poate obliga să ne târâm.

— Un sărut poate fi o virgulă, un semn de întrebare sau un semn de exclamare.

— Fiecare rid al meu e o poveste din viața mea. Nu renunț la niciunul, pentru că pe fiecare l-am plătit scump.

— Pe măsură ce îmbătrânesc, nu vreau să par mai tânără — vreau să par mai fericită.


©️ Anna Magnani

$$$

 Sfaturi valoroase de la o femeie de 92 de ani către toate femeile din lume: 

“Când vrei să plângi: ține-te, suferă și mergi înainte!”


Dona MARIA JILO este o femeie de 92 de ani de o eleganță specială....

     În fiecare dimineață la ora 8:00, DONA este deja îmbrăcată, coafată, machiată modest, deși are o vedere slabă.

     Femeia nu încetează să acorde timp îngrijirii personale și știe care este rețeta tinereții, sau de fapt rețetele. 

   -Nu vă gândiți la cifrele care nu există. Aici mă refer la vârstă, greutate și înălțime. Lasă-i pe medici să se preocupe de asta.

    -Păstrează relațiile doar cu oamenii veseli. Cei nemulțumiți și pesimiști te vor trage la pământ. 

    -Continuă să înveți. Cunoaște mai multe despre computer, artizanat, grădinărit, orice. Nu lăsa creierul să lenevească.

    - Prețuiește orice mărunțiș. Bucură-te de el la maxim. 

    - Râzi cât mai des, tare și mult. Râzi până vei obosi. Și dacă ai un prieten care te face să râzi mult, stai cât mai mult în preajma lui. 

   -Când vrei să plângi: ține-te, suferă și mergi înainte. Unicul om care îți va fi alături toată viața ești tu. Trăiește până ești în viață. 

    -Înconjoară-te cu tot ceea ce iubești. Fie este vorba despre familie, animale, plante, hobby, orice. Casa ta este refugiul tău. Nu o abandona. 

    -Ai grijă de sănătatea ta. Dacă ești bine, ține-o tot așa. Dacă ai sănătatea instabilă, întărește-o. Dacă nu o poți întări, apelează la un ajutor. 

    -Nu reveni acolo unde persistă sentimentul de vinovăție. Mergi oricunde, numai nu acolo unde există o vină. 

     - Spune-le celor dragi cât de mult îi iubești și folosește orice ocazie să petreci timpul cu ei.

psiholog online - 

articolul este din august 2021-Geta Buneriu "Cugetări răzlețe "

$$$

 Avocaţii nu ar fi trebuit niciodată să pună întrebari acestei bunici din Georgia(SUA)... pentru că niciunul nu a fost pregătit pentru răspunsurile pe care le-au primit.

............

 Într-un proces,un avocat dintr-un orășel din sud a chemat la tribunal primul martor,...o femeie în vârstă,o bunică. 

El s-a apropiat de ea și a întrebat: „Doamnă Jones, mă cunoașteți?


 Ea a răspuns: 

"Da,...vă cunosc,domnule Williams. Te cunosc de când erai mic și sincer,ai fost o mare dezamăgire pentru mine. Minţi,îți înşeli soţia,manipulezi oamenii și îi vorbești pe la spate. 

Te crezi mare şmecher când nu ai mintea să realizezi că nu vei ajunge niciodată la nimic mai mult decât un împingător de hârtie de doi bani. Da, te cunosc."...


Avocatul a rămas uimit. Neștiind ce altceva să facă, el a arătat prin cameră și a întrebat: „Doamnă Jones, îl cunoașteți și pe avocatul apărării?'


Ea i-a răspuns din nou: „De ce,...da și pe el îl cunosc....pe dl.Bradley de când era mic. E un leneș, bigot și are o problemă cu băutura. Nu poate construi o relație normală cu nimeni, iar practica sa de avocatură este una dintre cele mai proaste din tot statul. Ca să nu mai vorbim că și-a înșelat soția cu trei femei diferite. Una dintre ele e chiar soţia ta. Da, îl cunosc."


Avocatul apărării aproape a murit.


Judecătorul a cerut ambilor consilieri să se apropie de bancă și, cu o voce foarte liniştită, a spus:


"Dacă vreunul dintre voi idiotilor o întreabă dacă mă cunoaște, vă trimit pe amândoi pe scaunul electric."


😄😄😄

Concluzia că rog s-o trageți singuri....


Preluat de pe... Hippie Life

,$$$

 Nu degeaba se spune ca cioara este cea mai inteligenta pasare de pe planeta… 


Ea a aflat secretul fericirii....


O poveste interesanta si plina de morala care a cucerit intreg internetul si care ne invata cel mai simplu secret al fericirii: sa fim multumiti cu ceea ce avem.

In loc sa ravnim la viata si la fericirea altora,sa ne bucuram de propria viata si fericirea va veni de la sine.


O cioara traia in padure si era absolut multumita de viata sa.


Insa intr-o zi a vazut o lebada… “Aceasta lebada este atat de alba”, s-a gandit cioara. “Si eu sunt atat de neagra. Aceasta lebada trebuie sa fie cea mai fericita pasare din lume.”


Cioara i-a comunicat lebedei ceea ce gandea.


“De fapt”, i-a raspuns lebada. “Simteam ca sunt cea mai fericita pasare din imprejurimi pana cand am vazut un papagal care avea doua culori. Acum cred ca papagalul este cea mai fericita pasare care a fost creata”.


Apoi cioara l-a abordat pe papagal. Papagalul i-a explicat: “Am trait o viata foarte fericita pana cand am vazut un paun. Eu am doar doua culori, insa paunul are o multitudine de culori.”


Mai tarziu, cioara a vizitat un paun de la gradina zoologica si a vazut ca sute de oameni s-au adunat ca sa il vada. Dupa ce oamenii au plecat, cioara s-a apropiat de paun.


“Draga paun”, a spus cioara. “Esti atat de frumos, in fiecare zi mii de oameni vin sa te vada. Cand oamenii ma vad pe mine, imediat ma gonesc. Cred ca esti cea mai fericita pasare de pe planeta.”


Paunul a raspuns: “Am crezut dintotdeauna ca sunt cea mai frumoasa si fericita pasare de pe planeta. Insa din cauza frumusetii mele, sunt inchis in aceasta gradina zoologica.


Am cercetat cu atentie gradina zoologica si am realizat ca cioara este singura pasare care nu este inchisa intr-o cusca. 

Asa ca zilele trecute m-am gandit ca daca as fi o cioara,as putea sa hoinaresc fericit pretutindeni.”


Morala: 


Aceasta este si problema noastra.

Ne comparam in mod zadarnic cu altii si ne intristam.

Nu pretuim ceea ce Dumnezeu ne-a dat ceea ce duce la ciclul vicios al nefericirii!.


Invata sa fii fericit cu ceea ce ai in loc sa te agati de ceea ce nu ai!!


Intotdeauna va exista cineva care va avea mai mult sau mai putin decat ai tu!


Persoana care este multumita cu ceea ce are este cea mai fericita persoana din lume!!!


Sursa: pagina Facebook Mutulică

$$$

 CODUL BUNELOR MANIERE.....    

                   ❤️

    - La spectacole de teatru, operă, gale sau expoziții, vom merge îmbrăcați elegant.

    - Când ne întâlnim cu cineva pe stradă, nu vom rămâne în mijlocul străzii sau în mijlocul trotuarului.

    - Nu ne vom întrerupe niciodată interlocutorul, în cadrul unei discuții.

     -Autoprezentarea se obișnuiește frecvent, în diferite ocazii: într-o societate mai numeroasă, la solicitarea unei vizite, la prezentarea în fața superiorului pe care încă nu l-ai cunoscut.

      -Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra mereu primul.

      -Când strănutăm, tușim sau căscăm, se pune întotdeauna mâna la gură, indiferent de distanța sau de relația pe care o avem cu o persoană. Este indicat să purtăm mereu la noi șervețele sau batistă.

     - La intrarea în mijloacele de transport în comun, întâi sunt lăsați să iasă afară cei care coboară, după care vor intra ceilalți pasageri.

      - La masă, se va aplica „Regula gheișei”: Nu suflați în mâncare/ceai/cafea! Așteptați să se răcească!

     -De fiecare dată când o doamnă se ridică de la masă sau se așază, toți bărbații trebuie să se ridice odată cu ea.

     - O doamnă nu va intra niciodată singură într-un bar sau local în care se vând cu predilecție băuturi acoolice.

      -Bărbatul este prezentat femeii, cel mai tânăr celui mai în vârstă, iar gradul mai mic celui superior.

      - În mijloacele de transport în comun: Dacă o doamnă este însoțită de un bărbat, acesta îi va cumpăra biletul și îi va oferi locul de lângă geam. Dacă există doar un singur loc liber, el va fi oferit doamnei, iar domnul va rămâne lângă ea în picioare. Niciodată nu o va părăsi, grăbindu-se să prindă un loc liber când se ivește ocazia.

      - A nu răspunde la gestul celui care întinde mâna este în sine o ofensă, chiar mai gravă decât cea de a nu saluta.

     -Punctualitatea, atunci când suntem invitați la masă este deosebit de importantă.

     -. Nu așezați coatele pe masă! Dacă folosiți doar o mână, așezați-o în poală.

       - Întotdeauna, salutul trebuie însoţit de un zâmbet. Când salutăm trebuie să-l privim în ochi pe cel salutat, nu salutăm o persoană stând cu spatele către persoana respectivă sau privind spre cer sau pământ.

      - Nu vorbiți cu gura plină! Mestecați cu gura închisă! Mulțumiți chelnerului când vă servește!

    -Cum se taie mâncarea din farfurie: Bucata de mâncare trebuie tăiată exact lângă furculiță. În plus, se taie numai pentru o înghițitură, nu se fac „soldăței”.

     -Nu vorbiți la telefon în timpul mesei. Dacă primiți un apel foarte important, trebuie să vă scuzați și să vă ridicați de la masă.

    - Nu salutăm ţinând mâinile în buzunare sau cu gura plină. Nu salutăm făcând gesturi ample, nefireşti.

      - După ce terminați de mâncat, nu împingeți farfuria spre colțul mesei! Așteptați să vină chelnerul să o ia.

      -Nu se apelează oamenii la telefon înainte de 10 dimineața, între orele 13-17 și după ora 21, cu excepția celor apropiați, cărora le știți programul.

     -O convorbire convențională nu trebuie să depășească 5 minute!

      -Dacă un cadou nu ne place, ne vom ascunde nemulțumirea

Ambalajul unui dar este foarte important.

     - Nu se duc flori bărbaților decât dacă sunt la spital.

      -Nu salutăm grăbit şi cu aerul că suntem preocupaţi de ceva.

      - Băieţii trebuie să-şi scoată căciula de pe cap când salută. Formulele cele mai des folosite sunt: „ Bună ziua!”, „Bună seara!” , „Bună dimineaţa!”. Între prieteni sau colegi se folosesc de regulă „Bună!”, „Salut!” Niciodată nu vom saluta o persoană mai în vârstă cu „Bună!” sau „Salut!”

Se salută cu „Bună dimineaţa!” până la ora 11 dimineaţa, cu „ Bună ziua !” după ora 11 şi până la lăsarea serii, iar apoi cu „Bună seara!”

     - Când se intonează imnul de stat în locuri publice, ne ridicăm în picioare, luăm o poziţie decentă, băieţii îşi scot căciulile şi se ascultă în perfectă linişte.

    - Prețul de pe cadouri va fi înlăturat cu grijă. Excepție fac discurile și cărțile, de pe acestea prețul nu se șterge. Cartea nu se atinge!

Florile se oferă fără ambalajul în care le-am cumpărat, chiar dacă este foarte frumos.

     - Florile primite trebuie așezate imediat într-un vas cu apă.

   .. - Cel care primește un dar îl va deschide în fața musafirului și nu-i va strica bucuria protestând că este prea scump, că nu trebuia sau mai rău, că nu-i place, nu-i trebuie, că nu-l poate accepta.

      - Când distanţa sau zgomotul nu ne permit să salutăm verbal, atunci salutăm printr-o uşoară înclinare a capului.

    - Băieţii salută primii fetele, bărbaţii salută primii femeile, copiii sau persoanele mai tinere salută persoanele mai în vârstă. Când intrăm într-o încăpere îi salutăm pe cei aflaţi deja acolo. Când ne prezentăm unui grup salutăm primii. După ce ne salutăm, nu întrerupem discuţia în care sunt antrenaţi membrii grupului.

    -Întotdeauna cel care merge îl salută pe cel care stă pe loc, iar cel care se află într-o maşină pe cel care este pieton, dar întotdeauna, nu trebuie să ne sfiim să salutăm primii, chiar dacă regula cere să fim salutaţi. A saluta este o dovadă de politeţe. A aştepta să fii salutat este o dovadă de impoliteţe.

     -Bărbatul va merge întotdeauna la marginea dinspre stradă a trotuarului, în momentul în care merge alături de o femeie sau mai multe femei. Dacă sunt doi bărbați și o femeie, atunci aceasta va sta la mijloc.

   -Întotdeauna se întreabă unde este toaletă și nu se folosesc alte cuvinte referitoare la aceasta, cum ar fi „baia”.

    - "O femeie nu poate fi lovită nici măcar cu o floare!”, nici măcar în glumă și nici nu se poate insinua lovirea unei femei. #ByGentlemensLadysSocietyRomania

Sa va fie de folos!

$$$

 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️PASTOREL TEODOREANU

Sfaturi apărute într-o revistă a cărei rubrică gastronomică o ţinea PĂSTOREL:


1. Cand inviti pe cineva la masă, nu-i faci un serviciu. De aceea, trebuie sa-i dai tot timpul impresia că te simti onorat că a primit să petreacă un ceas sau două sub acoperisul dumitale. Expresia: a face cinste (a plăti) e grosolănie. Cinste iti face acel care acceptă.


 2. Nu te aseza niciodată la masă inainte ca doamna gazdă să fi luat loc. Pană atunci asteaptă in dreptul locului care ti-a fost indicat. Dacă nu ti-a indicat locul, informează-te.


 3. Cand te asezi, aseaza-ti scaunul in asa fel incat, razimandu-te de speteaza, bustul sa-ti ramaie perfect vertical. E oribil la vedere domnul care se afla pe marginea scaunului. Doamna in aceasta pozitie e de neconceput.


 4. Tine-ti coatele lipite. Cand esti la masa, ca si cand esti calare, numai asa trebuie sa le tii. Pentru a tine darlogii, furculita si cutitul, miscarile antebratului sunt suficiente. Daca toti convivii ar tine coatele pe masa lasand la o parte latura estetica, pentru banchete ar trebui construite mese kilometrice, cu microfoane si haut-parleur.


 5. Du mancarea la gura, nu gura la mancare. Patrupedele se apleaca la nutret, e drept, dar n-au ce face.


 6. Nu sorbi supa, chiar daca te-ai familiarizat cu zgomotul si nu-l mai auzi. Daca nu poti manca prea fierbinte, asteapta putin. Asteptand insa, nu-ti trece vremea sufland in farfurie sau vanturand lichidul cu lingura: fa conversatie.


 7. Daca cineva iti pune intrebari cand esti cu gura plina, fa-l sa astepte.


 8. Nu duce paharul la gura inainte de a te fi sters (servetelul nu-i un ornament) si cu atat mai putin daca n-ai terminat mestecarea. Urmele de alimente pe pahar sunt dezgustatoare.


9. Nu introduce cutitul in peste (afara de cazul ca ti s-a pus tacam special), nici in tocatura. In ambele cazuri furculita si o bucatica de paine sunt suficiente.


 10. Nu taia coaja oului cu cutitul. Urmele lasate strica apetitul celorlalti. Serveste-te de lingurita cu care ai sa mananci oul.


 11. In nici o imprejurare si sub nici un motiv nu baga cutitul in gura: e fioros! Branza, dupa ce o tai, o asezi pe paine si-o duci la gura (cearca numai, si sa vezi daca nu poti).


 12. In afara de paine, crenvursti, sparanghel, prune, ridichi de luna si inca vreo cateva alimente care se bucura de privilegii, nu manca nimic cu mana. A decupa o pasare sau a curati un fruct se invata intr-o singura sedinta (in cateva luni de dresaj invata o maimuta de specie inferioara).


 13. Daca sticla de vin e pe masa, ai grija ca paharul vecinei din stanga sa fie intotdeauna plin. Daca cea din dreapta sta alaturi de un mojic, trebuia sa ai grija si de ea.


 14. Daca esti servit inaintea persoanei despre care crezi ca ar fi trebuit servita inainte, nu interveni in ordinea stabilita sau dezordinea practicata, complicand serviciu. Asta nu te priveste. E treaba amfitrionilor.


 15. Imediat ce amfitrioana s-a pregatit sa paraseasca masa, ridica-te, avand grija sa faci loc vecinei.


 16. Daca nu esti foarte intim intr-o casa, nu cere voie sa fumezi imediat ce s-a terminat masa, Daca altii mai in varsta nu si-au aprins tigarile, rabda!


 17. Nu cere untdelemn cand se serveste unt topit, si nici unt topit cand se serveste untdelemn. Poate ca lipseste.


 18. Daca nu poti rezista nevoii de a te scobi între dinti, nu-ti fa paravan din mana: e ostentativ si inelegant.


 19. Cand ti se ofera ceai, pune intai lingurita pe farfurie si pe urma du ceasca la gura.


 20. E bine sa multumesti gazdei la plecare pentru clipele pe care le-ai petrecut in casa ei, dar nu spune cum te scoli de la masa: merci! Nu-i chic.


 21. Comporta-te, cand esti singur la masa, ca si cum te-ai comporta la un dineu de gala."

  sursa:Victor H

$$$

 Cum erau sfătuite româncele să-şi ţină bărbaţii fericiţi în „CODUL BUNEI NEVESTE” din anul 1934...😉


 ▪︎Îmbracă-te, pe cât posibil, în fiecare zi altfel.

 ▪︎Dacă-ţi dai cu cremă pe obraz şi nas, să nu te vadă decât oglinda.

 ▪︎Nu făcea gargară în faţa lui!

 ▪︎Să nu mergi niciodată în târlici! Încă de dimineaţă, la cafeaua cu lapte, să te prezinţi bine, îngrijită, simţită. Bărbaţii au oroare de femeile nepieptănate.

 ▪︎Deprinde-te să-l asculţi, când îţi povesteşte ceva, chiar dacă nu te interesează.

 ▪︎Nu-l sâcăi prea mult cu întrebări, fiindcă ori îţi va vorbi el singur, ori nu vrea să vorbească.

 ▪︎Cum i-ai prins obiceiurile şi dorinţele sale favorite, ndeplineşte-i-le, dar fără lux de vorbe.

  ▪︎Buna ta dispoziţie e recrearea lui

▪︎Nu-l sâcăi prea mult! Improvizează distracţii în casă, mai ales atunci când voi sunteţi singurii voştri mosafiri. Nu costă mai nimic şi sunt întotdeauna prilej de clipe fericite în căsnicie.

 ▪︎Învaţă-te să te schimbi. El îţi va fi infinit recunoscător dacă va găsi la tine mereu ceva nou.

▪︎Dă-i, cel puţin, o dată pe săptămână impresia că e burlac. Lasă-l să iasă singur, şi nu-l întreba unde se duce. După aceea, el îţi va povesti singur.

 ▪︎Dacă are vreo pasiune inofensivă, fie că e filatelist, fie că joacă tennis, sau are mania de a „prinde” la radio diferite posturi, nu i-o lua în deşert; dimpotrivă, cântă-i în strună. Cel mai practic e să ai şi tu o pasiune... aceasta animă convorbirea.

 ▪︎În diferitele conflicte, nu-ţi umili niciodată bărbatul, amintindu-i „ce-ai dat“ sau „sacrificat“ pentru dânsul.

 ▪︎Nu-i face niciodată scandal când îţi spovedeşte o greşeală. Nu obţii cu aceasta decât ca să nu-ţi mai povestească cea următoare. 

▪︎Nu te indispune când găseşte câte un merit altei femei. Mai bine însemneaz’o pentru tine. De obicei, e privitor la ceva ce-ţi lipseşte ţie.

 ▪︎Fii cât mai rar bolnavă! 

 ▪︎Nu-l întreba dacă te iubeşte.

▪︎Să nu vezi într’însul pe bărbatul cel mai rău, când eşti supărată.

 ▪︎Pentru orice bărbat adevărat, slujba deţine locul dintâi…iubirea e secundară.

 ▪︎Pentru orice femeie adevărată, iubirea e locul dintâi… slujba (sau profesiunea) e secundară.

 ▪︎Vorbeşte-i foarte rar de bani. Numai faptul, că trebuie să câştige bani îi umple destul capul, aşa că nu vrea să i se mai pomenească despre ei.

 ▪︎Dacă vrei să obţii ceva, apelează la mândria sau vanitatea sa. Vei recolta aproape întotdeauna succes.

 ▪︎Îngăduie bărbatului tău să aibă măcar o dată altă părere asupra unor chestiuni ce ţi se par fundamentale. Nu trebuie numaidecât să vezi într’aceasta un conflict casnic ireparabil.

▪︎Nu-i înjura rudele, fiindcă, desigur, nici ale tale nu sunt mai bune.

 ▪︎Fii amabilă cu prietenii lui!


Și acum, cea mai tare....

 ▪︎Lasă-l să vorbească şi spune întotdeauna „da", căci după aceea tot faci ce vrei tu!

depenet

$$$

 REGULI DIN CODUL BUNELOR MANIERE, VALABILE PENTRU FEMEI....

                       ❤️

    În trecut, Codul Bunelor Maniere era studiat atât la școală, cât și acasă, însă în prezent tot mai puține femei țin cont de aceste reguli de conduită socială. Iată cele mai importante reguli din Codul Bunelor Maniere pe care orice femeie trebuie să le știe...

  - O femeie va saluta întotdeauna cu zâmbetul pe buze. De asemenea, bărbatul trebuie să salute întotdeauna primul.

    -Dacă te întâlneşti pe stradă cu cineva cunoscut, discuţia nu trebuie să dureze mai mult de cinci minute şi nu trebuie să fie purtată în mijlocul trotuarului.

   - O femeie nu va sta niciodată cu telefonul în mână la masă (pentru apeluri sau mesaje). Dacă trebuie să vorbeşti sau să trimiţi un mesaj important, e obligatoriu să te scuzi de la masă şi să îţi rezolvi problema dintr-o altă încăpere.

     - Florile pe care le oferim cuiva, trebuie să fie scoase întotdeauna din ambalaj. De asemenea, e bine de ştiut că singura situaţie în care este potrivit ca o femeie să îi dăruiască flori unui bărbat, este atunci când acesta din urmă e în spital. 

    -Atunci când porţi o conversaţie cu cineva, e absolut necesar ca celălalt să termine de vorbit, înainte de a începe tu. Niciodată nu trebuie să începi să vorbeşti peste cineva.

    - Toate cadourile se deschid atunci când se primesc. Atunci când oferi un cadou, preţul acestuia trebuie înlăturat, cu o excepţie – preţul de pe cărţi nu se înlătură niciodată.

     -O doamnă nu sună niciodată înainte de 10 dimineaţa, între orele 13-17 şi după ora 21, decât dacă este o problemă cu adevărat urgentă.

    - Ori de câte ori tuşeşti sau caşti este important să pui mâna la gură.

    -O femeie nu va sta niciodată cu coatele pe masă, atunci când serveşte masa.

     - Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra întotdeauna primul.

Web

Sa va fie de folos!

$$$

 ȘTIAȚI CĂ?

      -Persoanele care fumeaza un pachet de tigari pe zi beau, practic, o ceasca de gudron pe an.

    - Oamenii sunt singurele animale capabile sa traseze o linie dreapta.

    - ADN-ul unui om contine 80.000 de gene.

    - Asa cum amprentele digitale sunt unice, amprenta limbii fiecarei persoane este diferita fata de celelalte.

    - Un adult are mai putine oase in organism decat un copil. Ne incepem viata cu 350 de oase dar, pentru ca anumite oase se unesc in timpul cresterii, la maturitate mai avem doar 206

    - Chiar daca nu este la fel de sensibil precum cel al unui caine, nasul uman poate percepe pana la 50.000 de mirosuri diferite.

    - Acizii digestivi prezenti in stomacul uman sunt atat de puternici incat pot dizolva zincul si coroda otelul. Din fericire pentru noi, celulele din mucoasa gastrica a stomacului se innoiesc la maxim 3-4 zile, nelasand timp acizilor sa le dizolve.

    - Un plaman uman contine peste 300.000 de milioane de vase capilare. Daca aceasta ar fi puse cap la cap, s-ar intinde pe o distanta de 2400 de kilometri.

    - Testiculele unui barbat produc 10 milioane de spermatozoizi in fiecare zi – suficient pentru ca acesta sa poata repopula planeta in doar sase luni.

    - Oasele umane sunt le fel de rezistente precum granitul. Un os de marimea unei cutii de chibrituri poate suporta presiunea unui bloc de 9 tone – de patru ori mai mult decat poate suporta betonul.

    - Cel mai mare organ al corpului uman este pielea. Ea poate acoperi, in cazul unui adult, o suprafata de 1,9 metri patrati. De asemenea, in timpul vietii unui om, acesta pierde pana la 18 kilograme de piele moarta.

    - Un om consuma, in medie, 50 de tone de mancare si bea circa 50.000 de litri de lichide de-a lungul vietii.

    - O picatura de sange are nevoie de numai 30 de secunde pentru a face un circuit complet al corpului uman.

    - Ovarele contin aproximativ jumatate de milion de ovule. Cu toate acestea, doar 400 dintre ele vor avea ocazia de a da nastere unei noi vieti.

    - Viteza cu care aerul este eliminat in timpul unui stranut este de cel putin 160 de kilometri pe ora.

    - In timpul unei vieti, un om poate produce pana la 24.000 de litri de saliva, suficient cat pentru a umple doua piscine olimpice.

    - Capul unui copil cantareste cat un sfert din greutatea corpului acestuia. La maturitate, capul reprezinta doar a opta parte din greutatea trupului.

sursa:Tu știai că?

_$$$

 CINE A FOST, ÎN REALITATE, DAMA CU CAMELII?

 Celebra curtezană a inspirat operele a doi titani ai literaturii şi ai muzicii.....

-Povestea de dragoste dintre MARIE DUPLESSIS, o curtezană din PARISUL secolului al XIX-lea, şi ALEXANDRE DUMAS fiul l-a inspirat pe acesta să scrie celebrul roman „DAMA CU CAMELII”....

-DAMA CU CAMELII" este titlul unui roman de mare succes scris de ALEXANDRE DUMAS fiul, inspirat fiind de un episod din viaţa autorului şi anume dragostea pentru pentru MARIE DUPLESSIS. Aceasta a fost una dintre cele mai admirate curtezane ale timpului, după care tânjeau mulţi parizieni bogaţi.

-La vârsta de 20 de ani, DUMAS merge la un spectacol de teatru şi, aşa cum îi era obiceiul, urmăreşte prin binoclul său femeile frumoase din sala, venite la spectacol cu bărbaţi în general mai în vârstă ca ele. Prin urmare, şi ele erau dornice spre a fi admirate de tineri chipeşi, fie ei săraci, precum era DUMAS.

-În mod deosebit, scriitorului i-a atras atenţia această MARIE DUPLESSIS, pe care o descrie foarte frumos în cartea sa.

„Era înaltă, foarte zveltă, avea părul negru şi un ten alb-rozaliu. Avea un cap mic şi ochii migdalaţi cu acea privire de porţelan precum cea a japonezelor. Dar în ei se citea o natură mândră şi dinamică… Semăna cu o figurină de Dresda”.

-Întâlnirea dintre cei doi tineri a avut loc în toamna anului 1844, graţie unui prieten comun care se afla în acea seară la teatru şi care locuia în vecinătatea lui MARIE. Acesta i-a invitat acasă iar primul dialog între ei este redat în carte, după ce DUMAS a sesizat că frumoasa MARIE avea o serioasă problemă de sănătate.


„Sunteţi suferindă?“ o întrebă tânărul. „Puţin, dar m-am obişnuit cu asta“, răspunse frumoasa femeie. „Vă distrugeţi singură!“ „De unde atâta afecţiune spontană? V-aţi îndrăgostit de mine?“ întrebă ea, curioasă. Pentru că el ezita să răspundă, ea a insistat ca să audă mărturisirea, dar l-a şi avertizat în legătură cu două posibile consecinţe. „Ori vă voi refuza, iar atunci vă veţi simţi trădat, ori vă voi accepta, iar atunci veţi câştiga o iubită tristă, nevrotică, bolnavă şi melancolică, a cărei bucurie vi se va părea mai tristă decât durerea ei!“

-MARIE, pe numele adevărat ALPHONSINE PLESSIS, era fiica unui fermier, iar ajunsă la PARIS şi-a câştigat existenţa din croitorie. Frumuseţea ei a adus-o în situaţia de a fi plăcută de mulţi pretendenţi, primul dintre ei fiind un duce tânăr şi bogat. Avea doar 16 ani şi aproape în fiecare zi era prezentă la spectacole de teatru, de operă şi întâlniri mai mult sau mai puţin romantice pentru care era foarte bine recompensată.

-DUMAS spune că se îmbrăca foarte frumos şi se înconjura de flori, preferând cameliile în locul trandafirilor, al căror miros o ameţea. Pe deasupra, curtezana era extrem de cultivată, citea mult şi cânta la pian, iar defectul pe care şi l-a recunoscut singură era că minţea cam mult. Tot ea se încuraja astfel: „minciunile albesc dinţii“.

-În momentul în care l-a cunoscut pe scriitorul ALEXANDRE DUMAS, MARIE era întreţinută de un conte bătrân, pe care, evident, îl minţea spunându-i că-şi petrece serile cu o prietenă.

-Relaţia lor de iubire a durat doar câteva luni, scriitorul fiind cel care a ales să se îndepărteze de frumoasa curtezană. Înglodat în datorii, acesta a ales să-i scrie o epistolă în care evocă motivele despărţirii.

„Nu sunt nici suficient de bogat ca să te iubesc, nici destul de sărac ca sa fiu iubit de tine, aşa cum vrei tu… Eşti prea bună ca să nu înţelegi motivele acestei scrisori şi prea inteligentă ca să nu mă ierţi”, scria DUMAS în 1845.

-Pentru MARIE a urmat o nouă relaţie cu muzicianul FRANZ LISZT, apoi a acceptat cererea în căsătorie a contelui de PERREGAUX, mariaj care a durat foarte puţin. Suferea de tuberculoză şi nu mai făcea faţă datoriilor. Avea să moară pe 3 februarie 1847, la vârsta de doar 23 de ani.... Sicriul ei, acoperit cu o mulţime de camelii, floarea ei preferată, a fost depus în cimitirul MONTMARTRE.

-DUMAS a aflat despre decesul celei care i-a provocat multe seri plăcute la revenirea dintr-o călătorie lungă. A mers la casa ei unde se ţinea o licitaţie a bunurilor rămase de pe urma ei. Deşi şi-ar fi dorit să achiziţioneze cât mai multe obiecte care i-au aparţinut, scriitorul şi-a permis doar un lanţ de aur pe care MARIE îl purta frecvent la gât.

-La scurt timp, DUMAS a decis să recitească toate scrisorile primite de la MARIE şi a început să scrie romanul celebru care avea să-l scoată în anul 1848 din umbra faimosului său tată.... Patru ani mai târziu, romanul a fost dramatizat la teatrul parizian condus de tatăl său, care iniţial s-a opus, considerând subiectul inacceptabil. Când a citit însă primul act din piesă, bătrânul DUMAS şi-a dat seama că se înşelase, astfel că piesa pusă în scenă în 1852 a avut un succes mai mare decât romanul.

-Cartea i-a servit ca sursă de inspiraţie marelui compozitor GIUSEPPE VERDI, care a transformat această poveste în opera “LA TRAVIATA ”.

sursă: http://xn--adevrul-c4a.ro/

editat: E.L.Gheorghe

$$$

 BENEFICIILE CEPEI.....🧅

         ȘTIATI CĂ?

    -🧅CEAPA este una dintre cele mai bogate legume și fructe cu o substanță medicinală importantă numită corecetină, și numai germenii de capere concurează cu aceasta?

 🧅Că antioxidantul (quercitina) din ceapă rezistă inflamațiilor oriunde se găsește, în special în sinusuri și plămâni?

 🧅Consumul de ceapă împiedică dezvoltarea diabetului de la tipul (2), care este tratat cu tablete iar la tipul (1) care necesită injecție cu insulină?

 🧅Ceapa previne cancerul de sân, prostată, uter și ovarian și, de asemenea, previne creșterea și numărului de leziuni precanceroase?

 🧅Ceapa combate atacurile de astm?

 Ceapa protejează celulele nervoase de leziuni și de bolile rezultate legate de sistemul nervos?

 🧅Ceapa previne deteriorarea și întărirea vaselor de sânge și previne multe boli de inimă?

 🧅Ceapa sporește prezența și reproducerea bacteriilor naturale în intestin, ceea ce îmbunătățește absorbția nutrienților, crește sistemul imunitar și previne creșterea excesiva în greutate?

 🧅Ceapa ucide multe tipuri de germeni și bacterii din gât și plămâni?

 🧅Ceapa subțiază sângele și previne formarea cheagurilor, mai ales atunci când este la grătar și că avertizează împotriva consumului de diluanți farmaceutici de sânge, cum ar fi aspirina și warfarina cu ceapă la grătar sau prăjite, deoarece provoacă o creștere excesivă a fluidității sângelui?

 🧅Ceapa reduce presiunea arterială la pacienții hipertensivi?

 🧅Ceapa aduce starea de somnolență?

 🧅Ceapa previne creșterea germenului H. Pylori și îl elimină?

 🧅Ceapa reduce

colesterolul și,trigliceridele?

 🧅Ceapa previne apariția bolilor asociate diabetului?

 🧅Ceapa previne reproducerea virusului SIDA?

 🧅Ceapa previne osteoporoza.

 🧅Ceapa conține cantități ample de compuși de sulf care mențin prospețimea pielii, rezistența și frumusețea părului și a unghiilor?

 Note:

 Zicala populară spune: -

 🧅“Mănâncă ceapă și uită ce rău s-a întâmplat” - de fapt ceapa îmbunătățește starea de spirit și relaxează inima.

  🧅Cojile de ceapă sunt cele mai bogate în antioxidanți chorcetinici.

 🧅Ceapa nu își pierde proprietățile medicinale la punctul de fierbere.

 🧅Supa de ceapă este tipică pentru a obține toate beneficiile cepei.

Sa va fie de folos!

$$$

 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️CIVILIZAȚIA ADUCERII AMINTE....29 iunie 1889....Expoziția Universală de la PARIS..

      🇷🇴Azi, despre ANGHELUȘ DINCU, autorul "CIOCÂRLIEI", motiv muzical preluat și de ENESCU în RAPSODIA ROMÂNĂ.....

     Ziua în care DINICU la nai, dimpreună cu SAVA PĂDUREANU, la vioară, cântă ceva ce n-a auzit PARISUL: „CIOCÂRLIA!”....

    Chiar acolo, sub Turnul Eiffel!" Parisul plânge!

    CEA MAI CUNOSCUTĂ MELODIE Românească, CIOCARLIA, a fost compusă cu boabe de fasole și mazăre uscată....


     Fiu al lui COSTACHE, lăutarul cu ștaif de la curtea lui GRIGORE GHICA VODĂ, ANGHELUȘ DINICU este cel care a compus faimoasa melodie românească ”CIOCÂRLIA ”. ...

       „Umplea naiul său cu boabe de fasole ori mazăre uscată iar aplauzele deveneau adevărate ovațiuni”, spuneau istoricii.   

        Participa la conferințe internaționale, cânta la curți imperiale de vază din EUROPA. Se stinge la 1905 și se odihnește în cimitirul „PĂTRUNJEL ”, azi, „REÎNVIEREA ”, din cartierul bucureștean COLENTINA.

         Când COSTACHE DINICU, lăutarul, pornea a mângâia cea chitară a sa plămădită special de un maestru grec, paserile cerului se opreau din zbor. GRIGORE GHICA-VODĂ, la curtea căruia odihnea, era un domnitor cetit, dădător de legi, fondator de Școli Filarmonice, știa cu ce se mănîncă un viers. ANGHELUȘ ăsta micu', ANGHELUȘ DINICU, puiul său, veni pe lume pe la 1838, într-un BUCUREȘTI ce avea atunci 81 de mahalale cu 10.601 case și 63.644 de locuitori. Prinsese timbrul naiului încă de la trei ani. Ședea non stop cu urechile ciulite la maeștrii tarafului Dumitrache, sorbea din priviri gesturile lui NĂSTASE „OCHIALBI ”.

       În 1889, pe la 51 de primăveri, participă la Expozițiunea Universală de la PARIS. Se lasă cu concurs puternic, lăutari din toată lumea se bat pe un loc pe podium.

     ANGHELUȘ și taraful lui iau medalia de aur..... E 29 iunie. Ziua în care DINICU la nai dimpreună cu SAVA PĂDUREANU la vioară, cântă ceva ce n-a auzit PARISUL: „CIOCÂRLIA!”. Chiar acolo, sub Turnul EIFFEL! Unii zic că piesa e venită din ASIA CENTRALĂ, dar DINICU e cel care o „așează”, îi dă ritmul.

      „Când scotea ANGHELUȘ din buznarul din dreapta al vestei lui boabele de fasole sau mazăre uscată să le împartă în țevile naiului său ca să zică o CIOCÂRLIE, toată lumea adunată în localul unde cânta taraful lui încremenea cu paharul în gură, pentru ca apoi, la trilurile sfârșitului, să izbucnească în aplauze ce deveneau adevărate ovațiuni”, își amintește GEORGE COSTESCU, istoric literar român și scriitor. PARISUL plânge!

     DINICU și oamenii lui o reiau. De două ori!Sunt invitați, apoi, la petrecerea de sărbătorire a ziarului LE FIGARO. Cîntă Un „tril” de ciocârlie, în varianta originală.

     Sunt invitați, apoi, la petrecerea de sărbătorire a ziarului. Cîntă „DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE ”, „AM UN LEU ȘI VREAU SĂ-L BEU ”, „DOINA ” și, la final, atacă „CIOCÂRLIA ”. Delir total!

        Redă perfect la nai trilul ciocârliei....E chemat la POIANA STÂNEI, la vizita oficială a împăratului FRANZ JOSEF al AUSTRO-UNGARIEI. Nu se oprește doar la această capodoperă. Aranjează folclor românesc, îl păstorește. Publică în revista ”DOINA ”, are trei fii, toți muzicieni: DIMITRIE, GHEORGHE și NICOLAE. De asemenea, nepotul, GRIGORAȘ, avea să devină un virtuoz violonist. Sare în noul secol și moare într-un început de noiembrie 1905.

     E dus, la propriu, între LIZEANU și viitoarea Mașină de Pâine, un loc, la propriu, cu multă verdeață. De aceea i se și spune „LA PĂTRUNJEL!”

   Toți marii lăutari aveau să vină, pe rând, aici. 

#mixdecultura #muzicaromaneasca #muzicalautareasca #muzicaautentica #lovemusic

$$$

 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️GINA PATRICHI....


Una dintre cele mai distinse şi talentate doamne 

ale teatrului şi filmului românesc


„Mă străduiesc să-mi găsesc momentul meu de adevăr, mi-l contrazic adeseori şi, atunci, fireşte ca nu prea pot să am certitudini. (…)

Eu am orgoliul meseriei mele: acela de a transforma un adevăr improbabil într-un neadevăr posibil. 

Trăiesc unele momente până la paroxism, până la stările pe care făpturile echilibrate le văd doar în vis. Pentru a obţine asemenea străfulgerări, trebuie ca tot restul de adevăr să fie saturat de semnificaţii, trebuie practicată o mare economie de mijloace – pentru ca momentul de explozie să fie demonstrativ şi fascinant în acelaşi timp”

     Născută pe 8 martie 1936, GINA PATRICHI a fost o perfectionistă a scenei și filmului românesc, o actriță de un farmec aparte, frumoasă, rafinată și cultă, a cărei moarte prematură pe 18 martie 1994 în București a lăsat un gol imens în lumea teatrului și filmului românesc.

     A urmat cursurile Institutului de Teatru „I.L. Caragiale” din Bucureşti, la clasa Aurei Buzescu, timp de trei ani, începând din 1952, fiind admisă cu toate că nu îşi încheiase încă studiile liceale, dar şi exmatriculată înainte de absolvire, din motive disciplinare.

      În ciuda exmatriculării din Institutul de Teatru, a fost angajată la nou înfiinţatul teatru din Galaţi, unde a debutat în spectacolul Nota zero la purtare de Octavian Sava şi Virgil Stoenescu, regizat de Valeriu Moisescu, în 21 octombrie 1956. Experienţa dureroasă a alungării din şcoală s-a dovedit în timp benefică, determinând o schimbare de atitudine ce o prefigura pe artista perfecţionistă de mai târziu şi contribuind, aşadar, la formarea conştiinţei unei adevărate profesioniste. 

      Gina Patrichi a jucat la Teatrul Dramatic din Galaţi până în anul 1964, când a fost invitată să se alăture colectivului Teatrului Bulandra din Bucureşti, condus de regizorul, actorul şi scenograful Liviu Ciulei. Aici şi-a făcut debutul în 29 ianuarie 1964, în piesa Jocul de-a vacanţa de Mihail Sebastian, sub îndrumarea aceluiaşi Valeriu Moisescu.


În film debutează în 1965, cu rolul Rozei Ianoși din „Pădurea spânzuraților”, opera câștigătoare a lui Liviu Ciulei. Timp de 20 de ani întruchipează personaje diverse pe peliculele a mai mult de 20 de filme: „Trecătoarele iubiri”, „Nemuritorii”, „Dincolo de nisipuri”, „Proba de microfon”, „Moromeții” etc.


„Filmul este mai categoric. Intri în cadru numai atunci când personajul tău are ceva de comunicat, în timp ce pe scena eu pot să stau nemişcată o jumătate de oră, existând totuşi. 

Este o muncă de elaborare infinit mai mare. Scena oferă consumului meu lăuntric un confort de creaţie pe care filmul nu-l poate realiza niciodată.” 

     GINA PATRICHI s-a stins din viaţă la 18 martie 1994, la doar 58 de ani, după ce a pierdut bătălia cu cancerul... 

CONSIDERAȚIE ȘI RESPECT!

$$$

 ,,DE CE BĂRBAȚII SUNT ATÂT DE FERICIȚI??? 

Pentru că au o viață de invidiat:

- Își păstrează numele de familie toată viață.

- Niciodată nu rămân însărcinați.

- Mecanicii nu vorbesc cu ei în chineză

- Ridurile le adaugă caracter.

- Părul alb le adaugă atracție.

- Pantofii noi nu le fac praf picioarele.

- Apelurile lor telefonice durează 30 de secunde.

- Pentru o vacanță de 15 de zile au nevoie doar de o valiză și este pe jumătate goală.

- Pot deschide toate sticlele și borcanele fără să ceară ajutor.

- Dacă apare cineva la o petrecere cu aceleași haine ca și ei, devin prieteni.

- Le vine fenomenal dacă poartă același costum în viitoarele 12 nunți.

- Pot mânca o banană în locuri publice.

- Se pot uita la televizor cu un prieten în liniște totală, ore întregi, fără să se gândească: este supărat pe mine, oare?

- Chiloții lor costă 20 lei, în pachet de șase.

- Trei perechi de pantofi sunt mai mult decât suficienți pentru zece ani.

- Aceeași coafură durează ani de zile, poate zeci de ani, dacă nu toată viața și dacă se plictisesc se tund zero fără regrete.

- Pot avea jucării toată viața.

- Pot purta costum de baie fără să conteze cum le arată picioarele sau dacă le atârnă burta. Lor le vine fenomenal, sunt fericiți în orice mod.

- Nu-și fac griji niciodată: ce fac mâine de mâncare?

- Se pot îngrășa cu cinci kilograme și nici măcar nu observă, iar dacă își dau seama, la fel... le vine fenomenal.

- Cu burtă sau fără burtă continuă să aibă o grămadă de lipici.

Și cel mai rau dintre toate....

Totul este cât se poate de adevărat!

$$$

 ,,Nu trebuie să îți pui mintea cu florile.Trebuie doar să le privești și să le miroși. Floarea mea îmi înmiresma toată planeta, însă eu nu am știut să mă bucur de lucrul acesta."


ANTOINE DE SAINT-EXUPERY (29 iunie 1900 - 31 iulie 1944).


„Iar după ce-ți va fi trecut durerea (durerea întotdeauna trece), vei fi fericit că m-ai cunoscut. Vom fi de-a pururi prieteni. Îți va fi dor să râdem împreună. Și vei deschide uneori fereastra, așa numai de drag... iar prietenii se vor mira văzându-te că râzi de câte ori te uiți la cer. Atunci, tu, le vei spune: „Da, întotdeauna stelele mă fac să râd!”, iar ei te vor crede nebun.”


Antoine de Saint-Exupery- „Micul Prinț”, 1943


- Antoine și Consuelo, contesă de Saint-Exupery -


,,Sunt fluture venit din amintire

Ce caut clipa cea trecut

Zadarnică speranță, șovăire

Mi-e trupul obosit, de lut.


De câte ori eu aripile-ntind

Îmi pare că mi se lărgește zarea

Și tot zburând cu gândul în trecut

Nu mai găsesc la- ntoarcere cărarea.


Sunt fluture venit din amintire

Ce nu găsesc la-ntoarcere cărarea".


Gabriel Dragnea


Mi-ai spart ulciorul, Doamne, și vinul cel curat

În iarbă sângerează. Ce-mi mai rămâne-n loc?

Tu mi-ai închis și drumul spre ultimul noroc.

Ucide-mă, dar află: Tu ești acum cel beat.

OMAR KHAYYAM


 Povestea ultimelor momente din Iunie ..

 Să privim încrezători spre viitor, 

Să dăm naștere la visuri noi, 

Să profităm de fiecare clipă de fericire și să căutăm frumosul în tot ce ne înconjoară...

Zile pline de frumos și....

bucurii vă doresc tuturor! 😇


,,𝑵𝒖 𝒏𝒊 𝒔𝒆 𝒅𝒂̃ 𝒑𝒐𝒔𝒊𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒂𝒕𝒆𝒂 𝒅𝒆 𝒂 𝒂𝒍𝒆𝒈𝒆 𝒄𝒂𝒅𝒓𝒖𝒍 𝒅𝒆𝒔𝒕𝒊𝒏𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒏𝒐𝒔𝒕𝒓𝒖, 𝒅𝒂𝒓 𝒄𝒆𝒆𝒂 𝒄𝒆 𝒑𝒖𝒏𝒆𝒎 𝒊𝒏 𝒆𝒍 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒂𝒍 𝒏𝒐𝒔𝒕𝒓𝒖!" 


              "Nu încerca să luminezi ziua cu lampa că nu va observa nimeni."

______________

Aristotel

$$$

 

🌈 Arborele Curcubeu – minunea naturală care pare pictată de mâna unui artist


În lumea vegetală, unde majoritatea trunchiurilor de copaci urmează paleta clasică a tonurilor de maro și gri, există o specie care pare să sfideze orice convenție. Este vorba despre Eucalyptus deglupta, supranumit cu admirație de botanici și iubitorii de natură drept Arborele Curcubeu. De ce acest nume? Pentru că scoarța sa vibrantă, în nuanțe vii de verde crud, roșu intens, portocaliu, mov, albastru și galben, pare desprinsă dintr-o pictură impresionistă. Când te apropii de el, ai senzația că nu privești un copac, ci o operă de artă în continuă transformare.


Această specie uimitoare este originară din Filipine, Papua Noua Guinee și Indonezia, unde crește liber în pădurile tropicale, dezvoltându-se în condiții de umiditate și căldură constantă. Este, de altfel, singurul eucalipt care crește natural în emisfera nordică, ceea ce îl face și mai special. Spre deosebire de ceilalți membri ai familiei Eucalyptus – care sunt endemicii Australiei – Eucalyptus deglupta se distinge nu doar prin aspectul său vizual, ci și prin adaptabilitate, fiind plantat astăzi în numeroase regiuni tropicale ale lumii ca specie ornamentală.


Ceea ce îl face cu adevărat spectaculos este modul în care își schimbă scoarța. Pe măsură ce arborele crește, stratul exterior al scoarței se exfoliază natural, în fâșii subțiri care dezvăluie un nou strat viu colorat dedesubt. Acesta începe printr-un verde intens, dar pe măsură ce este expus la aer și lumină, suferă o metamorfoză cromatică: devine mai întâi albastru, apoi mov, trece prin nuanțe de portocaliu, roșu și, în final, maro, înainte de a se desprinde. Acest proces continuu creează pe trunchi o mozaică naturală în culori vii, care diferă de la un exemplar la altul, ca o amprentă unică.


Pe lângă frumusețea vizuală, Eucalyptus deglupta are și capacități impresionante de creștere. În condiții ideale, poate atinge înălțimi de până la 70 de metri, cu o viteză de creștere remarcabilă. De aceea, este folosit și în industria hârtiei în anumite regiuni, dar în multe locuri este protejat tocmai pentru valoarea sa decorativă și simbolică. Trunchiul drept și înalt, acoperit în culori vii, atrage atenția chiar și de la distanță, iar cei care îl văd pentru prima dată spun că este greu de crezut că nu este vopsit.


Un alt aspect fascinant este felul în care acest copac influențează starea de spirit a privitorului. Mulți spun că Arborele Curcubeu are un efect calmant și revigorant, datorită combinației de culori care amintește de bucuria copilăriei și libertatea creativității. În grădini botanice și parcuri tropicale din Hawaii, Costa Rica, Florida sau chiar în unele țări europene cu climat blând, Eucalyptus deglupta este o adevărată atracție turistică, o sursă de inspirație pentru pictori, fotografi și poeți deopotrivă.


În ciuda frumuseții sale aproape ireale, acest arbore are nevoie de un mediu specific pentru a prospera: sol umed, dar bine drenat, lumină solară abundentă și temperaturi constante. Nu tolerează înghețul, motiv pentru care nu poate fi cultivat în zonele cu ierni aspre. Cu toate acestea, pasionații de grădinărit din zone calde îl consideră o bijuterie vegetală, un simbol al armoniei dintre natură și artă. În plus, frunzele sale eliberează un ulei parfumat specific eucalipților, completând astfel experiența senzorială oferită de acest arbore unic.


Arborele Curcubeu nu este doar o curiozitate botanică, ci o lecție vie despre diversitate, transformare și frumusețe autentică. El ne arată că natura are propriul ei limbaj artistic, unul care nu încetează să ne surprindă și să ne emoționeze. Privindu-l, înțelegi că frumusețea nu are o formă fixă – ea se schimbă, se reinventează, exact ca acest copac care își reînnoiește constant culorile, într-un spectacol vizual fără egal.

$$$

 🐎 Statuile ecvestre din România și legenda picioarelor calului.


Poate ai auzit că, în funcție de cum stă calul într-o statuie ecvestră, poți afla cum a murit călărețul. Este o idee populară care circulă în multe țări, inclusiv în România, dar este oare adevărată?


🔍 Ce spune legenda?

Două picioare ridicate → Călărețul a murit în luptă.

Un singur picior ridicat → A fost rănit în luptă, dar a murit ulterior.

Toate picioarele pe sol → A murit de moarte naturală.

Dar hai să vedem dacă acest „cod” se regăsește și în statuile ecvestre românești.


🏛️ Exemple din România:


1. Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul – Piața Universității, București

Calul are ambele picioare din față ridicate. Conform legendei, asta ar însemna că Mihai Viteazul a murit în luptă.

Realitate: Mihai Viteazul a fost asasinat mișelește, nu în bătălie directă.

➡️ Legenda nu se potrivește.


2. Statuia lui Carol I – Piața Revoluției, București

Calul are un singur picior ridicat. Conform legendei, asta ar însemna că a fost rănit în luptă.

Realitate: Carol I a murit de boală, la vârsta de 75 de ani

➡️ Legenda nu se potrivește.


3. Statuia lui Avram Iancu – Cluj-Napoca

Calul are toate cele patru picioare pe sol. Legenda spune că a murit de moarte naturală.

Realitate: Avram Iancu a murit într-adevăr de boală, izolat și în sărăcie

➡️ Aici, legenda se potrivește parțial.


În România, nu există o regulă clară legată de poziția picioarelor calului și modul în care a murit personajul reprezentat. Poziția calului este mai degrabă o alegere artistică sau simbolică, fără o legătură istorică directă.


Deci... mitul rămâne doar atât: un mit.

Dar un mit frumos, care a dat naștere la povești și curiozități în jurul statuilor pe care le trecem adesea cu vederea.

$$$

 „Părintele Calistrat: Nu există nebun! Trebuie să te adresezi preotului și medicului! Depresia are cea mai directă legătură cu oboseala! Rugăciunea care vindecă orice tulburare:

– Ce face cineva, atunci când un membru al familiei se află în depresie. Cum îl poate ajuta?

– În primul și în primul rând fără nicio rușine, trebuie să se adreseze medicului! Eu sunt considerat de multe ori aspru deoarece sunt mai direct, iar când vine cineva la mine și îmi spune:

– Părinte, cred că are vrăji!” Îi spun direct:

– Doamnă, să nu exagerăm! Adresează-te unui medic și dă-i imediat tratament ca să nu nenorocim persoana! Că-i copil, că-i fată, că-i bătrân, că-i soț!

– Vai părinte, dar cum să spună lumea că-i nebun?

– Nu există nebun! Astea sunt termene inventate de noi oamenii de a spune despre cineva o vorbă rea, nu există nebun! Este un om care are probleme psihice și care la lumea în care trăim, pot fi tratate sub orice formă! Nu este o rușine! Oricine poate trece printr-o perioadă de surmenaj, printr-o perioadă de insomnie, de melancolie, de anxietate, ori o tulburare sufletească! Deci trebuie să te adresezi preotului și medicului. Cine nu crede în Dumnezeu și e ateu, trebuie să se adreseze medicului sau psihologului.”

$$$

 M-am rugat de fratele meu să vină să mă ajute să mut niște lemne, dar mai bine rugam un străin să mă ajute.


 Grămada de lemne stătea în mijlocul curții de două săptămâni, de când bărbatul cu camionul le-a descărcat și a plecat. Cinci metri cubi de fag uscat pentru iarna care se apropia, iar eu, la patruzeci și opt de ani, cu spatele care mă durea de la munca de pe câmp, nu puteam să car singură fiecare buștean până la șopron.


"Vin duminică să te ajut," mi-a spus fratele meu Marin la telefon. "Aduc și cărucioara și terminăm într-o zi toată grămada."


M-am bucurat ca un copil care și-a văzut cel mai frumos vis împlinit. Pentru prima dată în luni de zile am simțit că nu sunt complet singură. Soțul era plecat la muncă în Italia de patru luni, băiatul la liceu în orașul de lângă și stătea la cămin, iar eu rămăsesem cu gospodăria și cu toate problemele pe cap.


Am pregătit totul pentru duminică - am pus deoparte apă rece și mâncare pentru ziua de muncă, am curățat cărăruia până la șopron ca să fie drum liber, chiar am cumpărat țuica lui preferată de la magazin și am făcut papanași pentru că știam că îi plac.


Duminică dimineața, la opt, eram în curte cu mănușile pe mâini, așteptându-l. Lemnele parcă se înmulțiseră peste noapte - bușteni grei de fag amestecat cu carpen, unii mai groși, alții mai subțiri, toți așteptând să fie duși la adăpost înainte să vină ploile de toamnă.


La nouă, Marin a sosit cu mașina. A coborât, s-a uitat la grămada de lemne și a făcut o față lungă ca de pomană.


"Măi, Ioano, câte lemne ai aici! Eu credeam că e vorba de câteva căruțe, nu de o întreagă grămadă."


"Ți-am spus că sunt cinci metri cubi," am răspuns, simțind că ceva nu e în regulă în tonul lui. "Pentru toată iarna."


"Da, dar nu mi-am imaginat că sunt atât de grele. Și vezi că unii sunt umezi pe interior, nu se poate lucra cu ei așa."


Am privit lemnele. Erau uscate, cum trebuie să fie lemnele bune. Tata m-a învățat să recunosc lemnul uscat după sunet - când îl lovești, sună ca o tobă.


"Hai să bem o cafea și mă mai gândesc," a spus el, intrând în casă cu o căutătură pe care nu i-o cunoșteam.


După cafea, a ieșit din nou în curte, s-a uitat la cer și a scuturat din cap. "Se înnoară. S-ar putea să plouă și atunci lemnele o să se întoarcă."


Cerul era senin, doar câțiva nori albi care nu prevesteau niciodată ploaie.


"Marin, te rog frumos," am insistat. "Nu pot să car singură buștenii ăștia. Unii cântăresc cât mine."


"Păi nu poți să îi tai mai mici cu securea?"


"Cum să îi tai? Sunt deja tăiați cum trebuie pentru sobă. Tu doar să mă ajuți să îi duc de aici până la șopron."


La prânz, după ce am mâncat ciorbă de burtă și papanașii pe care îi făcusem special pentru el, Marin s-a ridicat de la masă și și-a verificat telefonul.


"Ioano, știi ce? Nu pot să rămân azi. Floarea m-a sunat că trebuie să duc copilul la urgențe, are febră mare."


Inima mi s-a strâns ca într-o cleștă. "Dar Marin, tu mi-ai promis..."


"Îmi pare rău, soră. Vin săptămâna viitoare, când am mai mult timp liber și când și timpul e mai bun."


Doar cei care s-au bazat pe promisiunile rudelor și au fost dezamăgiți în clipa când aveau cea mai mare nevoie înțeleg cu adevărat durerea de a fi lăsat singur când munții par de neclintit.


După ce a plecat, am rămas în curtea plină de lemne, cu mănușile în mână și cu lacrimile în ochi. Nu de oboseală, ci de dezamăgire amară. Pentru că nu era vorba doar de căratul lemnelor - era vorba de faptul că fratele meu, singurul bărbat din familia mea pe care credeam că pot conta, mă lăsase singură cu o problemă pe care nu o puteam rezolva singură.


Nea Gheorghe de la casa alăturată m-a văzut stând în curte și a venit spre gard cu cărucioara lui veche dar solidă. "Ce faci, Ioano? De ce nu lucrezi la lemne?"


I-am povestit tot, cu vocea tremurândă de supărare. El a dat din cap, nevenindu-i să creadă ce auzea.


"Las' că te ajut eu," a spus simplu, deschizând poarta. "Aduc cărucioara și terminăm azi toate lemnele. E să plouă mâine și nu e bine să stea așa în curte."


În următoarele cinci ore, eu și nea Gheorghe am mutat toate lemnele în șopron. El, la șaptezeci și trei de ani, lucra cu o energie și o dăruire pe care fratele meu de patruzeci și șase nu o avea. Nu s-a plâns de greutate, nu a cerut pauze la fiecare căruță, nu a găsit scuze să plece.


"De ce mă ajutați?" l-am întrebat la un moment dat, când făceam o pauză să bem apă la fântână.


"Pentru că așa e vecinătatea adevărată, Ioano," a răspuns el, ștergendu-și sudoarea cu batista. "Când ai nevoie de ajutor și familia te lasă baltă, vecinii buni sunt singura ta salvare. Și apoi, tata meu și tata dumitale au fost prieteni toată viața. Eu pe dumneata te știu de când erai copil."


Seara, când toate lemnele erau frumos aranjate în șopron și miroseau a pădure și iarnă pregătită, nea Gheorghe nu a vrut să primească bani. "Nu se iau bani pentru o favoare între vecini," a spus, refuzând chiar și masa de seară pe care vroiam să i-o fac.


Când Marin a sunat după zece zile să întrebe dacă am terminat cu lemnele și dacă mai am nevoie de ajutor, am răspuns scurt: "Am terminat, mulțumesc. Vecinul m-a ajutat."


"Ai văzut? Ți-am spus eu că te descurci. Întotdeauna găsești o soluție."


Am închis telefonul realizând ceva dureros dar adevărat: uneori, cei mai apropieți oameni din viața ta sunt cei care te dezamăgesc cel mai tare când ai nevoie de ei, iar salvarea vine din părți neașteptate - de la oameni care nu au nicio obligație să te ajute, dar o fac din bunătatea sufletului.


Nu mai sunt vremuri când rudenia însemna automat solidaritate, iar în zilele noastre multe familii se destramă din cauza egoismului și a lipsei de timp pentru cei dragi.


Acum, când mă uit la șopronul plin cu lemne frumos aranjate și știu că am căldură asigurată pentru toată iarna, nu mă gândesc la fratele care mi-a întors spatele, ci la vecinul care mi-a oferit ajutorul fără să ceară nimic în schimb. Pentru că prietenia adevărată nu se măsoară în sânge, ci în fapte. Iar când vine vorba de a fi acolo pentru cineva, caracterul contează mai mult decât rudenia, iar vecinătatea bună valorează mai mult decât toate promisiunile deșarte ale familiei.

$$$

 De douăzeci de ori împăturise fața de masă primită ca zestre, dar niciodată pentru nunta propriei fiice. Până acum.

Ileana stătea în fața lăzii de zestre deschise și mângâia cu degetele tremurătoare țesătura albă, brodată cu flori albastre. Mirosul de levănțică și frunze de nuc puse printre pânzeturi pentru a ține moliile departe o purta înapoi în timp, când ea însăși își pregătea nunta, cu mama ei alături, cu aceleași gesturi pline de evlavie.

Soarele de iunie intra prin fereastra mică a casei din Horezu, luminând podeaua proaspăt văruită și ghivecele cu mușcate de pe pervaz. Din curte se auzea vocea Mariei, fiica ei, certându-se prietenos cu Javier viitorul ei soț, despre amplasarea meselor pentru petrecere.

Când Maria sunase acum două luni și anunțase că vrea să se căsătorească acasă, în satul unde se născuse, Ileana crezuse că înțelesese greșit. Fiica ei, plecată de opt ani în Spania, mereu în grabă, mereu conectată la telefon, își dorea o nuntă tradițională în curtea casei părintești?

„Nu vreau restaurant și artificii, mamă," spusese Maria. „Vreau să miroasă a cozonac făcut de tine și să dansăm în curtea unde m-ai învățat primii pași."

Acum, cu doar trei zile înainte de ceremonie, casa fremăta de pregătiri. Ileana scotea din lada de zestre fețele de masă brodate de bunica și străbunica ei. Unele încă păstrau etichetele cusute discret într-un colț, cu inițialele și anul – „M.P. 1937", „A.D. 1912".

„Nu cred că mai știe cineva să facă așa ceva astăzi," murmură Ileana pentru sine, admirând broderia minuțioasă, fiecare fir așezat cu răbdarea și măiestria altei ere.

„Ce spuneai, mamă?" Maria intra în cameră, cu părul prins într-o coadă simplă și obrajii îmbujorați de emoție. La treizeci de ani, semăna tot mai mult cu Ileana în tinerețe – aceleași ochi căprui, aceleași gesturi delicate.

„Spuneam că nimeni nu mai are răbdare pentru lucrul de mână ca pe vremuri," răspunse Ileana, arătând spre fața de masă ca spre o relicvă prețioasă.

Maria se apropie și atinse materialul cu respect religios. „E incredibil câtă muncă e închisă aici. Câți ani avea bunica când a făcut-o?"

„Cincisprezece. Fetele începeau să-și pregătească zestrea de mici. Eu la vârsta ta aveam deja lada plină," zâmbi Ileana cu nostalgie.

Doar cine crescuse în satele de altădată înțelegea cu adevărat sensul profund al acestor obiecte care legau generațiile. Nu erau doar țesături, ci povești cusute în fiecare floare, în fiecare model geometric, memorii încrustrate în fire de bumbac și mătase.

„Hai să le folosim pe toate la nuntă," decide brusc Maria, cu strălucirea în ochi specifică momentelor de revelație. „Fiecare masă să aibă o față de masă diferită, cu povestea ei."

Ileana simți un nod în gât. Ani întregi se temuseseră că fiica ei se va îndepărta complet de rădăcini, că va uita limba, tradițiile, că va deveni o străină în propriul său neam. Dar iată că Maria se întorcea, nu doar fizic, ci și sufletește.

Afară, vecinele începuseră să sosească pentru a ajuta la pregătiri. Se auzeau râsete cristaline și voci îmbietoare în curte. Femeile din sat veniseră cu farfurii de prăjituri, cu sfaturi înțelepte și cu mâini harnice, gata de treabă.

„Te-ai gândit vreodată că te vei căsători aici?" o întrebă Ileana pe fiica ei, în timp ce împacheta cu grijă maternă fețele de masă.

Maria zâmbi, privind pe fereastră spre curtea unde se montau deja stâlpii pentru cort. „Nu. Când am plecat, voiam doar să fug cât mai departe. Dar cu cât stai mai mult plecat, cu atât înțelegi mai bine ce ai lăsat în urmă."

Ileana își amintea de zilele când Maria era la liceu și se plângea constant că satul era prea mic, viața prea lentă, că voia să vadă lumea largă. Apoi plecarea la facultate în București, și în cele din urmă, zborul spre Spania, unde găsise muncă într-o companie de tehnologie.

Primii ani, vorbiseră rar la telefon. Maria mereu ocupată, mereu alergând spre ceva indefinit. Apelurile video de duminică deveniseră tot mai scurte, mai formale. „Totul e bine, mamă." „Da, mă descurc." „Nu, nu pot veni de Crăciun, am mult de lucru."

Apoi, acum un an, ceva se schimbase fundamental. Maria începuse să sune mai des, să pună întrebări despre rețete tradiționale, despre obiceiuri aproape uitate. Când venise în vizită, petrecuse ore întregi răsfoind albume vechi de fotografii și întrebând despre rudele din imaginile îngălbenite de timp.

„A fost Javier, nu-i așa?" întrebă Ileana, intuind adevărul. „El te-a făcut să vezi altfel locul ăsta."

Maria râse cu tandreță. „Ironic, nu? Un spaniol m-a învățat să apreciez România. De când l-am adus aici prima dată și a văzut dealurile astea, cerul ăsta nemărginit, nu s-a mai oprit din vorbit despre cât de frumos e totul."

Javier, cu origini napolitane dar crescut în Spania, se îndrăgostise de satul românesc de la prima vizită. „E autentic," repeta el mereu, cu ochii plini de admirație. „Are suflet adevărat."

În curte, vecinii aduseseră scânduri pentru podea și începuseră să le monteze cu meticulozitate. A doua zi aveau să vină muzicanții să instaleze echipamentele de sunet. Peste o zi, bucătarii aveau să înceapă să pregătească mâncarea tradițională. Avea să fie o nuntă modestă după standardele de altădată – doar optzeci de persoane, dar generoasă pentru zilele noastre, când multe sate se goliseră și nunțile deveniseră evenimente urbane, impersonale.

„De ce se fac nunțile la restaurante acum? Ce s-a întâmplat cu nunțile în curte?" se întreba Maria cu melancolie.

Ileana oftă adânc. „Viața modernă. Comoditatea. De ce să te complici cu organizarea când poți plăti pe cineva să facă totul? Dar se pierde ceva esențial în proces – căldura, autenticitatea, legătura cu comunitatea."

Seara, în bucătăria luminată de becul cu abajur de sticlă, Ileana învăța un grup de femei tinere, prietenele Mariei venite din oraș, cum se fac sarmalele după rețeta tradițională din zonă.

„Secretul e să călești bine ceapa până devine translucidă și să pui puțin mărar proaspăt tocat," explica ea, în timp ce mâinile ei iscusite rulau foile de varză cu o viteză care îi uimea pe spectatori.

Maria stătea deoparte și filma cu telefonul, surprinzând fiecare gest. „Pentru când nu voi mai fi aici și voi vrea să-mi aduc aminte," explica ea cu vocea puțin înăbușită de emoție.

Ileana înțelegea mai mult decât lăsa să se vadă. Știa că după nuntă, fiica ei se va întoarce în Spania, unde avea serviciu, apartament, o viață construită cu grijă. Dar ceva se schimbase fundamental și irevocabil. Firul invizibil care o lega de acest loc se întărise cu fiecare zi petrecută acasă.

În ziua nunții, curtea era de nerecunoscut. Fețele de masă vechi, moștenite din generație în generație, acopereau mesele aranjate în semicerc elegant. Flori de câmp în vaze simple de sticlă adăugau pete de culoare vibrantă. Lumini mici fuseseră agățate de crengile mărului bătrân, creând o atmosferă de basm.

Când Maria apăru în pragul casei, purtând ia bunicii restaurată și adaptată pentru această zi specială, Ileana simți că timpul făcea un salt înapoi. Parcă o vedea pe propria mamă, apoi pe bunica ei, într-o succesiune de imagini suprapuse.

„Ești superbă," șopti ea, aranjând cu mâini tremurătoare coronița din flori de câmp pe părul fiicei.

„Și eu m-am simțit bătrână pregătind nunta fiicei mele," spuse Ileana către o vecină, în timp ce priveau tinerii dansând în curtea plină de luminițe, „dar nu mi-am imaginat niciodată cât de împlinită mă voi simți văzând-o alegând să se întoarcă acasă pentru această zi."

La miezul nopții, când petrecerea era în toi și sunetele de vioară se amestecau cu râsetele oaspeților, Maria o trase pe Ileana într-un colț mai liniștit. „Mamă, voiam să-ți spun... Javier și cu mine ne-am gândit să renovăm casa veche a bunicii. Să venim verile aici. Poate chiar să lucrăm de la distanță câteva luni pe an."

Ileana o privi nedumerită, cu ochii măriți de surprindere. „Dar cariera ta? Viața din Spania? Tot ce ai construit acolo?"

Maria ridică din umeri cu un gest care amintea de copilăria ei. „Lumea s-a schimbat, mamă. Pot lucra de oriunde, atâta timp cât am internet. Și vreau ca viitorii mei copii să știe de unde vin, să aibă și ei amintiri de aici, să cunoască mirosul florilor de tei și gustul fructelor coapte la soare."

În lumina argintie a lunii, curtea plină de oameni care dansau părea desprinsă din alt timp. Un timp în care comunitatea însemna ceva concret, în care nunțile se țineau acasă și fiecare vecin contribuia cu ce putea. Un timp pe care îl credeam pierdut pentru totdeauna, dar care, iată, putea renaște când rădăcinile erau destul de puternice să reziste furtunilor modernității.

Poate că aceasta era adevărata frumusețe a vieții la țară – capacitatea de a rezista, de a se transforma fără să-și piardă esența și de a chema înapoi acasă, ca un far pentru cei plecați pe mări îndepărtate în căutarea unei vieți mai bune. Iar când aceștia se întorc, aducând cu ei experiențe noi și perspective fresh, satul nu doar supraviețuiește – înflorește din nou.

$$$

 Emil Cioran zicea, mai în glumă - mai în serios: “...ca să treci de la limba română la limba franceză e ca și cum ai trece de la o rugăciune la un contract.” De ce e limba română așa o limbă unică? Nu că vrem noi, românii obișnuiți, ci c-o admiră de la înălțimea propriilor studii chiar lingviștii și istoricii străini, cărora nu le putem reproșa subiectivitatea.


🇷🇴Așadar, să auzim 11 motive, care saltă limba de baștină a lui Brâncuși pe podiumul “pietrelor” rare ale omenirii.


‼️1. Română este singura, din grupul de limbi romanice, care a supraviețuit în părțile acestea ale Europei. Rămâne un mister: cum de s-a întâmplat așa, în condițiile în care pe-aici au trecut valuri peste valuri de barbari, cu ale lor limbi slavice (din estul Eurasiei) sau uralice (din nordul Eurasiei).

Altfel spus, popoare cuceritoare cu graiuri “bolovănoase”, puternice, care-au îngenuncheat limba latină pe oriunde au trecut. Mai puțin la noi.


‼️2. Româna-i veche de 1700 de ani. Și că-i veche n-ar fi cine știe ce motiv de lauri, dar e veche în acel fel în care, de-am călători în timp în Țara Românească acum 600 de ani, nu ne-ar fi chiar atât de deosebit de greu să înțelegem ce le spunea unul ca Mircea cel Bătrân ostașilor săi.

Poate vă pare de la sine înțeles, dar adevărul e că foarte puține limbi din lume și-au păstrat “trunchiul” întreg. Limba lui Shakespeare sau cea a lui Napoleon nu se pot lăuda cu așa o stare de conservare.


‼️3. Dintre limbile latine, doar româna are articolul hotărât “enclitic”, adică atașat la sfârșitul substantivului. Spunem “fata”, “băiatul”, “tabloul”, și nu “la fille”, “le garçon”, “le tableau”, cum ar fi în franceză.

Chestia asta ne conferă o melodicitate intrinsecă-n grai, plus o concizie-n exprimare. Practic, ne e de-ajuns un singur cuvânt, ca să ne facem înțeleși atunci, când ne referim la un obiect sau la o ființă anume. Ei, majoritatea popoarelor au nevoie de două cuvinte pentru asta.


‼️4. “Se scrie cum se aude.” Se scrie cum se aude, dar vine la pachet cu sute de particularități de pronunție pe care noi, români fiind, le punem în aplicare ușor, natural, fără să le pritocim.

N-avem nevoie de manualul de fonetică la capul patului, pentru ca organul din cavitatea bucală să se miște într-un fel când rostim “ceapă”, și în alt fel când rostim “ea”. Chiar dacă grupul de vocale e același. Pentru vorbitorii de arabă, de pildă, regula asta se învață cu creionul sub limbă – sunt dintre cei cărora le vine greu.


‼️5. Lingviștii spun că, cel mai și cel mai bine, româna s-ar asemăna cu dalmata, din care istoria păstrează doar câteva sute de cuvinte și propoziții. Problema cu dalmata e că nu mai circulă. Sunt 0 vorbitori de dalmată pe Terra în acest moment, și probabil c-așa vor rămâne până la finalul veacurilor.

Dalmata a fost declarată limbă moartă pe 10 iunie 1898. Este data decesului ultimului ei vorbitor, croatul Tuone Udaina, care o stăpânea parțial. Înainte să moară, Udaina a mărturisit, că limba îi e familiară încă din mica copilărie, că și-i amintește “ca prin vis” pe părinții lui conversând, uneori, în această limbă.


‼️6. Româna e limba cu al treilea cel mai lung cuvânt din Europa. “PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ”, 44 de litere. Definește o boală de plămâni care se face prin inhalarea prafului de siliciu vulcanic. Interesant e, că boala nu prea se face, deci nici cuvântul nu se folosește.


‼️7. Limba română e intrată în patrimoniul UNESCO, aidoma Barierei de Corali din Australia, Marelui Zid Chinezesc ori Statuii Libertății. Româna a intrat în patrimoniul imaterial al lumii prin două cuvinte. E vorba de “dor” și “doină”, două cuvinte intraductibile, concluzionează UNESCO.

“Dor” și “doină” se comportă mai degrabă ca niște diamante roz, decât ca niște alăturări de sunete – exprimă emoții, într-atât de specifice culturii noastre, încât traducerea lor în alte “glasuri” ar fi o contrafacere. Nu mai e nevoie să precizăm, că tot ele trec drept cele mai bogate în sens substantive din română.


‼️8. Alt aspect unic în lume: româna “dirijează” cuvintele latine după regulile balcanice. Vocabularul e, vorba vine, “italienesc”, dar rânduielile gramaticale sunt de tip slav. Apar și coabitări între cele două registre, latin și slav.

Concret, cazurile dativ și genitiv au aceeași formă (ca-n latină), timpul viitor și perfect se formează după o regulă hibrid între latină și slavă, dar infinitivul se evită (ca-n limbile slave).


‼️9. Nicio altă limbă nu folosește atâtea zicători și expresii. Româna e printre puținele limbi în care “câinii latră și ursul merge”. E limba cu cele mai absurde imagini proverbiale, dar și limba în care proverbele, deși tot un fel de metafore, sunt considerate limbaj accesibil, limbaj “pe înțelesul tuturor”.

Proverbele astea, spun specialiștii, exprimă cea mai intimă preocupare a poporului român – sensul să fie bogat, dar fraza să fie scurtă. Să spui mult în foarte puține cuvinte (la asta se referea și Alecsandri în celebra “românul s-a născut poet”). Cu titlu de curiozitate, cele mai numeroase zicători autohtone au ca subiect înțelepciunea – aproximativ 25% din totalul frazelor-proverb.


‼️10. La fel de luxuriantă se dovedește româna și-n ceea ce privește numărul de cuvinte. Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, ne dă de înțeles că româna-i între primele 8 limbi ale lumii. Ultima ediție a “Marelui Dicționar al Limbii Române” adună 170.000 de cuvinte. Asta-n condițiile în care autorii au lăsat de-o parte diminutivele, și alea vreo 30.000.


‼️11. La cât de veche e pe teritoriul european, româna ar trebui să aibă dialecte în interior, teritorial – adică limba locuitorilor din Banat, de pildă, să fie mult-diferită de cea a locuitorilor din Maramureș (vezi triada spaniolă-bască-catalană din Spania).

Și totuși, nu-i cazul limbii române, în “curtea” căreia există graiuri și regionalisme, însă nu dialecte. Filologi ca Alexandru Philippide și Alf Lombard susțin că, iarăși, din punctul ăsta de vedere, româna e un fenomen fără precedent în lume…

$$$

 

,, Dintre toate soiurile de roșii cultivate în România, unul se remarcă de generații prin gustul său autentic, textura cărnoasă și aspectul impunător: „Inima de bou”. Acest soi tradițional, cultivat cu grijă în grădinile țărănești și în solariile din zone precum Buzău, Dâmbovița sau Argeș, este considerat de mulți români drept cel mai gustos soi autohton.


Roșia „Inima de bou” are o formă specifică, ușor alungită și bombată, care amintește de silueta unei inimi – de unde și denumirea sa sugestivă. Fructele sunt mari, adesea cântărind între 400 de grame și 1 kilogram, cu o coajă subțire și netedă, care devine de un roșu profund în momentul când ajung la maturitate. Interiorul este dominat de pulpă densă, suculentă, cu foarte puține semințe, ceea ce o face ideală atât pentru salate, cât și pentru sosuri sau sucuri de roșii făcute în casă.


Gustul este ceea ce face din „Inima de bou” un soi cu adevărat deosebit. Are o aromă intensă, dulceagă, ușor acidulată, cu note pline, de grădină matură, cum rar mai găsești în varietățile comerciale. Nu este doar o roșie – este o întoarcere la copilăria de vară, când feliile groase de roșie, presărate cu puțină sare, erau tot ce-ți trebuia pentru a simți că trăiești bine.


În plus, acest soi este rezistent și adaptabil, cu o productivitate bună în condițiile de climă și sol din România. Nu are nevoie de tratamente sofisticate, dar cere răbdare, lumină și apă. Tocmai această simplitate a cultivării, alături de bogăția gustului, a făcut ca „Inima de bou” să rămână în preferințele grădinarilor de la sat și să revină în forță și în rândul celor care caută alimente cât mai naturale.


Astăzi, într-o lume în care multe roșii din supermarket au pierdut aroma și autenticitatea, „Inima de bou” devine un simbol al revenirii la gustul adevărat, al mâncării făcute cu suflet. Este mai mult decât un soi de roșie – este o moștenire gastronomică vie, pe care merită să o păstrăm și să o ducem mai departe."

~Text preluat ~

$$$

  Să pui examenul de corigență în timpul concediului profesorilor este la fel de logic ca și cum ... 📌Ai programa o intervenție chirurgical...