sâmbătă, 10 mai 2025

Antreprenoriatul în școli: De ce avem nevoie de o revoluție educațională

 Cei mai în vârstă nu pot să nege importanța școlii și influența acesteia asupra vieții și dezvoltării ulterioare. Numai că experiența ultimilor ani a demonstrat că experiența dată de școala tradițională nu este suficientă pentru adaptarea la condițiile societății de azi.


Până acum școala tradițională oferea informații la greu. Aproape doar informații pure și cam atât. Mai puțin oferea direct posibilitatea de a ști cum se aplică informațiile obținute în practica vieții de zi cu zi. Astfel școala crea doar depozite de informații și nu adevărați lideri în diverse domenii de activitate.
De ceva vreme lucrurile s-au schimbat în direcția cea bună. Tinerii pot avea un ajutor in formarea lor ca lideri în Tribul antreprenorilor, o comunitate de antreprenori în devenire și nu numai care oferă informațiile și experiența necesară pentru orice tânăr care își dorește în viață să urmeze o carieră în afaceri pe cont propriu. Și chiar dacă acest lucru nu se realizează tinerii obțin informații utile pentru orice drum pe care îl vor alege in viață.
Până la obținerea de informații referitoare la dezvoltarea unei afaceri (informații financiare, contabilitate, marketing, listare la bursă) orice tânăr obține informații necesare dezvoltării personale: cum să vorbească în public, vestimentație, atitudine corespunzătoare, mentalitate potrivită unui lider, potrivită cuiva care se descurcă in viață. 
Informațiile legate direct de dezvoltarea unei afaceri sunt extrem de diverse: informații financiare (contabilitate, finanțare), marketing, informații despre folosirea inteligenței artificiale și a tehnologiei digitale, brokeraj, listare la bursă și multe altele.
În procesul de învățare un rol important îl au mentorii care sunt mereu alături de tinerii învățăcei dar și un sistem de networking digital extrem de bine pus la punct. Astfel tinerii obțin informațiile necesare din mai multe direcții cu o eficiență mult mai mare.
Nu sunt neglijați nici tinerii din țară și nici cei din diaspora.
Se oferă experiență prin evenimente promovate online sau offline precum și recomandări de servicii, produse, experți, cărți. Nu este de neglijat nici sprijinul de tip startup atât de necesar pentru începutul de activitate precum și sprijinul pentru persoanele defavorizate.
Sincer vorbind, mi-aș fi dorit să am acest sprijin în dezvoltarea mea personală. Am învățat totul din mers și toate informațiile le-am căutat din greu din toate direcțiile și prin multe metode, cu un consum de timp și energie greu de suportat. Nu a avut cine să mă învețe și cine să mă ajute. Acum tinerii pot beneficia de informațiile și experiența necesară cu ajutor primit dintr-un singur loc, ajutor specializat în toate domeniile ce pot avea legătură cu viitorul domeniu de activitate, oricare ar fi acela. Există mentori care să ghideze întregul proces de învățare pas cu pas prin tot felul de metode, de activități și cu surse de informații extrem de diverse: cărți, evenimente, mediu online, schimburi de experiență dintre comunitățile de afaceri.
Totul se poate începe de la vârste fragede, iar informațiile necesare sunt oferite raportat la nivelul de înțelegere corespunzător vârstei. Dacă la început totul sau aproape totul se învață prin joc, la vârste mici, mai târziu totul devine mult mai complex, învățarea decurgându-se prin metode clasice. Tinerii sunt învățați să colaboreze între ei și cu persoane și structuri din exteriorul comunității din care fac parte și sunt deprinși să ofere sprijin celor defavorizați sprijinind cazurile sociale. Se oferă sprijin de tip startup pentru perioade lungi sau mai scurte la început de drum, sprijin extrem de util pentru un timp în care pregătirea se suprapune peste activitatea efectivă din domeniul de activitate ales.
Pregătirea în domeniul afacerilor, in domeniul antreprenoriatului, face parte din educația pentru viață în general. Pregătirea antreprenorială transformă tinerii în lideri extrem de bine pregătiți pentru viață în general.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2025

$$$

 LUDWIG VAN BEETHOVEN


Născut la Bonn , probabil pe 16 decembrie 1770; decedat la Viena , pe 26 martie 1827. Data nașterii sale nu a fost niciodată stabilită cu certitudine, dar este dedusă din faptul că registrul de botez al bisericii sale parohiale indică data de 17 decembrie și că în țările catolice se obișnuiește ca pruncii să fie botezați a doua zi după naștere.


Tatăl lui Beethoven a fost tenor în capela curții Prințului -Arhiepiscop de Köln , unde bunicul său, originar din Olanda , a ocupat timp de mai mulți ani postul de director muzical. Prin urmare, a fost crescut încă din cea mai fragedă tinerețe într-o atmosferă muzicală. În timp ce tatăl său era riguros și nu întotdeauna rezonabil în conducerea sa asupra tânărului geniu, mama sa era adesea prea indulgentă cu el, fapt care ar putea explica unele dintre trăsăturile de caracter pe care tânărul le-a dezvoltat mai târziu.


La vârsta de cinci ani, tatăl său a început să-l instruiască în vioară, iar la opt ani, directorul muzical, Pfeifer, i-a început studiile de pian, în timp ce organistul curții , Van den Eden, și succesorul său, Christian Gottlob Neefe, l-au instruit în orgă , armonie și compoziție. Ca pianist, a făcut progrese atât de rapide încât în câțiva ani a reușit să interpreteze „Clavicordul bine temperat” de Bach și să improvizeze magistral. La treisprezece ani a realizat primele sale compoziții, un set de șase sonate. Acestea și alte câteva producții din tinerețea sa le-a repudiat și le-a distrus ulterior. Când avea cincisprezece ani, electorul Maximilian, al cărui organist adjunct de curte devenise între timp, i-a permis tânărului Beethoven să viziteze Viena . O scurtă ședere în orașul imperial a servit scopului bun de a-l face să realizeze incompletitudinea educației sale muzicale, precum și a celei generale . Câțiva ani mai târziu, în 1792, patronul său l-a trimis din nou la Viena cu planul declarat de a studia cu Joseph Haydn . Instrucțiunea sub îndrumarea acestui maestru nu a continuat cu niciun sistem sau pentru nicio perioadă de timp, din cauza unei diferențe radicale de temperament dintre cei doi bărbați.


Beethoven a ajuns curând la marele contrapunctist Albrechtsberger , prin a cărui îndrumare și prin studiul privat al tratatului de teorie și contrapunct al lui J. J. Fux , „Gradus ad Parnassum”, a dobândit soliditatea și libertatea de stil care au atras curând admirația lumii muzicale. Studiul asiduu al operelor lui Handel, Haydn și Mozart a completat ceea ce Bach începuse pentru el în domeniul creativ. Protecția patronului său, Electorul Maximilian, fratele lui Iosif al II-lea , și talentul său remarcabil ca interpret și improvizator i-au asigurat, într-un timp relativ scurt, o poziție proeminentă în lumea socială și artistică a Vienei . Arhiducele Rudolf, devenit ulterior cardinal , i-a devenit elevul și prieten pe viață, în timp ce numeroși nobili iubitori de muzică l-au patronat. Ca și compozitor, a atras din ce în ce mai multă atenție, nu numai în Austria și Germania , ci în întreaga lume. Poziția lui Beethoven în viață în această perioadă era probabil mai prietenoasă și mai agreabilă decât cea a oricărui maestru contemporan sau precedent. I s-a permis să trăiască în relativă ușurință fără a fi nevoit să accepte o angajare fixă sau să predea în mod regulat instrucțiuni; era foarte căutat ca instructor, dar nutrea o aversiune intensă față de predare. Producțiile sale din această perioadă, deși poartă din ce în ce mai mult amprenta individualității sale, reflectă totuși influența și manierele contemporanilor săi, Mozart și Haydn . Probabil că Beethoven a întreprins compunerea unei lucrări în această formă, „Hristos pe Muntele Măslinilor”, mai degrabă datorită succesului oratoriilor acestuia din urmă decât pentru că și-a dat seama de sublimitatea subiectului. Este bine cunoscut faptul că, în anii următori, a regretat că a publicat-o. În special, a fost nemulțumit de modul în care a tratat rolul lui Hristos . Încă nu se ridicase la înălțimea capacității sale sau nu se ridicase la nivelul standardelor convenționale ale mediului său superficial.


Când Beethoven avea în jur de treizeci de ani, a contractat o răceală care la început i-a afectat auzul și, în cele din urmă, din cauza unui tratament neglijent și a modului său de viață nepăsător și neregulat, a dus la surditate aproape totală. Această afecțiune era destinată să aibă un efect monumental asupra vieții sale și să determine în mare măsură caracterul producțiilor sale. Izolarea în mare măsură de la relațiile sociale, pentru care, datorită naturii sale generoase, a avut întotdeauna poftă, și incapacitatea de a-și auzi chiar și propriile creații, a fost soarta sa dureroasă până la sfârșitul zilelor sale. Izolarea și suferința provocate de infirmitatea sa, înșelăciunea din partea oamenilor în care avusese încredere și conduita greșită a nepotului pe care îl adoptase, care l-au implicat în tot felul de probleme financiare, l- au făcut să treacă prin perioade de depresie care aproape se învecinau cu disperarea. Sensibilitatea extremă, iritabilitatea și suspiciunea față de aproape toți cei cu care era obligat să aibă de-a face s-au adăugat la nenorocirile sale tot mai mari. Sănătatea generală precară s-a transformat treptat în hidropizie. În ultimele etape a fost operat de patru ori fără a obține ameliorare; dar în toată această perioadă de încercare nu a încetat niciodată să compună. Chiar și pe patul de moarte, a schițat o nouă simfonie. A murit în timpul unei furtuni teribile cu grindină, după ce primise cu evlavie ultimele sacramente .


Beethoven ne-a lăsat aproximativ 135 de lucrări, printre care muzică de cameră în toate formele sale, 9 simfonii, 1 oratoriu , 1 operă și 2 Liturghii. Majoritatea acestor creații trebuie clasificate printre cele mai mari compoziții muzicale pe care mintea umană le-a produs. În Beethoven, muzica instrumentală, vehiculul prin excelență al subiectivismului , își găsește punctul culminant după o dezvoltare treptată care se întinde pe aproape trei secole. În mâinile sale, a devenit cea mai puternică voce a spiritului vremii predominant. Trăind într-o epocă și o atmosferă de liberalism religios , când panteismul hegelian a pătruns în literatura vremii, în special ficțiunea și poezia lui Goethe, el nu a putut scăpa de influența lor tulbure. Afirmația sa că „basul complet și religia sunt chestiuni indiscutabile” indică atât spiritul vremurilor, cât și propria sa atitudine; explică și cealaltă zicală a sa, conform căreia „muzica trebuie să scoată foc din mintea omului”.


S-a subliniat că în majoritatea lucrărilor sale instrumentale, nu mai puțin decât în opera sa „Fidelio” și Simfonia a IX-a, aceasta din urmă încheindu-se cu un final coral pe „Oda bucuriei” de Schiller, Beethoven dezvăluie și descrie lupta interioară împotriva și victoria triumfătoare asupra îndoielii . Cele două Liturghii ale sale poartă același caracter subiectiv. Sunt mari opere de artă religioasă , dar trebuie considerate separat de serviciul liturgic , căruia nu i se subordonează. Deși prima și mai scurtă Liturghie în Do major, comandată de prințul Esterhazy, nu depășește în lungime și formă ceea ce era obișnuit în vremea sa și conține pasaje de o devoțiune și o frumusețe excepționale, ea este totuși, luată în ansamblu, prea individuală și prea violentă în expresie pentru a fi admisă pentru uz liturgic . Acest lucru este valabil într-o măsură mult mai mare pentru „Missa Solemnis” în Re major, la a cărei compoziție a lucrat aproape doi ani. Această lucrare monumentală a fost desemnată drept Catedrala Sfântul Ștefan în tonuri. Lungimea sa extremă și cerințele extinse necesare pentru o interpretare adecvată - orchestră, orgă , solo, cvartet și cor mare, împreună cu rezistența aproape supraomenească din partea sopranelor și tenorilor - sunt singure motive suficiente pentru a o exclude din serviciul liturgic . Interpretată în condiții adecvate în sala de concert, este o puternică profesiune de credință într-un Dumnezeu personal de către unul dintre cele mai mari genii ale tuturor timpurilor, care a compus-o în mijlocul îndoielii crescânde și al iminentei dezintegrări morale și spirituale a epocii sale.


Surse


SCHINDLER și MOSCHELES, Viața lui Beethoven (Londra, 1841); 

WEGELER V. RIES, Biografie. Notizen über L. van Beethoven Leben u. Schaffen (Berlin, 1875); Beethovens Briefe (Viena și Leipzig, 1911); 

THAYER-DEITERS-RIEMANN, Ludwig van Beethovens Leben (Leipzig, 1911); 

AMBOS, Cultur-histor. Bilder aus dem Musikleben der Gegenvart, Das etische u. Momentul religöse la Beethoven (Leipzig, 1860).

$$_

 CANAAN


Canaan era numele unei țări antice mari și prospere (uneori independentă, alteori un afluent al Egiptului ) situată în regiunea Levant din Libanul, Siria, Iordania și Israelul de astăzi. Era cunoscut și sub numele de Phoenicia. Originea numelui „Canaan” provine din diverse texte antice și nu există un consens științific cu privire la locul exact de origine a numelui și la ce înseamnă.


Potrivit Bibliei, pământul a fost numit după un bărbat numit Canaan, nepotul lui Noe (Geneza 10). Alte teorii citează „Canaan” ca derivat din limba hurită pentru „violet” și, deoarece grecii îi cunoșteau pe canaaniți drept „fenicieni” ( greacă pentru „violet”) și deoarece fenicienii lucrau cu vopsea purpurie și astfel au fost numiți de greci „oameni violet”, această explicație este cea mai probabilă. De asemenea, a fost avansată teoria conform căreia numele provine de la verbul-rădăcină ebraică kana, care denotă ordinea din haos, o amestecare sau o existență sincronă. Savanții J. Maxwell Miller și John H. Hayes susțin că nu există o semnificație definitivă pentru nume, citând surse antice care l-au folosit pur și simplu ca nume de loc:


„Numele „Canaan” apare în diferite texte antice din Egipt până în Mesopotamia. În textele egiptene, Canaan pare să fi fost folosit ca desemnare pentru provincia asiatică a Egiptului. În Biblie, Canaan s-ar putea referi la întreaga Palestină la vest de Iordan, moștenirea ideală a evreilor; dar s-ar putea referi și la zone mai restrânse, în special coasta Palestinei. În mod corespunzător, scriitorii biblici se referă ocazional la întreaga populație indigenă a Palestinei drept „canaaniți” (deci interschimbabil cu „amoriți”). Cu alte ocazii, ei par să distingă pe canaaniți și amoriți de alte grupuri dintre ocupanții Palestinei.”


Cea mai veche locuire din regiune a fost în jurul orașului Ierihon în epoca paleolitică și această comunitate rurală timpurie s-a dezvoltat apoi în orașul care este cel mai vechi centru urban din regiune (și, probabil, din lume). Alte orașe s-au dezvoltat în timpul Epocii Bronzului timpuriu, dar au fost abandonate, probabil din cauza suprapopulării, iar oamenii au revenit la un stil de viață agrar pentru un număr de ani. Orașele au crescut din nou în timpul Epocii Bronzului Mijlociu, care a cunoscut dezvoltarea comerțului cu alte civilizații și, mai ales, cu Egiptul. Canaan (numit și Fenicia în acest moment) a continuat să prospere până în c. 1250 - c. 1150 î.Hr. în timpul așa-numitului colaps al epocii bronzului. Cărțile biblice ale lui Iosua și Numeri atribuie distrugerea Canaanului generalului evreu Iosua și cuceririi sale, dar această afirmație a fost contestată de oamenii de știință din zilele noastre.


În urma „ieșirii” de la c. 1250 - c. 1150 î.Hr., totuși, evreii (israeliții), cărora se spune că Iosua le-a dat țara, au populat regiunea și au întemeiat regatele lui Israel și Iuda. Aceste regate au durat până când regiunea a fost cucerită în succesiune de către asirieni, babilonieni, perși, Alexandru cel Mare, seleucizi și Imperiul Roman.


Cultură și religie


Poporul indigen din țara Canaanului nu a fost niciodată un grup etnic unificat și nici nu s-au închinat acelorași zei în același mod. Termenul „canaaniți” este folosit pentru a se referi la oamenii care au trăit în țara Canaanului, dar nu se știe dacă acești oameni au împărtășit o limbă comună sau o viziune asupra lumii. Fenicienii, de exemplu, erau canaaniți, dar nu toți canaaniții erau fenicieni.


În religie, ei venerau mulți zei, dar, printre ei, principalul, zeul El, zeița Ashera (asociată cu Astarte) și consortu ei Baal și zeități sumeriene precum Utu-Shamash. Baal și Ashera sunt considerate inițial zeități vegetative/ale fertilității, care apoi au preluat atribute mai impresionante atribuite zeilor sumerieni precum Enlil și Ninlil sau Enki și Ninhursag. Alte zeități adorate au inclus un zeu minor numit Yahweh care, potrivit unor studii recente, ar fi putut fi zeul canaanit al metalurgiei. Riturile religioase includeau sacrificiul uman (în special sacrificiul copiilor) înțelegând că zeii dădeau numai ce este mai bun oamenilor și, prin urmare, ar trebui să răspundă, oferind tot ce au mai bun zeilor.


Femeile puteau și au servit drept preotese, puteau să dețină pământ, să încheie contracte și să inițieze divorțul, toate acestea reflectând valorile culturale ale Mesopotamiei. Cultele fertilității erau numeroase, iar Asherei și diferitelor ei avatare regionale i s-au făcut ofrande de pâine și cereale pentru o fertilitate sporită și copii sănătoși. Sacrificiul uman nu pare să fi jucat vreun rol în cultele fertilității și, în plus, nu se știe în ce condiții o comunitate ar sacrifica una dintre ele.


Nu există nicio înregistrare a vreunui rege care să conducă o națiune unificată, ci doar a oamenilor care își guvernează propriul oraș-stat și cât de mult pământ în jurul său ar putea deține. În funcție de puterea conducătorului unui oraș și de resursele acelui oraș, o comunitate ar prospera sau eșua. Până în mileniul al II-lea î.Hr., de exemplu, Byblos a fost marele exportator de cedru de pe Muntele Liban și de papirus în Egipt și alte națiuni și a putut să prospere datorită unei administrații guvernamentale eficiente și a resurselor ample.


Byblos, de fapt, este probabil cel mai faimos dintre orașele canaanite, chiar dacă nu ai auzit niciodată de el. Numele Bibliei provine de la cuvântul grecesc byblos pentru „Carte”, o referire la orașul care a furnizat națiunilor din jur papirus. Tir a fost un alt mare centru industrial care producea articole de îmbrăcăminte foarte căutate, colorate cu vopseaua violetă a scoicilor Murex, iar orașul Sidon , angajat și el în comerț similar, a fost un mare centru de învățare. Rivalitatea dintre Tir și Sidon a asigurat produse de înaltă calitate de la ambele până când Tir a monopolizat în cele din urmă afacerea cu textile.

***

 ECATERINA CARADJA


Prinţesa Ecaterina Caradja, supranumită Îngerul de la Ploieşti, a salvat sute de soldaţi căzuţi în Al Doilea Război Mondial. A trăit 100 de ani şi a avut parte de un destin spectaculos, demn de un scenariu de film.


Povestea spectaculoasă a prinţesei Caradja a început în secolul trecut. Ecaterina Olimpia Creţulescu s-a născut în Bucureşti, pe 28 ianuarie 1893. A fost fiica prinţesei Irina Cantacuzino şi a prinţului Radu Creţulescu. Părinţii au divorţat când prinţesa avea doar trei ani. Tatăl a răpit-o şi a dus-o în Anglia, unde a înscris-o într-un orfelinat, sub un nume fals, pentru ca mama ei să nu o mai găsească niciodată. Irina Cantacuzino a încercat în zadar să-şi regăsească copilul. În memoria fiicei răpite, prinţesa Cantacuzino a construit o fundaţie pentru copiii orfani. S-a recăsătorit cu prinţul Nicolae Ghica şi a continuat să-şi caute copilul furat, însă încercările ei au fost în zadar.


Mama a murit fără să ştie dacă Ecaterina mai este în viaţă. Fetiţa a fost descoperită, întâmplător, de o mătuşă, în 1908. Aceasta a gasit-o la o mănăstire franceză şi a reuşit să o aducă în România, unde a predat-o în custodia familiei Cantacuzino. Cum mamă nu mai avea, Ecaterina a fost crescută de bunicul pe linie maternă. Gheorghe Grigore Cantacuzino era prim-ministru la data la care şi-a regăsit nepoata furată. S-a ocupat ca cea mică să primească o educaţie aleasă. Prinţesa s-a şcolit la instituţii de prestigiu din Anglia şi Franţa. La încheierea studiilor, tânăra prinţesă cunoştea cinci limbi străine.

 

Întoarsă în ţară s-a căsătorit cu prinţul Constantin Caradja. A avut două fete: Irène Mathilde Catherine şi Marie Constance Lucie. Primul Război Mondial a prins-o în ţară. Se spune că a fugit din calea trupelor duşmane având la piept cele două fete micuţe, dintre care una abia avea 10 zile. A reuşit să ajungă la Moscova, unde s-a angajat ca voluntar la un spital pentru bolnavi de tifos. A contactat şi ea boala, dar a scăpat ca printr-o minune.


I-au murit cele două fiice


S-a întors în ţară, după război, şi s-a dedicat acţiunilor caritabile. A preluat în grijă orfelinatul înfiinţat de mama sa, Irina Cantacuzino, şi vreme de ani buni a fost mamă pentru câteva mii de copii care şi-au găsit casă la orfelinat. În 1920 a născut cel de-al treilea copil, o fată numită Alexandra. Soarta nu a fost deloc dreaptă cu femeia care şi-a pus viaţa în slujba ajutorării altora. A doua fiică a murit la Viena, la numai 17 ani, din cauza unei boli nemiloase. Pe Irene a pierdut-o la cutremurul din 1920.


Îngerul de la Ploieşti


Cel de-Al Doilea Război Mondial a găsit-o pe prinţesă în România. A devenit un nume cunoscut la nivel internaţional, după ce şi-a riscat viaţa ajutând soldaţii să scape din calea duşmanilor. În august 1943, când câmpurile petroliere de la Ploieşti au fost bombardate, Ecaterina a cazat în spitale sute de soldaţi şi mai apoi i-a ajutat să fugă din România. Pe terenurile prinţesei au aterizat forţat, cu paraşuta, sute de piloţi americani. Prinţesa i-a salvat şi i-a îngrijit. 


De aici, americanii i-au dat numele de „Îngerul de la Ploieşti“. I s-a mai spus şi „Mrs Blue Cross“, datorită uniformei de asistentă în culorile albastru şi alb, cu care era îmbrăcată la spitalul la care îngrijea soldaţi. Richard W. Britt şi William J. Fili, doi dintre piloţii salvaţi de prinţesa româncă, n-au uitat-o niciodată. Au povestit cele petrecute în România, în cărţi publicate în America.


A fugit din România cu un vas petrolier 


Insituţiile de caritate ale prinţesei au ajuns pe mâinile comuniştilor, după 1949. A fost nevoită să fugă din ţară, ajutată de fiica sa, Alexandra, care era stabilită la Paris. Aceasta i-a facilitat ieşirea din România, cu un vas petrolier pe Dunăre. Opt săptămâni de aventură a trăit prinţesa româncă până a ajuns în Austria, la Viena. Ecaterina Caradja s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. America a fost patria în care şi-a găsit casă mai bine de trei decenii, câtâ vreme România se afla sub regimul comunist. S-a implicat şi aici în acţiuni de caritate şi a ajuns un nume cunoscut mai ales în rândul luptătorilor din cel de-al doilea război mondial. La iniţiativa ei a avut loc prima reuniune a peste 500 de rezervişti dintre foştii prizonieri pe care i-a cunoscut şi i-a ajutat în România. Reuniunea a devenit o tradiţie care se ţine anual în SUA. În august 1976, prinţesa a inaugurat Monumentul pentru Pace de la Valley Forge National Historical Park. Pentru faptele ei şi pentru ajutorul dat soldaţilor americani, în ianuarie 1977, prinţesa româncă a fost recompensată cu Medalia de Onoare „George Washington”.


A adoptat un vânzător de antichităţi


În anul 1987, cu prilejul unei vizite în Germania, prinţesa a cunoscut un proprietar al unui magazin de antichităţi din Berlin, pe nume Ottomar Berbig. Cu gândul că în neamul ei nu există niciun urmaş de sex masculin care să ducă mai departe numele, prinţesa l-a adoptat pe belinez, trei ani mai târziu. Ottomar Rodolphe Vlad Dracula Prince Kretzulesco este numele pe care l-a primit vânzătorul de antichităţi în urma adopţiei încheiate în 1990, în România.


S-a întors în România după căderea comunismului. Revenită în ţară, s-a mutat în vechiul orfelinat „Sfânta Ecaterina”. Aici l-a primit, cu prilejul concertului din 1992, pe superstarul american Michael Jackson. La 100 de ani de viaţă, Ecaterina Caradja a stat de vorbă cu cel mai mare star al vremii. A murit la orfelinat, un an mai târziu, după un secol de viaţă.

$$$

 POVEȘTI DE IUBIRE:


MIHAI EMINESCU ȘI CLEOPATRA LECCA POENARU


Bucurându-se de o celebritate notorie, prin faptul că în 1896, Guilem Șorban a compus melodia care a transformat-o într-o nemuritoare romanță, poezia lui Eminescu „Pe lângă plopii fără soț...” a fost inspirată de Cleopatra Lecca Poenaru și a fost publicată, așa cum se cunoaște, prima oară, de Iosif Vulcan, în revista „Familia”, în numărul din 28 august (9 septembrie) 1883.

Unde au fost „plopii fără soț” și cine a fost muza poeziei


De-a lungul anilor, poezia a ridicat numeroase întrebări, dând istoricilor literari și iubitorilor versurilor lui Eminescu prilejul unor discuții contradictorii. Astfel, mult timp s-a crezut – și nu puțini sunt cei care mai cred și azi – că „plopii fără soț” au fost la Iași. Cum „muza” care i-a inspirat poetului celebrele versuri a fost – fapt cert – Cleopatra Lecca Poenaru, iar aceasta nu și-a purtat niciodată pașii prin „dulcele târg al Ieșilor”, varianta aceasta este exclusă. Plopii fără soț au fost deci, fără îndoială, la București, unde „muza” a trăit. Mai mult, s-a stabilit că inspiratoarea versurilor locuia, la data respectivă, pe strada Cometei – acum Căderea Bastiliei nr. 2- 10, pe locul unde azi se află Academia de științe Economice.


Alte întrebări vin de la sine: cine a fost „muza”, unde și când s-au cunoscut Eminescu și Cleopatra Lecca Poenaru, când a fost scrisă poezia...? Prima dintre acestea este, credem, cea mai importantă și cea mai controversată. Astfel, în timp ce George Călinescu, șerban Cioculescu, Augustin Z.N. Popp ș.a. au afirmat că „muza” era fiica pictorului Constantin Lecca, Barbu Brezianu, în cel mai recent memorial publicat pe această temă, a afirmat că era nepoata pictorului.


Mai mult, Augustin Z.N. Popp afirmă că muza de care era îndrăgostit Eminescu era „cu zece ani mai vârstnică” decât el, în timp ce Barbu Brezianu afirmă că Eminescu era „mai june cu doisprezece ani decât ea”. Adevărul este, credem, pe undeva prin apropiere. Astfel, de curând, s-a descoperit data nașterii Cleopatrei Lecca Poenaru; 18 ianuarie 1837, la Craiova. Ea era fiica pictorului Constantin Lecca și mai în vârstă cu treisprezece ani decât Eminescu. Deci, la data când cei doi s-au cunoscut, ea avea 43 de ani, iar poetul 30.


Ce mai știm… despre muză


Cleopatra Lecca s-a născut, așa cum am spus, la Craiova. Ea se cunoștea și a copilărit aici, cel puțin până în toamna anului 1848, cu Titu Maiorescu (născut la 1840) și sora acestuia. Părinții lor erau, după cum se știe, profesori, colegi la școala Centrală, vecini și prieteni. Peste ani, când Titu Maiorescu s-a mutat la București (în 1875), ea a reluat legăturile cu acesta și mergea, din când în când, la seratele lui literare. Acolo, după N. Petrașcu (Icoane de lumină), l-a întâlnit, prima oară, pe Eminescu.


Între timp, Cleopatra Lecca fusese căsătorită cu căpitanul Grigore Poenaru (mai apoi maior și colonel de infanterie), născut la 1830, nepot, după soră (Evgenitza) a lui Petrache Poenaru. Cei doi soți au avut doi copii, un băiat, Petre (născut la 1866, care a ajuns căpitan), și o fată, Marie, căsătorită cu Golfineanu (O.G. Lecca, Familia Lecca). Cleopatra și Grigore Poenaru au divorțat. Din ce motive și când anume nu știm, dar oricum înainte de 1877. Cei doi copii au rămas în custodia mamei, care și-a păstrat numele după soț și locuia în casa sa din strada Cometei, stradă pe care se aflau „plopii pe care Eminescu îi numărase și găsise «fără soț»”.


Cum arăta Cleopatra


S-a afirmat, de unii istorici literari, că Cleopatra Lecca Poenaru a fost „urâtă” (George Călinescu), că a fost „corpolentă și tare boită” (șerban Cioculescu), că era „înaltă, planturoasă și că îl privise de sus pe poet” (Augustin Z.N. Popp) ș.a. Toate acestea ne fac, fără să vrem, să ne punem întrebarea, cum arăta oare Cleopatra Lecca Poenaru la data când poetul era îndrăgostit de ea? Dar cum toți „prietenii” lui Eminescu sunt suspecți, din diferite motive, de subiectivitate și cum nici o fotografie a „muzei” nu ne este cunoscută, nu ne rămâne decât să ne-o imaginăm și până una alta s-o privim în cele cinci portrete executate de tatăl său și ajunse până la noi.


Astfel, în primul tablou, aflat la Muzeul de Artă din Brașov, Cleopatra Lecca apare copil, în vârstă de aproximativ 10 ani, alături de fratele său, Grigore. Portretul nu ne spune nimic deosebit, în afară de faptul că are o relativă valoare documentară și artistică.


Al doilea portret este tot un ulei pe pânză și se află la Muzeul de Artă din Ploiești. Cleopatra Lecca are aici vârsta de aproximativ 16 ani și e îmbrăcată în „... costum național, cu ie și fotă, încinsă la brâu, la gât împodobită cu o salbă de aur pe o bentiță de catifea. Este văzută din față, are o privire melancolică, ușor dezamăgită, părul castaniu cu cărare la mijloc și tenul smead. Silueta ei se detașează dintr-un peisaj convențional cu heleșteu, lebede și nuferi”.


Al treilea portret este un desen acuarelat, aflat în colecția doamnei profesor Manuela Cernat. Aici „regăsim pe viitoarea muză a lui Eminescu, cu privirea ei tristă, iscoditoare, cu același obraz frumos tăiat, o frunte înaltă și cărarea ce-i desparte drept la mijloc cosițele. Demoazela, cu o siluetă șuie, este, de data aceasta, așezată într-un jilț de piele cafenie, fiind îmbrăcată într-o rochie albă, cu dungi și flori albăstrui, purtând pe umeri o capă albă de dantelă închisă în față cu o fundă involtă albastră, iar pe bentița din jurul grumazului atârnă doar un singur galben. În mână Cleopatra ține un trandafir roz palid, de discretă paloare cu a buzelor sale”.


Al patrulea portret, privit în ordine cronologică, se află la Muzeul de Artă din Arad. Este ulei pe pânză și o prezintă pe Cleopatra Lecca în jurul vârstei de 25 de ani. E îmbrăcată în rochie cu mânecă lungă cu guler alb și închisă în față cu nasturi negri. Nu poartă nici o bijuterie, în afară de cercei. Chipul său frumos e trist și gânditor. Al cincilea portret este un desen acuarelat, aflat la Cabinetul de Grafică al Muzeului Național de Artă al României, și ne prezintă o femeie tânără, frumoasă și distinsă, în jur de 30 de ani.


Se știe, de asemenea, din autoportretele lui Constantin Lecca că acesta a fost un bărbat frumos. Cum fetele seamănă, de regulă, cu tații, înclinăm să credem că muza lui Eminescu n-a făcut excepție de la regulă. Cleopatra Lecca a fost deci o femeie frumoasă, altfel nici nu ne-am explica cum poetul s-ar fi putut îndrăgosti de ea. Mai mult, el „nădăjduia să fie acceptat ca soț”.


Când idila a avut loc…


N. Petrașcu spune că Eminescu și Cleopatra Lecca Poenaru s-au întâlnit, prima oară, la o serată literară în casa lui Titu Maiorescu. Când anume, nu precizează. Poate, spunem noi, în toamna lui 1878 sau în cursul anului 1879. Barbu Brezianu afirmă însă, în articolul citat, că lucrul acesta s-a petrecut „în anul 1878, în elegantul foaier al Teatrului Național, cu prilejul unui spectacol de gală dat de tragedianul Rossi în rolul lui Hamlet”.


Nu-l contrazicem, posibil să se fi cunoscut atunci, dar idila a avut loc în a doua parte a anului 1880 și în prima jumătate a anului următor. Dovadă în acest sens stau unele însemnări răutăcioase ce răzbat din corespondența purtată de Titu Maiorescu și Mite Kremnitz, în perioada respectivă, cât și din două bilețele trimise „muzei”, atunci, de poet. Cei doi se întâlneau, de obicei, la seratele lui Maiorescu.


N. Petrașcu spune că „ea vorbea (atunci) politicos cu el”, dar „păstra în ton aceeași răceală și același ascendent…, în vreme ce cu persoane cunoscute, foști și viitori miniștri, dânsa avea o notă francă și intimă în conversație, o libertate afectuoasă și priviri de o dulceață cu totul de altă natură…”. Și cum muza nu răspundea sentimentelor poetului, acesta „se oferi să mediteze copilul Cleopatrei, corigent, căruia îi aducea, la fiecare lecție, bomboane. Ea continua să rămână însă aceeași, indiferentă”.


Dragostea lui Eminescu pentru Cleopatra Lecca Poenaru a durat „un timp destul de lung”. I-a scris atunci, desigur, mai multe poezii. Acestea s-au păstrat „într-un pachețel în biblioteca Cleopatrei Lecca”. Cum aceasta a murit pe neașteptate, fiica sa Marie, „căsătorită cu un domn Economu, procuror, le-a dat lui Alexandru Giuvara, atunci ministrul justiției, care i le-a cerut din curiozitate…”. Dar, s-a întâmplat ca și Alexandru Giuvara să moară subit, astfel că „acele poezii și-au pierdut urma”.


Petrașcu, care l-a cunoscut bine pe poet, fiind, la un moment dat, cu el în relații de caldă prietenie, l-a văzut întâia oară în toamna anului 1880. Iată cum i s-a părut: „De statură deasupra mijlociei, cu trup bine legat, cu trăsăturile feței regulate, părul negru, lucios și cam lung, fruntea înaltă și senină, de parcă se coboară din lumea unui vis, ochii negri umbriți și adânci…, nasul corect, mustața neagră, buzele armonioase, barba rasă, gâtul rotund și larg, pielița obrazului albă, mată și palidă…”


Întâmplarea a făcut ca în anul 2000 să fie achiziționat de Muzeul de Artă din Craiova un Portret de bărbat, de Alexandru Elliescu (foto jos). Cel care l-a vândut a spus că în familia sa trecea drept un Portret al lui Mihai Eminescu… Oare așa să fie? Un lucru este însă cert, tabloul este semnat Elliescu și datat 1879, deci ca timp s-ar încadra. Poetul, ca și pictorul, avea, pe atunci, aceeași vârstă, 29 de ani. (stranie coincidență! Mai mult, amândoi au murit în același an, 1889).


În rest, ce să spunem… Ar fi prea frumos să fie adevărat. Privind tabloul nu putem spune că este Eminescu, dar nici cu certitudine că nu este! Anul 1879 a fost, pentru poet, un an care l-a marcat, în scurta sa existență. Bărbatul din portret are fruntea înaltă și senină, trăsăturile feței regulate, părul negru, lucios, ochii negri, adânci și ușor umbriți, nasul, să zicem, corect, mustața neagră, ceva mai mare și oarecum altfel decât o știm, barba proaspăt rasă, astfel că obrazul alb pare puțin palid… Este sau nu este Eminescu?


Când a scris „Pe lângă plopii fără soț…”?


Răspunsul la această întrebare îl găsim în ultimele strofe – și acesta este clar: când idila aparținea de domeniul trecutului. Deci nu în 1880 sau prima jumătate a anului 1881… Atunci când? Părerea noastră este că în cursul anului 1882 sau, cel mai târziu, în primele zile ale anului 1883. Oricum, la 23 martie același an, poetul i-a încredințat lui Iosif Vulcan mai multe poezii, printre care și Pe lângă plopii fără soț...


Precizez, de asemenea, că aceasta a fost una dintre puținele poezii pentru care „Eminescu a primit un mic onorar, singurul cu care a fost răsplătit în toată activitatea sa literară”. O poezie celebră și câteva tablouri ne dezvăluie, în felul acesta, parte din taine… Sau, poate, mai mult ne încurcă...


Pe lângă plopii fără soţ...


Pe lângă plopii fără soţ 

Adesea am trecut; 

Mă cunoşteau vecinii toţi - 

Tu nu m-ai cunoscut.

La geamul tău ce strălucea 

Privii atât de des; 

O lume toată-nţelegea - 

Tu nu m-ai înţeles.

De câte ori am aşteptat 

O şoaptă de răspuns! 

O zi din viaţă să-mi fi dat, 

O zi mi-era de-ajuns;

O oră să fi fost amici, 

Să ne iubim cu dor, 

S-ascult de glasul gurii mici 

O oră, şi să mor.

Dându-mi din ochiul tău senin 

O rază dinadins, 

În calea timpilor ce vin 

O stea s-ar fi aprins;

Ai fi trăit în veci de veci 

Şi rânduri de vieţi, 

Cu ale tale braţe reci 

Înmărmureai măreţ,

Un chip de-a pururi adorat 

Cum nu mai au perechi 

Acele zâne ce străbat 

Din timpurile vechi.

Căci te iubeam cu ochi păgâni 

Şi plini de suferinţi, 

Ce mi-i lăsară din bătrâni 

Părinţii din părinţi.

Azi nici măcar îmi pare rău 

Că trec cu mult mai rar, 

Că cu tristeţe capul tău 

Se-ntoarce în zadar, 

Căci azi le semeni tuturor 

La umblet şi la port, 

Şi te privesc nepăsător 

C-un rece ochi de mort. 

Tu trebuia să te cuprinzi 

De acel farmec sfânt 

Şi noaptea candelă s-aprinzi 

Iubirii pe pământ.

”"

 George Cosbuc moare pe 9 mai 1918. A fost un poet care a apărut din umbră, după cum afirmă şi Liviu Rebreanu, “a răsărit deodată, fără să-l ştie nimeni”. Dar, prin tocmai absenţa sa, a rămas consacrat în literatura română.

Cateva curiozităţi despre George Coşbuc:

 - A fost al optulea copil dintre cei 14 copii ai preotului greco-catolic Sebastian Coşbuc.

 - La doar cinci ani George Coşbuc a învăţat să citească.

 - Despre debutul său literar George Coşbuc mărturiseşte: “Cea dintâi poezie am publicat-o la vârsta de 15 ani într-o foaie pedagogică din Ardeal. N-o mai şi nici nu ştiu ce era, însă îmi amintesc că a fost o poezie de dragoste. Am publicat apoi fel de fel de încercări prin toate foile ardeleneşti.”

 - A publicat sub pseudonimul C. Boşcu (anagrama numelui Coşbuc)

  - În Sibiu, scrie pentru ziarul Tribuna. Ioan Slavici fiind colaborator, afirmă cu entuziasm: “De vreo două săptămâni avem aici pe Coşbuc, un admirabil băiat de vreo 21 de ani, unul dintre cele mai distinse capete.”

 - În 1889, I. Slavici solicită printr-o scrisoare, sprijinul lui Titu Maiorescu să-l poată trimite la Bucureşti pe George Coşbuc ” Eu sunt sigur că e destul să-l vedeţi ca să fiţi de acord cu mine că trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă ca talentul acesta să ajungă la deplina lui desfăşurare.”

 - În 1895 se căsătoreşte cu Elena, sora unui editor. În acelaşi an se naşte unicul său fiu.

 - La numai 20 de ani, fiul său Alexandru, moare într-un accident de automobil.

 - În 1916 este ales ca membru activ al Academiei Române.

 - Este publicată ultima poezie a lui George Coşbuc în 24 februarie 1918, intitulată Vulturul. 

În 9 mai 1918 poetul moare la Bucureşti. La scurt timp Liviu Rebreanu scrie întru-un articol: “Coşbuc e primul poet pe care-l dă Ardealul literaturii româneşti. Ardelean a rămas toată viaţa.  A răsărit deodată, fără să-l ştie nimeni, fără să facă ucenicia cafenelelor şi bisericuţelor bucureştene. Şi a biruit împotriva tuturor celor scufundaţi în inimaţii şi neputinţi. A adus lumină, sănătate, voioşie. Scrisul lui Coşbuc trăieşte şi va trăi cât va trăi neamul românesc.”

$$$

 Motto: „Câteodată, datoria noastră în faţa unui adevărat mister nu e să-l lămurim, ci să-l adâncim aşa de mult, încât să-l prefacem într-un mister şi mai mare.”Lucian Blaga

Filosof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist profesor universitar, academician şi diplomat român, Lucian Blaga nu a strivit corola de minuni a lumii, ci a îmbogăţit-o, începând din anul  1919 odată cu apariţia primului volum de poezii „Poemele luminii” şi continuând cu nenumăratele lucrări de filosofie şi dramaturgie.

„Unora le place numai ce înţeleg, alţii pot înţelege numai ce le place”

Lucian Blaga s-a născut la 9 mai 1895, în satul Lăncrăm din judeţul Alba, sat ce poartă-n nume „sunetele lacrimei”. Copilăria sa a staţ după cum el însuşi mărturiseşte, „sub semnul unei fabuloase absenţe a cuvântului”, autodefinindu-se „mut ca o lebădă”, deoarece viitorul poet nu a vorbit până la vârsta de patru ani.

„Cel dintâi capitol din credo-ul meu este, că săvârşeşti o crimă împotriva culturii, dacă te împodobeşti cu ea din lux şi nu o asimilezi din necesitate organică”, mărturisea poetul.

Încă din primii ani ai liceului, Blaga se impune atenţiei colegilor. „La cursuri, îmi aduc aminte că uimea pe profesori cu originalitatea răspunsurilor pe care le va da. Şi în vreme ce clasa-şi îndrepta admiraţia spre muşchii atletici ai unor colegi, bănuiam în sclipirea ochilor un joc de flăcări deasupra unei comori” – îşi va aminti mai târziu un fost coleg de liceu al poetului, Horia Teculescu Amintiri despre Lucian Blaga, în Ţara noastră, 1935.

„Începuse să-l pasioneze problemele de ştiinţă şi filosofie” – atestă aceleaşi Amintiri. Ne vorbea despre planeta Marte, încerca să ne dovedească existenţa vieţii acolo. Cu timpul era pasionat mai mult de problemele filozofice (Conta, Schopenhauer, Höffding, Bergson). O lungă perioadă (1926-1939), va lucra în diplomaţie, fiind, succesiv, ataşat de presă şi consilier la legaţiile României din Varşovia, Praga, Berna şi Viena, ministru plenipo-tenţiar la Lisabona. Îşi continuă activitatea literară şi ştiinţifică, publicând în tot acest timp volume de versuri, eseuri filosofice şi piese de teatru.

Lucian Blaga a fost propus pentru Nobel de un grup de români din străinătate şi acest lucru  ar fi constituit consacrarea definitivă a poetului, dar ar fi însemnat şi o mare izbândă pentru literatura română aflată, în anii 1950, în nefericitul impas al realismului socialist. Cauzele „rătăcirii“ dosarului Blaga nu au fost încă pe deplin desluşite de către cercetători.

Cornelia Brediceanu  Blaga,soţia lui, nota  legat de propunerea pentru Nobel: „Basil a plecat cu referatul la Stockholm, având certitudinea că toţi cei din comisie vor vota pentru acordarea premiului lui Lucian”.  Însuşi Lucian Blaga avea cunoştinţă de faptul că fusese propus pentru Premiul Nobel. Mai mult, chiar citise Referatul înaintat înaltei comisii de la Stockholm. Fiica sa, Dorli, în lucrarea „Lucian Blaga. Corespondenţă de familie“, scrie:  „în toamna 1956, Blaga a fost propus pentru Premiul Nobel. Statul român nu şi-a dat însă asentimentul”.

Din păcate, zicerea poetului: „Unora le place numai ce înţeleg, alţii pot înţelege numai ce le place”, reiterează un adevăr valabil parcă şi astăzi.

Se stinge din viaţă la 6 mai 1961 şi este înmormântat în satul natal, Lancrăm, unul dintre cei mai mari poeţi pe care i-a avut poporul român şi care vă dăinui veşnic prin operele sale, care dovedesc puterea geniului românesc.

„Cele mai minunate cuvinte, ce-au fost rostite cândva pe pământ, sunt: Împărăţia lui Dumnezeu nu vine ca înfăţişare externă. Nici nu poţi zice, că este aici sau dincolo, – căci iată împărăţia lui Dumnezeu este în voi înşivă. Orice reformă radicală religioasă trebuie să purceadă din cuvintele acestea. Să nu pornească oare şi la noi-tot de-aici? Vieţii nu i-am rămas dator nici un gând, dar i-am rămas dator viaţa toată”, mărturisea cel ce a împărtăşit limba şi literatura română cu „sunetele lacrimei”, Lucian Blaga.

Epilog: „Ce este cuvântul, orice cuvânt. Nimic decât o rană a tăcerii”.Lucian Blaga

$$$

 ANDREI MIHAI DRAGULIN, fondatorul "Academiei de Cultură


Discursul lui MIHAIL KOGĂLNICEANU din 9 mai 1877 din fața Parlamentului avea să facă istorie. Pe atunci ministru de externe, el a arătat că guvernul român consideră că țara a renunțat să fie subjugată de otomani. O zi mai târziu, la 10 mai, avea să fie declarată independența ROMÂNIEI.”


„În stare de război, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenți! Suntem națiune de sine stătătoare. Avem domn de sine stătător. (...)

Așadară, nu am cea mai mică îndoială și frică de a declara în fața reprezentațiunei naționale că noi suntem o națiune liberă și independentă.

Însă, domnilor, acum încep greutățile, fiindcă noua noastră condițiune trebuie să fie acceptată de Europa. (...) Noi trebuie să dovedim că suntem națiune vie. Trebuie să dovedim că suntem în stare să facem și noi sacrificii pentru ca să păstrăm această țară și drepturile ei pentru copiii noștri. (...) Trebuie să dovedim că reclamăm independența pentru că și noi ca națiune avem dreptul să trăim cu viața noastră. (...)

Un singur cuvânt am să vă mai zic astăzi (...): în ziua când EUROPA va recunoaște hotărârea noastră - în ziua aceea, pe această bancă, nu veți mai găsi bătrâni! Ne veți găsi pe toți tineri și plini de entuziasm!”


Fragment din Mihail Kogălniceanu, în Opere, IV, Oratorie: II- 1864-1878, partea a IV-a, 1874-1878, Editura Academiei, București, 1978, pp. 478-481.


Sursa foto: Mihail Kogălniceanu, portret de Valentin Tănase; 

"

***

 El a fost Adevăratul conte de Monte Cristo


Deși romanul lui Alexandre Dumas este considerat o ficțiune, povestea impresionantă a lui Edmond Dantès are la bază fapte reale. Inspirația i-a venit autorului dintr-un caz autentic, cel al lui Pierre Picaud – un cizmar din Nîmes care a fost trădat, arestat pe nedrept și închis în urma unor acuzații false.


Rivalitatea pentru mâna unei tinere bogate a dus la un complot: patru bărbați geloși l-au denunțat pe Picaud ca fiind spion britanic și conspirator împotriva lui Napoleon. Într-o perioadă în care suspiciunile politice se soldau cu arestări rapide, el a fost încarcerat fără o anchetă serioasă.


După șapte ani de detenție, Picaud a evadat, profitând de moartea unui coleg de celulă care îi dezvăluise existența unei comori ascunse lângă Milano. A găsit comoara, s-a întors în Franța sub un nume fals și a pozat în nobil englez. Următorii ani i-a dedicat unei răzbunări elaborate împotriva celor care i-au distrus viața.


Cazul a fost consemnat de poliția franceză într-un dosar publicat în 1838 – cu doar câțiva ani înainte ca Dumas să publice romanul său. Detaliile sunt atât de asemănătoare încât mulți istorici sunt convinși: Pierre Picaud a fost adevăratul Conte de Monte Cristo.

$¢$

 Se împlinit ieri 101 ani de la nașterea scriitorului 


PETRU DUMITRIU.


Petru Dumitriu s-a născut la 8 mai 1924 în satul Baziaş, de pe malul Dunării (la intrarea Dunării în România), într-o familie româno-maghiară. 

Tatăl său, Petre Dumitriu, căpitan la data căsătoriei, colonel la apogeul carierei, era român, fiu de lucrător în lemn la București, originar din Vădastra, jud. Olt, în timp ce mama, Theresa (născută Debretzy), era din Secuime, de la Sfântu Gheorghe.


 A absolvit școala primară și un an de gimnaziu la Orșova. Liceul l-a absolvit la Târgu-Jiu, în 1941.


Ca elev a obținut premiul I pe țară la olimpiada de limba română. A început Facultatea de Filosofie la Universitatea din București, ca student al lui Nae Ionescu. 


A plecat după primul an, cu o bursă „Humboldt”, la Universitatea din München (1941-1944), pentru a studia filosofia, dar a întrerupt în anul al III-lea din cauza războiului.


 Debutează la Revista Fundațiilor Regale în 1943, cu proza Nocturnă în München, despre prima iubire.


În 1945, pe când avea numai 21 de ani, un juriu în care se aflau Tudor Vianu, Felix Aderca, Pompiliu Constantinescu, Victor Eftimiu și Henriette Yvonne Stahl , i-a conferit Premiul de Debut pentru cea mai bună nuvelă în manuscris a anului.


 Prima carte care îi apare, în 1947, este o culegere de opt texte intitulată „Euridice. 8 proze”.


În 1957 vede lumina tiparului „Cronică de familie”, cea mai însemnată capodoperă a prozei românești care cuprinde un veac de istorie și 200 de personaje, apariția și evoluția claselor sociale, formarea identității românești. 


Cartea a trecut imediat granițele, inclusiv în Europa de Vest, fiind tradusă în germană, cehă, polonă, iar în 1959 în franceză, la Editions du Seuil.E


A scris eseuri, poezii, proză, critică literară. Este primul scriitor român care definește în scrierile sale rolul, condiția și contribuția emigrantului în procesul globalizării europene și printre primii scriitori europeni care înțelege marele viraj al societății omenești adus de noile tehnologii și numit astăzi globalizare. 


În 1981 s-a dus în Elveția, de unde era originară prima sa profesoară de franceză și a trecut la catolicism. 


A scris eseuri și în engleză. Elie Wiesel (pe care l-a cunoscut printr-un doctorand francez al acestuia, fiul spiritual al lui Petru Dumitriu, călugărul Jean-François Thomas) i-a constituit o arhivă de manuscrise la Biblioteca din Boston.


Petru Dumitriu a încetat din viață la 6 aprilie 2002, în Franța.

$¢$

 DATINE - NE PACE


Adrian PĂUNESCU 


Dati-ne pace,sfatuitorilor de ocazie,dati-ne pace,

noi iubim Raul Dambovita,dati,ne pace,

noi iubim Dealul Mitropoliei,dati-ne pace,

noi iubim Dealul Mitropoliei,dati-ne pace,

noi iubim Cladirea Postei Romane,dati-ne pace,

noi iubim Cartierul Pajura,dati-ne pace,

noi iubim Radioteleviziunea si Casa Scanteii,

dati-ne pace,

noi iubim Spitalul Coltea,dati-ne pace,

noi iubim linioara,noi nu iubim apostroful,

noi iubim painea intermediara,noi nu iubim pe

cine ziceti ca nu merita sa fie iubit,

datine-pace,sfatuitoare de mode noi,

noi iubim Gramatica Academiei,amandoua editiile,

dati-ne pace,

noi iubim taximetrele existente,

noi nu iubim taximetrele inexistente,

noi iubim strada Brezoianu nr,13,dati-ne pace,

noi iubim timpul probabil,dati-ne pace,

dati-ne pace,dati-ne pace.


Noi iubim,tot ce ne spuneti ca trebuie iubit,

noi nu iubim ceea ce spune-ti ca nu trebuie iubit,

dar dati-ne pace,dati-ne pace

si recunoasteti macar atat,

cat suntem de cuminti.


Poezii de pana azi-Cap. DA,MAI AVEM

Biblioteca pentru pentru toti

1978

Editura Minerva

Bucuresti

$¢$

 POVEȘTI DE IUBIRE:


MIHAI EMINESCU ȘI CLEOPATRA LECCA POENARU


Bucurându-se de o celebritate notorie, prin faptul că în 1896, Guilem Șorban a compus melodia care a transformat-o într-o nemuritoare romanță, poezia lui Eminescu „Pe lângă plopii fără soț...” a fost inspirată de Cleopatra Lecca Poenaru și a fost publicată, așa cum se cunoaște, prima oară, de Iosif Vulcan, în revista „Familia”, în numărul din 28 august (9 septembrie) 1883.

Unde au fost „plopii fără soț” și cine a fost muza poeziei


De-a lungul anilor, poezia a ridicat numeroase întrebări, dând istoricilor literari și iubitorilor versurilor lui Eminescu prilejul unor discuții contradictorii. Astfel, mult timp s-a crezut – și nu puțini sunt cei care mai cred și azi – că „plopii fără soț” au fost la Iași. Cum „muza” care i-a inspirat poetului celebrele versuri a fost – fapt cert – Cleopatra Lecca Poenaru, iar aceasta nu și-a purtat niciodată pașii prin „dulcele târg al Ieșilor”, varianta aceasta este exclusă. Plopii fără soț au fost deci, fără îndoială, la București, unde „muza” a trăit. Mai mult, s-a stabilit că inspiratoarea versurilor locuia, la data respectivă, pe strada Cometei – acum Căderea Bastiliei nr. 2- 10, pe locul unde azi se află Academia de științe Economice.


Alte întrebări vin de la sine: cine a fost „muza”, unde și când s-au cunoscut Eminescu și Cleopatra Lecca Poenaru, când a fost scrisă poezia...? Prima dintre acestea este, credem, cea mai importantă și cea mai controversată. Astfel, în timp ce George Călinescu, șerban Cioculescu, Augustin Z.N. Popp ș.a. au afirmat că „muza” era fiica pictorului Constantin Lecca, Barbu Brezianu, în cel mai recent memorial publicat pe această temă, a afirmat că era nepoata pictorului.


Mai mult, Augustin Z.N. Popp afirmă că muza de care era îndrăgostit Eminescu era „cu zece ani mai vârstnică” decât el, în timp ce Barbu Brezianu afirmă că Eminescu era „mai june cu doisprezece ani decât ea”. Adevărul este, credem, pe undeva prin apropiere. Astfel, de curând, s-a descoperit data nașterii Cleopatrei Lecca Poenaru; 18 ianuarie 1837, la Craiova. Ea era fiica pictorului Constantin Lecca și mai în vârstă cu treisprezece ani decât Eminescu. Deci, la data când cei doi s-au cunoscut, ea avea 43 de ani, iar poetul 30.


Ce mai știm… despre muză


Cleopatra Lecca s-a născut, așa cum am spus, la Craiova. Ea se cunoștea și a copilărit aici, cel puțin până în toamna anului 1848, cu Titu Maiorescu (născut la 1840) și sora acestuia. Părinții lor erau, după cum se știe, profesori, colegi la școala Centrală, vecini și prieteni. Peste ani, când Titu Maiorescu s-a mutat la București (în 1875), ea a reluat legăturile cu acesta și mergea, din când în când, la seratele lui literare. Acolo, după N. Petrașcu (Icoane de lumină), l-a întâlnit, prima oară, pe Eminescu.


Între timp, Cleopatra Lecca fusese căsătorită cu căpitanul Grigore Poenaru (mai apoi maior și colonel de infanterie), născut la 1830, nepot, după soră (Evgenitza) a lui Petrache Poenaru. Cei doi soți au avut doi copii, un băiat, Petre (născut la 1866, care a ajuns căpitan), și o fată, Marie, căsătorită cu Golfineanu (O.G. Lecca, Familia Lecca). Cleopatra și Grigore Poenaru au divorțat. Din ce motive și când anume nu știm, dar oricum înainte de 1877. Cei doi copii au rămas în custodia mamei, care și-a păstrat numele după soț și locuia în casa sa din strada Cometei, stradă pe care se aflau „plopii pe care Eminescu îi numărase și găsise «fără soț»”.


Cum arăta Cleopatra


S-a afirmat, de unii istorici literari, că Cleopatra Lecca Poenaru a fost „urâtă” (George Călinescu), că a fost „corpolentă și tare boită” (șerban Cioculescu), că era „înaltă, planturoasă și că îl privise de sus pe poet” (Augustin Z.N. Popp) ș.a. Toate acestea ne fac, fără să vrem, să ne punem întrebarea, cum arăta oare Cleopatra Lecca Poenaru la data când poetul era îndrăgostit de ea? Dar cum toți „prietenii” lui Eminescu sunt suspecți, din diferite motive, de subiectivitate și cum nici o fotografie a „muzei” nu ne este cunoscută, nu ne rămâne decât să ne-o imaginăm și până una alta s-o privim în cele cinci portrete executate de tatăl său și ajunse până la noi.


Astfel, în primul tablou, aflat la Muzeul de Artă din Brașov, Cleopatra Lecca apare copil, în vârstă de aproximativ 10 ani, alături de fratele său, Grigore. Portretul nu ne spune nimic deosebit, în afară de faptul că are o relativă valoare documentară și artistică.


Al doilea portret este tot un ulei pe pânză și se află la Muzeul de Artă din Ploiești. Cleopatra Lecca are aici vârsta de aproximativ 16 ani și e îmbrăcată în „... costum național, cu ie și fotă, încinsă la brâu, la gât împodobită cu o salbă de aur pe o bentiță de catifea. Este văzută din față, are o privire melancolică, ușor dezamăgită, părul castaniu cu cărare la mijloc și tenul smead. Silueta ei se detașează dintr-un peisaj convențional cu heleșteu, lebede și nuferi”.


Al treilea portret este un desen acuarelat, aflat în colecția doamnei profesor Manuela Cernat. Aici „regăsim pe viitoarea muză a lui Eminescu, cu privirea ei tristă, iscoditoare, cu același obraz frumos tăiat, o frunte înaltă și cărarea ce-i desparte drept la mijloc cosițele. Demoazela, cu o siluetă șuie, este, de data aceasta, așezată într-un jilț de piele cafenie, fiind îmbrăcată într-o rochie albă, cu dungi și flori albăstrui, purtând pe umeri o capă albă de dantelă închisă în față cu o fundă involtă albastră, iar pe bentița din jurul grumazului atârnă doar un singur galben. În mână Cleopatra ține un trandafir roz palid, de discretă paloare cu a buzelor sale”.


Al patrulea portret, privit în ordine cronologică, se află la Muzeul de Artă din Arad. Este ulei pe pânză și o prezintă pe Cleopatra Lecca în jurul vârstei de 25 de ani. E îmbrăcată în rochie cu mânecă lungă cu guler alb și închisă în față cu nasturi negri. Nu poartă nici o bijuterie, în afară de cercei. Chipul său frumos e trist și gânditor. Al cincilea portret este un desen acuarelat, aflat la Cabinetul de Grafică al Muzeului Național de Artă al României, și ne prezintă o femeie tânără, frumoasă și distinsă, în jur de 30 de ani.


Se știe, de asemenea, din autoportretele lui Constantin Lecca că acesta a fost un bărbat frumos. Cum fetele seamănă, de regulă, cu tații, înclinăm să credem că muza lui Eminescu n-a făcut excepție de la regulă. Cleopatra Lecca a fost deci o femeie frumoasă, altfel nici nu ne-am explica cum poetul s-ar fi putut îndrăgosti de ea. Mai mult, el „nădăjduia să fie acceptat ca soț”.


Când idila a avut loc…


N. Petrașcu spune că Eminescu și Cleopatra Lecca Poenaru s-au întâlnit, prima oară, la o serată literară în casa lui Titu Maiorescu. Când anume, nu precizează. Poate, spunem noi, în toamna lui 1878 sau în cursul anului 1879. Barbu Brezianu afirmă însă, în articolul citat, că lucrul acesta s-a petrecut „în anul 1878, în elegantul foaier al Teatrului Național, cu prilejul unui spectacol de gală dat de tragedianul Rossi în rolul lui Hamlet”.


Nu-l contrazicem, posibil să se fi cunoscut atunci, dar idila a avut loc în a doua parte a anului 1880 și în prima jumătate a anului următor. Dovadă în acest sens stau unele însemnări răutăcioase ce răzbat din corespondența purtată de Titu Maiorescu și Mite Kremnitz, în perioada respectivă, cât și din două bilețele trimise „muzei”, atunci, de poet. Cei doi se întâlneau, de obicei, la seratele lui Maiorescu.


N. Petrașcu spune că „ea vorbea (atunci) politicos cu el”, dar „păstra în ton aceeași răceală și același ascendent…, în vreme ce cu persoane cunoscute, foști și viitori miniștri, dânsa avea o notă francă și intimă în conversație, o libertate afectuoasă și priviri de o dulceață cu totul de altă natură…”. Și cum muza nu răspundea sentimentelor poetului, acesta „se oferi să mediteze copilul Cleopatrei, corigent, căruia îi aducea, la fiecare lecție, bomboane. Ea continua să rămână însă aceeași, indiferentă”.


Dragostea lui Eminescu pentru Cleopatra Lecca Poenaru a durat „un timp destul de lung”. I-a scris atunci, desigur, mai multe poezii. Acestea s-au păstrat „într-un pachețel în biblioteca Cleopatrei Lecca”. Cum aceasta a murit pe neașteptate, fiica sa Marie, „căsătorită cu un domn Economu, procuror, le-a dat lui Alexandru Giuvara, atunci ministrul justiției, care i le-a cerut din curiozitate…”. Dar, s-a întâmplat ca și Alexandru Giuvara să moară subit, astfel că „acele poezii și-au pierdut urma”.


Petrașcu, care l-a cunoscut bine pe poet, fiind, la un moment dat, cu el în relații de caldă prietenie, l-a văzut întâia oară în toamna anului 1880. Iată cum i s-a părut: „De statură deasupra mijlociei, cu trup bine legat, cu trăsăturile feței regulate, părul negru, lucios și cam lung, fruntea înaltă și senină, de parcă se coboară din lumea unui vis, ochii negri umbriți și adânci…, nasul corect, mustața neagră, buzele armonioase, barba rasă, gâtul rotund și larg, pielița obrazului albă, mată și palidă…”


Întâmplarea a făcut ca în anul 2000 să fie achiziționat de Muzeul de Artă din Craiova un Portret de bărbat, de Alexandru Elliescu (foto jos). Cel care l-a vândut a spus că în familia sa trecea drept un Portret al lui Mihai Eminescu… Oare așa să fie? Un lucru este însă cert, tabloul este semnat Elliescu și datat 1879, deci ca timp s-ar încadra. Poetul, ca și pictorul, avea, pe atunci, aceeași vârstă, 29 de ani. (stranie coincidență! Mai mult, amândoi au murit în același an, 1889).


În rest, ce să spunem… Ar fi prea frumos să fie adevărat. Privind tabloul nu putem spune că este Eminescu, dar nici cu certitudine că nu este! Anul 1879 a fost, pentru poet, un an care l-a marcat, în scurta sa existență. Bărbatul din portret are fruntea înaltă și senină, trăsăturile feței regulate, părul negru, lucios, ochii negri, adânci și ușor umbriți, nasul, să zicem, corect, mustața neagră, ceva mai mare și oarecum altfel decât o știm, barba proaspăt rasă, astfel că obrazul alb pare puțin palid… Este sau nu este Eminescu?


Când a scris „Pe lângă plopii fără soț…”?


Răspunsul la această întrebare îl găsim în ultimele strofe – și acesta este clar: când idila aparținea de domeniul trecutului. Deci nu în 1880 sau prima jumătate a anului 1881… Atunci când? Părerea noastră este că în cursul anului 1882 sau, cel mai târziu, în primele zile ale anului 1883. Oricum, la 23 martie același an, poetul i-a încredințat lui Iosif Vulcan mai multe poezii, printre care și Pe lângă plopii fără soț...


Precizez, de asemenea, că aceasta a fost una dintre puținele poezii pentru care „Eminescu a primit un mic onorar, singurul cu care a fost răsplătit în toată activitatea sa literară”. O poezie celebră și câteva tablouri ne dezvăluie, în felul acesta, parte din taine… Sau, poate, mai mult ne încurcă...


Pe lângă plopii fără soţ...


Pe lângă plopii fără soţ 

Adesea am trecut; 

Mă cunoşteau vecinii toţi - 

Tu nu m-ai cunoscut.

La geamul tău ce strălucea 

Privii atât de des; 

O lume toată-nţelegea - 

Tu nu m-ai înţeles.

De câte ori am aşteptat 

O şoaptă de răspuns! 

O zi din viaţă să-mi fi dat, 

O zi mi-era de-ajuns;

O oră să fi fost amici, 

Să ne iubim cu dor, 

S-ascult de glasul gurii mici 

O oră, şi să mor.

Dându-mi din ochiul tău senin 

O rază dinadins, 

În calea timpilor ce vin 

O stea s-ar fi aprins;

Ai fi trăit în veci de veci 

Şi rânduri de vieţi, 

Cu ale tale braţe reci 

Înmărmureai măreţ,

Un chip de-a pururi adorat 

Cum nu mai au perechi 

Acele zâne ce străbat 

Din timpurile vechi.

Căci te iubeam cu ochi păgâni 

Şi plini de suferinţi, 

Ce mi-i lăsară din bătrâni 

Părinţii din părinţi.

Azi nici măcar îmi pare rău 

Că trec cu mult mai rar, 

Că cu tristeţe capul tău 

Se-ntoarce în zadar, 

Căci azi le semeni tuturor 

La umblet şi la port, 

Şi te privesc nepăsător 

C-un rece ochi de mort. 

Tu trebuia să te cuprinzi 

De acel farmec sfânt 

Şi noaptea candelă s-aprinzi 

Iubirii pe pământ.

vineri, 9 mai 2025

$$$

 9 mai1502:


Lucia Stan


 , CRISTOFOR COLUMB părăsea Spania pentru cea de-a patra şi ultima sa călătorie către „Lumea Nouă". Anterior, în iarna şi primăvara 1501-1502, Cristofor Columb a fost extrem de ocupat pentru pregătirea călătoriei.Cele patru corăbii alese au fost cumpărate, pregătite şi echipate şi tot atunci au fost scrise cca. 20 dintre scrisorile care s-au păstrat şi memoriile în care se disculpa faţă de acuzaţiile aduse de Bobadilla, sau în care insista şi mai mult asupra vecinătăţii Paradisului terestru şi a nevoii de a recuceri Ierusalimul. Columb a început să-şi spună, în scrisori, „Susţinătorul lui Christos” şi să folosească o semnătură stranie şi mistică, niciodată explicată îndeajuns de mulţumitor. Cu aceste gânduri apăsătoare în minte, a început să scrie Cartea Privilegiilor, care cuprindea titlurile şi pretenţiile financiare ale familiei Columb, şi apocaliptica sa Carte a Profeţiilor, care conţine câteva pasaje biblice. El era încredinţat că misiunea sa beneficiază de o îndrumare divină. De aceea aspiraţiile sale spirituale sporeau pe măsură ce ameninţările faţă de cele personale se înteţeau. În vâltoarea tuturor acestor eforturi şi întâmplări, Columb a plecat din Cadiz, pe 9 mai 1502, în cea de-a patra călătorie.Suveranii lui Columb îşi pierduseră mare parte din încrederea avută în el şi multe indicii arată că l-au susţinut cu un fel de milă amestecată cu puţină speranţă. Bolile i se agravau şi ostilitatea faţă de felul în care condusese Hispaniola nu se stinsese, aşa că Ferdinand şi Isabela i-au interzis să se mai întoarcă acolo. Avea să se mulţumească în schimb cu explorarea întreruptă a „celeilalte lumi” pe care o găsise către sud în cea de-a treia călătorie, cu scopul de a descoperi aur şi o trecătoare spre India.

Columb se aştepta să-l întâlnească pe navigatorul portughez Vasco da Gama şi suveranii i-au sugerat o purtare curtenitoare în cazul unei astfel de întâlniri, un alt semn, probabil, că nu aveau încredere totală în el. Aveau dreptate. Expediția a pornit din Cadiz în mai 1502, a acostat în Martinica pe 15 iunie (după cea mai rapidă traversare din acele timpuri) şi a cerut permisiunea să intre pe 29 iunie în Santo Domingo, în Hispaniola. Abia după ce Ovando i-a refuzat intrarea a navigat mai departe către vest şi către sud.Din iulie până în septembrie 1502 a explorat coasta Jamaicăi, malul sudic al Cubei, Honduras şi Coasta Mosquito din Nicaragua. Curajoasa lui traversare a Caraibelor, care l-a purtat de la insula Bonacca dincolo de Capul Honduras pe 30 iulie, merită să stea pe picior de egalitate, ca dificultate, cu cea a traversării Atlanticului, amiralul fiind pe bună dreptate mândru de acest lucru.

Flota a continuat să meargă spre sud de-a lungul Costa Ricăi. Căutând în permanenţă o trecătoare, Columb a navigat de-a lungul lagunei Chiriqui (Panama) în octombrie, apoi, în căutare de aur, a explorat regiunea panameză Veragua (Veraguas), înfruntând vremea neprielnică. Ca să poată organiza promisa producţie de aur pe care urma să-l descopere acolo, amiralul a încercat în februarie 1503 să înfiinţeze un post comercial la Santa María de Belén, pe malul râului Belén (Bethlehem), sub comanda lui Bartolomeu Columb. Rezistenţa indienilor şi starea jalnică a corăbiilor sale (din care nu mai rămăseseră decât două, găurite în mod primejdios de un soi de moluşte numite „viermi de corabie”) l-au obligat să se întoarcă la Hispaniola.În timpul acestei călătorii a suferit un nou dezastru.Împotriva comenzii lui Columb, cârmacii săi au îndreptat flota către nord mult prea devreme. orăbiile n-au putut să parcurgă distanţa şi au eşuat pe coasta Jamaicăi.În iunie 1503, Columb şi echipajul său erau naufragiaţi.Columb sperase, aşa cum le-a spus suveranilor săi, că „această călătorie grea şi plină de dificultăţi avea poate să se dovedească a fi cea mai nobilă”; a fost, de fapt, cea mai dezamăgitoare dintre toate şi cea mai lipsită de noroc. În explorările sale, flota a ratat descoperirea Pacificului (de-a curmezişul istmului Panama) şi n-a reuşit să stabilească contacte cu populaţia maya din Yucatán, în zonele cele mai înguste ale continentului. Doi dintre oamenii săi, Diego Méndez şi Bartolomeo Fieschi, căpitani ai corăbiilor distruse La Capitana şi Vizcaíno, au plecat pe 17 iulie într-o canoe să caute ajutor pentru naufragiaţi; cu toate că au reuşit să traverseze 720 km în plin ocean până la Hispaniola, Ovando nu s-a grăbit deloc să le ofere ajutorul cerut.

Între timp, amiralul a prezis corect o eclipsă de lună cu ajutorul tablelor astronomice, ceea ce i-a convins pe localnicii înspăimântaţi să le ofere mâncare; salvatorii au sosit de abia în iunie 1504, iar Columb şi oamenii săi au ajuns la Hispaniola pe 13 august. Pe 7 noiembrie, Columb a navigat înapoi la Sanlúcar şi a găsit-o pe regina Isabela, principalul său susţinător, pe moarte, dictându-şi testamentul. Columb a afirmat dintotdeauna că a descoperit adevăratele Indii şi China, în ciuda dovezilor tot mai numeroase că nu făcuse asta. Poate că el credea cu adevărat că fusese acolo; în orice caz, contestarea Lumii Noi de către ceilalţi i-a zădărnicit ambiţiile de înnobilare şi îmbogăţire, ştirbindu-i reputaţia.Columb a fost respins de tovarăşii săi şi de viitorii colonişti, ceea ce arată că a judecat mereu greşit ambiţiile şi poate sentimentele celor cu care a navigat.Această situaţie s-a dovedit dăunătoare pentru majoritatea speranţelor sale. 

Ar fi totuşi greşit să presupunem că amiralul Columb şi-a petrecut ultimii doi ani din viaţă numai în boală, sărăcie şi uitare Fiul său, Diego, avea o poziţie bună la curte şi el însuşi trăia la Sevilla într-un oarecare confort.„Zecimea” sa din zăcămintele de aur din Hispaniola, garantată în 1493, i-a oferit un venit substanţial (din care bancherii săi genovezi îi permiteau să retragă) şi una dintre puţinele corăbii plecate din Hispaniola care a scăpat de uragan în 1502 (când Bobadilla s-a înecat) era chiar aceea care transporta aurul lui Columb.S-a simţit totuşi folosit şi dispreţuit, anii din urmă fiind umbriţi, atât pentru el, cât şi pentru regele Ferdinand, de constantele sale cereri de reabilitare.Columb a mers pe urmele curţii de la Segovia la Salamanca şi la Valladolid, tot încercând să obţină o audienţă. Ştia că viaţa i se apropia de sfârşit şi în august 1505 a început să-şi redacteze testamentul.

A murit pe 20 mai 1506. A fost înmormântat iniţial la mănăstirea franciscană din Valladolid, apoi mutat în cavoul familiei construit la mănăstirea cartusiană din Las Cuevas din Sevilla. în 1542, prin voinţa fiului său Diego, osemintele lui Columb au fost puse lângă ale sale în catedrala Santo Domingo din Hispaniola (azi Republica Dominicană). După ce Spania a cedat Hispaniola Franţei, rămăşiţele au fost mutate în 1795 la Havana, în Cuba, revenind apoi la Sevilla în 1898. Cu toate acestea, în 1877 nişte muncitori de la catedrala Santo Domingo au pretins că au găsit adevăratele oseminte ale lui Columb. În 1992, aceste oase au fost depuse în clădirea Farului lui Columb (Faro a Colon).

$$$

 CLAUDIA MILLIAN


Născută în 1887, Claudia Millian aparține generației care a trăit la intersecția dintre un „fin de siècle” elegant și pulsiunile avangardiste ale modernității care începeau să erupă în spațiul românesc odată cu intrarea în secolul XX. Îndrăgostită de poezie și mai ales de poezia lui Ion Minulescu, ea începe să publice versuri care se încadrează în curentul simbolist. Claudia Millian explorează și dincolo de spațiul versificației, scriind cronici, articole, dramaturgie și memorialistică. În plus, este activă și în sfera artelor plastice, pasiune pe care o va transmite fiicei sale – artista Mioara Minulescu.


Volumul ei de memorii „Cartea mea de aduceri aminte” a fost modalitatea mea de a mă apropria de universul trăirilor unei femei care a putut vedea cu mare claritate și sensibilitatea lumea din jur – o lectură care merită din plin să se regăsească mai des pe lista de scrieri autobiografice importante din literatura românească. În același timp, poate cea mai directă cale de a o cunoaște pe Claudia Millian prin propriile experiențe și cuvinte.


Repere biografice


Claudia Millian este fiica inginerului Ion Millian și a Mariei Poenaru. Își face debutul în anul 1906 la revista Lumina. Urmează studii de desen și sculptură la Școala de Belle Arte și frecventează Conservatorul de artă dramatică din București. Încă studentă, se căsătorește cu publicistul Cristu Cridim, dar mariajul nu rezistă în urma întâlnirii cu Ion Minulescu cu care se căsătorește în 1914. În același an își face debutul editorial cu volumul de poezii „Garoafe roșii”.


În timpul Primului Război Mondial, familia Minulescu se refugiază la Iași iar casa lor este deschisă scriitorilor și artiștilor, fiind un spațiu care recreează atmosfera efervescentă a Terasei Oteteleșeanu.

Revenind la București, după război, devine profesoară de desen și istoria artelor la Liceul industrial. Între 1923 și 1925 va trăi la Paris împreună cu fiica sa, Mioara Minulescu. În societatea pariziană va stabili relații apropriate cu Elena Văcărescu, Colette, Elvira Popescu, Nina și Benjamin Fundoianu, Pierre de Nolhac, Cecile Sorel și Armand Pascal. Prin această activitate de socializare culturală va consolida legăturile franco-române și va primi chiar un premiu în acest sens – Palmes academiques.


Publică piese de teatru pe care le semnează cu pseudonimul Dinu Șerban; va explora prin dramaturgie și istoria femeilor din spațiul cultural românesc cu piesele „Veronica Micle” și „Ana Ipătescu”. Drama „Vreau să trăiesc” este pusă în scenă de legendarul regizor Soare Z. Soare ( cu Ion Manolescu în rol principal) și câștigă Premiul Teatrului Național (1936).


După 1930 îți reia activitatea artistică, lucrând în ulei, mozaic și sculptură. Este membră a Societății Scriitorilor Români și a Societății autorilor dramatici.


„În desenul meu nu e dorința imitației, ci mai curând un pretext, să trec dincolo de cunoscut, undeva, departe, unde visul și poezia se cunună și se înlănțuie într-un dans senzual, de frumusețe eternă. Staticul acestei frumuseți este o fizare a absolutului plastic.” Claudia Millian, „Cartea mea de aduceri aminte”, 1973.


Memorii și aduceri aminte


Cartea mea de aduceri aminte, volum publicat în 1973 la editura Cartea Românească, este o incursiune profundă în lumea primei jumătăți a secolului XX. Autoarea trasează atât experiențele proprii, cât și contextul istoric, cultural, oferind amănunte inedite despre artiști, oameni de cultură, scriitori. Este o lectură în care este reliefată gruparea poeților simboliști din jurul lui Ion Minulescu (descriere acompaniată de fragmente de poezie), viața studentelor de la Belle Arte, Primul Război Mondial și schimbările care au loc în timpul perioadei interbelice.


„Dar când mă cufund în acea vreme cu puterea amintirii, care trăiește în mine vie și nealterată, regăsesc o copilărie care a fost trează mereu. (…) Am văzut clar și sunt sinceră. Scriu aceste lucruri pentru bucuria mea lăuntrică. Ele îmi reînnoiesc viața și mă fac să cred că numai totalitatea acestor amintiri reconstruiesc o existență și ne fac să trăim a doua oară o parcelă pură din propria noastră ființă, ceva care aduce cu muzica și cu poezia.” Claudia Millian, „Cartea mea de aduceri aminte”, 1973.


Pentru oricine interesat de cum funcționa sistemul școlii de arte românești în acea perioadă în cazul în care erai de sex feminin, descrierile oferite de autoare ne deschid ochii larg spre nedreptățile și limitările care se impuneau tinerelor studente:


„Secțiunea fetelor nu are dreptul la studiul sculpturei. Iată primul motiv de revoltă, al Ersiliei și al meu. Spiritul nostru liber nu se împacă cu acest ciudat comandament negativ al așa-zisei autorități școlare.” Claudia Millian, „Cartea mea de aduceri aminte”, 1973.


Veți găsi și viniete ale Bucureștiului de altă dată cu locurile, atmosfera și viața boemei literare:


„În locul palatelor telefoanelor de azi, era aici cafeneaua Oteteleșanu, cu grădina ei pavată cu pietriș, populată cu mese de fier și cu chelneri în bluze albe, admiratori ai vizătorilor cu lavaliera în vânt și cu verva înflăcărată. Se amestecau printre credincioșii grădinii intelectuali, profesori, artiști plastici, muzicanți, uniți din toată inima cu boema scriitoricească. Așa a devenit „Terasa Oteteleșanu”, cum i se zicea la început, Academia liberă a scriitorilor.” Claudia Millian, „Cartea mea de aduceri aminte”, 1973.


“Sunt feministă în sensul că dau multă importanţă posibilităţilor femeii. În femeie sunt puteri latente care trebuie încurajate. Ori de câte ori femeia a ieşit pe un teren de luptă, artistic, literar, politic, ştiinţific, a dat dovada unei mari puteri de afirmare. Bărbatul trebuie să fie egal cu femeia. Îmi amintesc că o binecunoscută feministă a dovedit chiar într-o conferinţă că bărbatul e inferior femeii. Dumnezeu a făcut-o pe Eva din coasta lui Adam, ceea ce înseamnă că Adam a rămas infirm, întrucât îi lipseşte o coastă, pe când femeia le are pe toate.” Claudia Millian – interviu


Cada memorială Ion Minulescu și Claudia Millian


„Mă uit lung prin încăperile apartamentului și îmi pare rău că nu pot lua nimic din lucrurile frumoase care mă înconjoară. Poate numai câteva cărți voi putea furișa printre haine și rufărie – (…) Înțeleg zădărnicia lucrurilor, dar ele păstrează ceva din secretul inimii noastre. Ele ne încântă și ne răsfață. Au și ele viață, au și ele suflet. (…) Îți pare că ele ne înțeleg durerile, că sunt alături de noi.” Claudia Millian, „Cartea mea de aduceri aminte”, 1973.


Sunt puține locurile în București unde simți că poți intra într-o altă epocă prin simpla deschidere a unei uși. Casa memorială Ion Minulescu și Claudia Millian este un loc cu adevărat extraordinar pentru că îți oferă posibilitatea de a vedea intimitatea și spațiul de viață a unei familii de artiști. Vizita conține și un tur ghidat care vă va oferi context istoric, dar și nenumărate informații inedite (cum arăta și funcționa bucătăria celor doi, care erau tabieturile favorite sau chiar să puteți mirosi parfumul preferat al poetului). În afară de istoriile de viață a celor doi, veți putea să vizionați lucrări de artă (pictură și sculptură) semnate de nume mari ale artei românești (și mai ales multe nume de artiste).


La următorul etaj, veți descoperi un alt apartament literar și anume casa memorială „Liviu și Fanny Rebreanu”.


„Poezia e singurul înger care supraviețuiește eternului clasic și nimicului cotidian.” Claudia Millian

$$$

 JOAN BAEZ


(New York, 1941) Cântăreț american de muzică folk. Figură cheie în mișcarea cântecului de protest din Statele Unite în anii 1960, începuturile sale muzicale au fost orientate spre bel canto, datorită vocii sale puternice, deși în cele din urmă l-a abandonat pentru a se dedica muzicii populare. Faima sa a fost strâns legată de activismul său politic, care i-a adus mai multe pedepse cu închisoarea. Opoziția sa față de intervenția SUA în Vietnam, lupta sa împotriva discriminării rasiale și sexuale și sprijinul său constant pentru lumea în curs de dezvoltare s-au reflectat clar în muzica sa. „Play Me Backwards” este considerat de critici cel mai bun album al carierei sale. Primele ei melodii au fost compuse de Bob Dylan, pentru care cântăreața simțea o mare admirație, deși în anii 1970 Baez a început să compună melodii precum Diamonds și Rust .


Fiica unui fizician mexican și a unei profesoare de literatură, Joan Baez și-a petrecut tinerețea pe campusurile diferitelor universități. În Boston a învățat să cânte la chitară și a cântat regulat la Club 47 din Cambridge. Vocea ei extraordinară, pe care o acompania cu acorduri simple și eficiente de chitară, a fost trăsătura distinctivă a unui stil care a devenit popular după reprezentația sa din 1959 la Festivalul Folk de la Newport și înregistrarea primului său album, Joan Baez, în 1960.


Piesa ei „ We shall overcome ”, extrasă de pe Joan Baez in Concert, al treilea album al său, a devenit rapid cântecul de protest paradigmatic al epocii. Baez a jucat un rol esențial în a-l ajuta pe Bob Dylan să decoleze , interpretând multe dintre melodiile sale și prezentându-l pe cântăreț și compozitor la concertele ei. Considerați cele mai mari figuri ale cântecului de protest, au trăit împreună timp de doi ani, între 1963 și 1965. Dylan a reflectat această relație în piesa „ Visions of Johana” ; Joan Baez, zece ani mai târziu, avea să facă același lucru pe albumul ei Diamonds and Rust.


În 1976 a înregistrat Gulf Winds , una dintre cele mai bune lucrări ale sale, compusă în întregime din cântece proprii. Baez a fost foarte activă în mișcarea pentru drepturi civile împotriva războiului din Vietnam, nu doar prin muzica sa, ci și prin fondarea unor organizații precum Humanitas, o organizație internațională pentru drepturile omului, și Institutul pentru Studiul Nonviolenței (1965).


A lăsat mărturie despre luptele sale în două autobiografii, „ Zori de zi ” (1968) și „And a Voice to Sing With” (1987). Mai târziu, figura sa a devenit mai puțin relevantă, deși a reușit să-și mențină caracterul și popularitatea.

$$$

 MENTALITATEA DE TURMĂ


Mentalitatea de turmă sau spiritul gregar este un fenomen care influenţează major comportamentul uman, cu efecte uneori inimaginabile şi care se referă la tendinţa de abandonare a dorinţelor şi a intereselor personale, de ştergere a personalităţii individuale, în favoarea grupului, a colectivităţii. Inclusiv liderul unei colectivităţi este parte integrantă a acesteia şi acţionează în aceeaşi direcţie.


În cele mai multe cazuri, mentalitatea de turmă se instalează involuntar, omul având înclinarea/ predispoziţia de a urma mulţimile, de a se supune voinţei generale, fără să se oprească, fără să se gândească şi fără a-şi da seama ce face. Este vorba de instinctul caracteristic regnului animal de a se mişca şi de a acţiona în grup, pentru că astfel se creează impresia de securitate, de partajare a responsabilităţilor, de mai multe şanse pentru supravieţuire sau pentru reuşită,


Mentalitatea de turmă şi psihologia mulţimilor


“Comportamentul de turmă” este un termen care s-a aplicat iniţial şi a fost studiat în lumea animală. Cercetările moderne din domeniul psihologiei sociale, al economiei, sociologiei etc. au preluat conceptul şi l-au utilizat pentru a explica diverse manifestări umane.


În 1895, Gustave le Bon, medic, antropolog, psiholog şi sociolog francez, într-o carte celebră – “Psihologia mulţimilor” – observa că oamenii, atunci când se reunesc, când au conştiinţa clară a faptului că aparţin unui grup, nu mai gândesc şi nu mai reacţionează ca atunci când sunt singuri. Individualitatea (conştientă) dispare, ideile, sentimentele, acţiunile membrilor unei comunităţi încep să se îndrepte spre aceeaşi direcţie.


Mulţimea/ grupul/ colectivitatea este o entitate provizorie, formată din elemente eterogene, care, pentru un timp, s-au reunit, aşa cum celulele care formează un corp viu formează, prin reunirea lor, o fiinţă distinctă, cu caracteristici diferite de cele ale fiecărei celule luate separat.


Din momentul în care individul are sentimentul apartenenţei la un grup, spune Gustave le Bon, el dobândeşte câteva trăsături, pe care altfel nu le-ar manifesta: iresponsabilitatea, dată de sentimentul unei puteri de neînvins, diminuarea sau chiar dispariţia inhibiţiilor (se simte în stare de acţiuni pe care singur nu le-ar face niciodată), amplificarea “pasiunilor” comune cu ale grupului, sugestibilitatea şi diminuarea conştiinţei individuale (nu mai are opinii proprii).


Diminuarea personalităţii conştiente, căreia i se substituie, treptat, cea inconştientă, orientarea în aceeaşi direcţie, prin sugestie, a sentimentelor şi convingerilor, tendinţa de a transforma imediat ideile în acţiune sunt principalele caracteristici ale mentalităţii de turmă. Individul nu mai este el însuşi, devine un automat pe care voinţa personală nu-l mai ghidează. Fie că este vorba de atingrea unui ţel considerat esenţial şi măreţ sau de incendierea unei clădiri, de un jaf etc., membrii unei mulţimi va asuma respectivele scopuri cu aceeaşi uşurinţă.


De ce majoritatea oamenilor manifestă mentalitatea de turmă?Multimile si spiritul gregar


Psihologii spun că individul, în mulţime, redevine “primitiv”. Pasiunile care se transmit de la o persoană la alta nu cunosc nici echilibrul, nici calea potrivită. O mulţime care detestă pe cineva este gata să-l sfâşie în bucăţi, în împrejurări în care un individ (singur) nu ar face aşa ceva niciodată.


Pe de altă parte, pasiunile simpliste sau extremiste ale “turmei”, incapacitatea de a gândi raţional, o fac periculoasă şi profitabilă pentru cei care ştiu să se folosească de asemenea împrejurări. Opiniile şi credinţele care le sunt sugerate (nu generate de raţionament) membrilor grupului sunt acceptate sau repinse în bloc şi considerate adevăruri sau erori absolute. Individul poate accepta contracţiile, discuţiile, mulţimea nu le suportă niciodată.


Mentalitatea de turmă este puternic influenţată şi de imaginaţie. Nu faptele, în sine, sunt cele care “cuceresc” mulţimile, ci imaginile “extraordinare”, “fundamentale”, “intense”, care li se oferă, într-o formă simplă, care să devină obsedantă. Un exemplu relevant este legat, de pildă, de felul în care se polarizează susţinătorii unui regim politic.


Foarte probabil ca susţinătorii unei orientări politice sau alta să nu ştie mai nimic despre ideologii, principii, strategii, efecte, dar să fie gata să meargă până în pânzele albe pentru a-şi susţine favoriţii, dacă aceştia le oferă “imaginile” aşteptate. Nu întâmplător se spune că cine cunoaşte arta de impresiona imaginaţia mulţimilor cunoaşte şi arta de a guverna.


Liderul şi mentalitatea de turmă


Intervine apoi şi rolul liderului, pentru că mulţimea are întotdeauna nevoie de un lider, care să o menţină şi să o organizeze şi care, de obicei, aparţine grupului, a fost el însuşi mai întâi “condus”, ca orice membru al grupului.


Gustave le Bon identifică două tipuri de lideri – “retorul” (maestru în arta discursului) şi “apostolul”. Un “retor” nu este pe deplin angajat în cauza pe care pretinde că o apără, Poate să creadă în “cauza” respectivă, dar el îşi va apăra, în acelaşi timp, propriile interese. Influenţa unui “retor” poate fi decisivă, dar trecătoare.


Un lider “apostol” este în întregime convins de ideea pe care o apără, crede în ceea ce spune şi, spre deosebire de “retor”, el nu caută tot atât de mult interesul personal. Poate să se sacrifice pentru ideile sale şi poate să conducă mulţimea la excese – eroice sau/ si violente (linşajul, de pildă).


Liderul nu este un om “de gândire”, ci unul “de acţiune” – trebuie să inoculeze convingeri, prin afirmare, repetare, sugestie, să măgulească dorinţele mulţimii şi pasiunile celor care-l ascultă, situaţie pe care Platon, în antichitate, o numea “demagogie”, concept valabil şi astăzi.


Paradoxal, discursul liderului nu trebuie să fie raţional, profund, autentic, ci să ofere slogane, să fie repetat insistent, până este acceptat ca adevăr, să nu ofere dovezi credibile, ci să stârnească pasiuni, să formeze curente de opinie, astfel încât nimeni să nu înţeleagă de unde a venit ideea iniţială, dar impresia să fie că e ceva ce se ştia dintotdeauna.


Dar, de îndată ce ideea sau puterea liderului începe să fie “discutată” în mulţime, prestigiul său se prăbuşeşte, fascinaţia dispare, la fel şi succesul. Doar câteva figuri istorice, înzestrate cu un prestigiu “personal”, nu cu unul “fabricat”, au reuşit să supravieţuiască în memoria generaţiilor următoare.


Sigmund Freud, Nietzsche şi spiritul gregar


Sigmund Freud, “părintele” psihanalizei, a fost unul dintre cei mai aspri critici ai “mentalităţii de turmă”. El era convins că spiritul gregar sau mentalitatea de turmă, care se bazează pe o ștergere a personalității conștiente a fiecărui individ şi deblocarea minţii inconştiente, în beneficiul grupului din care face parte, se află la originea fenomenelor de recrutare ideologică, de propagare a zvonurilor, a mişcărilor de stradă, a hărţuirii morale etc.


Nietzsche, unul dintre cei mai importanți filosofi al secolului al XIX-lea, la rândul său, a criticat cu înverșunare mentalitatea de turmă, considerând că „moralitatea este doar instinctul gregar individual”, aceasta fiind una dintre cauzele “neliniştii” veacului, susţine filosoful, pentru că “europeanul a devenit un animal gregar, o ființă docilă, bolnăvicioasă, mediocră”, supunându-se fără să se gândească, lăsându-se condus “ca o oaie în turmă”.


Arta de a asculta, temele puternice, atitudinea convingătoare trebuie să înlocuiască arta de a comanda. Împotriva mentalităţii de turmă, Nietzsche a îndemnat „spiritele libere” să practice individualismul aristocratic, bazat pe o morală a voinței.


Alte teorii despre mentalitatea de turmă


Teoria depersonalizării susţine că, în interiorul unei mulţimi, anonimatul, surescitarea, unitatea de grup duc la abandonarea sau diminuarea sinelui şi, uneori, chiar la comportamente antisociale. Este celebru un experiment făcut în 1971, de către psihologul Philip Zimbardo, la închisoarea Stanford, care a relevat aspecte surprinzătoare legate de psihologia umană.


Au fost aleşi, pentru experiment, 24 de voluntari, studenţi, persoane sănătoase fizic şi psihic, cărora li s-au atribuit, aleatoriu, roluri de gardieni şi de deţinuţi, locul desfăşurării experimentului fiind într-o falsă inchisaore din subsolul Universităţii Stanford.


“Gardienilor” li s-a cerut să apeleze la diverse mijloace de tortură psihologică, prin care să inducă “deţinuţilor”sentimente de teamă, de neputinţă, de depersonalizare. Unii “deţinuţi” s-au supus regimului impus, alţii au încercat să-i hărţuiască pe “gardieni”.


După numai şase zile experimentul a fost oprit, pentru că tensiunile atinseseră cote maxime, concluziile fiind că persoane perfect normale pot deveni extrem de agresive, în anumite medii, şi că rolurile sociale influenţează semnificativ comportamentul unui individ şi reprezentarea despre ceea ce este moral, legitim, legal, acceptabil etc.


Teoria convergenţei spune că mentalitatea de turmă este rezultatul sentimentului/ ideilor/ convingerilor care sunt cele mai populare la un anumit moment.


Exemple de manifestare a spiritului gregar


Există nenumărate contexte care favorizează manifestarea şi amplificarea spiritului gregar – reţelele sociale, mass-media în general, scena politică, grupurile profesionale, grupurile etnice, comunităţile LGBT etc. Acum, mai mult ca oricând, trăim într-un context în care pandemia de Covid-19 şi crizele pe care le-a generat pot duce la o înfrângere dramatică a inteligenţei.


E de ajuns să ne gândim la polarizarea societăţii, din diverse pricini (politice, economice, medicale), la copierea unor comportamente în perioada de lockdown s.a.m.d. Câţi dintre noi, la începutul pandemiei, nu s-au repezit să-şi facă provizii, pentru că şi mulţi alţii făceau la fel? Sau, în alte împrejurări, câţi nu fac anumite lucruri pentru că sunt “de bon ton”, pentru că, procedând ca ceilalţi, se creează impresia de protecţie, de solidaritate, de mai puţină responsabilitate, iluzia că acela este drumul care trebuie urmat.


Se pare că, după cum spunea un scriitor englez, Vaughan Icke, omul se naşte ca o expresie unică a conştiinţei eterne, cu un potenţial uriaş, dar unii dintre oameni îşi “permit” să se transforme, la un moment dat, într-o “iraţională bulă de conformism şi uniformitate, o turmă care poate fi uşor controlată şi direcţionată de numai câţiva semeni”.


Mentalitatea de turmă în finanţe


J. M. Keynes, economist britanic din prima jumătate a secolului trecut, observa că mentalitatea de turmă se manifestă şi în finanţe, atunci când investitorii decid să-și imite reciproc deciziile și acțiunile, preferând să observe mișcările pieței şi nu să-şi urmeze propriile idei și informații. Acest comportament a fost subiectul unor analize celebre ale lui Keynes în “Teoria generală a angajării, a dobânzii și a banilor”.


Keynes compară într-adevăr piața financiară cu jocul “scaunelor muzicale”, unde, ca într-un concurs de frumusețe, este esențial să se stabilească ce cred majoritatea jucătorilor. O consecință a acestei analize strategice este că, în cele din urmă, este mai bine să pierzi ca toți ceilalți.


Există, susţine Keynes, două orizonturi ale mentalităţii de turmă: pe termen lung și pe termen scurt. Primul caz (pe termen lung) poate explica fenomenul bulelor speculative, al doilea explică de ce o schimbare a stării de spirit a pieței poate duce la exagerarea fluctuațiilor, in cazul prețurilor activelor financiare, provocând, în cele din urmă, grave distorsiuni.


Suntem din ce în ce mai depersonalizaţi, fără voinţă, fără raţionalitate, în declin? Manifestare instinctuală sau paradoxală abrutizare în masă?


Psihologii nu pot să spună cu certitudine, astăzi, dacă mentalitatea de turmă, tot mai vizibilă în diverse contexte sociale, este doar expresia unui instinct care, în momente de criză, iese la suprafaţă din adâncurile subconştientului sau dacă se întâmplă un fapt paradoxal – acela că, în pofida progresului ştiinţific, tehnologic, a bunăstării etc., inteligenţa umană scade vertiginos, punând în pericol şi evoluţia lumii contemporane şi a generaţiilor următoare.


Într-un film documentar şocant, din 2017 – “Demain tous crétins?” (Mâine, toţi proşti?) -realizat de Art France şi Muzeul de Istorie Naturală din Paris, se arată că există, în prezent, o mulţime de factori care pot conduce spre o abrutizare colectivă, în absenţa unei gândiri responsabile – carenţe în educaţie, comportamente nocive, conformismul, obedienţa ridicată la rang de virtute, în scopul obţinerii unor avantaje, diplome obţinute fără competenţe reale, înstrăinarea de sine, absenţa empatiei, violenţa fizică, verbală etc.


Conştientizarea existenţei acestui fenomen – mentalitatea de turmă sau spiritul gregar – ar trebui să fie ca o punere în gardă în legătură cu realitatea în care trăim, să fim mai atenţi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, să analizăm ceea ce suntem, cum suntem şi să acţionăm în funcţie de ceea ce ne dictează conştiinţa individuală. Am putea avea, în felul acesta, o şansă de a ne proteja libertatea, puterea de decizie, individualitatea, refuzând manipulările de tot felul.

$$$

 ANNIE ERNAUX


Annie Ernaux a câștigat premiul Nobel pentru literatură în 2022 la vârsta de 82 de ani, după 49 de ani de la debutul său literar.


Ce a lăsat autoarea ca moștenire literară în aproape jumătate de veac de activitate și ce lecții despre scris putem decupa din textele sale?


Propria experiență ca rădăcină pentru ce vrei să povestești

„… totul mi s-a întâmplat pentru a depune mărturie despre asta.”

(Annie Ernaux – „Locul. Evenimentul”, editura Pandora M, 2023)


Memoria personală este spațiul pe care autoarea îl cercetează și chestionează în toată opera sa. Viața devine materialul din care scriitoarea își croiește cărțile printr-o privire obiectivă, cu un ochi de cercetare auto-etnografică asupra experiențelor intime.


„Și adevăratul scop al vieții mele este poate doar acesta: ca trupul meu, senzațiile și gândurile mele să devină scris, adică ceva inteligibil și general, existența mea complet dizolvată în mințile și viețile celorlalți.”


Această abordare a autobiografiei ne încurajează să ne gândim cum putem să pornim de la momente din propria viață pe care să le analizăm ca actant și observator. Astfel, indiferent că dorim să rămânem într-o zonă de confesiune personală sau vrem să facem pasul spre elaborarea unei povești ficționale, aspectele trăite și simțite din propria viață pot aduce surse de autenticitate și relație directă cu cititorul.


Realitatea personală și colectivă


Annie Ernaux ne propune ca prin rememorarea anumitor momente din viața ei să putem intra într-o lume în care putem vedea și viețile, realitățile și profunzimile trăite ale unei societăți, a unor comunități, a unei lumi care este observată în detaliu și oferită ca „felie de realitate” socială, istorică și chiar politică. Făcând legătura cu ce a trăit și a văzut în viața ei, autoarea ne oferă o panoramă asupra educației, claselor sociale, căsătoriei, sexualității și a unei multitudini de tematici care deschid o fotografie de grup, un peisaj detaliat asupra oamenilor pe care i-a întâlnit și cunoscut. Împletirea spațiului personal cu cel colectiv aduce textelor sale nota distinctivă.


Ce putem învăța din asta? Cum ne percepem viața și ce observăm în anumite contexte de experiență personală poate pune o lumină și asupra unui grup specific de oameni, a unei generații, a unei decade, a unei lumi pe care am cunoscut-o direct.


Autoarea se dedică trasării propriei apartenențe la un strat social considerat „de jos” pentru lumea literară franceză – un sentiment de alteritate și de prezență ca „outsider” pe care a trăit-o profund și despre care a scris – a nu aparține unei elite culturale și sociale.


Rămâne cu noi ideea că indiferent din ce loc sau strat social provenim, viziunea noastră asupra realității este validă și necesară.


„Vocile transmiteau o moștenire a sărăciei, a lipsurilor anterioare războiului și a restricțiilor, plonjând într-o noapte imemorială, „în vremuri”, ale căror plăceri și dureri, obiceiuri și cunoștințe le depănau:

să locuiești într-o casă de chirpici

să porți galoși

să te joci cu o păpușă de cârpă

să speli rufele cu cenușă de lemn

să atârni de cămașa copiilor lângă buric un săculeț mic de pânză cu căței de usturoi, pentru a alunga viermii

să asculți de părinți și tot să primești scatoalce, dă-ți seama ce s-ar fi întâmplat dacă răspundeai obraznic”

(Annie Ernaux – „Anii” (editura Pandora M, 2023))


„Enumerau toate lucrurile de care nu aveau habar, necunoscute nicicând:

să mănînce portocale, carne roșie

să aibă asigurări sociale, alocații familiale și pensie la șaizeci și cinci de ani

să meargă în concediu”

(Annie Ernaux – „Anii” (editura Pandora M, 2023))


Autobiografia care depășește rușinea și aduce onestitate


În formula confesivă a scriiturii personale, ca femei suntem de multe ori puse față în față cu anumite momente din viață pe care le-am trăit, dar despre care nu găsim curajul de a scrie. Poate este vorba de niște subiecte tabu sau despre anumite ipostaze în care ne este frică să ne expunem deciziile luate sau reacțiile.


Annie Ernaux reușește să taie frânghiile care ar putea să ne țină legate și imobilizate de rușine, prin filosofia ei de viață care punctează libertatea sinelui. Alege formula sincerității și a asumării aducându-ne aminte că experiențele trebuie împărtășite chiar dacă sunt grele, chiar dacă pot aduce replici neplăcute din exterior. Această demonstrație o face și în „Evenimentul” – text în care povestește prin ce a trecut mintea, sufletul și corpul ei în urma unui avort clandestin din anii 1960 (avortul se afla în ilegalitate în Franța atunci).


În interiorul povestirii există un pasaj care funcționează și ca o artă poetică miniaturală a scriitoarei care clarifică intențiile sale în comunicarea onestă acestui subiect care și astăzi generează scindări seismice atât în viața femeilor, cât și în viața politică internațională.


„Am șters singura vinovăție pe care am simțit-o vreodată față de acest eveniment, care mi se întâmplase și nu făcusem nimic în legătură cu el. Ca un cadou primit și risipit. Pentru că dincolo de toate motivele sociale și psihologice pe care le pot găsi pentru ceea ce am trăit, există unul de care sunt sigură mai presus de toate: totul mi s-a întâmplat pentru a depune mărturie despre asta. Și adevăratul scop al vieții mele este poate doar acesta: ca trupul meu, senzațiile și gândurile mele să devină scris, adică ceva inteligibil și general, existența mea complet dizolvată în mințile și viețile celorlalți.”

(Annie Ernaux – „Locul. Evenimentul”, editura Pandora M, 2023)


Lecția curajului și a onestității este poate una dintre cele mai puternice lecții despre literatura contemporană pe care Annie Ernaux o arată prin propriul exemplu de valorificare a adevărului și depășire a limitărilor de mentalitate sau prejudecată care plutesc în jurul nostru. Ne inspiră să îndrăznim să abordăm temele „grele” din propria viață și să le atacăm cu neînfricare.


„Pentru o femeie să poată scrie despre propria viață fără rușine sau frică – acesta rămâne un act radical și de multe ori un act de transgresiune. Ca femei, atât de mult din experiența noastră este trăită prin corp; proiectul de o viață al autoarei de a se scrie pe sine – despre violul pe care nu-l poate numi, despre avort sau despre experimentarea dorinței – este cu implicări profund feministe, extrem de actuale.” (Rhiannon Lucy Cosslett despre Annie Ernaux)


Stil minimalist


Stilul folosit de autoare se distinge prin simplitatea și precizia exprimării. Annie Ernaux nu folosește decorațiuni lirice sau imagini metaforice, miza fiind mereu claritatea și livrarea unor descrieri care să arate concretul, acel „ce se vede”. O lecție importantă pentru orice scriitoare aflată la început de drum – „less is more”: cum putem să facem o prioritate din a crea fraze care urmăresc aproape filmic lucrurile aduse în discuție – că este vorba de un personaj, acțiune sau spațiu.


În același timp, autoarea ne orientează prin scriitura ei la conștientizarea faptului că limbajul este un instrument iar modul în care „potrivim” cuvintele între ele trebuie să fie făcut cu gândul de a merge la esență iar fiecare cuvânt în parte trebuie ales pentru a avea impact maxim.


„Mi-a spus să revin miercurea următoare, singura zi în care putea aduce un specul de la clinica unde lucra. Urma să-mi pună o sondă, fără nimic altceva, nici apă cu săpun, nici clor. Mi-a confirmat tariful, patru sute de franci, bani-gheață. Luase situația în propriile mâini cu hotărâre. Fără familiaritate – nu mă tutuise – și discretă – nu pusese întrebări -, a mers la esențial, data ultimului ciclu, prețul, tehnica folosită. Era ceva straniu și liniștitor în această materialitate pură. Nici sentimente, nici morală. Din experiență, doamna P.-R. știa cu siguranță că un discurs limitat la detaliile practice evita lacrimile și confidențele care irosesc timpul în zadar sau duc la răzgândiri.”

(Annie Ernaux – „Locul. Evenimentul”, editura Pandora M, 2023)


„Suntem făcuți din cuvinte” – Annie Ernaux


Autoarea insistă pe ideea că toți ne construim realitatea și identitatea prin cuvinte, prin ce povestim, prin ce ne aducem aminte. Cuvintele noastre sunt importante, ele transmit nu numai o existență trăită în interiorul nostru, ci pot reflecta o întreagă comunitate, societate și lume.