marți, 7 mai 2024

***

 

21 de lucruri pe care nu le știai despre România:


1. Aproximativ o treime din Munții Carpați se află în România, oferind peisaje uimitoare și servind drept habitat pentru cea mai mare populație de urși bruni din Europa.


2. Celebrul vampir al lui Bram Stoker, Dracula, s-a inspirat de figura istorică Vlad Țepeșul, care a fost un prinț al Valahiei, o regiune din România. Castelul Bran este cunoscut popular sub numele de „Castelul lui Dracula” și este o atracție turistică majoră.


3. România este a 12-a țară ca mărime din Europa și al 7-lea cel mai populat stat membru al Uniunii Europene.


4. Romana este o limbă romantică, împart rădăcini cu italiana, spaniola, franceza și portugheza, reflectând patrimoniul roman al regiunii.


5. Capitala, București, este cunoscută pentru clădirea sa administrativă mare, Palatul Parlamentului, care este a doua clădire administrativă ca mărime din lume după Pentagon.


6. Delta Dunării, a doua deltă ca mărime și bine conservată din Europa, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și o rezervație de biosferă, cunoscută pentru biodiversitatea sa bogată, inclusiv peste 300 de specii de păsări.


7. Mănăstirile pictate din Bucovina, din nord-estul României, sunt renumite pentru frescele exterioare. Aceste situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO înfățișează scene biblice și sunt o dovadă a artei bizantine.


Opt. Cunoscută drept unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume, autostrada Transfăgărășan a fost construită ca traseu militar strategic și oferă priveliști uimitoare și o experiență de condus palpitantă.


Nouă. România a fost prima țară din lume care și-a înregistrat oficial producția de petrol în statisticile internaționale în 1857. De asemenea, a deschis prima rafinărie de petrol în 1856.


Zece. Pe malul Mării Negre, Constanța se află unul dintre cele mai vechi orașe locuite continuu din România și prezintă ruine antice și stațiuni moderne.


11 ani. Inventatorul motorului modern cu reacție, Henri Coandă, a fost român. El a construit și pilotat primul avion cu reacție în 1910.


12 ani. România găzduiește o treime din izvoarele minerale și termale ale Europei, iar localitățile sale balneare sunt cunoscute pentru tratamentele terapeutice încă din vremea romanilor.


13 ani. Tradiții folclorice unice, precum „Dansul ursului” și „Capra (capra)”, sunt interpretate în cadrul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, care au menirea de a purifica și fertiliza pământul pentru anul viitor.


14 ani. Fost centru al sașilor transilvăneni, Sibiul a fost numit Capitală Europeană a Culturii în 2007 și este renumit pentru arhitectura germanică.


15 ani. România are o moștenire religioasă bogată inclusiv biserici ortodoxe, romano-catolice și greco-catolice, reflectând diverse culturi care au influențat țara.


16 ani. Situat in Sinaia, Castelul Peles este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa si a fost resedinta de vara a regilor romani.


17 ani. Numele „România” provine din latinul „Romanus” care înseamnă „cetățean al Imperiului Roman. Regiunea a fost cucerită de romani în 106 d.Hr.


18 ani. Cimitirul Vesel din Săpânța este renumit pentru pietrele funerare colorate cu picturi naive care descriu oamenii îngropați acolo precum și scene din viața lor.


19 ani. Bluza tradițională românească, sau „ie”, a inspirat mulți creatori de modă și este sărbătorită anual de „Ziua universală a bluzei românești. "


20 de ani România are 13 parcuri naționale și trei rezervații de biosferă, arătând angajamentul țării față de conservare.


21. Industria cinematografică românească a câștigat aprecieri internaționale de-a lungul anilor, filme precum „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” câștigând Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. 

luni, 6 mai 2024

***

 

21 de lucruri interesante pe care nu le știai despre Ucraina:


1. Ucraina este cea mai mare țară în întregime din Europa, acoperind o suprafață de peste 600.000 de kilometri pătrați și se învecinează cu Rusia la est, Belarus la nord, Polonia, Slovacia și Ungaria la vest, iar România și Moldova la sud.

2. Capitala şi cel mai mare oraş al ţării este Kievul (Kiev), unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa de Est şi are o istorie bogată de peste 1.400 de ani.

3. Ucraina este cunoscută drept „Coșul de pâine al Europei” datorită solului negru fertil și a terenurilor agricole extinse, care produc o varietate largă de culturi, inclusiv grâu, orz, porumb și semințe de floarea soarelui.

4. Țara găzduiește cea mai adâncă stație de metrou din lume, stația Arsenalna din Kiev, situată la 105,5 metri (346 picioare) sub pământ.

5. ucraineana este limba oficială a Ucrainei, în timp ce rusa este, de asemenea, vorbită pe scară largă, în special în regiunile de est și de sud ale țării.

6. Ucraina are o moștenire culturală diversă, influențată de istoria diferitelor civilizații, inclusiv Imperiul Rus Kievan, Comunitatea polono-lituaniană, Imperiul Rus și Uniunea Sovietică.

7. Lviv, situat în vestul Ucrainei, este cunoscută drept capitala culturală a țării, centrul său istoric bine conservat fiind desemnat patrimoniu mondial UNESCO.

Opt. Dezastrul centralei nucleare de la Cernobîl din 1986, situat în apropierea orașului Pripyat, a fost unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie, rezultând consecințe pe termen lung pentru mediu și sănătate.

Nouă. Ucraina este o republică parlamentară cu un președinte în fruntea statului și un prim-ministru în fruntea guvernului.

Zece. Munții Carpați din vestul Ucrainei oferă peisaje naturale uimitoare, cu peisaje pitorești, păduri dese și sate pline de farmec, fiind o destinație populară pentru drumeții, schi și ecologic.

11 ani. Ucraina are o tradiție bogată de muzică populară, dans și artă, cu festivaluri colorate, precum Ziua Malanka și Ivan Kupala, sărbătorind moștenirea culturală a țării.

12 ani. Drapelul ţării este format din două benzi orizontale de albastru şi galben, simbolizând cerul şi, respectiv, lanurile de grâu.

13 ani. Odesa, situată pe coasta Mării Negre, este unul dintre marile porturi maritime ale Ucrainei și o destinație turistică populară cunoscută pentru viața sa de noapte vibrantă, plajele cu nisip și arhitectura istorică.

14 ani. Ucraina are o tradiție puternică a literaturii, autori renumiți precum Taras Șevcenko, Ivan Franko și Lesia Ukrainka contribuind la moștenirea sa literară.

15 ani. Râul Dnipro, al treilea cel mai lung râu din Europa, curge prin Ucraina, servind drept cale navigabilă vitală pentru transport, irigații și generarea hidroelectrică.

16 ani. Bucătăria ucraineană prezintă preparate sățioase precum borș (ciorbă de sfeclă), varenyky (găluște), holubți (sarmale de varză umplută) și salo (grăsime de porc vindecată), reflectând patrimoniul agricol al țării.

17 ani. Ucraina are o gamă variată de stiluri arhitecturale, de la castele și biserici medievale până la monumente din epoca sovietică și zgârie-nori moderni, reflectând istoria complexă și influențele culturale.

18 ani. Peninsula Crimeea, situată în sudul Ucrainei, a fost anexată de Rusia în 2014, ducând la tensiuni politice în curs de desfășurare și dispute internaționale privind suveranitatea regiunii.

19 ani. Ucraina își sărbătorește Ziua Independenței pe 24 august, comemorând ziua din 1991 când și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică, în urma tentativei eșuate de lovitura de stat de la Moscova.

20 de ani Holodomorul, un genocid provocat de foamete în Ucraina sovietică între 1932 și 1933, a dus la moartea a milioane de ucraineni și rămâne o problemă profund semnificativă și sensibilă în istoria și identitatea ucrainană.

21. În ciuda faptului că se confruntă cu provocări precum instabilitatea politică, corupția și conflictele din estul Ucrainei, poporul Ucrainei este cunoscut pentru reziliența, ospitalitatea și simțul puternic al identității naționale, simbolizat de motto-ul țării „Libertate, unitate, prosperitate”. " 

***

 

21 de lucruri pe care nu le știai despre Vatican:


1. Arhive secrete: Vatican deține unele dintre cele mai vechi și mai secrete arhive din lume. Arhivele conțin documente care datează din secolul 8 și sunt strict controlate de Vatican.


2. Gărzile elvețiene: Gărzile elvețiene ale Vaticanului sunt cea mai mică armată din lume. Înființați în 1506, sunt cunoscuți pentru uniformele colorate și serviciile foarte disciplinate.


3. Cea mai mică țară din lume: Vaticanul este cel mai mic stat independent din lume atât după zonă, cât și după populație. Acesta acoperă doar 44 de hectare (110 acri) și are o populație de aproximativ 800 de persoane.


4. Capela Sixtină: Tavanul Capelei Sixtine, pictat de Michelangelo, este una dintre cele mai cunoscute opere de artă din lume. Lui Michelangelo i-au trebuit patru ani să completeze și conține peste 300 de cifre.


5. Fără nașteri sau decese: Din cauza populației reduse și a lipsei de facilități rezidențiale, Vaticanul nu are maternitate sau cimitir. Copiii născuți din Vatican sunt considerați cetățeni ai țărilor natale ale părinților lor.


6. Obeliscul Bazilica Sf. Petru: Obeliscul din Piaţa Sf. Petru a fost ridicat iniţial în Heliopolis, Egipt, în jurul anului 13 î.Hr. Acesta a fost transportat la Roma în 37 d.Hr. de către împăratul Caligula și mutat în cele din urmă la locația sa actuală în 1586 de către Papa Sixtus al V


7. Pieta lui Michelangelo: Pieta, situată în Bazilica Sf. Petru, a fost sculptată de Michelangelo când avea doar 24 de ani. Este singura operă de artă pe care a semnat-o vreodată.


Opt. Muzeele Vaticanului: Muzeele Vaticanului adăpostesc una dintre cele mai mari colecții de artă din lume, cu peste 70.000 de lucrări. Ți-ar lua aproape patru ani să vezi fiecare piesă dacă ai petrece doar un minut uitându-te la fiecare.


Nouă. Radio Vatican: Radio Vatican, cunoscut oficial ca Radio Vatican, a fost primul post de radio care a difuzat internațional în mai multe limbi. A fost înființată în 1931 și acum difuzează în 47 de limbi.


Zece. Sistemul poștal al Vaticanului: Vaticanul are propriul sistem poștal, iar timbrele sale sunt populare printre colecționari din întreaga lume. Acestea prezintă adesea imagini ale Papei, repere ale Vaticanului și teme religioase.


11 ani. Farmacia Vaticanului: Vaticanul are propria farmacie, înființată în 1874, care asigură medicamente și servicii farmaceutice locuitorilor și angajaților Vaticanului.


12 ani. Grădinile Vaticanului: Acoperind mai mult de jumătate din teritoriul Vaticanului, Grădinile Vaticanului sunt grădini private care datează din timpurile medievale. Conțin fântâni, sculpturi și o varietate de plante și copaci.


13 ani. Banca Vaticanului: Cunoscută oficial sub numele de Institutul pentru Lucrările Religiei (IOR), Banca Vaticanului este una dintre cele mai secrete instituții financiare din lume. Gestionează activele pentru ordinele religioase, angajații Vaticanului și clerului.


14 ani. Calea ferată a Vaticanului: Vaticanul are propria stație de cale ferată, folosită pentru transportul mărfurilor și ocazional demnitarilor. Are o linie scurtă care se conectează la rețeaua feroviară italiană.


15 ani. Latina ca limbă oficială: Latina este încă folosită ca limbă oficială în Vatican. Se folosește la liturghie, precum și în documentele oficiale ale Bisericii Catolice.


16 ani. Audienţa papală: Papa ţine un discurs săptămânal cunoscut sub numele de Audienţa Papală, de obicei miercuri. Se desfășoară în Piața Sf. Petru sau în sala de audiență a Vaticanului, iar mii de oameni participă din întreaga lume.


17 ani. Castel Gandolfo: Reședința de vară a Papei, Castel Gandolfo, este situată chiar în afara Romei. Are grădini frumoase și vedere la lacul Albano. Papii au folosit-o ca refugiu de vară încă din secolul al XVII-lea.


18 ani. Uniformele Gărzii Elvețiene: Uniformele distinctive ale Gărzii Elvețiene sunt concepute de Michelangelo. Sunt formate din dungi albastre, rosii, portocalii si galbene, cu o casca metalica in stil renascentist.


19 ani. Observatorul Vaticanului: Vaticanul are propriul său observator astronomic, înființat în 1891. Conduce cercetări științifice și studiază fenomene celeste.


20 de ani Pașaportul Vaticanului: Vaticanul eliberează propriile pașapoarte, dar numai cetățenilor și personalului diplomatic. Aceste pașapoarte sunt printre cele mai rare și mai greu de obținut din lume.


21. Scara spirală a Muzeelor Vaticanului: Scara spirală a Muzeelor Vaticanului, proiectată de Giuseppe Momo în 1932, este o capodoperă a arhitecturii. Este o scară dublă helix, adică două scări urcă într-o formațiune elicoidă fără să se întâlnească vreodată. 

***

 

21 de lucruri pe care nu le știai despre Belarus:


1. Belarus, denumit adesea „Ultima dictatură a Europei”, a fost condus de preşedintele Alexander Lukaşenko din 1994, devenind unul dintre cei mai longevivi lideri din Europa.

2. Capitala și cel mai mare oraș din Belarus este Minsk.

3. Belarus este una dintre cele mai împădurite țări din Europa, cu aproximativ 40% din terenurile sale acoperite de păduri.

4. Țara are cel mai mare număr de victime din al doilea război mondial pe cap de locuitor, peste un sfert din populație pierind în timpul conflictului.

5. Complexul Castelul Mir, Patrimoniu Mondial UNESCO, este unul dintre cele mai cunoscute repere din Belarus, renumit pentru arhitectura medievală și semnificația istorică.

6. Belarus este una dintre puţinele ţări din Europa în care pedeapsa cu moartea este încă legală şi folosită activ.

7. Parcul Național Belovezhskaya Pushcha, partajat cu Polonia, este una dintre ultimele și cele mai mari părți rămase din pădurea primitivă care acoperea cândva o mare parte din Europa.

Opt. Dezastrul centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina vecină în 1986 a afectat mari părți ale Belarusului, o parte semnificativă din teritoriul său fiind contaminată de căderi radioactive.

Nouă. Belarușii sunt cunoscuți pentru ospitalitatea și dragostea pentru bucătăria tradițională copioasă, inclusiv preparate precum draniki (clătite cu cartofi) și machanka (tocăniță de porc servită cu clătite).

Zece. Biblioteca Națională a Belarusului din Minsk este o minune arhitecturală, în formă de diamant, și este una dintre cele mai mari biblioteci din lume.

11 ani. Fortăreața Brest, o fortăreață rusă din secolul al XIX-lea, a jucat un rol semnificativ în al doilea război mondial și este acum un simbol al rezistenței sovietice.

12 ani. Belarusa este limba oficială, deși rusa este vorbită pe scară largă și folosită în comunicarea zilnică.

13 ani. Țara este înconjurată de Rusia la est și nord-est, Ucraina la sud, Polonia la vest, iar Lituania și Letonia la nord-vest.

14 ani. Belarus are o moștenire culturală diversă, cu influențe din rădăcinile sale slave, istoria sovietică și Marele Ducat al Lituaniei.

15 ani. Memorialul Khatyn comemorează victimele atrocităților naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, reprezentând unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria Belarusului.

16 ani. Dzyarzhynskaya Hara, cel mai înalt punct din Belarus, se află la doar 345 de metri (1.132 de picioare) deasupra nivelului mării.

17 ani. Castelul Nesvizh, un alt patrimoniu mondial UNESCO, este unul dintre cele mai frumoase palate din Belarus, cu grădini uimitoare și arhitectură complexă.

18 ani. Belarus este cunoscut pentru scena sa de artă vibrantă, cu o tradiție puternică de literatură, muzică și teatru.

19 ani. În ciuda guvernului său autoritar, bielorușii au dat dovadă de rezistență și curaj în apărarea drepturilor lor, în special în timpul protestelor din 2020 care au urmat alegerilor prezidențiale disputate.

20 de ani Economia ţării se bazează foarte mult pe industria grea, în special în sectoare precum utilajele, produsele chimice şi producţia.

21. Poporul belarus are o tradiție folclorică bogată, cu creaturi mitice precum „Koshei cel fără de moarte” și „Rusalka” prezente în poveștile și legendele lor. 

***

 

21 de lucruri pe care nu le știai despre Brazilia:


1. Brazilia este a cincea țară ca mărime din lume, acoperind peste 8,5 milioane de kilometri pătrați, iar a șasea cea mai populată.


2. Este singura țară din America unde portugheza este limba oficială, datorită colonizării sale de către Portugalia în secolul al XVI-lea.


3. Râul Amazon, care curge prin Brazilia, este prin unele măsuri cel mai mare fluviu din lume, în timp ce pădurea tropicală amazoniană este cea mai mare pădure tropicală din lume.


4. Brazilia a câștigat Cupa Mondială de Fotbal de cinci ori, mai mult decât orice altă națiune, și este singura țară care a jucat la fiecare turneu de Cupă Mondială.


5. Statuia Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro este una dintre cele șapte minuni ale lumii. Are 30 de metri înălțime, fără a include piedestalul de 8 metri, iar brațele se întind pe 28 de metri lățime.


6. Economia braziliană este cea mai mare din America de Sud și America Latină, cu diverse sectoare, inclusiv agricultură, minerit, producție și servicii.


7. Carnavalul, celebrul festival desfășurat înainte de Postul Mare, este unul dintre cele mai semnificative evenimente ale Braziliei, atrăgând milioane de turiști cu paradele, muzica și dansul său.


Opt. Brazilia găzduiește o mare varietate de animale sălbatice și este una dintre țările cu cele mai înalte niveluri de biodiversitate.


Nouă. Țara și-a declarat independența față de Portugalia la 7 septembrie 1822, și a devenit republică la 15 noiembrie 1889.


Zece. Capoeira, o arta martiala ce imbina elemente de dans, acrobatie si muzica, originare din Brazilia, dezvoltata de sclavii africani adusi in tara.


11 ani. Brazilia are cea mai mare comunitate japoneză din afara Japoniei, în principal în orașul São Paulo.


12 ani. Mâncarea națională a Braziliei este feijoada, o tocană de fasole cu vită și porc.


13 ani. Pantanal din Brazilia este cea mai mare zonă umedă tropicală din lume, un paradis ecologic pentru depistarea animalelor sălbatice, inclusiv jaguari, capibara și caimani.


14 ani. Numele ţării, Brazilia, derivă din arborele brazilian, care a fost prima resursă exploatată de portughezi la începutul secolului al XVI-lea.


15 ani. Barajul Itaipu, de la granița dintre Brazilia și Paraguay, este una dintre cele mai mari hidrocentrale din lume, prin generarea de energie.


16 ani. Parada Gay Pride din São Paulo este una dintre cele mai mari din lume, reflectând vibranta comunitate LGBTQ+ din Brazilia.


17 ani. Institutul Naţional Brazilian de Cercetare Spaţială (INPE) monitorizează defrişările din Amazon şi lucrează la cercetarea spaţială, dezvoltarea satelitului şi meteorologiei.


18 ani. Caipirinha este cocktailul național al Braziliei, făcut cu cacha ça (licor tare din trestie de zahăr), zahăr și lime.


19 ani. Samba, Bossa Nova și Forró sunt stiluri celebre de muzică și dans care își au originea în Brazilia.


20 de ani Brazilia a fost ultima țară din America care a abolit sclavia, pe 13 mai 1888.


21. Orașul Brasília, capitala Braziliei, a fost construit în doar 41 de luni, din 1956 până în 1960, și este Patrimoniul Mondial UNESCO datorită arhitecturii sale moderniste și planificării urbane inovatoare. 

***

 

21 de lucruri pe care nu le știai despre Columbia:


1. Columbia este singura țară din America de Sud cu linii de coastă atât la Oceanul Pacific, cât și la Marea Caraibelor, oferind plaje și ecosisteme diverse.


2. Țara poartă numele lui Cristofor Columb, exploratorul italian care a condus expediția care a adus America în atenția Europei, deși Columb nu a pus niciodată piciorul în Columbia.


3. Columbia este cunoscută drept cel mai mare producător mondial de smaralde. Calitatea și culoarea smaraldelor columbiene le diferențiază de cele găsite în altă parte.


4. Acesta are al doilea cel mai înalt nivel de biodiversitate din lume, adăpostul a peste 56.000 de specii de floră și faună, inclusiv mai multe specii de păsări decât orice altă țară.


5. Pădurea tropicală Amazon acoperă aproximativ o treime din teritoriul Columbiei, fiind o zonă crucială pentru biodiversitatea globală și eforturile de conservare a mediului.


6. Moștenirea culturală a Columbiei este un amestec de influențe indigene, spaniole, africane și arabe, reflectate în muzica, dansul, festivalurile și bucătăria sa.


7. Sportul național al țării este „tejo”, un sport tradițional în care jucătorii aruncă discuri de metal într-o țintă care explodează la impact.


Opt. Columbia este cel mai mare producător mondial de cafea după Brazilia, cunoscut în special pentru boabele sale Arabica de înaltă calitate cultivate în regiunea columbiană axei de cafea.


Nouă. Râul Cano Cristales, denumit adesea „Râul celor cinci culori” sau „Curcubeul lichid”, este renumit pentru nuanțele sale vibrante cauzate de plantele acvatice pe albia râului, vizibil într-o scurtă perioadă între anotimpurile umede și uscate.


Zece. Bogotá, capitala și cel mai mare oraș al Columbia, este situat la o altitudine de 2.640 metri (8.660 ft), fiind unul dintre cele mai înalte capitale din lume.


11 ani. Orașul-port istoric Cartagena este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, cunoscut pentru arhitectura și fortificațiile sale coloniale bine conservate.


12 ani. Mâncarea națională a Columbiei este „bandeja paisa”, care include fasole, orez, carne tocată, plantain, chorizo, arepa, avocado și un ou prăjit.


13 ani. Shakira, o cântăreață pop și compozitoare de renume global, s-a născut în Barranquilla, Columbia.


14 ani. Declarația de Independență columbiană din Spania a fost proclamată la 20 iulie 1810, care acum este sărbătorită ca Ziua Independenței Columbiei.


15 ani. Gabriel García Márquez, un autor laureat al Premiului Nobel cunoscut pentru capodopera sa „O sută de ani de singurătate”, s-a născut în Aracataca, Columbia. Opera sa a atras atenția la nivel mondial asupra literaturii columbiene.


16 ani. Orașul pierdut sau „Ciudad Perdida”, este un oraș antic din Sierra Nevada din Columbia, despre care se crede că a fost fondat în jurul anului 800 d.Hr., cu aproximativ 650 de ani mai devreme decât Machu Picchu.


17 ani. Muzica columbiană este diversă și include genuri populare precum Cumbia, Vallenato, Salsa și Reggaeton, reflectând patrimoniul multicultural al țării.


18 ani. Columbia este a doua cea mai populată țară din America de Sud, după Brazilia, și a treia cea mai mare populație vorbitoare de spaniolă din lume, după Mexic și Statele Unite.


19 ani. Țara are o tradiție a „Novenei de Crăciun” (Novena de Aguinaldos), o sărbătoare de nouă zile înainte de Crăciun, implicând rugăciuni, colinde și adunări.


20 de ani Medellín, cândva notoriu ca fiind unul dintre cele mai periculoase orașe din lume, a trecut printr-o transformare semnificativă și acum este cunoscut pentru sistemul său inovator de transport public, atracțiile culturale și festivalurile sale.


21. Columbia a recunoscut peste 102 grupuri indigene și se angajează să-și păstreze limbile, teritoriile și tradițiile, demonstrând angajamentul țării față de diversitatea culturală. 

***

 

21 de lucruri pe care nu le știai despre Coreea de Sud:


1. Coreea de Sud este cunoscută pentru creșterea economică rapidă din a doua jumătate a secolului XX, denumită adesea „Miracolul de pe râul Han. "


2. Țara este un lider global în tehnologie, găzduiesc giganți electronice precum Samsung și LG, precum și producători de automobile precum Hyundai și Kia.


3. Coreea de Sud are un serviciu militar obligatoriu pentru toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani, din cauza tensiunilor sale în curs de desfășurare cu Coreea de Nord.


4. Alfabetul coreean, Hangul, a fost creat în secolul 15 de regele Sejong cel Mare. Este lăudat pentru designul său științific și ușurința de a învăța.


5. Coreea de Sud este un jucător important în industria divertismentului, K-pop și dramele coreene bucurându-se de popularitate internațională, conduse de grupuri precum BTS și Blackpink.


6. Țara a găzduit Jocurile Olimpice de vară din 1988 de la Seul, Cupa Mondială de Fotbal 2002 împreună cu Japonia și Jocurile Olimpice de iarnă 2018 de la Pyeongchang.


7. Coreea de Sud este unul dintre cei mai buni exportatori de produse cosmetice din lume și este cunoscută pentru industria sa de frumusețe și îngrijire a pielii, tendințe precum cremele BB și măștile de foi câștigând popularitate globală.


Opt. Bucătăria coreeană se remarcă prin varietatea sa de garnituri, sau banchan, kimchi (legume fermentate, de obicei varză sau ridiche) fiind cele mai cunoscute.


Nouă. Insula Jeju, o insulă vulcanică în largul coastei sudice, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și o destinație populară de vacanță pentru coreeni și turiștii internaționali.


Zece. Zona Demilitarizată (DMZ) dintre Coreea de Sud și Nord este una dintre cele mai puternic fortificate granițe din lume, totuși a devenit un refugiu unic al faunei sălbatice de-a lungul anilor.


11 ani. Coreea de Sud este liderul mondial în conectivitatea la internet, având cea mai rapidă viteză medie de conexiune la internet din lume și penetrare extinsă în bandă largă și în rețeaua mobilă.


12 ani. Țara are un sistem educațional de înaltă presiune, elevii urmând un program riguros de studiu, parțial datorită importanței acordate realizării educaționale.


13 ani. Taekwondo, o artă marțială coreeană, este atât sport național, cât și moștenire culturală, rădăcinile sale datând de peste 2.000 de ani.


14 ani. Țara are un sistem unic de îmbătrânire în care o persoană este considerată la naștere un an și câștigă încă un an la Anul Nou, nu de ziua sa.


15 ani. Capitala Coreei de Sud, Seul, este o metropolă plină de viață care îmbină zgârie-nori moderni, metrouri de înaltă tehnologie și cultura pop cu temple budiste, palate și piețe de stradă.


16 ani. Turnul Lotte World din Seul este a cincea cea mai înaltă clădire din lume, având o înălțime de 555 de metri (1.819 picioare) înălțime.


17 ani. Coreea de Sud are o cultură vibrantă de cafea, cu o densitate mare de cafenele în orașele și orașele sale, reflectând dragostea crescândă a populației pentru cafea.


18 ani. Hallyu, sau Valul Coreean, se referă la popularitatea globală a economiei culturale din Coreea de Sud, exportând cultura pop, divertisment, muzică, drame TV și filme.


19 ani. Țara operează o taxă unică de „junk food”, având ca scop reducerea consumului de alimente bogate în calorii și valoare nutrițională scăzută.


20 de ani Seongsan Ilchulbong, cunoscut și sub numele de Sunrise Peak, este un con de tuf format din erupții hidrovulcanice pe un fundal de mare puțin adâncă, oferind una dintre cele mai bune priveliști la răsărit din insula Jeju.


21. Coreea de Sud a implementat diverse inițiative ecologice și durabile, cu scopul de a reduce amprenta de carbon și de a promova sustenabilitatea mediului, inclusiv investiții semnificative în tehnologia verde și energia regenerabilă. 

***

 

21 de lucruri despre Spania pe care nu le știai:


1. Spania este o monarhie constituțională, cu un rege în fruntea statului și un prim-ministru în fruntea guvernului.


2. Spaniola este a doua cea mai vorbită limbă din lume după numărul de vorbitori nativi. Cu toate acestea, Spania are și alte limbi cooficiale în diferite regiuni, inclusiv catalană, galiciană și bască, una dintre puținele limbi non-indo-europene din Europa.


3. Spania este cunoscută pentru festivalurile sale istorice, inclusiv La Tomatina, unde participanții aruncă cu roșii unii în alții, și Alergarea Taurilor în Pamplona.


4. Flamenco, o formă de muzică și dans popular spaniol din Andaluzia în sudul Spaniei, este recunoscut de UNESCO ca patrimoniu cultural imaterial al umanității.


5. Spania are al treilea cel mai mare număr de Patrimoniu Mondial UNESCO din lume, după Italia și China.


6. Printre peisajele diverse ale ţării se numără plajele din Mediterana şi Atlantic, lanţurile muntoase Pirinei şi Sierra Nevada şi câmpiile aride ale interiorului.


7. Spania a fost a treia cea mai vizitată țară din lume în 2019, în spatele Franței și Statelor Unite, atrăgând milioane de turiști în fiecare an în orașele, coastele și insulele sale.


Opt. Imperiul Spaniol a fost unul dintre primele imperii globale, începând de la sfârșitul secolului al XV-lea cu călătoriile lui Columb spre Lumea Nouă și care au durat până în secolul al XIX-lea.


Nouă. Bucătăria spaniolă este cunoscută pentru varietatea și specialitățile regionale, cum ar fi paella din Valencia, gazpacho din Andaluzia și tapas, care pot fi găsite în întreaga țară.


Zece. Spania este un principal producător de ulei de măsline, reprezentând aproximativ jumătate din producția totală a lumii.


11 ani. La Sagrada Familia din Barcelona, proiectată de arhitectul Antoni Gaudí, este în construcție din 1882 și nu este încă finalizată.


12 ani. Spania a introdus ciocolata, roșii și cartofi în Europa după cucerirea Americilor.


13 ani. Metroul Madrid este al treilea cel mai mare sistem de metrou din Europa, după Londra și Moscova.


14 ani. Camino de Santiago, cunoscută și sub numele de Calea Sfântului Iacob, este o rețea de căi ale pelerinilor care duc la altarul apostolului Sfântul Iacob cel Mare din Catedrala Santiago de Compostela din Galicia. A fost un traseu de pelerinaj încă din Evul Mediu.


15 ani. Ibexul, un tip de capră sălbatică de munte, este originar din Spania și a devenit un simbol al faunei din țară.


16 ani. Spania găzduiește unele dintre cele mai vechi artă rock din Europa, situată în Peștera Altamira din Cantabria, datând de aproximativ 35.600 de ani în urmă.


17 ani. Legea spaniolă permite siestas; însă această tradiţie se estompează în marile oraşe din cauza programelor moderne de lucru.


18 ani. Spania are un sector semnificativ al energiei regenerabile, în special în ceea ce privește energia solară și eoliană, reflectând angajamentul său de a reduce emisiile de carbon


19 ani. Real Madrid și FC Barcelona sunt două dintre cele mai cunoscute și de succes cluburi de fotbal din lume, evidențiind pasiunea Spaniei pentru fotbal.


20 de ani Ziua națională a Spaniei, Fiesta Nacional de Espa ña, este sărbătorită pe 12 octombrie, comemorând sosirea lui Cristofor Columb în America în 1492.


21. El Cid este un erou național al Spaniei, un nobil castilian, lider militar și diplomat care a trăit în timpul Reconquistei, perioada în care regatele creștine revendicau Peninsula Iberică de la stăpânirea musulmană. 

***

 TYPES OF NOVEL:


Realistic Novel:

A fictional attempt to give the effect of realism. This sort of novel is sometimes called a novel of manner. A realistic novel can be characterized by its complex characters with mixed motives that are rooted in social class and operate according to highly developed social structure. The characters in realistic novel interact with other characters and undergo plausible and everyday experiences.


Examples: Thirteen Reasons Why by Jay Asher, Looking for Alaska by John Green.


Picaresque Novel:

A picaresque novel relates the adventures of an eccentric or disreputable hero in episodic form. The genre gets its name from the Spanish word picaro, or "rogue."


Examples: Rudyard Kipling's Kim (1901), Henry Fielding’s The History of Tom Jones, a Foundling (1749),


Historical Novel:

A Historical novel is a novel set in a period earlier than that of the writing.


Examples: Thackeray's Vanity Fair, Charles Dickens's A Tale of Two Cities, George Eliot's Romola and Charles Kingsley's Westward Ho!


Epistolary Novel:

Epistolary fiction is a popular genre where the narrative is told via a series of documents. The word epistolary comes from Latin where ‘epistola’ means a letter. Letters are the most common basis for epistolary novels but diary entries are also popular


Examples: Samuel Richardson’s Pamela and Clarissa, Bram Stoker’s Dracula, Alice Walker’s The Color Purple and Bridget Jones’ Diary.


Bildungsroman:

German terms that indicates a growth. This fictional autobiography concerned with the development of the protagonist’s mind, spirit, and characters from childhood to adulthood.


Examples: Jane Eyre by Charlotte Bronte, David Copperfield by Charles Dickens, The Magic Mountain by Thomas Mann etc.


Gothic Novel:

Gothic novel includes terror, mystery, horror, thriller, supernatural, doom, death, decay, old haunted buildings with ghosts and so on.


Examples: Mary Shelley’s Frankenstein, John William Polidori’s The Vampyre, Bram Stoker’s Dracula, The Castle of Otranto by Horace Walpole,


Autobiographical Novel:

An autobiographical novel is a novel based on the life of the author.


Examples: Charles Dickens’ David Coppefield, Great Expectations, D. H. Lawrence’s Sons and Lovers, Sylvia Plath’s The Bell Jar, Ralph Ellison ‘s Invisible Man, Maya Angelou’ s I Know Why the Caged Bird Sings , Virginia Wolfe’s The Light House etc.


Satirical Novel:

Satire is loosely defined as art that ridicules a specific topic in order to provoke readers into changing their opinion of it. By attacking what they see as human folly, satirists usually imply their own opinions on how the thing being attacked can be improved.


Examples: George Orwell’s Animal Farm, Jonathan Swift’s Gulliver’s Travel, Joseph Heller’s Catch 22, Mark Twin’s The Adventure of Huckleberry Finn,


Allegorical Novel:

An allegory is a story with two levels of meaning- surface meaning and symbolic meaning. The symbolic meaning of an allegory can be political or religious, historical or philosophical.


Examples: John Bunyan's Pilgrim's Progress , William Golding's The Lord of the Flies, Edmund Spenser's The Faerie Queene etc.


Regional Novel:

A religious novel is a novel that is set against the background of a particular area.


Examples: Novels of Charles Dickens George Eliot etc.


Novella:

A novella is a short, narrative, prose fiction. As a literary genre, the novella’s origin lay in the early Renaissance literary work of the Italians and the French. As the etymology suggests, novellas originally were news of town and country life worth repeating for amusement and edification.


Examples: Joseph Conrad’s Heart of Darkness,


Detective Fiction:

Detective fiction is a subgenre of crime fiction and mystery fiction in which an investigator or a detective—either professional or amateur—investigates a crime, often murder.


Examples: Sir Arthur Conan Doyle’ A Study in Scarlet ( Sherlock Holmes), Satyajit Roy’s Sonar Kella (Feluda), G. K. Chesterton’s The Blue Cross (Father Brown), Dr. Nihar Ranjan Gupta’s Kalo Bhramar (Kiriti)


The Intellectual Novel

:

These sort of novelists attempted to explore the intellectual responses of the intelligentia to the world. Characteristically, their novel displays the clash of ideas and intellectual verification of knowledge., value and response, a diminishing faith on the cosmic significance of existence, argument and counter argument in discussion, separation of concept of love and sex, conversation without communication, and a dehumanizing effect of disillusionment in the 20th century.


Examples: Graham Greene’s The Power and the Glory, The Heart of the Matter, Elizabeth Bowen’s The Hotel, The House in Paris.


Stream of Consciousness Novel or Psychological Novel:

Psychological novels are works of fiction that treat the internal life of the protagonist (or several or all characters) as much as (if not more than) the external forces that make up the plot. The phrase “Stream of Consciousness” was coined by William James in his Principles of Psychology (1890), to describe the flow of thought of the waking mind.


Examples: Virginia Wolfe’s To the Lighthouse, Mrs. Dolloway, James Joyce’s Ulysses, D. H. Lawrence’s Sons and Lovers, The Rainbow.


Roman á these/ Social Fiction/ Political Novel:

The genre focussed on possible development of societies, very often dominated by totalitarian governments. This type of novels must have social and political message. The term generally refers to fiction in Europe and the Soviet Union reacting to Communist rule.


Examples: George Orwell’s Nineteen Eighty-Four, Huxley’s Brave New World etc.


Prose Romance:

This is a novel that is often set in the historical past with a plot that emphasizes adventure and an atmosphere removed from reality. The characters in a prose romance are either sharply drawn as villains or heroes, masters or victims; while the protagonist is isolated from the society.


Examples: The Story of the Pillow by Shen Jiji, and The Governor of the Southern Tributary State by LiGongzuo.


Novel of Incident:

In a novel of incident the narrative focuses on what the protagonist will do next and how the story will turn out.

Examples: The Wizard of Oz, Star Wars etc.


Novel of Character:

A novel of character focuses on the protagonist’s motives for what he/she does and how he/she turns out.


Examples: Jane Austen’s Emma.


Roman á clef:

French term for a novel with a key, imaginary events with real people disguised as fictional characters.


Examples: The Bell Jar by Sylvia Plath, Animal Farm by George Orwell, On the Road by Jack Kerouac etc.


Dime Novel:

Dime novels were short works of fiction, usually focused on the dramatic exploits of a single heroic character. As evidenced by their name, dime novels were sold for a dime (sometimes a nickel), and featured colourful cover illustrations. They were bound in paper, making them light, portable, and somewhat ephemeral.


Example: Dime novels are, at least in spirit, the antecedent of today's mass market paperbacks, comic books, and even television shows and movies based on the dime novel genres. Buffalo Ball.


Hypertext Novel:

Hypertext fiction is a genre of electronic literature, characterized by the use of hypertext links which provide a new context for non-linearity in literature and reader interaction. The reader typically chooses links to move from one node of text to the next, and in this fashion arranges a story from a deeper pool of potential stories. Its spirit can also be seen in interactive fiction.


Examples: James Joyce's Ulysses (1922), Mark Z. Danielewski's House of Leaves (2000), Enrique Jardiel Poncela's La Tournée de Dios (1932), Jorge Luis Borges' The Garden of Forking Paths (1941), Vladimir Nabokov's Pale Fire (1962) and Julio Cortázar's Rayuela (1963; translated as Hopscotch) etc.


Sentimental Novel:

The sentimental novel or the novel of sensibility is an 18th-century literary genre which celebrates the emotional and intellectual concepts of sentiment, sentimentalism, and sensibility.


Examples: Samuel Richardson's Pamela, or Virtue Rewarded (1740), Oliver Goldsmith's Vicar of Wakefield (1766), Laurence Sterne's Tristram Shandy (1759–67), Sentimental Journey (1768), Henry Brooke's The Fool of Quality (1765–70), Henry Mackenzie's The Man of Feeling (1771). Continental example is Jean-Jacques Rousseau's novel Julie.


Utopian Novel:


A utopia is a community or society possessing highly desirable or perfect qualities. It is a common literary theme, especially in speculative fiction and science fiction.


Examples: Utopia by Thomas Moore, Laws (360 BC) by Plato, New Atlantis (1627) by Sir Francis Bacon, Robinson Crusoe (1719) by Daniel Defoe, Gulliver's Travels (1726) by Jonathan Swift.

Graphic Novel:

Graphic novels are, simply defined, book-length comics. Sometimes they tell a single, continuous narrative from first page to last; sometimes they are collections of shorter stories or individual comic strips. Comics are sequential visual art, usually with text, that are often told in a series of rectangular panels.1 Despite the name, not all comics are funny. Many comics and graphic novels emphasize drama, adventure, character development, striking visuals, politics, or romance over laugh-out-loud comedy.


Examples: Frank Miller’s Batman: The Dark Knight Returns, The Fantastic Four and X-Men etc.


Science Fiction (Sci-Fi):

Science fiction is a genre of speculative fiction dealing with imaginative concepts such as futuristic settings, futuristic science and technology, space travel, time travel, faster than light travel, parallel universes and extraterrestrial life. Science fiction often explores the potential consequences of scientific and other innovations.


Examples: The War of the Worlds by H.G. Wells, The Time Machine.


Cult or Coterie Novel:

Cult novels often come from the fringes, they often represent countercultural perspectives, they often experiment with form.


Examples: Speedboat by Renata Adler, Sddhartha by Herman Hesse,


Pulp Fiction:

Term originated from the magazines of the first half of the 20th century which were printed on cheap "pulp" paper and published fantastic, escapist fiction for the general entertainment of the mass audiences. The pulp fiction era provided a breeding ground for creative talent which would influence all forms of entertainment for decades to come. The hardboiled detective and science fiction genres were created by the freedom that the pulp fiction magazines provided.


Examples: The Spider, Doc Savage, Blood N Thunder etc.


Erotic Novel:

Erotic romance novels have romance as the main focus of the plot line, and they are characterized by strong, often explicit, sexual content.[2] The books can contain elements of any of the other romance subgenres, such as paranormal elements, chick lit, hen lit, historical fiction, etc. Erotic romance is classed as pornography .

Examples: His To Possess by Opal Carew, On Dublin Street by Samantha Young.


Roman fleuve:

A novel sequence is a set or series of novels which share common themes, characters, or settings, but where each novel has its own title and free-standing storyline, and can thus be read independently or out of sequence.


Examples: Honoré de Balzac’s Comédie humaine and Émile Zola’s Rougon-Macquart,


Anti-Novel:

An antinovel is any experimental work of fiction that avoids the familiar conventions of the novel, and instead establishes its own conventions.


Examples: Laurence Sterne's Tristram Shandy.


Interactive Novel:

The interactive novel is a form of interactive web fiction. In an interactive novel, the reader chooses where to go next in the novel by clicking on a piece of hyperlinked text, such as a page number, a character, or a direction.


Examples: J. K. Rowling’s Harry Potter Series.


Fantasy Novel:

Stories involving paranormal magic and terrible monsters have existed in spoken forms before the advent of printed literature.


Examples: J. R. R. Tolkien’s The Hobbit, C. S. Lewis’ The Chronicles of Narnia.


Adventure Novel:

Adventure fiction is a genre of fiction in which an adventure, an exciting undertaking involving risk and physical danger, forms the main storyline.


Examples: Daniel Defoe’s Robinson Crusoe.


Children’s Novel:

Children's novels are narrative fiction books written for children, distinct from collections of stories and picture books.


Examples: The Christmas Mystery, Charlotte's Web by E.B. White, James and the Giant Peach by Roald Dahl.


Dystopian Novel:

A dystopia is an unpleasant (typically repressive) society, often propagandized as being utopian.

Examples: Fahrenheit 451 by Ray Bradbury, The Giver by Lois Lowry etc.


Mystery Novel:

The mystery genre is a type of fiction in which a detective, or other professional, solves a crime or series of crimes. It can take the form of a novel or short story. This genre may also be called detective or crime novels.


Examples: Dan Brown’s The Da Vinci Code.

***

 CUM SĂ ANALIZEZI O POEZIE


1. PENTRU ÎNCEPUT

Citește poezia până la capăt de cel puțin două ori. Citeşte-o cu voce tare. Ascult-o. Poezia este legată de muzică, deci sunetul este important. Asculți de multe ori CD-urile preferate; principiul este același. Este nevoie de timp pentru a aprecia și înțelege pe deplin o operă de artă. Notează primele impresii sau răspunsurile imediate, atât pozitive, cât și negative. S-ar putea să te răzgândești în legătură cu poezia mai târziu, dar aceste prime idei merită înregistrate.


2. SENS LITERAL ȘI TEMĂ

Înainte de a putea înțelege poezia în ansamblu, trebuie să începi cu înțelegerea cuvintelor individuale. Ia un dicţionar bun. Uită-te în sus și notează semnificațiile:

• cuvinte pe care nu le știi

• cuvinte pe care „un fel de știi”

• orice cuvinte importante, chiar dacă le cunoști. Poate că au mai multe semnificații (ex. „bar”), sau poate pot funcționa ca diferite părți ale vorbirii (de exemplu.

„bar” poate fi un substantiv sau un verb). Dacă poezia a fost scrisă cu mult timp în urmă, poate istoria cuvântului contează, sau poate sensul cuvântului s-a schimbat de-a lungul anilor (“jet” nu însemna avion în secolul al XVI-lea). Un etimologic

dicționar precum Dicționarul englez Oxford te poate ajuta să afli mai multe despre istoria unui anumit cuvânt.

Folosește o enciclopedie sau Internet pentru a căuta persoane și locuri menționate în poezie. Aceste aluzii pot fi cheia atitudinilor și ideilor poetului.

Pe măsură ce acorzi atenție semnificațiilor literale ale cuvintelor poeziei, s-ar putea să observi că apar niște modele. Aceste modele se pot referi la dicția poeziei: poetul

folosești „street talk” sau argou, engleză formală, fraze în limbi străine sau jargon?

Scopul tău, acum că ai înțeles semnificațiile literale, este acela de a încerca să determini tema poeziei – scopul pe care poetul îl are în scrierea acestei poezii, ideea pe care o dorește

expres. Pentru a descoperi tema, însă, trebuie să privești poezia în ansamblu și modurile în care interacționează diferitele părți ale poeziei.


3. TITLU

Începeți căutarea temei privind titlul poeziei. Probabil a fost aleasă cu grijă. Ce informații îți oferă? Ce așteptări creează?

(De exemplu, o poezie numită „Grădina iubirii” ar trebui să provoace un răspuns diferit față de cel numit „Copacul otrăvitor”. ”) Vă spune titlul subiectul poeziei (ex. „Cârtița”)? Titlul etichetează poezia ca fiind un anumit tip literar? (ex. “Odă melancoliei”; “Sonete de Crăciun). Dacă da, ar trebui să verificați ce caracteristici au astfel de forme și să discutați cum folosește poetul “regulile. ”Titlul este un obiect sau un eveniment care

devine un simbol cheie? (vezi limba și imaginile)


4. TONUL

Următorul lucru ar trebui să iei în considerare tonul. Cine este la vârf? Ascultă vocea. ♪ ♪ ♪ E bărbat sau femeie? Cineva tânăr sau bătrân? Este vreo rasă, naționalitate, religie, etc.

sugerat? Vocea sună ca vocea directă a poetului care îți vorbește, exprimând gânduri și sentimente? Se creează un personaj aparte, cineva care nu seamănă deloc cu poetul (o persona)? Vorbitorul se adresează cuiva în special? Cine sau ce? Este poezia încearcă să facă

un punct, câștigi o ceartă, muți pe cineva la acțiune? Sau doar exprimă ceva fără a necesita un răspuns (de exemplu. O poezie despre primăvară poate vrea doar să exprime bucuria despre sfârșitul iernii, sau poate încerca să seducă pe cineva, sau poate încuraja pe cineva să meargă la arat pe un câmp. Care este starea de spirit a vorbitorului? Vorbitorul este supărat, trist, fericit, cinic? Ce mai faci?

Ştii?

Toate acestea sunt strâns legate de subiectul poeziei (despre ce vorbește vorbitorul? ) și tema (de ce vorbește vorbitorul despre asta? Ce încearcă să spună vorbitorul despre acest subiect? ).


5. STRUCTURĂ

Cum se organizează poezia? Cum se împarte? Există strofe individuale sau secțiuni numerotate? Ce discută fiecare secțiune sau strofă? Cum sunt secțiunile sau

strofe înrudite una cu cealaltă? (Poemele nu sar de obicei la întâmplare; poetul are probabil un fel de organizare în minte, cum ar fi pașii într-o ceartă, mișcarea în timp, schimbările de locație sau punctul de vedere sau schimbările de dispoziție. ) Dacă nu există diviziuni formale, încercați să desfasurați poezia propoziție cu propoziție, sau rând cu rând. Procesul de gândire al poetului poate nu este absolut logic, dar probabil există o legătură emoțională între idei. De exemplu, ai putea cere unui prieten să-ți dea muștar pentru un

hotdog și dintr-o dată să-și amintească de o poveste de dragoste de vară și de un picnic special. Nu pare rațional din exterior, dar are sens emoțional.

O structură foarte controlată vă poate spune multe despre atitudinea poetului față de subiect.

Este un subiect foarte formal? Oare poetul încearcă să prindă ceva haotic? Merită și o formă poetică mai liberă examinată. Ce este potrivit sau revelator despre lipsa structurii?


6. SUNET ȘI RITM

Poezia este înrădăcinată în muzică. Este posibil să fi învățat să scanezi poezia pentru a o rupe în silabe și picioare accentuate/neacente pe linie. Există diferite tipuri de contoare, cum ar fi pentametrul iambic, care este o linie de 5 bătăi cu alternative neaccentrate și accentuate

silabe. Puteți folosi un glosar de termeni literari pentru a găsi o listă cu marile tipuri de contoare.

Nu toate poeziile, însă, vor avea un contor strict. Important este să asculți ritmul și felul în care acesta afectează semnificația poeziei. La fel ca și cu muzica, îți dai seama dacă o poezie este tristă sau fericită dacă asculți cu atenție ritmul. De asemenea, cuvintele puternic stresate sau repetate vă oferă un indiciu despre semnificația generală a poeziei.

Poezia folosește "efecte speciale" pentru a vă atrage atenția? Unele cuvinte au nevoie de timp pentru a pronunța și a încetini cititorul (de exemplu. „plugularul spre casă își târăște calea obositoare” răsună ritmul lent de târă). Alte cuvinte îl pot grăbi pe cititor (de exemplu. "fugi

cascadele"). Dacă nu ești familiarizat cu termenii aliterație, asonanță și onomatopee, poți să-i cauți și să vezi dacă se aplică poeziei tale, dar numirea lor este mai puțin importantă decât experimentarea efectului lor asupra lucrării pe care o examinezi.

Poezia ta rimează? Există o schemă de rime clară (model de rime)? Cum afectează această schemă răspunsul tău la poezie? Este amuzant? Monoton? Copilăresc ca un

Rimă pentru grădiniță? Există rime interne (rime între rânduri în loc de la capete)? Dacă citești poezia cu voce tare, auzi rimele? (Ei ar putea fi acolo fără a fi

subliniat. ) Cum adaugă sensul folosirii rimei?

Anumite forme sau structuri poetice ar trebui să urmeze „reguli” specifice ale rimei și contorului (de exemplu. sonete sau villanele). Dacă studiați o poezie de acest tip, întrebați-vă dacă

poetul a urmat regulile sau le-a încălcat și de ce.

Diferitele părți ale unei poezii pot avea sunete diferite; pot vorbi voci diferite, de exemplu. Există o mulțime de posibilități. Orice ar fi, totuși, sunetul ar trebui să impună

sensul.


7. LIMBAJ ȘI IMAGERIE

Fiecare concluzie pe care ați tras-o până acum s-a bazat pe limbajul și imaginile poeziei. Ei trebuie să fie; doar atât trebuie să mergi mai departe. O poezie sunt doar cuvinte, și fiecare

a fost ales cu grijă. Ai început prin a te asigura că înțelegi semnificațiile dicționarului acestor cuvinte (sensul lor denotativ). Acum trebuie să iei în considerare vizualul lor.

și efectele emoționale, simbolurile și figurile vorbirii (sensul conotativ).

Căutați pozele concrete, sau imaginile desenate poetul. Gândește-te de ce au fost alese aceste lucruri. Dacă este descrisă o bufniță, asta creează o stare de spirit, sau un moment al zilei? Dacă o dimineață se numește "cețoasă", ce efecte specifice are? Sunt

anumite modele construite, grupuri de cuvinte care au conotații similare? De exemplu, descrierile mugurilor de pe copaci, mielușei și copii arată cu toții spre o temă care implică primăvara, tinerețea și noua naștere.

Simbolismul este adesea folosit într-o poezie. Un simbol este un eveniment sau un obiect fizic (un lucru, o persoana, un loc) care reprezinta ceva nefizic cum ar fi o idee, o valoare sau un

emoţie. De exemplu, un inel este simbolul unităţii şi al căsătoriei; un copac în devenire primăvara ar putea simboliza viaţa şi fertilitatea; un copac fără frunze iarna ar putea fi un simbol pentru moarte.


Poeții folosesc tehnici și dispozitive precum metafore, comparații, personificare, simbolism și analogii pentru a compara un lucru cu altul, fie rapid și simplu ("Era un tigru") sau

încet peste o strofă sau o poezie întreagă (o metaforă extinsă ca aceasta se numește vanitate).

(Puteți consulta Ghidul examenului Vanier Exit pentru explicații privind tehnicile și dispozitivele comune. ) Stabiliți detaliile cu atenție. Ce comparații sunt subliniate? Sunt toate

Pozitiv? Cum sunt conectate? O descriere a păsărilor care zboară ar putea avea multe semnificații. Păsările luptă împotriva vântului? Zbori peste munți? Înconjur un

carcasă? Fiți foarte atenți și ridicați indiciile.

Poeziile, precum videoclipurile și filmele, folosesc o serie de imagini și simboluri pentru a construi starea de spirit și semnificație. Trebuie să-ți faci timp să simți starea de spirit și să te gândești la semnificație. Dacă ai probleme sau poezii specifice de luat în considerare, vino la The Learning

Centrează, vorbește cu profesorul tău, sau cere la bibliotecă cărți care te vor ajuta.

***

Acum că ați luat în considerare unele dintre elementele cheie ale poeziei, este timpul să vă dați înapoi și să decideți ce înseamnă poezia în ansamblu. Pentru a face acest lucru, trebuie să sintetizezi (combini) părțile separate ale analizei tale într-o idee principală - ideea ta despre ce încearcă să spună poetul în această poezie.

Ce încearcă să spună poetul? Cu cât forță o spune el sau ea și cu ce sentiment? Ce rânduri scot la iveală sensul poeziei? Poetul duce treptat la semnificația poeziei sau o afirmă chiar la început? Ultimele rânduri ale unei poezii sunt de obicei importante deoarece fie subliniază, fie schimbă sensul poeziei. Așa e în poezia pe care o analizați? 

***

 THE ELIZABETHAN PERIOD.


The earlier half of Elizabeth's reign, also, though not lacking in literary effort, produced no work of permanent importance. After the religious convulsions of half a century time was required for the development of the internal quiet and confidence from which a great literature could spring. At length, however, the hour grew ripe and there came the greatest outburst of creative energy in the whole history of English literature. Under Elizabeth's wise guidance the prosperity and enthusiasm of the nation had risen to the highest pitch, and London in particular was overflowing with vigorous life. A special stimulus of the most intense kind came from the struggle with Spain. After a generation of half-piratical depredations by the English seadogs against the Spanish treasure fleets and the Spanish settlements in America, King Philip, exasperated beyond all patience and urged on by a bigot's zeal for the Catholic Church, began deliberately to prepare the Great Armada, which was to crush at one blow the insolence, the independence, and the religion of England. There followed several long years of breathless suspense; then in 1588 the Armada sailed and was utterly overwhelmed in one of the most complete disasters of the world's history. Thereupon the released energy of England broke out exultantly into still more impetuous achievement in almost every line of activity. The great literary period is taken by common consent to begin with the publication of Spenser's 'Shepherd's Calendar' in 1579, and to end in some sense at the death of Elizabeth in 1603, though in the drama, at least, it really continues many years longer.


Several general characteristics of Elizabethan literature and writers should be indicated at the outset.


The period has the great variety of almost unlimited creative force; it includes works of many kinds in both verse and prose, and ranges in spirit from the loftiest Platonic idealism or the most delightful romance to the level of very repulsive realism.


It was mainly dominated, however, by the spirit of romance.


It was full also of the spirit of dramatic action, as befitted an age whose restless enterprise was eagerly extending itself to every quarter of the globe.


In style it often exhibits romantic luxuriance, which sometimes takes the form of elaborate affectations of which the favorite 'conceit' is only the most apparent.


It was in part a period of experimentation, when the proper material and limits of literary forms were being determined, oftentimes by means of false starts and grandiose failures. In particular, many efforts were made to give prolonged poetical treatment to many subjects essentially prosaic, for example to systems of theological or scientific thought, or to the geography of all England.


It continued to be largely influenced by the literature of Italy, and to a less degree by those of France and Spain.


The literary spirit was all-pervasive, and the authors were men (not yet women) of almost every class, from distinguished courtiers, like Ralegh and Sidney, to the company of hack writers, who starved in garrets and hung about the outskirts of the bustling taverns.


PROSE FICTION.

The period saw the beginning, among other things, of English prose fiction of something like the later modern type. First appeared a series of collections of short tales chiefly translated from Italian authors, to which tales the Italian name 'novella' (novel) was applied. Most of the separate tales are crude or amateurish and have only historical interest, though as a class they furnished the plots for many Elizabethan dramas, including several of Shakespeare's. The most important collection was Painter's 'Palace of Pleasure,' in 1566. The earliest original, or partly original, English prose fictions to appear were handbooks of morals and manners in story form, and here the beginning was made by John Lyly, who is also of some importance in the history of the Elizabethan drama. In 1578 Lyly, at the age of twenty-five, came from Oxford to London, full of the enthusiasm of Renaissance learning, and evidently determined to fix himself as a new and dazzling star in the literary sky. In this ambition he achieved a remarkable and immediate success, by the publication of a little book entitled 'Euphues and His Anatomie of Wit.' 'Euphues' means 'the well-bred man,' and though there is a slight action, the work is mainly a series of moralizing disquisitions (mostly rearranged from Sir Thomas North's translation of 'The Dial of Princes' of the Spaniard Guevara) on love, religion, and conduct. Most influential, however, for the time-being, was Lyly's style, which is the most conspicuous English example of the later Renaissance craze, then rampant throughout Western Europe, for refining and beautifying the art of prose expression in a mincingly affected fashion. Witty, clever, and sparkling at all costs, Lyly takes especial pains to balance his sentences and clauses antithetically, phrase against phrase and often word against word, sometimes emphasizing the balance also by an exaggerated use of alliteration and assonance. A representative sentence is this: 'Although there be none so ignorant that doth not know, neither any so impudent that will not confesse, friendship to be the jewell of humaine joye; yet whosoever shall see this amitie grounded upon a little affection, will soone conjecture that it shall be dissolved upon a light occasion.' Others of Lyly's affectations are rhetorical questions, hosts of allusions to classical history, and literature, and an unfailing succession of similes from all the recondite knowledge that he can command, especially from the fantastic collection of fables which, coming down through the Middle Ages from the Roman writer Pliny, went at that time by the name of natural history and which we have already encountered in the medieval Bestiaries. Preposterous by any reasonable standard, Lyly's style, 'Euphuism,' precisely hit the Court taste of his age and became for a decade its most approved conversational dialect.


In literature the imitations of 'Euphues' which flourished for a while gave way to a series of romances inaugurated by the 'Arcadia' of Sir Philip Sidney. Sidney's brilliant position for a few years as the noblest representative of chivalrous ideals in the intriguing Court of Elizabeth is a matter of common fame, as is his death in 1586 at the age of thirty-two during the siege of Zutphen in Holland. He wrote 'Arcadia' for the amusement of his sister, the Countess of Pembroke, during a period of enforced retirement beginning in 1580, but the book was not published until ten years later. It is a pastoral romance, in the general style of Italian and Spanish romances of the earlier part of the century. The pastoral is the most artificial literary form in modern fiction. It may be said to have begun in the third century B. C. with the perfectly sincere poems of the Greek Theocritus, who gives genuine expression to the life of actual Sicilian shepherds. But with successive Latin, Medieval, and Renaissance writers in verse and prose the country characters and setting had become mere disguises, sometimes allegorical, for the expression of the very far from simple sentiments of the upper classes, and sometimes for their partly genuine longing, the outgrowth of sophisticated weariness and ennui, for rural naturalness. Sidney's very complicated tale of adventures in love and war, much longer than any of its successors, is by no means free from artificiality, but it finely mirrors his own knightly spirit and remains a permanent English classic. Among his followers were some of the better hack-writers of the time, who were also among the minor dramatists and poets, especially Robert Greene and Thomas Lodge. Lodge's 'Rosalynde,' also much influenced by Lyly, is in itself a pretty story and is noteworthy as the original of Shakespeare's 'As You Like It.'


Lastly, in the concluding decade of the sixteenth century, came a series of realistic stories depicting chiefly, in more or less farcical spirit, the life of the poorer classes. They belonged mostly to that class of realistic fiction which is called picaresque, from the Spanish word 'picaro,' a rogue, because it began in Spain with the 'Lazarillo de Tormes' of Diego de Mendoza, in 1553, and because its heroes are knavish serving-boys or similar characters whose unprincipled tricks and exploits formed the substance of the stories. In Elizabethan England it produced nothing of individual note.

***

 𝙊𝙉𝙀 𝙒𝙊𝙍𝘿 𝙎𝙐𝘽𝙎𝙏𝙄𝙏𝙐𝙏𝙄𝙊𝙉 


1. 𝘼𝙪𝙙𝙞𝙚𝙣𝙘𝙚 – 𝙖 𝙣𝙪𝙢𝙗𝙚𝙧 𝙤𝙛 𝙥𝙚𝙤𝙥𝙡𝙚 𝙡𝙞𝙨𝙩𝙚𝙣𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙤 𝙖 𝙡𝙚𝙘𝙩𝙪𝙧𝙚.

2. 𝘼𝙡𝙩𝙧𝙪𝙞𝙨𝙩 – 𝙤𝙣𝙚, 𝙬𝙝𝙤 𝙘𝙤𝙣𝙨𝙞𝙙𝙚𝙧𝙨 𝙩𝙝𝙚 𝙝𝙖𝙥𝙥𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙬𝙚𝙡𝙡-𝙗𝙚𝙞𝙣𝙜 𝙤𝙛 𝙤𝙩𝙝𝙚𝙧𝙨 𝙛𝙞𝙧𝙨𝙩

3. 𝘼𝙩𝙝𝙚𝙞𝙨𝙩 – 𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣 𝙬𝙝𝙤 𝙙𝙤𝙚𝙨 𝙣𝙤𝙩 𝙗𝙚𝙡𝙞𝙚𝙫𝙚 𝙞𝙣 𝙂𝙤𝙙

4. 𝘼𝙣𝙩𝙝𝙧𝙤𝙥𝙤𝙡𝙤𝙜𝙞𝙨𝙩 – 𝙤𝙣𝙚, 𝙬𝙝𝙤 𝙨𝙩𝙪𝙙𝙞𝙚𝙨 𝙩𝙝𝙚 𝙚𝙫𝙤𝙡𝙪𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙤𝙛 𝙢𝙖𝙣𝙠𝙞𝙣𝙙

5. 𝘼𝙪𝙩𝙤𝙘𝙧𝙖𝙘𝙮 – 𝙜𝙤𝙫𝙚𝙧𝙣𝙢𝙚𝙣𝙩 𝙗𝙮 𝙤𝙣𝙚 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣

6. 𝘼𝙪𝙩𝙤𝙗𝙞𝙤𝙜𝙧𝙖𝙥𝙝𝙮 – 𝙩𝙝𝙚 𝙡𝙞𝙛𝙚 𝙝𝙞𝙨𝙩𝙤𝙧𝙮 𝙤𝙛 𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣 𝙬𝙧𝙞𝙩𝙩𝙚𝙣 𝙗𝙮 𝙝𝙞𝙢𝙨𝙚𝙡𝙛

7. 𝘼𝙢𝙥𝙪𝙩𝙖𝙩𝙚 – 𝙩𝙤 𝙘𝙪𝙩 𝙤𝙛𝙛 𝙖 𝙥𝙖𝙧𝙩 𝙤𝙛 𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣’𝙨 𝙗𝙤𝙙𝙮 𝙬𝙝𝙞𝙘𝙝 𝙞𝙨 𝙞𝙣𝙛𝙚𝙘𝙩𝙚𝙙

8. 𝘼𝙧𝙨𝙚𝙣𝙖𝙡 – 𝙖 𝙥𝙡𝙖𝙘𝙚 𝙛𝙤𝙧 𝙖𝙢𝙢𝙪𝙣𝙞𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙖𝙣𝙙 𝙬𝙚𝙖𝙥𝙤𝙣𝙨

9. 𝘼𝙧𝙘𝙝𝙞𝙫𝙚𝙨 – 𝙖 𝙥𝙡𝙖𝙘𝙚 𝙬𝙝𝙚𝙧𝙚 𝙜𝙤𝙫𝙚𝙧𝙣𝙢𝙚𝙣𝙩 𝙤𝙧 𝙥𝙪𝙗𝙡𝙞𝙘 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙧𝙙𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙠𝙚𝙥𝙩

10. 𝘼𝙢𝙖𝙩𝙚𝙪𝙧 – 𝙖 𝙢𝙖𝙣 𝙬𝙝𝙤 𝙙𝙤𝙚𝙨 𝙖 𝙩𝙝𝙞𝙣𝙜 𝙛𝙤𝙧 𝙥𝙡𝙚𝙖𝙨𝙪𝙧𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙣𝙤𝙩 𝙖𝙨 𝙖 𝙥𝙧𝙤𝙛𝙚𝙨𝙨𝙞𝙤𝙣

11. 𝘼𝙧𝙞𝙨𝙩𝙤𝙘𝙧𝙖𝙘𝙮 – 𝙜𝙤𝙫𝙚𝙧𝙣𝙢𝙚𝙣𝙩 𝙗𝙮 𝙩𝙝𝙚 𝙣𝙤𝙗𝙡𝙚𝙨

12. 𝘼𝙦𝙪𝙖𝙩𝙞𝙘 – 𝙖𝙣𝙞𝙢𝙖𝙡𝙨/𝙥𝙡𝙖𝙣𝙩𝙨 𝙚𝙧𝙚 𝙬𝙝𝙞𝙘𝙝 𝙡𝙞𝙫𝙚 𝙞𝙣 𝙬𝙖𝙩𝙚𝙧

13. 𝘼𝙢𝙥𝙝𝙞𝙗𝙞𝙖𝙣 – 𝙖𝙣𝙞𝙢𝙖𝙡𝙨 𝙬𝙝𝙞𝙘𝙝 𝙡𝙞𝙫𝙚 𝙗𝙤𝙩𝙝 𝙤𝙣 𝙡𝙖𝙣𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙚𝙖

14. 𝘼𝙢𝙗𝙞𝙙𝙚𝙭𝙩𝙚𝙧 – 𝙤𝙣𝙚, 𝙬𝙝𝙤 𝙘𝙖𝙣 𝙪𝙨𝙚 𝙚𝙞𝙩𝙝𝙚𝙧 𝙝𝙖𝙣𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙚𝙖𝙨𝙚

15. 𝘼𝙡𝙞𝙢𝙤𝙣𝙮 – 𝙖𝙡𝙡𝙤𝙬𝙖𝙣𝙘𝙚 𝙥𝙖𝙞𝙙 𝙩𝙤 𝙬𝙞𝙛𝙚 𝙤𝙣 𝙡𝙚𝙜𝙖𝙡 𝙨𝙚𝙥𝙖𝙧𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣

16. 𝘼𝙣𝙩𝙝𝙤𝙡𝙤𝙜𝙮 – 𝙖 𝙘𝙤𝙡𝙡𝙚𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙤𝙛 𝙥𝙤𝙚𝙢𝙨

17. 𝘼𝙗𝙙𝙞𝙘𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 – 𝙫𝙤𝙡𝙪𝙣𝙩𝙖𝙧𝙮 𝙜𝙞𝙫𝙞𝙣𝙜 𝙪𝙥 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙩𝙝𝙧𝙤𝙣𝙚 𝙞𝙣 𝙛𝙖𝙫𝙤𝙧 𝙤𝙛 𝙨𝙤𝙢𝙚𝙤𝙣𝙚

18. 𝘼𝙧𝙗𝙞𝙩𝙧𝙖𝙩𝙤𝙧 – 𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣, 𝙖𝙥𝙥𝙤𝙞𝙣𝙩𝙚𝙙 𝙗𝙮 𝙩𝙬𝙤 𝙥𝙖𝙧𝙩𝙞𝙚𝙨 𝙩𝙤 𝙨𝙤𝙡𝙫𝙚 𝙖 𝙙𝙞𝙨𝙥𝙪𝙩𝙚

19. 𝘼𝙨𝙩𝙧𝙤𝙣𝙤𝙢𝙚𝙧 – 𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣, 𝙬𝙝𝙤 𝙨𝙩𝙪𝙙𝙞𝙚𝙨 𝙨𝙩𝙖𝙧𝙨, 𝙥𝙡𝙖𝙣𝙚𝙩𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙤𝙩𝙝𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙫𝙚𝙣𝙡𝙮 𝙗𝙤𝙙𝙞𝙚𝙨

20. 𝘼𝙨𝙩𝙧𝙤𝙡𝙤𝙜𝙚𝙧 – 𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣 𝙬𝙝𝙤 𝙨𝙩𝙪𝙙𝙞𝙚𝙨 𝙩𝙝𝙚 𝙞𝙣𝙛𝙡𝙪𝙚𝙣𝙘𝙚 𝙤𝙛 𝙝𝙚𝙖𝙫𝙚𝙣𝙡𝙮 𝙗𝙤𝙙𝙞𝙚𝙨 𝙤𝙣 𝙝𝙪𝙢𝙖𝙣 𝙗𝙚𝙞𝙣𝙜𝙨

21. 𝘼𝙣𝙩𝙝𝙤𝙡𝙤𝙜𝙮 – 𝙖 𝙘𝙤𝙡𝙡𝙚𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙤𝙛 𝙥𝙤𝙚𝙢𝙨

22. 𝘼𝙭𝙞𝙤𝙢 – 𝙖 𝙨𝙩𝙖𝙩𝙚𝙢𝙚𝙣𝙩 𝙬𝙝𝙞𝙘𝙝 𝙞𝙨 𝙖𝙘𝙘𝙚𝙥𝙩𝙚𝙙 𝙖𝙨 𝙩𝙧𝙪𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝𝙤𝙪𝙩 𝙥𝙧𝙤𝙤𝙛

23. 𝘼𝙜𝙚𝙣𝙙𝙖 – 𝙖 𝙡𝙞𝙨𝙩 𝙤𝙛 𝙝𝙚𝙖𝙙𝙞𝙣𝙜𝙨 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙗𝙪𝙨𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨 𝙩𝙤 𝙗𝙚 𝙩𝙧𝙖𝙣𝙨𝙖𝙘𝙩𝙚𝙙 𝙖𝙩 𝙖 𝙢𝙚𝙚𝙩𝙞𝙣𝙜

24. 𝘼𝙣𝙖𝙧𝙘𝙝𝙞𝙨𝙩 – 𝙤𝙣𝙚, 𝙬𝙝𝙤 𝙞𝙨 𝙤𝙪𝙩 𝙩𝙤 𝙙𝙚𝙨𝙩𝙧𝙤𝙮 𝙖𝙡𝙡 𝙜𝙤𝙫𝙚𝙧𝙣𝙖𝙣𝙘𝙚, 𝙡𝙖𝙬, 𝙖𝙣𝙙 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧

25. 𝘼𝙡𝙢𝙖𝙣𝙖𝙘 – 𝙖𝙣 𝙖𝙣𝙣𝙪𝙖𝙡 𝙘𝙖𝙡𝙚𝙣𝙙𝙖𝙧 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙥𝙤𝙨𝙞𝙩𝙞𝙤𝙣𝙨 𝙤𝙛 𝙨𝙩𝙖𝙧𝙨

26. 𝘽𝙞𝙜𝙖𝙢𝙮 – 𝙩𝙝𝙚 𝙥𝙧𝙖𝙘𝙩𝙞𝙘𝙚 𝙤𝙛 𝙝𝙖𝙫𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙬𝙤 𝙬𝙞𝙫𝙚𝙨 𝙤𝙧 𝙝𝙪𝙨𝙗𝙖𝙣𝙙𝙨 𝙖𝙩 𝙖 𝙩𝙞𝙢𝙚

27. 𝘽𝙞𝙗𝙡𝙞𝙤𝙥𝙝𝙞𝙡𝙚 – 𝙖 𝙡𝙤𝙫𝙚𝙧 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙤𝙡𝙡𝙚𝙘𝙩𝙤𝙧 𝙤𝙛 𝙗𝙤𝙤𝙠𝙨

28. 𝘽𝙤𝙪𝙦𝙪𝙚𝙩 – 𝙖 𝙘𝙤𝙡𝙡𝙚𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙤𝙛 𝙛𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧𝙨

29. 𝘽𝙪𝙧𝙚𝙖𝙪𝙘𝙧𝙖𝙘𝙮 – 𝙜𝙤𝙫𝙚𝙧𝙣𝙢𝙚𝙣𝙩 𝙗𝙮 𝙩𝙝𝙚 𝙤𝙛𝙛𝙞𝙘𝙞𝙖𝙡𝙨

30. 𝘽𝙚𝙡𝙡𝙞𝙜𝙚𝙧𝙚𝙣𝙩 – 𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣, 𝙣𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙞𝙨 𝙞𝙣𝙫𝙤𝙡𝙫𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙬𝙖𝙧

31. 𝘽𝙞𝙚𝙣𝙣𝙞𝙖𝙡 – 𝙖𝙣 𝙚𝙫𝙚𝙣𝙩 𝙬𝙝𝙞𝙘𝙝 𝙝𝙖𝙥𝙥𝙚𝙣𝙨 𝙤𝙣𝙘𝙚 𝙞𝙣 𝙩𝙬𝙤 𝙮𝙚𝙖𝙧𝙨

32. 𝘽𝙡𝙖𝙨𝙥𝙝𝙚𝙢𝙮 – 𝙩𝙝𝙚 𝙖𝙘𝙩 𝙤𝙛 𝙨𝙥𝙚𝙖𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙙𝙞𝙨𝙧𝙚𝙨𝙥𝙚𝙘𝙩𝙛𝙪𝙡𝙡𝙮 𝙖𝙗𝙤𝙪𝙩 𝙨𝙖𝙘𝙧𝙚𝙙 𝙩𝙝𝙞𝙣𝙜𝙨

33. 𝘾𝙧𝙚𝙘𝙝𝙚 – 𝙖 𝙣𝙪𝙧𝙨𝙚𝙧𝙮 𝙬𝙝𝙚𝙧𝙚 𝙘𝙝𝙞𝙡𝙙𝙧𝙚𝙣 𝙖𝙧𝙚 𝙘𝙖𝙧𝙚𝙙 𝙛𝙤𝙧 𝙬𝙝𝙞𝙡𝙚 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙥𝙖𝙧𝙚𝙣𝙩𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙖𝙩 𝙬𝙤𝙧𝙠

34. 𝘾𝙤𝙨𝙢𝙤𝙥𝙤𝙡𝙞𝙩𝙖𝙣 – 𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣 𝙬𝙝𝙤 𝙧𝙚𝙜𝙖𝙧𝙙𝙨 𝙩𝙝𝙚 𝙬𝙝𝙤𝙡𝙚 𝙬𝙤𝙧𝙡𝙙 𝙖𝙨 𝙝𝙞𝙨 𝙘𝙤𝙪𝙣𝙩𝙧𝙮

35. 𝘾𝙝𝙖𝙪𝙛𝙛𝙚𝙪𝙧 – 𝙤𝙣𝙚, 𝙬𝙝𝙤 𝙞𝙨 𝙚𝙢𝙥𝙡𝙤𝙮𝙚𝙙 𝙩𝙤 𝙙𝙧𝙞𝙫𝙚 𝙖 𝙢𝙤𝙩𝙤𝙧 𝙘𝙖𝙧

36. 𝘾𝙪𝙧𝙖𝙩𝙤𝙧 – 𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣 𝙞𝙣 𝙘𝙝𝙖𝙧𝙜𝙚 𝙤𝙛 𝙖 𝙢𝙪𝙨𝙚𝙪𝙢

37. 𝘾𝙖𝙧𝙣𝙞𝙫𝙤𝙧𝙤𝙪𝙨 – 𝙤𝙣𝙚, 𝙬𝙝𝙤 𝙡𝙞𝙫𝙚𝙨 𝙤𝙣 𝙛𝙡𝙚𝙨𝙝

38. 𝘾𝙖𝙣𝙣𝙞𝙗𝙖𝙡 – 𝙤𝙣𝙚, 𝙬𝙝𝙤 𝙛𝙚𝙚𝙙𝙨 𝙤𝙣 𝙝𝙪𝙢𝙖𝙣 𝙛𝙡𝙚𝙨𝙝

39. 𝘾𝙤𝙣𝙩𝙚𝙢𝙥𝙤𝙧𝙖𝙧𝙞𝙚𝙨 – 𝙗𝙚𝙡𝙤𝙣𝙜𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙤 𝙤𝙧 𝙡𝙞𝙫𝙞𝙣𝙜 𝙖𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙖𝙢𝙚 𝙩𝙞𝙢𝙚

40. 𝘾𝙡𝙤𝙖𝙠𝙧𝙤𝙤𝙢 – 𝙖 𝙥𝙡𝙖𝙘𝙚 𝙛𝙤𝙧 𝙡𝙪𝙜𝙜𝙖𝙜𝙚 𝙖𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙧𝙖𝙞𝙡𝙬𝙖𝙮 𝙨𝙩𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣

41. 𝘾𝙮𝙣𝙤𝙨𝙪𝙧𝙚 – 𝙩𝙝𝙚 𝙘𝙚𝙣𝙩𝙧𝙚 𝙤𝙛 𝙖𝙩𝙩𝙧𝙖𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣

42. 𝘾𝙤𝙣𝙣𝙤𝙞𝙨𝙨𝙚𝙪𝙧 – 𝙖 𝙘𝙧𝙞𝙩𝙞𝙘𝙖𝙡 𝙟𝙪𝙙𝙜𝙚 𝙤𝙛 𝙖𝙣𝙮 𝙖𝙧𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙧𝙖𝙛𝙩

43. 𝘾𝙧𝙪𝙨𝙖𝙙𝙚 – 𝙖 𝙧𝙚𝙡𝙞𝙜𝙞𝙤𝙪𝙨 𝙬𝙖𝙧

44. 𝘾𝙝𝙤𝙧𝙚𝙤𝙜𝙧𝙖𝙥𝙝𝙚𝙧 – 𝙤𝙣𝙚, 𝙬𝙝𝙤 𝙩𝙚𝙖𝙘𝙝𝙚𝙨 𝙙𝙖𝙣𝙘𝙞𝙣𝙜

45. 𝘾𝙖𝙘𝙤𝙜𝙧𝙖𝙥𝙝𝙞𝙨𝙩 – 𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣, 𝙬𝙝𝙤 𝙞𝙨 𝙗𝙖𝙙 𝙞𝙣 𝙨𝙥𝙚𝙡𝙡𝙞𝙣𝙜𝙨

46. 𝘾𝙖𝙡𝙡𝙞𝙜𝙧𝙖𝙥𝙝𝙞𝙨𝙩 – 𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣, 𝙬𝙝𝙤 𝙬𝙧𝙞𝙩𝙚𝙨 𝙗𝙚𝙖𝙪𝙩𝙞𝙛𝙪𝙡 𝙝𝙖𝙣𝙙𝙬𝙧𝙞𝙩𝙞𝙣𝙜

47. 𝘾𝙮𝙣𝙞𝙘 – 𝙤𝙣𝙚, 𝙬𝙝𝙤 𝙨𝙣𝙚𝙚𝙧𝙨 𝙖𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙖𝙞𝙢𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙗𝙚𝙡𝙞𝙚𝙛𝙨 𝙤𝙛 𝙝𝙞𝙨 𝙛𝙚𝙡𝙡𝙤𝙬 𝙢𝙚𝙣

48. 𝘾𝙤𝙣𝙫𝙖𝙡𝙚𝙨𝙘𝙚𝙣𝙩 – 𝙤𝙣𝙚, 𝙬𝙝𝙤 𝙞𝙨 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙫𝙚𝙧𝙞𝙣𝙜 𝙝𝙚𝙖𝙡𝙩𝙝

49. 𝘾𝙖𝙫𝙖𝙡𝙧𝙮 – 𝙨𝙤𝙡𝙙𝙞𝙚𝙧𝙨, 𝙬𝙝𝙤 𝙛𝙞𝙜𝙝𝙩 𝙤𝙣 𝙝𝙤𝙧𝙨𝙚𝙗𝙖𝙘𝙠

50. 𝘾𝙖𝙧𝙙𝙞𝙤𝙡𝙤𝙜𝙞𝙨𝙩 – 𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣, 𝙬𝙝𝙤 𝙞𝙨 𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡𝙞𝙨𝙩 𝙞𝙣 𝙝𝙚𝙖𝙧𝙩 𝙙𝙞𝙨𝙚𝙖𝙨𝙚𝙨

51. 𝘾𝙖𝙧𝙩𝙤𝙜𝙧𝙖𝙥𝙝𝙚𝙧 – 𝙤𝙣𝙚, 𝙬𝙝𝙤 𝙙𝙧𝙖𝙬𝙨 𝙢𝙖𝙥𝙨

52. 𝘿𝙤𝙧𝙢𝙞𝙩𝙤𝙧𝙮 – 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙡𝙚𝙚𝙥𝙞𝙣𝙜 𝙧𝙤𝙤𝙢𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙨𝙚𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡 𝙗𝙚𝙙𝙨 𝙚𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡𝙡𝙮 𝙞𝙣 𝙖 𝙘𝙤𝙡𝙡𝙚𝙜𝙚 𝙤𝙧 𝙞𝙣𝙨𝙩𝙞𝙩𝙪𝙩𝙞𝙤𝙣

53. 𝘿𝙧𝙖𝙬𝙣 – 𝙖 𝙜𝙖𝙢𝙚 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙧𝙚𝙨𝙪𝙡𝙩𝙨 𝙣𝙚𝙞𝙩𝙝𝙚𝙧 𝙞𝙣 𝙫𝙞𝙘𝙩𝙤𝙧𝙮 𝙣𝙤𝙧 𝙞𝙣 𝙙𝙚𝙛𝙚𝙖𝙩

54. 𝙀𝙡𝙚𝙜𝙮 – 𝙖 𝙥𝙤𝙚𝙢 𝙤𝙛 𝙡𝙖𝙢𝙚𝙣𝙩𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣

55. 𝙀𝙥𝙞𝙩𝙖𝙥𝙝 – 𝙬𝙤𝙧𝙙𝙨 𝙬𝙝𝙞𝙘𝙝 𝙖𝙧𝙚 𝙞𝙣𝙨𝙘𝙧𝙞𝙗𝙚𝙙 𝙤𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙜𝙧𝙖𝙫𝙚 𝙤𝙧 𝙩𝙝𝙚 𝙩𝙤𝙢𝙗 𝙞𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙢𝙚𝙢𝙤𝙧𝙮 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙗𝙪𝙧𝙞𝙚𝙙

56. 𝙀𝙥𝙝𝙚𝙢𝙚𝙧𝙖𝙡 – 𝙡𝙖𝙨𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙤𝙣𝙚 𝙙𝙖𝙮

57. 𝙀𝙛𝙛𝙚𝙢𝙞𝙣𝙖𝙩𝙚 – 𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣 𝙬𝙝𝙤 𝙞𝙨 𝙬𝙤𝙢𝙖𝙣𝙞𝙨𝙝

58. 𝙀𝙢𝙞𝙜𝙧𝙖𝙣𝙩 – 𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣 𝙬𝙝𝙤 𝙡𝙚𝙖𝙫𝙚𝙨 𝙝𝙞𝙨 𝙤𝙬𝙣 𝙘𝙤𝙪𝙣𝙩𝙧𝙮 𝙖𝙣𝙙 𝙜𝙤𝙚𝙨 𝙩𝙤 𝙡𝙞𝙫𝙚 𝙞𝙣 𝙖𝙣𝙤𝙩𝙝𝙚𝙧

59. 𝙀𝙙𝙞𝙗𝙡𝙚 – 𝙛𝙞𝙩 𝙩𝙤 𝙗𝙚 𝙚𝙖𝙩𝙚𝙣

60. 𝙀𝙜𝙤𝙩𝙞𝙨𝙢 – 𝙥𝙧𝙖𝙘𝙩𝙞𝙘𝙚 𝙤𝙛 𝙩𝙖𝙡𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙤𝙤 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙖𝙗𝙤𝙪𝙩 𝙤𝙣𝙚𝙨𝙚𝙡𝙛

61. 𝙀𝙣𝙘𝙮𝙘𝙡𝙤𝙥𝙚𝙙𝙞𝙖 – 𝙖 𝙗𝙤𝙤𝙠 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙘𝙤𝙣𝙩𝙖𝙞𝙣𝙨 𝙞𝙣𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙤𝙣 𝙫𝙖𝙧𝙞𝙤𝙪𝙨 𝙨𝙪𝙗𝙟𝙚𝙘𝙩𝙨

62. 𝙀𝙥𝙞𝙘𝙪𝙧𝙚 – 𝙤𝙣𝙚, 𝙬𝙝𝙤 𝙞𝙨 𝙙𝙚𝙫𝙤𝙩𝙚𝙙 𝙩𝙤 𝙩𝙝𝙚 𝙥𝙡𝙚𝙖𝙨𝙪𝙧𝙚 𝙤𝙛 𝙚𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙖𝙣𝙙 𝙙𝙧𝙞𝙣𝙠𝙞𝙣𝙜

63. 𝙁𝙡𝙤𝙧𝙞𝙨𝙩 – 𝙤𝙣𝙚, 𝙬𝙝𝙤 𝙙𝙚𝙖𝙡𝙨 𝙞𝙣 𝙛𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧𝙨

64. 𝙁𝙖𝙨𝙩𝙞𝙙𝙞𝙤𝙪𝙨 – 𝙤𝙣𝙚, 𝙬𝙝𝙤 𝙞𝙨 𝙫𝙚𝙧𝙮 -𝙨𝙚𝙡𝙚𝙘𝙩𝙞𝙫𝙚 𝙞𝙣 𝙤𝙣𝙚’𝙨 𝙩𝙖𝙨𝙩𝙚

65. 𝙁𝙖𝙣𝙖𝙩𝙞𝙘 𝙤𝙧 𝘽𝙞𝙜𝙤𝙩 – 𝙤𝙣𝙚, 𝙬𝙝𝙤 𝙞𝙨 𝙛𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙚𝙭𝙘𝙚𝙨𝙨𝙞𝙫𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙢𝙞𝙨𝙩𝙖𝙠𝙚𝙣 𝙚𝙣𝙩𝙝𝙪𝙨𝙞𝙖𝙨𝙢 𝙞𝙣 𝙧𝙚𝙡𝙞𝙜𝙞𝙤𝙪𝙨 𝙢𝙖𝙩𝙩𝙚𝙧𝙨

66. 𝙁𝙖𝙩𝙖𝙡 – 𝙘𝙖𝙪𝙨𝙞𝙣𝙜 𝙙𝙚𝙖𝙩𝙝

67. 𝙁𝙖𝙩𝙖𝙡𝙞𝙨𝙩 – 𝙤𝙣𝙚, 𝙬𝙝𝙤 𝙗𝙚𝙡𝙞𝙚𝙫𝙚𝙨 𝙞𝙣 𝙛𝙖𝙩𝙚

68. 𝙁𝙖𝙘𝙨𝙞𝙢𝙞𝙡𝙚 – 𝙖𝙣 𝙚𝙭𝙖𝙘𝙩 𝙘𝙤𝙥𝙮 𝙤𝙛 𝙝𝙖𝙣𝙙𝙬𝙧𝙞𝙩𝙞𝙣𝙜, 𝙥𝙧𝙞𝙣𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙚𝙩𝙘.

***

 TYPES OF NOVEL 


Realistic Novel:

                                A fictional attempt to give the effect of realism. This sort of novel is sometimes called a novel of manner. A realistic novel can be characterized by its complex characters with mixed  motives that are rooted in social class and operate according to highly developed social structure. The characters in realistic novel interact with other characters and undergo plausible and everyday experiences.


Examples: Thirteen Reasons Why by Jay Asher, Looking for Alaska by John Green.


Picaresque Novel:

                                A picaresque novel  relates the adventures of an eccentric or disreputable hero in episodic form. The genre gets its name from the Spanish word picaro, or "rogue."


Examples: Rudyard Kipling's Kim (1901), Henry Fielding’s The History of Tom Jones, a Foundling (1749),


Historical Novel:

                                A Historical novel is a novel set in a period earlier than that of the writing.


Examples: Thackeray's Vanity Fair, Charles Dickens's A Tale of Two Cities, George Eliot's Romola and Charles Kingsley's Westward Ho!


Epistolary Novel:

                                Epistolary fiction is a popular genre where the narrative is told via a series of documents. The word epistolary comes from Latin where ‘epistola’ means a letter. Letters are the most common basis for epistolary novels but diary entries are also popular


Examples: Samuel Richardson’s Pamela and Clarissa, Bram Stoker’s Dracula, Alice Walker’s The Color Purple and Bridget Jones’ Diary.


Bildungsroman:

                                German terms that indicates a growth. This fictional autobiography concerned with the development of the protagonist’s mind, spirit, and characters from childhood to adulthood.


Examples: Jane Eyre by Charlotte Bronte, David Copperfield by Charles Dickens, The Magic Mountain by Thomas Mann etc.


Gothic Novel:

                                Gothic novel includes terror, mystery, horror, thriller, supernatural, doom, death, decay, old haunted buildings with ghosts and so on.


Examples: Mary Shelley’s Frankenstein, John William Polidori’s The Vampyre, Bram Stoker’s Dracula, The Castle of Otranto by Horace Walpole,


Autobiographical Novel:

                                An autobiographical novel is a novel based on the life of the author.


Examples: Charles Dickens’ David Coppefield, Great Expectations, D. H. Lawrence’s Sons and Lovers, Sylvia Plath’s The Bell Jar, Ralph Ellison ‘s Invisible Man, Maya Angelou’ s I Know Why the Caged Bird Sings , Virginia Wolfe’s The Light House etc.


Satirical Novel:

                                Satire is loosely defined as art that ridicules a specific topic in order to provoke readers into changing their opinion of it. By attacking what they see as human folly, satirists usually imply their own opinions on how the thing being attacked can be improved.


Examples: George Orwell’s Animal Farm, Jonathan Swift’s Gulliver’s Travel, Joseph Heller’s Catch 22, Mark Twin’s The Adventure of Huckleberry Finn,


Allegorical Novel:

                                An allegory is a story with two levels of meaning- surface meaning and symbolic meaning. The symbolic meaning of an allegory can be political or religious, historical or philosophical.


Examples: John Bunyan's Pilgrim's Progress , William Golding's The Lord of the Flies, Edmund Spenser's The Faerie Queene etc.


Regional Novel:

                                A religious novel is a novel that is set against the background of a particular area.


Examples: Novels of Charles Dickens George Eliot etc.


Novella:

                                A novella is a short, narrative, prose fiction. As a literary genre, the novella’s origin lay in the early Renaissance literary work of the Italians and the French. As the etymology suggests, novellas originally were news of town and country life worth repeating for amusement and edification.


Examples: Joseph Conrad’s Heart of Darkness,


Detective Fiction:

                                Detective fiction is a subgenre of crime fiction and mystery fiction in which an investigator or a detective—either professional or amateur—investigates a crime, often murder.


Examples: Sir Arthur Conan Doyle’ A Study in Scarlet ( Sherlock Holmes), Satyajit Roy’s Sonar Kella (Feluda), G. K. Chesterton’s The Blue Cross (Father Brown), Dr. Nihar Ranjan Gupta’s Kalo Bhramar (Kiriti)


The Intellectual Novel

:

                                These sort of novelists attempted to explore the intellectual responses of the intelligentia to the world. Characteristically, their novel displays the clash of ideas and intellectual verification of knowledge., value and response, a diminishing faith on the cosmic significance of existence,  argument and counter argument in discussion, separation of concept of love and sex, conversation without communication, and a dehumanizing effect of disillusionment in the 20th century.


Examples:  Graham Greene’s The Power and the Glory, The Heart of the Matter, Elizabeth Bowen’s The Hotel, The House in Paris.


Stream of Consciousness Novel or Psychological Novel:

                                Psychological novels are works of fiction that treat the internal life of the protagonist (or several or all characters) as much as (if not more than) the external forces that make up the plot. The phrase “Stream of Consciousness” was coined by William James in his Principles of Psychology (1890), to describe the flow of thought of the waking mind.


Examples: Virginia Wolfe’s To the Lighthouse, Mrs. Dolloway, James Joyce’s Ulysses, D. H. Lawrence’s Sons and Lovers, The Rainbow.


Roman á these/ Social Fiction/ Political Novel:

                                The genre focussed on possible development of societies, very often dominated by totalitarian governments. This type of novels must have social and political message. The term generally refers to fiction in Europe and the Soviet Union reacting to Communist rule.


Examples: George Orwell’s Nineteen Eighty-Four, Huxley’s Brave New World etc.


Prose Romance:

                                This is a novel that is often set in the historical past with a plot that emphasizes adventure and an atmosphere removed from reality. The characters in a prose romance are either sharply drawn as villains or heroes, masters or victims; while the protagonist is isolated from the society.


Examples: The Story of the Pillow by Shen Jiji, and The Governor of the Southern Tributary State by LiGongzuo.


Novel of Incident:

                                In a novel of incident the narrative focuses on what the protagonist will do next and how the story will turn out.

Examples: The Wizard of Oz, Star Wars etc.


Novel of Character:

                                A novel of character focuses on the protagonist’s motives for what he/she does and how he/she turns out.


Examples: Jane Austen’s Emma.


Roman á clef:

                                French term for a novel with a key, imaginary events with real people disguised as fictional characters.


Examples: The Bell Jar by Sylvia Plath, Animal Farm by George Orwell, On the Road by Jack Kerouac etc.


Dime Novel:

                                Dime novels were short works of fiction, usually focused on the dramatic exploits of a single heroic character. As evidenced by their name, dime novels were sold for a dime (sometimes a nickel), and featured colourful cover illustrations. They were bound in paper, making them light, portable, and somewhat ephemeral.


Example: Dime novels are, at least in spirit, the antecedent of today's mass market paperbacks, comic books, and even television shows and movies based on the dime novel genres. Buffalo Ball.


Hypertext Novel:

                                Hypertext fiction is a genre of electronic literature, characterized by the use of hypertext links which provide a new context for non-linearity in literature and reader interaction. The reader typically chooses links to move from one node of text to the next, and in this fashion arranges a story from a deeper pool of potential stories. Its spirit can also be seen in interactive fiction.


Examples: James Joyce's Ulysses (1922), Mark Z. Danielewski's House of Leaves (2000), Enrique Jardiel Poncela's La Tournée de Dios (1932), Jorge Luis Borges' The Garden of Forking Paths (1941), Vladimir Nabokov's Pale Fire (1962) and Julio Cortázar's Rayuela (1963; translated as Hopscotch) etc.


Sentimental Novel:

                                The sentimental novel or the novel of sensibility is an 18th-century literary genre which celebrates the emotional and intellectual concepts of sentiment, sentimentalism, and sensibility.


Examples: Samuel Richardson's Pamela, or Virtue Rewarded (1740), Oliver Goldsmith's Vicar of Wakefield (1766), Laurence Sterne's Tristram Shandy (1759–67), Sentimental Journey (1768), Henry Brooke's The Fool of Quality (1765–70), Henry Mackenzie's The Man of Feeling (1771). Continental example is  Jean-Jacques Rousseau's novel Julie.


Utopian Novel:

   

                                A utopia is a community or society possessing highly desirable or perfect qualities. It is a common literary theme, especially in speculative fiction and science fiction.


Examples: Utopia by Thomas Moore, Laws (360 BC) by Plato, New Atlantis (1627) by Sir Francis Bacon, Robinson Crusoe (1719) by Daniel Defoe, Gulliver's Travels (1726) by Jonathan Swift.

Graphic Novel:

                                Graphic novels are, simply defined, book-length comics. Sometimes they tell a single, continuous narrative from first page to last; sometimes they are collections of shorter stories or individual comic strips. Comics are sequential visual art, usually with text, that are often told in a series of rectangular panels.1 Despite the name, not all comics are funny. Many comics and graphic novels emphasize drama, adventure, character development, striking visuals, politics, or romance over laugh-out-loud comedy.


Examples: Frank Miller’s Batman: The Dark Knight Returns, The Fantastic Four and X-Men etc.


Science Fiction (Sci-Fi):

                                Science fiction is a genre of speculative fiction dealing with imaginative concepts such as futuristic settings, futuristic science and technology, space travel, time travel, faster than light travel, parallel universes and extraterrestrial life. Science fiction often explores the potential consequences of scientific and other innovations.


Examples: The War of the Worlds by H.G. Wells, The Time Machine.


Cult or Coterie Novel:

                                Cult novels often come from the fringes, they often represent countercultural perspectives, they often experiment with form.


Examples: Speedboat by Renata Adler, Sddhartha by Herman Hesse,


Pulp Fiction:

                                Term originated from the magazines of the first half of the 20th century which were printed on cheap "pulp" paper and published fantastic, escapist fiction for the general entertainment of the mass audiences. The pulp fiction era provided a breeding ground for creative talent which would influence all forms of entertainment for decades to come. The hardboiled detective and science fiction genres were created by the freedom that the pulp fiction magazines provided.


Examples: The Spider, Doc Savage, Blood N Thunder etc.


Erotic Novel:

                                Erotic romance novels have romance as the main focus of the plot line, and they are characterized by strong, often explicit, sexual content.[2] The books can contain elements of any of the other romance subgenres, such as paranormal elements, chick lit, hen lit, historical fiction, etc. Erotic romance is classed as pornography .

Examples:  His To Possess by Opal Carew, On Dublin Street by Samantha Young.


Roman fleuve:

                                A novel sequence is a set or series of novels which share common themes, characters, or settings, but where each novel has its own title and free-standing storyline, and can thus be read independently or out of sequence.


Examples: Honoré de Balzac’s Comédie humaine and Émile Zola’s Rougon-Macquart,


Anti-Novel:

                                An antinovel is any experimental work of fiction that avoids the familiar conventions of the novel, and instead establishes its own conventions.


Examples:  Laurence Sterne's Tristram Shandy.


Interactive Novel:

                                The interactive novel is a form of interactive web fiction. In an interactive novel, the reader chooses where to go next in the novel by clicking on a piece of hyperlinked text, such as a page number, a character, or a direction.


Examples: J. K. Rowling’s Harry Potter Series.


Fantasy Novel:

                                Stories involving paranormal magic and terrible monsters have existed in spoken forms before the advent of printed literature.


Examples: J. R. R. Tolkien’s The Hobbit, C. S. Lewis’ The Chronicles of Narnia.


Adventure Novel:

                                Adventure fiction is a genre of fiction in which an adventure, an exciting undertaking involving risk and physical danger, forms the main storyline.


Examples:  Daniel Defoe’s Robinson Crusoe.


Children’s Novel:

                                Children's novels are narrative fiction books written for children, distinct from collections of stories and picture books.


Examples: The Christmas Mystery, Charlotte's Web by E.B. White, James and the Giant Peach by Roald Dahl.


Dystopian Novel:

                                A dystopia is an unpleasant (typically repressive) society, often propagandized as being utopian.

Examples: Fahrenheit 451 by Ray Bradbury, The Giver by Lois Lowry etc.


Mystery Novel:

                                The mystery genre is a type of fiction in which a detective, or other professional, solves a crime or series of crimes. It can take the form of a novel or short story. This genre may also be called detective or crime novels.


Examples: Dan Brown’s The Da Vinci Code.

***

 1.Geoffrey Chaucer = The Father of English Literature

2.Geoffrey Chaucer = The Father of English Poetry

3.Geoffrey Chaucer = The Father of English Language

4.Geoffrey Chaucer = The Morning Star of the Renaissance

5.Geoffrey Chaucer = The First National Poet

6.Venerable Bede = The Father of English Learning.

7.Venerable Bede = The Father of English History

8.King Alfred the Great = The Father of English Prose

9.Aeschylus = The Father of Tragedy

10.Nicholas Udall = The First English Comedy Writer

11.Edmund Spenser = The Poet’s poet (by Charles Lamb)

12.Edmund Spenser = The Child of Renaissance

13.Edmund Spenser = The Bridge between Renaissance and Reformation

14.Gutenberg = The Father of Printing

15.William Caxton = Father of English Press

16.Francis Bacon = The Father of English Essay

17.John Wycliffe = The Morning Star of the Reformation

18.Christopher Marlowe = The Father of English Tragedy

19.William Shakespeare = Bard of Avon

20.William Shakespeare = The Father of English Drama

21.William Shakespeare = Sweet Swan of Avon

22.William Shakespeare = The Bard

23.Robert Burns = The Bard of Ayrshire (Scotland)

24.Robert Burns = The National Poet of Scotland

25.Robert Burns = Rabbie

26.Robert Burns = The Ploughman Poet

27.William Dunber = The Chaucer of Scotland

28.John Dryden = Father of English criticism

29.William of Newbury = Father of Historical Criticism

30.John Donne = Poet of love

31.John Donne = Metaphysical poet

32.John Milton = Epic poet

33.John Milton = The great master of verse

34.John Milton = Lady of the Christ College

35.John Milton = Poet of the Devil’s Party

36.John Milton = Master of the Grand style

38.John Milton = The Blind Poet of England

39.Alexander Pope = Mock heroic poet

40.William Wordsworth = The Worshipper of Nature

41.William Wordsworth = The High Priest of Nature

42.William Wordsworth = The Poet of Nature

43.William Wordsworth = The Lake Poet

44.William Wordsworth = Poet of Childhood

45.William Wordsworth = Egotistical Sublime

46.Samuel Taylor Coleridge = The Poet of Supernaturalism

47.Samuel Taylor Coleridge = Opium Eater

48.Coleridge & Wordsworth = The Father of Romanticism

49.Wordsworth, Coleridge, Southey = Lake Poets

50.Lord Byron = The Rebel Poet

51.Percy Bysshe Shelley = The Revolutionary Poet

52.Percy Bysshe Shelley = Poet of hope and

regeneration

53.John Keats = Poet of Beauty

54.William Blake = The Mystic Poet

55.John Keats = Chameleon Poet

56.Lord Alfred Tennyson = The Representative of the Victorian Era

57.George Bernard Shaw = The greatest modern dramatist

58.George Bernard Shaw = The Iconoclast

59.Jane Austen = Anti-romantic in Romantic age

60.Lindley Murray = Father of English Grammar

61.James Joyce = Father of English Stream of Conscious Novel

62.Edgar Allen Poe = Father of English Mystery play

63.Edgar Allen Poe = The Father of English Short Story

64.Henry Fielding = The Father of English Novel

65.Samuel Johnson = Father of English one Act Play

66.Sigmund Freud = A great Psycho-analyst

67.Robert Frost = The Poet of Terror

68.Francesco Petrarch = The Father of Sonnet (Italian)

69.Francesco Petrarch = The Father of Humanism

70.Sir Thomas Wyatt = The Father of English Sonnet

71.Henry Louis Vivian Derozio = The Father of Indian-Anglican Sonnet

72.William Hazlitt = Critic’s Critic

73.Charles Lamb = The Essay of Elia

74.Arthur Miller = Mulk Raj Anand of America

75.Addison = The voice of humanist Puritanism

76.Emerson = The Seneca of America

77.Mother Teresa = The Boon of Heaven

78.Thomas Nash = Young Juvenile

79.Thomas Decker = Fore-runner of Humorist

80.Homer = The Father of Epic Poetry

81.Homer = The Blind Poet

82.Henrick Ibsen = Father of Modern theatre

83.Rabindranath Tagore = Indian National Poet

84.Nissim Ezekiel = The Father of Indian English

***

  21 de lucruri pe care nu le știai despre România: 1. Aproximativ o treime din Munții Carpați se află în România, oferind peisaje uimitoare...