luni, 31 octombrie 2022

De la prieteni

 "În India sunt predate patru legi ale spiritualității: 

- Prima lege spune: „Cine vine către tine este întotdeauna  persoana potrivită."

Nimeni nu vine în viața noastră întâmplător, toți oamenii din jurul nostru, care interacționează cu noi, pe care îi întâlnim, sunt acolo cu un motiv. 

- A doua lege spune: „Ceea ce se întâmplă este exact ceea ce ar trebui să se întâmple.” 

Nimic, absolut nimic din ceea ce se întâmplă în viața noastră nu s-ar fi putut întâmpla altfel. Nici măcar cel mai nesemnificativ detaliu. Ce s-a întâmplat este exact ceea ce trebuia să se întâmple și așa trebuia să fie pentru a învăța lecțiile necesare.

- A treia lege spune: „Oricând începi, este momentul potrivit.” 

Totul începe la momentul potrivit, nu mai devreme, nici mai tărziu. Când suntem pregătiți ca ceva nou să înceapă în viață noastră, începe. 

- A patra lege și ultima spune: „Când ceva se termină, se termină."

Dacă ceva s-a terminat în viața noastră, a fost spre binele nostru, așa că  mai bine îl lăsăm în urmă și mergem mai departe, deja îmbogățiti cu acea experiență."

O pildă de seară bună

 O pildă de seară bună

 

   Primele  7  minuni ale lumii


       Sofia era o fetiţă de 9 ani care trăia într-un sat. 

   Fetiţa terminase clasa a IV-a şi aflase cu bucurie că a fost admisă în clasa a V-a la una dintre cele mai bune şcoli din oraşul învecinat. 

    

    În prima zi de şcoală,  Sofia a mers în grabă spre autobuz, nerăbdătoare să ajungă la şcoală.


     Când a ajuns, fetiţa a cerut câteva indicaţii altor elevi pentru a reuşi să ajungă în clasa sa.

      Pentru că Sofia era îmbrăcată modest şi ştiind că este dintr-un sat mic, copiii au început să râdă de ea. 

     

    În scurt timp, a venit şi profesorul şi le-a cerut tuturor să facă liniște, a prezentat-o elevilor pe    Sofia şi le-a spus că ea le va fi colegă de acum înainte.

     

     Ora a început şi profesorul le-a cerut elevilor să fie pregătiți pentru un test de câteva minute.

      El le-a cerut atunci copiilor să scrie care sunt cele şapte minuni ale lumii.

   

    Toți au început să scrie repede.  Sofia însă scria mult mai încet decât colegii săi , dar extrem de atentă.


    După ce copiii au predat foaia, mai puţin Sofia , profesorul a venit lângă fetiţă să vadă dacă s-a întâmplat ceva.

   

     “Nu-ţi face griji,  Sofia. Scrie ce ştii, restul elevilor au terminat atât de repede pentru că au învăţat despre ele în urmă cu două zile.”


    Atunci,  Sofia îi spune profesorului:

     “Mă gândeam că sunt atât de multe lucruri minunate şi e greu să aleg doar şapte minuni ale lumii.”       

     

     Apoi i-a înmânat foaia profesorului.

     Profesorul a început să citească cu voce tare răspunsurile copiilor şi majoritatea erau corecte:

  1. Mare Zid Chinezesc,

   2. Coloseumul,

  3. Stonehedge, 

   4.Marea Piramidă din Giza, 

   5.Turnul din Pisa,

   6. Tajmahal, 

   7.Grădinile suspendate din Babylon.


    Profesorul era fericit că elevii au ţinut minte tot ce i-a învăţat. 

    Când a ajuns la răspunsurile Sofiei a început să citească:


      Primele şapte minuni sunt :

    1.Să poţi să vezi !

     2.Să poţi să auzi !

      3.Să simţi !

      4.Să zambești !

     5.Să gândeşti !

     6.Să fii bun !

      7.Să iubeşti !

   

  Mai urmează încă șapte :

     1. Să crezi.

     2. Să visezi.

     3. Să speri.

     4. Să pășești.

     5.Să  îmbrățișezi.

     6.Să cânți.

    7. Să te rogi !

   

   Și mai sunt..7 ori 7 ori 77 de minuni ale lumii.


      Profesorul a rămas uluit, iar toată clasa a amuţit. 

   Toți elevii s- au ridicat in picioare și au bătut din palme.

 Aplauzele i- au adus lacrimi în ochi Sofiei.

  

    Astăzi, o fetiţă dintr-un mic sat uitat de lume le-a reamintit care sunt cele mai importante daruri  sau minuni ale lumii pe care fiecare dintre noi le-a primit şi care sunt adevărate minuni .

   

  În  Om și prin educația lui se dumiresc primele 7 minuni ale lumii.


   ( text primit de la un prieten preot și îmbunătațit  )

   

     Seară binecuvantată cu bucurie !

     Fii bun !

       Fii lumină din Lumina Lină !

duminică, 30 octombrie 2022

Imperial Care White – așternutul igienic pe care pisicile îl adoră!

 

Destinul a făcut să ne petrecem viața împreună. Eu... Și tu... Eu aș fi animalul tău de companie și tu stăpânul meu. Sau cel puțin așa crezi tu. De fapt... tu ești partenerul meu de companie pe care mi l-am ales EU. Și chestia cu cine este de fapt stăpânul și al cui asta rămâne să negociem.

Se spune că aș avea nouă vieți. Nu am de unde să știu dacă este adevărat sau nu. Ceea ce pot să-ți spun sunt următoarele:

  • Îmi place să lenevesc. Constați și tu că dormitez mare parte din zi. Nu îmi place să-mi consum degeaba energia.
  • Îmi place să explorez. Oare cine a spus că curiozitatea omoară pisica?
  • Îmi place să mă joc. Caut un obiect de joacă din orice, așa că nu te poți supăra pe mine dacă îți fac ceva deranj prin casă. 
  • Și... Sunt extrem de curată. Îți poți da seama din faptul că petrec mult timp curățindu-mi blana... Și întreg corpul...

Apropo de faptul că sunt extrem de curată... Dacă nu am acces să pot ieși afară pentru diverse necesități fiziologice, ar trebui să-mi amenajezi un spațiu special cu așternut igienic pentru pisici. Adică o litieră cu nisip pentru pisici. Apreciez dacă așternutul din ea nu-mi rănește lăbuțele sensibile, dacă elimină rapid mirosurile, dacă nu face praf... Cred că și tu ai dori ca litiera să se curețe ușor. 




De aceea ar fi bine să știi că există Imperial Care White, cel mai bun prieten al pisicilor, aliatul discret când vine vorba de „misiuni” speciale la litieră și ascuns urmele. Este cel mai bun așternut igienic pentru pisici, testat și recomandat de Asociația Felinologică Română, un nisip pentru pisici fără praf și cu un control bun al mirosurilor.
Îți spun toate acestea pentru că îmi place să umblu prin casă și zi și noapte. Nu mă vei vedea și nu mă vei simți de cele mai multe ori. Și în pauzele dintre două sau mai multe explorări și joacă mai fac câte o oprire pe la litieră. Și cum nici eu nu doresc să-mi murdăresc lăbuțele când îmi ascund urmele, nici tu nu cred că vrei să simți cine știe ce miros dubios sau să vezi urme de praf prin casă lăsat cine știe cum de lăbuțele mele.



Probabil că nu te voi privi prea des în ochi. Nu-mi face plăcere. Pentru mine, privitul ochi în ochi este uneori un semn de amenințare și, crede-mă, nu-mi place să ameninț sau să fiu amenințată. Te privesc în față foarte rar, pentru scurt timp și doar dacă este necesar, adică să știu că ești prin apropiere ca să-mi poți oferi tot ce am nevoie: hrană și curățenie, atenție dar și independență, alint dar și liniște. Acum, privindu-te în ochi, aș vrea să-ți mai spun încă o dată să ai grijă să mă ajuți să mă mențin curată până și în ceea ce privește litiera care este pentru mine ceea ce pentru tine este toaleta, așa că obișnuiește-te să le menții la fel de curate pe amândouă...
Articol scris pentru SuperBlog2022

O bijuterie specială pentru un prieten special

Prietenia noastră este unică și extrem de specială. Suntem ca două suflete pereche sau ca un suflet care este găzduit de două trupuri diferite ce se caută reciproc pentru a fi mereu împreună. Ne leagă atât de multe chiar și atunci când suntem departe unul de celălalt, ceea ce face ca până și depărtarea să ne apropie.
Două suflete pereche au nevoie de bijuterii-pereche ca de o punte de legătură. Bijuterii oferite din suflet, cadouri vii care să transmită mesaje de iubire în zile aniversare.
Ce mare bucurie ar putea să facă un cadou sub formă de brățări inteligente care să „încătușeze” brațele cu atâta iubire cât poate oferi un suflet îndrăgostit și care să poată oferi în orice clipă mesajul lor de dragoste pentru persoana iubită. Ce mare bucurie ar putea să facă un colier inteligent cu perle naturale, ca un șirag de lacrimi ale mării izvorâte din cochilii de scoici intre care se rătăcește, stingher, un fir de nisip ce se transformă într-o splendidă perlă. Și ce mare bucurie ar fi dacă pe degetul subțire al persoanei iubite s-ar strecura unul dintre acele inele inteligente care să-i transmită iar și iar mesajul său de dragoste.


  Erau vremuri când a oferi bijuterii inteligente era un vis aproape de neîndeplinit. Singurul mesaj transmis era legat de simbolistica legată de obiectul oferit. Atât și nimic mai mult... Totul ținea de imaginația celui care îl citea.
Acum, în era tehnologiei inteligente, totul se schimbă. Bijuteriile cu stocare inteligentă sunt adevărate punți între suflete, care pot trimite mesaje de la o persoană la alta. Încărcată cu un mesaj de suflet ce poate fi citit ușor și repetat cu ajutorul unui telefon ce are aplicația potrivită, poate crea o bucurie imensă în sufletul persoanei care îl primește ori de câte ori citește sau ascultă mesajul. Astfel se realizează o punte de comunicare între cel care oferă și cel care primește, ori de câte ori se simte nevoia unei apropieri între cele două persoane. Mesajul poate fi schimbat oricând, în funcție de starea de spirit a celui ce îl transmite. Efectul este mai intens și absolut special atât prin faptul că bijuteriile sunt unice, putând fi personalizate pentru fiecare cuplu în parte cât și prin faptul că îmbină arta cu tehnologia, fiind potrivite și pentru persoanele pasionate de domeniul IT.
Combinația aceasta între arta bijuteriilor și domeniul tehnologiei IT face ca orice bijuterie inteligentă să devină ceva viu, dinamic, care face parte din viața unui cuplu care interacționează prin intermediul lor.
Prietenia noastră este unică și extrem de specială. Suntem ca două suflete pereche sau ca un suflet care este găzduit de două trupuri diferite ce se caută reciproc pentru a fi mereu împreună. Ne leagă atât de multe chiar și atunci când suntem departe unul de celălalt, ceea ce face ca până și depărtarea să ne apropie. Acum ne leagă ceva mai mult, mai frumos, mai special: una sau mai multe bijuterii inteligente pe care ni le putem oferi oricând împreună cu mesajele de iubire pornite din suflet. Ceva viu, dinamic, fascinant, care întărește legătura dintre noi și ne apropie din ce în ce mai mult. Este ca și cum am fi mereu alături chiar și atunci când suntem departe unul de celălalt. Este ceva ce alină dorul de cel care momentan nu este alături fizic, dar care sufletește ne poate fi alături prin ceea ce ne transmite mereu, iar... și iar... și iar...
Voi cei ce vă iubiți! Nu uitați să vă impărtășiți iubirea prin daruri însoțite de vorbe dulci și frumoase izvorâte din suflet. Penru că acum acest lucru este posibil. Pe deplin posibil.
Articol scris pentru SuperBlog 2022

Frisomat – Viața fără metal? Un coșmar!

 Mă trezesc dis-de-dimineață. O zi de lucru obișnuită. Merg la baie să fac un duș ca de obicei. E drept că instalația sanitară este destul de veche, dar nu m-am așteptat ca, tocmai în acel moment, tubul metalic plin de depuneri de calcar, să se sfarme în bucăți imposibil de pus la loc. Asta este, mi-am spus, și m-am spălat în continuare cum am putut. Apoi m-am dus în bucătărie să mănânc ceva. Mi-am pus într-un ibric ceva apă la fiert pentru un ceai care să mă învioreze. Dar altă surpriză neplăcută: dintr-o gaură care până atunci trecuse neobservată apa a început să picure. Era clar că ibricul nu mai putea fi folosit fără ca gaura să fie astupată cumva.

Cu toții spunem „tare ca fierul”. Și totuși fierul, ca orice alt metal, are o durată de viață limitată.

E clar, fără metale în viața noastră nu putem trăi. Sunt prezente oriunde: vase de gătit, aparate electrocasnice, electronice, ambalaje, acoperișuri, chiar construcții întregi.

Îmi amintesc de perioada copilăriei când, fiind elevă în școala generală, făceam orele de sport fie afară pe terenul de sport, fie înăuntru, în sala de sport. Dacă afară aveam spațiu suficient pe cele trei terenuri de sport, sala de sport, amenajată într-o sală de clasă obișnuită, era cam mică pentru nevoile noastre. Dar a trebuit să ne acomodăm situației date.

Au trecut anii și s-a făcut un proiect de hală metalică pentru o sală nouă de sport. Era cu totul altceva. În primul rând o astfel de hală metalică este cu mult mai spațioasă decât o sală de clasă obișnuită, fiind mai mult spațiu nu doar pentru suprafața destinată activităților sportive cât și pentru amenajarea de vestiare și grupuri sanitare, ceea ce este un avantaj major. 
În plus, separarea sălii de sport de corpurile de clădire destinate sălilor de clasă, face ca zgomotul inerent produs în timpul orelor de sport să nu deranjeze elevii care au alte ore decât cele de educație fizică. Ca să nu mai spunem că fiind mai mari au o cantitate suficientă de aer necesară unor activități cu un consum mare de energie și implicit un consum mai mare de oxigen. În plus se poate amenaja și un sistem corespunzător de ventilație care să permită aerisirea corespunzătoare a spațiului.
Un alt avantaj ar fi poziționarea sălii în vecinătatea terenului de sport poziționat în aer liber ceea ce poate fi un avantaj dacă se combină activitățile sportive desfășurate înăuntru și afară.
Construcția unei astfel de hale metalice este extrem de prietenoasă cu mediul. Materia primă folosită este 100% regenerabilă, iar energia folosită în procesul de producție este produsă de un sistem de panouri solare, deci total nepoluantă. Pierderile pe tot procesul de producție sunt reduse la minimum, iar materialele folosite sunt foarte rezistente, reducându-se costurile de mentenanță pe o durata mare de timp, de circa 50 de ani. Până și transportul este optimizat la maximum, tocmai pentru o reducere substanțială a costurilor.

Costurile sunt extrem de mici și dintr-un alt punct de vedere: compania acoperă tot ciclul constructiv de la proiectare la livrare și instalare, ceea ce înseamnă o concepție unitară a procesului de producție și reglarea mult mai simplă a proceselor tehnologice.
Moderne, variate, simplu de construit și instalat, halele metalice pot fi folosite ca și hale de producție, centre comerciale, centre sportive și de agrement, adaptându-se extrem de ușor ca și arhitectură la orice cerințe. Pot fi amplasate extrem de ușor oriunde, iar amenajările interioare se pot face rapid și extrem de bine.
Metalul... Un element aparent banal, dar care nu poate lipsi nicicum din viața noastră, poate fi folosit atât la scară mică pentru fabricarea majorității obiectelor pe care le folosim în viața de zi cu zi, cât și pe scară mare, ca material de construcție pentru clădiri extrem de diverse. Extrem de rezistent dar și ușor de refolosit, aparent rece, dar și oferind căldura necesară, este cu adevărat unul din materialele de construcție ușor de folosit pe scară largă, ușor de modelat și de asamblat. Și dacă cu ceva timp în urmă nici nu ne-am fi imaginat construcții metalice folosite ca și clădiri cu diferite destinații decât doar ca element SF, acum totul devine realitate, și încă o realitate extrem de avantajoasă atât pentru constructor cât și pentru beneficiar.

Articol scris pentru SuperBlog 2022

duminică, 23 octombrie 2022

Self Storage – mai mult spațiu pentru o viață fără griji

 Trăiesc, ca fiecare dintre voi, într-o lume a informațiilor care ne bombardează din toate direcțiile și care se reînnoiesc mai repede și mai mult decât le putem asimila. Prin natura meseriei, am nevoie să fiu la curent cu toate noutățile din domeniu și nu numai, căci pe lângă meserie am ca hobby, care mă deconectează de la stresul de zi cu zi, lectura. Citesc atât cărți cât și reviste, literatură de specialitate și beletristică. Cărțile stau prin camere și pe balcon, pe rafturi, pe mese și dulapuri și chiar pe jos. Încă puțin de cumpărat și nu voi mai avea loc de ele. Mai mult chiar, îmi iau informațiile și de pe internet, parcă mai mult chiar decât din cărțile din biblioteci. Iar din cauza teancurilor de cărți tare mă tem că laptopul, oricât ar fi de micuț și de nepretențios la a ocupa un loc pe un colț de masă, nu se va mai vedea de după cărți. Deja pot să spun că ajung din ce în ce mai greu la el, căci oricât m-aș feri să mă folosesc prea mult de el, tot trebuie să-l deschid măcar la câteva zile o dată sau măcar în weekend și să-l folosesc timp de câteva ore bune.

Mă gândeam, la un moment dat, să îmi fac cândva timp liber și să sortez tot ce am în bibliotecă, să recitesc tot și să reașez „baza de date” de pe suport de hârtie mult mai eficient pe rafturi astfel încât să folosesc mai eficient spațiul destinat bibliotecii și să descongestionez spațiul destinat circulației prin casă. O voi face cândva, trebuie să o fac! Dar nu cred că mă voi apuca de treabă prea curând, iar dacă mă apuc voi avea de lucru zile, săptămână, poate chiar luni întregi. Și nu garantez că nu va trebui să reordonez cărțile din când în când pe măsură ce cumpăr sau primesc cărți noi.

Într-o asemenea situație, o soluție salvatoare, de scurtă durată, ar fi închirierea unui spațiu de depozitare de dimensiuni relativ mici, dar suficient de încăpător, unde să depozitez lucrurile aparent de prisos la un moment dat care ocupă spațiul din casă care poate fi folosit la ceva absolut util pentru traiul zilnic. Asta doar până se găsește utilitatea acelor lucruri și se amenajează cumva un spațiu de depozitare în propria casă.

Sau ar mai apărea o problemă la un moment dat: casa ar trebui renovată. În viitorul apropiat, asa sper... În acest caz mobila ar trebui cumva îndepărtată suficient de mult de pereți pentru a crea „front de lucru” pentru văruirea pereților. Cum se poate face? O variantă mai greoaie și care va necesita ceva mai mult timp ar fi să eliberez câte o încăpere pe rând, îngrămădind mobila în restul încăperilor din casă, atât cât este posibil, iar ce rămâne în camera în care se lucrează să fie acoperită cât de bine posibil pentru a nu se umple de praf și de murdărie. Sau varianta mai simplă și mai elegantă ar fi închirierea unui container de depozitare pentru mobilă, unde mobila din casă poate fi depozitată temporar pe perioada renovării locuinței, fără riscul de a fi umplută de praf și murdărie sau de a fi degradată,

Din fericire există o asemenea soluție prin firma LaDepozit, care oferă spre închiriere boxe pentru depozitare în București. Începutul a fost făcut deja, urmează ca sistemul să fie, poate, extins și în țară.

Articol scris pentru SuperBlog 2022

Redecorarea locuinței în ton cu actualitatea

 Poate că suntem sentimentali... Sau cine poate ști ce tip de gândire putem avea. Dar aproape fiecare dintre noi visează să aibă o locuință proprie. Oricât de mică sau de mare ar fi, este acel loc numit „acasă”, acel loc unde ne simțim in propria zonă de confort și de siguranță, de unde plecăm cu greu și în condiții extreme, doar atunci când viața și siguranța ne sunt și le simțim amenințate. Și poate nici atunci.

Poate tocmai de aceea ne construim locuința într-un asemenea mod încât să corespundă cât mai bine necesităților noastre de viață și de activitate în interiorul ei, Și odată cu trecerea timpului ne străduim să facem mereu schimbări în interiorul și în afara ei tocmai pentru a corespunde permanent, atât cât se poate, condițiilor de viață în continuă schimbare.

Ne schimbăm mobila și aparatura electrocasnică la anumite intervale de timp pentru a înlocui o piesă veche, uzată și adesea deteriorată cu una nouă, funcțională, și aproape mereu mai eficientă și mai performantă. Dar acordăm aceeași atenție și uneori chiar mai mult zidurilor clădirii: lucrăm la ele, mai rar, ce-i drept, pentru a le reface structura de rezistență. Dar cu mult mai des lucrăm la straturile mai superficiale, tencuială și var, care se murdăresc și se degradează mult mai ușor și mai des, tocmai pentru a le reda starea de prospețime, de curățenie, luminozitate și prospețime.

Dacă la început cel mai la îndemână pentru a (re)decora pereții era varul, din ce în ce mai sofisticat pentru a satisface tot mai multe cerințe și necesități, ulterior a apărut tapetul mai mult sau mai puțin decorativ.

Avantajele sunt multiple. În primul rând este mai ușor de aplicat, implicit mai ușor de schimbat la nevoie. Și se aplică mult mai curat pe perete, fără a face prea mult deranj prin casă, implicit praf și murdărie care trebuie ulterior înlăturate. Este o soluție extrem de economică și de eficientă din toate punctele de vedere. În plus tapetul decorativ se produce în game extrem de diverse ca modele și culori, fiind extrem de versatil și putând fi folosit în orice locuință, potrivindu-se cu acestea și satisfăcând cele mai diverse și pretențioase gusturi,

Colecția de tapet decorativ de la Axelen are avantajul de a fi mereu actuală și extrem de diversă. În plus, poate crea efecte speciale, cum ar fi senzația de spațiu, ca în cazul tapetelor cu motive geometrice (tapet geometric Rasch colecția Club). Sunt modele diverse, adaptate încăperilor cu diverse destinații (holuri, livinguri, spațiul destinat copiilor). În plus, culorile se pot asorta cu mobilierul și obiectele decorative, sau pot crea un contrast fabulos cu acestea.

Tapetul folosit în (re)decorarea locuințelor va da mereu impresia de intimitate și confort, tocmai acel acasa de care cu toții avem nevoie.

Articol scris pentru SuperBlog 2022

Cadou pentru tenul meu în sezonul rece

 Bună să-ți fie inima, draga mea! Sunt BFF-ul tău în fiecare clipă a vieții tale. Da, sunt pielea ta, cea de care adesea aproape că uiți că exist. Deși... trebuie să recunoaștem amândouă că sunt prima care iau contact cu mediul care te înconjoară, apărându-te în fiecare clipă de tot ceea ce ți-ar putea face rău. Căldura? Frigul? Umiditatea? Microbii? Nu contează pentru tine atâta timp cât eu te pot proteja, cu prețul sănătății și integrității mele. Însă contează pentru mine, pentru că orice atac asupra mea se poate lăsa cu urmări, unele chiar grave.

 Știi foarte bine că protejarea pielii în sezonul rece este esențială, pentru că o piele protejată te protejează și ea din plin la rândul ei, Primul pas pentru îngrijirea tenului, în orice moment și pe orice vreme, presupune curățarea acestuia, fie cu o apă micelară Refresh me nicely!, fie cu o cremă de curățare. Se poate folosi fie o cremă intens hidratantă My BFF sau un ser de hidratare Bliss for my face!, fie o cremă antirid Hey, young lady! după o anumită vârstă, atât creme de zi cât și creme de seară dacă avem la îndemână acest lucru. Cu siguranță că gama produselor Allurene cuprinde toate aceste tipuri de creme. Dacă suntem machiați în prealabil putem folosi cu siguranță un lapte demachiant Uncover my beauty! care înlătură profund toate urmele machiajului de peste zi.

O idee preconcepută ar fi că o cremă antirid se folosește în principiu cam după 40 de ani. Parțial adevărat, căci atunci ridurile încep să devină tot mai vizibile. Dar procesul producerii lor începe cu mult mai devreme, ca atare protejarea tenului în acest sens trebuie să înceapă treptat cu mult mai devreme, chiar de pe la 20-25 de ani.

 Evident că pentru zona din jurul ochilor, cu pielea mult mai subțire și mai sensibilă, nu pot fi folosite cremele destinate restului tenului ci crema de contur pentru ochi ”Open My Eyes!”  la fel de delicată ca și tegumentul căruia îi este destinată

Trebuie să înțelegi că frumusețea ta este dată de frumusețea mea. Trebuie să înțelegi de asemenea că sănătatea mea îți influențează și îți reflectă sănătatea întregului organism. Dacă la tinerețe se poate spune că organismul își poate rezolva aproape toate problemele de unul singur, pe măsură ce trec anii trebuie ajutat să își mențină sănătatea, bunăstarea și, de ce nu?, tinerețea pentru cât mai mult timp.

Evident trebuie să facem o echipă puternică pentru ca amândoi să trecem cu bine peste vicisitudinile vremii și să ne ajutăm reciproc, unindu-ne forțele și completându-ne reciproc modul de acțiune al fiecăruia dintre noi. Avem tot ajutorul din lume în produsele cosmetice eficiente și de foarte bună calitate care, folosite înteligent, la locul și în momentul potrivit, pot face minuni și chiar pot da înapoi anii biologici pentru a reda tinerețea pielii. 

Dacă reușim acest lucru, ne putem declara mulțumiți!

Articol scris pentru SuperBlog 2022

duminică, 16 octombrie 2022

Podcast la puterea Tehnocultura

 Am auzit de multe ori, în ultimul timp, despre noțiunea de podcast. Termenul ”podcast” este o combinație între iPod, lectorul portabil de muzică portabilă de la Apple Computer, și casting, transmisie. În principiu sunt fișiere audio ce se pot asculta cu ajutorul unor programe specifice.

Conținutul unui podcast poate fi extrem de divers: interviuri, prezentări de documentare de orice tip, ca de pildă într-un podcast tehnologie, și multe altele.

Sincer vorbind, de curând am devenit amatoare de podcasturi. Cel mai recent de podcasturi tehnologie așa cum sunt pe Tehnocultura. Dacă cu vreo două decenii în urmă nu eram amatoare de tehnică, neavând preocupări de acest gen în familie, viața m-a obligat să vin în contact cu tehnologia. Recunosc, pe undeva îmi este mult mai ușor, deși a trebuit să învăț extrem de mult în domeniu. Dacă la început vedeam documentarea citind, în ultimul timp ritmul de viață a devenit atât de alert încât adesea și pe termen destul de lung nu prea am nici timp și nici energie să mai citesc prea mult. Așa că îmi este cu mult mai la îndemână să citească altcineva în locul meu și pentru mine în timp ce eu îmi desfășor activitatea la locul de muncă. Aici un rol important îl au audiobook-urile și podcasturile. Ultimele au un avantaj: interactivitatea prin comunicarea de tip întrebări și răspunsuri.

Nu este neapărat nevoie ca sursa de informație să fie prea ”savantă”. Important este să fie pe înțelesul meu, să mă atragă și să pot aplica informațiile obținute în viața de zi cu zi. Și să fie destul de multe și să le pot asculta iar și iar pe o durată de timp suficientă pentru a mă lămuri în orice problemă ce apare în viața mea.

Articol scris pentru SuperBlog 2022

Primul contact cu lumea cristalelor

 Nu mai țin minte momentul exact când am luat legătura cu lumea cristalelor. Cert este că a fost cu câteva decenii în urmă.

Prima care și-a luat un colier de pietre semiprețioase a fost mama. Nu a trecut mult și mi-a cumpărat și mie unul, mai mic și mai finuț. Prima impresie? De uimire, de surpriză. M-a fermecat varietarea de mărimi, de culori și de forme neregulate. Purtate peste o bluză sau direct pe piele dădeau curând o senzatie de căldură, sau mai bine spus de pierderea senzației obișnuite de răceală dată de atingerea unei pietre. Curând tata ne-a făcut cadou și câte un pandantiv de chihlimbar. L-am atins pe al meu; era micuț, in formă de lacrimă, cu un luciu fără cusur și deloc rece.

Câțiva ani mai târziu am aflat că aceste pietre semiprețioase pot fi folosite ca și cristale terapeutice. Purtarea lor pe corp sau în imediata apropiere ar produce o echilibrare energetică a organismului. Nu am experimentat (încă!) fenomenul, dar am constatat că, de pildă, mă simt mai bine dacă port bijuterii pe mâna stângă decât pe cea dreaptă.

Pietrele semiprețioase sunt splendide daca sunt folosite ca și ornament în casă prin formă, culoare și strălucire. Dar pot fi folosite ca și...

 ... coliere...


 ... sau pandantive. Și nu numai.


Din simplă cochetărie feminină sau ca și iubitoare de frumos păstrez în preajma mea multe asemenea pietre semiprețioase. Și m-ar tenta să mai achiziționez astfel de bijuterii ale naturii ori de câte ori aș avea ocazia și posibilități.

Articol scris pentru SuperBlog 2022



Cadoul perfect este o poveste

Pentru tine, prietene

Dorința de a oferi cadouri

Aş fi vrut să îţi ofer un cadou. Şi ţi-l voi oferi pentru că știu că ți-l dorești din tot sufletul și pentru că îl meriți din plin. Mi-aș dori să ți-l ofer în căldura căminului, de vorbă la un pahar de vin, și să-ți citesc pe chip bucuria atunci când deschizi pachetul.

Fără să am nici o idee de cadouri pentru bărbați am început să explorez lumea cadourilor pentru bărbați pe mindblower.ro. Oare ce pot alege din multitudinea de articole? Toate sunt fascinante, toate tentează, fiecare poate fi un cadou potrivit pentru tine.

Și mi-a venit ideea

Și mi-am dat seama că se apropie Crăciunul. Una dintre sărbătorile pe care, invariabil, le petrecem împreună. Un pahar de vin, o partidă de șah... De ce nu? Un set de șah și accesorii de vin într-o casetă rafinată ar fi o plăcere, căci știu că adori partidele de șah în compania unui prieten devotat și a unui vin bun.
 Și mă gândesc că ți-ar prinde bine și un decantor de vin, căci te știu mare iubitor de băuturi rafinate, atent selecționate, pe care să le savurezi în serile liniștite, retras într-un colțișor de odihnă.


Mi te imaginez deschizând pachetul cu cadoul. Poate îl deschizi tacticos, lent, sau poate că te grăbești să rupi hârtia de ambalaj. Te gândești: ”Oare ce este înăuntru?”... În sfârșit obiectele dinăuntru se ivesc în toată splendoarea lor. Te bucuri... Sunt obiecte utile, dar și superbe, de ocazie... Ochii îți strălucesc puternic de bucurie... de surpriză... Simt cum te cuprind tot felul de emoții amestecate, nedefinite,care îți răscolesc sufletul. Îți doreai un astfel de cadou. poate nu neapărat pe acesta, dar nu te așteptai să-l primești tocmai acum... Mai ales că nu împărtășiseși la nimeni dorințele tale, nici celor mai buni prieteni.
Ei bine, unul dintre bunii tăi prieteni ți-a citit adânc în suflet, ți-a dibuit dorințele tale cele mai ascunse și s-a grăbit să vină în întâmpinarea lor și să ți le îndeplinească absolut necondiționat.

Îți mulțumesc, prieten drag

Îți simt în glas, în privire în tremurul vocii, dorința de a-mi mulțumi. Și totuși eu îți mulțumesc, prieten drag, pentru bucuria de a te vedea atât de fericit și de emoționat. Poate de aceea îmi doresc din suflet să repet experiența aceasta ori de câte ori am ocazia. Și asta și din plăcerea de a ne petrece în continuare timpul împreună ca și până acum, doar noi doi. Căci dincolo de momentele acestea de emoție viața merge înainte mereu.
Sunt sigură că aceste cadouri, mai mici sau mai mari, înseamnă pentru tine cu mult mai mult decât acele bucurii de moment, în momente de sărbătoare, de aniversare, în momente absolut speciale, dar cu siguranță că fiecare reprezintă pentru celălalt cel mai prețios cadou pe care viața ni le-a făcut amândorura.
Îți mulțumesc pentru timpul petrecut împreună. Îți mulțumesc pentru clipele frumoase oferite. Acestea sunt, până la urmă, cele mai frumoase cadouri, cele mai intense emoții, cele mai frumoase bucurii.

Ce este cu adevărat un cadou?

Oferit cu dragoste, este un mod de a spune ”Te iubesc”. Este mereu un mesaj de prietenie și de dragoste pentru prietenii de-o viață. Este o formă de respect și recunoștință pentru acele persoane care merită asemenea sentimente. Este o formă de a-ți exprima un sentiment și de a oferi o bucurie. Este un mod de a oferi un lucru util și plăcut în anumite momente din viață. tocmai de aceea este nevoie de a se pune la bătaie tot flerul și inteligența emoțională pentru a alege cadoul potrivit pentru acea persoană care îl va primi la un moment dat.
Articol scris pentru SuperBlog2022

duminică, 9 octombrie 2022

Totul într-un singur loc

 Recunosc! Totul în jurul meu are nevoie de reparații capitale mai devreme sau mai târziu. Totul trebuie înlocuit cu ceva nou, mai bun, mai performant. Și când lași mai totul pe ultima sută de metri, când practic ești forțat să intri în acțiune, constați că ai o grămadă de treburi de făcut și o grămadă de probleme de rezolvat în extrem de puțin timp.

La un moment dat în viață ajungi la concluzia că nimeni nu-ți oferă informații și sfaturi pe tavă la infinit atunci când ai nevoie. Aparent așa este, totuși dacă cauți o soluție în acest sens găsești.

Să presupunem că ai de făcut schimbări în locuința personală. Multe și extrem de rapid: amenajări interioare, înlocuiri de instalații electrice, instalații termice, instalații sanitare, tencuieli decorative,  Asta înseamnă extrem de multă alergătură pornind de la materiale până la lucrările propriu-zise. Ai nevoie de un depozit virtual de tipul Vindem-Ieftin.ro, care să-ți ofere totul de la materiale de construcții până la consultația de specialitate. În acest sens poți să vezi detalii pe site-ul unui depozit virtual de specialitate.

Un astfel de concept se poate dezvolta în sistem de franciză. Asta înseamnă că, în schimbul unei sume de bani plătită firmei de origine, poți obține informațiile și toată consultanța de specialitate de care ai nevoie pentru a incepe afacerea și a te dezvolta. Iar un astfel de depozit virtual este extrem de necesar și de util potențialilor clienți. Ca și client ai tot ce ai nevoie într-un singur loc, într-un singur depozit, fără a fi nevoie să te deplasezi la tot felul de furnizori de materiale. În plus, depozitul îți poate oferi toate materialele la un preț avantajos, căci este cel care negociază cu furnizorii pentru obținerea produselor la cel mai bun raport dintre calitate și preț. În plus beneficiezi de consultanță tehnică în ceea ce privește produsele necesare și pentru lucrarea în ansamblu. Toate materialele sunt livrate la domiciliul clientului dintr-un singur loc, ceea ce implică un cost redus de transport și un impact redus pe mediul înconjurător ca și poluare. 

Odată materialele ajunse la locul de destinație la momentul oportun, lucrarea poate începe. În plus, totul se furnizează exact la timp și în cantitățile necesare pentru ca lucrarea, odată începută, să continue cursiv, fără pauze lungi, inutile și păguboase. Consultația tehnică se oferă și în acest stadiu de desfășurare a lucrării.

O astfel de afacere se dezvoltă rapid. Ideal este să se creeze cât mai multe astfel de depozite virtuale în diverse locații, cât mai aproape de comunitățile de potențiali clienți, pentru ca livrarea să se facă cât mai rapid și pe distanțe cât se poate de scurte, cu avantaj de ambele părți. Asta înseamnă o dezvoltare logistică extrem de bine pusă la punct pentru ca totul să meargă bine.

De ce sunt necesare astfel de depozite virtuale? Pentru că în momentul actual se construiește extrem de mult. Și se construiește nu doar pornind totul de la zero, deși acest aspect nu este deloc de neglijat, ci se și amenajează extrem de mult construcțiile deja existente și care se pretează a fi reparate, restaurate, îmbunătățite. Iar o clădire se poare amenaja și reamenaja chiar de mai multe ori în decursul existenței sale.

Uneori se spune că mai bine demolezi o clădire veche și uzată și o reconstruiești de la zero cu costuri sensibil mei reduse. Adevărat dar doar în anumite cazuri: clădiri extrem de vechi și uzate, care nu se mai pot repara, clădiri ce nu mai pot fi adaptate cerințelor actuale ... În mod normal, atâta timp cât este posibil, refaci o clădire și o reamenajezi ori de câte ori se impune, cu pași mici și costuri reduse. Și nu este vorba de o singură clădire ci de orașe întregi. Refaci clădirea pentru a fi mai eficientă și mai confortabilă și pentru a corespunde mai bine noilor necesități.

Ca și client prefer să colaborez cu un astfel de depozit: îmi rezolv treaba mai repede, mai eficient, mai ieftin și cu consultanță de specialitate. Și sunt sigur că am suportul potrivit pentru ceea ce am de făcut la un moment dat în viață. Ca și antreprenor, sunt conștientă că o astfel de afacere este extrem de avantajoasă și de profitabilă atât pentru clienții mei cât și pentru mine. Pentru că, de ce să nu recunoaștem, tot timpul vor exista potențiali clienți pentru o astfel de afacere în domeniul construcțiilor de locuințe, hale industriale, clădiri de birouri, complexe comerciale sau sportive... Și lista poate continua., căci domeniul construcțiilor este un sector extrem de dinamic, în continuă dezvoltare. Și dezvoltarea unei rețele de depozite din domeniul construcțiilor se poate extinde atât în țară cât și oriunde în lume, oriunde este nevoie să se construiască ceva rapid și eficient. Și este nevoie mereu de construcții într-o lume în permanentă dezvoltare, cu o populație în continuă creștere și cu nevoi din ce în ce mai mari și mai diverse.

Articol scris pentru SuperBlog 2022

Cum m-a ajutat tehnologia să devin creativ?

 Dacă în urmă cu 20-25 de ani cineva mi-ar fi spus că tehnologia va face parte din viața mea și, mai mult, că voi fi aproape dependentă de tehnologie pentru a-mi face viața mai ușoară nu aș fi crezut. Neam de neamul meu nu fusese atras în mod categoric de tehnologie. Și totuși...

La un moment dat, documentarea profesională m-a împins spre tehnologie. Mai precis spre IT. Când am constatat că , dacă nu mă obligă, măcar mă ajută să mă documentez mai repede, mai comod și mai ușor de suportat financiar, am început să învăț să lucrez cu un calculator.

A fost mai lesne decât m-am așteptat. Și mi-a plăcut. Și am continuat...

După ceva vreme de gaming și explorarea rețelelor sociale (în fine, ceea ce era în acele vremuri), doar pentru relaxare, am căutat mereu altceva, fie și pentru variație. Pentru început am constatat că se poate citi extrem de mult pe diverse site-uri. Nu doar literatură, sub formă de cărți, ci și reviste și ziare într-o gamă din ce în ce mai largă. De la citit la publicarea propriilor scrieri nu a fost decât un pas. Aici recunosc că un rol destul de important îl au blogurile.

De la lectură am trecut la shopping online. Nu că aș fi abandonat cumpărăturile din magazinele clasice, dar online ai acces la produsele pe care nu le găsești decât în magazinele mari din orașele mari. Este cu mult mai comod să comanzi, singura problemă ar fi putut fi preluarea coletului.

Că tot veni vorba de divertisment și petrecerea timpului liber, atâta cât este disponbil, tot tehnologia te poate ajuta eficient în ceea ce privește activitățile din domeniul sport și călătorie. Mărturisesc că sunt mare amatoare de drumeții, mai ales în natură. Ca atare îmi pot fi absolut necesare tot felul de rucsacuri și genți de voiaj, în care să îndes tot ceea ce aș avea nevoie pentru o deplasare spre destinația preferată la un moment dat. Și recunosc că, la un moment dat, călătoriile vor putea fi chiar o necesitate: deplasări în vederea participării la diverse manifestări științifice, schimburi de experiență, cursuri, simpozioane, congrese... 

Dar în primul rând aș prefera la un moment dat să călătoresc pentru propria-mi plăcere. De ce nu? O călătorie poate oferi o cantitate de informații cât ar putea fi cuprinse în biblioteci întregi, informații ce pot fi ulterior împărtășite și altora. Totul poate fi înregistrat, filmat, copiat, apoi postat pe un blog de călătorii. Asta da creativitate!...

Dacă acum m-ar întreba cineva dacă regret că am inclus tehnologia în viața mea, aș spune că nu regret nimic. Dimpotrivă. Nu numai că nu regret, dar nici nu aș putea renunța la tehnologie. Mă ajută enorm, îmi ușurează viața și activitatea, îmi stimulează creativitatea dacă o folosesc inteligent, îmi facilitează comunicarea cu ceilalți și schimbul de informații. Cunosc și mă fac cunoscută, ceea ce este un real avantaj. Asta nu înseamnă că renunț la mijloacele clasice de informare, ci le completez eficient cu tot ceea ce îmi poate oferi tehnologia în diversele ei forme.

Articol scris pentru SuperBlog 2022

miercuri, 5 octombrie 2022

Un somn odihnitor la 19° în dormitor

  Sunt frântă de oboseală. Nu de azi - de ieri ci de ani buni. Incerc ori de câte ori să - mi încarc bateriile, să mă odihnesc suficient pentru a fi plină de energie in ziua următoare, dar parcă nu este destul. Mereu parcă aș vrea să mă culc și să dorm fără pic de griji, dar nu intotdeauna îmi permit acest lucru. Și nici nu îmi doresc asta în totalitate

Încă nu am găsit o soluție  salvatoare. Am încercat să dorm mai mult timp, dar tot degeaba; îmi revin pentru moment, dar cum nu îmi permit să prelungesc durata de somn zi de zi problema rămâne nerezolvată pe termen lung.

Rămâne o singură soluție, aceea de a face somnul mai eficient: întuneric în cameră, aerisire suficientă și o temperatură potrivita, însemnând ceva mai răcoare pentru început, adică în jur de 16 - 19 grade Celsius. Ideea este că la o asemenea temperatură te ia cu moleșeală și chiar somn. Primul pas este deja făcut, cel al relaxării,

Un al doilea pas este acela de a permite organismului să-și regleze fără efort temperatura corpului. Simplu și eficient cu ajutorul unei pilote din lână din gama Confort Merino. Avantajele sunt multiple..

  • Relaxarea evidentă a ritmului cardiac. Pur și simplu i se dă organismului semnalul că trebuie să se odihnească
  • Capacitate de termoreglare superioară, în ideea că păstrează căldura generată de organism în imediata sa apropiere
  • Rezistență sporită la rupere a umpluturii (fibre naturale)
  • Control crescut al distribuției uniforme a lanolinei de pe fibra de lână
  • Drapaj excelent
  • Mediu hipoalergenic, antibacterian și rezistență la mucegai în mod natural 


 Produsele sunt adaptate tuturor situațiilor: număr de persoane, dimensiunile patului... Conțin doar materiale naturale și pot fi curățate cu ușurință fără chimicale, evitându-se eventualele alergii sau iritații.
Ador pilotele. Sunt moi, pufoase, ușoare și comode. Și în plus și călduroase, extrem de călduroase doar folosind căldura proprie a corpului. Somnul este extrem de odihnitor la adăpostul lor, este ca și cum pilota ar fi pe post de ”mamă” ocrotitoare. Am experimentat senzația cândva, așa că știu ce spun.
Cum toamna aproape că s-a instalat și iarna este aproape, un culcuș călduros se impune a fi amenajat. Iar pentru oamenii suprasolicitați și obosiți ca mine, este bine ca pe lângă comoditate să se adauge și căldură, igienă și posibilitatea de a se menține starea de perfectă igienă pe tot parcursul timpului, ceea ce la această gamă de pilote, plapumi și perne este posibil.
Ce nu se face pentru inducerea și menținerea unui somn de calitate? Tot ceea ce este posibil. Și asta pentru că un somn de calitate îmbunătățește sistemul imunitar, inima și memoria, menține o dispoziție bună, menține creierul în funcțiune, scade stresul, ține greutatea sub control, scade riscul apariției anumitor boli, iar productivitatea și concentrarea sunt crescute în timpul zilei. Toate aceste date sunt dovedite de numeroase studii științifice.
Iată că acum datele de mai sus sunt posibil de introdus în realitatea vieții de zi cu zi, pe o scară extrem de largă. Cei care au folosit aceste produse sunt extrem de mulțumiți de calitatea lor și de efectele benefice asupra sănătății și calității vieții. Unul din aceștia pot fi și eu, poți fi și tu.
Articol scris pentru SuperBlog 2022

duminică, 2 octombrie 2022

14 nuanțe de roșu

 

Este destul de dificil uneori să-ți pui gândurile și amintirile pe hârtie. O faci când simți nevoia să îți descarci sufletul față de un un prieten discret și răbdător. Sau o faci după o anumită vârstă când simți nevoia să îți împărtășești experiența de viață oricui dispus să afle ceva despre tine, ceva care să-i folosească cândva în viață.

Este destul de dificil să-ți publici unul sau mai multe volume de amintiri și gânduri, mai ales când nu ai în spate suficientă experiență într-ale scrisului până la un punct. Dar experiența se câștigă prin muncă și perseverență.

14 nuanțe de roșu... Experiența unui copil care a trăit într-o lume obscură, în anumite circumstanțe, într-o societate comunistă, totalitară, plină de restricții, în care trebuia să te adaptezi dramatic ca să supraviețuiești.

Cartea merită citită tocmai pentru ca reflecta realitatea văzută prin privirile pute și inocente ale unui copil 

Home & Lifestyle cu Answear – atmosfera perfectă pentru storytelling

 E toamnă iar...  Se simte din lumina din ce în ce mai palidă a soarelui, din răcoarea ce ne înconjoară, din frunzele galbene sau ruginii ce încep să alunece ușor spre pământ, din umezeala rece din aer, din ziua din ce în ce mai scurtă... 

Nu mai ai chef de plimbările din ce în ce mai lungi prin parc și simți nevoia să te retragi în intimitatea caldă a căminului propriu. Îți strângi bijuteriile de pe corp, punându-le la locul lor în dulap (https://answear.ro/k/femei/home-lifestyle/decoratii-si-accesorii/standuri-si-organizatoare-pentru-bijuterii).

Resimți oboseala și te lași alene într-un fotoliu. Un fior te cuprinde și tragi peste picioare unul din  pledurile moi  și călduroase pe care le puseseși din vreme la îndemână. Începi să simți căldura propriului corp păstrându-se sub acoperirea pledului și simți cum te cuprinde o moleșeală plăcută. Abia mai vezi pozele din colțul camerei. Dacă nu ai vedea licăririle ramelor foto deosebite în care ai înrămat pozele tale ce reflectă lumina venita de afară sau de la veioza de la capul patului ai fi zis că nu mai sunt acolo și că au dispărut în neant.

Simți că este momentul propice să citești ceva. Îți iei o carte de pe noptieră. Îți este prea lene să iei o carte din dulap, deși te gândești că la un moment dat va trebui s-o faci și pe asta, tocmai pentru că simți o dorință nebună de a reciti cărțile citite cândva, demult, si totodată de a citi câte o carte nouă despre care ai auzit doar lucruri bune.

Îți place să citești dintr-un motiv anume: că îți plac poveștile. Îți place să povestești altora, dar mai ales îți place să ți se povestească. Și știi extraordinar de bine că fiecare carte are povestea ei și că mai ascunde în ea multe alte povești tainice pe care le dezvăluie doar cititorului la fiecare lectură. Așa că te afunzi în lectură ca într-o poveste plină de magie.

La un moment dat literele parcă se deformează sub povara întunericului, așa că aprinzi o veioză pentru ca sub imperiul luminii să poți citi mai departe. Și continui lectura. Simți deodată că povestea cărții se transformă într-un film. Personajele trăiesc, se mișcă, vorbesc, simt... Totul prinde mișcare, culoare, lumină, parfum și sunet. Chiar tu, cititorule, ești un personaj adânc ancorat în realitatea cărții. Și simți că nu te poți opri din citit și nu poți lăsa cartea din mână până când nu o termini. Și indiferent dacă o termini sau nu, cu siguranță cartea își va prelungi povestea sa în visurile tale, parcă dorind să te îndemne să citești mereu altă și altă carte.

Curând lași cartea din mână. Oboseala te cuprinde. Îți zici că trebuie să continui lectura, dar a doua zi , după ce te vei fi odihnit suficient pentru a putea rerăi din plin experiența altor ore de lectură intensă.

Articol scris pentru SuperBlog 2022


“Unirea”, “Ion C. Brătianu”, “Roman Vodă”: Liceele surori cu arhitectura identică

 

Colegiile “Unirea”, “Ion C. Brătianu”, “Roman Vodă” au fost construite la finele secolului XIX şi sunt perfect identice u cele trei şcoli amintesc de vremurile în care arhitectura avea un caracter unitar

Colegiul Naţional “Unirea”, considerat pe bună dreptate cel mai prestigios liceu din judeţul nostru, datează de pe vremea cand autorităţile statului încercau să pună învăţămantul pe roate, dar în acelaşi timp să creeze şi un stil în arhitectură. Rămasă pană în prezent cea mai somptuoasă instituţie de învăţămant din judeţ, clădirea liceului este identică cu cea a Colegiului Naţional “Ion C. Brătianu” Piteşti, dar şi cu a Colegiului Naţional “Roman-Vodă” din Roman. Dacă ajungi prin Roman sau prin Piteşti şi te nimereşti în curtea unuia dintre cele două licee, nici nu ai zice că nu te mai afli în Focşani. Clădirile se aseamănă ca două picături de apă, iar cărămida roşie are acelaşi farmec ca la Liceul Unirea al nostru. Colegiul Naţional “Ion C. Brătianu” din Piteşti, denumit şi “nava-amiral a învăţămantului romanesc”, este cea mai veche şi prestigioasă instituţie de învăţămant din Argeş. “Colegiul a fost înfiinţat în 1866 prin Ordinul 5918/21.06.1866 al Ministrului Cultelor şi Instrucţiunii Publice, iar în luna septembrie a aceluiaşi an prima clasă de gimnaziu îşi primea elevii. Între anii 1897-1899, a fost construit localul liceului, din fondurile Ministerului Instrucţiunii Publice, pe un teren oferit de autoritatea locală. După înfiinţare s-au făcut propuneri către minister pentru a se atribui liceului numele de Radu Negru Basarab în 1872, iar în 1886 de Dinicu Golescu, ambele propuneri negăsind audienţa necesară. În 1898, prin Decretul Regal numărul 279 din 26 ianuarie, s-a atribuit liceului numele marelui om politic Ion C. Brătianu”, se arată în istoricul liceului. Comuniştii au schimbat denumirea liceului în “Nicolae Bălcescu” pentru ca, la caţiva ani după căderea vechiului regim, denumirea să fie schimbată din nou, însă cu cea adoptată prin Decret Regal.

Cele trei licee amintesc de vremurile bune ale arhitecturii

Liceul Unirea este chiar un pic mai vechi decat cel din Piteşti. “Unirea a luat fiinţă la data de 7 ianuarie 1866 prin Ordinul Domnesc nr. 26512 din 10 august 1865 fiind prima unitate de învăţămant secundar din această zonă şi între primele din Romania. Peste doi ani, gimnaziul avea deja patru clase şi un mic corp profesoral preocupat de strangerea materialului didactic: aparatură pentru fizică şi chimie, colecţii pentru geografie, istorie şi ştiinţele naturii, o colecţie de monede vechi. Tot atunci se pun şi bazele bibliotecii, cu cele 45 de volume donate de elevi. Şcoala funcţionează fără local propriu pană în 1880, cand începe construcţia clădirii, iar numele este transformat din «Alexandru Ioan Cuza» în «Unirea». În 1884-1885, reapare clasa a V-a, iar în următorii ani gimnaziul se transformă în liceu. Acest fapt a fost de mare importanţă, ţinand seama că în toată zona dintre Buzău şi Barlad nu mai există o şcoală similară ca grad. După lungi aşteptări, în 1900, liceul se mută în actuala clădire, construită după planurile arhitectului Băicoianu”, se arată într-o succinctă descriere a ceea ce înseamnă Liceul Unirea. Colegiul Naţional “Roman-Vodă” este cel mai tanăr din toate cele trei licee identice, totuşi acesta şi-a deschis oficial porţile la finele lunii septembrie în 1872. Ca şi celelalte două instituţii de învăţămant Colegiul “Roman Vodă” începe construcţia unui local propriu abia la finele secolului XIX. Costin Brăilescu, “sufletul şcolii romaşcane” propune autorităţilor vremurilor un memoriu în care este stipulat ca liceul să poarte numele Roman Vodă, lucru care se va şi concretiza ulterior. Liceele invocate nu au în comun doar un local propriu perfect identic, ci şi rezultate foarte bune obţinute prin munca elevilor şi profesorilor deopotrivă. Instituţiile acestea amintesc de vremurile în care exista un bun gust evident în arhitectură, dar totodată şi o încercare de a da un caracter unitar peisajului urbanistic. Lucrurile nu mai stau deloc aşa în 2012, iar procesul de uraţire al oraşelor este unul ireversibil. Adio bun gust! (Sorin TUDOSE)


“Roman Vodă” din Roman

“Ion C. Brătianu” din Piteşti





***

  21 de lucruri pe care nu le știai despre România: 1. Aproximativ o treime din Munții Carpați se află în România, oferind peisaje uimitoare...