"Eppur si muove" sau "Și totuși se învârte", e o expresie pe care am auzit-o, nu-i aşa? Cuvintele au fost rostite secolul al XVII-lea şi îi aparţin „primul om de știință modern”.
Galileo Galilei se spune că a rostit în șoaptă aceste cuvinte, după ce a fost forțat să retracteze teoria heliocentrică în fața Inchiziției, în secolul al XVII-lea. Expresia a devenit ulterior un simbol al luptei pentru adevăr științific și al perseverenței în fața opresiunii intelectuale.
Fizician, matematician, astronom și filosof italian, a fost considerat un pilon al revoluției științifice. Născut pe 15 februarie 1564 în Pisa, e cunoscut pentru observațiile sale astronomice, inclusiv descoperirea sateliților lui Jupiter, și pentru susținerea teoriei heliocentrice, jucând un rol esenţial în modelarea științei moderne.
În secolul al XVII-lea, concepția dominantă, acceptată de către biserică era teoria geocentrică, care susținea că Pământul este centrul universului și că Soarele și planetele se învârtesc în jurul său. Galilei a susținut teoria heliocentrică, care afirmă că Pământul se învârte în jurul Soarelui. De aceea, în 1616, Inchiziția Romană a emis o interdicție împotriva cărții lui Galileo, „Discorsi e Dimostrazioni Matematiche, intorno a due nuove scienze”, care prezenta argumente în favoarea heliocentrismului, Galileo fiind avertizat să nu mai susțină ori să promoveze această teorie.
Ca urmare, Galileo a fost convocat în fața Inchiziției în 1633, fiind acuzat de erezie și de încălcarea interdicției anterioare. Galileo a fost găsit vinovat și a primit o sentință de detenție la domiciliu, care a fost ulterior înlocuită cu o formă de rezidență supravegheată. În urma procesului, majoritatea lucrărilor sale au fost interzise, iar Galileo a fost marginalizat în comunitatea științifică.
Se spune că în timpul procesului său, Galileo Galilei ar fi spus în șoaptă: „Eppur si muove!” – („Totuși se mișcă!”), cuvinte ce apar într-o pictură cu el din 1634.
Prin experimentele sale, Galileo a formulat principiile fundamentale care guvernează mișcarea obiectelor. A demonstrat că viteza de cădere a obiectelor este independentă de masa acestora, contrazicând teoria lui Aristotel potrivit căreia obiectele mai grele cad mai repede. Această intuiție a dus la formularea legii căderii libere, care afirmă că toate obiectele aflate în apropierea suprafeței Pământului cad cu aceeași accelerație.
Tot Galileo Galiei a dezvoltat corect legile mişcării, fiind un ilustru precursor al lui Newton, care s-a născut chiar în anul în care Galilei a murit. Totodată, Galileo Galilei a descoperit legile pendulului, pe baza lui dezvoltând primul ceas modern din istoria umanităţii. Italianul a inventat şi o primă variantă a termometrului , precum şi luneta astronomică.
Galileo Galilei a murit la Arcetri, lângă Florența la vârsta de 77 de ani, lăsând în urmă atât invenţii care au contribuit la dezvoltarea şi evoluţia umanităţii, influenţând gândirea ştiinţifică, cât şi un exemplu de curaj şi perseverenţă.
Astăzi, în Florența, în cinstea mareului Galileo Galilei, este deschis Muzeul Galileo care găzduiește cea mai mare colecție de instrumente din lume și alte obiecte ale savantului, inclusiv două telescoape care au supraviețuit timpului și care continuă să inspire mințile luminate ale științei.
Inovaţie, curaj, viziune? Sunt valori ce se regăsesc atât la Galileo Galilei, cât şi la Kimicar Milano, brandul italian ce simbolizează o altă formă de inovație: tehnologia aplicată în viața de zi cu zi.
Cu un portofoliu dedicat 🌟îngrijirii 🏡casei, Kimicar Milano e partenerul🤝 perfect pentru tot ce înseamnă curățenie✨, produsele sale profesionale fiind eficiente și 🌱Eco Friendly!
Produsele concentrate Kimicar Milano 🇮🇹sunt destinate atât mediului B2B, utilizatorilor privaţi - B2C, cât şi industriei. Curăţenia începe cu noi! Chiar şi afacerile, pentru că poţi accesa franciza Kimicar Milano şi te poţi dezvolta profitând de expertiza noastră şi de produsele noastre. Detergenţii sunt disponibili în cantităţi mici sau mari, în recipiente reciclabile ce pot fi returnate contracost.
Şi...ca să te convingi de profesionalismul nostru şi de eficienţa produselor, poţi citi recenziile, poţi întreba pe cei ce le-au folosit sau chiar chat GPT-ul!
#CalitateItaliana #detergentieficienti #detergentiprofesionali #horeca #industrie #lagaranziadellaqualità #Kimicar #detergentiprofessionali #curatenie #kimicarromania #francize #Galileo #galileo #GalileoGalilei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu