luni, 7 iulie 2025

$$$

 MEMORIE CULTURALĂ - WILLIAM FAULKNER


În data de 6 iulie 1962 a murit William Faulkner,(n. 25 septembrie 1897 ) scriitor american. 

William Cuthbert Faulkner a fost un prozator american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1949, unul dintre scriitorii reprezentativi ai literaturii americane din secolul XX. 

Modernismul lui Faulkner se înscrie în spiritul de influenţă al lui James Joyce, ca model de artă romanescă. 

Născut în 1897 în New Albany, William Faulkner și-a petrecut în micul orășel Oxford din Mississippi, o copilărie legănată de poveștile bătrânei negrese Caroline Barr despre glorioșii și dezastroșii ani ai războiului civil. În aceste povesti revenea mereu figura legendară a străbunicului, colonelul William Clark Falkner, aventurier, războinic și scriitor de succes. (Unul din romanele acestui înaintaș:The White Rose of Memphis (Trandafirul alb din Memphis) cunoscuse 36 de ediții.)

Școala primară și liceul neterminat le va face în orășel, ca apoi să intre funcționar la banca bunicului său, viitorul "model" al lui Sartoris.

În timpul primului război mondial, nefiind primit ca voluntar în armata americană, se înrolează în aviația engleză "Royal Flying Corps", dar rămâne până în 1918 într-o tabără de antrenament din Canada.

Se întoarce acasă, unde se înscrie la universitatea Ole Miss dar după un an se retrage, neavând posibilitatea să-și continue studiile. Războiul nu-l văzuse decât de departe, America o vedea de prea aproape. Și acum, după sublinierea unor biografi, începe a se accentua sentimentul dramei din viețile oamenilor și meleagurile natale. Hrănit în iluziile gloriei apuse și dezamăgit de viața mizeră a Sudului - nici situația familiei sale nu era din cele mai strălucite - tânărul Faulkner se refugiază în scrierea unor versuri romantice sau ermetice.

Preia postul de diriginte al oficiului poștal al universirății din Oxford, publică o culegere de versuri “The marble Faun”(Faunul de marmură), 1924, și apoi pleacă la New Orleans. Aici face cunoștință cu scriitorul Sherwood Anderson, cu ajutorul căruia îi va apare primul roman “Soldier's Pay” (Plata soldatului), 1926. 

Călătorește în Europa, vizitând Italia și Elveția și rămâne câteva luni la Paris. Reîntors publică un roman “Mosquitoes”(Țânțarii), 1927, o imagine amară a mediului de intelectuali snobi și superficiali în care se învârtea. 

La Oxford va trăi din tot felul de munci ocazionale și va scrie.

În anul 1929, publică romanul “Sartoris”, moment crucial în creația sa, o reîntoarcere către istoria legendară sau reală a locurilor natale, începutul celebrei saga despre imaginarul comitet Yoknapatawpha.

Începând cu "Sartoris" , avea să scrie Faulkner mai târziu, am descoperit că merită să scriu despre măruntul meu petec de glie natală și că nu voi trăi îndeajuns ca să termin tot ce se poate scrie despre el. După câteva luni apare “Sound and Fury”(Zgomotul și furia), prima carte a lui Faulkner care are un deosebit ecou.

De aici încolo, vreme de peste treizeci de ani, scriitorul va constitui prin romanele și povestirile sale o mitologie a Sudului care va porni de la date reale sau mitizate ale istoriei prezente și trecute ale acestei regiuni. Doar câteva din aceste opere vor cunoaște, la început, deosebita apreciere și recunoașterea pe care o meritau. 

De abia în 1946, publicarea unei antologii a scrierilor faulkneriene de către cunoscutul critic american Malcolm Cowley, The Portable Faulkner impune opiniei publice din SUA un mare scriitor pe nedrept neglijat. De altfel în 1949, Faulkner va primi Premiul Nobel, în acest fel recunoașterea unanimă încununând o vastă operă, o fascinantă și uluitoare epopee, evocare și invocare a omului care caută să-și cunoască puterile, înfruntându-se pe sine și lumea, în lupta pentru afirmarea valorilor umane.

Creând pe harta lumilor posibile comitatul imaginar Yoknopatawpha, autorul lui l-a dăruit cu o ordine spirituală și temporală minuțios și inepuizabil constituită, până la a înscrie oamenii și întâmplările acestui teritoriu legendar într-un prezent care se numește eternitatea și într-o societate care se numește umanitatea. Ideea de a inventa acest ținut mitic, în care criticii literari au văzut alegoria Sudului american, i-a venit în urma unui vis, în care a văzut un timbru emis de Poșta Yoknopatawpha. Numele său are evidente rezonanțe indiene.

În urma unei crize cardiace, marele scriitor moare la 6 iulie 1962.


Romane:

Soldier's Pay (Plata soldatului) (1926)

Mosquitoes (Țânțarii) (1927)

Sartoris (1929)

The Sound and the Fury (Zgomotul și furia) (1929)

As I Lay Dying (Pe patul de moarte) (1930)

Sanctuary (Sanctuar) (1931)

Light in August (Lumină de august) (1932)

Pylon (Pilon) (1935)

Absalom, Absalom! (1936)

The Unvanquished (Neînvinșii) (1938)

Intruder in the Dust (Nechemat în țărână) (1948)

Requiem for a Nun (Recviem pentru o călugăriță) (1951)

A Fable (O parabolă) (1954) - Premiul Pulitzer pentru ficțiune în1955

The Reivers (Hoțomanii) (1962) - Premiul Pulitzer în 1963

TRILOGIA SNOPES


1. The Hamlet (Cătunul) (1940)

2. The Town (Orașul) (1957)

3. The Mansion (Casa cu coloane) (1959).


Citate WILIAM Faulkner:


“Nu te obosi să-ncerci să fii mai bun decât contemporanii sau predecesorii tăi. Încearcă să fii mai bun decât tine însuți”.


"Ceasurile omoară timpul... Timpul este mort atâta vreme cât este ticăit de micile rotiţe din orologii; numai atunci când ceasurile se opresc, apare şansa de a trăi.”


“După ce beau un martini, mă simt mai mare, mai înțelept, mai înalt. După ce îl beau pe al doilea, mă simt fără egal. După asta, nimic nu-mi mai stă în cale”. 


“Intotdeauna sa visezi si sa impusti mai sus decat crezi tu ca poti. Nu te obosi sa faci lururile un pic mai bine decat contemporanii sau predecesorii tai. Incearca sa te autodepasesti.”


“Un artist este o fiinta condusa de demoni. nu stie de ce l-au ales si de obicei este prea ocupat sa se intrebe.”


“Trebuie să fim liberi nu pentru că pretindem libertatea, ci pentru că o practicăm.”


Sursa:

https://biblacad.ro/2022/06/06/william-faulkner/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 REVOLTELE ANTISISTEM DIN 1956 Anul acesta se împlinesc 69 de ani de ani de la Revoluţia maghiară, moment de cotitură în istoria politică a ...