Ursul Polar Alb — un animal frumos și nobil, considerat pe bună dreptate un simbol viu al Arcticii.
Este cel mai mare prădător terestru de pe planetă!
Înțelepciunea naturii: de ce uriașul urs alb dă naștere unor pui atât de mici?
În perioada de gestație, ursoaica începe să-și caute un loc potrivit pentru bârlogul unde va naște. Temperatura din bârlog este în jur de 0°C, chiar dacă afară sunt -20 până la -30°C. Puii se nasc la sfârșitul lui noiembrie - începutul lui decembrie, în timpul hibernării mamei. La naștere, cântăresc doar 450–750 de grame și au o lungime de 20–30 cm. Sunt complet orbi și surzi și, timp de trei luni, se hrănesc exclusiv cu laptele matern.
Această greutate mică este o strategie înțeleaptă a naturii. Ursoaica nu părăsește bârlogul și doarme aproape tot timpul, hrănindu-se și hrănindu-și puii doar cu rezervele de grăsime acumulate anterior. Având în vedere că nici mama, nici puii nu trebuie să se miște pentru a-și procura hrana sau a se feri de prădători, greutatea redusă a puilor este varianta optimă pentru supraviețuire. În această perioadă, deși este într-o stare de semi-somn, ursoaica se comportă ca o mamă extrem de grijulie. Nu doar că se asigură că totul e în regulă cu puii ei, dar îi și răsfață cu afecțiune. Ursoaica albă este una dintre cele mai iubitoare mame din natura sălbatică.
Puii de urs polar nu rămân orfani!
Ursul polar nu este doar un animal uriaș, ci și fioros, mai ales ursoaica ce își protejează puii. Și nu e de mirare – în primul an de viață, din cauza condițiilor dure și a foametei, mor până la 40% dintre pui. Cei care supraviețuiesc datorează viața doar grijii constante a mamei lor și protecției față de toate pericolele – inclusiv de alți urși adulți, masculi.
Chiar și un pui de un an și jumătate – doi ani, dacă rămâne singur, are șanse foarte mici de supraviețuire. Dar, surprinzător, în astfel de cazuri, un alt urs adoptă uneori puiul rămas singur.
Încă un fapt interesant:
În timpul sarcinii, ursoaica albă trebuie să-și procure continuu hrană, pentru că trebuie să își dubleze greutatea. Dacă acest lucru nu se întâmplă, fătul va fi reabsorbit de propriul ei organism.
Ursul polar este un excelent înotător, atingând viteze de până la 10 km/h. Blana deasă și stratul de grăsime de 3–4 cm îi protejează corpul de frigul aerului polar și de apele înghețate. Grăsimea îi face corpul mai ușor, ajutându-l să plutească mai bine.
Sub blană, pielea ursului polar este neagră!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu