duminică, 20 iulie 2025

&&&

 Era cunoscută drept „regina roșie” și „cea mai frumoasă armă a Kremlinului”. Cei mai talentați fotografi și creatori de modă de renume mondial visau să colaboreze cu ea.


Viața celebrei manechine este învăluită în zvonuri și mistere. Până astăzi, locul nașterii Reginei Zbarskaia și circumstanțele morții sale stârnesc controverse. Conform unei versiuni, vedeta s-ar fi născut la Leningrad, la 27 septembrie 1935. Părinții ei, artiști de circ, și-au pierdut viața în timpul unui număr la înălțime. Fetița a ajuns într-un orfelinat, unde a rămas până la vârsta de 17 ani.


Există însă și o altă variantă, potrivit căreia Regina ar fi crescut la Vologda, într-o familie de funcționari. Tatăl ei era un ofițer în retragere, iar mama, contabilă.


Viața ei devine mai bine documentată începând cu anul 1953, când, după absolvirea liceului, s-a mutat în capitală. S-a înscris la Institutul de Cinematografie, însă nu la actorie, ci la secția de economie. Totuși, visul ei era să devină actriță și participa frecvent la probe de film, fără succes.


Regina era atrasă de lumea mondenă, de baluri și recepții. La un astfel de eveniment s-a întâlnit cu Vera Aralova, designer de modă, care, impresionată de frumusețea ei, i-a propus să defileze în prezentarea unei noi colecții. Acel moment a marcat începutul carierei sale ca manechin.


Primul său pas pe podium a revelat un talent excepțional. De-a lungul anilor, Regina a defilat pentru nume sonore ale modei sovietice, precum Veațeslav Zaițev și Vera Aralova.


A fost prima femeie din lume care a defilat purtând cizme cu fermoar pe toată lungimea gambei – un detaliu de design considerat astăzi banal, dar revoluționar la acea vreme, conceput de Aralova.


Apogeul carierei Reginei Zbarskaia s-a petrecut în anii ’60, când faima ei a depășit granițele URSS. În Franța, era numită „cea mai frumoasă armă a Uniunii Sovietice”.


După ce și-a schimbat tunsoarea într-una în stil paj pentru o prezentare Zaițev, a fost comparată cu Sophia Loren.


Totuși, Regina avea și un supranume mai puțin măgulitor printre colege – „regina de gheață”.


Se pare că alte modele o considerau prea distantă și arogantă. De altfel, Zbarskaia nu căuta apropierea celorlalte manechine și se arăta deschisă doar față de cei foarte apropiați.


Steaua Reginei s-a stins brusc. Problemele personale au condus-o spre antidepresive, care i-au salvat mintea, dar i-au curmat cariera. Pentru o scurtă perioadă a lucrat chiar și ca femeie de serviciu, după care a dispărut fără urmă.


Viața ei amoroasă a fost intens comentată. Se știe că a fost căsătorită cu caricaturistul și ilustratorul Felix-Liev Zbarski.


Totuși, se zvonea că el nu era primul soț, iar Regina ascundea identitatea primului bărbat din cauza originii sale umile.


Inițial, căsnicia cu Zbarski a fost fericită; o numea muza lui. Însă infidelitățile lui repetate, dintre care cea mai cunoscută a fost cu actrița Marianna Vertinskaia, au distrus relația.


Deși Regina a suportat trădările și a refuzat să divorțeze, chiar și după ce soțul a constrâns-o să renunțe la un copil, mariajul a eșuat. Zbarski a părăsit-o pentru actrița Liudmila Maksakova, cu care a avut un fiu.


Aflând că fostul soț devenise tată, Regina a suferit o cădere nervoasă. A început tratamente cu tranchilizante și a fost internată într-un spital psihiatric.


Mai târziu, a avut o relație cu un jurnalist iugoslav, care a trădat-o: a plecat în Germania, unde a publicat o carte intitulată „O sută de nopți cu Regina Zbarskaia”.


În volum, acesta relata nu doar aspecte intime, ci și presupusele convingeri antisovietice ale Reginei, legăturile ei cu KGB-ul și rolul de informatoare.


Ulterior, agentul secret Vitali Șlîkov a declarat că trăise un an cu Regina, în timp ce ea era încă măritată, dar deja separată. A afirmat că atunci ea a încercat pentru prima dată să-și ia viața, după ce KGB-ul ar fi încercat să o recruteze prin șantaj. Șlîkov susținea că Zbarskaia nu a colaborat cu Comitetul, iar acuzațiile erau pure invenții.


După apariția cărții, Regina a fost prinsă într-un scandal politic. Deși volumul a fost retras din circulație, cariera și viața ei au fost iremediabil ruinate. A încercat de două ori să se sinucidă. A treia încercare i-a fost fatală – a ingerat o doză letală de somnifere.


Conform versiunii oficiale, decesul a survenit pe 15 noiembrie 1987, într-un spital. Alte surse afirmă că ar fi luat medicamentele acasă și, înainte de a muri, ar fi încercat să sune pe cineva.


Regina Nikolaevna Zbarskaia a fost înmormântată fără prezența colegelor din lumea modei. Trupul ei a fost incinerat, iar locul exact al mormântului rămâne necunoscut. Există o teorie conform căreia ar fi fost îngropată la Vologda, alături de tatăl și mătușa ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 LAUREN BACALL (Betty Joan Weinstein Perske; New York, 1924 - 2014) Actriță de film americană. Încă din adolescență a lucrat în diverse locu...