duminică, 20 iulie 2025

&&&

 

În Japonia, există o insulă cu mai multe căprioare decât oameni - Miyajima! Căprioarele sunt considerate mesageri sacri ai zeilor și se plimbă libere peste tot, chiar intră în magazine!


În inima Japoniei, nu departe de Hiroshima, se află o insulă spectaculoasă numită Miyajima, cunoscută oficial sub denumirea de Itsukushima. Aici, natura, spiritualitatea și tradițiile japoneze se împletesc într-un mod cu totul aparte. Dar ceea ce face această insulă cu adevărat unică nu sunt doar templele sale străvechi sau peisajele pitorești, ci prezența unui număr impresionant de căprioare care trăiesc în libertate absolută. Se spune că pe insulă trăiesc mai multe căprioare decât oameni, iar aceste animale grațioase au devenit simboluri vii ale locului.


Căprioarele din Miyajima nu sunt animale obișnuite. În tradiția shintoistă japoneză, ele sunt considerate mesageri sacri ai zeilor, purtători de energie spirituală și protectori ai păcii. Această credință a modelat complet relația dintre oameni și animale pe insulă. Nimeni nu le alungă, nimeni nu le teme – din contră, turiștii le întâmpină cu zâmbete și respect, iar căprioarele, blânde și obișnuite cu prezența umană, se apropie fără ezitare de vizitatori, așteptând uneori o gustare sau o mângâiere.


Ceea ce surprinde orice călător care ajunge aici este cât de natural coexistă oamenii și animalele în același spațiu. Căprioarele se plimbă nestingherite pe aleile templelor, dorm pe plajă sau în grădinile tradiționale, și uneori chiar își fac loc printre rafturile magazinelor de suveniruri. Nu e neobișnuit să vezi o căprioară stând liniștită în fața unei tarabe sau intrând curioasă într-un restaurant de tip take-away. Este o imagine care pare desprinsă dintr-o poveste – o armonie firească între ființe, fără bariere, fără teamă.


Această libertate vine însă și cu o responsabilitate. Autoritățile și localnicii au grijă ca animalele să fie respectate și protejate, dar și ca turiștii să înțeleagă regulile interacțiunii. Nu este permisă hrănirea excesivă sau cu alimente nepotrivite, iar vizitatorii sunt sfătuiți să nu streseze animalele, chiar dacă acestea par foarte prietenoase. Se încearcă astfel păstrarea unui echilibru delicat între turism și bunăstarea faunei locale.


Miyajima nu este doar o destinație turistică – este o lecție vie despre conviețuire, respect și sacralitate. Aici, animalele nu sunt tratate ca atracții, ci ca parte integrantă din identitatea locului. Prezența lor liniștitoare îmbogățește experiența spirituală a celor care vin să vadă celebrul Torii plutitor sau să urce pe muntele Misen. Totul respiră calm, răbdare și o înțelepciune veche, transmisă tăcut din generație în generație.


Într-o lume din ce în ce mai grăbită și zgomotoasă, Miyajima rămâne un colț de liniște, unde ritmul naturii se îmbină cu cel al credinței. Căprioarele care se plimbă printre oameni nu sunt doar o curiozitate, ci o amintire vie a respectului profund pe care cultura japoneză îl poartă față de viață sub toate formele ei. Și poate tocmai de aceea, cei care ajung acolo nu uită ușor această insulă – pentru că te învață, în tăcere, cum să trăiești în armonie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 LAUREN BACALL (Betty Joan Weinstein Perske; New York, 1924 - 2014) Actriță de film americană. Încă din adolescență a lucrat în diverse locu...