duminică, 20 iulie 2025

$$$

 Mâine, 21 iulie 2025, se împlinesc 307 ani - La 21 iulie 1718, prin Tratatul de pace de la Passarowitz, Imperiul Habsburgic (Austriac) a ocupat Banatul (până in 1918, pentru 200 de ani) și Oltenia(pentru 21 de ani, până in 1739).

 - Consecințele au fost multiple- din 1718 au început deportări ale localnicilor români(valahi) din Banat pentru stabilirea in locul lor a coloniștilor germani . – Din 1737 , datorită înăspririi taxelor si nedreptăților asupra românilor bănățeni a început Răscoala din Banat, înăbușită in sânge de trupele imperiale trimise de Curtea de la Viena timp de 2 ani. Au urmat alte valuri de colonizări asociate cu deportarea localnicilor, iar Ordinul Curții de la Viena, semnat de împărăteasa Maria Tereza a dictat că: “toate satele (si gospodăriile) românești aflate în calea coloniștilor germani, trebuiesc mutate (deportate) in alte părți”. 

Dincolo de cele 3 valuri de colonizări (despre care am scris in alte articole), menționez acum un alt exemplu, de care amintesc și localnicii din prezent din zona Banatului montan din partea Sadovei (județul Caraș-Severin), unde din perioada 1828 au fost alungați/deportați vechii locuitori români/(sau valahi cum erau numiți în epocă ) – românii au fost mutați pe deal într-un loc viran (la 4 km de casele lor, care le-au fost confiscate), pentru a face loc coloniștilor germani, acești coloniști primind casele si terenurile și gospodăriile pe care le construiseră și deținuseră românii din Sadova. Astfel, s-a format, pe deal, așa-numita „Sadova noua” pe lângă localitatea ce existase in vale „Sadova veche” care, având o așezare favorabilă, și cu case și gospodării deja construite de români, a fost preluată de coloniștii germani si numită Alt-Sadowa , si in care religia a devenit catolică (și in prezent există o Biserică Catolică în Sadova Veche(Alt-Sadowa) in timp ce in Sadova Nouă unde au fost deportați românii există in prezent Biserica Ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului” – ridicată în anul 1866, la mulți ani după deportarea inițială. Localitatea Sadova (veche) este atestată documentar în anul 1467. Noua Sadovă s-a întemeiat de către românii autohtoni din Sadova Veche, care au fost mutaţi de aici la o distanţă de 4 km mai spre munte, vechea aşezare fiind populată în anii 1828-1830 cu colonişti germani catolici; acestora le-a rămas şi edificiul bisericii ortodoxe (ridicată înainte de 1791). Până în anii 1863-66, când s-a zidit în satul nou biserica actuală, slujbele dumnezeieşti s-au oficiat în localul şcolii.

- Istoricul maghiar dr. Samu Borovsky, menționează in lucrarea sa “Torontal Varmegye” că o parte dintre români(valahi) au ajuns, după deportare in “prediul Torac” sau “Kincstari pusta”, cel puțin inițial, dar nu au putut rămâne mult timp acolo fiind expuși tâlhăriilor, astfel că au plecat din nou în pribegie pe malul râului Bega, într-o zonă mlăștinoasă dar mai ferită de tâlhari. Cei stabiliți și rămași în aceste locuri greu de utilizat agricol si cu risc de inundații in sezoanele ploioase au trăit foarte greu. Acest aspect a fost constatat si de împăratul Iosif al II-lea, în urma celor trei călătorii ale sale prin Banat, din anii 1768, 1770 si 1773.


OBSERVAȚII - Oltenia a fost sub ocupaţia austriacă(habsburgică) in perioada 1718-1739 după Tratatul de la Passarowitz din 21 iulie 1718 prin care s-a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman și Imperiul Habsburgic . In scurta perioadă de ocupație habsburgică din Oltenia, au crescut nemulțumirile țăranilor, care sunt scoşi forțat la construirea de drumuri, dar si a boierilor români ce își pierdeau privilegiile. Ca urmare, haiducia a atins cote fără precedent în Europa. După doar 21 de ani de ocupație, Habsburgii au pierdut Oltenia in urma rivalității cu Imperiul rus si a celui otoman, Habsburgii pierzând războiul din 1739 iar prin Pacea de la Belgrad au fost obligati să cedeze Oltenia care a reintrat in Țara Românească (Valahia/Muntenia). 


 - Prof. Laurentziu Rosu - BIBLIOGRAFIE- Transilvania in raporturile Romano-Austro-Ungare – C.M.Lungu, William Marin- „Scurtă istorie a Banatului german” (Der Banater Deutchen Kurze Geschichte) , Sacalaz - Scurt-istoric, Ion Stoia-Udrea - „Răscoala ţărănească din Banat dela 1738-39” publicată in anul 1945 la Timişoara, https://www.episcopiacaransebesului.ro/53-parohia-sadova-noua/ , etc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 LAUREN BACALL (Betty Joan Weinstein Perske; New York, 1924 - 2014) Actriță de film americană. Încă din adolescență a lucrat în diverse locu...