S-a întâmplat în 8 iulie1933: În această zi, a venit pe lume actriţa Brânduşa Zaiţa Silvestru, personalitate a teatrului românesc de păpuşi şi marionete; prima laureată a unui premiu special UNITER în acest domeniu (d.28 decembrie 2019).Născută la Botoșani, Brândușa Zaița Silvestru a scris istorie în teatrul de păpuși și marionete românesc, reprezentand pentru multe generații de actori o culme a artei, nu puțini dintre cei care s-au hrănit din harul său numind-o „Păpușăreasa Magică”.
A fost prima deţinătoare a unui Premiu de Excelență în teatrul de marionete și păpuși UNITER (2002). Mărturisea că „se joaca" cu păpuşile de la vârsta de15 ani. A fost fondatoare a Teatrului Țăndărică din București, unde a activat din 1950 până în anul 1997. Brândușa Zaița Silvestru a fost soția scriitorului și criticului Valentin Silvestru, alături de care a petrecut ani minunați până în 1996, când omul de litere și de teatru, cel care a înființat Festivalul de umor „Constantin Tănase" de la Vaslui, a trecut în lumea de dincolo.
Brândușa Zaiţa Silvestru a absolvit în 1960 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția Actorie. Pe lângă mulţii ani de teatru pe scenă la Țăndărică, Brândușa Silvestru a devenit, dupa 1990, și unul dintre cei mai recunoscuți dascăli din România, activând ca profesor la UNATC, catedra Arta acorului mânuitor de păpuși și marionete. A creat actori de primă scenă, a descoperit și format talente, fiind extrem de inventivă și de o rigurozitate profesională proverbială, dar a dat naștere și unor personaje memorabile, de la „Elefănțelul curios" la „Cenușăreasa", de la „Puiul de găină" la „Coțofana hoață", de la „Sânziana" la „Nevasta lui Don Cristobal". A realizat zeci și zeci de turnee în țară și străinătate, rămânând pentru generații și generații de copii păpușăreasa magică, fiind în același timp una dintre cele mai apreciate profesoare de la UNATC. Brândușa Zaița Silvestru a jucat și în filme pentru copii, precum „Uimitoarele aventuri ale muschetarilor" (1987) - (voce),„Cucoana Chiriţa" (1986) – (voce), „Buna seara, Irina!" (1980) - Leni, soţia lui Valeriu.
Dintre premiile obţinute de-a lungul carierei sale:
Premiul ATM pentru intreaga activitate (1983)
Premiul Concursului Naţional de Dramaturgie (1968 si 1970)
Diploma de Excelenţă pentru intreaga activitate la Festivalul Internaţional de Păpuşi de la Arad (2001)
Diploma de Merit pentru intreaga activitate de profesor la UNATC (2002)
Premiul de Excelenţă în teatrul de marionete şi păpuşi UNITER (2002)
Premiul de Excelenţă în arta animaţiei acordat de UNIMA Romania si Teatrul Tandarica (2003).Pe lângă premiile obţinute, Brânduşa Zaiţa Silvestru a fost decorată in 2002 cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.
În anul 2015, la aniversarea a 70 de ani a Teatrului de Animaţie Ţăndărică cele două doamne-zâne ale păpuşilor, Brânduşa Zaiţa Silvestru şi Gina Nicolae – Mănescu care şi-au dedicat viaţa spectacolelor pentru copii, au făcut o trecere prin istoria celui mai cunoscut teatru de animaţie pentru cei mici şi o demonstraţie a măiestriei mânuirii păpuşilor. Cele două mari actriţe, a căror activitate este strâns legată de Teatrul Ţăndărică, au povestit despre misiunea grea a mânuitorilor de păpuşi şi marionete, care trebuie să îşi coordoneze mişcările şi să îşi împrumute vocea personajului căruia îi dau viaţă. De asemenea, au povestit despre turneul pe care l-au făcut împreună în China, acolo unde au uimit audienţa, apărând împreună la sfârşitul spectacolului. Chinezii au fost convinşi că de multitudinea de păpuşi de pe scenă s-au ocupat mai mulţi actori şi au cerut să iasă şi ceilalţi la aplauze. Au fost şocaţi să afle că de toate personajele s-au ocupat excusiv cele două talentate actriţe. Gina Nicolae – Mănescu şi-a început cariera în teatrul dramatic, cu un talent exploziv, temperamental, care a dat naştere unor numeroase roluri pe scenele de la Oradea sau Brăila. A ales însă lumea marionetelor, cărora şi-a dedicat restul carierei, în ciuda unor cronici care o anunţau drept „o eroină dramatică de excepţie, cu un glas bun şi o înfăţişare plăcută”.
Mare personalitate a teatrului românesc de păpuşi şi marionete, posesoarea unei voci cristaline, dar și a unui zâmbet inconfundabil, plină de inventivitate și fantezie, Brândușa Zaița Silvestru a fost o mare Doamnă a teatrului de animație, căruia i s-a dedicat trup şi suflet. A devenit soţia scriitorului Valentin Silvestru, alături de care a petrecut ani minunaţi până în anul 1996, când omul de litere şi de teatru, cel care a înfiinţat Festivalul de umor „Constantin Tănase” de la Vaslui, a trecut în lumea de dincolo. Una dintre vedetele incontestabile ale Teatrului de Animație Țăndărică a avut, până la finalul vieții sale, aceeaşi nesecată energie şi fantezie în născocirea atâtor personaje, scriind istorie în teatrul de păpuși și marionete românesc, reprezentând pentru multe generaţii de actori o culme a măiestriei şi artei, deseori fiind numită de cei care s-au hrănit cu harul său, Magica păpușăreasă, Regina sau Prinţesa păpușilor.
Surse:
https://www.cotidianul.ro/la-multi-ani-doamna-brandusa-zaita-silvestru/
https://www.uniter.ro/artist/brandusa-zaita-silvestru/
http://www.rador.ro/2016/07/09/portret-brandusa-zaita-silvestru-magica-papusareasa/
http://stiri.botosani.ro/stiri/un-botosanean-pe-zi/brandusa-zaita-silvestru-o-viata-inchinata-copiilor.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu