ENEA
În mitologia greco-romană , Enea este un prinț troian și legendarul fondator al romanilor. El este fiul lui Anchises, un membru al familiei regale troiene, și al zeiței Afrodita / Venus . Enea a fost unul dintre puținii eroi troieni care au scăpat de asediul Troiei . Ulterior, Enea a pornit într-o călătorie de șapte ani, cea mai faimoasă relatare a poetului roman Virgil (70-19 î.Hr.) în Eneida .
Importanță și origine
După ce au intrat în contact cu grecii antici, romanii erau conștienți că le lipsea tradiția epică legendară pe care o aveau grecii antici. Literatura greacă prezenta Iliada și Odiseea lui Homer (circa 750 î.Hr.) , iar mitologia greacă avea eroi precum Ahile și Hercule , în timp ce romanii îi aveau doar pe Romulus și Remus , despre care știau că nu se puteau compara cu neînfricații eroi greci .
Romanii au creat o legătură între istoria lor și faimosul Război Troian prin asocierea unui erou din război cu Romulus. Au ales un erou a cărui soartă era necunoscută - Enea, un prinț al Troiei. În jurul anului 500 î.Hr., a devenit o narațiune standard că Enea a reușit să scape de incendiul Troiei și s-a îndreptat spre Italia , unde a stabilit poporul roman.
Povestea nașterii lui Aeneas este relatată în Imnul homeric dedicat Afroditei . Imnul relatează cum Afrodita a influențat aventurile amoroase ale zeilor. Nici măcar puternicul Zeus nu a fost imun la puterile Afroditei, având multe aventuri amoroase cu femei muritoare . Zeus a decis să-i dea Afroditei o mostră din propriul medicament și a făcut-o să se îndrăgostească de un muritor, făcându-l să pară un zeu în ochii ei.
Zeus i-a pus în inimă dor de Anchises și, de îndată ce l-a văzut îngrijindu-și vitele, pasiunea i-a cuprins inima. A călătorit la templul ei din Paphos, în Cipru , unde a fost unsă și pregătită. Odată ajunsă la Muntele Ida, l-a găsit pe Anchises, care a fost instantaneu uimit de ea. S-a întrebat dacă era o zeiță sau o nimfă . Afrodita a mințit, susținând că era o muritoare și că Hermes îi spusese că va fi soția legitimă a lui Anchises.
Anchises și Afrodita au dormit împreună, iar dimineața, ea i-a dezvăluit adevărata ei formă. Anchises a intrat în panică, realizând că se culcase cu o zeiță. Cu toate acestea, Afrodita l-a liniștit și i-a spus că nu are de ce să se teamă.
„Nu vei suferi niciun rău de la mine
și nici de la ceilalți binecuvântați,
căci ești iubit de zei.
Vei avea un fiu drag
care va domni printre troieni
și copiii lui se vor naște
pentru totdeauna.
Enea va fi numele lui”. ( Imnurile homerice: Imn către Afrodita , 194-197)
Afrodita i-a spus lui Anchises că nimfele de munte le vor crește fiul, iar când acesta va ajunge la o anumită vârstă, va fi adus la tatăl său, care urma să le spună oamenilor că mama fiului său era o nimfă. Ea l-a avertizat că, dacă va spune adevărul despre originea fiului lor, Zeus, înfuriat, va arunca un fulger asupra lui.
Așa cum a prezis Afrodita, odată ce Zeus a aflat că Anchises era tatăl lui Aeneas, a aruncat un fulger asupra lui. Anchises ar fi murit dacă Afrodita nu ar fi intervenit și nu ar fi deviat fulgerul la picioarele lui. Cu toate acestea, șocul loviturii l-a slăbit atât de mult pe Anchises încât acesta nu a mai putut merge.
Originea lui Aeneas este menționată și în Teogonia lui Hesiod (cca. 700 î.Hr.) :
„Și Cytherea cu frumoasă coroană a simțit o dulce dragoste
Pentru eroul Anchises și s-a culcat cu el
Și l-a născut pe Aeneas pe vârful muntelui,
În Ida, cu multele ei crăpături împădurite”. (1008-1011)
Enea în Iliada
Aeneas a jucat un rol minor în Iliada , unde era liderul dardanienilor din Dardania (în Anatolia de astăzi ). A demonstrat un mare curaj, evident mai ales în Cartea a 5-a, unde a intrat în luptă , fără să observe toate sulițele care îl înconjurau. A luptat alături de Pandarus, un domn și comandant troian, și și-a protejat corpul după ce a fost ucis de Diomedes , regele Argosului . Diomedes l-a lovit pe Aeneas în coapsă cu o piatră masivă, îngenunchindu-l. Ar fi murit dacă mama sa, Afrodita, nu l-ar fi salvat, protejându-l de atacul armelor. Diomedes a reușit să o rănească pe Afrodita, care s-a retras. Apollo l-a ridicat pe Aeneas și l-a dus pe înălțimile sacre ale Pergamului, unde a fost vindecat. Ares i-a ordonat lui Aeneas să-l salveze pe Hector, așa că Aeneas s-a întors pe câmpul de luptă printre uralele oamenilor săi.
În Cartea 20, Apollo l-a îndemnat pe Aeneas să-l înfrunte pe Ahile, amintindu-i de divinitatea sa ca fiu al Afroditei. Încurajat de această amintire, Aeneas s-a îndreptat spre Ahile, în timp ce zeii s-au adunat să-l privească. Ahile l-a provocat pe Aeneas, încercând să-l facă să se retragă. Aeneas a rămas ferm, spunându-i lui Ahile că ar fi nevoie de mai mult decât amenințări pentru a-l speria și s-a lăudat cu descendența sa. Aeneas l-a implorat pe Ahile să continue lupta în loc să facă schimb de insulte. Amândoi au luptat cu înverșunare, dar era evident că Aeneas nu era un rival real pentru puternicul Ahile. Din fericire, zeii au decis să-l salveze pe Aeneas. Poseidon l-a distras pe Ahile turnându-i o ceață în ochi și ridicându-l pe Aeneas în siguranță.
Eneida
Scrisă între anii 30-19 î.Hr., Eneida este o paralelă strânsă cu Odiseea și este clar că Virgil a fost inspirat de poemul epic al lui Homer atunci când a scris despre eroul său. Virgil a fost nemulțumit de Eneida și a ordonat distrugerea ei după moartea sa. Cu toate acestea, împăratul roman Augustus (27 î.Hr. - 19 d.Hr.) a interzis acest lucru și le-a cerut prietenilor lui Virgil, Varius Rufus și Plotius Tucca, să o editeze și să o completeze.
Căderea Troiei
După zece ani de război între greci și troieni, Sinon, un soldat grec, i-a convins pe troieni să accepte un dar din partea grecilor – un cal uriaș . Laocoon, un preot al lui Neptun , i-a avertizat pe troieni să nu aibă încredere în greci, nici măcar atunci când aduceau daruri, dar troienii nu i-au ținut cont de avertisment.
Hector i s-a arătat lui Aeneas în timp ce acesta dormea și l-a avertizat că Troia era sortită pieirii și l-a îndemnat să fugă cu zeii lor peste mare. Aeneas i-a ignorat ordinele și a luptat în zadar pentru a salva Troia. Condus la palatul regelui Priam , s-a alăturat troienilor supraviețuitori care l-au privit pe regele Priam murind. Venus l-a însoțit acasă, unde l-a implorat pe tatăl său să fugă din oraș cu el. După ce inițial a refuzat, Anchises s-a rugat zeilor și a primit un semn că ar trebui să părăsească orașul căzut.
Purtându-și tatăl pe umeri, Aeneas a căutat-o pe soția sa, Creusa, dar după ce ea i-a apărut într-o viziune, și-a dat seama că deja dispăruse. Adunându-i pe supraviețuitorii troienilor, inclusiv pe fiul său Ascanius, Aeneas i-a condus afară din Troia.
Călătoriile lui Enea
Aeneas și-a povestit călătoriile după ce a părăsit Troia. După ce au fost induși în eroare de profeții și vise, au ajuns la Delos și au fost întâmpinați de regele Anius. Apoi au navigat spre Creta pustie , dar au găsit un peisaj fierbinte și arid. După ce au ajuns la Strofade, au fost alungați de harpiile feroce. În cele din urmă, ajungând în Epir, au fost întâmpinați de alți refugiați troieni, inclusiv de regele Helenus și Andromaca , fosta soție a lui Hector. Cu toate acestea, Aeneas știa că destinul său era să întemeieze un oraș mare și și-a continuat călătoria. Pe măsură ce se apropiau de Sicilia , au ținut cont de avertismentul regelui Helenus și au evitat strâmtoarea păzită de monstruoasele Scila și Caribda . Din păcate, Anchises a murit în timp ce se aflau în Sicilia.
Enea și Dido
După șase ani de navigație în jurul Mediteranei și fiind la mila furtunilor și a unei Junone furioase , Enea și oamenii săi au fost împinși la țărm pe Sirte (coasta de nord a Africii ). Venus (echivalentul roman al Afroditei) a fost martoră la luptele fiului ei și l-a implorat pe tatăl ei, Jupiter , să-i permită lui Enea să trăiască și să-și împlinească destinul. Jupiter a asigurat-o că așa va face. Venus s-a deghizat și l-a călăuzit pe fiul ei la Cartagina după ce l-a învăluit într-o ceață de invizibilitate. El a reflectat asupra perioadei petrecute în Troia după ce a văzut reprezentări ale Războiului Troian la noul Templu al Junonei.
Enea și oamenii săi au întâlnit-o pe Dido, regina Cartaginei, care a organizat un banchet în onoarea lor. Venus era încă neliniștită de intențiile Junonei față de Enea. Ea a decis să o facă pe Dido să se îndrăgostească de fiul ei, trimițându-l pe Cupidon deghizat pentru a-i trezi dragostea și pasiunea în inima ei. Dido l-a implorat pe Enea să-i spună povestea tragică a Războiului Troian. Dido și Enea s-au îndrăgostit unul de celălalt, în ciuda faptului că Dido jurase să nu se mai îndrăgostească după moartea soțului ei. Junona a aranjat un fel de căsătorie între ei pentru a-l împiedica pe Enea să fondeze Roma - care într-o zi avea să distrugă iubita ei Cartagina. Cu toate acestea, Jupiter i-a amintit lui Enea de destinul său și i-a ordonat să o părăsească pe Dido. O Dido cu inima frântă a construit un rug, l-a blestemat pe Enea și a jurat că Cartagina va fi într-un război perpetuu cu poporul său înainte de a se urca pe rug și a se sinucide.
După ce a plecat din Cartagina, Enea a aruncat o ultimă privire asupra orașului și a văzut foc, fără să-și dea seama că era Dido cea care ardea pe rug. O furtună i-a făcut să se întoarcă în Sicilia, unde Enea a organizat jocuri funerare în onoarea tatălui său. Enea a decis să lase femeile și copiii în Sicilia, într-un nou oraș condus de Acestes, un alt troian.
Sosirea în Italia și război
Enea și oamenii săi au ajuns în sfârșit în Italia, debarcând la Cumae, la nord de Golful Napoli. El s-a consultat cu Sibila și a implorat-o să-l conducă în lumea de dincolo, astfel încât să poată vorbi cu tatăl său, Anchises. Ea a fost de acord, dar mai întâi i-a cerut să găsească o creangă de aur într-un copac și să-l îngroape pe Misenus, un camarad care se înecase. El a îndeplinit aceste sarcini și apoi a fost condus în lumea de dincolo. Acolo i-a întâlnit pe Dido, eroii Troiei, și pe tatăl său în Câmpul Fericiților. Anchises le-a explicat crearea universului și sensul vieții. În cele din urmă, au fost martori la o paradă a marilor romani mărșăluind spre lumina vieții.
După ce s-au întors din lumea de dincolo, Aeneas și oamenii săi au navigat în râul Tibru. Latinus, regele Latiumului, i-a primit cu brațele deschise. El i-a oferit-o pe fiica sa, Lavinia, în căsătorie lui Aeneas. Cu toate acestea, Juno l-a trimis pe agentul ei, Allecto, să provoace tulburări. Mai întâi, ea a convins-o pe regina Amata să se opună căsătoriei. Apoi, l-a determinat pe Turnus, un prinț latin vecin, să înceapă un război cu troienii. Ultima ei mișcare a fost să înceapă o luptă între locuitorii Latiumului și un grup de vânători troieni.
Aeneas a călătorit în satul Pallenteum (Dealul Palatin), unde regele Evander i-a povestit cum îl salvase Hercule și l-a informat despre Mezentius, un etrusc care fusese detronat de supușii săi și căruia Turnus i-a oferit refugiu. El l-a sfătuit pe Aeneas că niciun etrusc nu și-ar permite să fie condus de un italian și i-a spus să meargă cu fiul său, Pallas, pentru a revendica conducerea armatelor care luptau împotriva latinilor. Venus îl convinge pe Vulcan să facă o nouă armură pentru Aeneas, care înfățișa viitoarele războaie ale Romei.
Aeneas le-a ordonat troienilor să închidă porțile și să refuze lupta. Aceștia l-au ascultat chiar și atunci când Turnus și oamenii săi le-au atacat tabăra. În cele din urmă, Turnus a pătruns în tabăra troiană. După ce a ucis câțiva troieni, a fost forțat să se retragă și să înoate înapoi la oamenii săi. Pallas a fost ucis de Turnus, iar jocurile funerare au fost ținute pentru el. Latinii l-au implorat pe Aeneas să facă un armistițiu pentru a-și putea lua morții. El a fost de acord și a clarificat că ultimul lucru pe care și-l dorea era războiul. Aeneas s-a oferit să-l întâlnească pe Turnus într-o luptă unu la unu, astfel încât nimeni altcineva să nu fie nevoit să moară. După multe dezbateri, latinii au fost de acord. Cu toate acestea, pe măsură ce Aeneas se apropia de oraș, Turnus și-a chemat armata la luptă. Turnus a așteptat în ambuscadă ca Aeneas să-l depășească. Ambele armate s-au îndreptat una spre cealaltă.
Turnus a cerut să-l întâlnească pe Aeneas în luptă, iar Aeneas a încheiat un tratat cu Latinus, care prevedea că cel care rămânea în viață se va căsători cu Lavinia. Dacă Aeneas ar fi învins, troienii s-ar retrage pașnic și s-ar stabili în Pallenteum. Încă o dată, Juno avea alte planuri și l-a rănit pe Aeneas cu o săgeată. După ce a fost vindecat de mama sa, s-a întors în luptă. Jupiter și Juno s-au împăcat, iar Juno a făcut în cele din urmă pace cu destinul Romei. Turnus a fost ucis de Aeneas și, odată căsătorit cu Lavinia, Aeneas a întemeiat orașul Lavinium și l-a numit pe fiul său Ascanius succesor al său. Ascanius a fondat apoi Alba. Aproximativ 400 de ani mai târziu, Romulus a fondat Roma din Alba Longa.
Enea devine zeu
Venus l-a implorat pe tatăl ei, Jupiter, să-l facă pe Aeneas zeu, susținând că acesta fusese deja o dată în lumea de dincolo și supraviețuise. Jupiter a fost de acord, iar Venus a călătorit până la râul Numicus și i-a cerut să spele părțile muritoare ale lui Aeneas. Venus i-a uns apoi corpul cu parfum divin și i-a atins buzele cu nectar și ambrozie, transformându-l în zeu. Romanii l-au onorat cu temple și altare.
Artă și Moștenire
Una dintre cele mai importante relicve troiene a fost Paladiul (o statuie a Atenei ), despre care se crede că a fost de origine divină. Există multe mistere în jurul statuii sacre. Unele surse afirmă că Diomede și Ulise au furat-o din cauza unei profeții. Alte tradiții spun că au furat doar o copie, Enea având statuia propriu-zisă, pe care a luat-o cu el când a fugit din Troia. Conform tradiției romane, Paladiul a ajuns în Templul Vestei din Forumul Roman , unde Fecioarele Vestale l-au îngrijit.
Pe lângă Roma, se spune că orașul grecesc Aenea din Chalcidice a fost fondat și de Aeneas. În oraș au fost găsite monede care îl înfățișează pe Aenea purtându-și tatăl pe umeri. Aenea purtându-și eroic tatăl departe de Troia a fost o temă populară în arta antică. În Veii (un oraș etrusc), au fost găsite statui ale sale datând din jurul anului 500 î.Hr., precum și vaze antice care înfățișează aceeași scenă în toată Etruria .
Povestea lui Enea a inspirat piese de teatru, opere, cărți și opere de artă de-a lungul istoriei. El este un personaj din piesa Troilus și Cressida de William Shakespeare (d. 1616 d.Hr.). De asemenea, apare în populara serie de cărți Eroii Olimpului de Rick Riordan și este un personaj principal în Lavinia de Ursula K. Le Guin (1929-2018 d.Hr.), care spune povestea lui Enea din perspectiva soției sale, Lavinia. Compozitorul englez Henry Purcell (1659-1695 d.Hr.) a scris celebra sa operă Dido și Enea în onoarea marii iubiri dintre Enea și Dido și a sfârșitului tragic al lui Dido.
În Aeneas, romanii își găsiseră în sfârșit eroul, la fel de ilustru precum marele Ahile și Hercule. Acesta era fiul unei zeițe care a luptat cu vitejie în Războiul Troian și i-a ajutat pe troienii să scape din orașul căzut, un om care a navigat pe mări timp de șapte ani și s-a confruntat cu multe greutăți pentru a-și îndeplini destinul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu