sâmbătă, 12 iulie 2025

$$$

 EMIL BERLINER


Emil Berliner (20 mai 1851 – 3 august 1929) inventator. S-a născut la Hanovra, Germania. A crescut într-un mediu evreiesc. Din cauza unei situații economice complexe, a trebuit să muncească pentru a-și ajuta părinții de la o vârstă fragedă, așa că nu a mers la școală în mod regulat. Primul său loc de muncă plătit a fost ca pictor, pentru ca mai târziu, la vârsta de 16 ani, să intre ca vânzător într-un magazin alimentar.


Conform experienței sale, a început să fie interesat de metodele de producție ale fabricii unde lucra. Era un om foarte versatil, deoarece construise o mașină de țesut care le îmbunătăția pe cele existente; a fost una dintre numeroasele invenții ale lui German. În 1869, când a fost instalat un sistem de represiune împotriva familiilor evreiești, Berliner a obținut un post într-o companie situată în Washington, Statele Unite. Familia a strâns banii necesari pentru a-i susține călătoria și, mai ales, pentru a împiedica trimiterea fiului său în armată. Apoi, Emil s-a stabilit la New York cu ideea de a-și găsi un loc de muncă. S-a întors la Washington. În ciuda dificultăților economice, a studiat electricitatea și fizica la Institutul Cooper.


Motivat de oamenii de știință care cercetau conversia sunetului în impulsuri electrice transmise prin fire, Berliner a experimentat cu transmiterea electrică a sunetului. Datorită cercetărilor sale, i s-a acordat un post de asistent al Dr. Constantine Fahlberg în prestigiosul său laborator chimic. Curând, a inventat două mecanisme electrice care reproduceau sunetul mai autentic și îl făceau transmisibil la distanță.


Responsabilitatea pentru crearea prototipurilor microfonului și transformatorului a revenit lui Berliner , cele două mecanisme de bază pentru comunicarea electronică, pe lângă construirea unui microfon transmițător din carbon și a unui transmițător cu diagramă din fier. Este clar că uneori invențiile sale erau incomode, dar Berliner a reușit să rezolve aceste probleme. Ocazional, a folosit obiecte care nu fuseseră folosite anterior sau integrate într-o invenție.


S-a bazat pe numărul de telefon al lui Reiss și Antonio Meucci și de acolo a făcut unele progrese. În plus, el a alimentat dispozitivul inventat de Alexander Graham Bell. În acest fel, Berliner este identificat ca inventatorul telefonului modern. Berliner și-a oferit invenția filialei companiei Bell din New York, oferta fiind finalizată în anul 1878 pentru 50.000 de dolari. Nu a trecut mult timp până când a izbucnit conflictul cu Western Union privind brevetul invenției, instanțele americane făcând apel în favoarea lui Berliner.


În 1881, împreună cu fratele său Joseph, a fondat Telephone-Fabrik Berliner, cu filiale la Viena, Berlin, Budapesta, Londra și Paris. Mai târziu, s-a întors la Washington în 1883, unde și-a continuat cercetările independente privind reproducerea mecanică a sunetului. Berliner a creat noi materiale de reproducere pentru a-și îmbunătăți invenția. Una dintre cele mai semnificative contribuții ale sale a fost îmbunătățirea fonografului, primul fiind brevetat în 1877.


Am creat un pick-up botezat gramofon, cu un sistem cu ace care avea să fie hegemonic până la sfârșitul secolului al XX-lea. În 1887 și-a brevetat invenția. Un an mai târziu, Institutul Franklin din Philadelphia i-a acordat Medalia Scott pentru contribuția sa la dezvoltarea acusticii și a reproducerii sunetului. Prin colaborare, a fondat United States Gramophone Company în 1893; în 1897 a creat Berliner Gramophone Company la Montreal. A ajuns rapid în Europa: a deschis Deutsche Gramaphon Gesellschaft și Gramophone Co. din Marea Britanie.


Trebuie să menționăm că Berliner a lucrat și în alte domenii, cum ar fi aeronautica. Apoi, a fost primul care a folosit un motor cu ardere internă ușor. Munca sa a fost foarte importantă, deoarece ani mai târziu s-a alăturat avioanelor. Fiul său, Henry Berliner, a proiectat un elicopter care a zburat cu succes la începutul anului 1919. Interesul său pentru problemele de reproducere a sunetului a fost mai mare, motiv pentru care s-a străduit să creeze plăci acustice pentru utilizare în auditorii și săli de concert. Contribuția sa a fost recunoscută în 1913 și i s-a acordat Medalia Elliot Cresson ca recunoaștere a contribuției sale științifice la telefonie și acustică. A murit pe 3 august 1929, în urma unui atac de cord.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 ❗Impresionant!  Întâlnirea cu fosta iubită după ieșirea din închisoare... ,,După mai bine de 15 ani, adică în septembrie 1964, m-am reîntor...