Cu toţii avem casa plină de lucruri de care avem nevoie în mod curent, dar şi de lucruri pe care le folosim mai rar sau poate aproape deloc în anumite perioade, dar care sunt acolo permanent la îndemâna noastră şi, din nefericire nu doar a noastră, a adulţilor. Multe dintre ele pot fi un pericol de care, cei maturi, putem şti să ne ferim pentru a nu ne vătăma, dar sunt adevărate arme cu potenţial letal pentru cei care nu sesizează pericolul din ele și nu se feresc, ba chiar mai mult, din curiozitate absolut firească pentru ei, interacționează cu ele pentru a vedea la ce folosesc. Este vorba de copii mici sau animale, care adesea nu au simțul pericolului bine dezvoltat, nu au discernământul bine pus la punct și adesea cad în capcană.
Cu siguranță există metode pe care le putem folosi pentru a-i proteja pe cei dragi, dar care nu se pot proteja singuri, cum ar fi copiii foarte mici sau animalele de companie, Și metodele pot fi extrem de simple.
Cu toții știm că copiii mici, ca și animalele de companie gen câini sau pisici, au tendința de a explora tot ceea ce îi înconjoară, circulând foarte mult prin casă și în afara ei. Sunt suficiente doar câteva minute sau chiar fracțiuni de secundă să dispară din câmpul nostru vizual, în momentele de atenție diminuată, și să iasă pe o ușă rămasă deschisă sau care poate fi deschisă cu ușurință și să ajungă direct pe stradă, în cazul ”fericit” când locuința se află la nivelul solului, față în față cu pericolele din stradă: mașini, denivelări periculoase, animale străine care pot ataca. O poartă de siguranță plasată strategic în calea lor le poate bloca cel puțin pe moment trecerea și ne poate da timp suficient să intervenim si să-i oprim si să-i întoarcem din drum. La fel de periculos este să ajungă în preajma unei ferestre lăsate deschisă sau care poate fi deschisă cu ușurință, să se cațere pe ea, să se aplece în afară, riscând să cadă pe caldarâm, uneori de la înălțime mare, caz în care păstrarea integrității corporale sau chiar supraviețuirea pot fi aproape imposibile. Și în acest caz montarea unei siguranțe pentru geamuri și uși glisante poate fi salvatoare, punând o barieră între propria curiozitate și tentațiile lumii de afară.
Și totuși pericolul nu a fost înlăturat, chiar dacă puiul de om sau de animal rămâne în interiorul casei. De cele mai multe ori sunt plini de energie și aleargă prin toată casa aparent greu de controlat. In aceste condiții nu putem fi siguri că se pot feri de mobila din casă care le stă sau le iese în cale și se pot lovi oricând de colțul unei piese mai grele de mobilier, cum ar fi colțul unei mese sau al unui dulap. Montarea unui dispozitiv de protecție pentru colțurile de mobila poate amortiza suficient de mult impactul dureros dintre corp și colțul buclucaș.
Uneori copiii sau animalele nu se rezumă doar la alergarea prin casă. Orice sertar al mobilierului le poate trezi curiozitatea de a vedea ce este înăuntru. Fie că le găsesc (între)deschise, fie că le deschid ei înșiși cu ușurință, se apleacă spre ele chiar până la a intra cu totul înăuntru, riscând să se blocheze acolo în condițiile în care sertarul se poate închide singur la loc. Montarea unei siguranțe pentru sertare le poate bloca accesul.
Șunt multe pericolele care îi pot pândi pe cei mici în casă sau în imediata ei apropiere, dar fiecare pericol poate fi evitat simplu și inteligent pentru ca ei să nu aibă de suferit.
Articol scris pentru SuperBlog 2023
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu