JOHN CALVIN
Acest om, fără îndoială cel mai mare dintre teologii protestanți și poate, după Sfântul Augustin , cel mai perseverent urmat de discipolii săi dintre toți scriitorii occidentali de teologie , s-a născut la Noyon, în Picardia, Franța, pe 10 iulie 1509 și a murit la Geneva pe 27 mai 1564.
O generație l-a despărțit de Luther, pe care nu l-a întâlnit niciodată. Prin naștere, educație și temperament, acești doi protagoniști ai mișcării reformatoare erau puternic contrastanți. Luther era un țăran saxon, tatăl său miner; Calvin provenea din clasa de mijloc franceză, iar tatăl său , avocat, cumpărase libertatea orașului Noyon, unde practica dreptul civil și canonic. Luther a intrat în Ordinul Pustnicilor Augustinieni, a depus jurăminte călugărești , a fost făcut preot și a atras multă odie căsătorindu-se cu o călugăriță. Calvin nu a fost hirotonit niciodată în Biserica Catolică ; pregătirea sa a fost în principal în drept și științe umaniste; nu a depus jurăminte . Elocvența lui Luther l-a făcut popular prin forța, umorul, grosolănia și stilul vulgar. Calvin vorbea întotdeauna cu cei învățați, chiar și atunci când predica în fața mulțimilor. Maniera sa este clasică; raționează pe bază de sistem; are puțin umor; în loc să lovească cu ciomagul, folosește armele unei logici mortale și persuadă prin autoritatea unui învățător, nu prin insultele unui demagog. El scrie în franceză la fel cum Luther scrie în germană și, la fel ca el, a fost considerat un pionier în dezvoltarea modernă a limbii sale materne. În cele din urmă, dacă îl numim pe doctorul din Wittenberg un mistic , îl putem rezuma pe Calvin ca fiind un scolastic ; el dă o expresie articulată principiilor pe care Luther le-a aruncat furtunos asupra lumii în pamfletele sale vehemente; iar „Institutele”, așa cum au fost lăsate de autorul lor, au rămas de atunci standardul credinței protestante ortodoxe în toate Bisericile cunoscute sub numele de „Reformate”. Discipolii săi francezi și-au numit secta „religia”; așa s-a dovedit a fi și în afara lumii romane.
Numele de familie, scris în multe feluri, era latinizat de Cauvin, conform obiceiului epocii, sub numele de Calvinus. Dintr-un motiv necunoscut, reformatorul este numit în mod obișnuit Maître Jean C. Mama sa, Jeanne Le Franc, născută în Dieceza de Cambrai , este menționată ca fiind „frumoasă și pioasă”; ea și-a dus fiul mic la diverse altare și l-a crescut ca un bun catolic . Din partea tatălui, strămoșii săi erau navigatori. Bunicul său s-a stabilit la Pont l'Evêque, lângă Paris , și a avut doi fii care au devenit lăcătuși; al treilea a fost Gerard, care a devenit procurator la Noyon, iar acolo cei patru fii și cele două fiice ale sale au văzut lumina. El a locuit în Place au Blé (Piața de Porumb). Noyon, un sediu episcopal, fusese mult timp un feud al puternicei familii vechi de Hangest, care îl trata ca pe proprietatea lor personală . Dar o ceartă veșnică, în care orașul a fost implicat, a continuat între episcop și capitol. Charles de Hangest, nepotul prea cunoscutului Georges d'Amboise, arhiepiscop de Rouen , a cedat episcopia în 1525 propriului său nepot, John, devenind vicarul său general . John a continuat lupta cu canoanele sale până la intervenția Parlamentului de la Paris , moment în care s-a mutat la Roma și, în cele din urmă, a murit la Paris în 1577. Acest prelat avea rude protestante ; este acuzat că a încurajat erezia , care în acei ani începea să se avânte printre francezi. Disensiile clericale, în orice caz, au oferit noilor doctrine un câmp promițător; iar calvinii au fost mai mult sau mai puțin infectați de acestea înainte de 1530.
Cei patru fii ai lui Gerard au fost numiți clerici și au deținut beneficii la o vârstă fragedă. Reformatorul a primit unul când avea doar doisprezece ani, devenind preot de Saint-Martin de Marteville în Vermandois în 1527 și de Pont l'Eveque în 1529. Trei dintre băieți au urmat cursurile locale ale Colegiului des Capettes, iar acolo John s-a dovedit a fi un elev priceput. Dar poporul său era apropiat de oamenii mai importanți, de Montmor, o ramură a liniei Hangest, ceea ce l-a determinat să însoțească unii dintre copiii lor la Paris în 1523, când mama sa era probabil moartă și tatăl său se recăsătorise. Acesta din urmă a murit în 1531, sub excomunicare din partea capitolului pentru că nu și-a trimis socotelile. Ni se spune că boala bătrânului, nu lipsa sa de onestitate, a fost cauza . Totuși, fiul său, Charles, iritat de cenzură , s-a apropiat de doctrinele protestante . A fost acuzat în 1534 că a negat dogma catolică a Euharistiei și a murit în afara Bisericii în 1536; trupul său a fost spânzurat public ca fiind al unui recuzant .
Între timp, tânărul John trecea prin propriile încercări la Universitatea din Paris , al cărei decan sau sindic, Noel Bédier, se ridicase împotriva lui Erasmus și îl criticase aspru pe Le Fèvre d'Étaples (Stapulensis) , renumit pentru traducerea Bibliei în franceză. Calvin, un „martinet” sau oppidan din Collège de la Marche, l-a cunoscut pe acest om (era din Picardia) și este posibil să fi aruncat o privire asupra comentariului său latin despre Sfântul Pavel , datat 1512, pe care Doumergue îl consideră prima carte protestantă scrisă de un pană franceză. O altă influență care a tins în aceeași direcție a fost cea a lui Corderius, tutorele lui Calvin, căruia i-a dedicat ulterior adnotarea sa la I Tesaloniceni , remarcând: „dacă este ceva bun în ceea ce am publicat, ți-l datorez”. Corderius avea un stil latin excelent, viața sa era austeră, iar „Colocviile” sale i-au adus o faimă durabilă. Dar a căzut sub suspiciunea de erezie și, cu ajutorul lui Calvin, s-a refugiat la Geneva, unde a murit în septembrie 1564. Un al treilea vestitor al „Noii Învățături” a fost George Cop, medicul lui Francisc I , în casa căruia Calvin a fost binevenit și a ascultat discuțiile religioase favorizate de Cop. Și un al patrulea a fost Pierre-Robert d'Olivet din Noyon, care a tradus și Scripturile, tânărul nostru om de litere, nepotul său, scriind (în 1535) o prefață latină la Vechiul Testament și una franceză - prima sa apariție ca autor nativ - la Noul Testament .
Până în 1527, când nu avea mai mult de optsprezece ani, educația lui Calvin era completă în liniile sale principale. El învățase să fie umanist și reformator. „Conversia bruscă” la o viață spirituală din 1529, despre care vorbește, nu trebuie luată chiar literal. Nu fusese niciodată un catolic înfocat ; dar poveștile spuse la un moment dat despre conduita sa dereglată nu au niciun fundament; și printr-un proces foarte natural a trecut de partea de care se poziționa familia sa. În 1528 s-a înscris la Orléans ca student la drept , s-a împrietenit cu Francisc Daniel, apoi a plecat timp de un an la Bourges , unde a început să predice în privat. Margareta d'Angoulême, sora lui Francisc I și ducesă de Berry, locuia acolo alături de mulți germani heterodocși.
Este găsit din nou la Paris în 1531. Wolmar îl învățase greaca la Bourges ; de la Vatable a învățat ebraica; și a întreținut unele relații cu eruditul Budaeus. Cam în această dată a tipărit un comentariu la „De Clementiâ” de Seneca. Era doar un exercițiu de erudiție, fără nicio semnificație politică. Francisc I îi trata sever pe protestanți , iar Calvin, acum doctor în drept la Orléans , a compus, după cum spune povestea, un discurs despre filosofia creștină pe care Nicholas Cop l-a ținut de Ziua Tuturor Sfinților din 1532, atât scriitorul, cât și oratorul fiind nevoiți să fugă imediat de urmărirea inchizitorilor regali. Această legendă a fost respinsă de criticii moderni. Calvin a petrecut însă o perioadă cu Canon du Tillet la Angoulême , sub o denumire prefăcută. În mai 1534, s-a dus la Noyon, a renunțat la beneficiul său și, se spune, a fost închis . Dar a scăpat la Nerac în Bearn, reședința ducesei Margaret, și acolo l-a întâlnit din nou pe Le Fèvre, a cărui Biblie franceză fusese condamnată de Sorbona la flăcări. Următoarea sa vizită la Paris a avut loc în timpul unei campanii violente a luteranilor împotriva Liturghiei , care a adus represalii, Etienne de la Forge și alții au fost arși în Place de Grève; iar Calvin, însoțit de du Tillet, a scăpat - deși nu fără aventuri - la Metz și Strasburg . În acest din urmă oraș, Bucer a domnit suprem. Reformatorii de frunte au dictat legi de la amvon adepților lor, iar această călătorie s-a dovedit a fi una decisivă pentru umanistul francez , care, deși timid și timid din fire, s-a angajat într-un război pe hârtie cu propriul său suveran. Faimoasa scrisoare către Francisc I este datată 23 august 1535. A servit drept prolog la „Institutele”, a căror primă ediție a apărut în martie 1536, nu în franceză, ci în latină. Scuza lui Calvin pentru că i-a ținut prelegeri regelui a fost că peste tot în regat fuseseră afișate pancarte care îi denunțau pe protestanți drept rebeli. Francisc I nu a citit aceste pagini, dar dacă ar fi făcut-o, ar fi descoperit în ele un apel, nu la toleranță, pe care reformatorul a disprețuit-o complet, ci la desființarea catolicismului în favoarea noii evanghelii. Nu putea exista decât o singură Biserică adevărată , spunea tânărul teolog., prin urmare, regii ar trebui să pună capăt complet papismului. (Pentru o relatare a „Institutelor”, vezi CALVINISM . ) A doua ediție aparține anului 1539, prima traducere franceză din 1541; versiunea latină finală, așa cum a fost revizuită de autorul său, este din 1559; dar cea în uz comun, datată 1560, are adăugiri ale discipolilor săi. „A fost mai mult lucrarea lui Dumnezeu decât a mea”, a spus Calvin, care a luat drept motto „Omnia ad Dei gloriam” și, aluzie la schimbarea pe care a suferit-o în 1529, a presupus pentru designul său o mână întinsă dintr-o inimă arzătoare.
Un capitol mult disputat din biografia lui Calvin este vizita pe care se crede că a făcut-o la Ferraro ducesei protestante Renée, fiica lui Ludovic al XII-lea. Multe povești s-au adunat despre călătoria sa, acum abandonate de cei mai informați scriitori. Tot ce știm cu siguranță este că reformatorul, după ce și-a rezolvat treburile de familie și i-a convins pe doi dintre frații și surorile sale să adopte opiniile pe care le adoptase, a întreprins, în urma războiului dintre Carol al V -lea și Francisc I , să ajungă la Bale prin Geneva , în iulie 1536. La Geneva, predicatorul elvețian Fare, care căuta atunci ajutor în propaganda sa, l-a implorat cu atâta vehemență să rămână și să predea teologie, încât, așa cum relatează Calvin însuși, a fost atât de îngrozit încât s-a supus. Nu suntem obișnuiți să ne imaginăm că profetul auster se sperie atât de ușor. Dar, ca student și pustnic , nou în responsabilități publice, s-ar putea să fi ezitat înainte de a se arunca în apele tulburi ale Genevei , aflată atunci în cea mai furtunoasă perioadă a sa. Nu există niciun portret al lui din această perioadă. Mai târziu este reprezentat ca având o înălțime medie, cu umeri încovoiați, ochi pătrunzători și o frunte lată; părul său avea o nuanță roșiatică. Studiul și postul i-au cauzat durerile de cap severe de care suferea continuu. În viața privată era vesel, dar sensibil, ca să nu spunem autoritar, prietenii săi îl tratau cu delicatețe și considerație. Obiceiurile sale erau simple; nu-i păsa de bogăție și nu-și permitea niciodată un concediu. Corespondența sa, din care au rămas 4271 de scrisori, se axează în principal pe subiecte doctrinare . Totuși, caracterul său puternic și rezervat se simțea la îndemâna tuturor celor cu care a intrat în contact; Geneva s-a supus conducerii sale teocratice, iar Bisericile Reformate i-au acceptat învățătura ca și cum ar fi fost infailibilă.
Acesta era străinul pe care Farel l-a recomandat conaționalilor săi protestanți , „acest francez”, ales să țină prelegeri despre Biblie într-un oraș divizat împotriva sa. Geneva avea aproximativ 15.000 de locuitori. Episcopul său fusese mult timp prințul său, limitat, însă, de privilegii populare. Vidomne-ul , sau primarul, era contele de Savoia , iar pentru familia sa, episcopatul părea o proprietate pe care, din 1450, o dădeau copiilor lor mai mici. Ioan de Savoia , fiul nelegitim al episcopului anterior , și-a vândut drepturile ducelui, care era capul clanului, și a murit în 1519 la Pignerol. Jean de la Baume, ultimul dintre prinții săi ecleziastici , a abandonat orașul, care a primit profesori protestanți din Berna în 1519 și din Fribourg în 1526. În 1527, stemele Savoiei au fost dărâmate; în 1530, partidul catolic a suferit o înfrângere, iar Geneva a devenit independentă. A avut două concilii, dar verdictul final asupra măsurilor publice aparținea poporului. Aceștia l-au numit pe Farel, un convertit al lui Le Fevre, predicator al lor în 1534. O discuție între cele două Biserici, din 30 mai până în 24 iunie 1535, s-a încheiat cu victoria protestanților . Altarele au fost profanate , imaginile sacre sparte, iar Liturghia a fost desființată. Trupele berneze au intrat și „Evanghelia” a fost acceptată pe 21 mai 1536. Aceasta a implicat persecutarea catolicilor de către conciliile care acționau atât ca Biserică, cât și ca Stat . Preoții au fost aruncați în închisoare ; cetățenii au fost amendați pentru că nu participau la predici. La Zürich, Basel și Berna au fost stabilite aceleași legi . Toleranța nu intra în ideile vremii.
Deși Calvin nu introdusese această legislație , în principal datorită influenței sale, în ianuarie 1537, au fost votate „articolele” care insistau asupra împărtășaniei de patru ori pe an, trimiteau spioni asupra delincvenților, stabileau o cenzură morală și îi pedepseau pe cei indisciplinați cu excomunicarea . Urma să apară un catehism pentru copii , pe care l-a redactat; acesta se numără printre cele mai bune scrieri ale sale. Orașul s-a împărțit acum în „jurați” și „nejurați”, deoarece mulți nu jurau pe „articole”; într-adevăr, acestea nu au fost niciodată acceptate complet. Au apărut întrebări cu Berna privind puncte pe care Calvin le-a considerat indiferente. El a făcut o figură în dezbaterile de la Lausanne , apărând libertatea Genevei . Dar au urmat tulburări acasă, unde recuzația era încă răspândită; în 1538, conciliul i-a exilat pe Farel, Calvin și pe evanghelistul orb Couraud. Reformatorul a mers la Strasburg , a devenit oaspetele lui Capito și Bucer , iar în 1539 explica Noul Testament refugiaților francezi cu cincizeci și doi de florini pe an. Cardinalul Sadolet adresase o scrisoare deschisă genevenilor, la care exilul lor a răspuns acum. Sadolet a susținut că schisma era o crimă; Calvin a răspuns că Biserica Romană era coruptă. El a câștigat aplauze datorită puterii sale ascuțite de dezbatere la Hagenau, Worms și Ratisbona . Dar se plânge de sărăcia și sănătatea sa precară, care nu l-au împiedicat să se căsătorească în acest moment cu Idelette de Bure, văduva unui anabaptist pe care îl convertise. Nu se știe nimic mai mult despre această doamnă, cu excepția faptului că i-a adus un fiu care a murit aproape la naștere, în 1542, și că propria ei moarte a avut loc în 1549.
După unele negocieri, Ami Perrin, comisarul pentru Geneva, l-a convins pe Calvin să se întoarcă. A făcut acest lucru, nu foarte de bunăvoie, pe 13 septembrie 1541. Intrarea sa a fost destul de modestă. Constituția bisericii recunoștea acum „pastori, doctori , bătrâni, diaconi ”, dar puterea supremă era dată magistratului. Miniștrii aveau arma spirituală a cuvântului lui Dumnezeu ; consistoriul, ca atare, nu a mânuit niciodată brațul secular. Predicatorii, conduși de Calvin, iar conciliile, instigate de adversarii săi, intrau frecvent în conflict. Cu toate acestea, ordonanțele din 1541 au fost menținute; clerul , ajutat de bătrâni laici, guverna despotic și în detaliu acțiunile fiecărui cetățean. O Sparta prezbiteriană putea fi văzută la Geneva ; aceasta a dat un exemplu puritanilor de mai târziu , care au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-i imita disciplina. Modelul susținut a fost cel al Vechiului Testament , deși creștinii trebuiau să se bucure de libertatea Evangheliei. În noiembrie 1552, Conciliul a declarat că „Institutele” lui Calvin erau o „ doctrină sfântă împotriva căreia nimeni nu putea vorbi”. Astfel, statul a emis decrete dogmatice, a căror forță fusese anticipată mai devreme, cum ar fi atunci când Jacques Gouet a fost închis sub acuzația de impietate în iunie 1547 și, după torturi severe, a fost decapitat în iulie. Unele dintre acuzațiile aduse nefericitului tânăr au fost frivole, altele îndoielnice . Ce rol, dacă a avut vreunul, a jucat Calvin în această judecată nu este ușor de stabilit. Execuția trebuie însă pusă pe seama lui; a adus o ofensă mult mai mare decât exilarea lui Castellio sau pedepsele aplicate lui Bolsec - oameni moderați opuși opiniilor extreme în materie de disciplină și doctrină , care au căzut sub suspiciunea de reacționari. Reformatorul nu s-a retras de la sarcina autoproclamată. În cinci ani, au avut loc la Geneva cincizeci și opt de condamnări la moarte și șaptezeci și șase de exil, pe lângă numeroasele încarcerări ale celor mai eminenți cetățeni . Jugul de fier nu a putut fi scuturat. În 1555, sub conducerea lui Ami Perrin, s-a încercat un fel de revoltă. Nu s-a vărsat sânge, dar Perrin a pierdut ziua, iar teocrația lui Calvin a triumfat.
„Sunt mai profund scandalizat”, a scris Gibbon, „de singura execuție a lui Servetus decât de hecatombele care au izbucnit în autos-da-fé-urile Spaniei și Portugaliei ”. El atribuie dușmănia lui Calvin răutății personale și poate invidiei . Faptele cazului sunt destul de bine stabilite. Născut în 1511, probabil la Tudela , Michael Served y Reves a studiat la Toulouse și a fost prezent la Bologna la încoronarea lui Carol al V-lea . A călătorit în Germania și a publicat în 1531 la Hagenau tratatul său „De Trinitatis Erroribus”, o lucrare unitariană puternică care a provocat multă agitație printre reformatorii mai ortodocși . L-a întâlnit pe Calvin și a disputat cu el la Paris în 1534, a devenit corector al tipografiei la Lyon ; s-a concentrat asupra medicinei, a descoperit circulația sanguină redusă și a intrat într-o corespondență fatală cu dictatorul de la Geneva cu privire la un nou volum „Christianismi Restitutio”, pe care intenționa să-l publice. În 1546, schimbul de scrisori a încetat. Reformatorul l-a numit pe Servetus arogant (îndrăznise să critice „Institutele” în glose marginale) și a rostit amenințarea semnificativă: „Dacă vine aici și am vreo autoritate, nu-l voi lăsa niciodată să părăsească locul viu”. „Restitutio” a apărut în 1553. Calvin a trimis imediat autorul acesteia inchizitorului dominican Ory la Lyon , trimițându-i scrisorile omului din 1545-46 și aceste glose. În urma acestui fapt, spaniolul a fost închis la Vienne, dar a evadat prin complicitate prietenoasă și a fost ars acolo doar în efigie. O fascinație extraordinară l-a atras la Geneva, de unde intenționa să treacă Alpii. A sosit pe 13 august 1553. A doua zi, Calvin, care îl remarcase la predică, l-a arestat pe criticul său, secretarul predicatorului venind să-l acuze. Calvin a redactat patruzeci de articole de acuzare sub trei titluri, referitoare la natura lui Dumnezeu , botezul pruncilor și atacul pe care Servetus îl îndrăznise asupra propriei sale învățături. Consiliul a ezitat înainte de a lua o decizie fatală, dar dictatorul, întărit de Farel, i-a forțat să continue. În închisoare, vinovatul a suferit mult și s-a plâns zgomotos. Bernezii și alți elvețieni au votat pentru o pedeapsă nelimitată. Dar pentru Calvin, puterea sa la Geneva părea pierdută, în timp ce stigmatul ereziei ; așa cum a insistat el,s-ar agăța de toți protestanții dacă acest inovator nu ar fi fost condamnat la moarte„Să vadă lumea”, l-a sfătuit Bullinger, „că Geneva dorește slava lui Hristos”.
Prin urmare, sentința de ardere pe rug a fost pronunțată pe 26 octombrie 1553. „Mâine va muri”, i-a scris Calvin lui Farel. Când fapta a fost săvârșită, reformatorul a susținut că fusese nerăbdător să atenueze pedeapsa, dar acest fapt nu apare în documente. El a disputat cu Servetus în ziua execuție