marți, 1 iulie 2025

$$$

 Guelta d’Archei, cea mai faimoasă oază din Deșertul Sahara


Guelta este denumirea arabă a unui iaz, a unui bazin de apă sau a unei mici lagune, indiferent dacă este sezonieră, temporară sau permanentă. Berberii și tuaregii le numesc agelman și sunt frecvente în canalele de drenaj sau wadis din Deșertul Sahara. Ele sunt uneori numite și oaze de guelta.

Anumite guelte pot fi permanente dacă sunt alimentate de o sursă constantă, cum ar fi un izvor. Altele sunt create atunci când un râu se usucă și se formează pungi de apă de-a lungul cursului său sau, mai frecvent, atunci când apele subterane se ridică la suprafață în zonele depresionare, formând bălți și rezervoare.

Dacă sunt formate peste platforme naturale de rocă și dacă sunt protejate de expunerea excesivă la soare, oazele pot fi extinse și de durată permanentă sau sezonieră. Un exemplu în acest sens îl constituie râpele Adrar din Iforas, un masiv muntos din Mali, plin de grămezi de blocuri de granit erodate, unde se formează numeroase rezervoare de apă.

O alta este așa-numita oază Timia din Niger, care are chiar și o cascadă sezonieră și este unul dintre puținele locuri din zonă în care cresc pomi fructiferi.

În apropierea unor guelte există gravuri și petroglife în stânci, indicând că acestea au existat din cele mai vechi timpuri și au fost vizitate de vânătorii-culegători preistorici.

Mai târziu, ele au fost folosite de nomazi ca locuri de adăpare pentru animalele lor. Un exemplu în acest sens este guelta Tikoubaouine din Tassili n’Ajjer, Algeria.

Dintre toate gueltele din Sahara, cea mai cunoscută este Guelta d’Archei, situată în masivul Ennedi din nord-estul Ciadului (la sud-est de orașul Fada), un bastion imens de gresie cu canioane și faleze înconjurate de nisip.

Zona este una dintre cele mai izolate de pe planetă, pe care doar caravanele îndrăznesc să o traverseze. De fapt, nu există drumuri care să ducă acolo, iar accesul este dificil. Este nevoie de aproximativ patru zile cu mașina cu tracțiune integrală ca să ajungi acolo plecând de la Fada sau de la N’Djamena.

Este o mică oază permanentă locuită de mai multe specii de animale, situată într-un defileu de stânci înalte și verticale care îi conferă un aspect vizual uimitor. Cu atât mai mult cu cât, în timpul sezonului secetos, sute de cămile se adună zilnic în căutarea singurei surse de apă din zonă.

Guelta d’Archei este importantă nu doar datorită locației sale spectaculoase, ci și pentru că este singurul loc din Sahara unde supraviețuiesc crocodilii Crocodylus suchus, o specie înrudită cu crocodilul de Nil, care a ocupat cândva întreaga regiune sahariană și chiar mlaștinile și râurile din sudul Mediteranei.

În plus, în zona cunoscută sub numele de Manda Guili se găsesc picturi și gravuri care datează de peste 8.000 de ani. Acestea sunt unele dintre cele mai bine conservate lucrări din întreg masivul, datorită poziției lor ridicate, care împiedică eroziunea.

Masivul Ennedi are cel puțin 20 de izvoare perene sau semiperene, alte câteva ravene și bălți, dar acestea au o lungime de doar câteva zeci de metri în timpul sezonului uscat. Se crede că o mare parte din nisipul din Sahara provine din eroziunea structurilor geologice din această zonă.

$$$

 Ana Cumpănaș, femeia care l-a „vândut” pe John Dillinger. Un interviu inedit

Ana Cumpănaș s-a născut în anul 1889 la Comloșu Mare, un sat din Banat, s-a căsătorit cu un anume Michael Chiolak (Mihai Ciolac) în 1909 și a emigrat în Statele Unite fie în acel an, fie doi ani mai târziu. Cei doi s-au stabilit la East Chicago, Indiana și au avut un fiu, Steve Chiolak, născut pe 10 august 1910, dar căsătoria s-a terminat printr-un divorț.

Prin 1918, Ana Cumpănaș lucra ca prostituată, iar mai târziu a devenit patroana unei case de toleranță în East Chicago. În 1923, pentru că afacerea îi aducea un profit mulțumitor, a mai deschis un local cu același specific la Gary, în Indiana. Femeia s-a măritat apoi cu avocatul de origine română Alexandru Suciu, dar cei doi soți u fost înregistrați cu numele de familie Sage. În 1923 sau 1924, Ana Cumpănaș a călătorit în România, unde și-a vizitat mama, întorcându-se în Statele Unite la bordul transatlanticului RMS Majestic, după cum arată registrul de pasageri al vasului.

Pentru că mariajul nu funcționa, Ana l-a părăsit pe cel de-al doilea soț în 1932, iar după un an a deschis un nou bordel pe strada Halsted din Chicago. În 1934, după ce autoritățile au catalogat-o drept „o cetățeană străină cu un caracter moral scăzut”, femeia a fost amenințată cu deportarea în Romania.

În această perioadă l-a întâlnit pe celebrul John Herbert Dillinger Jr, cunoscut jefuitor de bănci în timpul Marii Crize din Statele Unite. Americanul fusese acuzat, dar niciodată condamnat, pentru uciderea unui polițist în East Chicago, singura omucidere de care a fost suspect. În plus, împreună cu banda sa, jefuise peste 20 de bănci și patru secții de poliție, la un moment dat a fost prins de FBI, dar a evadat din închisoare de două ori, deci era considerat un individ deosebit de periculos.

În timpul uneia dintre evadări Dillinger fusese rănit și o vreme s-a ascuns în casa tatălui său pentru a se recupera, apoi, în iunie-iulie 1934, se mutase la Chicago.

Dillinger a cunoscut-o pe românca Ana Cumpănaș datorită prieteniei acesteia cu Polly Hamilton, iubita banditului, dar, după ce a aflat identitatea lui reală și faptul că era căutat de poliție și FBI, s-a gândit să-l denunțe autorităților pentru a obține în schimb dreptul de ședere permanentă în Statele Unite.

Presa scrisese că Dillinger ar fi omorât doi polițiști, iar autoritățile promiseseră o sumă importantă de bani ca recompensă pentru oricine ar fi ajutat la capturarea lui. Ana a luat legătura cu agenții FBI prin intermediul poliției din Chicago și a făcut o înțelegere cu aceștia pentru a-i ajuta să-l identifice. Planul era să meargă la cinematograf pe banditul și cu iubita acestuia, iar convenția a fost să fie îmbrăcată în roșu, pentru ca polițiștii să îl poată extrage fără greș din mulțime.

Pe 22 iulie, ofițerii Direcției de Investigare a Crimei Organizate s-au apropiat de Dillinger în momentul ieșirii micului grup din cinematograful „Biograph Theater”. Agenții federali conduși de Melvin Purvis au încercat să-l aresteze, dar banditul a scos o armă și a deschis focul. În acel moment ofițerii l-au împușcat, iar bărbatul a murit pe loc.

Ca recompensă, FBI-ul a luat-o pe româncă sub protecția sa, a mutat-o mai întâi la Detroit și apoi în California și i-a oferit 5.000 de dolari, doar jumătate din suma care se pare că îi fusese promisă ca recompensă.

În 1935 femeia a convocat reporterii celor mai importante ziare din America și le-a povestit despre înțelegerea făcută cu FBI-ul, care includea promisiunea de a rămâne în SUA dacă îi ajută să-l captureze pe bandit. Între timp, însă, începuse procedura de expulzare, iar ofițerii FBI i-au comunicat că nu mai pot opri expulzarea.

Românca a contestat decizia primei instanțe care fusese deja emisă, a urmat apoi un proces la curtea de apel, cu o primă ședință desfășurată pe 16 octombrie 1935. După trei luni, în ianuarie 1936 instanța a decis să mențină decizia inițială, iar Ana Cumpănaș a fost expulzată la Timișoara în același an. Unicul ei fiu, Steve Chiolak, a rămas în Chicaho și a supraviețuit până în februarie 1982.

Ana Cumpănaș, cunoscută ca „Femeia în roșu” s-a aflat pe prima pagină a ziarelor americane în multe ediții din acei ani, versiunea preferată a gazetarilor fiind că gangsterul fusese trădat de propria-i slăbiciunea pentru femei, o idee vehiculată de toate gazetele care au scris despre rolul româncei în evenimentele din vara anului 1934.

Ajunsă în țară, „Femeia în roșu” a fost considerată o adevărată vedetă. Ilustrațiunea română i-a dedicat un articol pe care îl redăm integral:

De o săptămână țara noastra adăpostește un personaj senzațional, care, sub numele de “Femeia în roșu”, a preocupat la un moment dat pe toți amatorii de extraordinar din Statele Unite, cari slavă Domnului, nu sunt niciodată lipsiți de emoții puternice. “Femeia în rosu”, cum au numit-o ziarele americane, e compatrioata noastră, Ana Cumpanaș-Sage, care, după o viață puțin cam aventuroasă, s-a reîntors în țară, unde, cu banii agonisiți, își va face o fermă frumoasä la Comloș, satul ei natal.

N-a trecut prea multă vreme de la moartea celui mai celebru gangster pe care 1-a cunoscut America, John Dillinger, supranumit “Inamicul public No. 1”. La un moment dat, isprăvile gangsterului au ajuns atât de îndrăznețe încât bătălia de lungă durată între el și poliție era urmărită de toată America cu pasiun

Ana Sage a fost aceea care, bucurându-se de prietenia gangsterului Dilinger, 1-a denuntat poliției pentru premiul de 10.000 de dolari. Ieșind de la cinematograf, Dillinger a fost împușcat, Statele Unite fiind astfel scăpate de teroarea celebrului bandit, care nu se dădea înapoi de la nicio fărădelege. După moartea gangsterului, Ana Sage a părăsit Chicago. Era mai prudent să nu mai stea în orașul crimei, unde oricând amicii lui Dillinger ar fi putut să se răzbune. S-a retras în California până ce a primit dolarii și apoi a luat drumul spre țară. În adăpostul satului liniștit din Banat voia să uite viața prea încordată pe care a dus-o în Chicago.

Ana Sage e o femeie tânără frumoasă, îmbrăcată discret, cu o pălărioară modernă și o haină de bun gust, e tipul perfect al femeii americane moderne, asa cum ne-o arată ecranele cinematografelor. Am avut prilejul s-o vedem în gara Timișoara. Deși pare puțin plictisită de insistențele ziariștilor – tot timpul călătoriei a fost hărțuită de întrebările gazetarilor de toate neamurile si de magneziul fotografilor de toate rasele – răspunde totuși cu amabilitate întrebărilor noastre.

Curiozitatea profesională ne îndeamnă să-i punem o primă întrebare:

– De ce presa americană v-a supranumit “Femeia în roșu”?

Ana Sage se întristează la amintirea unor lucruri ce nu par a fi tocmai plăcute. Totuși, nu ezită să ne răspundă:

– În ziua când l-au ucis pe Dillinger, convenisem cu poliția să fiu îmbrăcată într-un “complet” roșu, pentru ca gangsterul să poată fi ușor recunascut în mulțimea care ieșea de la cinematograf. A fost un moment foarte greu. Poliția îmi promisese că-l va captura pe Jonnny viu. Deși știam că-1 așteaptă scaunul electric, totuși când 1-au împușcat în fața mea, am avut un moment de mare groază. Omul acesta murise din pricina mea. Cu toate acestea, scăpasem America de primul ei dușman.

– Complicii lui nu au încercat să se răzbune?

– Am fost lăsată în pace. Dar am avut totuși prudența să plec din Chicago și să mă stabilesc pentru o vreme în California. De altfel, și complicii lui Dillinger erau bucuroși că au scăpat de el. Omul acesta îl avea pe diavolul în el, niciun complice de-al său nu era, alături de el, sigur de soarta ce-l aștepta. Mulți dintre cei ce l-au ajutat au fost uciși fără milă de Dillinger. Pentru toată lumea, moartea lui a fost o adevărată ușurare.

– Cum l-aì cunoscut pe Dillinger?

– Printr-o prietenă a mea, Pally Hamilton, care trăia cu el. Dillinger tocmai își făcuse o operație la un doctor celebru, pe care l-a plătit cu 25.000 dolari, dar pe care a avut grijă să-1 împuște după ce acesta îi transformase complet trăsăturile feței. Își spunea Johnny și se dădea drept reprezentant al lui Fox-film la Chicago. E interesant că nu avea niciodată bani. Deși jafurile lui se cifrează la mai multe milioane de dolari, a rămas un mister pentru toată lumea ce a făcut cu sumele enorme pe care le-a furat. Știu că, de multe ori, îi dădeam ori eu, ori Pally bani pentru mașină sau pentru taxi. Deși era urmărit de toate polițiile din America și pe capul lui se pusese un premiu de 10.000 dolari, Dillinger era calm, se amuza ca un om inocent și niciodată nu i-a trecut prin minte că va putea fi prins de poliție.

– Ce proiectați să faceți în România?

– Sunt veselă că am ajuns aici, în țara noastră linștită, unde nu există nici gangsteri, nici metode de poliție americană. Voi face o fermă și voi vinde ouă, lapte “Ana Cumpănaș”. Nu vreau niciodată să mai aud de “Femeia în roșu”…

Cu trenul următor, Ana Sage a plecat spre Comloș.

$$$

 30 iunie 1606 - A murit domnitorul Moldovei Ieremia Movila.


Ieremia Movilă (Moghilă) a fost domnitor al Moldovei in perioada august 1595 – mai 1600 si septembrie 1600-30 iunie 1606. Mama sa, Maria, era fiica lui Petru Rares. A fost recunoscut ca domn de turci cărora le plătea tribut si a fost detronat de Mihai Viteazul , care a luat domnia Moldovei în mai 1600. Movila si-a recuperat tronul cu ajutorul polonezilor în septembrie 1600, când Mihai a fost învins în batalia de la Miraslau in Transilvania.

Polonezii au intrat și în Muntenia, l-au învins pe Mihai la Teleajen în 12 octombrie 1600, și l-au pus pe tronul Munteniei pe Simion, fratele lui Ieremia. În timpul domniei lui Ieremia Movila a fost ridicată Manastirea Sucevita, pe locul unui lăcaș de cult mai vechi, din lemn. Ctitoria a devenit ulterior necropola familiei Movilă.

Cand s-a stins din viaţă l-a lăsat ca domn, aşa cum îi făgăduise şi Poarta, pe fiul său Constantin. Boierii însă le-au cerut otomanilor ca voievod pe Simion Movilă, sub pretextul că fiul răposatului domn era prea tânăr. O instrucţiune papală din 2 ianuarie 1596 îl caracteriza astfel pe domnul Moldovei, Ieremia Movilă: “…de neam crăiesc, preţuit pentru vitejia şi vrednicia sa, şi pentru nobleţea sângelui său”.

$$$

 Confesiunile senzaționale ale Elenei Lupescu: “Duduia”, femeia care l-a sedus pentru totdeauna pe regele Carol al II-lea


“Când l-am întâlnit prima dată pe Prințul Carol, eram încă copii. L-am întâlnit în casa administratorului uneia din moșiile regelui. Este multă vreme de atunci, căci azi sunt femeie de 28 ani, iar Prințul are 34 de ani.

Sunt născută în România. Tatăl meu este român, iar mama mea, rusoaică. Nu sunt evreică, după cum se spune. Este foarte drept că am trăit mult printre evrei, unde am foarte mulți prieteni. Dacă aș fi evreică, nu m-aș rușina s-o spun. Aș fi mândră de aceasta.

Într-una din zile, tatăl meu, care era chimist și locuia într-un orășel aproape de conacul uneia din moșiile regale, fu invitat la un ceai de Regina Elisabeta, soția Regelui Carol, regina cunoscută sub numele de Carmen Sylva, regina poetă.

Tatăl meu, știind că Regina Elisabeta, adoră copiii, m-a luat și pe mine. Deși a trecut, de atunci și până acum, atâta amar de vreme, totuși, îmi aduc aminte ca și când s-ar fi petrecut ieri, cu câtă duioșie și dragoste s-a purtat Regina Elisabeta față de mine. A trimis să mi se aducă ciocolată și bomboane.

Pe vremea aceea, eu aveam 9 ani, iar Prințul Carol – 19 ani. Cum a intrat valetul cu bomboanele, Prințul Carol i-a luat cutia din mână și, întinzându-mi-o, mi-a zis: Ai un păr foarte frumos. Voiam mai de mult să te cunosc.

Brusca intervenție, ca și complimentul copilăresc, erau caracteristice Principelui. Are o inimă de aur, dar păcat că nu știe întotdeauna să se exprime. Complimentul său, însă, mi-a plăcut foarte mult, căci una dintre marile mele vanități a fost părul.

Părul meu mi-a provocat multă plăcere, dar și multă durere. Moda părului scurt mi-a adus bucurie. Acum port parul bubikopf, nu prea scurt și puțin mai lung la ceafă.

Tânărul Prinț, întinzându-mi cutia cu bomboane, mi-a zis: Mănâncă! Mi-a spus mănâncă în mod brusc și cu atâta energie, încât, fără să mai spun ceva, am luat o bomboană.

Nu am apucat însă să mănânc bomboana și Prințul Carol mi-a și oferit alta. De data aceasta am șovăit însă. Atunci, Prințul Carol apucă o bomboană cu degetele sale și mi-o puse în gură. Am mulțumit și l-am rugat să nu-mi mai dea alta.

A stăruit însă, cu încăpățânare, să iau și pe a treia, și, neavând încotro, am luat-o. Pe vremea aceea nu înțelegeam ce însemnează această stăruință. Ba, mi-aduc aminte că i-am aruncat chiar o privire cruntă.

Și astăzi râdem, ori de cate ori ne aducem aminte de acest episod al bomboanelor. Da, da, azi îl cunosc destul de bine pe Carol.”

Sursa: Memoriile doamnei Elena Lupescu: aventura de dragoste cu fostul principe moştenitor Carol: destăinuri senzaţionale, 1928

*** Cel mai probabil diferența de vârstă dintre cei doi era de 6 ani. Se știe cu certitudine că anul nașterii lui Carol este 1893. Despre anul nașterii Elenei Lupescu au existat mai multe variante: 1895, 1896, 1899 și chiar 1902, cel din urmă fiind înscris în cererea pe care ea a făcut-o pentru înregistrarea căsătoriei cu Carol, în 1947.

Elena Lupescu a murit pe 29 iunie 1977, la vârsta de 77 de ani, la Estoril, în Portugalia, unde a continuat să trăiască după moartea lui Carol al II-lea care decedase în 1953. Sicriul ei a fost depus la capela Regilor Portugaliei din mănăstirea São Vicente de Fora din Lisabona, alături de cel al regelui. În 2003 osemintele celor doi au fost aduse la mănăstirea Curtea de Argeș, dar au fost reînhumate separat, mormântul Elenei Lupescu aflându-se într-un mic cimitir aflat la aproximativ 500 de metri de necropola regală.

$¢$

 O iubire istorică – Luxița și Nicolae Bălcescu


Născut pe 29 iunie 1819 la București, într-o familie de boieri nu foarte înstăriți, Nicolae Bălcescu a urmat cursurile Academiei Sfântul Sava. După finalizarea școlii, tanarul s-a înrolat în armată, iar în 1840, pe când avea puțin peste 20 de ani, s-a implicat într-un complot revoluționar condus de prietenul său, Dimitrie (Mitică) Filipescu, și a fost arestat. Trei ani a petrecut la Mănăstirea de la Mărgineni, devenită loc de detenție pentru “uneltitorii contra intereselor statului”. Aici s-a îmbolnăvit de tuberculoză, boală ce avea să-l chinuie tot restul vieții.

La scurt timp după eliberarea din detenție, în 1843, Bălcescu a început să frecventeze casa boierilor Florești, acolo unde a cunoscut-o pe Luxița (Alexandrina Florescu).

Aceasta fusese căsătorită, pentru că așa decisese tatăl ei, la vârstă de 16 ani, cu Filip Krijanowski, unul dintre ofițerii ruși aflați sub comanda generalului Kiseleff la București. Tânăra familie primise un apartament separat în casa familiei Florescu, dar căsătoria s-a încheiat după doar trei luni, din cauza comportamentului brutal al lui Krijanowski față de tânăra lui soție. În 1836, Luxița a obținut divorțul, primind o rentă viageră de 1500 de ducați și 200 de lei.

Îndrăgostiți, Luxița Florescu și Nicolae Bălcescu și-au păstrat relația secretă pentru a nu da de bănuit familiei Florescu. Relația lor rezistă în timp, dar rămâne aproape clandestină. În 1847 au călătorit separat către Transilvania, de unde au început un periplu prin Europa. Cei doi au mers la Viena, unde s-au întâlnit cu alți tineri animați de idealurile revoluționare, printre care se afla și Costache Negri, apoi au plecat în Italia, unde au stat, pe rând, la Veneția, Florența, Pisa, Roma, Napoli și Palermo.

De-a lungul acestor călătorii, tatăl Luxiței, Iordache, i-a trimis fiicei sale bani și a ajutat-o să obțină vizele de călătorie. Nu după mult timp, drumurile celor doi s-au despărțit. Luxița Florescu ajunge la Paris, dar părăsește repede orașul pentru a pleca spre București. Este însărcinată, dar nu vrea ca Nicolae Bălcescu să afle că îi poartă copilul.

Ajunsă acasă în octombrie, participă la înmormântarea tatălui său, Iordache Florescu, apoi pleacă la Budapesta. Aici îi dă naștere lui Bonifaciu, în mai 1848. Copilul a fost botezat trei zile mai târziu, de sărbătoarea Sf. Bonifaciu. Luxița a declarat copilul ilegitim și s-a gândit să-l dea spre adopție. Era disperată din cauza lipsurilor financiare și nu dorea să afle nimeni de existența acestui copil provenit dintr-o relație nelegitimă. În cele din urmă, familia ei o sprijină să-și crească băiatul.

Luxița și Nicolae Bălcescu nu s-au mai văzut niciodată. După înfrângerea Revoluției de la București, toți conducătorii ei au fost exilați. Bălcescu a fost nevoit să treacă în Transilvania, dar este expulzat și de aici. Ajunge apoi la Paris, unde încearcă să coaguleze forțele revoluționare aflate în exil pentru întemeierea unei confederații europene, dar medicii îi recomandă să meargă în Italia, pentru că boala sa începuse să se agraveze, iar clima mai blânda i-ar fi putut ușura suferința.

În 1851, când Bălcescu a aflat că avea un fiu, se afla deja într-o stare fizică foarte proastă. Se afla la Palermo, singur și grav bolnav. În ultima scrisoare adresată Luxiței, Bălcescu îi cere iertare pentru toate suferințele pe care le-a îndurat din cauza vieții sale agitate. Nicolae Bălcescu a murit la doar 33 de ani, pe 29 noiembrie 1852, la Hotelul Alla Trinacria din Palermo.

Luxița Florescu își adoptă oficial propriul fiu când acesta împlinește 10 ani și se preocupă cu multă atenție de educația lui. Are grijă ca Bonifaciu să știe cine îi este tatăl și să îi cinstească memoria.

La finalul vieții, Luxița a ajuns directoarea unui institut catolic de caritate din București și a dus o viață modestă până în 1898, când a murit. Bonifaciu a absolvit Liceul Louis-le-Grand din Paris, apoi a urmat Facultatea de Litere la Academia din Rennes, obținând, în 1872, licența.

S-a întors în țară în 1873 și a fost numit prin concurs profesor provizoriu la Catedra de istorie universală critică de la Facultatea de Litere din Iași, apoi a devenit profesor de istorie și de franceză la Liceul Sfântul Sava din București.

$¢$

 L’Oréal, imperiul vopselelor de păr, construit de un bărbat


Eugène Schueller, creatorul companiei L’Oréal, s-a născut pe 20 martie 1881 la Paris, fiind fiul unui patiser de origine alsaciană. Familia locuia în camera din spate a brutăriei, pe rue du Cherche-Midi, în arondismentul 6, unde copilul și-a petrecut primii ani de viață.

Eugène a urmat gimnaziul la Sainte-Croix de Neuilly, apoi Liceul Condorcet și s-a înscris la Institutul de Chimie Aplicată din Paris. În 1904, după finalizarea studiilor, a fost promovat asistent al profesorului Victor Auger de la Sorbona și apoi preparator șef la Farmacia Centrală din Franța.

În 1907, tânărul a dezvoltat primele vopsele de păr sintetice, făcând experimente în baia apartamentului său cu două camere de pe rue d’Alger. Schueller s-a căsătorit în 1909 cu Louise Madeleine Berthe Doncieux, iar fiica lor, Liliane, s-a născut pe 21 octombrie 1922. Soția sa a murit în octombrie 1927 și chimistul s-a recăsătorit cinci ani mai târziu, în mai 1932, cu Annie Grace Burrows.

În 1909 Eugène a fondat Societatea franceză de vopsele de păr, cea care a devenit mai târziu L’Oréal și a avut, în paralel, și un mic magazin de țesături, iar în 1912 a cumpărat revista “La coiffure” din Paris, pe care a început să o distribuie în saloanele de coafură.

În timpul Primului Război Mondial Schueller a fost mobilizat, fiind locotenent secund de artilerie, iar în această perioadă afacerea a fost condusă de soția sa. După război, în 1919, chimistul a inventat primul colorant rapid, apoi șamponul Dopal, a lansat mărcile Dop și Monsavon, iar în 1935 a dezvoltat Ambre Solaire, primul produs de protecție solară.

Prieten apropiat al liderului fascist Eugène Deloncle, omul de afaceri și-a pus la dispoziție resursele materiale pentru a sprijini înființarea Organizației secrete de acțiune revoluționară națională (OSARN), un grup subteran de extremă dreapta cunoscut și sub numele „La Cagoule”, iar în 1940 a contribuit la finanțarea partidului colaboraționist fondat de Deloncle, Mișcarea Socială Revoluționară.

După război, datorită mărturiilor lui Pierre de Bénouville, André Bettencourt, François Mitterrand, Max Brusset, conform cărora Schueller ar fi ajutat un număr mare de evrei în timpul ocupației naziste, omul de afaceri a scăpat de acuzația de colaborare cu regimul nazist și a primit chiar distincția de Cavaler al Legiunii de Onoare.

La sfârșitul anului 1945, omul de afaceri l-a angajat pe François Mitterrand în funcția de președinte și director executiv al Editions du Rond-Point și director al revistei “Votre beauté”, iar politicianul André Bettencourt s-a alăturat conducerii grupului L’Oréal.

Fiica sa, Liliane, s-a căsătorit pe 8 iunie 1950 cu André, care devenise director al grupului L’Oréal, și ambii s-au ocupat de managementul firmelor de cosmetice. Ea a fost o prezență discretă în spațiul public și a condus cu succes compania, iar în 1958, la un an după moartea tatălui său, a creat „Premiul Eugène Schueller” în beneficiul foștilor studenți ai Școlii naționale superioare de chimie de la Paris.

Pe 22 decembrie 1987, soții Bettencourt au creat fundația care le poartă numele și care finanțează lupta împotriva SIDA, iar pe 11 februarie 2010 Liliane a lăsat moștenire organizației suma de 552 milioane de euro, considerată cea mai mare donație privată din Franța.

Liliane Bettencourt a locuit toată viața în conacul său din Neuilly-sur-Seine și a murit în noaptea de 20 spre 21 septembrie 2017, la vârsta de 94 de ani. Înmormântarea a avut loc la biserica Saint-Pierre din Neuilly-sur-Seine în prezența familiei Bettencourt-Meyers, a fostului președinte Valéry Giscard d’Estaing și a fostului premier Édouard Balladur.

Unica ei fiică, Françoise, s-a căsătorit cu Jean-Pierre Meyers, nepotul unui rabin ucis la Auschwitz și cei doi au decis să-și crească copiii, Jean-Victor și Nicolas, în religia mozaică. Căsătoria ei a readus în atenția opiniei publice controversele legate de bunicul său, Eugène Schueller, în privința colaborării acestuia cu regimul nazist. Din octombrie 2019, Françoise este cea mai bogată femeie din lume, cu o avere estimată la 59,3 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

$¢$

 Marlon Brando, “băiatul rău” de la Hollywood


Marlon Brando s-a născut pe 3 aprilie 1924 în Nebraska, Statele Unite, și a fost fiul unui mic producător de pesticide și îngrășăminte, care se numea tot Marlon, și al lui Dorothy Julia Pennebaker, cunoscută ca Dodie, o femeie foarte emancipată pentru anii ’30, fostă actriță și manager al unui teatru, care fuma, purta pantaloni și conducea mașina, era lipsită de complexe și inhibiții, dar, din păcate, era alcoolică și se spune că soțul ei o aduna deseori din barurile din oraș.


În 1944, Marlon Brando a apărut pentru prima dată pe Broadway în piesa “I Remember Mama”, apoi în “Truckline Café” și “A Flag is Born”, iar în 1948 a fost distribuit de Elia Kazan în piesa de teatru “Un tramvai numit dorință”, a lui Tennessee Williams.


În 1951, a primit rolul lui Stanley Kowalski în adaptarea cinematografică “Un tramvai numit dorință”, în care a jucat alături de Vivien Leigh, iar succesul fenomenal pe care l-a avut i-a adus prima nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal.


Un an mai tâziu a fost nominalizat din nou la Oscar pentru filmul “Viva Zapata!”, producție regizată de Elia Kazan, în care a jucat alături de Anthony Quinn. Următoarele sale filme au fost “Iulius Cezar” și “The Wild One”, ambele realizate în 1953, iar Marlon Brando a deveni un adevărat superstar al cinematografiei americane. A urmat, în 1954, pelicula “Pe chei”, realizată tot de Elia Kazan, care îi va aduce primul său premiu Oscar pentru cel mai bun actor.


La începutul anilor ’70, Marlon Brando a intrat într-un con de umbră, dar rolul lui don Vito Corleone în “Nașul”, film în care a fost distribuit în 1972 și care a avut un succes uriaș, l-a readus în lumina refectoarelor și i-a oferit șansa de a obține cel de-al doilea Premiu Oscar pentru cel mai bun actor. Brando a refuzat însă trofeul, explicând că motivul este legat de felul în care sunt portretizați amerindienii în filmele de la Hollywood. În același an a jucat, alături de Maria Schneider și Catherine Breillat, în pelicula lui Bernardo Bertolucci, “Ultimul tango la Paris”, iar în 1976, în western-ul “Reglare de conturi”, cu Jack Nicholson și Randy Quaid.

Marlon Brando


În 1979, a fost distribuit de Frances Ford Coppola în “Apocalypse Now”, un film despre Războiul din Vietnam, apoi a jucat, în următorii ani, în “Formula”, “Un anotimp alb și uscat”, “Novicele”, “Cristofor Columb”, “Don Juan DeMarco”, “Insula doctorului Moreau” și “Prețul morții”.


Viața privată a actorului a atras atenția publicului și a presei la fel de mult ca activitatea sa pe platourile de filmare. Brando a avut o serie de aventuri și relații de lungă durată și a fost tatăl a 11 copii, dintre care trei au fost înfiați și, după cum a mărturisit el însuși, a avut și experiențe homosexuale.


În cartea autobiografică “Songs My Mother Taught Me”, actorul a povestit că a cunoscut-o pe Marilyn Monroe, anonimă la acel moment, la o petrecere unde aceasta cânta la pian, cei doi au avut o aventură, apoi au continuat o relație timp de mai mulți ani. În 1954, Brando s-a îndrăgostit de actrița puertoricană Rita Moreno cu care a început o relație de dragoste, dar în memoriile sale Rita a dezvăluit că el a forțat-o să facă avort după ce a aflat că e însărcinată și că după întreruperea de sarcină a încercat să se sinucidă luând o doză mare de somnifere.


Artistul s-a căsătorit în 1957 cu actrița britanică Anna Kashfi cu care a avut un fiu, Christian Brando, născut un an mai târziu, dar cei doi au divorțat în 1959. În 1960, s-a recăsătorit cu Movita Castaneda, o actriță născută în Mexic, care era cu opt ani mai mare decât el, care i-a dăruit doi copii, Miko și Rebecca, dar și această relație s-a terminat tot cu un divorț.


Tânăra actriță franceză Tarita Teriipaia, care jucase alături de Brando în “Revolta de pe Bounty”, a devenit cea de-a treia sa soție pe 10 august 1962. Cu 18 ani mai mică decât el, Tarita, care avea deja o fiică dintr-o relație anterioară, a adus pe lume doi copii: Simon Teihotu și Tarita Cheyenne. Marlon le-a adoptat și pe fiica și pe nepoata soției sale, Maimiti și Raiatua Brando, dar cei doi au divorțat în iulie 1972.


Actorul a avut, de asemenea, o lungă relație cu menajera sa, Maria Cristina Ruiz, cu care a avut trei copii: Ninna Priscilla, Myles Jonathan și Timothy Gahan și l-a adoptat pe Petra Brando-Corval, fiul asistentei lui, Caroline Barrett, și al scriitorului James Clavell.


Viața personală zbuciumată și stresul datorat lungilor perioade de muncă pe platourile de filmare i-au provocat, începând cu mijlocul anilor ’90, mari probleme de sănătate. În anul 2000, a fost diagnosticat de insuficiență respiratorie și era nevoit să folosească frecvent un concentrator de oxigen, iar în aprilie 2001 a fost spitalizat pentru o dublă pneumonie. A continuat să sufere din cauza problemelor respiratorii și, în ciuda faptului că a fost îngrijit de cei mai buni medici, boala s-a transformat în fibroză pulmonară și s-a agravat cu o insuficiență cardiacă.


Actorul a încetat din viață pe 1 iulie 2004, la vârsta de 80 de ani, la Centrul Medical UCLA, cauza decesului fiind, pe lângă problemele acute, diabetul și un cancer la ficat. Conform dorinței sale, a fost incinerat, iar cenușa a fost împrăștiată dintr-un avion în Tahiti, insulă de care era îndrăgostit.


Surse:


Site-ul oficial Marlon Brando


Vanity Fair, The King Who Would Be Man

$$$

 Aimée Iacobescu, nascuta pe 1 iulie 1946 - „Domnița Ralu” și prima Barbie a cinematografului românesc, o poveste tristă cu o femeie frumoasă care a suferit zadarnic după un fotbalist

În anii 70, cinematograful și teatrul românesc aveau multe frumuseți, actrițe cu un farmec aparte și un talent deosebit. Dar, între toate acestea, una părea, de departe, cea mai drăgălașă, un soi de Barbie autohtonă, o blondină cu zulufi, pe care mulți și-o reamintesc ca „Domnița Ralu” din filmele cu parfum de epocă.

Gabriela-Aimée Iacobescu (1 iulie 1946, Unguriu, Buzău – 27 martie 2018, București) a declarat într-un interviu din Jurnalul Național, că s-a născut de fapt în noaptea de 23 iunie, lucru cunoscut doar de familie și apropiați, dar a fost declarată abia o săptămână mai târziu de părinți. Are un frate geamăn, emigrat în Franța, actorul Dorel Iacobescu. Împreună cu acesta, a absolvit Secția de Actorie a Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București (IATC), în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, asistenți fiind Octavian Cotescu și Laurențiu Azimioară. Aimée Iacobescu a fost considerată protejata scriitorului Eugen Barbu, a filmat cu regizorul Dinu Cocea și a devenit apoi preferata inginerului-regizor Sergiu Nicolaescu. A rămas în amintirea publicului cu rolul Domniței Ralu. Aimée Iacobescu suferea de cancer și mijloacele ei financiare modeste făceau cu greu față tratamentului costisitor. În dimineața zilei de 27 martie 2018 s-a stins din viață...

Aimée Iacobescu a decedat la 71 de ani, uitată de publicul care altădată se bătea pentru un bilet la filmele în care apărea pe afiș. A fost răpusă de un cancer la sân care a chinuit-o timp de patru ani. Actrița nu s-a căsătorit niciodată și a purtat toată viața în suflet regretul de a nu fi avut un copil. Iubirea nu a însă din viața ei, dar relația ei cea mai semnificativă a fost una profund nefericită.

Actrița a fost îndrăgostită lulea de Alexandru Boc, un fotbalist de-o vârstă cu ea, mare crai, care care a jucat între 1964 și 1976 pentru Petrolul, Dinamo, Rapid și Universitatea Craiova, dar și pentru echipa națională. Considerat unul dintre cei mai seducători bărbați ai generației sale, alături de Florin Piersic, Ion Dichiseanu sau Cristea Avram, Alexandru Boc a fost logodit cu nepoata şahului Iranului, a avut relaţii cu Corina Chiriac şi cu cântăreaţa Natalia Guberna şi a cucerit zeci de alte femei frumoase, de la actriţe la balerine şi sportive. Între acestea, balerina Elena Renea (fostă iubită a băiatului lui Gheorghe Maurer), handbalista Mihaela Apostol (a evoluat la Rapid, Oltchim şi în echipa naţională) ori voleibalista Elena Butnaru (declarată la un moment dat cea mai sexy din Italia). Cea mai mare cucerire a lui Alexandru Boc e fără îndoială Salomeea Djanhanghir, nimeni alta decât nepoata şahului Iranului, cel mai bogat om din lume în anii '60. S-au cunoscut în timpul unui turneu pe care el îl efectua cu Dinamo la Teheran. „România şi Iran erau înfrăţite, mi se punea la dispoziţie linia telefonică a Ministerului de Interne de la Săftica pentru a vorbi în Iran", a povestit Boc. Relaţia lor s-a sfârşit brusc după ce el a fost arestat.

Extrem de talentat ca sportiv, din păcate cariera sa sportivă a avut mult de suferit datorită faptului că a făcut închisoare după ce a bătut măr un colonel de Securitate într-un bar de noapte. În realitate, aceasta fusese o provocare, pentru că Boc o sedusese pe nevasta unui mare șef comunist, Vasile Patilineț, și acesta a vrut să se răzbune pe fotbalist, urmărindu-l apoi și în pușcărie și aranjând să-i fie blocat dosarul de grațiere.

„Eram într-o noapte la Athenee Palace. Stăteam la masă cu Cornel Patrichi, Vladimir Cohn și fostul fotbalist de la Craiova, Nicolae Ivan. La un moment dat, un individ de lângă masa noastră a aruncat cu un pachet gol de țigări în paharul lui Patrichi. Cornel s-a enervat și a început să se înjure cu respectivul, despre care aveam să aflu ulterior că era ofițer de securitate. Eu am vrut să ies afară și i-am spus securistului să înceteze, fiindcă se uită lumea la noi. El a vrut să-mi dea cu capul în gură, iar eu i-am dat un pumn. Atât! Un singur pumn. N-am mai apucat să-l lovesc pentru că au sărit pe el ospătarii, Vova Cohn și Cornel Patriciu, care l-au burdușit bine și i-au rupt piciorul. A doua zi m-am întâlnit cu Cornel Patrichi la Lido. Era speriat că-l dă afară statul din corpul de balet. I-am zis să stea liniștit că rezolv eu. Eram cel mai bun fotbalist român, jucam la Dinamo, eram aproape calificați cu Naționala la Mondiale. Nu-mi făceam griji. Am fost fraier, am crezut că Patrichi este de partea mea, dar când a început procesul s-a asociat cu securistul. Am aflat ulterior că îl cunoștea pe acesta. Cornel dansa la Athenee Palace. Am fost fraier și m-au lucrat până m-au băgat la pușcărie. Nu i-am purtat ranchiună lui Patrichi. Viața e scurtă. După ce am ieșit din pușcărie am fost la restaurantul Berlin cu Gheorghe Dinică și alți mari actori. Acolo m-am întâlnit cu Cornel Patrichi, iar toți se așteptau să-l strâng de gât. Nu i-am făcut nimic, am dat mâna cu el și mi-am văzut de treabă”.

În 1971, Boc s-a căsătorit cu Dalina Butculescu, o româncă de origine germană, frumoasă foc, cu care a făcut şi o fată, pe Alexandra, în 1977. Mariajul a durat până în anul 1980. Apoi, a avut o relaţie cu o tânără din Oradea, care avea aproape jumătate din vârsta lui.

Alexandru Boc a rememorat relația cu Aimée Iacobescu într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor. În urmă cu o jumătate de secol, Boc a primit propunerea de a juca într-un film. „Am filmat timp de o lună pentru pelicula Castele de nisip, a lui Iulian Mihu. Am fost coleg pe platourile de filmare cu Toma Caragiu, Gheorghe Dinica, Jean Constantin, Gina Patrichi si Aimée Iacobescu. Ultima dintre ele, Aimée, mă tot bătea la cap că vrea să se mărite cu mine", a declarat Alexandru Boc. Din păcate, povestea nu s-a terminat la altar, așa cum își dorea Aimée Iacobescu, iar actrița a rămas singură.

Într-un interviu mai vechi pentru revista Tango/Marea dragoste, Aimée Iacobescu a recunoscut că lucrurile nu s-au așezat niciodată atât de bine încât să facă un copil. „Când ești artist nu poți să te gândești că ai cumpărături de făcut sau că ai un bărbat acasă. Am sacrificat viața personală pentru scenă. Rolurile veneau unul după altul, o familie ar fi însemnat să renunț la turnee sau la filmări. Copil? N-a fost să fie. Un prieten medic, foarte bun, mi-a spus că naști un copil sănătos până la 25 de ani. După aceea, riști foarte mult. Oricum mi s-a părut ridicol să fac unul la 35-40 de ani. Și apoi, n-am întâlnit pe nimeni care să merite să fac un copil cu el. Pe atunci nici nu se punea problema să faci un copil necăsătorită. Părinții, societatea n-ar fi acceptat una ca asta“, a declarat actrița.

Invitată în iulie 2014 la o emisiune de televiziune, iată ce a răspuns actrița atunci când moderatoarea a întrebat-o de ce nu s-a căsătorit niciodată: „Nu m-am gândit niciodată la cununii legate, dezlegate. Nu m-am căsătorit pentru că aşa a fost să fie. Eu am iubit o singură dată cu adevărat un băiat şi n-a fost să fie, pentru că el a plecat în America. Aveam 26 de ani. Eu nu eram conştientă că eram adulată, nu eram conştientă de calităţile mele fizice. Eram conştientă de profesia mea. Mă gândeam cum spun replica pe scenă, ce rol joc… Nu am trăit nicio poveste de dragoste cu niciun actor. Toţi, pentru mine, erau colegi”. Surprinzător în acea emisiune a fost, însă, faptul că mama actriţei a intrat în direct pentru... a o contrazice, susţinând că, de fapt, fiica ei ar fi fost căsătorită o dată, dar că a fost alegerea ei să nu divulge mai multe lucruri marelui public. „Arată bine în rochie de mireasă. Am văzut-o mireasă când a fost cazul. A fost măritată, dar nu-i place să-şi spună viaţa”, a afirmat mama actriţei. „Eu nu am fost măritată cu adevărat niciodată. N-am iubit decât un singur băiat… N-am fost niciodată mireasă”, a replicat Aimée Iacobescu, care se referea la relația întrerupră brusc cu un medic. „Nu am voie să-i povestesc viaţa, dacă nu şi-o povesteşte ea…”, a punctat atunci mama actriţei, simţind că era momentul să se oprească din acele dezvăluiri...

$¢$

 Calul galopeaza liber prin padure, uitandu-se dupa smocuri de iarba verde si grasa.

Cum era el neatent, deodata este incoltit de un lup fioros si flamand.

– Lupule, te rog, de data asta sa nu te atingi de mine, ca am un mesaj important pt administratia locala. Toata lumea va putea beneficia de pe urma lui, chiar si tu!

– Unde-i mesajul? intreba lupul, curios.

– Este scris pe copita piciorului drept din spate, spune calul.

Lupul se apleaca si calul ii trage o copita zdravana de lesina lupul.

Calul o ia vesel la sanatoasa, fericit ca a scapat.

Dupa 2 ore isi revine lupul si scuturandu-si capul umflat si care il durea tare spune:

– Asa imi trebuie! De ce dracu ma prefac, cand eu nici nu stiu sa citesc?

$$$

 ,,DE CE BĂRBAȚII SUNT ATÂT DE FERICIȚI??? 

Pentru că au o viață de invidiat:

- Își păstrează numele de familie toată viață.

- Niciodată nu rămân însărcinați.

- Mecanicii nu vorbesc cu ei în chineză

- Ridurile le adaugă caracter.

- Părul alb le adaugă atracție.

- Pantofii noi nu le fac praf picioarele.

- Apelurile lor telefonice durează 30 de secunde.

- Pentru o vacanță de 15 de zile au nevoie doar de o valiză și este pe jumătate goală.

- Pot deschide toate sticlele și borcanele fără să ceară ajutor.

- Dacă apare cineva la o petrecere cu aceleași haine ca și ei, devin prieteni.

- Le vine fenomenal dacă poartă același costum în viitoarele 12 nunți.

- Pot mânca o banană în locuri publice.

- Se pot uita la televizor cu un prieten în liniște totală, ore întregi, fără să se gândească: este supărat pe mine, oare?

- Chiloții lor costă 20 lei, în pachet de șase.

- Trei perechi de pantofi sunt mai mult decât suficienți pentru zece ani.

- Aceeași coafură durează ani de zile, poate zeci de ani, dacă nu toată viața și dacă se plictisesc se tund zero fără regrete.

- Pot avea jucării toată viața.

- Pot purta costum de baie fără să conteze cum le arată picioarele sau dacă le atârnă burta. Lor le vine fenomenal, sunt fericiți în orice mod.

- Nu-și fac griji niciodată: ce fac mâine de mâncare?

- Se pot îngrășa cu cinci kilograme și nici măcar nu observă, iar dacă își dau seama, la fel... le vine fenomenal.

- Cu burtă sau fără burtă continuă să aibă o grămadă de lipici.

Și cel mai rau dintre toate....

Totul este cât se poate de adevărat!

$$$

 "Nu m-a învăţat nimeni să cos, știi? Am învăţat pentru că a trebuit. La început nu a fost artă... A fost supraviețuire. "


M-am născut în sărăcie.

Mama mea a murit când aveam 12 ani.

Tatăl meu un laș a plecat ca și cum nu eram nimic. 

Am ajuns într-un orfelinat rece, gri, unde ecoul rugăciunilor s-a amestecat cu sunetul țesăturii sfâşiate. 

Măicuțele m-au învăţat să cos.


„Ca să-ți ofer o viață decentă, Gabrielle", au spus ei, arătând cu degetul osos spre țesătura mea slabă tăiată.


Dar nu mi-am dorit o viață "decentă".


Decent? Ce înseamnă asta? Să fie liniştit și curat? "Am întrebat odată. Sora Bernadette se uita la mine. „Înseamnă să nu mai ajungi pe stradă", a răbufnit ea.


Dar în capul meu, altceva luase deja foc: Nu am vrut să supraviețuiesc. Am vrut să mă avânt.


Fiecare cusătură pe care am făcut-o a fost o declarație: voi deveni. Am cusut în tăcere - dar înăuntru, țipam. Nimeni nu ar decide pentru mine.


Ani mai târziu, când am început să vând primele pălării, oamenii au râs:


"O femeie cu propriul magazin?" Cât de absurd. "


"Fiica unui vânzător stradal se crede designer?" Ce obraznic. "


Habar n-aveau cu cine vorbesc.


Un om a spus odată îngâmfat:


"Tu ai făcut asta? Dar e elegant... Credeam că e de la Paris. "


"Este", am zâmbit. "Pentru că eu sunt Paris.


Doar că încă nu ştii asta. "


Cu fiecare pălărie vândută, cu fiecare rochie pe care o croiesc fără să respect regulile, m-am apropiat de femeia care visam să devin:


Liberă. Elegant. Fără scuze. Fără corsete. Fără permisiune. Fără teamă.


M-am tuns scurt când fiecare femeie îl purta lung.


"Arăți ca un băiat", a spus un prieten, îngrozit.


„Nu", i-am răspuns. "Semăn cu mine. "


Şi mi-a plăcut la nebunie.


M-au numit rebel, insolent, chiar vulgar. Dar niciodată nu m-au numit ascultător.


Am văzut războaie distrugând totul. Mi-am văzut magazinele închise în timpul ocupației.


I-am auzit spunând:


„Chanel este terminat. Timpul ei s-a terminat."


Dar ei nu mă cunoşteau.


M-am întors la Paris când toată lumea credea că sunt istorie - şi am dovedit că încă mai am capitole de scris.


Nu eram doar un brand. Am fost o declaraţie. Un strigăt de război împotriva conformității.


Chanel No 5? 

Da, se spune ca este cel mai faimos parfum din lume. 

Dar parfumul meu adevărat? 

....Mirosea a sfidare.😉


"Cum miroase curajul?" m-a întrebat odată un tânăr designer.


"Îmi place să nu renunț", am spus.


"Ca parfumul cu cicatrici. "


Şi dacă aș putea să-i spun fetiței care plânge pe patul ei de orfelinat un lucru, ar fi acesta:


"Nu lăsa noroiul în care te-ai născut să te oprească să înfloreşti." ....

"Cele mai puternice flori cresc din ruine. "


                            

                     ✍️Coco Chanel


Gabrielle Bonheur alias..„Coco" Chanel 

(n. 19 august 1883, Saumur Val de Loire ....(d), Franța d. 10 ianuarie 1971, Hôtel Ritz Paris , Région parisienne, Franța) este considerată una dintre cele mai mari creatoare de modă ale secolului al XX-lea, alături de nume precum Paul Poiret, Christian Dior, Christian Lacroix, Guy Laroche, Nina Ricci sau Hubert de Givenchy. 


Publicația Time a considerat-o una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea. 


Respect și considerație!


Sursa rezumatului internet 

📷 Pinterest

$$$

 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️OLIVIA DE HAVILLAND....

     "Celebritățile simt că trebuie în continuare sa se afle pe creasta valului,fără să și dea seama ca e împotriva tuturor regulilor vieții. Nu poți trăi în vârf tot timpul,nu este firesc. "

       -OLIVIA de HAVILLAND s-a născut la 1 iulie 1916, în TOKYO, JAPONIA, într-o familie britanică. 

 Incă din copilărie s-a mutat în CALIFORNIA, unde și-a început cariera artistică,devenind celebră în anii '30 și '40, fiind una dintre cele mai apreciate actrițe ale epocii de aur a HOLLYWOODULUI.

     -A avut un rol emblematic în filmul PE ARIPILE VÂNTULUI 1939, unde a interpretat-o pe blânda MELANIE HAMILTON. 

     -A fost cunoscută nu doar pentru talentul său, ci și pentru eleganța și demnitatea cu care își purta personajele.

      -De-a lungul carierei sale, OLIVIA a câștigat două premii OSCAR pentru cea mai bună actriță, pentru rolurile din TO EACH HISTRIA OWN 1946 și THE HEIRESS 1949. 

    - A fost, de asemenea, o figură importantă în lupta pentru drepturile actorilor, contribuind la schimbarea relației dintre studiourile de film și artiști.

      -OLIVIA de HAVILLAND a trăit o viață lungă și împlinită, decedând la vârsta de 104 ani, în 2020, la PARIS. 

A fost ultima supraviețuitoare a distribuției principale din "PE ARIPILE VÂNTULUI "și una dintre ultimele legende ale HOLLYWOODULUI clasic.

Demnitatea nu înseamnă tăcere, ci curajul de a fi tu însăți, chiar și sub luminile reflectoarelor.

CONSIDERAȚIE ȘI RESPECT!

$$$

 DEGETUL MIJLOCIU.....

    Mulți dintre noi consideră că degetul mijlociu ridicat este un gest ofensator, care simbolizează furia și vulgaritatea..... Mai piuțini știu că acesta își are originea într-un eveniment istoric din 1415, din timpul bătăliei de la AGINCOURT, dintre armatele engleză și franceză.

     La începutul bătăliei, forțele franceze au obținut avantajul și au capturat mai mulți arcași englezi. Pentru a-i împiedica să-și folosească abilitățile, francezii le-au tăiat degetele mijlocii, făcându-i incapabili să-și întindă arcurile, care se bazau în mare măsură pe degetul mijlociu pentru precizie și forță.

     Pe măsură ce a progresat, bătălia s-a întors în favoarea englezilor. Ca semn de sfidare și rezistență, soldații englezi victorioși i-au provocat pe francezi ridicând degetele mijlocii, semnalând că degetele lor erau intacte și că erau încă capabili să lupte. Acest gest îndrăzneț de sfidare a evoluat în cele din urmă în semnul vulgar pe care îl cunoaștem astăzi.

    Data viitoare când vezi pe cineva ridicând degetul, amintește-ți rădăcinile sale istorice, de simbol al rezistenței și supraviețuirii, mai degrabă decât de simbol al furiei! Asta te va face să-l reflectezi și nu te vei lăsa afectat....

Web

$$$

 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🖤LÉA MASSARI – CEA MAI FRANȚUZOAICA DINTRE ACTRIȚELE ITALIENE....


    Pe 23 iunie 2025, lumea cinematografiei a pierdut o stea: LÉA MASSARI s-a stins din viață la venerabila vârstă de 91 de ani....😢

      Născută ANNA MARIA MASSETANI în ITALIA, LÉA MASSARI a fost o prezență enigmatică și profund elegantă, recunoscută nu doar pentru frumusețea sa clasică, ci și pentru talentul său subtil și intens. 

      Într-un parcurs artistic care a traversat granițele culturale ale EUROPEI, MASSARI a devenit cunoscută drept „cea mai franțuzoaică dintre actrițele italiene” – un titlu care reflectă nu doar cariera sa prolifică în FRANȚA, ci și spiritul ei cosmopolit și rafinat.

     MASSARI a devenit o figură emblematică în cinematografia franceză, jucând alături de monștri sacri ai ecranului, precum ALAIN DELON. 

    În filmul" L’INSOUMIS"1964, ea a dat viață unui personaj feminin complex, plin de forță și contradicții, într-o poveste despre război, pasiune și rezistență interioară. 

Ulterior, în" LE PROFESSEUR" 1972, relația dintre personajele interpretate de MASSARI și DELON a explorat teme delicate precum puterea, vulnerabilitatea și iubirea în fața prăbușirii morale.

      LÉA MASSARI nu a fost doar o actriță, ci o punte între două mari culturi cinematografice: italiana și franceza. 

     Deși a apărut în filme italiene precum capodopera lui MICHELANGELO ANTONIONI, L’AVENTURA 1960,adevărata consacrare a venit din partea publicului și criticii franceze, care au adoptat-o ca pe una de-a lor. 

    Prezența ei distinsă, vorbirea elegantă și discreția personală au făcut din ea o icoană a filmului european de autor.

    Viața și cariera LÉI MASSARI ne amintesc că adevărata artă nu cunoaște granițe. 

A iubit cinemaul cu o pasiune tăcută, dar constantă, lăsând în urmă personaje memorabile și o moștenire ce va inspira generații viitoare.


Eleganța adevărată traversează granițele – LÉA MASSARI, suflet italian cu spirit francez.

The page simply

CONSIDERAȚIE ȘI RESPECT!

$$$

 LUNA IULIE 

LUNA LUI "CUPTOR”🌞


      Luna IULIE este considerată în general, cea mai caldă a anului în emisfera nordică şi cea mai rece în cea sudică. 

     În ţările din spaţiul anglo-saxon încep "zilele câinelui", zilele cele mai calde din an. Denumirea provine de la steaua SIRIUS, din Constelaţia CÂINELUI, ea fiind considerată răspunzătoare de această căldura.

În tradiţia populară, de pe meleagurile noastre, luna iulie este luna lui "CUPTOR", perechea lui "FĂURAR".

      Se spune că pe cât de frig este în "FĂURAR" (Februarie), pe atât de cald va fi în "CUPTOR". "Făurar" anunţă începutul lucrărilor agricole, iar "Cuptor" coincide cu apogeul verii când activitatea soarelui este intensă. 

     Această strălucire a luminii alungă elementele obscure şi aduce claritate, generozitate. O putem privi ca şi "cuptorul" din procesul alchimic al întregului an.

     Este deci un timp în care se poate prelua o lumina cu care să aduci mai multă claritate, în tine, sau în diferite aspecte ale vieţii tale. Poate nu întâmplător, multă lume pleacă acum în vacanţă, îşi acordă un timp pentru a fi mai relaxaţi, pentru a face şi altceva decât rutina zilnică. 

     Luna IULIE este, prin tradiție, consacrata secerișului, de aceea grija primordială a satenilor este aceea de a-și aduna in pace recoltele de pe ogoare. Așa explica specialiștii existența, in calendarul popular, a numeroase zile in care este evitat lucrul, tocmai de a nu trezi mania divinităților, răspunzătoare de producerea grindinei sau a inciendierii grânelor.

In fiecare an pe data de 20 Iulie se sărbătorește Sfântul ILIE. Aceasta zi marchează miezul verii pastorale, se spune ca atunci ciobanii separa oile de berbeci.

In trecut oamenii nu lucrau de ziua Sfântului ILIE ca sa fie feriți de grindina, tunete și fulgere.

Se dăruiau mere, miere și covrigi pentru cei adormiti.

In aceasta zi se culegeau plante de leac, in special busuiocul.

Web

$$$

 RADU LUI ANGHEL......

       HAIDUCUL EROU CARE LUPTA PENTRU DREPTURILE SĂTENILOR.....


RADU ANGHEL -cunoscut drept RADU lui ANGHEL sau RADU MAMII, născut în anul 1827, la MOȘTENI-GRECI, BOȚEȘTI, DÂMBOVIȚA și decedat în anul 1866, la CÂMPULUNG, ARGEȘ.

        -A fost unul dintre cei mai vestiți haiduci români, erou popular, dar mai ales luptător pentru drepturile locuitorilor satelor. RADU era fiul unuia dintre pandurii lui TUDOR VLADIMIRESCU, pe nume GHEORGHE ANGHEL. 

     - GHEORGHE pandurul s-a stabilit în satul MOȘTENI-GRECI, unde s-a căsătorit cu DESPA. Au avut un fiu și o fiică, băiatul fiind RADU, viitorul haiduc care avea să bage spaima-n ciocoi. A nu se confunda cu RADU URSAN. Potrivit legendei, potera l-a executat pe vestitul haiduc cu „argint tăiat în patru”, deoarece se considera că RADU haiducul ar fi avut puteri magice.  

      -În anul 1866, sub conducerea căpitanului NEGOIESCU, dorobanții din patru județe :ARGEȘ, DÂMBOVIȚA, PRAHOVA și MUSCEL, l-au găsit pe RADU, l-au încercuit și l-au împușcat pe DEALUL CÂRSTIENILOR, lângă RÂNCACIOV. RADU ajunge la CÂMPULUNG MUSCEL, dar moare din cauza rănilor..... 😢

    -Lupul român nu și-a vândut pielea, nu s-a lăsat prins ușor. Haiducul a fost înmormântat în Mănăstirea Sfânta Treime din oraș. Persoanele care nu cred în mitul haiducului susțin că RADU lui ANGHEL l-a jefuit pe judecătorul VESPESCU din TOPOLOVENI și a fost rănit în timpul jafului. Alții l-au numit chiar: „tâlhar mizerabil”. Unele persoane mi-au transmis că portretul său, realizat de către marele patriot și artist Mihail (Mișu) Popp ar fi fost ascuns din incinta muzeului BRUKENTHAL. Oare fiindcă cei care hulesc sunt urmașii ciocoilor de altădată?


Să citim și balada haiducului care ura exploatatorii oamenilor din popor: ,,Foicica – a vrejilor,/ Sus pe dealul Grecilor,/ deasupra Căndeștilor,/ La cel fag cu frunza deasă/ Și cu umbrulița groasă/ Stau voinicii ca-ntr-o casă./ La tulpina fagului/ Carabina Radului/ Iar mai sus, pe rămurele/ Sunt vreo șapte revolvere/ Ce trage Radu cu ele; Radu ce-mi făcea?/ Măna la gură ducea/ Și-ncepea a fluiera/ Și voinicii s-aduna/ Mare, Radu ce făcea?/ Lăngă fag s-apropia/ Și de acolo ce lua?; O ploscuță ce avea/ Și mai mică nu era/ Și da la băieți să bea/ Băieții se îmbăta/ Iară Radu mi-i certa/ Și din gură le zicea:/ – Hai, băieți, plecați acasă/ La copii și la nevastă/ Că sunteți băieți de gloată/ Bunicei de sapă lată./ Radu singur rămănea/ Și-un cântecel cânta:/Și-am zis verde trei sipici/ Dintr-o ceată de voinici /Rămăsei singur aici./ Mare, Radu, că pleca,/ La popa Ion mergea/ Și din gură cuvânta:/ – Bună sara, popă Ioane,/ – Mulțumescu-ți, căpitane,/ – Nu-mi mai zice căpitane,/ Zi-mi pe nume, Răducane!/ Căpitanii sunt la tărg/ Eu sunt Radu cel din crâng./ Potera îl ajungea/ Casa o înconjura/ Și la Radu striga:/ – Dă-te, Radule, legat/ Ca să scapi nevătămat. Cum să mă dau eu legat/ La un ciocoi gulerat?/ Ziceți că mă dau legat/ Când cu trei poteri mă bat?/ Comandiru ordona,/ Foc la casă că dădea,/ Iară Radu ce-mi făcea? Drumu carabinii da,/ Pistoalele slobozea,/ Acoperișu cădea,/ Radu jos se arunca,/ Drum prin poteră făcea/ Și spre pădure fugea./ Dar un om din poteră,/ De-o vadră și cinci oca,/ Argintu-n patru tăia/ In pușcă el mi-l băga/ Și după Radu trăgea,/ Pieptul mi-l străpungea/ Atunci Radu se sfărșea”.


     Potrivit bătrânilor din zonă, pe dealurile ȘTEFĂNEȘTIULUI există multe foste ascunzători ale haiducilor lui ANGHEL și, cel mai probabil, chiar locuri unde își ascundea comorile, bogății care nu au fost găsite până acum. Din acea perioadă a rămas în tradiția populară legenda „galbenilor jurați”, reprezentată de flăcările care sunt vizibile ocazional pe dealuri. În plus, comuna Bogați găzduiește de sute de ani unul dintre cei mai bătrâni copaci ai țării, cunoscut în popor sub numele de COPACUL lui ANGHEL sau TUFANUL OMULUI. Numele lui este legat de haiduci, jafuri și comori îngropate și uitate în rădăcinile stejarilor seculari, prin care încă sunt simțiți haiducii prin ceva asemănător unui foc. ....

    Bătrânii din BOGAȚI știu că arborele lui ANGHEL, sau TUFANUL OMULUI, a aparținut haiducului RADU lui ANGHEL din GRECI, unii afirmând că arborele era locul în care se lăsau mesaje și lucruri de folos pentru haiduci.


      -Legenda lui RADU lui ANGHEL „trăiește” și astăzi în comuna BĂRBULEȚU din județul DÂMBOVIȚA, unde se spune că ar fi ascunsă o comoară într-o peșteră. Legenda spune că RADU lui ANGHEL s-a ascuns în vârful unui deal, în zona satului CETĂȚUIA, într-un loc inaccesibil, ori de câte ori era căutat de poteră și că acolo își îngropa frecvent averea. Bătrânii satului sunt convinși că ascunzătoarea avea un pat, o sobă de piatră și o măsuță dat fiind faptul că RADU lui ANGHEL locuia acolo luni de zile, până când potera îi pierdea urma. Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, intrarea în posibila ascunzătoare s-a blocat. Să fie un semn? Să fie semnalul de deșteptare că prea mulți rău-voitori ne blochează accesul la istoria reală, sau că ascund personalități ale istoriei noastre în spatele unor buruieni, mărăcini și spini, care ne „fură” istoria? Dacă unui neam i se anulează identitatea și cultura (cancel-culture), acel popor devine cobaiul perfect. Care va accepta orice i se spune, dar mai ales care va face orice i se spune. Iar toate aceste lucruri fac ca alte popoare care au o cultură și o identitate proprie (popoare care parazitează populația și statul „anulat”), să devină națiuni-stat mult mai puternice, de pe urma exploatării celui „mai slab”. Cine investește în educație patriotică investește în viitor! Iar un popor care nu-și cunoaște istoria este precum un copil care nu-și cunoaște părinții! Așa că să nu uităm că nu poate exista viață fără rădăcini. Și că un popor unit nu poate să fie „luat de vânt”, după cum vor unii sau alții. ROMÂNUL NU PIERE! TOT CE E ROMÂNESC NU PIERE ȘI NICI NU VA PIERI!

Web

$$$

 În școală toată lumea o numea „urâta", nimeni nu voia să stea cu ea la bancă. Astăzi, fața ei e pe coperțile revistelor medicale internaționale.


Stau acasă cu o cană de ceai, mâinile îmi tremură încă de la întâlnirea de ieri. După aproape 24 de ore, încă nu îmi revin. Trebuie să povestesc, chiar dacă vocea îmi va tremura de rușine și inima va simți din nou acea durere.


Acum zece ani eram învățătoare la clasa a opta din Slatina. O clasă obișnuită cu copii din familii diferite - unii din casele frumoase de pe bulevard cu mașini în curte, alții din blocurile vechi de la periferie. Și printre ei era Elena Popescu. Foarte discretă, aproape invizibilă. Purta haine ponosite, părul rar spălat și, adesea, un miros greu care te făcea să îți acoperi nasul.


Între noi, profesorii, glumeam groaznic de insensibil: „Elena urâta". Acum, scriind aceste cuvinte, îmi vine să mă îngroape pământul. Dar trebuie să fiu sinceră.


Părinții Elenei trăiseră mereu la limită. Tatăl fusese concediat de la fabrica de ciment după ce refuzase să semneze niște acte dubioase, iar mama rămăsese fără serviciu când magazinul unde lucra se închisese. A urmat o spirală de disperare - alcoolul devenise singura lor evadare.


Elena stătea adesea singură în pauze, evitată de colegi care o considerau „sărăcuța". Singurul care îi vorbea era Ionuț Rădulescu, elevul cel mai bun, fiul unui om de afaceri local. Îi împărțea din sandviș, o ajuta cu temele, o apăra când ceilalți făceau glume pe seama ei.


A venit seara festivitării. Repetiții pentru discursuri, probe pentru corul școlar. Elena a ridicat timid mâna:


"Doamna, ce pot să fac și eu?"


Atunci am cedat. Poate eram obosită, poate stresată, cert e că am răspuns aspru:


"Elena, tu nu vii la festivitate. E eveniment oficial, părinții și primarul vor fi acolo. Tu... pur și simplu nu te duci. Îți iau diploma acasă."


S-a lăsat o tăcere mormântală. Unii au chicotit. Elena s-a înroșit, a tresărit și a fugit din clasă, iar Ionuț s-a ridicat brusc.


"Rădulescu, unde te duci?" l-am strigat.


El s-a uitat fix la mine, calm, și a spus:


"Păi atunci nici eu nu vin la festivitatea asta falsă."


Și a ieșit după Elena.


A doua zi, Elena a venit cu o scuză despre rude bolnave, și-a luat diploma și a dispărut. Ionuț nu s-a mai întors deloc. Am crezut că mi-am ușurat viața...


Au trecut zece ani. Elena dispăruse din oraș. Părinții decedaseră - mama de ciroză, tatăl într-un accident. Am aflat că trimisese bani pentru înmormântare, dar nimeni nu știa de unde.


Ieri a fost reuniunea de clasă în sala fostei școli. Veneau toți - unii schimbați, alții încă prizonieri ai trecutului. Vocea mi s-a strâns când am văzut schimbările: Ana, cândva cea mai populară, acum beată la volanul unei Dacii ruginite, Paul - fostul lider al clasei, plin de tatuaje și cu dosar penal, Maria - plângând că soțul alcoolic a părăsit-o cu trei copii.


Mă întrebam: pe cine lăudasem eu ca „elev promițător"?


"Și Ionuț nu vine?" a întrebat cineva. "Se știe că e plecat în străinătate."


"Și Elena... Popescu?" am șoptit eu.


"Cine s-ar interesa?" a râs Ana. "Probabil spală podele pe undeva."


Când eram pe punctul să intrăm în școală, s-a oprit o mașină neagră, scumpă, la poartă. Din ea a coborât un bărbat în costum impecabil - era Ionuț. În spatele lui, o doamnă elegantă în salopetă albă de medic, pe care nu am recunoscut-o imediat.


Apoi m-a lovit ca un trăsnet. Era Elena.


Părul ei negru era acum strâns într-un coc elegant, fața ei curată strălucea de sănătate și încredere, iar pe pieptul salopetei se vedea insigna: "Dr. Elena Popescu, Chirurg cardiovascular, Spitalul Marie Curie, Paris."


Doar cei care au fost umiliți în copilărie știu cu adevărat ce înseamnă să revii acasă cu demnitatea câștigată prin sudoare și lacrimi.


"Bună ziua, doamna profesoară," mi-a spus Elena cu un zâmbet politicos, dar rece. Vocea ei era calmă, educată, fără urmă de resentiment.


"Elena... eu... nu știam că..." am bâlbâit.


"Că am devenit medic?" a completat ea. "Am terminat Medicina în București cu bursă de merit, apoi am făcut specializarea în Franța. Acum sunt șeful secției de chirurgie cardiovasculară la unul din cele mai bune spitale din Europa."


Ionuț stătea lângă ea, mândru. "Ne-am căsătorit acum cinci ani," a spus el. "Eu fac cercetare în biotehnologie. Împreună avem trei clinici în Franța."


Ceilalți foști elevi se adunaseră în jurul lor, șocați. Ana încerca să își ascundă mâinile pătate de vopsea de păr ieftină, Paul își trăgea tricoul să-și acopere tatuajele, Maria își ștergea lacrimile.


"De ce v-ați întors?" a întrebat cineva.


Elena a privit spre școala veche, apoi spre mine.


"Am venit să mulțumesc," a spus ea încet. "Pentru că durerea pe care am simțit-o aici m-a învățat că nu vreau ca niciun copil să treacă prin ce am trecut eu. De aceea am ales să devin medic pediatru înainte de chirurgie. Să vindec nu doar corpurile, ci și sufletele copiilor respinși."


Am simțit cum pământul se clatină sub picioarele mele.


"Și am mai venit pentru ceva," a continuat Elena, scoțând din geantă un cec. "Vreau să donez bani pentru renovarea școlii. Dar cu o condiție - să se înființeze un program de sprijin pentru copiii din familii sărace. Nimeni să nu mai fie exclus din cauza hainelor pe care le poartă."


Când mi-a întins cecul, am văzut suma: cincizeci de mii de euro.


"Nu înțeleg," am șoptit. "De ce? După ce..."


"Pentru că am învățat că răzbunarea nu vindecă. Dar educația da," mi-a răspuns Elena. "Și pentru că, în ciuda a tot ce s-a întâmplat, școala asta mi-a dat ceva prețios."


"Ce anume?"


"Pe Ionuț. Singurul care a văzut omul din spatele hainelor murdare."


Ionuț i-a luat mâna și a zâmbit. "Ea m-a învățat că adevărata frumusețe vine din interior. Că inteligența și bunătatea nu se măsoară în banii pe care îi ai în buzunar."


Seara, după ce toți plecase, am rămas singură în sala clasei. Pe tabla veche, cineva scrisese cu creta: "Respectul se câștigă, nu se moștenește."


Am înțeles atunci că Elena nu venise să se răzbune. Venise să demonstreze că poți transforma durerea în putere, umilința în motivație, respingerea în determinare să fii mai bun.


Pentru că uneori cei pe care îi considerăm „pierduți" sunt de fapt cei care au cel mai mult de oferit lumii. Iar noi, profesorii, avem datoria să vedem potențialul din fiecare copil, indiferent de hainele pe care le poartă sau de casa din care vine.


Elena nu a uitat niciodată fetița murdară care plângea în banca din spate. Dar a transformat-o în femeia puternică care salvează vieți în fiecare zi. Și poate că asta e cea mai mare lecție pe care mi-a dat-o vreodată.

$$$

 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ MAI SUNT CATEVA VERI.....

✍️MAGDA ISANOS 

Mai sunt câteva veri

     de trăit sub soare.

Câteva cântece şi tăceri

roditoare.

      Câţiva strălucitori

ani de ramură verde şi flori.

Câteva popasuri cu 

şi vin în pahare turnat.

       Câteva sărutări mai sunt,

până la sărutarea ta, pământ.

Nu vă certaţi, prieteni drumeţi,

pentru nălucirile-acestei vieţi.

          😢MAGDA ISANOS.....

O VIAȚĂ SCURTĂ, O POEZIE CARE NU MOARE NICIODATĂ....

         -MAGDA ISANOS nu a avut nevoie de zeci de ani ca să devină nemuritoare.... I-au fost de ajuns doar 28, o inimă care a ars intens și o voce poetică pe care n-ai cum s-o uiți odată ce ai auzit-o.....

        -S-a născut pe 17 aprilie 1916, la IAȘI, într-o familie de intelectuali basarabeni. A crescut în atmosfera cărților, a ideilor mari, a discuțiilor despre dreptate, libertate și umanitate. Deși a urmat Facultatea de Drept și Filosofie, MAGDA ISANOS s-a simțit mereu mai aproape de poezie decât de coduri juridice. A debutat devreme, iar talentul ei a fost remarcat rapid – avea o profunzime rară, o maturitate stranie, ca și cum ar fi știut că timpul nu are răbdare cu ea....

      -În timpul studenției, l-a cunoscut pe poetul EUSEBIU CAMILAR, cel care avea să-i devină soț, sprijin și prieten de suflet. Cei doi formau un cuplu magnetic: doi oameni uniți prin dragoste și prin forța cuvântului scris.... El i-a fost aproape până la final și a avut grijă ca scrierile ei să nu fie uitate, publicând postum poeziile lăsate în manuscris....

         -MAGDA ISANOS scria despre viață cu o durere lucidă, dar niciodată fără speranță. Avea doar 25 de ani când și-a dat seama că este grav bolnavă, dar nu s-a resemnat.... 😢A transformat suferința în poezie.... A pus lumină peste umbre. ...Și-a înfruntat frica prin artă....

          -În noiembrie 1944, când ROMÂNIA încă se clătina sub greutatea războiului, MAGDA ISANOS se stingea discret...lăsând în urmă versuri care aveau să treacă proba timpului..... Poezia ei încă vorbește despre iubire, moarte, idealuri, tristeți mute și bucurii sincere.... încă ne răscolește....incă ne vindecă.

      -MAGDA ISANOS nu a fost doar o poetă.... A FOST O FLACĂRĂ.....Una care a ars prea repede, dar atât de frumos....

CONSIDERAȚIE ȘI RESPECT

📷 Magda Isanos

$$$

 Da,...Coana MIȚA BICICLISTA a existat, nu e o glumă .


  Și nu,n-o chema MIȚA BICICLISTA.. 


 Născută în 1885, în județul PRAHOVA, pe numele ei real MARIA MIHĂESCU, a fost una dintre cele mai căutate curtezane din BUCUREȘTIUL interbelic..... 


Făcea parte din tagma prostituatelor de lux, alături de ZARAZA ’, NAPOLEON ’, LINA MAGAZIA, „LILI GHEORGHIDIS, „MARIA STUDENT sau MIMI MOFT ’.


Statutul de prostituată de lux i-a permis să aleagă mai degrabă decât să se lase aleasă. Nu avea mai mult de 13-14 ani când a fost remarcată şi i s-a propus să-și înceapă… cariera.

Obişnuia să străbată CALEA VICTORIEI pe bicicletă,spre uimirea trecătorilor care nu erau obişnuiţi cu astfel de apariţii feminine.

Aşa a remarcat-o ziaristul GEORGE RANETTI, care a început să-i facă o curte asiduă. 

Avansurile lui nu și-au găsit,însă, ecou în sufletul MIȚEI, astfel încât acesta a fost respins în repetate rânduri.

Cu orgoliul profund rănit, ziaristul i-a dat porecla MIŢA BICICLISTA ’. 


Primul ei amant a fost Regele LEOPOLD al BELGIEI. 

Regele FERDINAND al ROMÂNIEI a căzut și el în mrejele adolescentei blonde cu ochi verzi-albaștri. Dragostea regelui pentru frumoasa curtezană s-a tradus prin gesturi de o generozitate împinsă la extrem. 

Cel mai scump cadou pe care aceasta l-a primit de la rege a fost o casă impozantă, construită în stil baroc,cu o suprafață de 2000 mp utili,care cuprindea două etaje, zece camere, opt băi și două balcoane.

Imobilul este situat lângă PIAȚA AMZEI, pe strada CHRISTIAN TELL, nr. 9-11.

(Impozantul imobil există și astăzi,este renovat,dichisit și este transformat într-o cafenea..este situat chiar vis a vis de biserica Amzei)


Calitatea serviciilor prestate, frumusețea aparte, imaginea pe care-o afișa și care ieșea din orice tipar au propulsat-o rapid în lumea curtezanelor de lux. 

De aici și până la a deveni una dintre cele mai bogate prostituate ale perioadei

interbelice nu a mai fost decât un pas.


MIȚA BICICLISTA nu și-a găsit împlinirea în dragoste.

Au curtat-o și s-au bucurat de nurii ei OCTAVIAN GOGA, NICOLAE GRIGORESCU și TAKE IONESCU, însă ea a iubit cu toată ființa un singur bărbat: pe medicul legist NICOLAE MINOVICI.

De aceea a refuzat multe cereri în căsătorie, printre care și pe cea a Regelui MANUEL al PORTUGALIEI.

În sufletul ei, își dorea ca, într-o zi, să devină soția lui MINOVICI. 


Dar asta nu s-a întâmplat. Ajunsă la jumătatea vieții, MIȚA se vede nevoită să accepte o căsătorie de compromis.....

Astfel, pe la mijlocul anilor 40, devine soția generalului ALEXANDRU DIMITRESCU, un om bogat care-i putea întreține capriciile cu care era obișnuită. Pe seama căsniciei ei au circulat multe legende. S-a spus că atunci când generalul a rămas fără bani, MIŢA l-ar fi îmbrăcat în haine ponosite şi l-ar fi trimis la cerşit.


La bătrâneţe, fosta curtezană s-a văzut obligată să închirieze mare parte dintre camerele din casa dăruită de REGELE FERDINAND, iar ea s-a retras la mansardă.  


De altfel, rămasă singura,chiriile erau singurele surse de venit. 

După naţionalizarea imobilului,în timpul regimului comunist,a rămas şi fără aceasta. 


A murit săracă,în 1968, la 83 de ani, în casa dăruită de rege....


Sursa rezumatului și foto 1 Historia 

Fotografii recente din arhiva mea personală.

$$$

 Albert Ernest Clifford Young 

...născut la 8 februarie 1922 Victoria, Australia..decedat la 2 noiembrie 2003 Queensland, Australia.


Supermaratonul australian de la Sydney la Melbourne are o lungime de 888 km, durând peste 5 zile de la început până la sfârșit. 

Cursa este de obicei frecventată de sportivi de talie mondială care se antrenează special pentru eveniment. Majoritatea sportivilor au de obicei sub 30 de ani și sunt sponsorizați de mari branduri sportive, care le oferă uniforme și pantofi de alergare.


În 1983, mulți au fost surprinși când Cliff Young, în vârstă de 61 de ani, a apărut la start în ziua cursei. La început, toată lumea a crezut că venise doar să urmărească startul, deoarece era îmbrăcat diferit față de ceilalți sportivi: în salopetă și galoși peste pantofi. Dar când Cliff s-a apropiat de masă pentru a-și primi numărul de participant, toată lumea și-a dat seama că era hotărât să alerge cu toți ceilalți.


Când Cliff a primit numărul 64 și a stat la coadă lângă ceilalți sportivi, echipa de filmare care filma de la start a decis să-i ia un scurt interviu. Au îndreptat o cameră spre Cliff și l-au întrebat:


- Bună! Cine ești și ce faci aici?


- Sunt Cliff Young. Creștem oi pe o pășune mare în afara orașului Melbourne.

- Chiar ai de gând să alergi la această cursă?

- Da.

- Ai vreun sponsor?

- Nu.

- Atunci nu vei putea alerga.

- Nu, pot. Am crescut la o fermă unde nu ne permiteam cai sau o mașină până de curând: mi-am cumpărat o mașină abia acum patru ani. Când venea o furtună, ieșeam și adunam oile. Aveam 2.000 de oi care pășteau pe 2.000 de acri. Uneori adunam oile timp de 2 sau 3 zile - nu era ușor, dar întotdeauna mă descurcam. Cred că pot face cursa, pentru că este doar cu 2 zile mai lungă - doar cu 5 zile, în timp ce eu alerg după oi timp de 3 zile.


Când a început maratonul, profesioniștii l-au lăsat mult în urmă pe Cliff în galoși. Unii spectatori l-au simpatizat, în timp ce alții au râs de el pentru că nici măcar nu putea să pornească cum trebuie. La televizor, oamenii l-au urmărit pe Cliff; mulți erau îngrijorați și se rugau să nu moară pe drum.


Fiecare profesionist știa că va dura aproximativ 5 zile pentru a parcurge distanța și, pentru a face acest lucru, trebuie să alergi 18 ore pe zi și să dormi 6 ore.

Cliff Young nu știa acest lucru.


În dimineața următoare, după start, oamenii au aflat că Cliff nu a dormit, ci a continuat să alerge toată noaptea, ajungând în orașul Mittagong. 

Dar chiar și fără să se oprească să doarmă, Cliff era mult în urma tuturor sportivilor de categorie ușoară, deși a continuat să alerge, reușind în același timp să salute oamenii care stăteau de-a lungul traseului cursei.


Cu fiecare noapte care trecea, se apropia de liderii cursei, iar în ultima noapte, Cliff i-a depășit pe toți sportivii de talie mondială.

În dimineața de după ultima zi, era mult înaintea tuturor. 

Nu numai că Cliff a alergat supermaratonul la vârsta de 61 de ani, a supraviețuit cursei și l-a câștigat, doborând recordul cursei cu 9 ore și devenind un erou național.


Cliff Young a finalizat cursa de 888 de kilometri în 5 zile, 15 ore și 4 minute.


Cliff Young nu a luat nimic din premiul în bani pentru el. 

Când Cliff a primit primul premiu de 10.000 de dolari, a spus că nu știa că premiul există.

Nu avea bani și, fără să stea pe gânduri, a decis să dea banii primilor cinci sportivi care au alergat după el, câte 2.000 de dolari fiecare. 

Cliff nu a păstrat niciun cent pentru el, iar toată Australia s-a îndrăgostit pur și simplu de el.


Mulți sportivi care s-au antrenat știau metode complete despre cum să alerge și cât timp să se odihnească pe distanță. 

Mai mult, erau siguri că era imposibil să alergi un supermaraton la 61 de ani. Cliff Young nu știa nimic din toate acestea. 

Nici măcar nu știa că sportivii pot dormi. 

Mintea lui era liberă de convingeri limitative. 

Voia doar să câștige: își imagina o oaie care fugea în fața lui și încerca să o prindă.


Sursa rezumatului Wikipedia.

$$$

 Cu mulți ani în urmă, o scriitoare a sosit în Londra. 

Acolo, a zărit — iertați-mi expresia — o toaletă publică, o clădire izolată cu două intrări. 

Deasupra fiecărei uși era o inscripție: „Accesul pentru femei este gratuit. Pentru doamne – un penny.”, „Accesul pentru bărbați este gratuit. Pentru domni – un penny.”


În timp ce scriitoarea, uimită, reflecta la diferența dintre o femeie și o doamnă, un polițist s-a apropiat de ea cu delicatețe și a întrebat dacă nu cumva are nevoie de un penny. 

Poate că nu avea mărunțiș, iar el era gata să-i ofere, ca un adevărat gentleman.


Adevărat, englezii aceștia „scorțoși” sunt stranii. Dar această întâmplare poartă în ea un tâlc profund: doamnele și domnii întotdeauna plătesc pentru sine.

Nu se înghesuie, dând coate în stânga și-n dreapta, ca să apuce ceva gratuit, chiar și atunci când ar putea face asta. 

Nu profită de ceea ce e gratuit,dacă își pot permite să plătească. 

Și întotdeauna mulțumesc pentru un serviciu,chiar dacă nimeni nu le cere recunoștință. 

Adevăratele doamne și adevărații domni nu caută „pomana”. 

Nu pentru că sunt obligați să plătească, ci pentru că a plăti pentru un lucru sau un serviciu le păstrează demnitatea.


Respect de sine. 

Uneori e nevoie doar de un biet penny. 

Dar unii nu plătesc nici măcar atât. Alții, însă, simt că este de datoria lor să o facă. 

Să mulțumească, să se revanșeze,să respecte regulile nescrise chiar dacă nimeni nu le observă și nu le apreciază.

Ba mai mult,oferă ajutor cu discreție celor aflați în dificultate.


Oricine poate fi bărbat sau femeie. Nu e nevoie, de regulă, de vreun efort special. Dar nu oricine poate fi o doamnă sau un gentleman. 

Deși, uneori, totul stă într-o monedă măruntă pe care o poți dărui.

Sau, dimpotrivă, o poți păstra ori uita s-o plătești. 

Însă, din acea fărâmă de gest pornește stima de sine.

Respectul pentru propria persoană și pentru ceilalți...


Există un mijloc simplu de a-ți spori respectul de sine: plătește, dacă poți plăti. 


Mulțumește, dacă poți mulțumi. Chiar și atunci când nimeni nu-ți cere plată ori recunoștință. 


Doamnele și domnii întotdeauna plătesc pentru sine.


© Anna Kirianova

Preluat de la .... Marcus de seară

$$$

 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ INGRID BERGMAN....

     Într-o epocă dominată de glamourul hollywoodian, în care machiajul excesiv și teatralitatea făceau legea, apariția lui INGRID BERGMAN a fost ca o adiere de aer proaspăt. 

    Născută în SUEDIA, purtând cu sine discreția și eleganța nordului, BERGMAN a adus în cinematografie o frumusețe diferită – una tăcută, naturală, profundă. 

     Frumusețea scandinavă pe care o întruchipa nu striga după atenție, ci o impunea prin sinceritate și autenticitate.

      Chipul ei – cu trăsături regulate, dar nicidecum ostentative – avea ceva aproape inocent. 

     Privirea, calmă și limpede, transmitea un amestec rar de forță și vulnerabilitate. 

Ingrid nu interpreta doar prin replici, ci mai ales prin tăceri. Gesturile ei nu erau calculate, ci vii. 

     Tocmai această lipsă de artificiu a cucerit publicul din întreaga lume. Era, în esență, frumoasă pentru că nu încerca să fie.

   INGRID BERGMAN a dovedit că frumusețea nu țipă – ea luminează, tăcut și sigur, ca o dimineață scandinavă.

The Page simply

CONSIDERAȚIE ȘI RESPECT!

$$$

 "FEMEIA VIEȚII LUI!"

S-au cunoscut când FREDDIE MERCURYavea 24 de ani, iar MARY AUSTIN – doar 19. Era anul 1969, cu mult înainte ca lumea să fi auzit de QUEEN și cu un an înainte ca trupa să prindă viață. 

    Îndrăgostiți și visători, după doar câteva luni de relație, s-au mutat împreună într-un apartament mic, unde trona un pian – locul în care aveau să se nască multe dintre piesele legendare ale trupei.

      FREDDIE și MARY s-au logodit, însă idila lor romantică și trupească s-a încheiat în momentul în care el i-a mărturisit bisexualitatea. Inițial, MARY crezuse că FREDDIE o înșală cu o altă femeie. Apoi, când a aflat adevărul, a spus simplu: „Nu l-am mai întrebat niciodată despre căsătorie.”

     Pe MARY AUSTIN mulți au numit-o soția lui FREDDIE MERCURY, alții – fosta lui logodnică sau prietena lui apropiată. Dar ea preferă o altă formulare: FEMEIA VIEȚII LUI.

     MARY a rămas parte din cercul intim al trupei QUEEN. Pentru FREDDIE, ea a fost nu doar un sprijin, ci centrul universului său afectiv. Iar când a venit sfârșitul, ea i-a fost alături — discretă, loială, iubitoare — până la ultima clipă.

Marcus de Seară

$$$

 MIHAIL KOGĂLNICEANU a fost inmormantat pe 1 iulie 1891


Elena MORARU 


„N-aș schimba Moldova cea săracă nici pentru cel dintâi tron din lume.”

                Mihail Kogălniceanu 


😢 „Dacă scap, te voi anunța eu însumi; în caz contrar, doctorul Severeanu îți va da știrea morții mele. Fie că scap, fie că nu, te rog iartă-mi toate greșelile pe care le-am făcut față de tine. Așa a voit soarta și, cât despre tine, să știi că nu voi duce cu mine în mormânt decât amintirea marii iubiri pe care ți-am purtat-o. Te îmbrățișez din inimă și rog pe bunul Dumnezeu să-mi îngăduie să trăiesc încă vreo câțiva ani ca să ți-i închin pe de-a-ntregul ție”, mărturisea Mihail Kogălniceanu într-o scrisoare trimisă soției lui, în iunie 1891. 

I-a scris de pe patul unui spital din Paris unde urma să fie operat, pentru a unsprezecea oară, de un cunoscut chirurg urolog din Franța acelui timp. S-a hotărât în ultimul moment să accepte operația și a plecat fără să-și ia rămas bun de la soție și copii. S-a dus cu presimțirea morții și cu 100 de franci în buzunar.


 În ultimii ani de viață, avea sănătatea tot mai șubredă, atât de decepții, dar și de problemele gospodărești, „căci ajunsese sărac”.


În dimineața de 20 iunie, în anul 1891, într-o zi de joi, Mihail Kogălniceanu se afla într-un spital din Paris unde a fost programat pentru operație. Înainte, a scris o scrisoare pe care i-a trimis-o soției. Ceea ce nu a putut să-i spună prin cuvinte, față în față, a așternut pe hârtie. A fost dus apoi în sală și pregătit pentru operație.


La puțin timp, sub efectul cloroformului, inima lui Kogălniceanu a încetat să bată. Eforturile medicului de a-l reanima au fost inutile și, în cele din urmă, a fost nevoit să renunțe și să declare moartea pacientului.


Telegrafiată în țară în aceeași zi, știrea morții căzu ca izbitura trăsnetelor. De la orașe, trecu cu și mai mari îndurerări la sate. Trupul lui Mihail Kogălniceanu a fost adus din Franța în România cu trenul.


Trenul mortuar, după ce străbătu în sens invers – într-o simetrie a sorții oarbe – mediana Europei pe traseul primului drum de școlar al lui Kogălniceanu din toamna 1834, s-a oprit la punctul de frontieră Ițcani luni 1 iulie, ora 10,45.


La Burdujeni, a așteptat familia și de acolo a fost transportat într-un vagon amenajat ca o capelă.


În parcurgerea satelor, țăranii îngenuncheară de-o parte și de alta a liniei ferate. Pe peronul din vale al capitalei Moldovei așteptau și preluau sicriul, la ora 16, mii de ieșeni înlăcrimați, vîrstnici, sute de cadre didactice, studenți, școlari, după care rămășițele fură așezate pe un car mortuar și, cu onoruri militare, străbătură străzile…


A fost înmormântat în cavoul familiei Kogălniceanu din cimitirul Eterninatea din Iași, format din două încăperi. În cea mai modestă, se află mormântul celui mai strălucit membru al familiei Kogălniceanu, istoricul și marele om politic Mihail Kogălniceanu.


Diplomatul, istoricul, publicistul, oratorul Mihail Kogălniceanu a fost mereu apreciat de contemporani și niciodată munca și activitatea lui nu i-a fost tăgăduită în vreun fel. Ministrul Mihail Kogălniceanu, „ministrul meteor”, cum își spunea, a fost permanent ținta celor mai dure atacuri din partea opoziției.


În 1907, când soția lui, Ecaterina, s-a aflat pe patul morții, la vârsta de 80 de ani, a cerut ca ultima scrisoare trimisă, în urmă cu 16 ani, de soțul ei de pe patul de spital din Paris să-i fie pusă alături de ea în sicriu. Una dintre fiice i-a îndeplinit această dorință și a pus scrisoarea originală în sicriu, lângă mama ei. O fotocopie a scrisorii a fost făcută de istoricul V.A. Urechia imediat după moartea lui Mihail Kogălniceanu și se află la Academia Română.


Kogălniceanu a fost unul dintre susținătorii în alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor – acesta l-a răsplătit, numindu-l președinte al Consiliului de Miniștri de la Iași. A fost mulți ani unul dintre cei mai apropiați și de încredere oameni ai domnitorului.


A acceptat funcția de prim-ministru, în 1863, pentru că a considerat-o o oportunitate pentru a ajuta la modernizarea statului român după model occidental, așa cum și-a dorit. Kogălniceanu a contribuit și la fondarea Universității din Iași, care poartă numele domnitorului Al. I. Cuza. Marile reforme – eliminarea rangurilor boierești, secularizarea averilor mănăstirești și împroprietărirea țăranilor – l-au avut ca susținător și la toate, cum spunea el, „a pus pietrica”.


În urma unor acuzații fabricate de opoziție, Cuza și-a pierdut încrederea în Kogălniceanu și acesta a demisionat. În cartea "Pe urmele lui Mihail Kogălniceanu", istoricul literar Augustin Z.N. Pop scria că domnitorul a fost convins repede să renunțe la Mihail Kogălniceanu fără să-și dea seama atunci că, în acel moment, a primit și „semnalul de sfârșit al domniei lui”.


Întristat de ușurința cu care omul care altădată a avut deplină încredere în el a putut să fie atât de ușor convins și să nu-l mai considere un om drept, Mihail Kogălniceanu s-a retras un timp din viața publică. Nu a acceptat să intre în alt partid de opoziție și nici nu a luat parte la acțiunea prin care domnitorul Cuza a fost detronat.


Mihail Kogălniceanu a fost un admirator al doamnei Elena Cuza. A respectat-o pentru demnitatea de care a dat dovadă în momente dificile, pentru puterea și bucuria ei cu care ajuta la educarea poporului, prin susținerea artei și culturii.


După un timp, Mihail Kogălniceanu a revenit în viața politică, hotărât de a moderniza profund România. La începutul domniei lui Carol I a fost desemnat ministru de externe. Una dintre marile provocări a fost atunci de a obține independența țării și recunoașterea internațională a României ca stat autonom.

Independența țării a fost proclamată în 10 mai 1877. 

Declarația de promulgare a fost semnată de domnitorul Carol și apoi publicată în Monitorul Oficial.

 (EditiaDeDimineata.ro)

$$$

 👑REGINA CLEOPATRA.....

            A urcat pe tron la 17 ani și a murit la 39 de ani.....😢

     Cunoștea limba EGIPTULUI antic și învățase să citească hieroglife ,un caz unic în dinastia sa.

       Pe lângă asta ,cunoștea greaca , limbile evreilor,a mezilor, troglodiților, sirienilor , etiopienilor și arabilor.

    👑Regina EGIPTULUI a fost interesată de vindecarea prin ierburi,iar datorită cunoștințelor sale de limbă a avut acces la numeroase lucrări pierdute până în ziua de azi.

    👑CLEOPATRA a petrecut mult timp într-un fel de laborator antic.A scris lucrări legate despre cosmetică și ierburi , toate cărțile sale au fost distruse în incendiul marii Biblioteci din ALEXANDRIA ,în anul 391 d.C.

    Pe lângă limbi ,a studiat geografia, istoria,astronomia ,diplomația internațională, matematica, alchimia,medicina și alte discipline.A încercat să acceseze toate cunoștințele timpului său.

    Celebrul fizician Galeno i a studiat opera și a reușit să transcrie câteva dintre rețetele concepute de CLEOPATRA.

      Fără îndoială , o figură unică în ISTORIA UMANITĂȚII.

Web

$$$

 😂10 legi fundamentale universale😂


    -Singura dată când ușa se închide singură este atunci când ai lăsat cheile înăuntru".* _(Legea destinului)_

  -"Când ai mâinile pline de unsoare, începe să te mănânce nasul". _(Legea mecanicii lui Lorenz)_

   -"Asigurarea acoperă totul. Mai puțin ce ți s-a întâmplat". _( Legea Asigurărilor No-Pay)_

     -"Problemele nici nu se creează, nici nu se rezolvă, doar se transformă". _( Legea persistenței, a lui Einstein)_

      -"Dacă la televizor există doar două emisiuni care merită vizionate, ele vor fi în același timp".* _( Legea lui Jones)_

      -"Prețul total de plătit este întotdeauna mai mare decat bugetul, de exact 3,14 ori bugetul. De aici și importanța numărului Pi" . _( Legea lui Pi Liao)_

     -"Probabilitatea să te pătezi în timp ce mănânci este direct proporțională necesității tale de a rămâne curat". _( Legea Ley de Soup)_

     -"Orice corp scufundat în cada plină cu apa va face telefonul să sune". _( Legea lui Omay God)_

    -"Orice corp așezat pe buda, va face să înceapă să sune soneria de la ușă" . _(Legea lui Ooh Shit)_

    -"Viteza vântului crește proporțional cu prețul pieptănatului" . _(Legea meteorologica a lui Reynold, cunoscută și ca Începutul Comediei)_

       Alte legi.....

* *"Când, după ce ani de zile ai păstrat ceva fără să-l folosești, decizi să îl arunci, nu va trece nici măcar o săptămână si vei avea, cu adevărat, nevoie de acel lucru"* . _(Legea fatalității ireversibile)_

* *"Ori de câte ori ești punctual la o întâlnire, nu va fi nimeni acolo să verifice, iar dacă se întâmplă sa întârzii o singură dată, toata lumea va fi ajuns acolo înaintea ta".* _(Principiul lui Delay)_

și ultimul

* *"Nu lua viața prea în serios, până la urmă, nimeni nu va ieși viu din ea"* . _(Teorema siguranței absolute a Filozofului din Güémez)

* Doamne ajută! Sunt trei categorii de oameni :

1. Cei care știu și știu ca știu

2. Cei care nu știu și știu ca nu știu

3. Cei care nu știu și nu știu ca nu știu

Categoria 3. este cea mai periculoasa

Sau : sa te ferească Dumnezeu de cel ce a citit o singura carte

&&&

 ZECE REGULI ELEMENTARE CARE AR TREBUIE RESPECTATE DE TOATA LUMEA ! !!


Bunele maniere sunt esențiale pentru a ne comporta cu respect și politețe în societate. 

Iată zece dintre cele mai elementare bune maniere:


- 1.SALUTUL: 

Salutul este un mod important de a începe o interacțiune. Folosiți cuvinte precum „Bună ziua” sau „Bună seara” și zâmbiți când vă întâlniți cu cineva.


- 2. MULȚUMIREA: 

Folosiți cuvintele „Mulțumesc” și „Te rog” atunci când solicitați ajutor sau când primiți ceva. Recunoștința este o parte esențială a bunelor maniere.


- 3 .RESPECTUL față de spațiul personal: 

Fiți conștienți de spațiul personal al celor din jur și nu invadați acest spațiu fără permisiune.


- 4.AȘTEPTAREA la rând: 

În situații precum cozi la magazine sau la servicii publice, respectați ordinea și așteptați la rând.


-5.ASCULTAREA cu atenție: 

Când cineva vorbește, acordați atenție și ascultați cu respect. Nu întrerupeți și nu vă distrați cu telefonul sau alte dispozitive în timpul unei conversații.


-6.FOLOSIREA corectă a limbajului: 

Evitați limbajul vulgar sau ofensator în conversații și utilizați un limbaj politicos și adecvat în funcție de situație.


- 7.MESELE: 

La masă, folosiți tacâmurile și vesela corect, țineți mâinile și coturile de pe masă și nu vorbiți cu gura plină. Așteptați ca toată lumea să fie servită înainte de a începe să mâncați.


- 8. RESPECTUL pentru ceilalți: 

Tratați toate persoanele cu respect, indiferent de vârstă, gen, rasă sau statut social. Evitați comentariile jignitoare sau discriminatoare.


- 9. PUNCTUALITATEA: 

Încercați să fiți la timp la întâlniri și evenimente. Dacă întârzierea este inevitabilă, anunțați din timp.


-10.AJUTORUL și BUNĂVOINȚA: 

Oferiți ajutor atunci când cineva are nevoie, fie că este vorba de transportarea unor obiecte grele sau de a oferi un umăr pe care să plângă cineva. Fiți empatici și amabili.


Acestea sunt doar câteva dintre cele mai elementare bune maniere, dar respectul, politetea și empatia sunt fundamentale în orice situație socială.

sursa:Gheorghe Ursu

$$$

 😂10 legi fundamentale universale😂


    -Singura dată când ușa se închide singură este atunci când ai lăsat cheile înăuntru".* _(Legea destinului)_

  -"Când ai mâinile pline de unsoare, începe să te mănânce nasul". _(Legea mecanicii lui Lorenz)_

   -"Asigurarea acoperă totul. Mai puțin ce ți s-a întâmplat". _( Legea Asigurărilor No-Pay)_

     -"Problemele nici nu se creează, nici nu se rezolvă, doar se transformă". _( Legea persistenței, a lui Einstein)_

      -"Dacă la televizor există doar două emisiuni care merită vizionate, ele vor fi în același timp".* _( Legea lui Jones)_

      -"Prețul total de plătit este întotdeauna mai mare decat bugetul, de exact 3,14 ori bugetul. De aici și importanța numărului Pi" . _( Legea lui Pi Liao)_

     -"Probabilitatea să te pătezi în timp ce mănânci este direct proporțională necesității tale de a rămâne curat". _( Legea Ley de Soup)_

     -"Orice corp scufundat în cada plină cu apa va face telefonul să sune". _( Legea lui Omay God)_

    -"Orice corp așezat pe buda, va face să înceapă să sune soneria de la ușă" . _(Legea lui Ooh Shit)_

    -"Viteza vântului crește proporțional cu prețul pieptănatului" . _(Legea meteorologica a lui Reynold, cunoscută și ca Începutul Comediei)_

       Alte legi.....

* *"Când, după ce ani de zile ai păstrat ceva fără să-l folosești, decizi să îl arunci, nu va trece nici măcar o săptămână si vei avea, cu adevărat, nevoie de acel lucru"* . _(Legea fatalității ireversibile)_

* *"Ori de câte ori ești punctual la o întâlnire, nu va fi nimeni acolo să verifice, iar dacă se întâmplă sa întârzii o singură dată, toata lumea va fi ajuns acolo înaintea ta".* _(Principiul lui Delay)_

și ultimul

* *"Nu lua viața prea în serios, până la urmă, nimeni nu va ieși viu din ea"* . _(Teorema siguranței absolute a Filozofului din Güémez)

* Doamne ajută! Sunt trei categorii de oameni :

1. Cei care știu și știu ca știu

2. Cei care nu știu și știu ca nu știu

3. Cei care nu știu și nu știu ca nu știu

Categoria 3. este cea mai periculoasa

Sau : sa te ferească Dumnezeu de cel ce a citit o singura carte

$$$

 Luna iulie este considerată în general, cea mai caldă a anului în emisfera nordică şi cea mai rece în cea sudică. 

În ţările din spaţiul anglo-saxon încep "zilele câinelui", zilele cele mai calde din an. Denumirea provine de la steaua Sirius, din Constelaţia Câinelui, ea fiind considerată răspunzătoare de această căldura.

În tradiţia populară, de pe meleagurile noastre, luna iulie este luna lui "Cuptor", perechea lui "Făurar".

Se spune că pe cât de frig este în "Făurar" (Februarie), pe atât de cald va fi în "Cuptor". "Făurar" anunţă începutul lucrărilor agricole, iar "Cuptor" coincide cu apogeul verii când activitatea soarelui este intensă. 

Această strălucire a luminii alungă elementele obscure şi aduce claritate, generozitate. O putem privi ca şi "cuptorul" din procesul alchimic al întregului an.

 Este deci un timp în care se poate prelua o lumina cu care să aduci mai multă claritate, în tine, sau în diferite aspecte ale vieţii tale. Poate nu întâmplător, multă lume pleacă acum în vacanţă, îşi acordă un timp pentru a fi mai relaxaţi, pentru a face şi altceva decât rutina zilnică. 

Luna Iulie este, prin tradiție, consacrata secerișului, de aceea grija primordială a satenilor este aceea de a-și aduna in pace recoltele de pe ogoare. Așa explica specialiștii existența, in calendarul popular, a numeroase zile in care este evitat lucrul, tocmai de a nu trezi mania divinităților, răspunzătoare de producerea grindinei sau a inciendierii grânelor.

Sărbători importante in luna Iulie:

- 1 Iulie - Cosmandinul (Sfinții Cosma și Damian);

- 8 Iulie - Precupul;

- 16-18 Iulie - Circovii de Vara;

- 20 Iulie - Sf.Ilie (Sanilie);

- 21 Iulie - Ilie Palie;

- 27 iulei - Sf.Pantelimon (Pintilei Călătorul).

Tradiții de Sfântul Ilie:

In fiecare an pe data de 20 Iulie se sărbătorește Sfântul Ilie. Aceasta zi marchează miezul verii pastorale, se spune ca atunci ciobanii separa oile de berbeci.

In trecut oamenii nu lucrau de ziua Sfântului Ilie ca sa fie feriți de grindina, tunete și fulgere.

Se daruiau mere, miere și covrigi pentru cei adormiti.

In aceasta zi se culegeau plante de leac, in special busuiocul.


Va doresc o luna Iulie binecuvantata cu multe bucurii!🌟🌟

$$$

 Guelta d’Archei, cea mai faimoasă oază din Deșertul Sahara Guelta este denumirea arabă a unui iaz, a unui bazin de apă sau a unei mici lagu...