duminică, 17 noiembrie 2024

Pairing perfect pentru un vin însemnat – Sigillum Moldaviae

 Se simte deja parfum de sărbătoare. Iar sărbătoarea, pentru mulți dintre români, vrând-nevrând, înseamnă nu atât partea spirituală cât mai ales imbinarea cât mai bună între mâncarea delicioasă și extrem de consistentă pe de o parte și un vin bun și cât se poate de nobil pe de altă parte.

Mâncare consistentă de sărbători înseamnă implicit multă carne, grăsimi și zahăr. O mâncare care abundă în calorii dar și anevoie de digerat. Așa că asocierea unui vin bun se cere nu numai pentru un plus de savoare cât mai ales pentru ușurarea digestiei.

Se apropie sărbătorile și trebuie făcute planuri pentru masa festivă. În ceea ce privește mâncarea, nu sunt în mod deosebit fan delicatesuri din țări mai mult sau mai puțin îndepărtate, așa că mă orientez spre felurile tradiționale. Iar în ceea ce privește vinul, voi alege unul de proveniență moldovenească. Dacă vinul băut zi de zi in timpul anului provine de obicei din podgoriile Bucium sau Bohotin, cred că de sărbători mă voi reorienta spre podgoriile, renumite și ele nu doar în Moldova ci și dincolo de granițele ei, Cotești, Huși, Odobești și Panciu. Și asta pentru că există o firmă care produce vinuri de proveniență din aceste podgorii: Beciul Domnesc. Și mai mult ca sigur voi alege un vin dintr-unul dintre brandurile firmei și anume Sigillum Moldaviae.

Revin la mâncare... Tradiționale pentru sărbătorile de iarnă, sau cel puțin ceea ce caracterizează preferințele culinare ale românilor, sunt preparatele din carne de porc. Și asta cel puțin din câteva motive:
  • Multă vreme carnea de porc a fost una dintre cele mai accesibile pentru români: porcul nu este pretențios la mâncare; omnivor ca și omul, mănâncă la fel ca el, așa că, chiar dacă în gospodăriile de la sate sau de la marginea orașului nu toți își permit să crească animale mari (vaci, oi, capre, cai), porcii și păsările nu prea lipsesc din ogradă. Pe lângă faptul că hrana lor nu e pretențioasă și se poate procura ușor, nici nu necesită mult spațiu pentru adăpostirea lor 
  • Carnea de porc, de obicei bogată în grăsimi, asigură din plin necesarul caloric pentru sezonul rece, putând fi ușor de conservat și de depozitat.

Iar la carnea de porc,  friptură sau sarmale, se poate asocia un vin din soiurile Fetească neagră sau Pinot Noir.

Asta în ceea ce privește felul principal. La aperitive, de preferat sunt vinurile albe.

Neintrând prea mult în amănunte, se merge progresiv de la vinurile tinere, consumate la începutul mesei, spre vinurile din ce in ce mai vechi spre final, și de la vinurile seci la început la vinurile dulci spre desert.

Să nu uităm un lucru: de regulă consumul de vin, de alcool in general, produce deshidratarea organismului, ca atare se recomandă să avem și apă alături de vin. Consumul de apă alături de vin ne va scuti de durerile de cap și alte neplăceri de a doua zi.

Abia aștept sărbătorile de iarnă, chiar dacă știu că vor trece mult prea repede pentru a mă putea bucura din plin de ele. Și chiar dacă sărbătorile nu înseamnă neapărat o masă exagerat de abundentă, totuși masa festivă se cere bine pregătită.

Pentru început un aperitiv gustos. Predominant carne. Fiind sezonul rece, carnea va fi bine maturată, suficient de bine uscată, nu neapărat afumată dar de preferat pregătită cu multe condimente și plante aromatice.
Astfel preparatul va fi suficient de consistent și cu o savoare deosebită.

Friptura va fi de asemenea bine făcută și automat asezonată cu plante aromatice, sosuri, legume și stropită suficient de bine cu vinul potrivit.
La ambele preparate merge perfect un vin roșu, demisec sau demidulce.
Nu știu dacă mă voi înfrupta și din desert. Mai bine mă opresc aici și las dulciurile pentru mai târziu. Prefer să nu transform plăcerea in suferință inutilă.

Articol scris pentru SuperBlog 2024




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 8 curiozități despre Steven Spielberg, regizorul care a absolvit facultatea de film la 55 de ani Născut la 18 decembrie 1946, Steven Spielb...