luni, 18 noiembrie 2024

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869


“Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire” (Sunt fericita; te iubesc; ne vom revedea; asta ar trebui sa-ti fie suficient) ii spunea Iulia Hasdeu tatalui ei, Bogdan Petriceicu Hasdeu. Iulia se stinsese fiind rapusa de tuberculoza dar Hasdeu a continuat sa o caute si dincolo de mormant si in cele din urma Iulia i-a raspuns. I-a vorbit despre lumea de dincolo si l-a ghidat in constructia celui mai bizar conac din Romania, templul de spiritism de la Campina. Hasdeu s-a refugiat in spiritism si si-a gasit intr-un final linistea. Iulia trecuse dincolo, dar nu il uitase. Il iubea la fel de mult cum il iubise atunci cand era in viata.

Iulia Hasdeu – un copil genial

Iulia Hasdeu s-a nascut in Bucuresti pe 14 noiembrie 1869 si inca din primii ani de viata s-a remarcat ca fiind un copil genial. La 11 ani a absolvit Colegiul National Sfantul Sava, in timp ce in paralel urma cursurile Conservatorului din Bucuresti. La 16 ani a plecat la studii in Paris si a fost prima romanca studenta la Sorbona. In 1888 apar primele semne ale tuberculozei, boala care a fortat-o sa paraseasca Parisul pentru clima mai calduroasa si mai prietenoasa din Italia si Elvetia. Din pacate, nici cei mai buni medici nu au putut-o salva pe Iulia, care s-a stins din viata in Bucuresti, la 29 septembrie 1888. Iulia a scris mult in timpul scurtei sale vieti, in special poezie, dar si dramaturgie si proza scurta. Majoritatea operelor ei au fost publicate post-mortem de catre Bogdan Petriceicu Hasdeu. De mentionat este si un jurnal si bogata corespondenta pe care a avut-o cu tatal ei.

Bogdan Petriceicu Hasdeu se refugiaza in lumea spiritelor

Bogdan Petriceicu Hasdeu a fost o personalitate enciclopedica a culturii romanesti, explorand domenii variate de la istorie, folclor, politica, filozofie, lingvistica pana la spiritism. Din pacate nici influenta si nici bagajul cultural enorm nu l-au ajutat in momentul in care si-a pierdut comoara cea mai de pret, pe fiica sa Iulia. Dupa decesul fulgerator al Iuliei, Hasdeu a fost profund zguduit iar viata sa a luat o turnura radicala. Consolarea si-a gasit-o in spiritism, caci numai asa putea sa fie alaturi de fiica sa. Iata cum descrie chiar el momentul in care spiritele au deschis portile si l-au lasat sa priveasca dincolo:

“Trecusera sase luni dupa moartea fiicei mele. Era in martie: iarna plecase, primavara nu sosise inca. Intr-o seara umeda si posomorata sedeam singur in odaie langa masa mea de lucru. De-nainte-mi, ca totdeauna, era o testea de hartie si mai multe creioane. Cum? nu stiu, nu stiu, nu stiu, dar fara ca s-o stiu, mana mea lua un creion si-i rezema varful de luciul hartiei. Incepui a simti la tampla stanga batai scurte si indesate, intocmai ca si cand ar fi fost bagat intr-insa un aparat telegrafic. Deodata mana mea se puse intr-o miscare fara astampar. Vreo cinci secunde cel mult. Cand bratul se opri si creionul cazu dintre degete, ma simtii desteptat dintr-un somn, desi eram sigur ca nu adormisem. Aruncai privirea pe hartie si cetii acolo foarte limpede:

“Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire. Julie Hasdeu”

Era scris si iscalit cu slova fiicei mele. Ce sa fie? O va spune aceasta carte.” (Sic Cogito)

In mod neasteptat, Iulia ii simtise durerea si ii raspunsese. Era bine, era fericita si avea sa aline batranetile tatalui ei. Dupa ce a primit mesajul fiicei sale, Hasdeu s-a dedicat complet spiritismului si a scris prima lucrare spiritista din literatura romana “Sic Cogito“. Dar Iulia a facut mult mai mult pentru tatal ei decat sa il ajute sa scrie o carte; sub indicatiile ei pretioase Hasdeu a constuit castelul de la Campina, denumit si Castelul Magului sau Templul Spiritist de la poalele Carpatilor. Si cavoul familiei, aflat in cimitirul Bellu, a fost construit tot urmand indicatiile Iuliei.

Spiritism in cel mai misterios conac din Romania

Constructia castelului de la Campina a inceput in 1893 si s-a finalizat trei ani mai tarziu. Edificiul este o creatie arhitecturala unica, un templu dedicat spiritelor, incarcat de simbolistica sacra. Fundatia constructiei are forma unei cruci, iar cifrele 3 si 7, considerate mistice, sunt prezente la orice pas (3 turnuri, 3 pivnite, 7 trepte la intrarea in castel, la intrare sunt inscriptionate cele 7 incarnari posibile ale Iuliei). Deasupra usii sunt incrustate citatele: “Pro fide et patria” (Pentru credinta si patrie) si “E pur si muove” (Si totusi se invarte – citat celebru al lui Galileo Galilei). Mai sus, priveste neobosit Ochiul Divin incadrat in trunghi.

Principala atractie o reprezinta camera de spiritism, in al carei perete se observa o gaura, prin care se spune ca intra spiritul Iuliei in timpul sedintelor. Cei care calca pragul castelului sunt impresionati in egala masura si de statuia Mantuitorului, cu bratele ridicate catre cer.

Conacul de la Campina a gazduit numeroase sedinte de spiritism. Noaptea luminile clipoceau neincetat, uneori peretii se zdruncinau iar cei care locuiau in vecinatate au jurat ca au vazut-o pe Iulia plimbandu-se prin curte cu margarete in par. Dar Hasdeu, alaturi de prietenii lui carturari, nu facuse un pact cu diavolul si nu se temea de lumea de dincolo. Pur si simplu explora ce se afla dincolo. Sedintele de spiritism au fost transcrise si publicate. Sunt peste 100 de sedinte, limba preferata a comunicarii fiind in special franceza, limba de suflet a Iuliei, insa exista si sedinte in romana, engleza, rusa sau araba. La conacul de la Campina nu venea doar Iulia, ci ulterior si sotia lui Hasdeu, decedata la scurt timp dupa fiica sa, fratele lui Hasdeu si Alexandru Hasdeu, tatal  scriitorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 8 curiozități despre Steven Spielberg, regizorul care a absolvit facultatea de film la 55 de ani Născut la 18 decembrie 1946, Steven Spielb...