marți, 30 aprilie 2024

***

 

Emma de Jane Austen.


Emma, de Jane Austen, este un roman despre orgoliul tineresc și pericolele romantismului interpretat greșit. Romanul a fost publicat pentru prima dată în decembrie 1815.


Rezumat:


Deși convinsă că ea însăși nu se va căsători niciodată, Emma Woodhouse, o locuitoare precoce de douăzeci de ani a satului Highbury, se imaginează că este talentată în mod natural în a invocarea meciurilor de dragoste. După succesul auto-declarat la matchmaking între guvernanta ei și dl Weston, văduv al satului, Emma își asumă responsabilitatea de a găsi o pereche potrivită pentru noua ei prietenă, Harriet Smith. Deși părinții lui Harriet este necunoscută, Emma este convinsă că Harriet merită să fie soția unui domn și pune ochii pe domnul Elton, vicarul satului. Între timp, Emma o convinge pe Harriet să respingă propunerea lui Robert Martin, un fermier bine făcut pentru care Harriet are în mod clar sentimente.


Harriet devine îndrăgostită de dl Elton sub încurajarea Emmei, dar planurile Emmei se duc prost când Elton arată clar că afecțiunea lui este pentru Emma, nu pentru Harriet. Emma își dă seama că obsesia ei de a face un meci pentru Harriet a orbit-o la adevărata natură a situației. Domnul Knightley, cumnatul Emmei și prietenul prețuit, urmărește cu un ochi critic eforturile de matrire ale Emmei. El crede că domnul Martin este un tânăr vrednic cu care Harriet ar fi norocoasă să se mărite. El și Emma se ceartă din cauza amestecului Emmei și, ca de obicei, dl Knightley se dovedește a fi mai înțelept dintre cei doi. Elton, respins de Emma și jignit de insinuările ei că Harriet este egala lui, pleacă în orașul Bath și se căsătorește cu o fată acolo aproape imediat.


Emma este lăsată să o consoleze pe Harriet și să se întrebe despre caracterul unui nou vizitator așteptat în Highbury - fiul domnului Weston, Frank Churchill. Frank urmează să-și viziteze tatăl în Highbury după ce a fost crescut de mătușa și unchiul său la Londra, care l-au luat ca moștenitor. Emma nu știe nimic despre Frank, care a fost mult timp descurajat să-și viziteze tatăl de bolile și plângerile mătușii sale. Dl Knightley este imediat suspicios în legătură cu tânărul, mai ales după ce Frank se grăbește înapoi la Londra doar ca să se tundă. Emma, însă, îl găsește pe Frank încântător și observă că farmecele sale sunt îndreptate în principal spre ea. Deși plănuiește să descurajeze aceste farmece, se găsește flatată și angajată într-un flirt cu tânărul. Emma o salută pe Jane Fairfax, o altă adăugare la setul Highbury, cu mai puțin entuziasm. Jane este frumoasă și realizată, dar Emma nu o place din cauza rezervei sale și, naratorul insinuă, pentru că este geloasă pe Jane.

Suspiciune, intrigă și neînțelegeri apar. Dl Knightley o apără pe Jane, spunând că merită compasiune pentru că, spre deosebire de Emma, ea nu are nicio avere independentă și trebuie să plece în curând de acasă pentru a lucra ca guvernantă. Doamna Weston bănuiește că căldura apărării domnului Knightley vine din sentimente romantice, implicație că Emma rezistă. Toată lumea presupune că Frank și Emma formează un atașament, deși Emma îl respinge în curând pe Frank ca un potențial pretendent și îl imaginează ca pe un meci pentru Harriet. La balul satului, Knightley câștigă aprobarea Emmei oferindu-se să danseze cu Harriet, care tocmai a fost umilită de domnul Elton și noua sa soție. A doua zi, Frank o salvează pe Harriet de cerșetorii țigani. Când Harriet îi spune Emmei că s-a îndrăgostit de un bărbat deasupra postului ei social, Emma crede că se referă la Frank. Knightley începe să suspecteze că Frank și Jane au o înțelegere secretă și încearcă să o avertizeze pe Emma. Emma râde de sugestia lui Knightley și pierde aprobarea lui Knightley atunci când flirtează cu Frank și o insultă pe dra Bates, o fată bătrână bună și mătușa lui Jane, la picnic. Când Knightley o mustră pe Emma, ea plânge.


Vine vestea că mătușa lui Frank a murit, iar acest eveniment deschide calea unei revelații neașteptate care rezolvă încet misterele. Frank și Jane au fost logodiți în secret; atenția lui față de Emma a fost un ecran pentru a-și ascunde adevărata preferință. Cu moartea mătușii sale și aprobarea unchiului său, Frank se poate căsători acum cu Jane, femeia pe care o iubește. Emma se teme că Harriet va fi zdrobită, dar descoperă curând că Knightley, nu Frank, este obiectul afecțiunii lui Harriet. Harriet crede că Knightley își împărtășește sentimentele. Emma se găsește supărată de revelația lui Harriet, iar suferința ei o forțează să realizeze că este îndrăgostită de Knightley. Emma se așteaptă ca Knightley să-i spună că o iubește pe Harriet, dar, spre încântarea ei, Knightley își declară dragostea pentru Emma. Harriet este în curând mângâiată de o a doua propunere din partea lui Robert Martin, pe care o acceptă. Romanul se încheie cu căsătoria dintre Harriet și domnul Martin și cea a Emmei și a domnului Knightley, rezolvând întrebarea cine pe cine iubește până la urmă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  WILLIAM SHAKESPEARE  William Shakespeare is arguably the most famous writer of the English language, known for both his plays and sonnets....