vineri, 31 martie 2023

Siguranța începe cu igiena: Cum putem crea un mediu mai sănătos și mai curat în centrele publice?

 De mică am fost clienta fidelă a centrelor de servicii medicale, cu sau fără voia mea. Şi cu voia mea, creând în mintea mea acea magie a halatelor albe, am continuat să profesez în domeniul medical din dorinţa de a face la rândul meu şi altora binele care mi s-a făcut în trecut.

Făcând bine, puteam atrage asupra mea răul produs de microbi. Ca atare am socotit că am nevoie de protecție sub forma unei igiene ceva mai stricte. Ca atare, este mereu nevoie de consumabile medicale sub formă de echipamente de protecție și dezinfectante, care se pot achiziționa fizic din magazine specializate sau online, de pildă de pe Medicale-Shop.ro.

Dacă în trecut dezinfecția se făcea mult mai greoi, prin fierbere cu sau fără adaos de substanțe dezinfectante, mult prea greoi, mult prea de durată și mult prea ineficient ținând cont de standardele de azi, acum protecția se poate face cu mult mai ușor prin halate de unică folosință, pijamale de unică folosință, role de cearceafuri tot de unică folosință care apoi se colectează și se distrug definitiv odată cu microbii. Și chiar dacă poate părea mai scump la o primă vedere, per ansamblu poate fi cu mult mai ieftin, căci nu se mai consumă resurse pentru spălare, călcare, dezinfectare și la un moment dat distrugerea produselor uzate și înlocuirea lor cu altele noi.

Mereu apare ceva nou in domeniul protecției față de agresiunea agenților patogeni, care devin din ce în ce mai agresivi și mai rezistenți la tratamentul cu antibiotice. De aceea ideea este să nu se ajungă la agresiunea microbilor asupra organismului uman , ci să se pună o barieră între mediul contaminat și organism sau chiar să se distrugă potențialii agenți patogeni din mediul înconjurător până la un  nivel care să nu fie periculos pentru organismul uman, tocmai în ideea că, prin natura profesiei, unele persoane sunt mai expuse atacului microbian sau viral si, deci, îmbolnăvirilor, adesea în forme grave.

Uneori este necesară doar alternarea dezinfectanților folosiți, desigur țintiți pe anumiți agenți patogeni care s-ar putea afla, mult mai probabil, în anumite medii. De multe ori însă este necesară combinarea dezinfectanților între ei sau și cu alte metode de distrugere a agresorilor, plus folosirea de mijloace de tip barieră de protecție puse între agenții agresori și organismul uman victimă potențială.

Ce îmi poate sugera siguranță în fața potențialilor agresori invizibili? Uneori simplul alb imaculat al suprafețelor, păstrat imaculat în mod constant, ceea ce poate sugera curățenia prin culoarea albă însăși. Adesea simpla schimbare periodică a materialelor de unică folosință, utilizate pentru acoperirea suprafețelor diverse și a corpului uman. De multe ori mirosul discret, dar perceptibil, al dezinfectanților folosiți pentru spălarea sau ștergerea suprafețelor

Nu pot spune că mă bazez doar pe dezinfecția făcută de ceilalți. Igiena trebuie păstrată de fiecare dintre noi la nivelul propriului organism prin spălare, aerisire, evitarea mediilor potențial contaminate sau măcar păstrarea unei distanțe suficient de sigure față de sursele de infectare, cu alte cuvinte să nu ne ducem deliberat spre sursele de infecție, spre murdărie și să nu stăm în direcția de potențială răspândire a fluxului de microbi. Asta nu înseamnă să trecem dintr-o extremă în cealaltă, căutând doar medii potențial sterile. Organismul trebuie oarecum să intre în contact cu microbi (atenție!) mai inofensivi, dar care să determine organismul să-și formeze propriile bariere de apărare împotriva agresiunii potențiale a microorganismelor.

Igiena personală și a colectivităților nu este un moft ci o necesitate atâta timp cât este păstrată inteligent în limite de bun simț , care să ne păstreze sănătoși și puternici și în perfectă stare de funcționare. Așa ne învață medicii, tocmai pentru că și ei trebuie să se protejeze de îmbolnăviri tocmai pentru a reuși să-i ajute pe alții să se mențină sănătoși și puternici.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023

marți, 28 martie 2023

Băneasa – paste pentru un post corect și sănătos!

 Oare cum reușeau „bătrânii” noștri să postească mare parte din an? Totuși ținem cont că munceau intens, și în principal muncă fizică, deci aveau nevoie de hrană care să le dea suficientă energie pe timp îndelungat și în ritm susținut.

Și noi ne plângem că nu putem ține un post alimentar de la un capăt la celălalt, că ne simțim slăbiți, că nu avem suficientă energie pentru munca de zi cu zi. Excluzând pe cei bolnavi, copiii sau bătrânii, pentru care, evident, postul nu este chiar indicat, pentru majoritatea oamenilor postul alimentar pe durată limitată, nu ar trebui să pună probleme mari... dacă este ținut inteligent și echilibrat.

O modalitate de a ține post relativ ușor este cea cu ajutorul pastelor. Mulți ar spune că pastele, ca și pâinea, îngrașă. Ceea ce este nu tocmai exact. Deși au un conținur relativ ridicat de carbohidrați, acești carbohidrați sunt reprezentați aproape în exclusivitate de amidon, care se digeră mai lent și compusul final, glucoza, se absoarbe în organism în decurs de câteva ore. Cu alte cuvinte, au un indice glicemic scăzut, neproducând creșteri spectaculoase ale glicemiei, fără să suprasolicite producția și eliberarea de insulină care să readucă glicemia în limite normale, depunând glucoza sub formă de grăsimi.


La fel ca orice producător de paste, Băneasa oferă o mare varietate de tipuri de paste, care pot fi pregătite în nenumărate feluri.


Tocmai marea diversitate de rețete ce pot fi preparate și cu pastele Băneasa, fac ca pastele să fie consumate în cantități mari la nivel mondial. Odată făcut primul pas, adică fierberea pastelor (doar în câteva minute),fantezia se dezlănțuie. Pastele se pot combina cu legume sau ciuperci într-o mare varietate de combinații. Gustul se poate completa cu o mare diversitate de sosuri, care vor asezona perfect preparatul final. Presărând și plante aromatice deasupra, aroma se poate diversifica și completa, dând savoare preparatului final.



Suntem într-o criză permanentă de timp și totuși ne este foame? Nici o problemă, în câteva minute fierbem o porție consistentă de paste. Între timp se pot pregăți câteva legume: se curăță, eventual se fierb sau se prăjesc puțin, se toacă sau se lasă ca atare și se pun alături de pastele fierte deja sau chiar se amestecă cu acestea. 

Dacă avem deja un sos pregătit e bine, dacă nu, se poate prepara și adăuga ușor. Condimente? Nici o problemă, plantele aromatice fac minuni... Gust, aromă, sațietate... Și o masă preparată rapid este în fața noastră, pe farfurie, platou sau într-un bol la îndemâna noastră.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023

vineri, 24 martie 2023

Vacanța de vară în Bulgaria – sejur de poveste la hotelurile Palm Beach sau Argisht Partez din Nisipurile de Aur

 Mi-e dor de o vacanță veritabilă. în care să mă relaxez și să-mi încarc bateriile suficient de mult încât s-o iau de la capăt cu munca lejer și eficient... Dar... Nu mă pot hotărî... Munte sau mare?

Muntele este totuși flebețea mea. Dacă aș alege, în oraș, intre o plimbare în parc sau o bălăceală la piscine în ștrand, prima opțiune ar fi parcul; să simt adierea vântului, mirosul pământului, al lemnului sau al ierbii proaspăt cosite... mirosul naturii...

Dar aș prefera oarecum și marea, cu mirosul apei sărate, al nisipului ud și al nămolului terapeutic. Și trebuie să recunosc că marea mi-a făcut bine în ceea ce privește respirația.

Dar de ce să nu combin cele două elemente, muntele și marea.... Mai bine spus să aduc freamătul pădurii lângă mare. Da, se poate. Dar nu neapărat în România ci aproape, în Bulgaria, la Nisipurile de Aur. 

Stațiunea Nisipurile de Aur, situată pe coasta bulgară a Mării Negre, renumită pentru plajele sale frumoase, apele cristaline și posibilitățile de distracție pentru copii și adulți deopotrivă, este o destinație populară pentru turiști din toate colțurile lumii, fiind deosebit de apreciată și de turiștii români.

Cadrul natural este de vis, stațiunea fiind amplasată într-un parc natural, înconjurat de păduri luxuriante de stejar, fag și pini. Plajele cu nisip auriu se întind pe trei kilometri și jumătate și oferă mult spațiu pentru plajă, înot și sporturi nautice. Apele Mării Negre sunt calme și calde în timpull lunilor de vară, ceea ce o face perfectă pentru înot, snorkeling și scufundări.


Cazarea? Să încercăm hotelul Palm Beach* All Inclusive. Este un hotel all inclusive din prima linie Nisipurile de Aur. Cu alte cuvinte, Palm Beach este un complex aflat în prima linie de hoteluri de la Nisipurile de Aur, la doar 30 de metri de plajă, într-o zonă extrem de liniștită. Hotelul are patru stele și regim All Inclusive.


Hotelul dispune de apartamente, camere pentru familie, camere duble, triple, unele cu vedere la mare și altele cu vedere la parc. dotate cu toate facilitățile necesare pentru un sejur de vis. Acceptă animale de companie și dispune de parcare proprie.

Facilitățile de relaxare includ o piscină mare cu apă dulce în aer liber și o secțiune pentru copii mici, o piscină interioară, o sală de fitness și un centru spa cu saună, tratamente cu masaj și alte tratamente de înfrumusețare.Hotelul deține și singura sală de bowling din stațiunea Nisipurile de Aur.

Există o variată ofertă de opțiuni culinare, inclusiv un restaurant principal All Inclusive care servește mâncăruri internaționale și locale, un bar la piscină, un bar la plajă și un bar în holul hotelului.

Plaja privată a hotelului este amenajată și include un Beach Bar,cu consumație inclusă in regimul AI. Wi-Fi-ul este gratuit pe toată suprafața hotelului.

Alte facilități sunt un joc de bowling gratuit, animație pentru copii și adulți, activitâți diverse, amenajări de jocuri.

Cum sunt uneori o fire nehotărâtă, ador facilitățile care mă scot din mediul și rutina zilnică, fără să mă scoată din starea de confort. Să mă explic...

Faptul că îmbină marea cu un parc natural, mă scoate din mediul meu obișnuit. Este ca și cum aș ieși din casă în parc, la piscină sau pe plajă fără a merge prea mult. Asta îmi oferă relaxare fără prea mult efort. Faptul că am Wi Fi gratuit peste tot mă pot folosi de internet pe orice device aflat la îndemână, fără nici un ban în plus.

În plus, faptul că am acces la diverse forme de petrecere a timpului liber, incluzând jocuri, plajă, acces la parc, la activitâți diverse, jocuri, îmi oferă ăetrecerea timpului liber într-un mod care mă face să uit de plictiseală. Iar, ca femeie, sunt extrem de fericită de posibilitatea accesului la diverse tratamente de înfrumusețare care îmi oferă un motiv de relaxare în plus.

Chiar dacă prefer de multe ori vacanțele petrecute în România, din motivul că, datorită vârstei trecute de prima tinerețe, nu-mi permit să risc deplasări prea lungi fără siguranța unui timp suficient pentru a evita alergătura cu toate riscurile ei, mă gândesc că Bulgaria totuți nu este așa departe, așa că pentru un început de „încălzire” și acomodare cu ieșirea din starea de lenevie care mă încearcă adesea, această destinație se potrivește perfect.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023


duminică, 19 martie 2023

Scrisoare către avocatul meu

 Stimată Doamnă Avocat Nora Cosmina Drulea,

Mă adresez dumneavoastră ca unui om care ajută vieţile oamenilor prin intermediul legii. Şi chiar am nevoie de ajutor, chiar dacă, în principiu, m-am învăţat să-mi rezolv pe cât prosibil mai toate problemele de una singură, cu alte cuvinte să nu depind în mod inutil de ajutorul celorlalți. Dar acum simt că sunt depășită de situație.

Sunt o fire independentă, de aceea multă vreme am trăit singură. Și asta până în momentul în care mi-am spus că viața de unul singur uneori nu are nici un sens și că uneori este bine să împarți bucuriile și necazurile cu cineva. Așa că mi-am găsit un partener de viață. La început mă gândeam că relația dintre noi nu este nevoie să depindă de un petic de hârtie, așa că nu este musai să fie oficializată. Numai că au apărut copiii și, înainte de nașterea primului, pentru binele lor, am socotit că relația este mai bine să fie oficializată cumva prin căsătorie.

Din păcate, acel petic de hârtie care ne oficializa relația l-a speriat puțin. Să-i fi sugerat cumva că ar putea avea mult mai multe responsabilități decât putea duce? Puțin probabil din punctul meu de vedere, dar ceea ce poate fi valabil pentru mine poate să nu fie valabil pentru altcineva. Cert este că relația a început treptat - treptat să nu mai meargă, să apară disensiuni, certuri, neînțelegeri, așa că pentru noi, dar mai ales pentru liniștea copiilor, a apărut ideea că ar fi mai bine pentru noi să nu mai mergem pe același drum ci să ne despărțim și să mergem fiecare pe drumul lui.


 Pentru că sunt o persoană extrem de ocupată la locul de muncă și nu îmi pot asuma un divorț „clasic” și de durată la tribunal, aș prefera un divorț la distanță prin acord, ca fiind cel mai simplă și mai avantajoasă procedură de divorț care ni s-ar potrivi, cu toate detaliile ce s-ar impune în cazul nostru.

Aș dori să analizăm toate detaliile posibile din perspectivă legală. Nu sunt specialist în legislație, de aceea sper să mă consiliați în toate aspectele juridice posibile, tocmai pentru a nu avea probleme pe viitor.

Sincer vorbind, poate am văzut prea multe filme și am citit prea multe cărți despre procese și avocați, așa că s-ar putea să nu cred în totalitate că activitatea unui avocat nu este 100% așa cum se vede în filme și se citește prin romane. Numai că, probabil, un sâmbure de adevăr există. Pentru un avocat, trebuie o pregătire temeinică în domeniul legislativ, o cunoaștere a tuturor legilor în litera și spiritul lor. În plus, un avantaj în plus ar putea fi cunoașterea diverselor cazuri similare din tot istoricul proceselor din țară și străinătate, un studiu comparativ a legislației din România și din alte țări, pantru a putea valorifica eficient orice amănunt legislativ și nu numai în beneficiul clientului.

Desigur că se impune luarea în considerare stabilirea locuinței minorului și custodia copiilor, precum și obligația de întreținere a copiilor prin stabilirea unei pensii alimentare, precum și asigurarea plății regulate a acesteia, considerând că, chiar dacă divorțează de mine, trebuie să rămână în continuare un tată responsabil pentru copiii noștri. Dacă eu mă pot întreține singură, fără a apela la ajutorul lui, copiii au în continuare nevoie de el ca și tată, de prezența lui, de sprijinul lui moral, psihic, financiar.

Sper ca stabilirea locuinței minorilor se va face la mama lor, pentru că un copil are nevoie mai mult de mamă pentru îngrijire. Asta nu înseamnă că tatăl nu va avea acces la copiii săi, având dreptul la vizită și dreptul de a-i lua la el la sfârșit de săptămână și în vacanțe pentru a petrece suficient timp cu ei și pentru a menține o relație sănătoasă cu propriii copii. Și atâta timp cât nu este decăzut din drepturile părintești, custodia copiilor va fi comună.


Este prima dată când apelez la ajutorul unui avocat și de aceea am ceva emoții. Dar sunt convinsă că stăpâniți destul de bine psihologia divorțului pentru a face ca procesul de divorț să decurgă cât se poate de ușor și de firesc pentru ambele părți, pentru a nu apărea posibile complicații și pentru a nu genera un stres suplimentar în mod inutil. Spun asta pentru că sunt convinsă că în viață, ulterior, să mai am nevoie de ajutorul unui avocat, puțin probabil tot într-un proces de divorț, dar cu mult mai probabil  în alte probleme de natură juridică.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023

miercuri, 15 martie 2023

Cum alegem serviciile de hosting? Tehnologie versus asistență umană

 Primul contact cu informatica şi cu un calculator a fost abia în primul an de facultate. Nu-mi dădeam seama atunci cât îmi va fi de necesar în viața mea profesională și nu numai decât mai târziu. Dacă practica mai mergea cât de cât, cu teoria stăteam mai prost, căci nu reușeam să „vizualizez” toate informațiile suficient de logic pentru a le putea asimila. Ca atare, în acel moment mi-am spus că, dacă neam de  neamul meu nu lucrase până atunci cu un computer, probabil era cazul să nu iau nici eu în considerație domeniul informaticii ca pe o potențială activitate viitoare.

Am terminat facultatea. M-am angajat pe post pe durată nedeterminată. Am început să lucrez... Un an... doi... trei... La un moment dat ni s-a impus, cum era și normal, să reîncepem să ne punem la punct cu noutățile din domeniul profesional. Am început să particip la simpozioane, cursuri, conferințe cu prezență fizică. Nu era rău să redevin „învățăcel”, dar prezența fizică presupunea niște costuri de timp și bani cam greu de suportat pe termen lung. Cu timpul am realizat că un calculator cu conexiune la internet ar fi fost o idee bună pentru a rezolva problema cu ajutorul cursurilor online. Ceea ce îmi scutea un consum de timp deloc de neglijat, căci mă scutea de deplasările în alte locații. Dacă manifestările științifice erau și gratuite, era cu atât mai bine, căci mă scuteau și de plata unor sume de bani deloc de neglijat. ca atare mi-am cumpărat un calculator, destul de bun la vremea aceea, mi-am instalat internet acasă și m-am pus pe treabă.

Cum la început rezolvam destul de rapid problema cursurilor, am început să explorez și alte oportunități de folosire a mediului virtual. Treptat - treptat am trecut la rețelele sociale, la site-urile de muzică și literatură și am ajuns, la un moment dat, să scriu pe blog, Și mi-a plăcut.... Dar mi-ar fi plăcut și mai mult dacă aș fi reușit să-i atrag și pe alții să citească ce scriam.

Am început să-mi dau seama că nu ajungea să scriu doar așa, pur și simplu. Trebuia să scriu bine. Tocmai pentru că îmi dădeam seama că erau unii, încă de pe atunci care, prin inteligență și talent, scriau dumnezeiește. Și asta s-ar fi rezolvat în timp citind enorm și exersând tehnica scrisului. Dar mai era o tehnică pe care trebuia s-o asimilez: tehnica legată de... tehnica informatică.

Primul pas era găsirea unei variante de găzduire web extrem de simplă de folosit și de eficientă. Curând am aflat că o astfel de variantă de găzduire web eficientă ar fi putut fi găzduirea WordPress. Deja observasem că mulți dintre cei pe care îi citeam deja foloseau WordPress în blogging și nu numai... Și curând mi s-a confirmat că tehnica WordPress oferea oportunități mai bune de a scrie bine, tehnic vorbind.



Și mi s-a mai confirmat ceva și anume că alegerea unui sistem de găzduire profesională este extrem de binevenită pentru cei care se respectă în ceea ce privește scrisul. Un astfel de sistem de găzduire profesională este găzduirea HostPrior.

A trebuit să învăț extrem de mult să scriu cât de cât bine. Și trebuie să recunosc că mai am enorm de mult de învățat. De regulă sunt o persoană autodidactă, citind enorm cărți, publicații, dar și în mediul online, ceea ce este un avantaj dacă știi să folosești din plin și eficient cantitatea enormă de informații care sunt în jur și peste tot.

Curând am constatat că lectura oarecum... mă depășea. Adeseori sunt în criză de timp sau destul de epuizată încât să nu mai am putere să asimilez informații de una singură. De aceea am apelat de ceva timp la ajutorul oamenilor care se pricep în diverse domenii suficient de bine încât să fie capabili să îmi explice și mie scurt, rapid și bine. ce și cum trebuie să fac bine și pentru mine și pentru ceilalți.

La început simțeam oarecum că mă reîntorc în perioada studenției și nu doar pentru că apelez din nou la cineva care să mă îndrume din postura de profesor, de pedagog, de formator, ci și pentru că, pierzând, indirect, anumite abilități, creierul meu înțelegea și asimila mai dificil și anevoie anumite informații, dealtfel absolut necesare. Dar cu timpul m-am reobișnuit să învăț din expunerile și explicațiile altora.

Dacă m-ar întreba cineva cum aș dori să asimilez informațiile, cu ajutorul tehnicii sau de la o ființă umană, aș răspunde că aș prefera să îmbin ambele varianțe. Si asta pentru că fiecare variantă are avantajele și dezavantajele ei.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023

duminică, 12 martie 2023

Depozit Virtual, singura franciză de materiale de construcții din România

 Ghinion!!!! De ceva vreme am simţit că îmbătrânesc şi eu şi locuinţa. De fapt, nu acesta este ghinionul propriu-zis, ci faptul că sunt, pe zi ce trece, tot mai ocupată. Mai bine spus, mă risipesc în prea multe direcții de acțiune, astfel încât timpul este cumplit de fragmentat. Cu alte cuvinte, atunci când îmi este lumea mai dragă, constat că trebuie să fac două sau chiar mai multe treburi aproape în același timp sau, în cel mai fericit caz, trebuie să trec rapid de la o activitate la alta aproape fără timp de odihnă. Adesea rămân anumite activități pentru altă zi și inevitabil amânarea trebuie recuperată.

Da, am simțit că nu numai eu îmbătrânesc, ci și locuința. Mai bine spus... ceea ce se află în ea. Lucrurile se uzează în timp până cedează și, vrând-nevrând, trebuie înlocuite. Și cum nu are cine mă ajuta trebuie să mă descurc de una singură. Da! Se cer făcute anumite amenajări interioare, căci trebuie înlocuite anumite instalații electrice, instalații termice, instalații sanitare. Și trebuie căutate și cumpărate toate materialele de construcție necesare. 

Dacă cu ani în urmă ar fi trebuit să colind mai toate magazinele de profil, mai mari sau mai mici, pentru a-mi găsi tot ce trebuie, acum există varianta cumpărării tuturor materialelor necesare dintr-un singur loc, un depozit virtual care este singura franciză de materiale de construcții din România: https://vindem-ieftin.ro/depozit-virtual/.


Un astfel de depozit virtual este mult mai eficient de amenajat decât unul eminamente fizic. Costurile amenajării sale fiind mult mai reduse, și costurile de vânzare a produselor sunt mai mici și livrarea mult mai rapidă și cu costuri mult mai reduse.


În plus, gama de produse este cu mult mai largă, atât ca sortimente cât si ca furnizori. Astfel clientul poate alege exact produsele potrivite pentru lucrarea pe care vrea să o realizeze în locuință.

Așadar am decis ca, la momentul oportun, să fac ceva amenajări interioare în locuință (vezi detalii). Primul pas ar fi căutatea tuturor materialelor necesare lucrării. Cum le găsesc pe toate într-un singur loc, și acela extrem de bine organizat, nu este nici o problemă să fac lista de produse pe care să le comand..Floare la ureche. Chiar dacă nu mă descurc la un moment dat, am serviciile de consultanță asigurate.

Odată comanda făcută, produsele ajung rapid la locul de desfășurare a lucrării, așa că echipa de muncitori pe care am angajat-o se poate apuca de lucru. Datorită faptului că am la dispoziție servicii de consultanță asigurate, pot comanda cât mai exact cantitatea de materiale necesară, astfel încât nici să duc lipsă de materialele necesare, nici să fac risipă, cumpărând prea multe materiale, mult peste nevoi.

Un avantaj în plus este că, datorită diversității produselor, pot alege exact sortimentele de produse care îmi trebuiesc pentru lucrarea ce trebuie făcută, atăt ca și utilitate, cât și calitate, la prețul cel mai bun posibil pentru ambele părți.Se face astfel atât economie de bani, cât și economie de timp, ceea ce este deloc de neglijat pentru persoanele ocupate.

Cu ajutorul acestui depozit virtual de materiale de construcții am scos-o la capăt cu amenajarea casei. Cu siguranță voi mai apela și altă dată la un astfel de sistem de activitate în domeniu și îl voi recomanda și altora, tocmai datorită eficienței sale.

Cândva eram reticentă la asemenea idei inovatoare: internet, shopping online... Acum consider că acest lucru este indispensabil celor care trăiesc în orașe mici, cu posibilități reduse de a cumpăra din magazinele fizice tradiționale. În orice caz este cu mult mai simplu, mai rapid și mai economic din toate punctele de vedere.

Ghinion? Cu un astfel de depozit virtual, nu... Mai degrabă este un noroc nesperat în afara sa.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023

duminică, 5 martie 2023

Cum să-ți transformi casa în una mai sigură

 Copiii... Comoara noastră dintotdeauna... Cu cât sunt mai mici cu atât par mai imprevizibili...

Imprevizibilitatea lor decurge din faptul că, odată ce încep să meargă, în mod normal își intensifică explorarea mediului în care trăiesc deocamdată, mediu care, adaptat necesităților celor maturi, este totuși plin de pericole pentru cei mici. Ca atare ar rebui să reușim să-i protejăm fără a înlătura din calea lor toate lucrurile care ne sunt, poate, necesare,și nici să nu le îngrădim întru totul libertatea de deplasare și de explorare.

Un prim pas ar fi să instalăm o protecție laterală pat în perioada când copilul încă este dependent de acesta, tocmai pentru a nu cădea în timpul mișcărilor dinăuntrul pătuțului.

Odată ce pruncul începe să circule prin casă, trebuie să ținem cont că va începe să apuce diverse lucruri din calea lor și să traga de ele. Atunci ar fi cazul să instalăm dispozitive de tip siguranțe sertare, să asigurăm ușile, geamurile, prizele și alte dispozitive și obiecte potențial periculoase.

În cazul în care avem instalat un aparat de aer condiționat ăn casă și acesta mai și funcționează, ar trebui să ne dăm seama că, în timp ce copilul trece și eventual,staționează în dreptul acestuia, va putea fi afectat de curentul de aer produs de acesta. Ca atare se poate impune instalarea unui deflector aer condiționat care să nu mai permită curentului detul de puternic de aer să fie direcționat spre zonele în care copilul poate avea acces.

Un lucru de al cărui pericol nu suntem conștienți întotdeauna poate fi poluarea sonoră, zgomotele prea puternice și pentru noi și cu mult mai dăunătoare pentru auzul fragil al copilului. Sunt zgomote pe care nu le putem evita sau înlătura întotdeauna, dar putem proteja urechile copilului cu sisteme de tip dopuri de urechi sau antifoane sau căști antifonice, care pot fi purtate chiar și în timpul somnului.

Cu timpul, copiii pot învăța să se apere singuri de potențialele pericole. Dar până atunci trebuie să-i protejăm noi.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023

Mucenicii Băneasa – rețete cu miez de poveste

 

Fără a fi excesiv de pofticioasă, mărturisesc că îmi plac deserturile. Dacă la un moment dat. pentru o perioadă, îmi rezolvam "poftele" cu ciocolată sau cu prăjituri din comerț, acum parcă mi-e dor de prăjiturile simple de casă. Tocmai pentru că adesea sunt mai gustoase. ușor de făcut, extrem de puțin costisitoare.

Dintre rețetele propuse de Băneasa, haideți să încercăm cea de mucenici, în ideea că se potrivesc de minune ideii de primăvară și de sărbătoare.

Ideea de bază pentru prepararea acestpra este un aluat simplu, împletit ți luând forma de opt sau a infinitului, înmuiați în sirop sau miere de albine și presărați cu miez de nucă măcinat. Spre deosebire de mucenicii moldovenești, care sunt copți în cuptor, mucenicii muntenești sunt fierți, apoi însiropați și presărați cu miez de nucă măcinat, cacao, nucă de cocos, după gust.

Dacă în copilărie mucenicii se preparau acasă de către bunicii și părinții noștri, acum este o variantă mult mai accesibilă pentru femeile moderne, mereu ocupate la locul de muncă și mai puțin dispuse să prepare mucenicii de la un capăt la celălalt, nu din lipsă de bunăvoință, ci din lipsă de timp. Tocmai pentru ele au apărut Bunătățile Băneasa, care cuprind produse de la diferite tipuri de făină până la produse finite cum ar fi paste sau produse tradiționale românești. Sunt variante de paste diverse, complexe, ce se pot folosi în diverse preparate finite, extrem de delicioase și de ușor de pregătit. Ideea este că, fiind gata preparate, nu rămâne decât să fie preparate termic, în principal fierte, iar timpul de fierbere este foarte scurt, așa că drumul lor din pungă până în farfurie nu dureaza mai mult de 15-20 de minute. Gustul este practic același ca pe vremea bunicii sau ca la mama acasa, satisfăcând cele mai pretențioase gusturi cu putință.

Sincer vorbind, abia aștept să prepar și să savurez mucenicii. Mi-aș fi dorit să-i testez pe cei moldovenești, ca și până acum, dar sincer vorbind îmi este cu mult mai ușor să fac varianta din Muntenia, cea pregătită mult mai rapid prin fierbere, Sunt curioasă dacă este diferență de gust și de textură, dar cu siguranță nu are ce să fie ceva rău. Și ca un plus de creativitate voi încerca să adaug cât mai multe variante de arome prin presărarea de ingrediente suplimentare deasupra lor și prin adăugarea, în timpul însiropării, de esențe aromate diverse, în combinații diverse, pentru arome și gusturi diferite.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...