miercuri, 10 aprilie 2019

Interviu cu Ioana Marinescu alias Pisica pe sârmă

Astăzi vă prezentăm o prietenă veche și dragă a comunității noastre, care cunoaște proiectul SuperBlog încă de la începuturi: Ioana Marinescu, artist în cuvinte și în flori, creator de emoții și de amintiri.
Te invităm să te prezinți. Cine este Ioana Marinescu?
Ooo, complicat, pentru că am mai multe roluri, care se schimbă mereu. Sunt femeie, mamă, profesionist în comunicare, florist, creator de conținut și blogger. În oricare ordine. Cred că întâi de toate sunt un om, cu slăbiciuni, cu defecte, cu frici, care încearcă să își facă un drum pe lumea asta și să lase și ceva în urma lui.
Foto: Event Portrait
Când și cum a apărut blogul pisicapesarma.ro și de ce ai ales nișa de parenting? Cum a fost trecerea de la viața de corporatist la cea de antreprenor și blogger?
“Pisica pe sârmă” a apărut în urmă cu trei ani și jumătate, din plăcerea de a scrie și din nevoia de a împărtăși lumii experiențe prin care treceam și care am crezut că pot ajuta alți părinți. Nișa este mai mult de familie, pentru că nu mai sunt chiar în targetul de parenting, copilul meu fiind acum măricel. Am scris despre ce mă preocupa, despre ce mi se întâmpla ca mamă și așa s-a ales nișa.
Trecerea de la corporație către antreprenoriat s-a făcut brusc și firesc, în același timp. Am avut la un moment dat oportunitatea să fac o alegere – să o iau fie pe cărarea cunoscută și să mă angajez în continuare la corporație, fie pe cărarea destul de anevoioasă a muncii pe cont propriu. E evident ce am ales ☺ Timp de 4 ani am fost florist, am realizat aranjamente florale pentru nunți, botezuri, evenimente corporate. În paralel, am făcut și consultanță de PR. În ultimii ani m-am concentrat mai mult pe blog și pe crearea de conținut pentru diferiți clienți.
Afacerea ta, Magia Florilor, are deja o vârstă frumoasă și organizezi ateliere de creație florală pentru copii. Cum reușești să îmbini antreprenoriatul cu bloggingul și viața de familie? Care este “secretul” reușitei, în cazul tău?
O vreme am încercat să jonglez cu toate la același nivel de implicare și mi-am dat seama că nu pot să o fac decât cu prețul epuizării, așa că am luat pedala de pe unele și am apăsat mai tare pe altele. Cât am simțit, m-am implicat mult în design floral, apoi am renunțat la evenimente, am dezvoltat partea de ateliere și m-am concentrat mai mult pe blog. Când simt că Ana are nevoie mai mare de mine, iau puțin energia din celelalte și o canalizez mai mult pe ea și tot așa. E un fel de balet. Uneori îmi iese cu grație, alteori cu julituri, dar cumva îmi iese.
Care sunt cele mai căutate subiecte de parenting de pe blogul tău? Dacă ai rezuma într-o idee mesajul pe care vrei să-l transmiți cititorilor, care ar fi aceea?
Sunt multe subiecte populare. Cele mai citite sunt clar cele de educație  – serialul Școala în lume și mai sunt cele emoționale, scrise din suflet, cum este E atât de mișto să fii mamă de fată.
Mesaje le transmit prin fiecare articol cititorilor mei, dar, dacă ar fi să le spun un singur lucru acum, este să nu își piardă niciodată speranța că va fi bine, indiferent cât de greu le este într-un moment la vieții lor.
Citindu-ți articolele de pe blog, am observat că îți pui adesea sufletul pe tavă. Care este punctul de echilibru între comunicarea deschisă și viața personală? Ți-ai creat vreun filtru în acest sens?
Când mi-am făcut blogul, mi-am asumat expunerea, iar filtrul este după cum îl simt. Sunt subiecte pe care nu le-am abordat pe blog decât tangențial sau deloc, fie pentru că sunt prea dureroase pentru mine, fie pentru că ar afecta alte persoane implicate și atunci am preferat să pun această limită. Sunt momente în care simt să scriu despre anumite lucruri foarte personale, fie ca vindecare, fie pentru că știu că ceea ce scriu poate ajuta alți oameni care trec printr-o situație similară. Sunt și momente de cumpănă în care aleg să mai aștept până să fac public ceea ce trăiesc. Dar nu am un plan, fac exact așa cum simt și îmi e confortabil.
Ce consideri că ar trebui să știe și/sau să facă oricine înainte de a deveni părinte? Care este cel mai important lucru pe care ar trebui să-l transmitem copiilor noștri?
Nu cred că ești niciodată pregătit să devii părinte și, dacă aștepți momentul în care să te simți pregătit, s-ar putea să nu se întâmple. Cred că cea mai mare problemă în multe situații, inclusiv înainte de a deveni părinți, este că ne creăm foarte multe așteptări, ne facem iluzii și apoi ne panicăm când lucrurile se întâmplă altfel decât am plănuit. Așa că un pic de detașare, relaxare chiar, e cheia, dar asta e ușor să o spun de la nivelul celor 10 ani de experiență ☺
În ceea ce privește ce cred eu că ar trebui să le transmitem copiilor noștri, cel mai important este să îi învățăm să fie ei înșiși și să își urmeze inima.
Foto: Event Portrait
Care a fost cea mai mare reușită în blogging? Dar cea mai mare provocare?
Fiecare articol care ajunge la oameni este o reușită. Fiecare comentariu, fiecare mesaj, fiecare moment în care simt că am ajutat pe cineva cu rândurile mele. Succesul serialului “Școala în lume”, dar și al campaniilor umanitare în care m-am implicat. Faptul că oamenii au ajuns să mă cunoască, că sunt invitat ca speaker la evenimente, iar din luna octombrie a anului trecut, realizarea cea mai mare este titlul de blogger oficial al Operei Comice pentru Copii. Sunt primul lor blogger official, iar asta mă onorează și mă bucură enorm.
Provocări sunt și ele multe, de la timpul limitat pentru scris, uneori lipsa de inspirație, avântul tot mai mare al conținutului video în detrimentul scrisului și, probabil, încă pe atâtea. Dar, dacă nu pierzi din vedere cine ești și ce vrei să faci, reușești să treci cu bine și de provocări.
Ce le recomanzi bloggerilor la început de drum?
Să aibă răbdare. O spune omul care, la un moment dat, stătea cu mâna blocată pe butonul de visitors din analytics și era pe punctul de a renunța, pentru că cifrele nu arătau așa cum și-ar fi dorit. Și, brusc, nici nu știu cum și când, au început să se miște și tot în sus se duc. Răbdare și încrederea că lucrurile vor începe să se așeze și că, oricum ar fi, e bine. Și aș mai avea un sfat: să nu facă deloc compromisuri pentru cifre sau pentru bani și să își păstreze autenticitatea.
Ai construit o comunitate frumoasă și numeroasă în jurul blogului tău. Ce planuri ai pentru pisicapesarma.ro?
Sunt într-un moment în care nu mai fac planuri, ci doar las lucrurile să curgă și am încredere că vor merge în direcția potrivită pentru mine. Pe pisicapesarma.ro vor continua lucrurile frumoase, colaboarea cu Opera Comică pentru Copii, proiectele pe educație și blogul va merge cu mine și va urmări evoluția mea ca om și părinte.
Un mesaj pentru superbloggeri, te rugăm.
Sunteți foarte tari! Recunosc că eu nu știu cum reușiți să scrieți azi despre instalații, mâine despre vacanțe și poimâine despre medicamente, dar dacă v-a ieșit asta, să fiți siguri că o să vă iasă orice!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  21 de lucruri pe care nu le știai despre România: 1. Aproximativ o treime din Munții Carpați se află în România, oferind peisaje uimitoare...