vineri, 11 iulie 2025

$¢$

 S-a întâmplat în 9 iulie…

- 1493: Începea zidirea Bisericii din Borzeşti, ctitorie a lui Stefan cel Mare.

- 1441: A murit pictorul flamand Jan Van Eyck (n. 1385)  

- 1520: Aceasta este data primei menţiuni păstrate privind o „hotărnicie" - se referea la fixarea hotarului dintre Ţara Românească şi Transilvania, în zona din nordul Olteniei.

- 1595: Astronomul german Johannes Kepler a publicat lucrarea „Mysterium cosmographicum" (Misterul lumii cosmice"), în care menţionează şase planete.Johannes Keplera fost un matematician, astronom şi naturalist german, care a formulat şi confirmat legile mişcării planetelor (Legile lui Kepler). În matematică este considerat precursor al calculului integral.

- 1600: Mihai Viteazul a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania

- 1816: Este proclamată independenţa Provinciilor Unite de la Rio de la Plata (în 1810 băştinaşii au început lupta armată antispaniolă); în anul 1826 Provinciile Unite îşi vor lua numele de Republica Federativă Argentina

- 1856, 9/10: S-a născut Nikola Tesla, inventator american de origine croată; lucrări în domeniul electrotehnicii şi al radiotehnicii; a proiectat centrala electrică de pe Niagara (m. 1943)

- 1856: A murit Amedeo Avogadro, chimist italian (n. 1776).

- 1858: S-a născut Franz Boas, antropolog american de origine germană; contribuţii importante de antropologie fizică şi culturală (m. 1942)

- 1877: S-a desfăşurat prima ediţie a turneului de tenis de la Wimbledon; primul câştigător avea să fie Spencer Gore, într-o dispută cu numai 22 de jucători şi în faţa a 200 de spectatori; acest turneu se numără printre cele 4 mari turnee de tenis, alături de cele de la Roland Garros, Flashing Meadow şi Australian Open; o trăsătură definitorie a Wimbledon-ului este că jocul se desfăşoară pe gazon Turneul de tenis de la Wimbledon (The Championships, Wimbledon) este cel mai vechi şi mai prestigios dintre cele 4 turnee de Mare Şlem (turneele de prim rang din circuitele de tenis masculin, ATP şi feminin, WTA), fiind singurul dintre cele patru care se desfăşoară pe aceeaşi suprafaţă ca la început, iarba. Este găzduit de All England Lawn Tennis and Croquet Club din Londra, în Marea Britanie. Este al treilea ca ordine pe parcursul anului, dupa Australian Open şi Roland Garros. Prima ediţie a avut loc în 1877.Din 1884 au fost adăugate turneele de tenis pentru fete şi pentru dublu masculin.În 1913 au avut loc primele competiţii la dublu feminin şi dublu mixt. 

- 1879: S-a născut compozitorul italian Ottorino Respighi (m. 1936)

- 1887:S-a născut cântăreţul Rudolf Steiner; a contribuit, în 1919, la înfiinţarea Societăţii lirice „Opera" şi la transformarea ei în „Opera Română" din Bucureşti, printre ai cărei membri fondatori se numără (m. 1963) 

- 1887: Apar, pe piata americana, primele servetele de hartie. Producator John Dickenson.

- 1894: S-a născut americanul Percy Spencer, inventatorul cuptorului cu microunde (1947) (m. 1970)

- 1894: S-a născut Piotr Kapiţa, fizician rus. Piotr Leonidovici Kapiţa (n. Kronstadt, Imperiul Rus - d. 8 aprilie 1984, Moscova, RSFS Rusă,URSS) a fost un fizician rus, cercetător al atomului, distins cu Premiul Nobel pentru Fizică în anul 1978 împreună cu Arno Allan Penzias şi Robert Woodrow Wilson.

Contribuţii

- privind fizica temperaturilor joase (inclusiv realizarea aparaturii corespunzătoare pentru aplicaţii industriale)

- comportarea materialelor în câmpuri magnetice intense

- plasmele fierbinţi

- fulgerul globular

- a descoperit fenomenul de suprafluiditate a heliului.

- 1900: S-a născut Alexandru Graur, lingvist român de etnie evreiască, membru al Academiei Române (d. 1988).

- 1901: S-a născut scriitoarea britanică Barbara Cartland; în cei 75 de ani de carieră a scris 723 de romane; în cursul celor 18 ani de apogeu ai carierei, „doamna în roz" (cum era numită din cauza slăbiciunii pentru toaletele roz) a semnat în medie 23 de romane pe an, motiv pentru care figurează în „Cartea recordurilor" ca scriitoarea cea mai prolifică din lume (m. 2000)

- 1902: Oamenii de ştiinţă germani izolează acidul barbituric, substanţă ce va sta la baza somniferelor.

- 1911: S-a născut fizicianul american John Archibald Wheeler; a adus contribuţii în fizica nucleară, electrodinamică şi optică, în teoria relativităţii generale şi gravitaţie; a fost unul dintre creatorii armei nucleare americane (m. 2008)

- 1922: Johnny Weissmüller, înotător american de origine română, coboară sub 1 minut recordul mondial la 100 m liber (58.6 secunde)

- 1923: S-a născut (la Chişinău, azi în R. Moldova) Tatiana Nicolescu, critic şi istoric literar; studii dedicate scriitorilor ruşi şi sovietici; traduceri din literatura rusă şi sovietică  

- 1924: S-a născut compozitorul Sergiu Sarchizov; între anii 1953 şi 1956 a fost şeful Serviciului de creaţie muzicală din Radiodifuziunea Română (m. 2003)  

- 1926: S-a născut Ben Mottelson, fizician danez de origine americană .Ben Roy Mottelson (n. Chicago, SUA) este un fizician danez de origine americană, laureat al Premiului Nobel pentru Fizicăîn 1975, împreună cu Aage Niels Bohr şi James Rainwater, pentru contribuţiile lui Mottelson şi Aage Niels Bohr la demonstrarea teoriilor lui Rainwater privind structura nucleilor atomici.

- 1926: S-a născut acordeonistul Marcel Budală (d. 1989). În 1933 începe să înveţe să cânte la pian, putând trece uşor la acordeon. Din 1940 renunţă complet la pian în favoarea acordeonului. Astfel, alături de Gheorghiţă Trandafir, Marcel Budală devine unul din primii acordeonişti din Bucureşti (în jurul anilor '46 - '47). Atunci, la Bucureşti, „a murit” armonica, introducând-se în muzica lăutărească un nou instrument.În 1946 terminându-şi liceul este încadrat în orchestra de muzică populară a Direcţiei Generale a Serviciului Muncii (DGSM), dirijată în acea perioadă de cunoscutul Iancsi Korosy.În 1949 este angajat în cadrul Orchestrei de Muzică Populară a Radiodifuziunii astfel fiind unul din fondatorii acesteia. Din 1950 începe să devină din ce în ce mai cunoscut. În perioada 1960 - 1968, colaborează cu mari dirijori şi şefi de orchestre, notabili fiind Constantin Mirea, Radu Voinescu şi Nicu Stănescu.Arta muzicală a lui Marcel Budală poate fi considerată ca fiind emblematică pentru o perioada de „clasicism” a muzicii populare de concert. Importante sunt respectarea tempoului just al jocului şi cântecului, caracterului şi locului formulelor ornamentale specifice, unei frazări fireşti şi neostentative şi folosirii elementelor tehnice de virtuozitate în scop expresiv şi nu pentru paradă.Surprinzătoare sunt agilitatea degetaţiei, cu deosebire a dublelor, triplelor şi cvadruplelor staccaturi, dar şi tehnica mânuirii burdufului, prin care Marcel Budală realiza bogate plaje de nuanţe, ajungând până la sunete aproape şoptite. Inteligenţa folosirii contrastelor şi a expresivităţii intensităţilor sonore rămâne unul dintre darurile sale de excepţie în care nu a fost până în prezent egalat.Nu numai cântecele liric-lăutăreşti ci şi horele sale de ascultare sau chiar sârbele lui Marcel Budală sunt intonate de către acordeonul său foarte expresiv (în special pentru generaţia din care face parte).Moare în 1989 la Bucureşti.

- 1932: A murit King Camp Gillette, inventator şi manufacturier american, cel care a realizat primele lame de ras; în 1901 a înfiinţat, împreună cu W. E. Nickerson, compania „Gillette", prima producătoare din lume de lame de bărbierit; producţia a început în 1903, patentul invenţiei fiind obţinut în 1904 (n. 1855) 

-1933: A murit istoricul Mihail C. Suţu; a pus bazele unei cercetări numismatice sistematice şi istorice, înscriindu-şi numele între primii numismaţi din sud-estul Europei; a donat Academiei Române întreaga sa colecţie de monede şi antichităţi; membru titular al Academiei Române din 1909 (n. 1841)

- 1935: S-a născut Wim Duisenberg, economist olandez, primul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) si cel care a introdus moneda unica in Europa, supranumit „părintele euro" (d.31.07.2005)

- 1937: S-a născut David Hockney, pictor, fotograf şi scenograf britanic 

- 1941: Armata Româna încheie operaţiile militare în Nordul Bucovinei, atingând graniţa existentă între România şi URSS în vara anului 1940

- 1943: S-a născut Margareta Pâslaru, interpretă româncă de muzică uşoară, populară, actriţă de teatru, film, compozitoare, textieră, realizatoare emisiuni TV si radio.

- 1945: La această dată a fost citit, la Londra, în cadrul unei conferinţe de presă, textul declaraţiei ce punea bazele mişcării Pugwash (mişcare a oamenilor de ştiinţă pentru pace, dezarmare şi securitate); iniţiatorii mişcării au fost savanţii Bertrand Russel şi Albert Einstein, declaraţia fiind ultimul act pe care Einstein l-a semnat înainte de a muri; mişcarea Pugwash va fi creată abia în iulie 1957, în cadrul unei conferinţe ţinute în localitatea canadiană care a dat numele mişcării; în anul 1995, mişcării Pugwash şi preşedintelui ei, britanicul de origine poloneză Joseph Rotblat, le-a fost atribuit Premiul Nobel pentru Pace

- 1946: S-a născut Angela Similea, interpretă româncă de muzică uşoară 

- 1947: S-a născut Mirabela Dauer (Bela Scorţaru), interpretă româncă de muzică uşoară.

- 1956: S-a născut actorul american de film Tom Hanks.Thomas „Tom" Jeffrey Hanks (n. 9 iulie 1956) este un actor, regizor şi producător de film american, câştigător a două premii Oscar pentru cel mai bun actor (Philadelphia, 1994, Forrest Gump, 1995). El şi-a început cariera ca actor de comedie înainte de a obţine succese notabile ca actor dramatic.La ora actuală, Hanks este listat ca fiind nr. 1 în topul actorilor cu cele mai mari încasări atât în SUA - 3,3 miliarde dolari - cât şi în lume - aproape 6 miliarde $.

- 1958: Se produce, intr-un golf din Alaska, cel mai mare val, avand 524 m, datorat unei alunecari de teren.

- 1964: S-a născut actriţa americană Courtney Love

- 1968: S-a născut Daniel Iordachioaie, interpret român de muzică uşoară 

- 1974: A murit Earl Warren, jurist şi om politic american; şef al Curţii Supreme (din 1953), a impus (în 1954) votarea unei hotărâri care condamna segregaţia rasială în şcoli; a prezidat, între anii 1963 şi 1964, Comisia care a anchetat asasinarea preşedintelui SUA John F. Kennedy (n. 1891)

- 1979: Sonda spaţială americană Voyager 2 „vizitează” Planeta Jupiter. Voyager 2 este o sondă spaţială, lansată la 20 august 1977 (înaintea lui Voyager 1) de NASA. Este identică cu Voyager 1 şi este singura sondă care a vizitat toate cele patru planete mari ale sistemului solar: Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun, datorită unei alinieri a acestor planete.Jupiter a fost vizitat la 9 iulie 1979, când apropierea maximă a fost de 570.000 km de suprafaţă. A descoperit câteva noi inele ale planetei şi trei noi sateliţi ale acesteia, Adrastea, Metis şi Thebe. Saturn a fost vizitat la 25 august 1981, la o distanţă de 365.000 km. La 24 ianuarie 1986 Voyager 2 ajunge la 81.500 km de Uranus, unde a descoperit 10 noi sateliţi şi a studiat satelitul Miranda, de la 31.000km. Apropierea maximă de Neptun a avut loc în data de 25 august 1989, la doar 4950 km de polul său nordic, iar 5 ore mai târziu a trecut la 40.000 km de satelitul Triton. Sonda va ajunge în spaţiul interstelar, iar în anul 2020 se estimează că va înceta să transmită date, datorită epuizării sursei de energie de la bordul ei (generator electric cu izotopi radioactivi de plutoniu 238).Voyager 2 are la bord şi un disc de aur, pe care sunt imprimate imagini şi sunete de pe Pământ, pentru eventualele civilizaţii extraterestre care o vor întâlni

- 2002: A murit actorul american de film Rod Steiger. Rod Steiger (n. 14 aprilie 1925) a fost un actor american câştigător al premiului Oscar în 1967 pentru cel mai bun actor, cunoscut pentru jocul său actoricesc intens în filme considerate clasice ale genurilor respective, aşa cum sunt În arşiţa nopţii (în original, In the Heat of the Night) (Premiul Oscar), Pe chei (în original,On the Waterfront) şi Doctor Jivago. 

- 2011: Sudanul de Sud a devenit în mod oficial stat independent, după 37 de ani de război civil 

- 2011: A murit cântăreţul argentinian de muzică folk Facundo Cabral (n. 1937)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 Puțini știu de ce măgarii sunt atât de încăpățânați, însă această trăsătură ascunde o logică remarcabilă. Departe de a fi un simplu caprici...