GÂNDUL ZILEI ....SOCRATE...
Motto:" Singurul lucru, pe care îl știu ,este că nu știu nimic"! Socrate...
A fost unul dintre cei mai mari filosofi ai lumii. Născut în 469,i.e.n.,în Atena,Socrate avea să devină unul dintre personajele controversate din oraș,atitudinea lui starnind controverse și, în final, îi aduce sfârșitul la vârsta de 70 de ani.Socrate a fost condamnat la moarte pentru necredința în zei și pentru corupere a tinerilor prin cele scrise ,mai jos...
Filozoful grec Socrate a murit în anul 399 î.Hr.
UN CITAT care a deranjat :
"Copiii din ziua de azi iubesc luxul.
Nu au maniere, disprețuiesc autoritatea și dovedesc lipsă de respect față de bătrâni.
Nu se mai ridică în picioare ,când oamenii în vârstă intră în încăpere.
Își contazic părinții, mănâncă în grabă delicatesele la masă, stau picior pest picior, și sunt tirani cu profesorii.
Tinerii din ziua de azi nu se gândesc decât la ei însiși.
Nu au pic de respect pentru părinți sau persoane în vârstă.
Vorbesc ca și cum ei însiși ar ști totul și ceea ce noi considerăm înțelepciune este lipsit de relevanță pentru ei.
Cât despre fete, sunt directe, lipsite de modestie și nefeminine în limbaj, comportament și îmbrăcăminte."
Au trecut 2500 de ani....
Am ajuns ?... de unde am plecat!
Puțini știu însa că, atunci când Socrate spunea acestea, Atena tocmai se prăbușise deja din cauza acestei realități sociale decadente, moleșita de bunăstare, pierduse toate războaiele și era ruinată.
Când Socrate le-a pus în față aceasta oglindă, a fost judecat de un juriu și acuzat de vinovăție pentru discursul său.
Socrate a continuat să-și spună punctul de vedere și a fost din nou judecat.
Verdictul a fost condamnarea la moarte, verdict ce se aplica peste o lună, Grecia fiind în mare sărbătoare rituală.
Discipolul său Platon, în acest răstimp, i-a propus și organizat o fugă în surghiun.
Socrate a refuzat și în acea lună de răgaz, și-a transmis toată învățătura discipolilor săi.
În ziua când trebuia executat, Socrate s-a sinucis .
Și astfel, toate lucrurile inteligente care s-au spus vreodata, pun în evidență unicul lucru neperisabil din patrimoniul universal: Prostia comunităților umane.
După 2500 de ani Grecia a rejudecat procesul.
Filosoful antic grec Socrate, care a plătit cu viața pentru învățătura și activitatea sa neconformistă, a fost achitat în 2012 după 2500 de ani de la moarte, într-un proces rejudecat, simbolic, în Grecia, fiind reprezentat de zece avocați și apărători ai drepturilor omului, rejudecarea procesului fiind organizată de Fundația Onassis.
De la Socrate a rămas citatul: „Singurul lucru pe care îl știu este că nu știu nimic”. Socrate a fost atât de dur în formularea acestui principiu, fiindcă îi critica pe cei care se credeau în materie de cunoaștere „alfa și omega”, fără să recunoască atunci când nu știau ceva.
Învățăturile lui Socrate se concentrează pe căutarea cunoașterii de sine și pe importanța virtuții. El considera că omul trebuie să se cunoască pe sine în profunzime pentru a atinge înțelepciunea și a trăi o viață virtuoasă.
Principalele învățături ale lui Socrate:
Cunoașterea de sine:Nosce te îpsum!Cunoaște- te pe tine însuți!
Socrate considera că auto-cunoașterea este punctul de plecare pentru orice altă formă de cunoaștere. El credea că, pentru a înțelege lumea și a trăi o viață bună, trebuie mai întâi să ne înțelegem pe noi înșine, cu punctele noastre forte și slăbiciunile.
Dialogul:
Socrate era un maestru al dialogului. Prin interogarea metodică, el îi ajuta pe ceilalți să-și exploreze ideile și să-și descopere propriile contradicții. Această metodă, numită metoda socratică, este o formă de gândire critică care încurajează examinarea atentă a presupunerilor și convingerilor.
Virtutea:
Pentru Socrate, virtutea era scopul suprem al vieții. El credea că cunoașterea era legată de virtute și că o persoană înțeleaptă va acționa întotdeauna conform valorilor morale.
Importanța sufletului:
Socrate punea un accent deosebit pe suflet, considerând că acesta este esența ființei umane. El considera că sufletul trebuie cultivat și educat pentru a atinge starea de virtute.
Ironia socratică:
Socrate folosea adesea ironia ca strategie retorică pentru a evidenția ignoranța interlocutorilor săi și pentru a-i determina să reflecteze asupra propriilor convingeri.
Critica dogmatismului:
Socrate era un critic al dogmatismului și al acceptării fără rezerve a opiniilor altora. El încuraja oamenii să-și pună întrebări, să cerceteze și să-și dezvolte propriile opinii.
În esență, învățăturile lui Socrate ne invită la introspecție, la examinarea critică a convingerilor noastre și la căutarea neîntreruptă a cunoașterii și a virtuții.
Prin stilul său unic și prin noua perspectiva avuta ,Socrate a rămas în istorie ca unul dintre marii înțelepți ai lumii ,în ciuda faptului ca se considera pe sine ignorant.El a avut un rol crucial în formarea lui Platon ,care la rândul său a fost profesorul lui Aristotel ,cei trei formând triumviratul filosofiei clasice ,contribuind la dezvoltarea ulterioara a celorlalți filosofi.
Sursa,net.
Janeta Hulea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu