marți, 8 iulie 2025

$$$

 ERNST MORO - datorită lui, cunoscuta supă de morcovi a salvat mii de vieți și a făcut posibilă diagnosticarea, de exemplu, a paraliziei cerebrale la copii, și a descoperit și lactobacilii, fără a primi niciun premiu semnificativ.


Este înfricoșător de imaginat, dar acum puțin peste un secol și jumătate, speranța medie de viață a omului era la jumătate din cea de astăzi. Totuși, asta nu înseamnă că strămoșii noștri trăiau doar 35-40 de ani și mureau de bătrânețe. Partea principală a acestui indicator este asociată cu nivelul ridicat al mortalității infantile. Nu era suficient ca un copil să se nască pur și simplu, trebuia să trăiască până la vârsta adultă.


Moreau a studiat în Austria, la Graz. În 1899, a obținut diploma de medic (ceea ce se numește acum MD în SUA și Marea Britanie), în 1901-1902 a lucrat cu remarcabilul Theodor Escherich (cel care a descoperit bacteria Escherichia coli), în 1906 la München s-a specializat în pediatrie, iar doi ani mai târziu a devenit profesor la Universitatea din Heidelberg.


În 1908, a făcut o descoperire majoră care a fost explicată abia un secol mai târziu.


În acea vreme, mulți copii mureau din cauza diareei. Moreau a dezvoltat o rețetă simplă care i-a permis să reducă mortalitatea infantilă la jumătate - supă obișnuită de morcovi. O jumătate de kilogram de morcovi a fost transformată în piure, turnată cu un litru de apă, s-au adăugat trei grame de sare și s-a fiert până la un volum de un litru. Asta e tot.


Abia în 2002 a devenit clar că oligozaharidele acide formate în această supă și transferate în soluție de la morcovi împiedică bacteriile să se atașeze de mucoasa intestinală. Alte studii au arătat că, datorită acestor proprietăți, supa tratează chiar și diareea cauzată de bacterii rezistente la antibiotice.


În general, acest lucru este deja suficient pentru a ne aminti de Moro și a-i fi recunoscători. În plus, el a introdus sterilizarea biberoanelor și a descoperit că copiii hrăniți cu lapte matern sunt mai rezistenți la boli (a devenit evident mai târziu că copiii „naturali” sunt protejați de anticorpii mamei lor, spre deosebire de copiii „artificiali”).


Moro a fost cel care a inventat „laptele lui Moro” pentru hrănirea artificială (smântână-făină-unt-zahăr). El a descoperit lactobacilii conținuți în produsele lactate fermentate și le-a dovedit beneficiile. El a fost cel care a identificat reflexul prezent la un nou-născut în primele luni: dacă se produce un sunet ascuțit lângă capul copilului, acesta își va întoarce mai întâi brațele, desfăcându-și degetele, apoi își va apropia mâinile, strângându-le. Dacă reflexul lipsește, acesta poate fi un semn de deteriorare sau suprimare a sistemului nervos central. Absența reflexului Moro poate indica, de exemplu, paralizie cerebrală.


În ciuda tuturor realizărilor sale, Moro a dus o viață modestă și nu a fost premiat (nici măcar nu a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru medicină. Nici măcar o dată).


Până la vârsta de 74 de ani, și-a dedicat viața afacerii sale preferate - a lucrat ca medic în cabinet privat, deschizând o clinică pediatrică pe Mozartstrasse, nr. 10.


Este surprinzător faptul că nu există practic niciun material despre această persoană remarcabilă pe internetul în limba rusă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 Oamenii tăcuți au creierele care lucrează în mod diferit - ei procesează informațiile mai profund înainte de a vorbi, cortexul prefrontal l...