Un negustor se îndrepta spre târgul de la Frankfurt și, pe drum, printr-un sătuc, și-a pierdut punga cu bani – o sumă însemnată: 800 de guldeni. Să ne gândim că, în acele vremuri, cu 40 de guldeni se cumpăra un cal. Așadar, pierderea echivala cu valoarea a douăzeci de cai – o pagubă deloc neglijabilă.
Pe acea cale trecea un tâmplar localnic, care a găsit punga grea cu bani. A dus-o acasă, nu a suflat o vorbă nimănui și a ascuns-o, în așteptarea ivirii stăpânului de drept – căci dacă va veni să o revendice, va trebui să o înapoieze. Dacă nu... poate că altfel se va rândui. Dar, în orice caz, trebuia să aștepte.
În duminica următoare, preotul a anunțat în biserică: s-au pierdut 800 de guldeni, iar cel care îi va găsi și înapoia va primi o recompensă de 100 de guldeni. Tâmplarul, om cinstit, a adus banii preotului.
Preotul l-a chemat pe negustor, care a venit, a luat punga, a numărat banii și i-a dat tâmplarului nu cei 100 de guldeni promiși, ci doar 5, însoțindu-i de cuvinte jignitoare:
— Ai luat o sută fără să spui, căci în pungă erau 900 de guldeni!
Astfel, lacomul negustor a încercat să trișeze și să economisească pe seama cinstei altuia.
Tâmplarul s-a revoltat:
— N-am luat nici măcar un singur gulden, darmite o sută. Sunt om credincios!
Preotul l-a sprijinit:
— Îl cunosc bine. E om drept, temător de Dumnezeu. Nu s-ar înjosi să fure.
Dar negustorul continua să insiste asupra minciunii sale. Cearta se prelungea, așa că preotul i-a dus pe amândoi la tribunalul orașului Frankfurt. Procesul a durat mai multe zile și a stârnit rumoare printre cetățeni. În ziua sentinței, sala judecății era arhiplină – toți voiau să afle deznodământul.
Judecătorul l-a întrebat pe negustor:
— Poți jura că ai pierdut 900 de guldeni?
Negustorul, fără să clipească, și-a pus mâna pe Biblie și a jurat. Pe atunci, jurământul pe Biblie era act solemn, aproape sacru.
Apoi, judecătorul s-a întors către tâmplar:
— Poți jura că ai găsit doar 800 de guldeni?
Tâmplarul a pus cu calm mâna pe Biblie și a jurat și el.
Atunci, judecătorul a rostit hotărârea:
— Cazul este limpede. Punga găsită de tâmplar nu îi aparține negustorului, căci acesta a jurat că a pierdut 900 de guldeni. Prin urmare, punga și cei 800 de guldeni rămân tâmplarului, care poate dispune de ei după bunul plac. Iar negustorul să-și continue căutarea – poate că punga lui, cu cei 900 de guldeni, e încă undeva pe drum...
Astfel, negustorul a rămas și fără bani, și fără onoare. Sentința judecătorului a fost una înțeleaptă și dreaptă, dovedind că lăcomia și viclenia se pedepsesc singure.
© Johannes Pauli, 1506
Ilustrație: William Conor – Portretul judecătorului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu