luni, 6 mai 2024

***

 

21 de lucruri pe care nu le știai despre Columbia:


1. Columbia este singura țară din America de Sud cu linii de coastă atât la Oceanul Pacific, cât și la Marea Caraibelor, oferind plaje și ecosisteme diverse.


2. Țara poartă numele lui Cristofor Columb, exploratorul italian care a condus expediția care a adus America în atenția Europei, deși Columb nu a pus niciodată piciorul în Columbia.


3. Columbia este cunoscută drept cel mai mare producător mondial de smaralde. Calitatea și culoarea smaraldelor columbiene le diferențiază de cele găsite în altă parte.


4. Acesta are al doilea cel mai înalt nivel de biodiversitate din lume, adăpostul a peste 56.000 de specii de floră și faună, inclusiv mai multe specii de păsări decât orice altă țară.


5. Pădurea tropicală Amazon acoperă aproximativ o treime din teritoriul Columbiei, fiind o zonă crucială pentru biodiversitatea globală și eforturile de conservare a mediului.


6. Moștenirea culturală a Columbiei este un amestec de influențe indigene, spaniole, africane și arabe, reflectate în muzica, dansul, festivalurile și bucătăria sa.


7. Sportul național al țării este „tejo”, un sport tradițional în care jucătorii aruncă discuri de metal într-o țintă care explodează la impact.


Opt. Columbia este cel mai mare producător mondial de cafea după Brazilia, cunoscut în special pentru boabele sale Arabica de înaltă calitate cultivate în regiunea columbiană axei de cafea.


Nouă. Râul Cano Cristales, denumit adesea „Râul celor cinci culori” sau „Curcubeul lichid”, este renumit pentru nuanțele sale vibrante cauzate de plantele acvatice pe albia râului, vizibil într-o scurtă perioadă între anotimpurile umede și uscate.


Zece. Bogotá, capitala și cel mai mare oraș al Columbia, este situat la o altitudine de 2.640 metri (8.660 ft), fiind unul dintre cele mai înalte capitale din lume.


11 ani. Orașul-port istoric Cartagena este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, cunoscut pentru arhitectura și fortificațiile sale coloniale bine conservate.


12 ani. Mâncarea națională a Columbiei este „bandeja paisa”, care include fasole, orez, carne tocată, plantain, chorizo, arepa, avocado și un ou prăjit.


13 ani. Shakira, o cântăreață pop și compozitoare de renume global, s-a născut în Barranquilla, Columbia.


14 ani. Declarația de Independență columbiană din Spania a fost proclamată la 20 iulie 1810, care acum este sărbătorită ca Ziua Independenței Columbiei.


15 ani. Gabriel García Márquez, un autor laureat al Premiului Nobel cunoscut pentru capodopera sa „O sută de ani de singurătate”, s-a născut în Aracataca, Columbia. Opera sa a atras atenția la nivel mondial asupra literaturii columbiene.


16 ani. Orașul pierdut sau „Ciudad Perdida”, este un oraș antic din Sierra Nevada din Columbia, despre care se crede că a fost fondat în jurul anului 800 d.Hr., cu aproximativ 650 de ani mai devreme decât Machu Picchu.


17 ani. Muzica columbiană este diversă și include genuri populare precum Cumbia, Vallenato, Salsa și Reggaeton, reflectând patrimoniul multicultural al țării.


18 ani. Columbia este a doua cea mai populată țară din America de Sud, după Brazilia, și a treia cea mai mare populație vorbitoare de spaniolă din lume, după Mexic și Statele Unite.


19 ani. Țara are o tradiție a „Novenei de Crăciun” (Novena de Aguinaldos), o sărbătoare de nouă zile înainte de Crăciun, implicând rugăciuni, colinde și adunări.


20 de ani Medellín, cândva notoriu ca fiind unul dintre cele mai periculoase orașe din lume, a trecut printr-o transformare semnificativă și acum este cunoscut pentru sistemul său inovator de transport public, atracțiile culturale și festivalurile sale.


21. Columbia a recunoscut peste 102 grupuri indigene și se angajează să-și păstreze limbile, teritoriile și tradițiile, demonstrând angajamentul țării față de diversitatea culturală. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  WILLIAM SHAKESPEARE  William Shakespeare is arguably the most famous writer of the English language, known for both his plays and sonnets....