joi, 29 noiembrie 2018

Dincolo de masca lui Spider-Man

Mi-as dori sa revin oricand in lumea copilariei si in starea mea sufleteasca din vremurile de cand eram copil, adolescent si chiar adult tanar. Dar mai ales as prefera sa cred ca nu am iesit nicicand din acea stare in care preferam sa vad un film la cinema doar pentru atmosfera generala, pentru emotiile traite inainte de a intra in sala si apoi in timpul vizionarii filmului. Mi-as dori sa vad oricand un film de animatie, nu numaidecat un film pentru copii ci un film pentru intreaga familie ce imbina simultan aventura, actiunea si ceva elemente SF.
De aceea m-ar tenta sa astept cu nerabdare data de 28 decembrie 2018 pentru a vedea filmul “Spider-Man: Into The Spider-Verse” / “Omul-Păianjen: În lumea păianjenului”. Si nu oriunde, ci intr-o sala de cinema. E tot ceea ce mi-as dori: atmosfera unei sali de cinematograf si povestea unui film de animatie atat pentru copii cat si pentru intreaga lor familie.
Pana atunci, privind trailerul filmului, incerc sa imi pun imaginatia la lucru,asa cum fac de obicei. Si de obicei nu duc lipsa de imaginatie. Mereu cand citesc o carte sau vad un film este ca si cum eu insami as fi in mijlocul actiunii, chiar in pielea personajului principal si, chiar mai mult decat atat, in pielea fiecarui personaj, rand pe rand, gandind ca ei, miscandu-ma ca ei, vorbind ca ei, actionand ca ei.
Desi inca nu stiu pe de-a-ntregul actiunea filmului, urmarind trailerul, incerc sa imi construiesc propria poveste, intrand in pielea personajului principal, Miles Morales. Mi-l inchipui ca pe un tanar inimos, aparent banal in viata reala, desi cu o minte sclipitoare si cu un suflet bun, incercand sa ajute pe cat se poate, anonim si fara a astepta nici o alta rasplata decat recunostinta oamenilor, intreaga comunitate din care face parte si pe fiecare dintre membrii ei, in special pe cei care au nevoie sa li se intinda o mana de ajutor la nevoie, si pedepsind asa cum stie el pe cei care fac rau comunitatiii si membrilor ei.
Ce as putea sa fac eu insami comunitatii din care fac parte? Multe, extrem de multe. Atat de multe incat uneori nici nu as sti cu ce sa incep. Pornind de la banalul gest de a ajuta un om care se deplaseaza greu de a trece peste orice obstacol de pe drum, fie si a-l ajuta sa traverseze o strada aglomerata sau de a trece peste o portiune alunecoasa sau cu prea multa zapada, in timpul iernii, pana la a feri de pericole pe cei expusi. Pornind de la a indruma copiii sa apuce pe drumul cel bun pana la a opri pe cei cu ganduri rele sa isi duca la bun sfarsit orice plan mai mult sau mai putin diabolic. Dar asta ar face eroul nostru oriunde s-ar afla, in orice comunitate.
Poate ca as incerca sa indemn pe liderii comunitatii si sa-i indrum in asa fel si cu atat mai convingator sa ia cele mai bune decizii pentru comunitate: sa-i ajute pe cei care au cu adevarat nevoie de ajutor si care, ajutati in momentul si in modul potrivit, ar putea sa intoarca ajutorul in beneficiul lor, tocmai pentru a se putea ajuta in continuare singuri sa se poata descurca in viata. As incerca sa determin pe cei care o pot face sa dezvolte infrastructura in asemenea maniera incat sa poata fi cu adevarat utila oamenilor care locuiesc in oras si nu sa investeasca fondurile de care dispun in proiecte vremelnice si putin folositoare. As incerca sa impun un sistem corect de valori in randul membrilor comunitatii, in asa fel incat sa ii respecte si sa-i stimeze pe cei care, in decursul timpului, au oferit ceva de valoare comunitatii in care s-au format si din care au pornit in viata, pentru a se afirma din plin in intreaga tara si in intreaga lume. As incerca sa ofer oportunitati de afirmare tuturor celor capabili si tuturor care au nevoie de un impuls si de o mana de ajutor pentru a se descurca in viata tocmai in realizarea oricarui proiect pe care l-ar demara la un moment dat. As incerca sa ofer acces facil la orice forma de cultura si informare oricaruia dintre membrii comunitatii: acces facil la presa, carti si spectacole de teatru, film si muzica. As incerca sa creez locuri de munca pentru toti care ar avea mare nevoie de o sursa de venit pentru ei si pentru familie, nu numai pentru locuitorii orasului ci si pentru cei din imprejurimi sau de mai departe, dar fara a tolera lenea si nemunca. As incerca sa ma folosesc de toate atuurile de care dispune orasul tocmai pentru a-i asigura dezvoltarea in favoarea locuitorilor sai. Si as incerca sa ofer tot ceea ce este necesar pentru a asigura o viata decenta si un mediu propice de afirmare pentru toti membrii comunitatii.
Ar fi multe de facut pentru membrii unei comunitati, indiferent cat de mare sau de mica ar fi ea. Nu stiu daca s-ar putea realiza toate aceste deziderate si chiar mai mult decat atat, dar merita incercat. Si nu trebuie sa porti masca lui Spider-Man pentru asta. Este suficient sa fii discret si sa lasi membrii comunitatii sa te aprecieze pentru tot ceea ce faci.
Articol scris pentru SuperBlog 2018

miercuri, 28 noiembrie 2018

Hurom – un start perfect pentru o zi perfectă!

Dupa o zi obositoare, in care se aduna tracasarea de la servici cu activitatea extrem de intensa pentru propria-mi placere, in care incerc, in doar maxim cateva ore sa recuperez tot ceea ce as fi putut pierde in decursul a cel putin cateva zile, daca nu saptamani, luni si chiar ani, nici nu asfinteste bine soarele ca ma apuca oboseala. Tocmai acea oboseala care incepe sa te inmoaie usor, incetul cu incetul, incat iti vine sa te cuibaresti sub o patura si sa inchizi doar ochii... Poate ca apuc sa mai citesc cateva pagini de carte, sa mai vad cateva secvente de film sau sa ascult ca prin vis putina muzica inainte de a pluti deja in lumea viselor.Sau poate nu... Dar in urmatoarele 7-8-9 ore dorm bustean, visez intens si nu stiu daca imi mai amintesc dimineata ce am visat. Si deodata suna desteptarea, cu sunet de trompeta ca in tabara scolara de vara si ma intreb: "Iarasi e dimineata? Trebuie sa merg ar la servici sau pot sta acasa in weekend?"
Ma scol din pat, ma schimb si ma duc in baie sa ma spal putin de ultimii aburi ai somnului. Si imi dau seama ca trebuie sa imi iau portia de energie care sa ma puna pe linia de plutire. Este inca prea devreme pentru cafea; o cafea mi-ar prinde bine putin mai tarziu, cand incep sa lucrez intens la si pentru servici. Asa ca ar fi cazul sa imi refac putin rezervele de hrana care sa imi furnizeze energia pentru urmatoarele ore.
Imi fac repede un sandvis sau chiar doua. Dar ar mai trebui ceva: obligatoriu o cana cu lapte cald, care sa ma hraneasca si sa ma hidrateze putin. Dar parca nu pare suficient. Aici intra in actiune storcatorul prin presare la rece Hurom. Sunt condamnata sa traiesc sanatos ca sa rezist tuturor provocarilor zilei si, culmea, chiar imi place asta. Asta inseamna sa ma hranesc 100% natural, iar storcatorul imi transforma orice sortiment din legume sau fructe intr-un preparat delicios, extras la maxim din cantitatea disponibila de materie prima, iar ceea ce rezulta contine cu pana la 6 ori mai multe vitamine, minerale si enzime decat orice produs similar obtinut cu ajutorul storcatoarelor din generatiile mai vechi. Asta imi va reface nivelul glicemiei scazut peste noapte si imi va furniza vitaminele, mineralele si enzimele necesare functionarii optime a organismului, cel putin pana la pauza de cafea si dupa aceea.
Cu siguranta ca legumele si fructele pot fi mancate si ca atare sau combinate in salate asortate, dar timpul de preparare este adesea destul de lung. E adevarat ca in plus iti furnizeaza si o cantitate suplimentara de fibre, dar uneori este mult mai simplu si mai rapid sa iti prepari ceva ce poate fi consumat (si savurat!) mult mai rapid pentru a incepe activitatea zilnica in cele mai bune conditii.
Acum pot incepe activitatea zilnica in conditii optime si in forta, Multumesc, Hurom!
Articol scris pentru SuperBlog 2018

sâmbătă, 24 noiembrie 2018

Prima întâlnire

Mi s+a intamplat, nu o data, sa imi doresc sa cunosc in realitate pe cineva cu care vorbisem, pana in acel moment, doar de la distanta: telefonic sau online. Cu ani in urma, pe vremea copilariei, adolescentei si a primei mele tinereti, aproape toate contactele dintre oameni se faceau in mod direct, fata in fata, si doar intr-un mod exceptional, intr-o prima faza, telefonic, si asta pentru stabilirea in etapa urmatoare a unei intalniri directe, fata in fata. In ultimii ani, de cand internetul a cunoscut o dezvoltare fulminanta, intr-atat de mare si de intensa incat practic aproape ca nu ne putem lipsi de el decat pentru perioade scurte, primele discutii dintre doua [ersoane care abia au venit in contact si incep sa se "cunoasca, se petrec online, adesea pe retelele de socializare existente, sau pe diferite forme de messenger sau prin e-mail. Poate dura cateva saptamani bune sau chiar cateva luni pana cand cei doi amici virtuali sa isi doreasca sa se vada direct, fata in fata, in viata reala. Si asta adesea pentru a se implica cat de rapid intr-o alta etapa a unei relatii.
Marturisesc ca am trecut si eu de cateva ori prin asemenea experiente, in anii in care sunt online zilnic, sa vin in contact cu persoane aflate la mare distanta de mine, rareori incredibil de aproape, care staupitite, cu treaba sau fara, in spatele unui monitor. Uneori sunt persoane pe care deja le intalnesc in viata reala, in speta prieteni vechi cu care reusesc sa iau legatura si online, chiar daca in viata de zi c zi ne intersectam drumurile de nenumarate ori. Cu alte persoane am luat primul contact online; "relatia" dintre mine si ei/ele a durat mai mult sau mai putin: de la cateva convorbiri ocazionale, mai scurte sau mai lungi, dupa care s-a instalat tacerea, pana la "relatii" de durata de cateva luni sau chiar ani in sir. Inevitabil cele mai multe asemenea relatii s-au incheiat mai mult sau mai putin brusc: fie discutiile s-au rarit din ce in ce mai mult pana s-au oprit definitiv, fie a existat o prima intalnire in viata reala care, din pacate, fie ca a fost urmata sau nu de alte intrevederi, aproape intotdeauna nu s-a concretizat in nimic de durata.
De multe ori discutiile petrecute online intre doi oameni se pot produce cu diferite scopuri: fie discutii "de afaceri", de colaborare intr-un proiect, sau discutii de pura prietenie, de corespondenta. Adesea, la un moment anume, apare nevoia din ambele parti sau doar de o singura parte, sa se treaca la urmatorul pas: o intalnire live, fata in fata. Motivele sunt diferite. Daca este o relatie de colaborare, discutiile se petrec putin altfel decat online: uneori schimburile de informatii pot fi mai intense, desi nu neaparat, dar in orice caz informatiile se schimba putin altfel, mai direct si implicand toate simturile de care dispunem pentru a asimila informatiile. Daca este o relatie de pura prietenie, care poate evolua sau nu in ceva mai mult, se doreste adesea a se verifica daca poate exista si o "chimie" speciala intre cei doi oameni, dincolo de suprafata rece a monitorului.
Si eu am simtit adesea nevoia sa cunosc live persoanele cu care discut online, fiecare aflandu-se fata in fata cu suprafata rece si sticloasa a unui monitor. Fie ca vroiam sa facem un schimb real de opinii folosindu-ne amandoi nu doar de sunete si imagini reci, ci si de tonalitatea vocii, jocul privirilor si limbajul mimico-gestual al trupului. Asa as putea transa mai direct orice problema, pentru a vedea daca si cum poate sa continue acea relatie.
Desigur, prima impresie este data de aspectul fizic al persoanei in cauza care isi dezvaluie celuilalt imaginea personala. Daca caracteristicile fizice sunt deja definite, ele nu pot fi ajustate/imbunatatite decat prin anumite trucuri legate de coafura, machiaj si mai ales vestimentatie si accesorii: o rochie eleganta, o pereche de pantofi, sandale sau ghete, in functie de sezon, si un sacou sau un palton daca vremea este rece.
Sincer vorbind, desi sunt adepta tinutelor elegante sau cel putin decente, sunt nevoita adesea sa adopt o tinuta ceva mai casual chiar si in cazul primei intalniri. Motivul? Sunt o persoana care este nevoita sa circule foarte mult de colo pana colo. Si nu poti merge prin tot orasul kilometri intregi, adesea pe jos sau chiar cu un mijloc auto, imbracat in tinute ultra-elegante. In acest caz este mai potrivita o tinuta mai comoda in cazul in care prima intalnire se desfasoara, de pilda, la finalul orelor de program sau in timpul programului, la locul de munca sau in timpul unei deplasari intre diferite puncte de lucru. Desigur, daca intalnirea este oarecum programata dinainte si daca exista timp suficient pentru a-ti schimba vestimentatia, se poate trece relativ usor la o tinuta mai eleganta.
Prima intalnire? Sau o reintalnire cu un prieten de suflet sau cu o persoana apropiata pe care nu am mai vazut-o de mult? Emotia este fantastica. Oare cum arata in realitate respectiva persoana? Se stie ca imaginea mediata de un monitor si vocea transmisa telefonic, oricat de fidela ar fi transmisia, nu poate corespunde total realitatii. In plus ii poti surprinde si cele mai fine detalii ale trasaturilor fizice, se poate simti caldura si mirosul corpului, textura pielii, gesturile si miscarea corpului, timbrul real al vocii. Plus ca reactiile fiecaruia dintre noi sunt mai spontane, mai directe, mai imprevizibile, mai putin studiate. Daca este vorba de cineva pe care nu l-am mai intalnit de ceva timp ne gandim: oare cum mai arata? Oare care ii va fi reactia cand vom fi fata in fata?
Desigur ca la prima intalnire vor aparea reactii mai putin controlate si de o parte si de alta, reactii determinate adesea de emotiile absolut firesti. Apare si o anumita retinere, determinata de o usoara teama de necunoscut: nu stii care ii este firea omului din fata ta, nu ii stii comportamentul lui natural, normal, nu stii cum va reactiona. De aceea adesea fiecare dintre noi putem adopta instinctiv un comportament relativ formal, retinut. Daca tinem neaparat sa ne formam o impresie despre celalalt inc din primul moment si sa adoptam o decizie finala si irevocabil, asta e: efectul poate fi o ratare imensa si definitiva. Mai potrivit ar fi sa acordam omului din fata noastra o a doua sansa... a treia... si asa mai departe, pana reusim sa surprindem reactiile firesti ale acestuia si pana reusim si noi sa ne comportam firesc si sa vedem astfel daca reusim sa ne potrivim suficient de mult pentru a ramane macar prieteni si de a ne continua relatia.
Imi amintesc ca in urma cu ceva ani am initiat online o discutie cu un baiat din acelasi oras cu mine. Nu il cunoscusem deloc pana atunci. Primul care a simti nevoia unei intalniri reale a fost el. Am acceptat totusi ideea, desi aveam ceva retineri. Mi se parea putin cam devreme sa ma intalnesc cu cineva necunoscut pana atunci, practic un strain. As fi dorit sa aflu ceva mai multe despre el, ca sa imi formez o parere, desi puteam porni cu o parere preconceputa. In plus eram destul de prinsa in treburile profesionale, avusesem si un eveniment nefericit in familie in ultimul an iar starea mea de sanatate nu era chiar foarte buna. Mi-as fi dorit o relatie de prietenie, dar totodata nu prea aveam puterea sa ma implic in acel moment.
Am fixat o intalnire dupa vreo 2-3 zile, cand dupa servici aveam de trecut pe la birourile sefilor. Eram imbracata casual, ca in timpul serviciului; el era pus oarecum la patru ace. Prima intalnire a fost oarecum formala, am stat de vorba putin la o cafea, apoi, ora fiind oarecum tarzie am plecat impreuna spre casa cu dorinta totusi de a ne reintalni. Am descoperit totusi, din discutii, ca era putin mai mare ca mine, divortat, avand o fetita cu probleme de sanatate pe care, culmea, o cunoscusem fiind o fosta eleva a uneia dintre scolile unde lucram.
Am continuat o vreme discutiile online, timp in care am incercat sa ne cunoastem mai bine. Ne-am intalnit si in trecere, in drumul dintre servici si casa, stand putin pe cate o banca intr-un parculet si discutand. El ar fi vrut ca relatia sa evolueze ceva mai mult si sa trecem intr-o alta etapa; eu eram ceva mai reticenta, nefiind tocmai pregatita sa ma implic in asa ceva, ca timp si energie fizica. Dar problema se putea rezolva din partea ambelor parti cu putina bunavointa si curaj. Si ceva sinceritate. Dar poate ca sinceritatea a pus capacul relatiei. Probabil plictisit de taraganarile mele (e drept ca pasul urmator dorit de el ar fi putut fi facut, daca era dupa el, chiar din ziua urmatoare primei intalniri, ceea ce mie mi se parea ca o ardere de etape), si-a incercat norocul in alta parte. E doar o presupunere de-a mea, probabil bazata oarecum pe realitate, caci intr-o discutie s-a scapat putin cu o afirmatie, ca discutase la telefon cu o alta fata dintr-un alt oras. In fond era decizia lui, viata lui, cu toate planurile. Era dator sa incerce, tatonand chiar doua relatii posibila in (aproape) acelasi timp. Intalnirile dintre noi s-au rarit in timp; eu eram super-ocupata si supra-epuizata ca sa ma implic atunci in ceva mai mult fara o cat de mica certitudine intr-un sprijin moral; probabil ca pentru o vreme mai tot greul ar fi picat pe mine. Dar cine stie? Cum spuneam, intalnirile dintre noi s-au rarit pana cand nu s-au mai produs.
Dupa cativa ani l-am prins activ online. L-am salutat.... M-a salutat... In secunda (aproape) urmatoare mi-a spus ca s-a casatorit cu o fata din a;t oras. Din orasul din care era fata cu care, cica, vorbise in timp ce vorbea si cu mine. Poate ca era tocmai aceeasi fata. Din momentul acela totul dintre noi s-a sfarsit. Definitiv. Desi cu siguranta totul era sfarsit cu mult timp inainte.
Cu siguranta ca nu vestimentatia are un rol esential in succesul infiriparii unei relatii de la prima intalnire. Desi are importanta ei. Dar cu siguranta multi alti factori au un rol definitoriu si cu mult mai profund in stabilirea relatiilor interumane.
Articol scris pentru SuperBlog 2018

joi, 22 noiembrie 2018

Fapte bune tot timpul anului prin Bursa Binelui


Cartile sunt pentru mine mai mult decat un hobby, o pasiune, o dragoste, un prieten. Sunt un adevarat drog si un stil de viata. Poate si pentru ca aveam alt stil de viata decat copiii de azi. Pentru a intelege mai bine, va rog sa urmarim urmatorul material:


Nu stiu daca copiii de azi vor intelege pe copiii de ieri, adica adultii de astazi, parintii lor, unchii si matusille lor... E greu sa ii inteleaga daca nu le-au trait copilaria sau daca nu se straduiesc macar putin sa intre in pielea si preocuparile copiilor de atunci.
Sa revenim putin la pasiunea mea pentru carti, ca de la aceasta sa ajungem la ceea ce vreau sa va povestesc cu adevarat. Citesc dinainte de a intra ca elev la scoala. Nu cred ca aveam 5 ani cand parintii mei au realizat ca... stiu sa citesc. Nu pot spune ca nu mi-a placut joaca, doar ca joaca mea insemna mai putin zbucium si alergare. Gaseam joaca din orice: interpretam diverse "roluri", diverse personaje din carti si filme pe care le devoram cu placere. Initial am inceput treptat-treptat sa devorez cartile; dupa cativa ani am inceput sa imi umplu timpul cu jocuri logice (rebus, probleme de enigmistica) si lucru manual. Dar in principal imi petreceam timpul citind. Am avut avantajul ca parintii si bunicii impreuna cu matusa mea (sora mai mare a mamei) aveau destul de multe carti. Am avut avantajul ca parintii mei nu-mi refuzau placerea de a-mi cumpara carti din librarii, atatea cat se puteau gasi in acele perioade, carti potrivite varstei mele din acele perioade, chiar daca asta insemna sa cumpere cartile pe care pusesem deja ochii si chiar si mainile. Am avut avantajul ca reuseam sa imprumut de la biblioteca publica a orasului oricat de multe carti imi doream: intai de la sectia de copii, unde dupa numai cativa ani, putini ce-i drept, toate bibliotecarele erau exasperate ca nu mai aveau ce sa imi recomande, asa ca m-au "expediat" spre sectia de adulti. Acolo... surpriza! Carti mai multe : 1-2 rafturi in plus peste ceea ce era la sectia de copii pentru fiecare corp de "dulap"... Asa ca m-am apucat de citit, astfel incat problema s-a repetat_dupa cativa ani trebuia sa "vanez" orice carte pe care inca nu o citisem. Norocul meu era ca pe masura ce cresteam incpeam sa citesc carti din tot mai multe genuri, asa ca aveaveam aproape in permanenta o rezerva de carti necitite.
Curand am inceput sa imi cumpar tot mai multe carti din librarie. Piata de carte incepea sa devina din ce in ce mai abundenta. Problema era ca si preturile cartilor cresteau intr-un ritm ametitor, asttfel incat nu reuseam sa imi cumpar atat de mult cat imi doream. Singura solutie era sa imi cumpar carti la un pret ceva mai accesibil. Curand a aparut prima varianta de a cumpara carti la un pret mai redus: carti puse in vanzare impreuna cu un ziar sau o revista in anumite zile din saptamana. Primele carti astfel cumparate au fost de la ziarul (pe atunci) "Cotidianul", editate de editura "Univers", una dintre putinele edituri care supravietuisera din vremurile trecute. Desigur ca pretul redus se datora nu numai compensarii pretului de catre redactia ziarului, (avantajul era reciproc: ziarul vindea cartea si cartea vindea ziarul), dar si de catre anumiti sponsori. Unul dintre acesti sponsori era BCR. Era poate un mod de a face fericiti unii oameni, in speta pe cei care sunt impatimiti de lectura, pentru a-si procura cartile dorite la preturi sensibil mai mici, astfel ca cu aceiasi bani sa-si poata cupara cateva carti in plus.
  Si iata ca dupa cativa ani acelasi BCR lanseaza un nou proiect: Bursa Binelui. Un proiect generos in cadrul caruia oamenii de bine pot face donatii absolut necesare derularii unor diverse proiecte din diverse domenii. Iata care ar fi mecanismul, ideea proiectului:

"Se apropie sărbătorile de iarnă, acea perioadă a anului când simțim nevoia să fim mai buni, mai atenți cu cei din jur și cu problemele lor. E momentul în care se fac cele mai multe donații și indicele faptelor bune crește foarte mult. Crezi însă că e suficient? Statisticile ne arată că e nevoie de ajutor susținut pe tot parcursul anului, în contextul în care ne confruntăm cu probleme mari în toate domeniile mari de activitate, de la social la educatie, de la mediu la sanatate (de exemplu, pentru a număra doar câteva, mai mult de jumătate dintre copii trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, nivelurile de finanţare a educaţiei în România sunt printre cele mai scăzute din Europa, suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul reciclare, mai puțin de 2% dintre români donează sânge etc.).
Bursa Binelui, singura platformă de donații necomisionate din Romania, oferă posibilitatea celor care își doresc să facă fapte bune tot anul să doneze online, simplu, sume mici de bani, care pot contribui la dezvoltarea unor proiecte locale de impact ale unor organizații mici și mijlocii. Donatorii pot să susțină cu sume mici o cauză (de la minimum 5 lei până la maximum 1.000 de lei). Toate plățile sunt securizate, se procesează prin intermediul EuPlatesc.ro și nu se percepe comision.
Practic, platforma aduce împreună organizațiile care au nevoie de sprijin pentru a-și desfășura activitatea și oamenii care vor să investească în faptele bune din comunitatea lor, acoperind toate costurile legate de tranzacții, întreținere și comunicare, astfel că, dacă un donator donează 100 lei, acei 100 lei intră direct în contul organizației.
Cine poate deveni utilizator pe Bursa Binelui?
1. Persoanele fizice:
  • Donează pentru cauza/ cauzele în care cred
  • Promovează cauzele pentru care donează prin instrumentele oferite de Bursa Binelui
  • Fac voluntariat pentru organizațiile înscrise pe platformă.
2. Organizațiile non-profit (ONG):
  • Își fac un cont de utilizator & înregistrează un ONG & înscriu proiecte
  • Promovează proiectele înscrise în fața donatorilor deja înregistrați pe Bursa Binelui.
  • Informează permanent donatorii despre parcursul proiectelor și utilizarea donațiilor primite.
În fiecare an, pe Bursa Binelui organizăm Campionatul de Bine – o competiție-maraton pentru atragerea de donații de către ONG-uri, la finalul căreia BCR dublează sumele atrase de primele 3 ONG-uri clasate, până în limita a 5.000 Euro. În 2019, Campionatul de Bine va fi lansat la începutul anului."

Practic, prin acest proiect, BCR ajuta fiecare ONG, prin donatii online, sa-si asigure finantarea oricarui proiect care poate ajuta societatea in sine si fiecare categorie sau individ aflat in nevoie, sa se dezvolte spre binele sau si al societatii in ansamblu fiind principalul furnizor de fundraising si crownfunding din Romania.

Articol scris pentru SuperBlog 2018

luni, 19 noiembrie 2018

Acoperiș pentru casa visurilor tale

Nu am pierdut ocazia sa le fac o vizita prietenilor mei proaspat mutati in casa noua, desi programul meu destul de incarcat si oboseala resimtita in orice moment nu-mi oferea resursele fizice necesare unei calatorii mai lungi. Dar ocazia s-a ivit si mi-am spus ca nu se cuvine sa o pierd, mai ales ca nu se stie niciodata cand as putea sa mai pornesc la drum prea curand.
Casa era superba: nu foarte mare, dar s[atioasa. Iar gradina bine amenajata oferea posibilitatea de a petrece ore frumoase in aer liber.
Am ridicat privirea in sus, spre acoperis: impecabil, bine lucrat, in ton cu casa.
- Ati facut pana si acoperisul cu aceeasi firma de materiale de constructii?
- Nu. Cu alta firma, dar tot din online. Trebuia sa lucram repede, bine si sigur, stii ca timpul ne presa. Si nu ne permitem sa facem repede, ieftin si... prost. Investitia este prea mare ca sa nu fie facuta inteligent.
- Si cred ca ati avut avantaje, nu gluma, lucrand cu ei.
- Da! Iata avantajele, asa cum le prezinta chiar ei:

  • "Clienții pot cumpăra totul dintr-un singur loc, iar astfel pot economisi timp și mai ales bani (totalul necesarului de materiale fiind mai mic decât în depozitele clasice și hypermarketuri).
  • Nu mai alergi după țiglă metalică, accesorii și sistem pluvial prin depozite, căutând cele mai bune prețuri.
  • Compari ofertele pe care deja le ai de la alți furnizori (fabrici consacrate în acest domeniu), așa te asiguri că obții cele mai bune prețuri.
  • Consiliere gratuită pentru clienții care au nevoie de informații despre produse. Având consultant dedicat, câștigi timp pentru ceea ce este cu adevărat important pentru tine.
  • Marfa se livrează direct de la producător, fiind ambalată corespunzător, ajunge la client în cele mai bune condiții, nefiind stocată prin depozite și manipulată de mai multe ori, ceea ce se reflectă atât în calitatea produselor, cât și în prețul final către client (costurile de manipulare, depozitare și transport fiind, altminteri, incluse în adaosul comercial aferent produsului).
  • Puteți evita comisionul meseriașilor care recomandă depozitele, hypermaketurile sau anumite produse. Chiar dacă sunt bine-intenționați, e posibil să vă recomande doar ceea ce cunosc ei, implicit să ratați șansa de a profita de produse mai calitative sau oferte mai bune.
  • Riscul la achiziție este zero. Ne asumăm responsabilitatea și facem totul pentru ca, în final, clienții noștri să beneficieze de o livrare perfectă și rapidă. Garanția și siguranța livrării mărfii o reprezintă recenziile video de pe site.
  • Vindem exact ce dorește clientul, nu primește o altă marfă mai slabă calitativ sau produse care sunt pe stoc și trebuie rulate."
 - Este o firma specializata pe acoperisuri?
- Exact. Firma furnizeaza extrem de multe tipuri de materiale pentru constructia de acoperisuri la un pret avantajos:  tigla metalica, tabla Lindab, tigla metalica Bilka, tigla metalica Viking Pruszynski, tigla metalica Wetterbest si multe alte tipuri de tigla si tabla metalica. Ca sa nu-ti mai impui capul cu tot felul de detalii tehnice, ceea ce pot sa iti spun ca acoperisul este realizat elegant dar si trainic. Si se armonizeaza cu casa. Este solutia perfecta, Plus ca gasesti toate materialele in acelasi loc, precum si constructorii specializati pentru montarea rapida a materialelor intr-un acoperis bine realizat. Izolarea este perfecta, apa pluviala se scurge rapid fara sa se infiltreze in pereti si in toata casa. Iar reparatiile, atunci cand este cazul, le poti realiza cu aceeasi firma.
Articol scris pentru SuperBlog 2018

vineri, 16 noiembrie 2018

Natura știe calea spre frumusețe

Sa traiesti intr-un oras aglomerat, cu trafic intens, sau intr-un oras de tranzit situat pe traseul unei cai principale ce este traversat de coloane lungi de vehicule de capacitati din ce in ce mai diverse, presupune un stres deosebit asupra organismului datorat poluarii atmosferice. Principalele parti afectate din organism sunt atat pielea, mucoasele si parul, precum si aparatul respirator, care sunt bombardate si imbacsite cu praf, pulberi si gaze toxice care otravesc pur si simplu organismul. Cele mai vizibile efecte se observa la nivelul pielii, care poate deveni dwshidratata si puternic seboreica. In plus, pielea capata o nuanta terna, cenusie, si se "imbogateste" cu riduri si pete ce ii uratesc aspectul.
De aceea este o provocare sa reusim sa protejam pielea de agentii poluanti sau macar sa reusim sa o facem sa se detoxifice, sa se regenereze si sa isi recapete aspectul frumos natural.
Din fericire tot natura stie sa gaseasca calea spre frumusete. Farmec, cel mai mare producator romanesc de cosmetice, a creat gama Aslavital Mineralactiv prin adaptarea la noile tendinte in domeniul cosmetic si la nevoile actuale de protectie impotriva poluarii urbane a consumatorilor. Aceasta prima gama romaneasca creata pe baza argilei 100% naturale, provenita din muntii Padurea Craiului, un ingredient local unic, contine 15 produse cu formulari inovatoare.
Produsele din gama Aslavital Mineralactiv, create toate pe baza argilei 100% naturale, netratate chimic, în componența căreia se regăsesc peste 20 minerale naturale, soluționează problemele distincte ale tenului, în special ale celor sensibile, ușor iritabile, și se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 40-55 ani.
Gama Aslavital Mineralactiv asigura un program de ingrijire a tenului prin mineralizare, regenerare, detoxifiere și antipoluare urbana, aducand o infuzie de tinerețe și naturalețe tenului. Astfel, pentru demachiere și tonifiere, gama ofera:
  • Apa micelara cu argila
  • Emulsia demachianta detox
  • Pentru hidratarea, detoxifierea si protejarea tenului impotriva stresului urban:
    • Fiolele hidratante detox
    • Crema hidratanta antipoluare SPF 10
    • Din categoria produselor antirid, fac parte:
    • Crema antirid poluare SPF 10
    • Elixirul antirid si antipoluare
    • Fiolele cu colagen Aslavital Mineralactiv
    • Crema antirid cu calciu
    • Fiolele pentru regenerare celulara
    • Crema netezire riduri de noapte, care previn imbatranirea cutanata, sustin regenerarea celulara naturala si elimina toxinele din piele, asigurand creșterea elasticitatii pielii.
  • Pentru îngrijirea intensa a tenului, gama conține și o Masca detoxifianta cu carbune, peel-off și Pudra de Argila pentru tratamente cosmetice.
Aceste beneficii ale produselor se datorează asocierii unice dintre argila provenita din Muntii Pădurea Craiului, un regenerator fizic deosebit de puternic, Cobiodefender-ul EMR, un agent antistres specific, cu un rol esențial în revitalizarea metabolismului celular și repararea epidermica și complexul Ferulan, bogat în acid ferulic, unul dintre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți.
Produsele ASLAVITAL sunt disponibile in magazinul online www.farmec.ro si in reteaua de magazine de brand Farmec și Gerovital, dar poate fi achiziționata și din hypermarketuri, supermarketuri și magazinele de specialitate din tara.
In ce priveste argila din Munții Padurea Craiului, aceasta are o paleta larga de beneficii terapeutice și cosmetice.
Beneficii terapeutice:
  • remarcabilă putere de absorbţie;
  • proprietăţi degresante;
  • acţiune antitoxică şi potenţarea forţelor de apărare ale organismului;
  • bun antiseptic, bactericid şi dezinfectant; argila curativă, extrasă în condiţii igienice, este sterilă din zăcământ, fiind complet lipsită de germeni;
  • puteri de echilibrare radioactivă a corpului;
  • cicatrizant;
  • remineralizant eficient, fiind un amestec complex de silicaţi de aluminiu şi având în compoziţie oxizi de aluminiu, fier, magneziu, calciu, oxizi alcalini, anhidridă titanică, oligoelemente;
  • reîncarcă celulele organismului cu energie vitală, revigorându-le.
Beneficii cosmetice:
  • absorbant de impurităţi, detoxifierea pielii;
  • remineralizant, tonifiant;
  • regenerant, stimulează procesele de reparare a tegumentelor;
  • antistres, antioxidant, antiradicalic;
  • revitalizant pentru metabolismul celular.
  Tinand cont de toate aceste beneficii ale produselor cosmetice fabricate de Farmec, putem spune ca formulele produselor cosmetice continand ingrediente naturale autohtone sunt solutia perfecta pentru intretinerea pielii agresate adesea de factorii nocivi din mediul inconjurator, contribuind la detoxifierea si regenerarea acesteia si redandui un aspect normal si frumos.
Articol scris pentru SuperBlog 2018

Jurnal de nuntă, la Royal Boutique Hotel

In urma cu cativa ani ma intalneam cu o verisoara si cu familia ei: sotul si fiica, studenta la farmacie. Nu ii intalneam prea des, parintii fiind stabiliti in Brasov inca de la terminarea facultatii unde prinsesera locuri de munca mai avantajoase la acel moment. Acum ne intalnisem intr-un moment mai putin fericit: inmormantarea parintilor verisoarei mele.
Dupa inmormantare, intorcandu-ne impreuna spre casa, o intreb asa intr-o doara:
- Teodora are cumva ganduri de maritis? (Teodora fiind fata ei)
- Intr-adevar, are un prieten, dar inca n-a pus problema casatoriei. Din partea mea faca ce-o vrea, numai sa imi spuna din timp, sa nu ma ia pe nepregatite.
Au trecut anii si n-am apucat sa vorbim prea des, fiecare fiind prinsa pana peste cap cu serviciul. Intr-o zi, vara-mea ne contacteaza.
- Teodora se casatoreste. Am inceput sa facem pregatirile de nunta. Probabil veti primi curand invitatiile.
- Casa de piatra tinerilor. Unde se desfasoara fericitul eveniment?
- Dintre toate variantele de locatii (restaurant, eventuala cazare a invitatiilor de prin alte parti), ne-am decis pentru un salon de nunti din Brasov, mai precis din Poiana Brasov: Royal Boutique Hotel Poiana Brasov. Se asigura si cazarea in Poiana Brasov, intrucat complexul hotelier are si salon de nunti si spatiu de cazare.
- Cred ca locatia este moderna si frumoasa.
- Intr-adevar, sala de nunta este spatioasa, poate gazdui pana la 150 de oaspeti, intr-un mediu modern / clasic, cu ring de dans si un sistem de sunet complet, precum si orice ar fi nevoie pentru a face acest moment din viața noastra sa se transforme intr-o amintire care sa dureze o viata. Preturile sunt accesibile, iar pentru cazare preturile sunt promotionale, ceea ce face ca costul total sa se incadreze intr-un buget rezonabil. Plus ca tortul este inclus, ca si transportul nuntasilor cu autocarul de la gara la hotel la venire si la plecare. Ca sa nu mai spun ca decorul este feeric, locatia este primitoare, iar personalul asigura servicii ireprosabile.
- Un veritabil sejur la munte intr-o statiune de top si totodata sarbatorirea unui eveniment fericit din familia voastra.
- Exact. Cat despre meniu, pot spune ca imbina atat traditionalul cat si meniurile ceva mai sofisticate pentru "somitati". Mancarea si bautura este mai mult decat suficienta, fara sa ne puna la cheltuieli mari.
- Atunci astept un semn de la voi. O invitatie eventual. Si ne auzim cat de curand sa stabilim detaliile.
Ne-am despartit. Cu gandul la nunta celor doi tineri frumosi intr-un decor de vis.
Articol scris pentru SuperBlog 2018

luni, 12 noiembrie 2018

Revelion la soare alături de Christian Tour

Ador sarbatorile de iarna, chiar daca anotimpul in sine imi creeaza oarece disconfort. Ceea ce este sigur este ca ador iarna in masura in care imi aduce aminte de copilarie: joaca in zapada, bucuria primelor ninsori, frumusetea dantelariilor de promoroaca aninate pe ramurile copacilor dezgoliti de frunze, cantecul cristalin al zurgalailor, alunecatul lin al saniilor pe zapada, senzatia de pufos atunci cand calci prin zapada proaspat asternuta... De multe ori, iarna imi spuneam singura povesti: cand ningea cu fulgi mari sau mai marunti, imi imaginam ca, undeva in ceruri, Mos Craciun isi tundea barba, aranjand-o in pregatirea calatoriei spre lumea copiilor cu sacul plin de jucarii, si lasa firele taiate din barba sa cada pe pamant sub forma de fulgi de zapada. Parca totul mirosea a cetina de brad, gutui, mere coapte, cozonaci, sitrice si scortisoara.
Cand ma uit acum in calendar, vad ca iarna se apropie. Si cu ea si sarbatorile: Craciunul si Anul Nou. Da! Craciunul se cere sarbatorit in familie, in caminul cald si plin de familiaritatea dintotdeauna. Craciunul se cere sarbatorit in tihna, in parfum de colinde si povesti care te duc intr-o lume magica in care suntem cu totii copii. Dar pentru noaptea dintre ani se cere o alta atmosfera.
Ma uit putin in calendar cu alti ochi. Anii trec repede unul dupa altul si odata cu trecerea lor imbatranim si noi. Ma uit la mine insami si, desi nu ma consider inca o batranica marcata de trecerea anilor, vad totusi ca parul incepe sa imi fie nins pe la tample. Miscarile sunt mai ingreunate uneori si prefer sa stau mai mult la caldura. Sigur voi petrece noaptea dintre ani tot acasa, dar ce-ar fi totusi sa visez la un revelion petrecut pe alte meleaguri mai calde si mai insorite?
Haideti sa ne gandim la un revelion de marca, un Revelion Christian Tour. Aici destinatiile exotice pe meleaguri mai insorite sunt la ele acasa. Cautam oferte speciale Revelion si ne oprim la una dintre variante: Revelion in Dubai. Nu este foarte departe si oportunitatea unei vacante de lux este sigura.
Climatul aici este cu mult mai cald decat in Romania. Cum oportunitatile de a face plaja sunt extrem de avantajoase, fie ca este vorba de piscina sau litoral, din bagaje nu ar trebui sa lipseasca costumul de plaja, creme de protectie solara si tot felul de cosmetice cu aceeasi intrebuintare, haine subtiri si usoare si accesorii diverse (palarii ample, incaltaminte usoara, genti incapatoare), mai ales in ideea unor partide lungi de shopping.
De ce as alege Dubaiul? Poate pentru ca ma fascineaza ideea crearii unei lumi stralucitoare iesita parca din auriul nisipului si valurile marii, sub un soare torid si nemilos uneori. Totul a iasit din desert si din mana omului, Fara a avea prea multe resurse naturale ce ar putea fi fo;osite usor intr-un astfel de proiect. Totul cu mari cheltuieli financiare si cu o mare cantitate de inteligenta si resurse umane. Aici banii nu par a fi o problema atata vreme cat sunt obtinuti din valorifivarea resurselor naturale existente cat si din valorificarea potentialului turistic existent si nou creat de catre oameni tocmai in acest scop. In acest fel banii investiti inteligent aduc cu mult mai multi bani indarat, bani care sunt reinvastiti in acelasi scop: bani care sa aduca la randul lor alti bani.Nu este suficient pamant solid pentru constructii? Nu-i bai, se pot crea insule artificiale in largul marii, legate de uscat si intre ele de poduri si sosele largi si rapide.Nu este suficienta apa pentru consumul imens la acest nivel? Cum sa nu fie? Marea ofera suficienta apa, cu conditia sa fie desalinizata si reciclata permanent. Este nevoie de multa energie pentru aceasta? Soarele si miscarea apei marii (valuri, maree) ofera suficienta energie regenerabila; este sufucient ca aceasta energie sa fie captata. Serviciile sunt ireprosabile, iar raportul calitate-pret este cum nu se poaie mai bun.
De ce Dubai? Pentru ca exista... Si exista ca atare si ca si paradox; este dovada ca se poate orice daca se implica omul si inteligenta sa.
Articol scris pentru SuperBlog 2018

vineri, 9 noiembrie 2018

Dorințe fashion de Black Friday

Cu totii ne dorim in viata ceva anume. Fie ca sunt pasiuni, hobby-uri, fie ca este vorba doar de dorinta de a aparea si a arata bine, dorintele trebuie satisfacute pana in momentul cand ar putea aparea mult fireasca frustrare.
Ca tot veni vorba de dorinta fiecaruia de a arata sic. Daca femeile au atuul machiajului, atat barbatii cat si femeile se pot folosi de vestimentatie si accesorii. Fie ca este vorba de bluze de dama sau de camasi, de genti de dama sau ghete pentru barbati, totul trebuie cumparat mult, frumos si... ieftin, pe cat se poate.
Ca atare avem cel putin doua variante: fie optam pentru magazinele second hand, sperand sa avem sansa de a gasi ceva aproape nou si sic, aproape la moda sau care poate fi folosit si dincolo de tendinte, fie urmarim perioadele de reduceri la orice magazin, fie ca este vorba de perioadele de lichidari de stocuri, fie ca este vorba de zilele de tip Black Friday.
Ce ne facem insa pentru a nu cadea in plasa tentatiilor de a cumpara dintr-un impuls aproape patologic aproape orice, numai sa fie mult si cu discounturi cat mai mari posibil? Am putea sa ne facem cateva strategii de shopping. In primul rand ne stabilim prioritatile: de ce anume am avea nevoie mai intai si in ce limite? Putem achizitiona ceva de care am avea neaparata nevoie: un bun de folosinta indelungata care ar cam trebui schimbat, niste obiecte de vestimentatie sau accesorii care ar cam trebui sa inlocuiasca vechile articole din propria garderoba care fie incep sa se uzeze fizic si moral dincolo de anumite limite, fie nu ne mai vin asa de bine pe corp, fie avem nevoie de ceva nou, mai potrivit necesitatilor de moment. Sau dorim ceva nou, acel altceva care sa ne satisfaca noile nevoi legate de varsta actuala, statutul nou in care ne gasim, unui nou loc de munca cu alte solicitari...
Ne facem apoi o lista a ceea ce am vrea sa cumparam. Cercetam ofertele magazinelor si adaugam la wishlist cate ceva din cele ce vedem, urmand ca pe parcurs sa adaugam sau sa scoatem din cosul de cumparaturi unul sau altul dintre produse, in functie de cum ne incadram sau nu intr-un buget cat de cat rezonabil si in functie de cat de mult avem sau nu nevoie de fiecare dintre produse sau cat de mult ne avantajeaza cumpararea lui. Ideal ar fi ca planurile de shopping sa le facem din timp, pentru a le putea ajusta la nevoie.
Toate aceste planuri le putem face de unul singur sau impreuna cu un membru al familiei sau cu un prieten apropiat. Sfaturile sau parerile altcuiva ne-ar putea ajuta... Sau poate nu...
Sunt bune si campaniile de reduceri, promotii, vanzari la pret redus. Totul este sa stim sa ne folosim de ele in avantajul propriu.
Articol scris pentru SuperBlog 2018                     

joi, 8 noiembrie 2018

Diverse generații, același vis american cu Vacanțe Speciale

Se spune de multe ori ca nu este bine sa imbini utilul cu placutul. Orice combinatie de acest gen poate duce la dezastre in realizarea sarcinilor si in indeplinirea obiectivelor. Se pare ca sunt situatii cand implicarea sentimentala in realizarea unui proiect ce presupune mai degraba distantare, nervi tari si sange rece nu este tocmai de bun augur.
Si totusi exista o posibilitate care permite imbinarea utilului cu placutul. Si asta implica visul american: programul oferit de CND Turism, program denumit Work and Travel Vacante Speciale, destinat studentilor la zi din diverse tari.
Daca pe vremuri ceva mai indepartate America insemna pentru tineri cu nimic mai mult decat jeansi, muzica si filme obtinute mai pe ascuns si cu destula greutate, acum totul poate fi obtinut printr-o oferta turistica aproape de nerefuzat: mergi in vacanta, calatoresti dar si obtii o oferta de lucru. Jobul obtinut iti ofera posibilitatea de a capata deprinderi si abilitati noi, pe care cu greu le poti obtine in tara de bastina. Dar lucrul intr-un sistem diferit dintr-o tara noua iti deschide orizonturi noi, prieteni noi, relatii interumane noi, ceea ce poate constitui un avantaj de necontestat in viata ulterioara. In plus poti calatori intr-o tara noua, ceea ce iti deschide oportunitati de a capata experienta cunoasterii unor locuri noi, oameni noi, culturi diferite.
Este destul sa fii student la cursuri de zi, sa stii engleza la nivel conversational, sa fii dispus la un program flexibil in alegerea jobului si sa fii extrem de motivat si de determinat sa iti definitivezi studiile. Poti apela la agentia ce ofera programul Work and Travel si sa iti manifesti dorinta de a petrece vacanta de vara in State. Odata obtinuta viza, obtii prin agentie posibilitatea de a-ti perfectiona cunostintele de limba engleza prin cursurile gratuite oferite prin agentie. Plus ca ai sansa de a fi pus in contact cu diversi angajatori, doar sa te prezinti la interviul de angajare. Plus ca se programeaza interviul pentru viza si se ofera biletele de avion. Totul este sa iti respecti contractul obtinut.
Se poate lucra aproape oriunde in State. Poti cunoaste New York-ul cu tot farmecul unui oras mare: pe langa job, ai posibilitatea de a studia in unele dintre cele mai mari biblioteci dintara si din lume. Ai posibilitatea de a vizita cele mai mari, mai diverse si mai inedite muzee sau de a urmari spectacolele oferite de institutiile de teatru si muzica. Sau ce zici de Washington? Capitala... Sediul Casei Albe. Congresului, institutiilor principale ale statului... Practic aproape in fiecare stat ai posibilitatea de a lucra si de a cunoaste zona si oamenii locului.
Sa recapitulam:

Work and Travel USA

Work and Travel USA este un program de schimb cultural international al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, care permite studentilor la zi din diverse tari ale lumii sa mearga in vacanta de vara in Statele Unite pentru a lucra si a calatori. Principalul scop al programului Work and Travel este acela de a familiariza studentii straini cu viata si cultura Americii moderne si de a da posibilitatea locuitorilor Statelor Unite ale Americii sa inteleaga alte culturi.

Work and Travel USA - cui ii este adresat?

Programul Work and Travel USA este destinat studentilor inscrisi la cursuri de zi in universitati acreditate, de stat sau particulare. Beneficiile studentului participant in programul Work and Travel USA:
  • sansa de a intalni cultura americana, de a descoperi America, de a vizita orasele preferate si a muncii pe perioada vacantei de vara pentru a castiga banii investiti in program si a calatori prin locuri de neuitat;
  • oportunitatea de a exersa limba engleza si a o imbunatati gratuit;
  • sansa de a castiga o noua perspectiva asupra vietii, de a observa propria cultura si a percepe asemanarile dintre culturi ;
  • extinderea interactiunii comerciale, imbunatatirea cunoastintelor intr-o companie globala, intelegerea culturii de business, castigarea experientei de munca internationala;
  • experimentarea unor situatii neobisnuite, castigarea unor abilitati necesare traiului zilnic;
  • posibilitatea de a lega prietenii cu studenti Work and Travel din diverse tari;
  • castigarea independentei si a maturitatii.

Work and Travel prin CND Management Solutions

Programul Work and Travel se realizeaza cu sprijinul specialistilor in selectia studentilor eligibili, agentii de recrutare ce reprezinta sponsorii auditati de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, asa cum este societatea CND MANAGEMENT SOLUTIONS, societate cu experienta de 8 ani in conducerea unei agentii Work and Travel, detinatoare a agentiei de turism touroperatoare CND TURISM - VACANTE SPECIALE.
Participant in programul de vara Work and Travel USA este un student international la zi intr-o facultate acreditata care vine in Statele Unite pentru schimb cultural de munca si calatorie, pe o perioada de 4 luni. Angajatorul este o companie din SUA care ofera locuri de munca pentru studentii internaționali. De finantarea programului se ocupa BRD prin Creditul Work and Travel.
De emiterea DS-ului (permisului de munca) se ocupa sponsorul partener, iar de pregatirea ta pentru SUA ne ocupam noi, prietenii tai de la Vacante Speciale.

Pe langa faptul ca ai posibilitatea de a cunoaste oameni noi si culturi noi, te poti face cunoscut tu insuti ca om cu propria cultura. Si nu doar intr-o singura vacanta ci in toate vacantele de vara petrecute ca student. Vizitezi tot ce iti face placere si locurile de unde ai de invatat. Muncesti si ai de castigat: atat deprinderile necesare unui trai independent cat si banii primiti pentru munca depusa. Plus ca munca in echipa cu alti studenti asemenea tie iti permite sa relationezi cu ei, sa ii cunosti mai bine, sa legi prietenii si noi relatii ce iti vor fi de folos pentru viitor. Iti imbunatatesti in mod gratuit cunostintele de limba engleza, fie si prin folosirea ei in mod curent. Te intorci acasa cu o suma de bani deloc de neglijat, cu deprinderi si cunostinte noi, cu relatii si prietenii, cu posibilitatea de a te promova ca om si cultura proprie.
Articol scris pentru SuperBlog 2018

luni, 5 noiembrie 2018

Sindromul halatelor albe

Cine dintre noi nu a trecut macar o data prin spaima de a fi pacienti? Fie la medicul de familie, fie la medicul specialist, fie, mai ales, la stomatolog... Mereu a fost vorba de teama, nu atat de omul in sine, cat mai ales de teama de durere sau de suferinta in general. De la usa ne speria mirosul de medicamente si dezinfectanti, acel miros intepator si patrunzator "de spital" (acelasi miros care mi-a intrat si mie in haine si in piele cat timp am lucrat in spital ca medic stagiar), mai apoi speriati de zgomotele puternic-metalice ale instrumentarului metalic parca aruncat in ciuda prin diverse colturi sau speriati de tinuta infofolita in carpe albe a tuturor celor din personalul spitalului sau al cabinetelor medicale.
Daca la momentul respectiv ne ziceam: "Asta-i situatia, trebuie s-o acceptam ca atare!", marturisesc ca eu una mi-as fi dorit ca lucrurile sa fi fost putin altfel. Nu o data i-am cunoscut pe medici si pe asistente "dezbracate" de echipamentul de spital si va jur ca erau cu totul alti oameni: cu mult mai normali, mai "de-ai nostri", mai apropiati de noi, muritorii de rand. Nu mai pareau aceiasi monstri infofoliti in albul halatelor, parca si se miscau altfel, vorbeau altfel, erau... altfel. Desi tot ce insemna halate medicale si accesorii (bonete, sorturi, papuci) erau nu doar o uniforma ci si un echipament de protectie, totul parea aproape sinistru daca priveai lucrurile intr-un fel anume, chiar daca oamenii respectivi nu aveau nici o vina ca aratau asa in ochii celor din afara sistemului sau, cel putin, de partea cealalta a baricadei. Poate ca intr-un fel simpla prezenta a albului aceluia monoton si rece, adeseori ingalbenit sau cenusiu-prafuit din cauza spalatului repetat in substante dezinfectante si a sterilizarii la etuva,dadeau acel aspect sinistru, cumplit de stresant, caci nu doar imbracamintea era monoton de alba si rece, ci si peretii si tot ce se aflau in spatiile delimitate de acei pereti.
Totul a fost asa pana cand cineva a avut ideea absolut geniala de a colora catusi de putin macar imbracamintea personalului. Acelasi material moale si usor de spalat, comod si lejer, dar croit dupa un tipar cochet si colorat in nuante pastelate si deschise, tot acest colorit inveselind putin privirea bietilor pacienti.
  Cand aceasta imbracaminte pastelata a fost completata fericit de o gama larga de bluze medicale cu imprimeuri vii colorate, din aceleasi materiale usoare si usor de curatat si in culori la fel de deschise si de pastelate, totul a fost aproape perfect. Departe de a transforma institutia medicala intr-un paradis al modei in ultimele trenduri, totul parea mai vesel, mai linistitor, mai putin stresant, mai familiar.Acum pana si hainele zambesc, fara a lasa deoparte respectul pentru profesiunea medicala.
In atare conditii, nimic nu este lasat la voia intamplarii. Imbracamintea personalului medical conceputa intr-o asemenea maniera poate fi usor procurata dintr-un magazin online de costume medicale si echipamente de lucru. Astfel totul poate fi procurat dintr-un singur loc, profitand de toate avantajele oferite de un asemenea furnizor: o gama unitara de modele pentru intreaga unitate sanitara, preturi avantajoase, furnizare rapida.
In plus, cum sa nu iti zambeasca inima si chipul odata cu hainele, atat ca medic cat si pacient, si cum sa nu transmiti aceeasi stare de bine tuturor celor din jurul tau atunci cand porti o asemenea vestimentatie? In primul rand nu se renunta la statutul de imbracaminte de protectie, curata, sterilizata, bine intretinuta. In al doilea rand exista avantajul materialului textil de foarte buna calitate, usor de purtat, usor de spalat si dezinfectant, rezistent si totusi de o finete si moliciune ce respira prin toti porii. Plus ca modelul si coloritul sunt cu mult mai "omenesti", mai luminoase si mai sic, transmitand frumusete, zambet si veselie, dar mai ales incredere in persoana imbracata astfel.
Coloritul difert al vestimentatiei poate face diferenta intre diferitele categorii de personal: culori diferite pentru medici, asistente sau infirmiere; culori diferite pentru diferite specialitati medicale; eventual si culori diferite pentru personalul masculin si cel feminin. Astfel pana si culoarea hainelor poate face diferenta, vizual vorbind, intre diferitele categorii de personal, care poate fi mai usor de recunoscut de catre pacienti.
Sincer vorbind, as accepta oricand sa port o asemenea vestimentatie in timpul serviciului. Imbracamintea nu mmi s-ar parea atat de mult o uniforma rece si impersonala, ci ceva comod, frumos si cochet. Si as fi convinsa ca imbracamintea zambeste odata cu mine.
Articol scris pentru SuperBlog 2018

sâmbătă, 3 noiembrie 2018

Miracolul Japoniei de dupa ciresi

Calatorind in Japonia cu Exact Travel Club

Nu am cunoscut niciodata Japonia in mod direct ci doar de la distanta. Prin intermediul cartilor, filmelor documentare, filmelor artistice, dar si, mai rar, prin intermediul japonezilor veniti in Romania ca turisti si nu numai.Fiecare sursa prezinta miracolul japonez dintr-un anumit unghi si sub anumite aspecte. Asa se creeaza anumite clisee de prezentare a Japoniei. Dincolo de asemenea imagini de prezentare se starneste curiozitatea si dorinta de a cunoaste un univers asa cum este el de fapt.
De ce as alege din numeroase oferte si vacante tocmai un circuit in Japonia cu Exact Travel Club? Poate ca as dori sa cunosc cat mai multe aspecte ale Japoniei anului 2019 si sa le integrez cu tot ce se stie despre Japonia de acum si dintotdeauna.
Poate ca as fi tentata sa urc pe varful Fujiyama, muntele sfant al Japoniei, si sa incerc sa privesc de acolo intreaga tara, ca si ăprivire de ansamblu. Nu stiu daca as putea vedea prea mult dincolo de negura norilor, dar poate ca m-as simti in legatura atat cu pamantul si cu cerul deopotriva.
  Poate ca as avea sansa sa vad acea Japonie a florilor de cires si al chipurilor ca de portelan al femeilor imbracate in straiele traditionale. Mi-as fi dorit dintotdeauna sa cunosc lumea in care pana si ceaiul se serveste dupa un ceremonial special. Sa cunosc lumea poeziei scurte de tip haiku sau a poeziei intr-un singur vers. Sa cunosc lumea teatrului japonez si a muzicii, lumea samurailor si a shogunilor, a luptatorilor ninja si a gheiselor.
As vrea sa simt gustul bucatariei traditionale japoneze, fie ca este servita intr-un restaurant de lux sau la colt de strada. Sa vad cum orice fel de mancare mi se pregateste direct in fata mea, astfel incat sa pot sa-mi inmagazinez in memorie catusi de putin din tehnica gatitului. As vrea sa simt savoarea bucatelor prin vaz, miros, gust si prin tot sufletul imbatat de simturi.
  As vrea sa pot intelege cum s-a trecut direct de la o oranduire de tip feudal, destul de civilizata dealtfel, direct la o oranduire de tip modern, brusc si direct, arzand etapele, cu atat mai incredibil cu cat aceasta trecere s-a facut relativ rapid din postura unui popor invins in ultima conflagratie mondiala. Nu numai invinsi ci si cu pagube considerabile, atat materiale cat si ca vieti omenesti. Aceasta transformare majora poate fi explicata prin tenacitatea oamenilor, prin dorinta lor de a munci in orice conditii si neprecupetind nici un efort, folosindu-si intreaga energie, intreaga inteligenta la capacitate maxima si toata dorinta lor de a se adapta la orice cerinte, de a se integra in orice societate si de a folosi orice relatii pentru a progresa, de a asimila valori noi si de a-si promova propriile valori spre celelalte popoare si societati.
As vrea sa pot intelege cum un popor atat de numeros si silit de imprejurari sa traiasca intr-un spatiu limitat, reuseste sa isi creeze tot confortul necesar supravietuirii si totodata sa respecte natura si mediul inconjurator pala la a le diviniza. As vrea sa inteleg cun reusesc japonezii sa foloseasca orice farama de spatiu in favoarea si in folosul lor si totusi sa pastreze armonia universului in care traiesc, intre natura cu aspect virgin si structurile supertehnologizate. Mai mult ca sigur dispun de un spirit organizatoric incredibil de bine pus la punct.
As vrea sa cunosc o lume in care oamenii si zeii traiesc impreuna si reusesc sa invete sa comunice si sa-si ofere reciproc respectul cuvenit. As vrea sa cunosc acea lume in care traditiile si modernitatea se intrepatrund reciproc, fara a se contopi intr-un mod lipsit de bun gust si frumusete.
As vrea sa cunosc acea lume in care viteza de deplasare este respectata pana in cel mai mic detaliu si punctualitatea este la ea acasa, chiar daca simultan oamenii pot fi aparent impietriti in viata care isi respecta cu totul traditiile si ritmul de curgere stabilit din generatie in generatie de-a lungul istoriei.
Si as vrea sa cunosc Japonia de dincolo de tumultul oraselor si din interiorul caselor traditionale in care totul respecta un stil minimalist, extrem de ordonat si fara a avea nimic in minus si nimic de prisos.
Sincer nu stiu ce as vrea sa cunosc mai mult. Dar stiu ca as vrea sa cunosc totul. De la natura salbatica si pura pana la tehnologia inteligenta de varf, De la istoria plina de legendele shogunilor si a samurailor, la lumea manierata a gheiselor, de la spiritualitatea aflata in comunitate perfecta cu natura si universul la pragmatismul vietii moderne supertehnologizate. De la tumultul vietii moderne a oraselor supraaglomerate la tihna deplina a interioarelor traditionale, de la nivel de casa pana la nivel de templu sau la nivel de mediu natural aparent putin atins de mana omului. De la cultura traditionala reprezentata de muzica, teatru, literatura, mituri si legende, pana la cultura tehnologiei de varf si ultraperformanta ce foloseste intreaga innteligenta si ingeniozitate a japonezilor, De la dorinta japonezilor de a asimila cunoastere si traditii pana la dorinta lor, la fel de mare, de a-si face cunoscute propriile traditii si propria cultura.
Articol scris pentru SuperBlog 2018

joi, 1 noiembrie 2018

Pledoarie pentru sanatate

In urma cu 19 ani deveneam in sfarsit medic. Asa cum imi doream. Proveneam dintr-o familie care daduse destul de mlti profesori; dar eu nu imi doream sa fiu profesoara. Asa cum imi stiam firea, nu as fi putut sa ma impun ca profesor fara sa imi schimb destul de mult atitudinea si comportamentul. Si pe masura ce inaintam in studiul diferitelor ramuri ale medicinii mi-am dat seama ca nici pediatria, printre altele, nu ma atragea prea mult atata vreme cat u as fi reusit sa gasesc in invatarea si practicarea ei acea logica si simt al meseriei care m-ar fi ajutat sa o inteleg.
Stiu! Oricare dintre noi ar vrea sa devina superspecialist si profesor universitar. Dar nu toti ajungem pana acolo; majoritatea ramanem "la baza", in mijlocul oamenilor. Si de multe ori oamenii te retin mai usor si mai cu suflet ca dascal de copii decat ca profesor universitar. Soarta a facut ca la un moment dat a trebuit sa imi practic meseria cum s-ar fi putut pentru a-mi castiga painea cea de toate zilele. Asa ca m-am straduit sa obtin primul post potrivit pregatirii mele de la acel moment: un post de medic scolar. Da, lucram cu copiii cuprinsi in procesul de invatamant. De ce mi-a fost frica, vorba vine, nu am scapat.
Acum simt ca imi place sa fac asta, atat cat se poate. Ma gandesc ca viata mi-a fost marcata de primul medic pediatru care a avut grija de mine la varste fragede, de primii dascali (educatoarea, apoi invatatoarea), care au pus in mine bazele devenirii mele ca om.
Copiii sunt mereu aceeasi si totusi diferiti de la un copil la altul si de la o generatie la alta. Sunt diferiti si totusi aceiasi; diferit este doar modul cum reusim sa stabilim o relatie cu ei, cum reusim sa le impunem reguli de convietuire si limite fara a le forta personalitatea si vointa, Diferit este si ceea ce reusim sa le oferim in contrapondere cu cererile si nevoile lor. Din fericire un copil se adapteaza incredibil de mult si de repede la mai tot ceea ce viata ii ofera, atata vreme cat este motivat sa o faca.
Unii le-ar putea spune pustilor de azi "generatia coca-cola". Si generatia dulciurilor. Pentru noi, cei maturi, pare bizar sa vedem cat de mult sunt dispusi copiii sa ingurgiteze cantitati mari de dulciuri si bauturi carbogazoase. Dimineata? Lapte cu cereale. Cel mai adesea dulci. La gustarea din pauza mare? Prajituri, ciocolata, cornuri cu crema. Tot dulci. Desert? Tot dulciuri daca se poate. Dar ce ar fi sa inlocuim cerealele cu lapte de dimineata cu un iaurt la care se pot adauga migdale... Este un aport puternic de proteine cu acizi grasi esentiali...
In ceea ce priveste dulciurile.... Este adevarat ca copiii au nevoie de o sursa de energie furnizata rapid. Au nevoie pentru cresterea intensa si adaptarea la mediu prin invatare. Si stim cu totii ca creierul are metabolismul cel mai accentuat din toate organele si ca singura sursa de energie este glucoza. Dar as propune inlocuirea dulciurilor rafinate cu ceva mult mai natural.
Imi aduc aminte ca, atunci cand eram copil, bunicul imi aducea fructe dulci exotice uecate (curmale sau smochine), ambalate in cutii (curmalele) sau pachete (smochinele). Era o idee supergeniala: populatiile deserturilor (din Africa sau Asia) consuma foarte multe asemenea fructe care sunt usor de transportat si sunt extraordinar de nutritive. Astfel, cu o cantitate relativ mica de asemenea fructe, oamenii pot supravietuui mult si bine efortului legat de deplasare.
Imi amintesc si un alt lucru. Eram ceva mai marisoara, om matur chiar, cand mama a plantat in curte cativa arbusti de merisor. Unii s-au prins, altii nu. Odata ce disparea unul, era rapid inlocuit cu altul. Arbustul era decorativ in esenta sa prin florile rosii, dar si prin fructele mici si rosietice, asemanatoare unor mere mici. Odata ce mama mi-a zis ca aceste fructe, odata coapte, erau comestibile, din curiozitate am cules cateva si le-am rontait imediat. Desi aspectul fructelor era de mere micute, gustul era destul de diferit: astringent, destul de aspru, semana mai mult cu gustul de... nuci decat de mere. Dar gustul era placut si inedit.
O alta experienta placuta am avut-o relativ recent, cand tata a cumparat, din curiozitate, o punga de fructe de goji uscate. ca sa le poata gusta, le-a rehidratat bagandu-le in ceaiul pe care si-l facea zi de zi. Apoi i-a venit o alta idee. Cum in ultimul timp a facut compoturi din fructe de toamna (mere si prune), pentru consumul aproape zilnic de la cina, a pus in compot si fructe uscate de goji. Efectul a fost senzational: am mancat compotul cu mult mai multa pofta decat inainte.
Si mai exista un aspect. Dulciurile procesate dezvolta dependenta. Acea dependenta legata de gust, amplificat de substantele potentiatoare de gust. Odata ce apuci sa mamnanci o data vei vrea sa mananci iar si iar, din ce in ce mai mult. In schimb, fructele si semintele nu creaza dependenta. Ele satisfac pofta in cantitati mici, dau senzatia de satietate si pot fi inlocuite mereu cu altceva fara probleme.
Intotdeauna exista o alternativa sanatoasa la hrana procesata, care contine doar calorii goale, fara sa hraneasca organismul. Totul este sa stim sa o cautam. Si o vom gasi.
Articol scris pentru SuperBlog 2018

***

 CINE A FOST MARGIT, MUZA LUI BRÂNCUȘI Femeia care a inspirat cel mai vestit portret al lui Constantin Brâncuși, pictoriţa maghiară Margit P...