joi, 22 noiembrie 2018

Fapte bune tot timpul anului prin Bursa Binelui


Cartile sunt pentru mine mai mult decat un hobby, o pasiune, o dragoste, un prieten. Sunt un adevarat drog si un stil de viata. Poate si pentru ca aveam alt stil de viata decat copiii de azi. Pentru a intelege mai bine, va rog sa urmarim urmatorul material:


Nu stiu daca copiii de azi vor intelege pe copiii de ieri, adica adultii de astazi, parintii lor, unchii si matusille lor... E greu sa ii inteleaga daca nu le-au trait copilaria sau daca nu se straduiesc macar putin sa intre in pielea si preocuparile copiilor de atunci.
Sa revenim putin la pasiunea mea pentru carti, ca de la aceasta sa ajungem la ceea ce vreau sa va povestesc cu adevarat. Citesc dinainte de a intra ca elev la scoala. Nu cred ca aveam 5 ani cand parintii mei au realizat ca... stiu sa citesc. Nu pot spune ca nu mi-a placut joaca, doar ca joaca mea insemna mai putin zbucium si alergare. Gaseam joaca din orice: interpretam diverse "roluri", diverse personaje din carti si filme pe care le devoram cu placere. Initial am inceput treptat-treptat sa devorez cartile; dupa cativa ani am inceput sa imi umplu timpul cu jocuri logice (rebus, probleme de enigmistica) si lucru manual. Dar in principal imi petreceam timpul citind. Am avut avantajul ca parintii si bunicii impreuna cu matusa mea (sora mai mare a mamei) aveau destul de multe carti. Am avut avantajul ca parintii mei nu-mi refuzau placerea de a-mi cumpara carti din librarii, atatea cat se puteau gasi in acele perioade, carti potrivite varstei mele din acele perioade, chiar daca asta insemna sa cumpere cartile pe care pusesem deja ochii si chiar si mainile. Am avut avantajul ca reuseam sa imprumut de la biblioteca publica a orasului oricat de multe carti imi doream: intai de la sectia de copii, unde dupa numai cativa ani, putini ce-i drept, toate bibliotecarele erau exasperate ca nu mai aveau ce sa imi recomande, asa ca m-au "expediat" spre sectia de adulti. Acolo... surpriza! Carti mai multe : 1-2 rafturi in plus peste ceea ce era la sectia de copii pentru fiecare corp de "dulap"... Asa ca m-am apucat de citit, astfel incat problema s-a repetat_dupa cativa ani trebuia sa "vanez" orice carte pe care inca nu o citisem. Norocul meu era ca pe masura ce cresteam incpeam sa citesc carti din tot mai multe genuri, asa ca aveaveam aproape in permanenta o rezerva de carti necitite.
Curand am inceput sa imi cumpar tot mai multe carti din librarie. Piata de carte incepea sa devina din ce in ce mai abundenta. Problema era ca si preturile cartilor cresteau intr-un ritm ametitor, asttfel incat nu reuseam sa imi cumpar atat de mult cat imi doream. Singura solutie era sa imi cumpar carti la un pret ceva mai accesibil. Curand a aparut prima varianta de a cumpara carti la un pret mai redus: carti puse in vanzare impreuna cu un ziar sau o revista in anumite zile din saptamana. Primele carti astfel cumparate au fost de la ziarul (pe atunci) "Cotidianul", editate de editura "Univers", una dintre putinele edituri care supravietuisera din vremurile trecute. Desigur ca pretul redus se datora nu numai compensarii pretului de catre redactia ziarului, (avantajul era reciproc: ziarul vindea cartea si cartea vindea ziarul), dar si de catre anumiti sponsori. Unul dintre acesti sponsori era BCR. Era poate un mod de a face fericiti unii oameni, in speta pe cei care sunt impatimiti de lectura, pentru a-si procura cartile dorite la preturi sensibil mai mici, astfel ca cu aceiasi bani sa-si poata cupara cateva carti in plus.
  Si iata ca dupa cativa ani acelasi BCR lanseaza un nou proiect: Bursa Binelui. Un proiect generos in cadrul caruia oamenii de bine pot face donatii absolut necesare derularii unor diverse proiecte din diverse domenii. Iata care ar fi mecanismul, ideea proiectului:

"Se apropie sărbătorile de iarnă, acea perioadă a anului când simțim nevoia să fim mai buni, mai atenți cu cei din jur și cu problemele lor. E momentul în care se fac cele mai multe donații și indicele faptelor bune crește foarte mult. Crezi însă că e suficient? Statisticile ne arată că e nevoie de ajutor susținut pe tot parcursul anului, în contextul în care ne confruntăm cu probleme mari în toate domeniile mari de activitate, de la social la educatie, de la mediu la sanatate (de exemplu, pentru a număra doar câteva, mai mult de jumătate dintre copii trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, nivelurile de finanţare a educaţiei în România sunt printre cele mai scăzute din Europa, suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul reciclare, mai puțin de 2% dintre români donează sânge etc.).
Bursa Binelui, singura platformă de donații necomisionate din Romania, oferă posibilitatea celor care își doresc să facă fapte bune tot anul să doneze online, simplu, sume mici de bani, care pot contribui la dezvoltarea unor proiecte locale de impact ale unor organizații mici și mijlocii. Donatorii pot să susțină cu sume mici o cauză (de la minimum 5 lei până la maximum 1.000 de lei). Toate plățile sunt securizate, se procesează prin intermediul EuPlatesc.ro și nu se percepe comision.
Practic, platforma aduce împreună organizațiile care au nevoie de sprijin pentru a-și desfășura activitatea și oamenii care vor să investească în faptele bune din comunitatea lor, acoperind toate costurile legate de tranzacții, întreținere și comunicare, astfel că, dacă un donator donează 100 lei, acei 100 lei intră direct în contul organizației.
Cine poate deveni utilizator pe Bursa Binelui?
1. Persoanele fizice:
  • Donează pentru cauza/ cauzele în care cred
  • Promovează cauzele pentru care donează prin instrumentele oferite de Bursa Binelui
  • Fac voluntariat pentru organizațiile înscrise pe platformă.
2. Organizațiile non-profit (ONG):
  • Își fac un cont de utilizator & înregistrează un ONG & înscriu proiecte
  • Promovează proiectele înscrise în fața donatorilor deja înregistrați pe Bursa Binelui.
  • Informează permanent donatorii despre parcursul proiectelor și utilizarea donațiilor primite.
În fiecare an, pe Bursa Binelui organizăm Campionatul de Bine – o competiție-maraton pentru atragerea de donații de către ONG-uri, la finalul căreia BCR dublează sumele atrase de primele 3 ONG-uri clasate, până în limita a 5.000 Euro. În 2019, Campionatul de Bine va fi lansat la începutul anului."

Practic, prin acest proiect, BCR ajuta fiecare ONG, prin donatii online, sa-si asigure finantarea oricarui proiect care poate ajuta societatea in sine si fiecare categorie sau individ aflat in nevoie, sa se dezvolte spre binele sau si al societatii in ansamblu fiind principalul furnizor de fundraising si crownfunding din Romania.

Articol scris pentru SuperBlog 2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...