marți, 22 octombrie 2024

***

 5 dintre cele mai interesante coduri și cifruri din istorie

Fie că este vorba de informații din spatele liniilor inamice sau, mai nou, de mesaje codificate prin telefon, cifrurile sunt folosite de milioane de oameni pentru a transmite mesaje secrete.

În noua sa carte, „De/Cipher”, Mark Frary analizează 50 dintre cele mai celebre coduri și cei mai cunoscuți spărgători de coduri, începând de la grecii antici. Cartea ne arată cum funcționează codurile și cum pot fi sparte.


1. Codul Ave Maria

Abatele german Johannes Trithemius a fost autorul primei cărți tipărite despre criptografie, însă mulți au crezut că scrierile lui secrete îl puneau în cârdășie cu diavolul, așa că a fost obligat să… demisioneze.

Unul dintre codurile lui este cunoscut drept „cifrul Ave Maria”. Cartea lui, „Polygraphia”, este alcătuită din 384 de coloane compuse din literele alfabetului, fiecare având un cuvânt care îi corespunde conform codului, după cum se poate vedea în imagine.

Să spunem că vrei să încifrezi cuvântul „alo”. Folosind tabelul din imagine, scrii cuvântul care corespunde fiecărei litere din coloane consecutive. Astfel, mesajul codat pentru cuvântul „alo” ar fi „Vitam quietem habitationem”.

Cel care primește mesajul face același lucru, însă invers, pentru a scoate la iveală cuvântul. Dacă altcineva ar intercepta mesajul – adică o listă lungă cu cuvinte latinești -, această persoană ar crede că este vorba de o rugăciune și mesajul nu ar trezi suspiciuni.


2. Cifrul Bellaso

În secolul XVI, criptograful italian Giovan Battista Bellaso și-a dat seama de avantajele de a folosi mai multe alfabete pentru a încifra mesaje. Metoda lui Bellaso folosește zece alfabete, după cum se poate vedea în imagine.

Pentru a folosi cifrul, ai nevoie de un cuvânt-cheie asupra căruia s-a căzut de acord anterior. Cuvântul-cheie este scris de câte ori este nevoie deasupra mesajului, ca în imagine (am folosit cuvântul ROMVLVS).

Pentru a încifra fiecare literă, ne uităm la alfabetul etichetat cu fiecare literă a cuvântului-cheie în lista lui Bellaso și apoi scriem litera care se află deasupra sau sub această literă din mesaj pentru a obține litera încifrată.

Așadar, mesajul codificat era „QMUNMTCPIIIALQSDAYM”. Ține cont că diferitele litere din mesajul original pot fi încifrate ca fiind aceeași literă din cifru – o modalitate bună de a-i încurca pe cei care ar putea intercepta mesajul.


3. Cifrul Dorabella

În iulie 1897, compozitorul Sir Edward Elgar a fost invitat să-l viziteze pe reverendul Alfred Penny. După aceea, Elgar a scris un bilet de mulțumire către familia Penny și a inclus o notă încifrată pentru pentru Dora, fiica lui Penny, în vârstă de 23 de ani.

Mesajul este compus din 87 de caractere alcătuite dintr-o serie de semicercuri legate, orientate în una din opt direcții. Dora susținea că nu a decodat niciodată mesajul.

Interesant este faptul că una dintre celebrele variații ale codului Enigma a fost botezată după Dora.

Unii spărgători de coduri cred că cifrul este, de fapt, o bucată muzicală codificată, iar orientarea caracterelor reprezintă notele, în timp ce numărul semicercurilor indică notele naturale, cele cu bemol și cele cu diez.


4. Codul lui Sherlock Holmes

Sir Arthur Conan Doyle era fascinat de coduri și le-a folosit drept element central al intrigii în „Omuleții dansatorilor” din seria Sherlock Holmes. În această poveste, un latifundiar din Norfolk, pe nume Hilton Cubitt, și noua lui soție din America, Elsie, încep să primească mesaje ciudate.

Mesajele înfățișează niște dansatori cu mâinile și picioarele în diferite poziții și cu steaguri în mâini. Mesajele o tulbură pe Elsie și Cubitt cere ajutorul lui Sherlock Holmes.

Sherlock își dă seama că mesajul folosea un cifru simplu de substituție, în cadrul căruia o literă este întotdeauna reprezentată de același dansator.

Holmes folosește o tehnică numită „analiza frecvenței” pentru a descifra mesajul. În engleză, cele mai comune litere sunt E, T, A, O, I, N, S, H, R, D, și L.

În final, și personajele din cărți mor. Atunci când autorul A. C. Doyle l-a ucis pe faimosul detectiv, revista care a publicat textul a suferit pierderi masive. Grafică: Incredibilia.ro

Așa că, analizând figurile cele mai frecvente, putem descifra mesajul. Holmes își dă seama că unul dintre mesaje spune „ELSIE PREGĂTEȘTE-TE SĂ TE ÎNTÂLNEȘTI CU DUMNEZEU” și aleargă cât poate de repede spre Norfolk.

Înainte de a sosi, Cubitt este împușcat și ucis, iar Holmes îl identifică pe ucigaș ca fiind fermierul vecin Abe Slaney, un fost gangster din Chicago, care avusese o legătură cu Elsie când aceasta trăia în America.


5. Codul indienilor Choctaw

Când Divizia 36 a armatei americane lupta pe frontul de vest în Franța, în Primul Război Mondial, soldații se bazau pe telefon pentru a transmite mesaje. Însă armata era convinsă că mesajele erau interceptate de germani.

În cadrul diviziei, exista o companie de băștinași americani Choctaw, care vorbeau 26 de dialecte diferite, dintre care cele mai multe nu au fost niciodată consemnate în scris.

Amerindienilor li s-a cerut să traducă și să comunice mesajele regimentului și germanii erau incapabili să înțeleagă ceva. Un lucru interesant este că dialectul Choctaw nu conținea toți termenii militari necesari pentru a transmite mesajul.

Pentru artilerie, indienii foloseau termenul „pușcă mare” și pentru mi tralieră „pușcă mică trage repede”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...