joi, 29 aprilie 2021

S-a stins din viață profesoara Sorina Danciu

 

S-a stins din viață profesoara Sorina Danciu

Dimensiune text

Unul dintre cei mai îndrăgiți și apreciați dascăli romașcani ai ultimelor decenii, profesoara de limba engleză Sorina Danciu, de la Colegiul Național „Roman-Vodă”, s-a stins din viață prea devreme, la sfârșitul acestei săptămâni, în urma unei lungi suferințe.

Reprezentanții instituției în care a îndrumat pașii în viață ai unor întregi generații de elevi, cărora le-a dedicat întotdeauna mai mult decât activitatea de la catedră, i-au adus un ultim omagiu celei care a fost profesoara Sorina Danciu:

„În toamna anului 1993, în cancelaria Liceului «Roman-Vodă», o tânără cu înfățișare adolescentină, ascunzându-și timiditatea în spatele unui zâmbet, se pregătea să-și înceapă cariera de profesor. Era Sorina Mihaela Danciu. Abia absolvise facultatea, specialitatea limbă și literatură engleză, aflându-se la prima confruntare cu rigorile și frumusețea unei meserii căreia i s-a dedicat cu pasiune, voință și inteligență.

A fost adoptată imediat de elevii claselor unde a predat, considerând-o, în ton cu schimbarea de mentalitate din acei ani, un model, o sursă de inspirație. Sorina era a lor! Și a fost cu adevărat dedicată generațiilor care s-au succedat în timp – profesor, formator, organizator.

I-a învățat frumusețea și subtilitatea limbii engleze, impunând-o ca limbă de conversație și de relaționare, determinându-i să gândească, să-și exprime ideile direct într-o limbă străină.

S-a jucat cu ei la serbările de Crăciun, au colindat împreună, au improvizat scenete și dansuri, au participat la atelierele Arts and Crafts, arătându-le cum poți să te descoperi, să ai încredere în tine și în însușirile tale speciale.

Nu a păstrat nimic pentru ea, dăruind neîncetat celor din jur experiența ei și deschizând noi oportunități, mai ales pentru elevii cenereviști. A încercat mereu să iasă din tipare, să refuze mulțumirea de sine, stagnarea în apele călduțe ale conformismului profesional. Prin urmare, memoria școlii păstrează imagini ale trecerii Sorinei – diriginta primei clase de gimnaziu, excursiile în Anglia, proiectele europene, People To People, Liderii Mileniului III, Centrul Eurasia. Mulți elevi au recunoscut-o drept mentor, prin posibilitățile indicate, prin visurile în care îi îndemna să creadă.

Om al școlii prin structură, găsind în meseria de profesor o mare șansă de a se adresa celorlalți, a căutat să lege orașul de atmosfera educațională, implicând adulții în proiecte caritabile – Balul de Cristal din iarna anului 1999 sau prin conducerea, pentru o perioadă de timp, a Școlii Hoteliere din Roman. Elevilor care veneau la PTP le-a deschis inima, prin activități de voluntariat, către copiii cu cerințe speciale, punți de comunicare afectivă și de înțelegere a nevoilor celuilalt.

Pentru Costin și Nora Sânziana a fost cea mai minunată mamă pe care puteau să o primească – i-a iubit și i-a susținut în mod necondiționat, le-a înțeles destinul și a crezut în copiii ei. Atentă și iubitoare, protejându-i și călindu-i în același timp, arătându-le că se pot sprijini pe ea în orice moment. Erau bucuria ei, sursa de putere, rațiunea de a continua lupta pentru viață.

Cea mai mare provocare a venit în urmă cu câțiva ani, când maladia cea mai necruțătoare a lovit-o fără milă, cu șanse din ce în ce mai mici de scăpare. Chiar și așa, a fost puternică, a crezut că poate prelungi ultima clipă, găsind în familia, în prietenii ei putere și încredere.

A visat ziua în care o va vedea pe Sânziana absolventă, ziua în care va putea să trăiască pentru simpla bucurie a zilei primite în dar, ziua în care poate trăi fericită până la adânci bătrânețe alături de soțul, copiii, de toți cei dragi și apropiați.

N-a fost să fie!

Drumurile pe care le-a făcut în toți anii vieții, zborurile înspre și dinspre casă, s-au redus la cel singur, cel de pe urmă.

În timpul petrecut pe pământ, pentru noi a fost Sorina și așa va rămâne.

Din noaptea zilei de 22 aprilie 2021, va fi Mihaela pentru tatăl ei, Sorina pentru fratele ei și mama lui Petruț.

Zâmbetul care îi lumina figura și o transforma într-o femeie tânără – mereu tânără și frumoasă – rămâne imaginea ei pentru veșnicie.

Drum bun în amintire, Sorina!”

S-a stins din viață Boris Cepalis, președintele Comunității Elene din Roman

 

S-a stins din viață Boris Cepalis, președintele Comunității Elene din Roman

Dimensiune text

Inginerul Boris Cepalis, președintele Comunității Elene din Roman, s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani. Boris Cepalis a fost membru în Comisia de Etică a Consiliului Reprezentanților Uniuni Elene din România, iar în anul 1990 a înființat Comunitatea Elenă din Roman, fiind președintele comitetului de conducere al Comunității. Aici au fost organizate numeroase activități pentru pătrarea și promovarea limbii, tradițiilor și cântecelor grecești. De asemenea, în cadrul Comunității Elene din Roman a luat ființă Ansamblul de dansuri „Areti”, formaţie de dansuri ce a participat la festivaluri desfăşurate în ţară, dar şi peste hotare.

Pentru activitatea profesională și pentru implicarea în viața culturală a orașului, în 2015 a fost premiat de către primarul Laurențiu Leoreanu în cadrul Galei Excelenței Romașcane,  organizată an de an cu prilejul Zilelor Romanului.

„Inginerul Boris Cepalis s-a născut pe 13 noiembrie 1929. A absolvit Facultatea de Mecanizare a Agriculturii, promoţia 1954, iar după terminarea studiilor a lucrat ca inginer la Întreprinderea Agricolă de Stat Călugăreni, Dămienești.

În perioada 1955-1960 a fost inginer la Trustul Regional al IAS Bacău, iar între anii 1960-1964 a lucrat la Stațiunea de Cercetare Agricolă Secuieni. Din anul 1964 şi până la pensionarea din 1 martie 1990, a fost Director al Stațiunii de Mecanizare a Agriculturii Roman.

Cu o bogată experienţă profesională, a fost numit ca membru în Consiliul Ministerului Agriculturii. Pentru rezultatele obţinute în muncă, în perioada anilor 1960-1987, a primit nouă Decorații și Ordinul Muncii. Timp de trei ani a predat cursul de Mecanizarea agriculturii la Institutul Pedagogic Bacău”, se arată în prezentarea făcută de reprezentanții municipalității în cadrul Galei Excelenței Romașcane din 2015.

Reprezentanții Uniunii Elene din România i-au adus un ultim omagiu celui care a fost Boris Cepalis. „Familia Uniunii Elene din România trece în aceste zile printr-o grea cumpănă (…). Pe plan familial, a fost un soț devotat și un tată iubitor pentru cei doi copii care îi urmează cu cinste exemplul. Originile grecești, moștenite de la tatăl său, pe care destinul l-a adus împreună cu familia în România anilor ’40, l-au îndreptat pe domnul Boris Cepalis spre Uniunea Elenă din România, unde a devenit o prezență activă în păstrarea și promovarea elenismului ca membru fondator al Filialei Roman, pe care ca condus-o peste 30 de ani. A strâns în jurul lui oameni tineri, pe care i-a ajutat arătându-le valorile în care a crezut. În aceste momente grele ale despărțirii, conducerea Uniunii Elene din România transmite sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe OMUL Boris Cepalis”, se arată în mesajul transmis de deputatul Dragoș Gabriel Zisopol, președintele Uniunii Elene din România.

Trupul neînsuflețit este depus la capela Cimitirului „Eternitatea” din Roman, iar înmormântarea va avea loc vineri, 23 aprilie, la ora 14.30.

 

 

Clasament final Spring SuperBlog 2021

Bun găsit, superbloggeri! Iată-ne ajunși la finalul celei de-a 22-a ediții, una dintre cele mai dificile din istoria proiectului.

Vă mulțumim pentru implicare și vă felicităm că ați dat curs provocării creative și ați pus rotițele în mișcare alături de noi primăvara aceasta! Am învățat multe împreună cu voi și de la voi. Bravo tuturor!

Iată, așadar, clasamentul final Spring SuperBlog 2021 (cu bold sunt marcați finaliștii, cei care au participat la toate probele):

#ConcurentBlogPuncte
1Ramona – Cătălina AnastasiuCăsuța Anastasiilor1664
2Diana – Elena GoleDe-ale Dianei1656
3Mirela CrețanGălăgie’n cap1649
4Alexandra – Anamaria CardelInefabil1641
5Ana-Maria HallerDusă cu cartea & Lady In Black1638
6Simona-Oxana RusinescuO carte nescrisă1633
7Răzvan Lupitu99xp1625
8Magda MihalacheFila de poveste – magdamihalache.blogspot.com1620
9Raluca AnghelE un mic secret1616
10Alexandra RadaTradiții și delicii1614
11Daniela VereșMoments. memories. emotions1605
12Mari FlămânzeanuCopper attitude1599
13Andreea Mihaela Hristea LazărChestiuni serioase1599
14Cristina Ioana CofaruCristina Cofaru1594
15Oana LambracheOanaLambrache.ro1590
16Lăcrămioara NeamțuBookmymind1585
17Florina Popa DumșeColț de suflet1585
18Dana-Maria JugăursBibelou1582
19Violeta GiolPovești de neadormit1581
20Luminița TudosăMagia cuvintelor1580
21Andreea ZlatanAndreeaSimonaZlatan1574
22Emil CălinescuEmilcalinescu.eu, Citestemil.ro, Cinemil.ro, Halestemil.ro1564
23Giovana CosteaGiovandis1563
24Ioana Adriana Oiegaș & Lucia KalloSouldiva1553
25Grațiela Țiplea BosancuFete cu defecte1542
26Agnes GottfertTrico lona1540
27Denisa GrigorașAtitudine slabă1538
28Ramona LengyelInformații prețioase & Drumul fericirii1530
29Larisa-Maria MustațăSă călătorim1530
30Cristian Lucian HatschnerCluc & Mendre1521
31Valentin TomaMoromete1441
32Cristina ScacunJurnal din timpul pandemiei1397
33Andra – Corina VrabieAndrakat1374
34Raluca BrezniceanuRalucaBrezniceanu1253
35Irina Georgiana Țonef FilipOrdine sau dezordine & Pentru mame de gemeni1101
36Oana Almona ȚileaAlmona călătorește1040
37Adriana PopaA capriccio994
38Daniel AnastasiuNebunelul987
39Laura IacobFamilia mea – blogul care te inspiră936
40Ștefan Bogdan TrepădușUn poet pierdut, Agenția False Press, Gadget4U895
41Mara RusIncabinadeproba853
42Daniela ToaderTransmiteri816
43Iulia MolotacSophisticatedwords.wordpress.com812
44Ana Maria BlendeaAnamariaB812
45Camelia CălinLinistea mea792
46Simona Raluca TuriceanuJollysweet780
47Diana NițăMy wanted place621
48Adelina NăstasăBeauty with Adelina N.554
49Sebastian Constantin TârnoveanuUnaAltaCuCostica543
50Mirela ȘchiopuFemeie zburătoare neidentificată537
51Ioana TrifSlasha cu de toate533
52Givan IuseinLa Gigel443
53Silvia PuiuRayuela’s blog436
54Dumitru StoicaIarba fiarelor369
55Eniko-Beatrice KovacsKovacs Eni369
56Grațiela Teodora Florescu VladGratielaVlad.ro & gratielavlad.blogspot.com365
57Mariana-Evelina PetricăCarrusel358
58Alexandra EnacheJust me357
59Răzvan DobreRăzvan Dobre289
60Irina Cristina ȚenuDe-ale vieții cu Irina288
61Elena VladSunt sanatos – sfaturi pentru sanatatea ta276
62Veronica GavrilCititi.iubiti.traiti272
63Luiza SimulescLuiza Simulesc268
64Lidia CodreaLumea din jurul tau194
65Alexandra – Mihaela Olar-PopLe savoir184
66Aurora Liliana DogaruLecturi aromantice160
67Daiana SlăvuțeanuDaiana96
68Aniela CiugureanuLumea Anielei95
69Roxana Elena TrandafirIn cautarea sperantei93
70Ella Maria MarinScriitoarea.eu93
71Daria ScripcaruCapsula cu idei91
72Alexandru-Dumitru ManoiuBlogul fara nume90
73Georgiana MoldovanBlogulmeuAnna89
74Gabriel IliescuCumparaturi online!85

 

miercuri, 28 aprilie 2021

De la prieteni

 Rugăciunea Sfîntului NICOLAE VELIMIROVICI , recomandată de Pr. Macarie Vrancea să o citim zilnic, se numește ‘Rugăciune de Taină și pentru mîntuire’ :


Doamne , nu știu ce să cer de la Tine!


Tu Singur știi de ce am trebuință! Tu mă iubești mai mult decît mă pot iubi eu însumi!


Tată, dă slugii Tale ceea ce eu nici nu știu să cer!

Nu cutez să cer nici pătimire , nici înlesnire , ci doar stau înaintea Ta cu inima deschisă față de Tine!


Tu vezi nevoile mele pe care eu nici nu le știu! 

Caută și fă Voia Ta!


Lovește și tămăduiește!

Doboară-mă  și mă înalță!


Mă cutremur și tac înaintea Sfintei Tale  Voi  și înaintea judecăților  Tale pe care eu nu le pot pricepe!


Adu-mă  pe mine însumi Ție drept jertfă! 


Învață-mă, Doamne, să mă rog!

Tu Însuți roagă-Te în mine!

       

      Amin!!

joi, 8 aprilie 2021

Medicul Voinia Mirela Corina, drum lin în corul îngerilor din ceruri

Astăzi am primit o veste trista din comuna Gherăesti, s-a stins din viață Doamna Doctor Voinia Mirela Corina. Avea doar 49 de ani și profesa ca doctor de familie de aproximativ 20 de ani.

Pe pagina de Facebook a Primăriei Gherăesti a fost postat un mesaj de rămas bun pentru cea care a fost alături mereu cu cei suferinzi din sat și nu numai.

” Exprimăm sentimente de compasiune și transmitem gânduri de alinare familiei îndoliate pentru aceasă pierdere inconmensurabilă. Sociabilă, gata mereu sa dea o mână de ajutor, Domna Doctor a fost un model de devotament, tratând cu multă responsabilitate profesia aleasă și având un deosebit respect pentru oameni. ”

Drum lin în corul ingerilor din ceruri!

 

miercuri, 7 aprilie 2021

X, Y, Z sau diferența între generații

 Nu știu dacă v-ați pus vreodată serios problema diferenței dintre generații sau dacă v-ați întrebat vreodată din ce generație faceți parte. Sau dacă ați auzit despre fenomenul ”OK, boomer”. Vă invit să aflăm împreună despre ce este vorba și cine sunt generațiile X, Y sau Z.

articol
Nu am de gând să vă spun foarte multe despre ”OK boomer”ci doar că este un fenomen care a devenit viral chiar anul acesta, ca o reacție a tinerei generații la un video al unui reprezentat al vechii generații (Baby Boomer). Fenomenul a generat sute de ”meme” în mai toate mediile de socializare. Este suficient să faceți o căutare cu termenii ”ok boomer” și veți găsi nenumărate opinii, imagini, video, etc.

Chiar dacă nu vă este familiar acest fenomen, care este mult mai cunoscut în Statele Unite, cu siguranță vă sunt cunoscute expresiile pur românești: ”pe vremea mea...”, ”tinerii din ziua de azi...”, etc., indiferent din ce generație faceți parte. Diferența între generații este un fenomen care transcende timpurile și nu ține cont de zone geografice, ci se întâlnește pretutindeni.

Care sunt cele patru generații?

Iată care sunt generațiile care formează tabloul social global al momentului:

Baby Boomers – este generația celor născuți între anii 1945 – 1964. Numele generației se explică prin faptul că, în perioada de după cel de-al doilea război mondial, Statele Unite au cunoscut vremuri prospere și, ca urmare, natalitatea a crescut, generând un ”boom” al copiilor aduși pe lume în acea perioadă.
Generația X – este generația celor născuți între anii 1965 și 1979
Generația Y – este generația celor născuți între anii 1980 și 1994
Generația Z – este generația celor născuți între anii 1995 până în prezent.

A defini generațiile doar după criteriul anului nașterii nu este doar superficial ci și incomplet. Mediul cultural și contextul socio-politic sunt criterii care își spun cuvântul și care conturează anumite caracteristici ale fiecărei generații.

De aceea, eu voi încerca în continuare să vă prezint doar câteva trăsături generale ale generațiilor X, Y și Z, exclusiv din punct de vedere al relației lor cu evoluția tehnologiei.

Generația X – cunoscută și sub numele de ”generația cu cheia la gât” sau ”generația MTV”, este formată de persoanele născute între anii 1965 și 1979 (cu vârste cuprinse între 40 și 54 de ani). Sunt persoane care și-au trăit adolescența în perioada de expansiune a televiziunii, care încă citesc ziare, ascultă radio și se uită la televizor. Sunt pricepuți când e vorba de tehnologie, căreia îi recunosc meritele, își petrec destul de mult timp pe mediile de socializare, dar sunt încă sceptici când vine vorba de transferuri financiare online.

Generația Y, cunoscută și sub numele de Millenials, este formată de adulții zilelor noastre (între 24 și 39 de ani). Ei sunt cei care și-au petrecut cea mai mare parte a copilăriei și adolescenței fără smartphone și social media. Gândiți-vă doar la faptul că Facebook nu a devenit ”omniprezent” decât în anul 2008, iar primul iPhone a fost inventat în ianuarie, 2007.

Millenials sunt cei care au crescut în perioada de explozie a internetului și computerelor și au dezvoltat o relație de tip ”love and hate” în ceea ce privește tehnologia. Sunt cei care apreciază autenticitatea, pun mai mare accent pe ”experiențe”, de la concerte la evenimente sociale, până la preocupări sportive, iar experiența de cumpărare a unui produs cântărește destul de mult în decizia finală.

Generația Z – iGeneration, Centannials sau ”nativii digitali”, se referă la persoanele născute la mijlocul anilor 90 și reprezintă aproximativ 2.47 miliarde din populația globului (sursa: Bloomberg Analysis of the UN World Population Prospects) și 25% din populația SUA. Aproximativ 91% dintre cei care compun această generație au acces la smartphone și 90% dintre ei se uită zilnic pe YouTube. Sunt printre primii care au crescut cu social media și tehnologia mobilă – aceasta este principala caracteristică generală a acestei generații.

Un articol pe acest subiect din Business Insider prezintă câteva puncte de vedere ale unor tineri între 14 și 19 ani pe care am plăcerea să vi le împărtășesc:

”Pentru generația noastră, tehnologia este tot ce știm și a fost prezentă în viața noastră de când eram mici.” – 14 ani

”Totul pentru cei din generația noastră trebuie să fie ”imediat”. Pentru că am crescut într-o eră în care putem trimite mesaje într-o clipă, avem mai puțină răbdare și cred că ne-am obișnuit cu reacțiile imediate” – 15 ani

”Noi comunicăm prin mesaje și social media, ceea ce schimbă cu totul dinamica comunicării” – 19 ani.

Mai mult decât generațiile anterioare, generația Z acordă o mare însemnătate autonomiei și independenței, lucru care se refectă în modul de a lucra. Internetul le-a oferit mii de ani de inteligență colectivă  și sunt mult mai confortabili să facă o căutare pe Google decât să întrebe pe cineva, atunci când au nevoie de o informație.

Ei sunt cei mai tineri dintre noi, sunt copiii și, de ce nu, nepoții noștri. Și trebuie să îi cunoaștem ca să îi înțelegem. Vă invit să aflați mai multe detalii despre ”nativii digitali” din acest articol foarte interesant, din campania de Responsabilitate Socială a Orange România, #Pentru mâine.

Concluzie?

Concluzia mea este că nu putem spune despre o generație că ar fi mai bună decât cealaltă pentru că fiecare și-a adus contribuția ei la a duce lumea mai departe. Cred, de asemenea, că până la un punct, este absolut normal să existe aceste diferențe, să existe priorități diferite, viziuni diferite, gusturi și perspective diferite. Da, tinerii sunt diferiți de cei mai puțin tineri, milenialii nu sunt ca cei din generația X și cu atât mai puțin ca Baby Boomers, la fel cum nu sunt nici ca cei din generația Z. Cred că păstrarea unui simț critic este utilă, atât timp cât suntem deschiși să vedem și plusul, nu numai minusul.

Vă doresc, ca întotdeauna, toate cele bune și spor în toate!

De la prieteni

 * Cumpărați ceapă și mâncați-le la grătar indiferent cât de mare este prețul ... tot timpul le mâncați 🤗 *

 ✅ * Dr. Dawood Al-Rubaie, proprietarul Enciclopediei arabe de terapie pe bază de plante medicinale, spune: *

 Am scris mai multe articole despre ceapă și beneficiile lor terapeutice și nutriționale și, de câte ori am citit un nou raport, am fost motivat să scriu mai multe despre acesta.

 Și când discuția despre aceasta a devenit lungă, m-am gândit să o scriu sub titlul * * Știați *:

 🔸 * Știai *

 Ceapa este una dintre cele mai bogate legume și fructe cu o substanță medicinală importantă numită corecetină, și numai germenii de capere concurează cu aceasta.

 🔸 * Știi *

 Că antioxidantul (corcitina) din ceapă rezistă inflamațiilor oriunde se găsește, în special în sinusuri și plămâni.

 🔸 * Știai *

 Faptul că consumul de ceapă împiedică dezvoltarea diabetului de la tipul (2), care este tratat cu tablete, la tipul (1) care necesită injecție cu insulină.

 🔸 * Știai *

 Că ceapa previne cancerul de sân, prostată, uter și ovarian și, de asemenea, previne creșterea și creșterea numărului de leziuni precanceroase.

 🔸 * Știai *

 Că ceapa combate atacurile de astm.

 🔸 * Știai *

 Ceapa protejează celulele nervoase de leziuni și de bolile rezultate legate de sistemul nervos.

 🔸 * Știai *

 Ceapa previne deteriorarea și întărirea vaselor de sânge și previne multe boli de inimă.

 🔸 * Știai *

 Că ceapa sporește prezența și reproducerea bacteriilor naturale în intestin, ceea ce îmbunătățește absorbția nutrienților, crește sistemul imunitar și previne descompunerea creșterii excesive în greutate.

 🔸 * Știai *

 Ceapa aceea ucide multe tipuri de germeni din gât și plămâni.

 🔸 * Știai *

 Ceapa subțiază sângele și previne formarea cheagurilor, mai ales atunci când este la grătar, și că avertizează împotriva consumului de diluanți farmaceutici de sânge, cum ar fi aspirina și warfarina cu ceapă la grătar sau prăjite, deoarece provoacă o creștere excesivă a fluidității sângelui.

 🔸 * Știai *

 Că ceapa reduce presiunea arterială la pacienții hipertensivi.

 🔸 * Știai *

 Ceapa aceea aduce somnolență.

 🔸 * Știai *

 Ceapa aceea previne creșterea germenului H. Pylori și îl elimină.

 🔸 * Știai *

 Că ceapa reduce colesterolul și trigliceridele.

 🔸 * Știai *

 Că ceapa previne apariția bolilor asociate diabetului.

 🔸 * Știai *

 Ceapa previne reproducerea virusului SIDA.

 🔸 * Știai *

 Că ceapa previne osteoporoza.

 🔸 * Știai *

 Ceapa conține cantități ample de compuși de sulf care mențin prospețimea pielii și rezistența și frumusețea părului și a unghiilor.

 Note:

 Zicala populară spune: -

 👈 (Mănâncă ceapă și uită ce s-a întâmplat), de fapt ceapa îmbunătățește starea de spirit și relaxează inima

 👈 Cojile de ceapă sunt cele mai bogate în antioxidanți chorcetinici.

 Ceapa nu își pierde proprietățile medicinale la punctul de fierbere.

 👈Supa de ceapă este tipică pentru a obține toate beneficiile cepei.

 Toate cele de mai sus sunt rezumatul a sute de lucrări științifice experimentale.

 ☪

 ... dacă este posibil, să-l răspândească în beneficiul tuturor.

duminică, 4 aprilie 2021

Lucruri de care trebuie să scapi până la 30 de ani

 

Am făcut la viața mea destule tâmpenii, dar am făcut și unele lucruri bune. Știți cum e, ți-ai dori ca cei tineri să învețe din greșelile tale, și mai jos e o listă cu lucruri de care ar trebui să scapi dacă te apropii de 30 de ani. Presimt că urmează un articol în câțiva ani pentru 40 de ani. :)

  • Impresia că nu trebuie să mai înveți, dacă ai terminat cu facultatea. Școala nu se termină niciodată, mereu avem de învățat lucruri noi pentru a ne perfecționa și a deveni cea mai bună versiune a noastră.

  • Ideea de carieră în stilul clasic, cu același job pe care îl vei face toată viața, aceeași firmă de unde ieși la pensie. Majoritatea tinerilor vor schimba cel puțin 3-4 domenii de acvititate, minim 10 joburi, și asta dacă nu vor ajunge să lucreze ca freelanceri sau ca și contractori, că piața muncii acolo se îndreaptă. Și nu e neapărat ceva rău, dacă te adaptezi.

  • Realizarea de lucruri în viață doar pentru a îndeplini așteptările celorlalți (familie, societate) indiferent că vorbim de studii, joburi, pasiuni sau relații.

  • Impresia că ești mai bun decât ceilalți, deci e ok să îi tratezi pe toți ca pe niște proști.

  • Convingerea că banii sunt greu de făcut, sau că vei fi mereu sărac.  Banii sunt doar un mijloc.

  • Ideea că banii se fac doar din salariu. Recomandat ar fi să ai mai multe surse de venit: salariu, activăți extra plătite, un hobby ce poate fi monetizat, niște venituri pasive.

  • Convingerea că mereu vei face mai mulți bani. Între 30-45 de ani majoritatea ne atingem apogeul din punct de vedere al veniturilor, deci nu irosiți anii ăștia. Bonus, bani pentru minim 6 luni puși deoparte.

  • Credința că ți se cuvin chestii doar pentru că exiști, fără a munci pentru ele.

  • E ok să ai emoții când ai provocări noi și schimbări majore în viața ta. Nimănui nu îi plac schimbările, dar sunt parte a vieții.

  • Prejudecățile cu care ai crescut în familie sau societate, dar pe care nu le-ai validat și verificat singur.

  • Prietenii toxici, care te trag în jos, îți scad încrederea în tine și capacitățile tale.

  • Viciile la care știi și tu că trebuie să renunți, dar tot amâni.

  • Nu mai poți folosi ca scuză Așa sunt eu pentru toate tâmpeniile pe care le faci.

  • Ideea că viața e corectă cu noi, dacă facem bine primim numai bine. Din păcate nu e mereu așa, shit happens.

  • Sentimentul că e rușinos să ceri ajutorul cuiva, atunci când chiar ai nevoie de ajutor. Nu e o dovadă de slăbiciune, ci de curaj.

  • Respingerea oamenilor noi ce apar din viața ta, înainte de a îi cunoaște suficient de bine încât să știi dacă merită sau nu timpul tău.

  • Muncitul non-stop, în ideea că vei avea timp să te bucuri de viață un pic mai încolo. Dacă nu îți stabilești un echilibru muncă-viață personală va fi tot mai dificil să o faci după 30.

  • Frica de eșecuri. Vom avea și din astea, important e să ne învățăm lecțiile și să nu facem mereu aceleași greșeli.

  • PerfecționismuL. E greu, mai ales dacă ai un pic de OCD, dar mereu vom avea chestii de îmbunătățit, suntem work in progress.

  • Căutarea jumătății ideale. Nu există the one, sunt persoane cu care te potrivești mai bine sau mai puțin bine în viață, restul depinde de cât de mult te implici pentru ca relația ta să meargă.

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...