CELE ZECE PORUNCI
„Cele Zece Porunci” sunt setul de învățături majore și reguli etice pe care adepții creștinismului și iudaismului trebuie să le urmeze pentru a duce o viață respectuoasă față de Dumnezeu. Aceste porunci sunt notate în Vechiul Testament atât în Exodul 20:1-17, cât și în Deuteronomul 5:6-21. Cu toate acestea, în aceste secțiuni biblice nu există ierarhie între învățături și nici nu sunt doar zece, deoarece în realitate apar mai multe verbe imperative. Astfel, 17 acțiuni sunt citate în Exod și 21 în Deuteronom. Împărțirea tradițională în zece porunci vine de la Sfântul Augustin de Hipona, care a propus-o în cartea sa „Întrebări despre Exod”. Această versiune a devenit populară în „Compendiul Catehismului Bisericii Catolice”. Din acest motiv, alte biserici, cum ar fi cele ortodoxe, au propriile lor porunci.
Care este istoria celor Zece Porunci?
Conform Vechiului Testament al Bibliei, după ce Moise și evreii au părăsit Egiptul și au mers în deșert timp de trei luni, Yahweh i-a cerut lui Moise să petreacă patruzeci de zile și patruzeci de nopți pe vârful Muntelui Sinai pentru a-și dovedi loialitatea față de el. După acest timp, Moise a primit două table de piatră pe care erau scrise poruncile.
Astfel, a primit misiunea de a transmite aceste învățături poporului său, dar, când a coborât de pe munte, a descoperit că israeliții se închinau unui vițel de aur. Mâniat de acest lucru, Moise a aruncat scândurile și a distrus vițelul. După aceasta, Moise a reconstruit tablele și poporul ales le-a adoptat ca lege.
Care sunt cele zece porunci?
Deși numărul și conținutul poruncilor variază în cărțile biblice în care sunt menționate, cea mai populară versiune este cateheza propusă de „Compendiul Catehismului Bisericii Catolice”, care descrie următoarele zece porunci:
-Îl vei iubi pe Dumnezeu mai presus de toate
-Să nu folosești numele lui Dumnezeu în zadar.
-Veți sfinți toate sărbătorile.
-Îți vei onora tatăl și mama.
-Să nu ucizi.
-Să nu comiți fapte necurate.
-Să nu furi.
-Să nu mărturisești mincinos.
-Nu vei tolera gândurile necurate.
-Să nu poftești binele altuia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu