duminică, 31 martie 2024

Echipamentele de protecție – simbolul grijii față de pacienți și angajați

Mi-am ales o profesie nobilă, aceea de medic. Mi-a plăcut în primul rând să studiez viața și în mod particular corpul uman, atât ca și corp sănătos cât și afectat de boală. Am preferat să înțeleg cum funcționează în mod normal dar și cum reacționează în momentul în care este afectat de un agent patogen, fie microorganism viu, fie agenți fizici sau chimici care îi afectează structura normală și funcționarea firească.

Mi-a plăcut să pot interveni în asa fel încât să restitui, prin tratament, integritatea organismului și funcționarea lui normala. Dar sunt conștientă că în același timp trebuie să mă protejez de toți factorii care atacă organismul, căci aceiași factori care afectează sănătatea pacienților mă pot afecta și pe mine ca medic curant.

În acest scop a fost elaborat un sistem de precauţiuni universale, un sistem de norme bine puse la punct, cu scopul de a proteja organismul uman de agresiunea agenţilor biologici ce pot provoca îmbolnăviri. Acesta presupune atât gestionarea corectă a deşeurilor medicale cu potenţial infecţios. în scopul înlăturării şi distrugerii lor ăn condiţii de maximă siguranţă cât şi folosirea de mijloace de protecţie care fie să constituie o barieră de protecţie faţă de agenţii patogeni fie să îi distrugă cât mai eficient cu putinţă.

Pentru a mă proteja eficient am nevoie de echipamente de protecție de la un furnizor de încredere cum ar fi Medicale Shop, echipamente de protecție cum ar fi botosi pentru încălțăminte sau halate de unică folosință, care pot constitui o barieră de protecție față de agenții biologici sau orice factor de agresiune împotriva organismului.

Un factor de protecție extrem de eficient împotriva agresiunii din partea agenților infecțioși ar fi menținerea igienii și a curățeniei la nivelul tuturor suprafețelor. Aceasta se realizează atât prin folosirea de substanțe dezinfectante active și eficiente împotriva tuturor agenților infecțioși cât și prin folosirea de halate de protecție de unică folosință cât și a  cearceafurilor şi a pijamalelor de unică folosință, care se aruncă după utilizare, nemaifiind nevoie să fie spălate, curățate și dezinfectate după întrebuințare (la un moment dat, datorita uzurii, curățirea și dezinfectarea lor nu mai este suficient de eficientă și pot constitui un pericol pentru sănătatea personalului medical și al pacienților). Această folosire a materilalelor de unică folosinţă este şi mai economică (nu se mai folosesc repetat mijloace de curăţare şi steriliyare, care îşi pierd în timp eficienţa şi deteriorează materialele) şi mult mai sigură, eliminarea germenilor patogeni făcându-se din start, odată cu aruncarea şi distrugerea materialului.

In același scop se realizează și protecția mâinilor prin mănuși de unică folosință și a feței cu ajutorul măștilor și a ochelarilor de protecție, de asemenea de unică folosință.

Un alt mijloc de protecție îl constituie folosirea substanțelor dezinfectante și a mijloacelor de dezinfecție pentru suprafețele de lucru, pentru instrumentar, pentru materialele textile (îmbrăcăminte), pentru aer, pentru mâini, care distrug eficient agenții patogeni, împiedicându-i să se multiplice (bacteriostatice) sau chiar distrugându-i complet (bactericide), pentru a nu mai constitui un factor de risc de îmbolnăvire pentru personalul medical și pacienți. Se folosesc astfel soluţii dezinfectante, universale sau specifice unor anumiţi agenţi patogeni, sau factori fizici cum ar fi radiaţiile ultraviolete (lămpi) pentru dezinfectarea arerului, căldura (etuvă, sterilizator) pentru steriliyarea materialelor sanitare sau a instrumentarului medical.

Echipamentele de protecție, de orice tip ar fi ele, nu constituie un moft ci o necesitate pentru că la un moment dat blochează transmiterea agenților patogeni de la un individ la altul, fie distrugându-i, fie acționând ca o bariera de protecție între organismul uman și agenții patogeni respectivi. Astfel oferă siguranță pentru desfășurarea activității normale de investigații asupra pacienților și de tratare a acestora, împiedicând contaminarea cu agenţi patogeni a diferitelor zone (spaţii, suptafeţe) şi infectarea atât a personalului medical caât şi a pacienţilor.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2024

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...