miercuri, 17 noiembrie 2021

Baie, dragă baie! - Să ne răsfăţăm propria baie cu mobilier nou

 Petrecem în baie o destul de lungă perioadă de timp din viață. În sezonul cald vrem să ne răcorim din plin și să ne curățăm pielea și, odată cu ea și sufletul, de praful, transpirația și mizeriile vieții și să dăm un parfum aparte, nou și proaspăt trupului și sufletului și în general întregii vieți. În sezonul rece vrem să ne încălzim trupul, de la pielea uscată de ger până la oasele înțepenite de efortul de zi cu zi, relaxând mușchii și spiritul.

Petrecem în baie o lungă perioadă de timp ocupându-ne de igiena trupului dar și de înfrumusețarea lui. În primul rând pentru noi înșine, pentru că ne simțim mult mai bine dacă ne simțim curați, cu pielea mult mai curată, mai moale, mai fină, mai catifelată, cu părul mult mai răsfirat, mai ușor. Parcă și privirea ni se luminează atunci când apa ne biciuiește pielea, când spuma ne curăță, ne înmoaie și ne parfumează tot corpul.

Pentru toate acestea avem nevoie de multe lucruri pentru întreținerea igienei personale. În primul rând o gamă largă de cosmetice specifice ritualului de curățenie, pornind de la banalul săpun solid sau/și lichid, continuând cu gelul de duș, cu șamponul și balsamul de păr, cu spumantul și sărurile de baie, cu uleiurile aromatice și parfumurile, cu periuța, pasta de dinți și apa de gură. În al doilea rând, dar cu importanță la fel de mare, gama largă de prosoape mai mari și mai mici, halate de baie, pieptene și perii de păr de diferite forme și dimensiuni. Și să nu uităm că fiecare membru al familiei are produsele sale favorite, fie și dacă ținem cont că fiecare are propriul tipic de îngrijire corporală și propriile produse cosmetice care i se potrivesc fiecăruia, în raport cu caracteristicile pielii și părului.

  Toate aceste obiecte trebuie depozitate undeva la îndemână, cel mai bine chiar în baie,care trebuie să recunoaștem că nu este tocmai cea mai largă și mai încăpătoare încăpere a casei. Și nu sunt deloc puține. Și parcă ne trebuie cu toatele deodată sau imediat unele după altele. Tocmai de aceea ne trebuie un mobilier de baie extrem de (multi)funcțional, de încăpător pentru tot ceea ce trebuie și este nevoit să adăpostească, dar și să încapă cu brio într-un spațiu destul de limitat, oricât ar fi baia de spațioasă. Și în plus, oricât de multe piese de mobilier ne-ar fi necesare și oricât de încăpătoare ar fi, tot trebuie să lase suficient spațiu liber suficient de mare pentru a nu ne stânjeni deplasarea prin baie dintr-un loc într-altul, mai ales atunci când suntem înfofoliți în prosoape de sus până jos pentru a ne usca pielea și părul. Și în primul rând nu trebuie să uităm că baia înseamnă în primul rând instalații sanitare: cada sau cabina de duș, chiuveta, vasul de toaletă, suporturile pentru săpun, prosoape, hârtie igienică, pahare, periuța și pasta de dinți și toate celelalte obiecte utilizate zilnic. Și mai apoi, dar în completare cu acestea, restul mobilierului.

Cum orice porțiune din spațiu trebuie folosit fără a știrbi din comoditate, eleganță, luminozitate și confort, corpurile suspendate sau cele a căror forme se îmbină practic, elegant sau haios, și totodată extrem de comod pot fi soluția ideală pentru mobilierul de baie. Culorile deschise ale mobilierului, chiar dacă pare destul de greu de păstrat aspectul curat în condițiile în care, pe fond de culoare deschisă se vede imediat orice pată oricât de mică și, oricât încerci să cureți, foarte greu se recapătă culoarea inițială. Dar satisfacția este extremă căci lumina naturală sau cea dată de corpurile de iluminat este amplificată exponențial, fiind reflectată la maximum de orice suprafață albă sau de culori deschise până la extrem. Iar culorile deschise sunt extrem de ușor de obținut în cazul mobilei, fiind date chiar de culoarea naturală a materialului, adesea lemn lăcuit, sau de vopseaua sau materialele de acoperire aplicate pe suprafața ei. În plus, lacul sau vopseaua aplicată pe mobilă sau orice material ușor lavabil are rolul atât de a păstra mobila intactă cât și de a favoriza o curățire extrem de ușoară a suprafețelor de mobilier.

Articol scris pentru SuperBlog 2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...