miercuri, 12 aprilie 2023

Sărbători tradiționale, cu bunătăți frământate din făina Băneasa

 Se apropie sărbătorile pascale si am intrat cu toţii în febra pregătirilor: cumpărăturile şi gătitul sunt la ordinea zilei şi se fac la foc continuu.

Nu sunt fan deserturi şi dulciuri în general dar sunt momente când organismul îşi cere dreptul la alimente cu un conţinut mai mare de zahăr, implicit mai multe calorii cu utilizare rapidă. Și cum în această perioadă de sărbătoare mi se face dor de gusturile copilăriei, cred că o pască ar fi mai mult decât binevenită.


Prietenii noștri de la Băneasa ne oferă soluțiile perfecte de sărbători. Cu ajutorul făinii Băneasa putem face cea mai delicioasă rețetă de pască Băneasa.

Putem începe cu cea mai simplă rețetă de pască: cea cu brânză dulce de vaci. Se face blatul din aluat de cozonac și se pune pe margine un sul împletit de aluat, pentru a da formă de tavă rotundă sau dreptunghiulară, după cum avem tava de copt. În centru turnăm umplutura preparată din brânză de vacă, ouă, zahăr și stafide.

Pentru o variantă ceva mai sofisticată, se poate face umplutura cu smântână sau cacao. Cu siguranță putem folosi esențe aromatice, rom cel mai frecvent sau coajă de citrice, după gust. Pentru un aspect mai frumos se unge pe deasupra cu ou sau doar cu gălbenușuri. Astfel, suprafața devine mai lucioasă și capătă o culoare mai gălbuie.  Apoi se pune tava la copt.

La scoaterea din cuptor se poate presăra pe deasupra zahăr pudră sau zahăr vanilinat, pentru aspect și pentru un plus de gust dulce.

Dacă mă întrebați care este varianta mai gustoasă aș spune că toate. Dacă pasca cu brânză este cea mai tradițională și cea mai simplă, pasca cu smântână dă dovadă de ceva mai multă finețe și rafinament, iar pasca cu ciocolată are un aspect și un gust ceva mai „exotic”. Toate sunt însă la fel de gustoase, fiecare în felul său. Așa că, dacă ar fi după mine, aș mânca câte puțin din fiecare, alternativ.

Fiecare variantă de pască poate fi consumată ca desert sau ca gustare dulce. Eu mai am o alternativă: o combin cu o cană mare de lapte la micul dejun. Așa îmi asigur rezerva de energie pentru cea mai activă parte a zilei și diminui din grija acumulării kilogramelor în plus dacă consum aceste mici „bombe calorice” oarecum predominant în prima parte a zilei. În plus, laptele oferă lichid suficient pentru digerarea și metabolizarea feliei consistente de pască.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...