joi, 31 decembrie 2020

La revedere 2020, bun venit 2021!

 

A trecut un an. Altul este la ușă... Privim în urmă, privim înainte...

2020... Un an de schimbare. Aș putea spune un an mai puțin bun, dar... Greșesc... Nu a fost nici bun, nici prost. A fost... altfel. A fost un an de schimbare, mai bine spus de adaptare. Adaptare la ceva aparent nou, și totuși vechi de când lumea. Atacul masiv al unui virus nou, sub forma unei pandemii, a surprins toată lumea...

Nu este nici prima și nici ultima pandemie din istoria umanității. Dar a fost ca și cum a fost prima. Cu siguranță memoria individuală nu a avut cum funcționa, iar memoria colectivă a fost aproape inactivă. Dacă am fi știut fiecare dintre noi măcar o brumă de istorie, am fi fost cu siguranță mai puțin surprinși.

În fața unei amenințări, oricare și oricum ar fi aceasta, nu poți avea decât două tipuri de reacție: să fugi/să te ferești sau să lupți. Prima reacție a fost oarecum de fugă, mai bine spus de retragere. Asta pentru că nu ai suficiente arme pentru a lupta. Dar nu ai cum să te retragi din fața unui inamic pe care nu-l poți vedea decât cel mult prin efectele pe care le produce, dacă acestea există. Și atunci poate fi prea târziu dacă atacul s-a produs și este destul de agresiv. Și uite-așa au apărut victime. Multe victime. Cei care au supraviețuit de cele mai multe ori au rămas cu sechele cărora trebuia să le facă față. Încercarea de retragere din fața atacului era singura soluție de început, care putea doar să diminue pe moment numărul victimelor. Era totuși ceva.

Izolarea a fost și este totuși destul de greu de suportat atâta vreme cât te scoate puternic din zona de confort. Trebuie să-ți schimbi radical stilul de muncă atâta vreme cât vrei totuși ca veniturile să nu-ți fie diminuate drastic. Ceea ce nu se poate întotdeauna. Așa că unele sectoate de activitate au intrat în... inactivitate. Menținerea activității s-ar fi putut doar laa capacitate redusă și cu costuri suplimentare, ceea ce nu este ușor de suportat pentru oricine.

Procesul de adaptare la izolare a avut avantaje și dezavantaje. 

  • Pentru început apare o perioadă de inactivitate. Avantaj? Odihnă cu încărcarea bateriilor. Mai mult timp petrecut cu familia. Mai mult timp pentru hobby-uri și activități de mult uitate. Urmat de plictiseală și frustrare. Soluția? Mutarea activității în online, unde riscurile de infectare sunt mai mici. Transformarea hobby-urilor în surse de activitate generatoare de venit în măsura în care este posibil.
  • Nu toate activitățile pot fi mutate în online. Mai ales acelea care pot presupune contactul direct între oameni. Menținerea acestor activități înseamnă metode suplimentare de protecție.
Anul 2021. Pentru început va continua ca și până acum, cel puțin pentru o vreme. Poate pentru mult timp, poate pentru totdeauna. Dar apare o speranță nouă: lupta. Prin vaccinare. Cu eforturi mari de logistică, de personal, cu costuri financiare importante. Dar când este vorba de viața și integritatea corporală a oricăruia dintre noi, orice efort se merită a fi făcut, iar cheltuielile, desigur destul de mari, se vor amortiza în timp. Desigur că trebuie să acționăm cu toții în același sens pentru a obține un rezultat cât se poate de bun.
Numai că este încă o problemă apărută încă de la început: reticența și neîncrederea oamenilor. Spunând în gura mare că virusul nu există și totul este o farsă, se aruncă cu bună știință în gura lupului. Mai mult, nu acceptă nici o măsutră menită a îmbunătăți situația. Vaccinul? Inutil, mai mult... Potențial periculos. Deși este cu mult mai sigur decât multe medicamente considerate banale.
Anul 2021... Personal voi continua să fac ceea ce am început să fac în starea de mai multă sau mai puțină izolare. Marturisesc că mutarea în online mi-a adus un avantaj major: o posibilitate cu mult mai mare de documentare profesională și nu numai. Este ca și cum în aproape tot anul 2020 am studiat cât aș fi făcut-o în cel puțin 5-6 ani relativ normali până acum. Voi continua să profit de această oportunitate cât de mult se va putea.
Anul 2021... Probabil voi avea mai mult timp de scris pe blog. Sau poate că nu... Dar oricum voi găsi mai multe subiecte pentru viitoarele postări. Și poate și mai mulți cititori, cu posibilitate de monetizare cândva.
Anul 2021... Peste câteva ore vom intra în 2021. Cu speranțe de mai bine. La mulți ani tuturor!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Personalitatea MEA, personalitatea Ziaja

 Cred că de la vârste fragede am fost un copil "cu personalitate". O fi fost zodia? O fi fost temperamentul, un temperament mai ap...