sâmbătă, 5 ianuarie 2019

13 semne că ești dependent de citit


13 semne care arată că ești dependent de citit

Ești un cititor de cursă lungă sau vezi cititul ca pe o pasiune trecătoare? Citești ca să trăiești sau doar pentru a-ți umple timpul? Dacă te regăsești în articolul următor, situația e clară! Ești un bookaholic adevărat, iar cititul este cheia fericirii tale.

Ești dependent de citit dacă:

 1. Te atașezi emoțional de personajele din cărți

dependent de cititVorbești despre ele zilnic, ba chiar le și incluzi în conversație. Păi de ce nu? Doar personajele din cărți au plâns și au râs cu tine și știi că nu te vor dezamăgi niciodată. Mă rog, mai puțin atunci când autorul decide să le ucidă. Dar chiar și atunci, le plângi moartea zile întrgi și suferi după ele (asta, firește, după ce îți revii din criza de nervi provocată de autor. În numele tuturor fanilor, mulțumim J.K Rowling, George R.R. Martin și prietenilor lor. Ne-ați spulberat visurile.).

2. Preferi să citești în loc să socializezi

De ce nu? Socializezi cu personajele și cu tine însuți, nu e de ajuns? Prietenii tăi sunt cărțile și îți place asta. Nu te contrazic niciodată și dau cele mai bune sfaturi, fără a aștepta nimic în schimb. În plus, o carte n-o să te abandoneze niciodată. O să-ți fie alături în cele mai friguroase nopți și în cele mai grele zile.

3. Petreci ore în șir prin librării

Dacă ai putea, te-ai muta acolo. Și librarul s-a cam săturat de tine, dar tu nu te dai bătut. Răsfoiești toate cărțile de vreo cinci ori, apoi citești ceva despre fiecare. Promiți că doar te uiți, că nu mai cumperi nimic. Realizezi că te minți singur atunci când ieși din librărie cu un braț de cărți.

4. Pe Facebook ești în cel puțin două grupuri despre cărți

Poate singurul motiv pentru care intri pe Facebook. Grupurile de cărți sunt ca o familie adoptivă; petreci acolo ore în șir, citind recomandări și păreri, despre cărți, evident!

5. Dimineața ești extrem de obosit pentru că ai stat treaz toată noaptea citind

Cu toții știm vechea poveste cu „încă un capitol”. Te minți așa până când realizezi că mai ai doar 100 de pagini. Nu te poți opri acum, e vorba de 100 de pagini. Le termini și spui că te culci după, căci mâine ai o zi grea. Dar apoi privești cu jind la raftul de cărți și îți dai seama că mai ai câteva cărți pe care n-ai apucat să le citești. Și renunți la somn. Somnul e bun, dar cărțile sunt de zece ori mai bune.

6. Îți înnebunești familia și prietenii cu detalii despre cărți

Le citești pasaje, citate și dialoguri, iar apoi începi să spui o părere personală. Și cu toții știm cum se termină asta, nu? Îi obligi să citească și ei acea carte. Nu îi rogi, nu îi întrebi. Îi obligi.

7. Citești în mijloace de transport în comun

La prima vedere, cititul în mijloace de transport în comun nu e o problemă. E minunat să citești în metrou sau în tren. Timpul trece așa repede, încât nu realizezi decât atunci când îți dai seama că trebuia să cobori acum trei stații.

8. Alegi mereu cartea

Cartea e întotdeauna mai bună. Nu contează câte Oscar-uri are filmul, câte premii Emmy sau cât de cunoscuți sunt actorii, un cititor adevărat susține vehement că romanul e mai bun. Ceea ce e perfect adevărat, nu?

9. Nu poți să te apuci încă de o nouă carte

Citești o carte care îți place peste măsură. Dar la zi ajunge și cea mai lungă noapte, așa că și cartea are un final. Fie el happy-end, dramatic-end sau unexpected-end, nu contează, fiindcă ești încă prins în mrejele cărții. Asta e ce un cititor numește „mahmureală literară”. Nu poți să începi o nouă carte pentru că ești încă blocat în ultimul roman citit.

10. Iubești cărțile voluminoase

De ce? Răspunsul e mai simplu decât orice altceva: pentru că îți ia mai mult timp să le citești. E ca și cum ai fi blocat într-o lume perfectă, fără griji și probleme, pentru mai mult timp. Și o citești cât se poate de încet; astfel, visul tău pare fără final.

11. Petreci ore în șir alături de cărțile tale

Nu, nu mă refer la faptul că le citești și recitești de zeci de mii de ori. Adori să le miroși paginile, să le admiri coperta și apoi să le așezi frumos pe raft. Petreci ore în șir aranjându-ți biblioteca, după criterii doar de tine știute; după culori, după dimensiuni și chiar după anul apariției.

12. Ai mereu o carte cu tine

Lumea se plânge că nu socializezi prea mult, așa că mergi la o petrecere. Unde îți aduci vreo două cărți pe care le citești cât toți ceilalți spun că se distrează. Nu știu ei ce-i aia distracție, îți zici în gând, în timp ce savurezi cu lăcomie fiecare cuvințel.

13. Ești un bookaholic adevărat dacă ai dureri de spate

Și nu, nu de la flotări sau genoflexiuni. Numai un cititor adevărat știe cât de dureros este să stai ore în șir în pat, pe canapea sau în fotoliu. Îți amorțește tot corpul și nu-ți mai simți brațele, iar spatele te omoară. Dar merită, nu? Cultura cere sacrificii.
Așadar, dacă te-ai regăsit în majoritatea celor de mai sus, e clar că ai o problemă. Ești dependent de citit! Bucură-te, cititul este un medicament pentru trup și suflet, cu un singur efect secundar: îți poate schimba viața.

13 semne că ești dependent de citit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Bărbatul - Adrian Păunescu Am dat un telefon la mine acasă, Am spus "Alo!" și-apoi am așteptat Și mi-a răspuns o voce-aproape gro...