vineri, 22 noiembrie 2019

Vacanțele estivale de acum vs. vacanțele de altădată

Într-o zi frumoasă de toamnă ce părea mai curând o zi de vară târzie, ne adunasem mai mulți prieteni la o terasă, la o cafea și un suc. Era micul nostru moment în care ne răsfățam cu câteva momente de relaxare.
Deodată se auzi o voce din grup:
- Uneori aș vrea să dau timpul înapoi. Să retrăiesc vacanțele de altădată. Nu era cine știe ce întotdeauna, dar ne bucuram de fiecare clipă.
- Într-adevăr, erau mult mai simple decât acum. Eu una eram copil, înșiși părinții mei erau mai tineri decât sunt eu acum. Poate de aceea ne adaptam atât de ușor la condiții mult mai puțin confortabile decât standardele de acum. E adevărat că nu ne permiteam să ne petrecem vacanțele decât în țară, în cele mai multe dintre cazuri, de multe ori obțineam „pachetele de vacanță”, cum s-ar spune acum, adică doar cazarea și masa, eventual și transportul, prin sindicat, la prețuri mai mici, adaptate posibilităților noastre financiare de atunci. Dar într-adevăr ne bucuram de fiecare oportunitate de a vedea un colț de țară așa cum se putea.
- Acum posibilitățile sunt mai mari. Este adevărat că și costurile, poate, au crescut dar...
- ... dar se poate rezolva și problema costurilor. Există ceea ce se numește “Oferte Early Booking“. Avantajul este și pentru client și pentru agenția de turism. Agenția de turism, hotelierii și toți furnizorii de servicii se pot baza pe un număr de clienți dinainte stabilit și își pot organiza altfel activitatea pentru a putea oferi servicii de calitate. Iar clientul se poate bucura de reduceri de preț și de pachete de vacanță mult mai bine organizate și adaptate propriilor nevoi și dorințe.
- Hai să ne imaginăm că ne putem organiza de pe acum vacanța. Și să împingem puțin dorința de a călători dincolo de granițele țării.
Să spunem că ne dorim o vacanță în Grecia. Eu una am avut colegi greci în facultate și sincer vă spun că i-am îndrăgit. Am ales vacanța în Grecia din mai multe motive. În primul rând aș vrea să retrăiesc sentimentele pe care le aveam când eram în compania colegilor greci, oameni plini de viață, deschiși, primitori. Apoi aș vrea să văd la fața locului natura Greciei, acel loc în care muntele parcă se pierde direct în mare, acel loc scăldat în soare și lumină. Și nu în ultimul rând vreau să cunosc direct măcar o parte din cultura Greciei, pornind de la istorie, tradiții și mergând până la traiul de zi cu zi al oamenilor.
Cu toții am putea fi tentați să plătim totul cash. Ar putea părea simplu, dar peste o anumită sumă devine incomod. Ar însemna să ne burdușim portofelul, buzunarele și gențile cu bani cash. Putem scăpa de acest dezavantaj folosind cardul ca mijloc de plată: este mult mai comod, ocupă un spațiu mai mic și este mult mai rapid. Unele servicii le putem plăti chiar online. Este infinit mai comod, dacă ne gândim la plata anticipată a unor servicii. La fel se poate face și rezervarea pentru cazare, transport, masă, vizitarea unor obiective turistice.
Acum și modalitățile de transport s-au diversificat. Nu mai folosim doar trenul, putem călători mult mai rapid pe calea aerului, cu avionul, sau pe apă, la bordul unui vas mai mult sau mai puțin luxos. Sau putem folosi autocarul pe autostrăzi sau șosele de mare viteză. Cazarea este mult mai bună comparativ cu ceea ce foloseam acum 30 de ani și mai bine. Adio grupuri sanitare comune, acum există baie la fiecare cameră. Ca să nu mai vorbim de beneficiile tehnologiei: televizor, aer condiționat, internet wi-fi... Plus o curățenie impecabilă. Condiții de hrană? Infinit mai bune și variate. Meniurile, fie ele all inclusive sau non-all inclusive, sunt extrem de variate. În plus, sunt unități de alimentație cu anumit specific, fie meniuri tradiționale cu specificul zonei, fie meniuri inspirate din gastronomia altor popoare. Un avantaj în plus ar putea fi aprovizionarea de la surse extrem de apropiate, ceea ce face ca alimentele să fie mereu proaspete și costurile aprovizionării să fie mult mai reduse, prin reducerea substanțială a cheltuielilor de transport.
Cu toții ne-am obișnuit atât de mult cu condițiile vacanțelor de acum încât ni se pare ceva normal, firesc, de când lumea. Dar dacă totuși comparăm cu ceea ce era acum 30 de ani, progresul este fantastic.
Articol scris pentru SuperBlog 2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...