sâmbătă, 26 iulie 2025

$$$

 CIVILIZAȚIA MUISCA


Civilizația Muisca (sau Chibcha) a înflorit în Columbia antică între 600 și 1600 d.Hr. Teritoriul lor cuprindea ceea ce este astăzi Bogota și împrejurimile sale și au câștigat faimă de durată ca origine a legendei El Dorado. Muisca a lăsat, de asemenea, o moștenire artistică semnificativă în superbele lor lucrări de aur, multe dintre ele neegalate de nicio altă cultură americană.


Societate și religie


Muisca trăiau în așezări împrăștiate răspândite în văile câmpiilor înalte andine din estul Columbiei de astăzi. Ceremonii anuale importante legate de religie, agricultură și elita conducătoare au ajutat la unirea acestor comunități. Știm că astfel de ceremonii au implicat un număr mare de participanți și au inclus cântece, arderea tămâiei și muzică de la trompete, tobe, zornăitoare, clopote și ocarinas (flaute ceramice bulboase). Comunitățile au fost, de asemenea, legate de comerț și a existat chiar o mișcare de meșteșugari calificați, în special aurari, între orașele Muisca.


Fondați de figura legendară a lui Bochica, care a venit din est și a predat moralitatea, legile și meșteșugurile, Muisca au fost conduși de căpetenii ajutați de lideri spirituali. Muisca își controlau și își apărau teritoriul cu arme precum bâte, aruncătoare de sulițe, săgeți și sulițe. Războinicii aveau, de asemenea, căști de protecție, plăci blindate și scuturi. Muisca luau capete de trofeu de la dușmanii lor învinși și uneori sacrificau prizonieri pentru a-și liniști zeii. Cu toate acestea, războiul a fost foarte ritualizat și probabil la scară mică. Există dovezi ample, de exemplu, că mărfuri precum aurul, scoicile, penele, pieile de animale, tutunul, sarea, frunzele de coca și alte produse alimentare au fost comercializate cu culturile columbiene vecine, cum ar fi Tolima și Quimbaya. Bunurile prețioase ar fi fost rezervate elitei Muisca, la fel ca și vânătoarea și carnea.


Idolatrizând soarele, Muisca avea, de asemenea, o reverență specială pentru obiectele și locurile sacre, cum ar fi anumite stânci, peșteri, râuri și lacuri. În aceste locuri lăsau ofrande votive (tunjos), deoarece erau considerate un portal către alte lumi. Cei mai importanți zei Muisca au fost Zue zeul soarelui și Chia (alternativ scris Chie) zeița lunii. Știm și despre Chibchacum, patronul metalurgic și al comercianților. Cel mai comun tip de ofrande pentru zei erau produsele alimentare împreună cu tunjo tipic de șerpi și figuri plate de bărbați, femei și animale redate în aliaj de aur, care erau plasate în locuri sacre. Membrii de elită ai societății puteau fi, de asemenea, îngropați în astfel de locuri semnificative din punct de vedere religios, mai întâi uscați și apoi înfășurați în multe straturi de textile fine, în cele din urmă așezați într-un mormânt așezat pe sediul lor de birou, un scaun mic sau tianga, și înconjurați de bunurile prețioase de care s-au bucurat în viață.


El Dorado


Muisca de astăzi este cel mai faimos pentru legenda lui El Dorado sau "Cel aurit". O ceremonie Muisca ținută la Lacul Guatavita, de fapt doar una dintre multe feluri, a implicat un conducător acoperit cu praf de aur care a fost apoi vâslit pe o plută până în centrul lacului, unde a sărit în ape într-un act de purificare rituală și reînnoire. Subiecții Muisca aruncau și obiecte prețioase în lac în timpul ceremoniei, nu numai aur, ci și smaralde.


Spaniolii, auzind această poveste, și-au lăsat imaginația și pofta de aur să sară dincolo de limitele realității și în curând a apărut o legendă despre un oraș magnific construit cu aur. Bineînțeles, deoarece nu a existat niciodată, orașul nu a fost găsit niciodată și chiar și lacul a refuzat cu încăpățânare să-și dezvăluie secretele, în ciuda mai multor încercări costisitoare de-a lungul secolelor.


Muisca Art


Figurile din arta Muisca sunt adesea transformatoare, de exemplu, un om cu elemente de pasăre care pot reprezenta viziunile halucinante ale șamanilor induse de consumul de frunze de coca sau yopo (semințe zdrobite). Animale precum lilieci, feline, șerpi, aligatori și amfibieni au fost, de asemenea, subiecte populare. Muisca nu și-a limitat producția artistică la aur, ci a creat și textile fine care erau din lână sau bumbac, iar acestea din urmă puteau fi pictate.


Modelele tipice Muisca includ spirale și alte forme geometrice, interconectate. De asemenea, au fost produse ceramică (inclusiv figuri de lut) și pietre semiprețioase sculptate. Femeile Muisca nu numai că erau țesătoare capabile de pânză, dar erau la fel de pricepute la țesut coșuri și la prelucrarea penelor. Cele mai multe exemple au fost descoperite în morminte și astfel au scăpat de avariția invadatorilor europeni de la începutul secolului al XVI-lea d.Hr. și a tâlharilor de morminte de mai târziu.


Pentru Muisca, aurul a fost materialul preferat, deoarece a fost apreciat pentru proprietățile sale strălucitoare și transformatoare și pentru asocierea sa cu soarele. Nu a fost folosit ca monedă, ci mai degrabă ca mediu artistic. Aurul a fost extras din filoanele expuse și din râurile de munte. Aurul și aliajul său tumbaga (un amestec de aur și cupru cu urme de argint) au fost folosite pentru a face tunjos, cum ar fi figurine și măști, recipiente de coca (poporos) cu var și bijuterii rafinate - de obicei pectorali, cercei și ținte pentru nas. Aurarii Muisca au folosit o gamă largă de tehnici în munca lor, cum ar fi turnarea cu ceară pierdută, aurirea prin epuizare care dă un finisaj în două tonuri, repoussè, lipire, granulare și filigran. Aurul a fost, de asemenea, transformat în foi subțiri prin ciocănirea pe nicovale rotunde de piatră sau matrițe de piatră sculptate folosind un ciocan oval din piatră sau metal.


Poate că una dintre cele mai frumoase piese Muisca, și o dovadă solidă a ceremoniei El Dorado, este o plută din aliaj de aur pe care stau figuri, dintre care una este mai mare și, purtând o coafură, este, fără îndoială, "Cea Aurită". A fost descoperit într-o peșteră de lângă Bogota și era un tunjo. Piesa are 10 x 20 cm, figura principală având o înălțime de 10 cm și se află acum, împreună cu multe dintre cele mai bune piese Muisca care au supraviețuit, în Museo del Oro al Banco de la República, Bogotá, Columbia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 ,,Părinți bătrâni, care-au trăit în rate Și mor acum, pentru vecie." EPITAF PENTRU PĂRINȚI      Se sting părinții prin odăi uitate, Pe...