MADAME DE MONTESPAN
Numele complet
Françoise Athénaïs de Rochechouart de Mortemart sau Athénaïs de Montespan
Titlul
Marchizei de Montespan
Viața la curte
De 1667 à 1707
O amantă influentă
1640-1707
Înainte de a deveni amanta oficială a lui Ludovic al XIV-lea în 1667, marchiza de Montespan a reușit să se impună la curte datorită bunăvoinței Annei de Austria.Ana de Austria (1601-1666), Infantă a Spaniei, Regină a Franței, soția lui Ludovic al XIII-lea, mama lui Ludovic al XIV-lea și regentă din 1643 până în 1651, până când Ludovic al XIV-lea a atins vârsta majoratului.O femeie de o frumusețe remarcabilă, era foarte temută de curtenii săi datorită faimosului său spirit „Montemart” pentru care familia sa era renumită și avea o mare influență asupra curții regale. O pasionată iubitoare de arte, s-a bucurat de protecția regelui și de un apartament grandios aproape de al său – până când a fost înlocuită de Maintenon în jurul anului 1680. În cele din urmă, a părăsit definitiv Versailles-ul în 1691.
În eternul joc de șah jucat de amantele regelui, a deveni favorita regală însemna detronarea actualei ocupante a acelui rol. Ca membră a casei reginei, Françoise Athénaïs de Rochechouart de Mortemart (1640-1707), marchiză de Montespan, l-a întâlnit pentru prima dată pe rege la începutul anilor 1660, dar se pare că abia în jurul anilor 1666-1667 Ludovic al XIV-lea a căzut pradă farmecelor ei. În 1674, ea a înlăturat-o definitiv pe domnișoara de la Vallière pentru a deveni amanta oficială a regelui. Ludovic a instalat-o într-un apartament alăturat celui său, cu intrare privată. Au avut șapte copii împreună, încredințând educația lor văduvei poetului Paul Scarron, viitoarea Madame de Maintenon . Șase dintre acești copii au fost legitimați de rege începând cu 1673.
Marchiza de Montespan a ajuns curând să joace un rol important în viața palatului. Cercul ei social „a devenit epicentrul curții, al plăcerilor și al averii sale, o sursă atât de speranță, cât și de teroare pentru miniștri și generali”, așa cum a spus Saint-Simon în Memoriile sale . Mare iubitoare atât de lux, cât și de arte, și-a acoperit pereții cu picturi și și-a transformat apartamentele în „inima spirituală” a curții. Ea și-a oferit protecția unor artiști iluștri precum Molière.Jean-Baptiste Poquelin (1622-1673), cunoscut sub numele de Molière, dramaturg, actor și poet activ în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea. El a pus bazele Comédie-Française, fondată oficial în 1680, după moartea sa.La FontaineJean de La Fontaine (1621-1695), poet francez, cunoscut mai ales pentru Fabulele sale.și Philippe Quinault.Philippe Quinault (1635-1688), poet, dramaturg și libretist care a colaborat cu Lully.
Însă, după mulți ani în lumina reflectoarelor, Marchiza de Montespan s-a străduit să mențină avantajul asupra rivalelor sale și, în cele din urmă, l-a înstrăinat pe rege cu temperamentul ei imprevizibil. Ludovic al XIV-lea a exclus-o treptat din camerele sale private și din viața de la curte. Vicleana Madame de Maintenon a profitat de ocazie pentru a interveni. Marchiza, prinsă în vasta Afacere a OtrăvurilorScandal național în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, curteni proeminenți fiind implicați într-o serie de otrăviri comise între 1679 și 1682.și neglijată de rege, s-a retras în cele din urmă de la curte în 1691 și s-a mutat la mănăstirea Saint-Joseph din Paris. A murit în 1707.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu