joi, 24 iulie 2025

$$$

 LOUIS ARAGON


Louis Aragon s-a născut la Paris pe 3 octombrie 1897. A fost un copil nelegitim. Mama sa, Marguerite Toucas, avea douăzeci și patru de ani. Tatăl său, Louis Andrieux, avea cincizeci și șapte de ani, era căsătorit și urma o carieră de prefect și adjunct de poliție. Așadar, nu l-a recunoscut pe copil, ci a devenit tutorele său și și-a ales prenumele, Louis, același cu al său, și numele de familie, Aragon, în memoria Spaniei, unde fusese ambasador.


Louis Aragon a fost un elev strălucit, care a scris primele sale romane la vârsta de șase ani, apoi a obținut o licență în latină și științe în 1915. A început să studieze medicina. În 1917, l-a întâlnit pe André Breton. Admirația lor comună pentru Mallarmé, Rimbaud, Apollinaire, Jarry și Lautréamont i-a legat de prietenie. Mobilizat în acel an, abia înainte de a pleca pe front ca medic auxiliar s-a văzut „împins cu adevărul” despre povestea de dragoste din familie, a aflat seria de minciuni în care își trăise întreaga copilărie. Pe front, a dat dovadă de o conduită eroică care i-a adus Crucea de Război. A participat la ocuparea Alsaciei și apoi a Saarului de către trupele franceze. După război, l-a întâlnit din nou pe André Breton în 1919, în compania lui Philippe Soupault. Toți trei au fondat revista cu titlul antifrastic de „Literatură”. Tristan Tzara a ajuns la Paris în 1920 și s-a alăturat mișcării Dada. Confirmându-și vocația de scriitor, a publicat: „Foc de tabără”


În 1921, procesul Barrès l-a separat definitiv pe Tzara de grupul format din Breton, Éluard, Soupault, Aragon… care aveau să fondeze mișcarea suprarealistă. Apoi a fost implicat în toate experimentele, cercetările, provocările și scandalurile. Poeziile sale din această perioadă au contribuit la eliberarea de constrângerile formelor poetice tradiționale, dar s-au distins totuși de cele ale celorlalți suprarealiști prin eleganța lor, adesea la granița cu prețiozitatea, și prin lirismul lor. Și, deja, nemaifiind total fidel dogmelor suprarealismului, simțindu-se repede înghesuit în această biserică al cărei papă îl făcuse Breton, demonstrând diversitatea talentului său, scriind „pentru a se contrazice”, a lucrat mereu, o poziție paradoxală, pentru a deborda o mișcare din care era totuși unul dintre lideri.


Deja un poet foarte apreciat, Aragon s-a dovedit a fi un scriitor talentat odată cu publicarea primului său roman, Anicet ou le Panorama (1921) .


În 1928, privirea sa a întâlnit-o pe cea a unei tinere scriitoare ruse, Elsa Triolet, dragostea vieții cu care s-a căsătorit în 1939 și căreia i-a dedicat Ochii Elsei.


Jurnalist la L'Humanité, a vizitat URSS în numeroase ocazii. A publicat multe romane, de la Le Monde Réel la Les Voyageurs de l'Impériale , până în 1940 l-a readus la viață pe poet. Inimă frântă , Brocéliande sau Diana franceză îl fac sufletul Rezistenței.


Alte opere majore ale lui Louis Aragon includ: Aurélien (1944), Romanul neterminat (poezie autobiografică, 1956), Săptămâna Mare (1958), Elsa (poezie 1959), Nebunul Elsei (poezie, 1963), Parisul este doar al Elsei (poezie, 1964), Crima (1965), Blanche sau uitarea (1967), Adevărata minciună (1980)...


Louis Aragon a murit la Paris în 1982.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 - Șefule, ori mă învoiești acum, ori îmi dau demisia! Fără să stau pe gânduri, asta i-am spus. Cu vocea tremurândă, dar hotărâtă. Nu mai co...