joi, 17 iulie 2025

$$$

 HERCULE


Hercule (Heracles) a fost un erou al mitologiei grecești, faimos pentru forța și rezistența sa extraordinare. Sărbătorit ca un muritor extraordinar, succesul său în munci aparent imposibile i-a adus un loc nemuritor printre zei. Fiind cel mai mare dintre eroi, i s-au atribuit o multitudine de aventuri de-a lungul secolelor, care probabil au fost inițial legate de personaje mai puțin cunoscute, mai locale.


Tinereţe


Tatăl muritor al lui Hercule a fost Amphitryon (nepotul lui Elektryon, conducătorul Micenelor ), iar mama sa a fost Alcmene; ambii erau din Argos . Cu toate acestea, în urma unei certuri violente între Amphitryon și unchiul său, care a dus la moartea accidentală a acestuia din urmă, familia a fugit la Teba, unde s-a născut Hercule. În mitologie , însă, Zeus a fost cel care s-a culcat cu Alcmene și astfel l-a născut pe Hercule, explicând originea marii forțe a lui Hercule. Hera a fost (pe bună dreptate) întotdeauna geloasă pe copilul nelegitim al soțului ei și i-a îngreunat viața de la o vârstă fragedă. Zeița i-a amânat nașterea pentru ca vărul său, Eurystheus, să se nască primul și astfel să devină conducătorul Greciei , conform decretului lui Zeus. Hera a trimis, de asemenea, doi șerpi să-l omoare pe nou-născutul Hercule, dar bebelușul i-a strangulat cu ușurință. Pe de altă parte, Hercule se bucura, în general, de favoarea divină a zeilor olimpieni - la urma urmei, i-a ajutat în lupta lor împotriva Giganților - și era în special favorizat de Atena .


Tinerețea lui Hercule a fost petrecută în mâinile celor mai buni profesori din Grecia. Tatăl său l-a învățat să călărească carele și să îmblânzească caii. Profesorul său de muzică a fost Linus, fiul lui Apollo , deși temperamentul iute al lui Hercule a fost demonstrat când l-a ucis pe Linus cu o lovitură din scăunelul său (sau lăuta). Apoi a fost trimis să locuiască cu păstorii în munți pentru a-l căli, iar acolo a intrat în contact cu înțeleptul centaur Cheiron.


Cele 12 Munci ale lui Hercule


Hercule s-a căsătorit cu Megara , fiica lui Kreo, regele Tebei, și împreună au avut cinci copii. Hera a intervenit din nou și l-a înnebunit pe Hercule, astfel încât acesta și-a ucis soția și copiii. Din remușcări disperate, a cerut sfatul lui Apollo prin intermediul oracolului său din Delfi . Sfatul a fost ca Hercule să-și ofere serviciile vărului său, Eurystheus, regele Micenelor, Tirintului și Argosului. Hera a influențat din nou evenimentele convingându-l pe Eurystheus să-i dea eroului sarcini dificile și periculoase, cum ar fi lupta cu monștri invincibili - faimoasele douăsprezece munci ale lui Hercule:


1.Să ucidă Leul Nemeean.

Un leu cu o blană impermeabilă la arme teroriza regiunea Nemeeană , conform unor relatări din cauza lipsei de evlavie a locuitorilor. Hercule a strangulat leul cu mâinile goale și, de atunci încolo, a purtat blana lui pe post de mantie protectoare.


2.Pentru a ucide Hidra Lernaiană.

Un monstru care scuipa foc, cu cap de leu și un corp format din mulți șerpi, care trăia într-o mlaștină de lângă Lerna, aproape de Argos, a fost trimis de Hera să chinuie orașul natal al lui Hercule. Hercule s-a luptat cu creatura, dar a fost împiedicat de un crab uriaș care i-a mușcat piciorul și de faptul că de fiecare dată când tăia unul dintre capetele de șarpe, în locul lui creșteau altele două. Ajutat de tovarășul său credincios și nepotul Iolaos, care a folosit focul pentru a opri creșterea capetelor, Hercule a ucis în cele din urmă Hidra și și-a înmuiat săgețile în sângele ei otrăvitor.


3.Pentru a captura cerbița Kerynea,

sacră lui Artemis și cu coarne de aur, cerbița și-a luat numele de la Muntele Kerynea din apropiere, aproape de Argos. Hercule, trebuind să captureze acest animal faimos pentru viteza sa și să-l aducă viu lui Eurystheus, a reușit doar după o lungă urmărire, poate un an, care l-a epuizat pe animal.


4.Pentru a captura mistrețul Erimant

Zona Muntelui Erimant din Arcadia era afectată de un mistreț uriaș și feroce, iar Hercule a primit sarcina de a-l captura și de a-l duce la Micene. Îndemnând animalul la o urmărire lungă, Hercule și-a epuizat din nou prada, a capturat-o, i-a legat picioarele și a dus-o pe umeri la Micene. În timpul acestei munci, o luptă cu centaurii pentru un butoi de vin deschis a dus la uciderea accidentală a lui Cheiron cu una dintre săgețile sale otrăvite.


5.Pentru a curăța grajdurile lui Augias

Augeias, regele din Elide, deținea o turmă de animale dăruită de tatăl său, Helios . Turma era atât de mare încât excrementele pe care le producea amenințau sănătatea orașului . Sarcina aparent imposibilă a lui Hercule era să curețe grajdurile turmei într-o singură zi. Pentru a îndeplini sarcina, Hercule a săpat șanțuri de o parte și de alta a grajdurilor, a îndesat bălegarul în ele și apoi a deviat râurile Alpheios și Peneios pentru a spăla șanțurile.


6.Pentru a ucide păsările Stymphalian

Acestea erau păsări agresive (posibil chiar mâncătoare de oameni) care locuiau într-o pădure de lângă Lacul Stymphalia din nordul Arcadiei. Hercule folosea castaniete sau clapete de limbă ( krotala ) de alamă dăruite de Atena pentru a speria păsările și a le pune în zbor, permițându-i să le doboare cu săgețile sale.


7.Să ucidă taurul cretan

Un taur distructiv îi tulbura pe locuitorii din Knossos , pe Creta , și avea două origini posibile: fie era animalul călărit de Europa pe insulă, fie era taurul care s-a împerecheat cu Pasifae (soția regelui Minos) și a creat Minotaurul . În unele versiuni, Hercule nu ucide taurul, ci îl capturează și îl duce la Micene.


8.Pentru a captura iepele lui Diomede

, Diomede, fiul lui Ares și regele Traciei, avea în grajdurile sale cai care se hrăneau cu carne umană. Hercule a trebuit să-i captureze și să-i predea lui Eurystheus. În unele relatări, Hercule i-a liniștit pe cai hrănindu-i fie cu trupul lui Diomede, fie cu mirele lor.


9.Pentru a fura Brâul Hippolytei,

Hippolyta era o regină amazoană , iar brâul îi fusese dăruit de tatăl ei, Ares. Împreună cu tovarășii săi credincioși, Hercule a călătorit la casa amazoanelor, în orașul Themiskyra, lângă Marea Neagră. Au fost primiți cu ostilitate de către amazoane, care fuseseră convinse de Hera să atace eroii; cu toate acestea, în cele din urmă, Hercule a obținut brâul pentru Eurystheus.


10.Pentru a captura vitele lui Geryones

Această turmă de vite de pe insula Erythia era păzită de formidabilul trio format din: Geryones, cel cu trei corpuri; Orthros - un câine cu două capete și coadă de șarpe; și păstorul Eurytion, fiul lui Ares. Cu toate acestea, nu au fost potriviți cu Hercule, care i-a învins cu bâta sa de încredere și a capturat turma. În călătoria sa către această insulă din oceanul vestic, a pus borne în Strâmtoarea Gades , care ulterior a devenit cunoscută sub numele de Coloanele lui Hercule.


11Pentru a lua merele Hesperidelor Hesperidele

trăiau într-o grădină îndepărtată, la marginile lumii cunoscute, în care creșteau copaci care produceau mere aurii. Aceste fructe sacre erau protejate de Hera, care îl pusese pe Ladon, un dragon înfricoșător cu o sută de capete, drept gardian al lor. Hercule a cerut mai întâi sfatul lui Nereu, Bătrânul Mării, cu privire la locația exactă a grădinii. În drum spre grădină, Hercule l-a întâlnit pe Prometeu , care era legat de o stâncă. Ca pedeapsă pentru că furase focul din atelierul lui Hefaistos și îl dăduse omenirii, Zeus trimitea zilnic câte un vultur să-i mănânce ficatul. Hercule l-a doborât pe vultur cu una dintre săgețile sale și l-a eliberat pe Prometeu; în schimb, Prometeu l-a informat că fratele său Atlas (și, în unele relatări, tatăl Hesperidelor) îi va arăta cum să ajungă la grădina sacră. Atlas ținea atunci cerurile pe umeri (ca pedeapsă din partea lui Zeus pentru că i-a sprijinit pe Titani în lupta lor împotriva zeilor olimpici), dar s-a oferit să ia merele el însuși dacă Hercule ar sprijini cerurile în absența sa. Hercule a fost de acord și a fost ajutat de Atena să poarte greutatea enormă. Aducând merele înapoi, Atlas a fost (pe bună dreptate) reticent în a-și relua locul. Cu toate acestea, Hercule, sub pretextul de a obține perne pentru umeri, l-a păcălit pe Atlas să-l ia înapoi temporar pe ceruri. Odată ce Hercule a fost liber, a luat merele și s-a întors la Micene. Într-o versiune alternativă, Hercule l-a supus pe Ladon dându-i o plantă amețitoare, apoi a luat el însuși merele.


12.Să-l captureze pe Kerberos din Hades

În acest moment, Eurystheus devenea din ce în ce mai frustrat de succesul lui Hercule, așa că sarcina finală trebuia să fie incredibil de dificilă. Aceasta era să coboare în lumea subterană a lui Hades și să-l captureze pe ferocele câine cu trei capete Kerberos, care păzea porțile. În călătoria sa în Hades, eroul întâlnește multe suflete și îl convinge pe zeul Hades să-i permită să-l ia pe Kerberos, cu condiția să o facă fără arme. Hercule reușește și duce creatura înapoi la Micene, făcându-l pe Eurystheus să sară de frică într-un borcan.


Alte aventuri ale lui Hercule


În timp ce își îndeplinește muncile, Hercule este implicat în multe alte isprăvi secundare, cum ar fi lupta cu Hades pentru a-l salva pe Alcestis din Lumea Subpământeană, uciderea lui Kyknos, care i-a asaltat pelerinii la Delfi, și alăturarea lui Iason și argonauții în căutarea Lânii de Aur .


Hercule a mers și el la Troia pentru a o salva pe Hesione, fiica regelui Laomedon. După ce Laomedon nu a adus omagiu faptelor săvârșite de Poseidon și Apollo pentru oraș, zeii au trimis un monstru marin și, respectiv, o ciumă pentru a devasta orașul. Oracolul din Delfi a declarat că numai sacrificiul lui Hesione ar putea evita dezastrul pentru Troia. Laomedon s-a conformat, dar a oferit celebrii săi cai nemuritori (un dar de la Zeus pentru tatăl lui Laomedon, Troas) drept recompensă pentru oricine ar putea să-i salveze fiica. Hercule a acceptat provocarea, a ucis monstrul marin și l-a salvat pe Hesione. Cu toate acestea, Laomedon și-a încălcat recompensa promisă, iar ani mai târziu, Hercule s-a întors cu o armată, a jefuit Troia și l-a ucis pe rege (făcându-l astfel conducător pe fiul său Priam) și l-a dat pe Hesione prietenului său Telamon.


Deianeira


După ce și-a încheiat cu succes cele douăsprezece munci, Hercule a început o viață nouă. În timpul isprăvilor sale din Hades, l-a întâlnit pe Meleager , care i-a spus că ar trebui să se căsătorească cu sora sa, Deianeira, fiica lui Oineus, regele Kalydonului. La sosirea în Kalydon, însă, Hercule a descoperit că Deianeira era logodită împotriva voinței sale cu Acheloos, zeul râului. Câștigând afecțiunea Deianirei, Hercule l-a învins pe Acheloos până la supunere și s-a căsătorit el însuși cu prințesa. Hotărând să se stabilească în Tirint sau Trachis, cuplul a trebuit să traverseze râul Eunos. Aici l-au întâlnit pe centaurul Nessos, care căra oameni peste râu. Cu toate acestea, la mijlocul traversării, el a molestat-o în mod nechibzuit pe Deianeira, iar Hercule l-a împușcat mortal pe centaur cu una dintre săgețile sale otrăvite. Din păcate pentru Hercule, însă, chiar înainte de a muri, Nessos a mințit-o pe Deianeira și i-a spus că sângele său avea proprietăți afrodisiace și că ar trebui să adune o parte și să-l păstreze.


După câțiva ani de căsnicie pașnică, timp în care cuplul a avut un fiu, Hyllos, Hercule a decis să participe la o competiție de tir cu arcul, unde premiul era Iole, fiica lui Eurytos, regele Oichalia. Bineînțeles, Hercule a câștigat competiția, dar i s-a refuzat premiul pentru că era deja căsătorit. Iritat, Hercule a furat apoi caii lui Eurytos și i-a dus înapoi la Tirint. Iphitos a vizitat apoi Tirintul pentru a cere înapoi caii tatălui său, dar a fost ucis de Hercule.


Forțat să fugă din patria sa, Hercule a trebuit din nou să ceară ispășire la oracolul din Delfi. Cu toate acestea, deoarece era pătat de crimă, oracolul a refuzat să-l sfătuiască; în consecință, Hercule a furat trepiedul sacru al lui Apollo în încercarea de a-și înființa propriul oracol la Feneos. Apollo și Hercule au devenit apoi dușmani și doar fulgerul lui Zeus a reușit să-i despartă.


O moarte și o divinitate oribile


Hercule a fugit apoi la Trachis, de unde s-a dus să o slujească pe Omphale, regina Lidiei , la ordinul lui Zeus. De asemenea, a distrus Oichalia și a luat-o pe Iole ca slujitoare. Suspectând motive amoroase și căutând să recâștige afecțiunea soțului ei, Deianeira a decis să folosească sângele lui Nessos, a acoperit o mantie cu ea și a dat-o unui mesager pentru a i-o duce lui Hercule. Eroul a purtat-o, dar mantia impregnată i-a făcut pielea să se ardă îngrozitor. Deianeira s-a sinucis din remușcare, iar Hercule, nevăzând niciun viitor pentru sine, i-a poruncit fiului său, Hyllos, să-l ducă la Muntele Oite (sau Muntele Oeta) și să-i ardă trupul pe un rug funerar. În cele din urmă, Hyllos nu a putut aprinde focul, iar Philoctetes (în schimbul arcului și săgeților lui Hercule) a fost cel care a pecetluit soarta eroului. Nemurirea a fost asigurată însă când Atena a coborât în carul ei și l-a luat pe Hercule din flăcări pe Muntele Olimp, unde acesta s-a căsătorit cu zeița Hebe , a primit darul tinereții veșnice și i s-a permis să locuiască alături de zei pentru totdeauna.


Reprezentarea în artă


În arta ceramicii arhaice și clasice din Grecia Antică , Hercule este adesea înfățișat purtând un bâtă înnodată, o tolbă plină cu săgeți și purtând o blană de leu, uneori și o cască în formă de cap de leu. De obicei, are barbă (până la sfârșitul secolului al V-lea și al IV-lea î.Hr., când este mai des înfățișat fără barbă) și are ochi foarte mari. Cea mai veche reprezentare completă a celor douăsprezece munci ale lui Hercule în sculptura antică provine din metopele Templului lui Zeus din Olympia (terminată în 457 î.Hr.). În piesele comice clasice grecești, el este adesea oarecum parodiat ca petrecăreț. Pe monedele grecești (în special cele tebane din secolul al V-lea î.Hr.), pruncul Hercule strangulând doi șerpi era un model des folosit. Hercule era deosebit de apreciat în Atena , ceea ce se reflectă în reprezentarea sa frecventă pe ceramica atică cu figuri negre și roșii într-o multitudine de scene mitologice, dar prezența sa pe ceramica din toată Grecia este o dovadă a popularității largi a acestui erou grec prin excelență .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 GÂNDUL ZILEI... UN IMN FRANCEZ LUI   EMINESCU ,DE LUCIEN BAZIN ,traducere de ȘTEFAN OCTAVIAN IOSIF..." Eminescu este cifrul secret a...