vineri, 4 iulie 2025

$¢$

 În Munții Atlas din Maroc, caprele se urcă în argani (Argania spinosa), copaci care cresc doar în această regiune, pentru a se hrăni cu fructele lor, un spectacol inedit și unic în lume.


În inima uscată a Munților Atlas din sud-vestul Marocului, acolo unde peisajul pare desprins dintr-o altă lume, se întâmplă ceva cu adevărat remarcabil – un spectacol natural care uluit deopotrivă localnicii și turiștii. Pe dealurile pietroase și în regiunile aride unde vegetația este rară, se înalță niște arbori cu siluetă răzlețită și ramuri răsucite: arganii (Argania spinosa), o specie care nu crește nicăieri altundeva în lume. Acesta este singurul loc de pe planetă unde poate fi observat un fenomen unic și aproape suprarealist: caprele care se cațără în copaci.


Da, în această regiune aspră a Marocului, caprele locale au dezvoltat o abilitate spectaculoasă – aceea de a se urca în copacii de argan pentru a se hrăni cu fructele suculente și aromate ale acestora. Cu o dexteritate neașteptată, ele pășesc printre crengile groase și noduroase, uneori ajungând chiar la 4–5 metri înălțime, echilibrându-se cu o precizie care sfidează orice logică. Este un comportament rar întâlnit în lumea animalelor și un exemplu spectaculos de adaptare la mediu.


Fructele de argan, asemănătoare unor măsline mari, sunt bogate în pulpă și conțin un sâmbure tare, în interiorul căruia se află semințele folosite pentru obținerea celebrului ulei de argan – considerat „aurul lichid al Marocului”. Caprele adoră aceste fructe, iar în perioadele secetoase, când hrana la sol este greu de găsit, arborii devin o sursă valoroasă de hrană. În mod instinctiv, ele au învățat că înălțimea nu este o barieră, ci o soluție.


Pentru localnici, acest fenomen este parte din cotidian. Este obișnuit să vezi în zori o turmă de capre împrăștiate prin coroanele copacilor, ca niște flori ciudate suspendate printre frunze. Deși la prima vedere pare un truc regizat pentru turiști, comportamentul este cât se poate de natural și are o valoare ecologică reală.


Mai mult decât atât, există o relație indirect benefică între capre și cultura arborelui de argan. După ce caprele mănâncă fructele, ele elimină sâmburii nedigerați, contribuind la răspândirea semințelor. În trecut, unele femei din satele berbere colectau acești sâmburi din excrementele caprelor pentru a-i folosi în obținerea tradițională a uleiului de argan, prin zdrobire manuală. Deși astăzi metoda modernă de extracție a înlocuit această practică, ea rămâne o parte interesantă din istoria regiunii.


Această imagine – capre cocoțate în copaci, cu coada fluturând ușor în vânt, privind în zare peste platouri aride – a devenit un simbol al Marocului rural. Este dovada că viața găsește întotdeauna soluții ingenioase, că adaptarea nu este doar o chestiune de supraviețuire, ci și de echilibru perfect între specie și mediu.


Așa că dacă ajungi vreodată în această parte a lumii, privește cu atenție dealurile. Poate vei zări la orizont silueta unei capre alb-negru stând nepăsătoare într-un copac, mestecând liniștită frunze de argan și oferindu-ți, fără să știe, una dintre cele mai inedite lecții de conviețuire cu natura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu