sâmbătă, 5 iulie 2025

$$$

 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️CONSTANTIN TĂNASE 

          FAURITOR DE TEATRU-A înființat și condus COMPANIA CĂRĂBUȘ,rămâne în istorie ca o figură legendară a teatrului de revistă românesc...

      Născut la data de 5 iulie 1880,la VASLUI,talent autentic, a avut privilegiul să joace încă din tinerețe alături de artiști uriași ca C.I. NOTTARA, IANCU BREZEANU, ARISTIDE DEMETRIADE.

      Însă el visa un teatru popular, cu ample rezonanțe în mulțime, în care actorul să fie înălțat la demnitatea de artist-cetățean, capabil să exprime nemulțumirile și aspirațiile oamenilor simpli, optimismul și umorul lor sănătos. Din acest motiv s-a îndreptat spre revistă — gen de teatru cu necontestate virtuți satirice și cu puternice tradiții în viața noastră teatrală, care fusese slujit de actori iluștri ca: MATEI MILLO sau ARISTIZZA ROMANESCU.

     Din cauza nasului mare, primește porecla “NĂSĂILĂ ”, ce va deveni faimoasă și de care se va atașa. „La început aveam de luptat cu figura mea care, orice s-ar spune,nu inspira prea multă încredere ”, declara TĂNASE, în 1932, în “RAMPA". 

     De asemenea, în fața publicului, l-au consacrat personajul căruia el i-a dat viaţă, acela al cetăţeanului simplu, umil si necăjit, mereu in contradicţie cu birocraţia aparatului de stat, si o voce puternicã. Personajul său, unic în costumul său clasic, cu pătrăţele, crizantemă la butonieră și bastonaș, s-a făcut purtătorul de cuvânt al unei întregi categorii sociale, ceea ce-l va aduce de multe ori în atenţia cenzurii.


De-a lungul unei cariere de succes, CONSTANTIN TĂNASE devine, grație tipului de personaj popular și repertoriului său constituit din pamflete sociale pline de vervă, un actor de o enormă popularitate. A lansat, prin companiile ''CĂRĂBUȘ'' și ''SAVOY'', genul revistei muzicale, cu montări strălucitoare, pline de fast, cu o mare priză la public. 

    Bazate pe subiecte comice de cele mai multe ori facile, aceste spectacole erau simple pretexte care îi vor oferi prilejul acestui mare actor să-și susțină cupletele sale celebre, în fapt șarje caustice la adresa oficialităților, vădind inteligența scenică dublată de conștiință civică. Prin aceste cuplete, a satirizat moravurile, abuzurile, încercând să rostească, printre opreliștile cenzurii, problemele cetățeanului.

    Inspirat de show-urile de cabaret pe care le vede în FRANȚA, pune în scenă, la BUCUREȘTI, spectacole fastuoase pe scena de la CĂRĂBUȘ și, ulterior, SAVOY, lansează mari vedete, face turnee în străinătate lăudate de presa internațională a vremii. Iar celebrele sale cuplete vor face deliciul publicului și vor rămâne de referință pentru Revista de la noi. “Nu-s parale!”, “Ai, n-ai, dai!”, “Este? Este!”, “Și cu asta, ce-am făcut?” sunt doar câteva dintre ele.


Cochetează și cu cinematograful, atât ca actor, cât și ca regizor, aducând în cele câteva filme care-l au drept protagonist, propriul său personaj: ''Călătoriile lui Rigadin de la Paris la București'' (1924), ''Visul lui Tănase'' (1932), ''Răbdare, Tănase!'' (1943).


Se stinge din viață pe 29 august 1945, la București.


#teatrultanase #teatrulderevista #inmemoriam

 CONSIDERAȚIE ȘI RESPECT!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu